Zprávy

Památku mistra Jana Husa připomněla bohoslužba v Betlémské kapli

Několik stovek věřících si při bohoslužbě v pražské Betlémské kapli připomnělo památku církevního reformátora Jana Husa, který byl před 593 lety v Kostnici upálen jako kacíř. Děkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Jan Blahoslav Láška ve svém kázání zdůraznil, že Hus usiloval o návrat k nepokřivené tradici bible a odkazu Krista, který pro něj byl jedinou normou pro uspořádání věcí na tomto světě. Z pravdy, kterou reformátor poznal, nedokázal ustoupit, a zaplatil za to životem. Mezi čestnými hosty bohoslužby byl i ministr Cyril Svoboda nebo starosta města Kostnice Horst Frank, který projevil lítost nad tím, že kostnický koncil, který je prý nejznámější historickou událostí tohoto města, ve své době udusil rozmach reformního hnutí církve v Evropě. V závěru shromáždění pronesl krátký projev o Husovi již tradičně i předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se k husitské církvi hlásí.

Hus kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi, za což na něj byla uvalena kletba. Odmítl ale své učení odvolat. Rozhodnutím církevního koncilu v Kostnici pak byl 6. července 1415 upálen. Husa si věřící připomněli také bohoslužbami v Husinci na Prachaticku, kde se reformátor narodil, a na Kozím Hrádku u Tábora, kde nějaký čas pobýval.

Ruský velvyslanec: V reakci na radar učiní Rusko adekvátní kroky

Američanům se dosud nepodařilo zmenšit ruské obavy z důsledků amerického projektu protiraketové obrany pro bezpečnost Ruska i celého mezinárodního společenství. Lze proto očekávat, že ruská vláda po podpisu a ratifikaci smlouvy o radaru mezi USA a Českem učiní "adekvátní opatření, aby si zajistilo adekvátní úroveň bezpečnosti". V diskusním pořadu České televize to řekl ruský velvyslanec v ČR Alexej Fedotov. Podle Fedotova zřejmě pozici Ruska upřesní zástupce ruského ministerstva obrany, který se ve dnech 8. až 11. července zúčastní v Praze konference o protiraketové obraně. Sám se konkrétnějšího komentáře zdržel.

Američané tvrdí, že systém protiraketového štítu má v budoucnu chránit před útokem ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea. Tyto argumenty ale Fedotov zpochybnil. "Reálné hrozby, a to víme i z hodnocení amerických výzvědných služeb, neexistují. O hypotetických hrozbách bychom mohli hovořit hodně dlouho," řekl. Podle náměstka českého ministra zahraničí Tomáše Pojara se na nabídkách Rusku ze stran České republiky nic nemění. "Jsme připraveni přijmout přidělence akreditované na velvyslanectví s přístupem na základnu. Rusko dobře ví, že společně s online výměnou dat z radaru to zajišťuje dostatečnou transparentnost celého systému," uvedl.

Schůzka šéf antimonopolního úřadu Peciny s majitelem Agrofertu byla plánovaná

Schůzka předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martina Peciny s průmyslovým a zemědělským magnátem Andrejem Babišem, o které v sobotu informovala Česká televize, nebyla tajná, ale řádně naplánovaná. Vyplývá to z tiskové zprávy antimonopolního úřadu. ČT v reportáži uvedla, že tajná schůzka vyvolává pochyby o nestrannosti šéfa antimonopolního úřadu Peciny. Ten se podle kamerového záznamu soukromě sešel podnikatelem Andrejem Babišem v jednom z autosalonů na pražském Chodově právě v době, kdy ÚOHS prověřuje Babišovu žádost o další zvětšení jeho společnosti Agrofert. Na schůzce se podle ČT mělo mluvit o fúzi Agrofertu se skupinou První žatecká. Odhadem se jedná o obchod za miliardu korun.

Pecina televizi setkání s Babišem nepopřel, naopak připustil, že se setkali opakovaně. "Schůzky konané v Praze se uskutečňují téměř výhradně na veřejných místech právě proto, že předsedovi tento způsob komunikace připadá transparentnější," uvádí se v tiskové zprávě. Pecina prý ve schůzkách hodlá i nadále pokračovat. Polemiku o neetičnosti podobných setkání považuje za absurdní.

