Zprávy

Premiér připustil možnost menšinové vlády

Premiér Mirek Topolánek připustil možnost menšinové vlády v případě, že se mu nepodaří dosáhnout kompromisu s poslanci všech tří vládních stran, kteří nepostupují ve shodě s většinou koalice. Premiér to uvedl v České televizi v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Pokud by podle Topolánka kompromisy přesáhly únosnou míru danou vládním programovým prohlášením, "ta kolice prostě zanikne". Navázal tak na svá vyjádření pro sobotní Mladou frontu Dnes, že koalice je ohrožena, a pokud se přes léto nepodaří obnovit její většinu, tak podzim může znamenat konec vlády. Představitelé parlamentních stran si většinou nemyslí, že by současné potíže uvnitř koalice skončily pádem vlády Mirka Topolánka. Zdůvodňovali to mimo jiné potřebností reforem, k jejichž prosazení se vládní strany zavázaly.

Topolánek: Vznik komise k církevnímu majetku je teď jediné řešení

Jedinou možností, jak odblokovat jednání sněmovny o majetkovém vyrovnání s církvemi, je vznik dočasné parlamentní komise. V televizních Otázkách Václava Moravce to uvedl premiér Mirek Topolánek. Jednání o vzniku komise prosadili v úterý do programu červnové sněmovny tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Většina poslanců vládní koalice byla proti. Komise podle Topolánka umožní seriózní debatu o hodnotě církevního majetku a o tom, jestli existuje jiná možnost výplaty renty za nevydaný majetek. Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Podle Tlustého a dalších kritiků ale taková kompenzace není dostatečně zdůvodněna.

Vesecká nehodlá kvůli sporu s Benešovou odstoupit z funkce

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nehodlá kvůli prohranému soudu se stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou odstupovat. Rozsudek soudce Vojtěcha Cepla je podle ní politicky motivovaným pokusem vrátit kauzu lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka zpátky do hry. Řekla to v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Zdůvodnění rozsudku podle ní obsahuje vážné chyby a bylo účelové. Prezident Soudcovké unie Jaromír Jirsa v televizní debatě Vesecké vyčetl, že využívá televizní pořad ke kritice Cepla, a tím prosazuje své soukromé zájmy. Nepovažuje ale za šťastné ani to, že Cepl v médiích komentoval své rozhodnutí. To přitom není pravomocné a bude je přezkoumávat další soud. Premiér Mirek Topolánek ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil o odvolání Vesecké zatím neuvažují. Zelení ale chtějí o situaci na státním zastupitelství a možném odchodu Vesecké diskutovat ve vládě.

V pondělí zůstanou některé školy kvůli stávce zavřené

Část mateřských, základních a středních škol vstoupí v pondělí do stávky. Jejich zaměstnanci tak chtějí vyjádřit svoji nespokojenost s platovou situací v regionálním školství. Podle školských odborů, které jednodenní protest vyhlásily, klesly letos kvůli vysoké inflaci pracovníkům škol reálné mzdy. Účast ve stávce se bude zřejmě v jednotlivých krajích lišit, přesnější údaje o počtu zúčastněných škol by měly být známy v pondělí. Protestující se z různých krajů sjedou do Prahy, v 15:00 se shromáždí před úřadem vlády.

Česko-rakouská parlamentní komise k Temelínu ukončí činnost

V pondělí zakončí svou činnost česko-rakouská parlamentní komise k otázkám bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. Závěrečná schůzka se symbolicky uskuteční v podunajském Melku, kde koncem roku 2000 uzavřeli dohodu o řešení sporů kolem Temelína tehdejší šéfové vlád obou zemí Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel. Česká strana by tak ráda uzavřela i celý takzvaný melkský proces a přešla na standardní spolupráci na základě dohody o výměně informací. Od rakouské strany však jednoznačné ukončení melkského procesu lze sotva očekávat. Práce komise přitom přinesla vyjasnění mnoha dosud sporných bodů a také uklidnění situace na hranicích obou zemí, kde po dobu jednání komise v zásadě ustaly blokády rakouských odpůrců Temelína.

