Zprávy

Schwarzenberg: Česko nepodpoří pokračování ratifikací smlouvy EU

Česko nepodpoří návrh, aby státy Evropské unie pokračovaly v ratifikaci lisabonské smlouvy. V rozhovoru pro rakouský list Der Standard to uvedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Je velmi důležité, aby všechny instituce EU odolaly pokušení vyvíjet teď nějaký tlak. To by bylo kontraproduktivní. Tlak je už beztak dost velký, neměli bychom ho ještě dál zvyšovat. Proto podobnou rezoluci nepodpoříme, nemělo by to smysl," řekl listu Schwarzenberg. V pondělí na jednání ministrů zahraničí EU v Lucemburku přitom prohlásil, že irské "ne" lisabonské smlouvě není důvod k zastavení ratifikace tohoto dokumentu. Připomněl také, že Česko musí napřed vyčkat rozhodnutí ústavního soudu, který zkoumá, zda je lisabonská smlouva v souladu s českou ústavou. To podle něj potrvá ještě několik měsíců. Kromě toho by se situace měla napřed uklidnit, než budou podnikány další kroky. Na otázku, jaké bude podle něj řešení nynější situace, Schwarzenberg odpověděl, že nemá talent na předpovídání. "Spoléhám se raději na fakta a z nich vyvozuji závěry. Určitě ale nechci Evropu bez Irska. Irsko si musí v klidu rozmyslet svůj další postup a my mu k tomu musíme dopřát čas. Vyvíjet tlak by bylo to nejhloupější, co bychom teď mohli udělat," řekl.

Sněmovna: Zrušení poplatků novorozenců opět blíž ke schválení

Návrh na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici je opět o něco blíž ke schválení. Poslanci o něm rozhodnou příští týden, v rámci takzvaného druhého čtení však navrhovali změny v původní předloze. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová podle očekávání navrhla osvobodit od poplatků i dárce orgánů a lidi, jimž léčbu nařídil soud. Sociální demokrat David Rath rovněž podle předpokladů předložil návrh, aby byli plateb zbaveni navíc i mladí do osmnácti let a lidé s příjmem nižším, než je dvojnásobek životního minima. Platit by navíc podle ČSSD neměli ani invalidní důchodci a rovněž starobní důchodci, kteří již nejsou zaměstnaní, a jsou tak odkázáni právě na starobní penzi. Dohoda koalice, kterou šéfové vládních stran uzavřeli počátkem června, však počítá s tím, že nynější novela se bude týkat právě jen novorozenců, dárců orgánů a lidí, jimž léčbu nařídil soud. Až od ledna 2009 hodlají koaliční strany poplatků zbavit i děti do šesti let a u dětí do 15 let snížit pětitisícový limit na 3000 korun. Hlasování v příštím týdnu otestuje, zda je vládní tábor schopen naplnit svou úmluvu a nerozšiřovat nyní novelu nad rámec koaliční dohody.

Julínek reformu rozdělí, sporné normy se tak pozdrží

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se rozhodl, že rozdělí svou reformu zdravotnictví a nebude ji předkládat v jednom balíku zákonů. Nejprve přijdou na řadu tři normy o službách pro pacienty a o záchranných službách, které by mohly platit od ledna. O zákonech o zdravotním pojištění a univerzitních nemocnicích, které vyvolávají spory a kritiku, chce ministr ještě jednat. Rozdělením reformy se tak některá opatření proti původnímu ministrovu plánu pozdrží. Kritiku opozice i některých koaličních poslanců budí hlavně návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Tuto normu chce Julínek předložit jako úplně poslední. Neshody panují i u zákonů o zdravotním pojištění. Julínek uvedl, že má hotovo paragrafové znění všech norem. Předkládat je ale chce podle toho, jak se mu na nich podaří dohodnout v koalici i s opozicí. Souhlas chce i od odborníků.