Kuchtová chce kvůli Pačesově energetické komisi koaliční schůzku

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová navrhne kvůli práci takzvané Pačesovy komise setkání koaličních partnerů. Jak uvedla v České televizi, komisi vytýká zejména špatnou metodiku práce a zveřejnění dílčích výsledků bez oponentních posudků. Podle ministra Římana však Zelení stále uhýbají před svojí zodpovědností a vymýšlejí si stále nové podmínky. "Ta komise pracovala rok, aniž by někdo řekl, že pracuje špatně a dva dny před výsledky to zpochybní. Není to korektní způsob práce," řekl ministr.

Nezávislá odborná komise v pátek doporučila vládě, aby otevřela a umožnila posuzovat všechny typy energie. Z reakcí politiků plyne, že zprávu chápou jako doporučení k většímu využití jaderné energie. Člen nezávislé energetické komise a někdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v pořadu České televize vyzval zelené, aby informovali veřejnost, že energetická politika země bez jaderných elektráren bude mnohem dražší a země se zároveň stane z tohoto pohledu více zranitelnější. Jaderná energetika se ukazuje podle něj jako nejlevnější varianta. Práce komise se chystá zúčastnit i ČSSD, uvedl místopředseda strany Milan Urban. Zároveň v diskuzi upozornil, že bez jaderné energetiky se podle něj ČR neobejde.

Ředitel vězeňské služby Luděk Kula podal stížnost proti obvinění

Ředitel vězeňské služby Luděk Kula zaslal protikorupční polici a státnímu zastupitelství stížnost proti čtvrtečnímu obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku. Uvedl to v diskusním pořadu České televize. Podle policie ředitel vězeňské služby spolu se svým bývalým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem připravili stát v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů ve věznicích o bezmála 20 milionů korun. Hrozí jim dva roky až osm let vězení. Kula se domnívá, že listinné důkazy, které policii poslal, prokážou jeho nevinu. Již dříve uvedl, že s obviněním kategoricky nesouhlasí. Podle svých slov pouze podepsal smlouvu, kterou mu připravili jeho podřízení.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala. Rušení v některých zařízeních ovšem nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala a na pb mont podala žaloby. V budoucnu mají nedovolené telefonování vězňů vyřešit detekční systémy. Ty mají být nejdříve instalovány ve věznicích s nejpřísnějším režimem, tedy se zvýšenou ostrahou. Ve věznicích s mírnějším režimem se má telefonování vězňů naopak spíše uvolnit. V ústavech s nejmírnějším režimem, tedy s dohledem a dozorem, budou vězni moci volně používat telefonní automaty.

Týden.cz: Pravicoví extremisté založili skupinu Národní domobrana

Česká radikální pravice založila další extremistickou militantní skupinu - občanské sdružení Národní domobrana. Na ministerstvu vnitra ji v pátek zaregistroval člen předsednictva Českého hnutí za národní jednotu (ČHNJ) Jan Kopal a Josef Palička. Informuje o tom server Týden.cz. Po vzniku Národních gard, za nimiž stojí Národní strana, a založení Ochranných sborů Dělnické strany, tak vzniká další extremistická skupina. "Dá se říct, že tohle je předstupeň k politické straně Národní demokracie, kterou chystáme," řekl serveru Kopal. "My půjdeme proti všem, zbraně si vynutíme. Obklíčíme domy a rodiny vojáků a policistů," sdělil internetovému deníku Palička. "Uvidíme, co z toho bude. Sbíráme hlavně podpisy na vznik strany," uvedl Kopal.

UNESCO ocenilo péči Prahy o její historické jádro

Výbor světového dědictví na svém zasedání v kanadském Québeku ocenil stav péče o historické jádro Prahy a schválil opatření, která hlavní město a Česká republika v této oblasti činí. Pochválil také zprávy, které zpracovaly pražský magistrát a ministerstvo kultury. Optimismus zpráv krotí Martin Skalský ze sdružení Arnika, které vystupuje proti výstavbě pankráckých výškových budov. Nicméně i on oceňuje dokumenty, které ČR předložila. Zpráva je překvapivým obratem vzhledem k signálům, které výbor poslední dobou vysílal. Minulý rok vyjádřilo UNESCO kvůli chystané výstavbě dalších výškových budov na Pankráci "vážné znepokojení". Krátce poté ministerstvo kultury potvrdilo rozhodnutí magistrátu, které budovy povolilo. Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Kritici plánované výstavby na pankrácké pláni důrazně v té době upozorňovali, že Praze by mohlo hrozit vyškrtnutí ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Letos v březnu ale uvedli, že vyškrtnutí aktuálně nehrozí.