Na nádraží v Brně se srazily osobní vlaky

Dva osobní vlaky se v neděli odpoledne bočně srazily na brněnském hlavním nádraží, když současně vyjely z páté a šesté koleje ve směru na Tišnov a Letovice. Záchranáři ošetřili na místě jednoho lehce zraněného člověka, do nemocnice nemuseli převézt nikoho. Uvedla to mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Podle Jana Kučery z Drážní inspekce se lehce zranil průvodčí. Nádraží zůstalo průjezdné. Příčiny nehody Drážní inspekce zjišťuje. Podle mluvčího Českých drah je pravděpodobné, že ji zavinil člověk. České dráhy škodu na vlacích vyčíslily na milion korun, polovina částky připadá na poškozené vozy, polovina na výhybky a další zařízení.

Policie nemusela zakročit na koncertě údajně neonacistických kapel

Policie o víkendu nemusela zakročit na soukromé akci ve Vysoké Srbské na Náchodsku, kde mělo podle informací antifašistické organizace Antifa vystupovat několik neonacistických hudebních skupin. Koncert se měl odehrát v areálu bývalého dětského tábora, který si pronajala soukromá osoba pro uspořádání dětského dne. Na odlehlém místě se podle policie sešlo asi 70 lidí. Podle původních informací od organizace Antifa měly na místě vystupovat slovenská kapela Before the War, německá skupina Racial Purity (Rasová čistota), formace Painful Awakening, dvě další německé a jedna americká kapela. Na fotografiích, které pořídila ČTK na místě, jsou na oděvech a rukou účastníků patrné fašistické symboly. Členové Antify rozeznali na snímcích některé účastníky akce, například Jana Dufka z Duchcova, který spolu s dalšími nedávno údajně napadal skupinu Romů na Slovensku, zranil je a vyhrožoval jim zastřelením. V další osobě v triku neonacistické skupiny Ancestors byl podle nich identifikován Martin Matička. Oba údajně patří k extremistickému sdružení Národní odpor.

Policie nalezla devítiletého Jakuba mrtvého

Pohřešovaného devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu našla policie tuto sobotu mrtvého. Chlapec byl nezvěstný od 4. května. Několik hodin před nálezem těla policie zadržela podezřelého třiačtyřicetiletého cizince. Byl obviněn z trestného činu znásilnění a vraždy. Jakub zřejmě zemřel během téhož dne, kdy byl unesen. Muž je v cele předběžného zadržení, policisté podali návrh na uvalení vyšetřovací vazby. Další informace o vyšetřování případu podají kriminalisté v pondělí. Policie koncem května oznámila, že v České republice přibývá pohřešovaných dětí. Policisté loni hledali 8696 dětí, o 579 více než v roce 2006. Od začátku roku do 8. května evidovala policie celkem 3446 zmizení a útěků dětí.

V Thomayerově nemocnici hořela patologie

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici hořel v noci na neděli pavilon M, kde je umístěna patologie. Podle operačního důstojníka pražských hasičů hořelo ve skladové místnosti, kde bylo uloženo oblečení a další provozní věci. Podle mluvčí nemocnice Martiny Štanclové nebyly v části patologie zasažené požárem lidské ostatky, shořely pouze vzorky tkání. Oheň byl způsoben technickou závadou elektroinstalace. Škoda zejména na nákladných přístrojích se pohybuje v řádu milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Za úhyn ryb na Klatovsku asi mohou fekálie

Úhyn ryb, k němuž v sobotu došlo na několikakilometrovém úseku říčky Voleňka na Klatovsku, způsobily pravděpodobně fekálie ze zemědělského provozu v jedné z obcí na Domažlicku. Její provozovatel v objektech chová prasata. Hasiči se neznámou látku pokoušeli odstraňovat pomocí norných stěn několik hodin. Škody zatím nejsou vyčísleny. Podle hasičů dosud nebylo přesně určeno ani množství ryb, které látka zabila. Zástupci ochrany životního prostředí lidem v postižené oblasti doporučili, aby se kontaktu s vodou v řece vyhnuli.