Průzkum: Sedm z deseti Čechů nevnímá poplatky jako zátěž

Zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví výrazně nezatížilo rodinný rozpočet. Myslí si to 70 procent Čechů. Naopak jako finanční zátěž poplatky vnímá 28,6 procenta lidí. Poplatky více trápí lidi se základním vzděláním, lidi bez maturity a také starší občany. 91 procent respondentů souhlasí s tím, aby v ordinacích některé skupiny lidí neplatily vůbec. Více než tři čtvrtiny lékařů naopak regulační poplatky vítají. Vyplývá to z červnového průzkumu společnosti Westminster. Jednoznačným přínosem regulačních poplatků je podle společnosti Westminster úbytek pacientů. Lékaři odhadují, že se průměrná návštěvnost v ordinacích od zavedení poplatků snížila o 20 procent. Průzkum společnosti Westminster se uskutečnil v době od 9. do 15. června a bylo osloveno více než 1000 lidí a 150 lékařů po celé České republice.

Návrh na vydání dluhopisů za čtvrt bilionu je před schvalováním

Návrh zákona, který umožní státu v příštích dvou letech skupovat vydané státní dluhopisy, je ve sněmovně před konečným schvalováním. Zákon umožní vydat dluhopisy v maximálním objemu 253,4 miliardy korun se splatností až 55 let. Získané peníze stát použije částečně na splácení jistin státního dluhu v příštích dvou letech. V každém z obou let bude pak moci navíc skoupit vydané státní dluhopisy, a to až do 35 miliard korun pro každý rok. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance opět ujistil, že tato operace nezvýší státní dluh, protože část výnosů z dluhopisového programu půjde na skupování vydaných státních dluhopisů. Václavu Exnerovi (KSČM) se ale nelíbí pětapadesátiletá splatnost dluhopisů, a proto ji navrhl zkrátit na nejvýše 30 let.

Klaus podepsal zákon o státní maturitě a o přihláškách na střední školy

Žáci středních škol budou v roce 2010 skládat poprvé státní maturitu. Zájemci o středoškolské studium si budou moci podávat přihlášku na tři školy. Dosud si mohli podat přihlášku jen na jednu státní a jednu církevní nebo soukromou. Novely školského zákona, které to umožňují, podepsal prezident Václav Klaus. Státní maturitu budou mít dvě úrovně obtížnosti. Náročnější zkoušku budou podstupovat hlavně zájemci o vysokoškolské studium. V přechodných letech 2010 a 2011 budou žáci maturovat povinně ze dvou předmětů. Jedním z nich bude čeština, druhým cizí jazyk či matematika. Maturita bude obsahovat i takzvanou profilovou část, o níž by měli rozhodovat ředitelé škol. V roce 2012 by měla státní maturita mít konečnou podobu. Povinně se bude maturovat z češtiny a cizího jazyka, k nim si student zvolí matematiku, občanský a společenskovědní základ či informatiku. Pak bude možné přibrat si až tři nepovinné předměty.

Odpůrci radaru připravují protest během návštěvy Riceové

Odpůrci amerického radaru v Brdech chtějí v den příjezdu americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové do Česka protestovat na Václavském náměstí. Potvrdila to mluvčí iniciativy Ivona Novomestská. Od pondělí na Václavské náměstí stojí stan, kde mohou zájemci získat o radaru více informací. Odpůrci radarové základny také zopakovali, že žádají vypsání referenda o radaru. Tvrdí, že jejich petici podepsalo již více než 100.000 občanů Česka. Riceová by do Česka měla přijet zřejmě na začátku července. Přesné datum však zatím není známo. V Praze by měla podepsat především hlavní smlouvu určující podmínky pro vybudování stanice. Kromě toho se stále vyjednává o doplňkové dohodě o pobytu vojsk (SOFA). Text však dosud nebyl dohodnut. Sporným bodem nadále zůstává otázka daní, kterou řešili finanční experti z obou států.