Kůrovec může podle nejhoršího scénáře zničit pět procent lesů Šumavy

Až pět procent lesů v Národním parku Šumava může během následujících tří let uschnout kvůli kůrovci. Odhaduje to správa parku. Na vině jsou hlavně polomy po orkánu Kyrill, vichřici Emma a extrémně teplé zimy v uplynulých letech. Ředitel parku František Krejčí řekl, že jde ale o předběžné odhady a nejhorší scénář vývoje kalamity. Dosud je podle něj likvidace stromů pomalejší. Lesy v největším českém národním parku zabírají čtyři pětiny jeho rozlohy, přes 54.000 hektarů.

Kůrovec je přitom v poslední době i politickým tématem. Po zprávě, že už usychají stromy v okolí Pramenů Vltavy, se proti politice ministerstva životního prostředí vzbouřila část vrcholných politiků. Dvacítka senátorů, mezi nimi i dva ministři, předala koncem týdne otevřený dopis premiérovi Mirku Topolánkovi. Senátorům se nelíbí, jak si dosud počíná ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podle nich úřad v čele s šéfem zelených Martinem Bursíkem nedostatečně bojuje s kůrovcem, a Šumavu tím ohrožuje. Chtějí, aby vláda stanovila jasnou koncepci hospodaření na Šumavě. Požadavek má podporu i u tamních starostů.

Do simulované havárie elektrárny Dukovany se zapojí stovky lidí

V jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku je na listopad po čtyřech letech opět naplánována simulovaná havárie. Třídenního cvičení Zóna 2008 má prověřit fungování složek integrovaného záchranného systému a orgánů krizového řízení. Kromě Jihomoravského kraje a Vysočiny se do akce letos zapojí také centrální úroveň, tedy ústřední krizový štáb, řekl Miroslav Menšík z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. "Chceme prověřit nový systém evakuace v Jihomoravském kraji, kdy celá desetikilometrová zóna bude evakuovaná do města Brna. Máme sjednanou spolupráci s brněnským dopravním podnikem, který by pomocí autobusů všechny lidi odvezl. V tomto cvičení ale bude fakticky fungovat jen jeden autobus, který evakuuje děti z Vémyslic. Přiveze je do kolejí VUT v Brně, kam by se v případě nutnosti ubytovali všichni lidé z desetikilometrové zóny," řekl Menšík.

Na Bruntálsku hořela pec na hliník, škoda je 300.000 Kč

V Horním Benešově na Bruntálsku hořela tavicí pec na hliník. Oheň ve výrobní hale způsobil škodu za zhruba 300.000 korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči už mají oheň pod kontrolou, asi 1,5 tuny hliníku nechají v patrové peci dohořet. Během dvou hodin hasiči zabránili šíření ohně mimo tavicí pec, v níž se vyrábí hliníkové brikety. Kromě hasicích přístrojů jim při tom pomohl křemičitý písek, který se nacházel přímo v areálu firmy.

Hasiči vyjížděli do Benešova k nálezu většího množství chemikálií

V Benešově hasiči zasahovali u nálezu většího množství chemikálií. Šlo zhruba o deset beden, v nichž bylo uloženy lahve s nejrůznějšími chemickými látkami. Hasiči je odvezli na rozbor, případem se zabývá policie. V litrových plastových či skleněných lahvích, které byly značně zaprášené, hasiči identifikovali například kyselinu fosforečnou, chloramin či sírany. Lahve nebyly nijak poškozené. Podle zpravodajského serveru tn.cz našel čtyři stovky kilogramů látek chlapec, který se u odbočky na starou benešovskou silnici projížděl na kole.

Krajům letos chybí na dopravní obslužnost zhruba 900 milionů

Krajům letos chybí na zajištění základní dopravní obslužnosti zhruba 900 milionů korun, které by podle nich měl zaplatit stát. ČTK to řekl náměstek středočeského hejtmana pro dopravu Karel Vyšehradský (ODS), kterého Asociace krajů pověřila shromážděním dat za celou republiku. Požadavky již odeslal ministerstvu dopravy. Náklady na dopravu v poslední době vzrostly kvůli prudkému zdražení nafty, hrozí tak zvýšení cen jízdného. Špatná situace zejména ve středních Čechách, kde je k překlenutí zbytku roku zapotřebí kolem 100 milionů korun. Podpora veřejné dopravy je ve Středočeském kraji nezbytná už kvůli poloze kolem Prahy. V okolí metropole totiž rapidně přibývá obyvatel, kteří každodenně dojíždějí za prací do hlavního města. V Praze je zaměstnána i řada Středočechů ze vzdálenějších míst kraje. Požadavky na rozsah veřejné dopravy tudíž rostou.

