Zprávy

OECD: Českou republiku čeká menší růst kvůli inflaci

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že tempo hospodářského růstu České republiky letos klesne na 4,5 procenta proti loňským 6,5 procenta. Hlavní příčinou je zvýšení inflace, kterou vyvolaly nedávné fiskální reformy. V příštím roce by se měl růst zvýšit na 4,8 procenta. Inflace by měla letos dosáhnout 6,8 procenta a v roce 2009 klesnout na 2,9 procenta. V pravidelném půlročním materiálu o hospodářských výhledech členských a některých dalších zemí OECD dále předpovídá Česku další snižování nezaměstnanosti - letos na 4,6 a v příštím roce na 4,4 procenta. Po třech letech víc než šestiprocentního růstu by měl letos hrubý domácí produkt České republiky zpomalit na asi 4,5 procenta. V roce 2009 se tempo znovu zrychlí.

Čunek: Bohatší české regiony mohou přijít o podporu EU

V příštích letech mohou některé české regiony zbohatnout do té míry, že jim hrozí ztráta podpory z fondů Evropské unie. Na středečním pražském setkání ministrů Visegrádské skupiny to uvedl vicepremiér a šéf resortu pro místní rozvoj Jiří Čunek. Pokud totiž regiony přesáhnou hranici 75 procent průměru evropského HDP na hlavu, vyřadí je to z uznání pro takzvaný cíl Konvergence. Sem spadají regiony s hrubým domácím produktem na obyvatele nižším než 75 procent průměru pro celou EU. Dosud do této kategorie v Česku dosud patřily všechny regiony s výjimkou Prahy. Pro stát jako celek je hranicí 90 procent HDP průměru EU na jednoho obyvatele. Čunek odhaduje, že by Česko mohlo mít i po roce 2013 HDP na hlavu ve výši 85 procent EU. To by znamenalo, že by nadále spadalo do oblasti takzvané kohezní politiky, které směřuje k méně vyspělým státům. To se však netýká jednotlivých regionů.

Češi budou jezdit do USA bez víz asi od listopadu

Rozšíření amerického bezvízového programu o další země, včetně České republiky, se očekává od letošního pozdního podzimu. Tento termín ve Washingtonu zopakoval americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff, když oznamoval zpřísnění bezvízového režimu. Od 1. srpna spustí USA systém elektronického povolování cest do Spojených států (ESTA), jehož prostřednictvím budou turisté z bezvízových zemí muset předem žádat o souhlas s návštěvou USA. Ověření funkčnosti ESTA, které je jednou z podmínek zrušení víz, by mělo ministerstvo vydat na podzim. Diplomatické zdroje ve Washingtonu předpokládají, že se tak stane v listopadu. Při podpisu česko-amerického vízového memoranda letos koncem února Chertoff uvedl, že první Češi bez víz by mohli do USA přicestovat v říjnu nebo v listopadu.

CVVM: Proti radaru je nyní 68 procent lidí

Počet odpůrců americké radarové základny v České republice roste. Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjistilo, že v květnu s radarem nesouhlasilo 68 procent lidí. To je o pět procent více než v dubnu. V porovnání s dubnem klesl o pět procent i podíl zastánců základny - v květnu jich bylo 24 procent. Průzkum CVVM se uskutečnil ve dnech 12. až 19. května. Bylo při něm dotázáno 1066 lidí starších 15 let.

Odbory: Do pondělní stávky se zapojí víc než polovina regionálních škol

Do pondělní stávky školských odborů se zřejmě zapojí nejméně polovina mateřských, základních a středních škol. Odhadují to odboráři, podle kterých už je nyní jistá účast zhruba 5000 škol. To je skoro polovina všech regionálních škol. Další se však zřejmě ještě přihlásí. Odboráři proto předpokládají, že celková účast se minimálně vyrovná prosincové stávce, při které zůstalo uzavřeno téměř 6000 škol. Tisíce stávkujících zamíří do Prahy před sídlo úřadu vlády ve Strakově akademii. Protestu by se měli zúčastnit i zástupci dalších odborů. Odboráři tvrdí, že v letošním roce kvůli vysoké inflaci reálně klesají příjmy pracovníků škol. Letos požadovali tři miliardy korun navíc, do konce roku však dostanou jen půl miliardy. Další čtyři miliardy mají přislíbeny na příští rok. Odborům se také nelíbí, že navýšení se týká pouze učitelů, a ne také dalších zaměstnanců škol.