Pražské metro a většina autobusů při stávce pojede

Při hodinové výstražné stávce, která proběhne v úterý 24. června, bude v Praze jezdit drtivá většina autobusů a metro. Řekl to generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák. Otazník však zůstává u tramvají. Když se zastaví jedna, zablokuje provoz na celé trati. Pracovníci podniku budou cestující informovat o tom, jak dlouho tramvaj nepojede, aby se podle toho mohli zařídit. Budou se také snažit o to, aby tramvaje neblokovaly provoz. Podzemní dráha podle Dvořáka pojede, pokud nenastane "sabotážní akce".

Kuřimský proces pokračuje čtením listin i vzkazů "pana doktora"

Proces v kuřimské kauze pokračuje čtením důležitých listinných důkazů, které dosud nebyly zveřejněny. Soudce Pavel Göth přednesl četná dřívější vyjádření obžalované Kláry Mauerové, v nichž se žena doznává k týrání synů Ondry s Jakubem. Mezi listinnými důkazy jsou i vyjádření tajemného "pana doktora", který údajně delší čas posílal sestrám Kláře a Kateřině Mauerovým instrukce, jak mají neposlušné chlapce vychovávat a Aničku léčit. "Doktor" byl v kontaktu s matkou hochů prostřednictvím textových zpráv zasílaných z mobilu a dopisů posílaných e-mailem. Značná část dopisů se ale nezachovala. Třetí den procesu se odehrával jen za účasti Kateřiny Mauerové a Jana Turka. Ostatní obžalovaní požádali, aby se jednání konalo bez jejich účasti, a soud jim vyhověl.

Kauzu údajného podplácení Urbanové odročil soud na neurčito

Přerovský okresní soud ve čtvrtek odročil na neurčito kauzu zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, kteří se podle obžaloby pokusili podplatit korunní svědkyni v korupčním případu Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou. Soudce řekl, že potřebuje další důkazní materiál. Je potřeba také vyslechnout několik dalších svědků. Mezi nimi je i šéf lidovců Jiří Čunek, který již jednou odmítl v této kauze vypovídat. Soud se bude případem znovu zabývat zřejmě v srpnu nebo v září. Od úterka, kdy soud znovu otevřel případ pokusu o uplácení Urbanové, četl soudce detaily z Čunkova spisu, zabýval se psychologickým posudkem na Urbanovou, hospodářskými výsledky firmy H&B Real, od které údajně Čunek převzal půlmilionový úplatek. Soud také promítal videozáznam z tajné schůzky Vaškůje a Šmiřáka u Urbanové, kterou už monitorovala policie.

Advokát Teryngel je v cele

Známý advokát Jiří Teryngel, kterého policie podezírá z krácení daně, je v současné době vyslýchán v policejní cele a čeká, zda půjde do vazby. Stát údajně připravil na daních o více než 100 milionů korun. Podle svého obhájce Jiřího Douchy však Teryngel podezření odmítá. Advokát tvrdí, že na základě plné moci pouze zastupoval společnost, která ho pověřila i podpisem smluv. Podle policie tato firma okradla stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Právě výše částky je také důvodem, proč věc dozoruje vrchní státní zastupitelství. Teryngel byl zadržen ve čtvrtek v 06:00 a policie a žalobci mají tedy čas do pátečního rána, aby požádali soud o uvalení vazby. Na případ bylo uvaleno nezvykle přísné informační embargo. To podle všeho souvisí s tím, že žalobci i policie si jsou dobře vědomi Teryngelových zkušeností a obávají se, aby jejich případné nevhodné vyjádření nevyužil proti nim. Jiří Teryngel po roce 1989 zastupoval například bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, ale také podnikatele Tomáše Pitra. Teryngel byl v roce 2001 vyškrtnut ze seznamu České advokátní komory podle které jednal neeticky, když ve věci sporného pronájmu Českého domu v Moskvě zastupoval obě strany - stát i nájemce. Soud později rozhodnutí komory zrušil.