Průměrné ceny bytů v Praze rostou rychleji než platy

V Praze přibylo od začátku roku 2004 necelých 30.000 bytů, přičemž průměrná cena za metr čtvereční se v uplynulých čtyřech letech zvýšila o 35 procent, vyplývá ze statistik developerské společnosti Ekospol. Platy Pražanům ale nerostly stejným tempem, za stejnou dobu mají na výplatních páskách více o 19,5 procenta. Vysoké ceny bytů jsou podle radního Jiřího Janečka (ODS) problém zejména pro seniory, kteří žijí v soukromých nájemních bytech a kterým se zvyšuje nájemné. Loni firmy nabízely byty s průměrnou cenou přesahující 42.000 korun za metr čtvereční, což je o téměř 11.000 korun více než v roce 2004. Přesto podle mluvčího společnosti Ekospol Karla Zemana zájem o bydlení v novostavbách stoupá.

Karlovarský festival prodal přes 50.000 lístků, více než loni

Přes 50.000 vstupenek bylo dosud prodáno v pokladnách Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. To je zhruba o sedm tisíc více než za stejné období minulého ročníku.

Americký herec, režisér a producent Robert De Niro uvedl poctu režiséra Martina Scorseseho hollywoodským muzikálům - více než dvouhodinový snímek New York, New York z roku 1977. De Niro v něm tehdy hrál spolu s Lizou Minnelliovou. Ti, kteří se na projekci nedostali, obklopili zelený koberec před Thermalem, aby De Nira, čerstvého držitele Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, alespoň na chvíli zahlédli.

Režisér a scenárista Zdeněk Tyc právě skončil natáčení filmu El Paso. Je to komorní příběh o ovdovělé romské ženě a jejích sedmi dětech. Filmem prolíná soudní případ řešící zoufalý boj romské matky s úřady. Hrdinka příběhu totiž netuší, že dluží městu obrovskou částku za byt - všechny tyto praktické záležitosti totiž zařizoval její muž. Sociální pracovníci rodinu nemilosrdně přemístí do sociálního bytu o jedné místnosti. Na pomoc přijde mladá ambiciózní právnička a později jako ochránce sociálně slabých i kurátor.

Znělky mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary tvoří od 90. let svébytnou disciplínu. Předcházejí každou projekci, a jsou tak nejfrekventovanějšími snímky. Od loňského ročníku hledá vedení festivalu formát znělky, který by představoval dlouhodobou značku MFF Karlovy Vary. Letos se jí ujal mezinárodně oceňovaný reklamní tvůrce Ivan Zachariáš. Na základním nápadu se podílel s dalším autorem karlovarské znělky Martinem Krejčím a natáčel v Čechách i v USA. "Námětem je příběh karlovarské hlavní ceny - Křišťálového glóbu, respektive jejího života s nejslavnějšími laureáty. Proto vzniklo několik variant, v nichž diváci prostřednictvím humorných mikropříběhů uvidí, jaké jsou osudy těchto sošek u předních světových filmařů, kteří je získali za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v minulých ročnících," vysvětlil prezident festivalu Jiří Bartoška.

Digitální televize Barrandov TV začne vysílat 11. ledna

Nová digitální televize Barrandov TV, která chce být alternativou k současné programové nabídce, začne vysílat 11. ledna. Na filmařském večírku v rámci karlovarského festivalu to oznámila předsedkyně představenstva akciové společnosti Barrandov Televizní Studio Janka Vozárová. Barrandov TV se zaměří na městského diváka od 30 let, pro kterého chce vysílat komentované zpravodajství, netradiční zábavné pořady, evropské filmy a dokumenty. Základ programu má tvořit vlastní tvorba, která se bude obsahem i způsobem zpracování lišit od ostatních komerčních televizí.