Veleba: Ceny vepřového stoupnou až o 20 pct

Až o dvacet procent by podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby mohly stoupnout ceny vepřového. Růst cen je důsledkem malého množství vepřového masa na trhu. K 1. dubnu 2008 bylo v českých chovech 2,432 milionu prasat, o 400.000 méně než v roce předchozím a o 900.000 méně než v době vstupu ČR do EU. Podle Českého statistického úřadu byly v zemi tak nízké stavy prasat naposledy v roce 1949. Veleba to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. U většiny dalších zemědělských komodit by se však podle něho již ceny zvyšovat neměly. Výjimkou je cena mléka. Podle Veleby by se jeho výkupní cena na domácím trhu měla pohybovat mezi 9,50 až deseti korunami za litr. Dnes činí přibližně devět korun. Veleba tak zdůvodňoval páteční protest zemědělců a krácení dodávek do tuzemských mlékáren. Snížením dodávek mléka o deset procent chtěli farmáři podle něho podpořit německé zemědělce, kteří minulý týden kvůli nízkým cenám zastavili zásobování tamních mlékáren.

Zlínský festival dětských filmů ovládl dánský snímek Záskok

Dánský film Záskok režiséra Ole Bornedala se v sobotu stal nejúspěšnějším snímkem 48. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Získal hlavní cenu - Zlatý střevíček za nejlepší film v kategorii hraných filmů pro mládež, Cenu ekumenické poroty a Cenu Dona Quijota udělovanou porotou federace filmových klubů FICC. Novinářům to oznámili zástupci jednotlivých porot. Druhou hlavní cenu, Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti, získal snímek Kde je Winkyin koník? z nizozemsko-belgické produkce, který režírovala Mischa Kampová. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež organizátoři udělili herečce Ivě Janžurové. Diváci jako nejzajímavější z hraných snímků ocenili islandský film Bez připojení od Ariho Kristinssona a mezi animovanými filmy francouzský snímek Chlupatá strašidýlka - Dvě hlavičky režiséra Wolfa-Ruedigera Blosse. Mezinárodní dětská porota vybrala jako nejlepší hraný film pro děti japonský snímek Skvělá babička režiséra Hitošiho Kuraučiho, který si odnesl i Cenu města Zlína. Ve stejné kategorii u mládeže zvolili porotci britský film Kolej Sv. Trajána autorů Olivera Parkera a Barnabyho Thompsona.

Menzelův film získal hlavní cenu na festivalu ve Španělsku

Český režisér Jiří Menzel se svým snímkem Obsluhoval jsem anglického krále získal hlavní cenu za nejlepší film na 20. mezinárodním festivalu komediálního filmu ve východošpanělské Peňíscole. Ve Španělsku Menzel bodoval už loni v listopadu, kdy získal zvláštní ocenění na festivalu 100% Europeo v Seville, kterého se zúčastnil jako čestný host. Kromě jeho posledního filmu Obsluhoval jsem anglického krále se tam v programu objevila jeho tři starší díla: Skřivánci na niti, Ostře sledované vlaky a Vesničko má středisková. Cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI) si za "anglického krále" odnesl Menzel z loňského berlínského festivalu Berlinale.

Činoherní klub uvede Kunderovu Ptákovinu

Pražský Činoherní klub uvede v pondělí nové nastudování hry Milana Kundery Ptákovina. Oficiální premiéra se ale uskuteční až v září. Režisér Ladislav Smoček do ní obsadil například Ondřeje Vetchého, Jaromíra Dulavu, Mariku Procházkovou, Lenku Skopalovou, Lucii Žáčkovou, Nelu Boudovou a Stanislava Zindulku. Na české jeviště se tak dostane teprve druhý divadelní titul známého dramatika a spisovatele, který žije několik desetiletí ve Francii a dlouhodobě se straní pozornosti médií. Dosud jedinou hrou, která se tu s jeho svolením uvádí, je Jakub a jeho pán. Ptákovina je groteskní absurdní hra o moci a sexu ze školního prostředí. Poprvé byla uvedena v lednu 1969 v Liberci. Pak měla premiéru v Ostravě a poté pod názvem Dvě uši, dvě svatby v někdejším Státním divadle v Brně.

V Úsově se otevřela zrekonstruovaná synagoga

Zástupci Federace židovských obcí otevřeli v neděli v Úsově na Šumpersku nově zrekonstruovanou synagogu. Památka pocházející z konce 18. století procházela opravami v uplynulých 15 letech. Cena rekonstrukce se vyšplhala na deset milionů korun. Návštěvníci kromě interiéru mohli zhlédnout také zahájení stálé muzejní expozice o historii a památkách zdejší židovské obce. Úsovská synagoga má za sebou bohatou historii. Byla vystavěna v letech 1783-84, v roce 1938 den po Křišťálové noci ji místní nacisté uvnitř zdemolovali. Synagoga poté sloužila jako skladiště, po válce v roce 1949 ji pro své bohoslužebné účely odkoupila Českobratrská církev evangelická. V roce 1993 památku koupila zpět pro židovskou obec Nina Hofman žijící ve Švýcarsku. Během oprav se v synagoze konala řada koncertů a výstav. Pro kulturní účely chtějí zástupci Federace židovských obcí památku ponechat i nadále.