Potomci hraběte Salma prohráli spor o občanství

Dědicové hraběte Huga Salma ve čtvrtek u pražského městského soudu neuspěli s žalobou proti postupu ministerstva vnitra, podle něhož Hugo Salm nebyl československým občanem. Uvedl to mluvčí Salmovy rodiny Jan Vlček. Na základě rozhodnutí ministerstva ztratili šlechticovi potomci nárok na restituci rozsáhlého majetku na Blanensku, který byl po druhé světové válce zabaven na základě Benešových dekretů. Odpůrci Salmů upozorňují na to, že hrabě byl členem některých nacistických organizací. Jeho potomci to ale zpochybňují. Původní majetek šlechtického rodu Salmů je rozsáhlý - tvoří jej 7000 hektarů pozemků a zámek v Rájci.

Nová řeka bude díky vyztužené hrázi odolnější proti povodni

Nová řeka na Třeboňsku bude při velké vodě menší hrozbou. Povodí Vltavy dokončilo rekonstrukci zbývající části hráze v délce 2,7 kilometru, kterou v roce 2002 poškodily povodně. Vodohospodáři hráz zvýšili a vložili do ní speciální ocelové výztuže, které mají zabránit jejímu případnému protržení. Práce vyšly na 130 milionů korun, 120 miliony přispělo ministerstvo zemědělství. Jde o první dokončenou stavbu, která byla financována z programu ministerstva zemědělství nazvaného Podpora prevence před povodněmi II, řekl generální ředitel Povodí Vltavy Jan Slanec.

V českých lesích se přemnožil kůrovec, hrozí kalamita

V českých lesích opět řádí kůrovec. Loni podle odborníků napadl dvojnásobný počet stromů než v roce 2006. Podle hnutí Duha kůrovec loni napadl 1,9 milionu metrů krychlových smrků. Letos může toto číslo dosáhnout tří milionů kubíků. Experti proto stejně jako vedení státního podniku Lesy ČR varují, že v lesích letos může vypuknout kůrovcová kalamita mimořádného rozsahu. Poslední hrozba kůrovcové kalamity byla v Česku v roce 2004 po mimořádně suchém a teplém roce 2003. Hlavní příčinou rozšíření kůrovce jsou smrkové monokultury a výsadba umělých smrčin.

Pražský magistrát přidá na kulturní granty 14,7 milionu korun

Kulturní zařízení, která letos dostala na kulturních grantech méně peněz než loni, si rozdělí dalších 14,7 milionu korun. Rozhodlo o tom pražské zastupitelstvo. Těchto osm zařízení se ale musí podrobit prověrkám. Celkem letos půjde na kulturní granty zhruba 222 milionů korun. Město tím a dalšími kroky reagovalo na kritiku umělců, kteří nynější grantový systém kritizovali a požadovali v petici například zrušení dotace na prodanou vstupenku a odvolání radního po kulturu Milana Richtra. Umělci k záměru města navýšit prostředky na granty již dříve uvedli, že to vítají, nicméně jde podle nich o řešení nesystémové.

Čína pořádá v Praze oficiální přehlídku svého umění

Oficiální přehlídku různých žánrů svého umění uspořádá v Praze v příštích dnech Čína. Ve městě se odehraje koncert tradiční hudby, vystoupí soubor handicapovaných zpěváků a tanečníků a uskuteční se výstava fotografií Moderní Čína. Handicapovaní umělci vystoupí ve Státní opeře Praha 25. a 26. června s hudebně-tanečním představením Můj sen, v němž budou i ukázky z pekingské opery. Ženský hudební soubor Nebeská krása národní hudby ve Státní opeře vystoupí 27. června. Jeho členky hrají na tradiční čínské lidové nástroje, ale také tančí a zpívají. S tradičním čínským uměním se lidé v Česku mají občas možnost seznámit - ať již prostřednictvím jednotlivých akcí, nebo přes četné sbírky českých veřejných institucí. V ČR se čas od času představuje i současné umění. V Praze tuto možnost v oblasti výtvarného umění již od 90. let poskytuje třeba Galerie Rudolfinum.