Slavnému sbormistrovi Pavlu Kühnovi by v pondělí bylo 70 let

Světově uznávaná a výjimečná umělecká osobnost, propagátor soudobé hudby i přísný sbormistr - takový byl Pavel Kühn. Zakladatel Kühnova smíšeného sboru za pětačtyřicet let své umělecké činnosti nejenže navázal na odkaz svých rodičů - známých sbormistrů, ale tvořivě vokální tvorbu i rozvíjel a intenzivně prosazoval českou hudbu v zahraničí. V pondělí 7. července by se dožil 70 let. Renomovaný hudebník zdědil nadání po otci i matce; Markéta a Jan Kühnovi byli zakladateli Kühnova dětského sboru a Českého pěveckého (později Pražského filharmonického) sboru.

Kühn byl obdivovatelem tvorby Bohuslava Martinů, který mu jako začínajícímu sbormistrovi, synovi svých přátel, na konci svého života věnoval poslední ze čtveřice svých "poličských" kantát Mikeš z hor. Její světovou premiéru uvedl Kühn na vůbec prvním samostatném koncertu Kühnova smíšeného sboru v roce 1959 v pražské Maltézské zahradě. Blízký vztah měl také ke skladateli Luboši Fišerovi, s nímž studoval na AMU. Fišer pro sbor kupříkladu zkomponoval expresivní dílo, v němž zhudebnil pět tisíc let starý sumerský text Nářek nad zkázou města Ur. Kühnovi se podařilo nahrát více než třicet dlouhotrvajících gramofonových desek a filmových soundtracků. Spolupracoval mimo jiné na filmech Františka Vláčila Markéta Lazarová a Údolí včel, Herzově Spalovači mrtvol, Formanově Amadeovi a snímku Lid versus Larry Flint. Obdržel několik významných ocenění, tři roky před svou smrtí dostal Evropskou cenu Gustava Mahlera. Pavel Kühn zemřel 5. ledna 2003 po krátké zhoubné nemoci ve věku 64 let. Tři měsíce poté tragicky zahynul při autonehodě nedaleko Libotyně jeho tehdy devětatřicetiletý syn.

Byt v Tel Avivu zřejmě ukrývá neznámé dokumenty ke Kafkovi

Byt, který v Tel Avivu vlastnila Esther Hoffeová, někdejší sekretářka spisovatel Maxe Broda, by mohl ukrývat zatím neznámé dokumenty o životě a díle pražského literárního velikána židovského původu Franze Kafky. Píše o tom izraelský list Haarec. Širší článek zveřejní v pondělí. Deník upřesňuje, že Kafka, který žil v letech 1883 až 1924, poskytl dokumenty svému příteli Brodovi. Ten se v Palestině pod britskou správou staral o editaci Kafkova díla. Brod zemřel v roce 1968 a dokumenty zdědila jeho sekretářka Hoffeová, která se rozhodla, že je badatelům nezpřístupní. Část listin dokonce nechala uložit v bezpečí jedné švýcarské banky, zatímco několik dalších listin dala do prodeje. Po smrti Hoffeové přešly Kafkovy dokumenty dědictvím na její dvě dcery. Zatím není jasné, jak s listinami naloží. Záležitost vyvolává v těchto dnech větší pozornost, protože na nadcházející čtvrtek připadá 125. výročí Kafkova narození.

Pravoslavný chrám v Krnově by mohl stát do roku 2011

Pravoslavný chrám v Krnově na Bruntálsku by mohl stát v centru města do roku 2011. Třípodlažní chrám pro sto věřících, který vznikne na přání tamní řecké menšiny, bude zároveň neziskovým centrem s víceúčelovým sálem a klubovnami. Vyplývá to z architektonické studie, kterou městu předložila pravoslavná církev. "Dnešní generace mladých Řeků se navrací ke kořenům, což se projevuje velkým zájmem o křty dětí, svatby i poslední věci člověka. Chrám bude sloužit řecké menšině žijící na Krnovsku i lidem z Volyně, Zakarpatské Ukrajiny a dalších tradičních pravoslavných míst," uvedl již dříve předseda Asociace řeckých obcí v ČR Christos Bialas. Na Krnovsku žije kolem 700 potomků Řeků, kteří byli do regionu dopraveni v době občanské války v Řecku, většinou proti své vůli. Historické prameny uvádějí, že v polovině padesátých let minulého století žilo v Krnově až 2500 Řeků a městu se říkalo "malé Athény".