Ze sportu

Česká výprava získala v závěrečný den mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě další dva cenné kovy a zakončila šampionát s bilancí jedné zlaté, pěti stříbrných a tří bronzových medailí. Stříbro v týmovém sprintu vybojovali v italské Ivree kanoisté Jan Štastný, Lukáš Uncajtik, Marek Rygel a deblkanoisté. Jediní čeští světoví šampioni z Itálie, kajakáři Kamil Mrůzek, Aleš Marek a Tomáš Slovák, nenavázali na svůj výkon z dlouhého závodu a obsadili až desáté místo.

Basketbalisté Nymburka popáté vyhráli ligu. V sobotním pátém finálovém duelu porazili hosty z Nového Jičína 93:70 a sérii vyhráli 4:1 na zápasy.

České házenkářky budou na evropském šampionátu v prosinci v Makedonii chybět. V nedělním odvetném utkání play off podlehly v Jindřichově Hradci Švédsku 25:29. Na závěrečný turnaj tak postoupil jejich soupeř, který vyhrál i první vzájemný zápas.

České volejbalistky prošly první polovinou kvalifikace mistrovství Evropy 2009 bez porážky a vytvořily si slibnou pozici pro postup na šampionát. Svěřenkyně trenérky Táni Krempaské v Mariboru porazily i Albánii bez větších potíží 3:0 a ve třech zápasech ve Slovinsku ztratily jen jeden set. Od pátku je na programu druhý třídenní kvalifikační turnaj v Opavě. Vítěz skupiny B postoupí přímo na evropský šampionát, který se uskuteční v příštím roce v Polsku. Druhý tým konečné tabulky čeká v září barážový dvojzápas pravděpodobně proti Bělorusku.

Volejbalistky Prostějova budou v příští sezoně startovat v Lize mistryň. Jejich žádost o přidělení divoké karty schválila správní rada Evropské volejbalové konfederace (CEV) na svém zasedání v Kodani. Prostějov, vítěz základní části extraligy a držitel Českého poháru, se stane prvním českým ženským týmem, který si v této nejvyšší evropské klubové soutěži zahraje. V Lize mistryň povede výrazně obměněný kádr nový trenér Miroslav Čada, který do klubu přišel z Brna. Český volejbal tak bude mít zastoupení v obou Ligách mistrů. V té mužské bude stejně jako v minulé sezoně startovat Jihostroj České Budějovice. Losování je na pořadu 4. července ve Vídni.

Osmiveslice pražské Dukly vyhrála podevětadvacáté za sebou pražský závod Primátorky. Favorizovaná loď v 95. ročníku tradičního závodu na Vltavě suverénně zvítězila před Slavií. Kormidelníkem vítězné posádky byl dvaašedesátiletý Jiří Pták, který Primátorky naposledy vyhrál v roce 1991. Slavný veslařský závod v české metropoli se letos musel obejít bez zahraniční účasti.

Motocyklista Lukáš Pešek na Velké ceně Katalánska, která je součástí seriálu mistrovství světa, obsadil v kategorii do 250 ccm desátou pozici. Díky bodovému zisku se Pešek dotáhl na rozdíl tří bodů za Karla Abrahama, jemuž patří v průběžném hodnocení 15. místo. Abraham nenavázal na své sedmé místo ze závodů v Itálii, v Barceloně po pádu do cíle nedojel. Spadl bez cizího zavinění několik kol po začátku závodu, když byl na desátém místě o jednu příčku před Peškem. Brněnský jezdec se pak ještě pokusil zprovoznit svou aprilii, ale nepodařilo se mu to.

Počasí

V pondělí má být polojasno, později oblačno, přeháňky nebo bouřky se místy objeví na jihu a východě. Teploty vystoupí maximálně na 22 až 26 stupňů.