Festival Okolo Třeboně představí hudbu, film i divadlo

Festival Okolo Třeboně, jehož 17. ročník se odehraje od 20. do 22. června v třeboňském zámku, pivovaru a historickém centru města, oslaví nástup léta hudbou, filmy a divadlem. Publikum čeká mix žánrů, vystoupí například Vladimír Mišík, Hradišťan, Visací zámek, Znouzectnost či Vlasta Redl. Letos poprvé začne přehlídka filmovým promítáním, a to symbolicky - Postřižinami na nádvoří pivovaru. Letos přibudou i novinky, mezi nimi literární scéna. Pořadatelé také poprvé zvýhodnili i dárce krve, jimž odpustí polovinu vstupného. Jako vždy mají vstup zdarma také například dlouháni nad 200 centimetrů.

Libuše v podání Evy Urbanové zahájila 50. Smetanovu Litomyšl

Uvedením opery Bedřicha Smetany Libuše začal jubilejní 50. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Před vyprodaným druhým nádvořím litomyšlského zámku, kde v hledišti seděla i manželka prezidenta Livia Klausová, vystoupila v titulní roli sopranistka Eva Urbanová, soubor opery Národního divadla v Praze řídil dirigent Oliver Dohnányi. Festival, který končí 5. července, má na programu mimo jiné i další Smetanova díla. Soubor opery pražského Národního divadla pro festival připravil rovněž novou premiéru Prodané nevěsty s dirigentem Ondrejem Lenárdem v režii Magdaleny Švecové.

V Morkovicích vzniká košíkářské muzeum

Morkovická radnice hodlá vrátit do města muzeum košíkářství, kterým se tato obec pyšnila ještě v 60. letech minulého století. Morkovice chystají projekt úpravy domku u kostela, budoucího sídla expozice. Předpokládané náklady na tuto akci jsou dva miliony korun. Organizátoři by tu rádi již koncem roku 2009 vystavili exponáty, které budou pocházet především z Muzea Kroměřížska. Tradice košíkářského řemesla v tehdejší obci se traduje asi 200 let. Podle nestora morkovických košíkářů Stanislava Štěpánka vyváželi zdejší tvůrci za první republiky své zboží ve velkém do celé Evropy a dokonce i do Ameriky. Po roce 1948 však s nástupem komunistů začal postupný úpadek řemesla, jemuž se nyní ve městě věnuje už jen asi desítka košíkářů převážně důchodového věku. Mladší zájemce momentálně toto řemeslo nepřitahuje údajně také proto, že není snadné obstát v konkurenci levného zboží z Polska či asijských zemí.

Sport

Roman Šebrle hodil diskem 46,91 metru a dostal se po šesté disciplíně na druhé místo průběžného pořadí desetibojařského mítinku v Kladně. Přesto s největší pravděpodobností prohraje s Mauricem Smithem z Jamajky, který v disku předvedl výkon 52,81 metru a na kontě má už 6325 bodů. Český mistr světa a olympijský vítěz je o plných 550 bodů zpět.

Po prvním dnu závodu žen vede podle očekávání ukrajinská obhájkyně vítězství Ludmila Blonská před Carolinou Tyminskou z Polska; stejné pořadí bylo v Kladně i loni po skončení celého sedmiboje. Skvěle závodí Denisa Ščerbová, která si vytvořila osobní rekord v kouli, i ostatní disciplíny zvládla na úrovní svých rekordů a je třetí.

Počasí

Polojasno, večer při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, teploty 23 až 27 stupňů Celsia.