Vizovický zámek zdobí obří patchwork z hedvábí

Vizovický zámek zdobí obří patchwork. Ze dvou několikametrových děl, které na hedvábí ve výtvarných ateliérech vymalovalo asi 40 dětí ze Zlínska, jej do finální podoby zpracovala výtvarnice Daniela Foltýnová, momentálně žijící ve Francii. Podle kastelánky Jany Pluhařové vznikla myšlenka výtvarných ateliérů právě z iniciativy zlínské rodačky Foltýnové. "Do Zlína každý rok jezdí a má i touhu zde tvořit. Takže přišla s nápadem udělat v nádherném prostředí zámecké zahrady vizovického zámku výtvarné ateliéry. Ty se poprvé uskutečnily loni a jako součást Dnů francouzské kultury ve Zlínském kraji," uvedla Pluhařová s tím, že výsledkem prvních ateliérů je právě obří patchwork.

Trio parašutistů se ve Strakonicích proskákalo k českému rekordu

Trojice parašutistů ze Strakonic a Prahy vytvořila na strakonickém letišti český rekord v počtu seskoků padákem za jeden den. Na zem se od svítání do soumraku snesli celkem třiapadesátkrát. Po každém dopadu přesně na cíl si navíc museli sami znovu zabalit padák. Parašutisté tak pokořili svoje maximum 41 výsadků z loňska, kdy skákali vůbec poprvé. Jejich zlepšený výkon bude zaznamenán do České knihy rekordů. "Chtěli jsme zvládnout ještě dva seskoky, ale už bylo po západu slunce. Příští rok bychom chtěli překonat hranici 55 seskoků. To už se sice podařilo jiným, ale měli k tomu baliče padáků," řekl nejstarší z účastníků, čtyřicetiletý Petr Chládek ze strakonického aeroklubu. Spolu s ním skákali Radim Bednář a Martin Gabla z Prahy. Všichni ostřílení parašutisté s nejméně 2000 seskoky.

V Liberci je jedna z největších sbírek fuchsií v zemi

Jednu z největších sbírek fuchsií v České republice skrývá zahrada Jiřího Pevného v liberecké čtvrti Pavlovice. Na pozemku kolem svého rodinného domu ji spolu s manželkou buduje už 18 let. Díky výstavám, které v minulých letech pořádal na nádvoří liberecké oblastní galerie, se také zasloužil o návrat této květiny do českých domácností. Naše babičky totiž fuchsie pěstovaly stejně jako muškáty, pak ale na dlouhá léta z českých oken téměř vymizely. "Fuchsie je rostlina z horských oblastí Jižní Ameriky, kde jsou zastíněná stanoviště a vlhčí klima, vyskytují se v obrovské škále 12.000 kultivarů, což u žádné jiné rostliny nenajdete," řekl Pevný. Sám, jak přiznává, má vlastně jen zlomek z existujících kultivarů. Na zahradě má zhruba 1500 druhů rostlin, které každý rok doplňuje o stovku nových druhů a stejné množství jich vyřazuje. Výstavy v galerii už tři roky nepořádá. "Na nádvoří se vešlo jen kolem 250 kultivarů, proto jsme návštěvníkům na celé léto otevřeli naši zahradu," řekl Pevný.

Sport

Minimálně 120 českých sportovců pojede na olympijské hry v Pekingu. Měsíc před startem her je stále možné, že se výprava ještě rozšíří. Do týmu se mohou dostat ještě další sportovci, jejichž svazy zažádaly o volnou kartu. Na minulých hrách v Aténách měla česká výprava 141 reprezentantů. Nominační plénum Českého olympijského výboru zasedne 16. července, atleti však mohou plnit limity až do 23. července.

Životního úspěchu dosáhl nejlepší český profesionální boxer v těžké váze Ondřej Pála, který porazil bývalého mistra světa Henryho Akinwandeho. Třiadvacetiletý rodák z Prahy vyhrál páteční souboj s Britem nigerijského původu v Ankaře vypsaný na šest kol na body. Ve dvaadvacátém zápase mezi profesionály si Pála připsal jubilejní dvacáté vítězství, které by mu mohlo otevřít dveře do světa velkého boxu.

Český badmintonista Jan Vondra se probojoval až do finále turnaje v Petrohradu dotovaném částkou 15 tisíc dolarů. V boji o prvenství podlehl devátý nasazený turnajové jedničce Villemu Langovi z Finska 11:21 a 19:21.

Počasí

Zpočátku bude zataženo, občas déšť. Postupně od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší teploty 19 až 23 st.C.