Senát odsouhlasil státní maturity

Senát ve středu souhlasil s koncepcí státních maturit, poprvé by je měli studenti skládat za dva roky (školní rok 2009/2010). Senátoři novelu schválili stejně jako nedávno poslanci drtivou většinou, pro hlasovalo 52 z 56 přítomných. Novelu nyní posoudí prezident. Povinné zkoušky by měly mít podle návrhu novely školského zákona dvě úrovně obtížnosti. Náročnější bude určena zejména zájemcům o vysokoškolské vzdělání. V roce 2010 a 2011 by měli všichni studenti v takzvané společné části maturity dvě povinné zkoušky, každý by povinně maturoval z češtiny a k ní by si pak musel zvolit buď cizí jazyk, nebo matematiku. Součástí maturity by měla být i takzvaná profilová část, o které by měl ve velké míře rozhodovat ředitel školy. Podle jeho uvážení by měl student maturovat ze dvou až tří profilových zkoušek, přibrat by si k nim mohl až dvě nepovinné profilové zkoušky. Společné maturity měly podle původního plánu začít už ve školním roce 2007/2008, nakonec je ale parlament odložil. V zákonodárném sboru loni převážil názor, že nejsou dostatečně připraveny a jejich zavedení by způsobilo víc škody než užitku.

Zdravotníci budou zřejmě moci pracovat přesčas

Zdravotníci budou možná moci pracovat přesčas až 16 hodin týdně, tedy až dvojnásobek proti současnému stavu. Běžná pracovní doba přitom zůstane 40 hodin týdně. Počítá s tím senátní novela zákoníku práce, kterou ve středu v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Předloha vychází z dohody, kterou uzavřel ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) s odbory a zaměstnavateli. Novela podle něj řeší současnou situaci ve zdravotnictví, kde se kvůli lékařským přesčasům obchází zákoník práce. Rozhodnutí senátorů předcházela ostrá diskuse, v níž dominoval stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath. Ten tvrdil, že s novelou nesouhlasí Lékařský odborový klub, LOK ale jeho slova popřel.

Rath nařkl Julínka z korupce

Stínový ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD David Rath obvinil ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) z korupce. Podle něj Julínek bere úplatky od farmaceutických firem. Rath to řekl při jednání sněmovny o svém návrhu, který má zabránit případné privatizaci fakultních nemocnic. Chystaný převod nemocnic na akciové společnosti již dlouho kritizuje. Julínek si nařčení vysloužil tím, že Ratha vyzval, aby zveřejnil své zisky z podnikání ve zdravotnictví. David Rath je spolumajitelem zdravotnického zařízení. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř v reakci na Rathovo obvinění uvedl, že se občanští demokraté obrátí na sněmovní mandátový a imunitní výbor s návrhem, aby s Rathem zahájil disciplinární řízení. Podle Tluchoře Rath podobné "urážlivé výroky" pronáší na půdě sněmovny proto, že ví, že má imunitu. Také podle místopředsedy sněmovny Jana Kasala (KDU-ČSL), který schůzi řídil, Rathovo vystoupení "přesáhlo míru, která je v této sněmovně obvyklá".

Lidovci se opět postavili proti přeměně univerzitních nemocnic

Lidovci se znovu postavili proti záměru ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) přeměnit univerzitní nemocnice na akciové společnosti. Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek se chystá Julínka vyzvat, aby zastavil všechny kroky směřující k této transformaci. Tímto úkolem ho v úterý pověřil celostátní výbor strany. Lidovecké obavy vycházejí podle Čunka z informací, že některé fakultní nemocnice dostaly z ministerstva nařízení, aby už nyní začaly chystat přeměnu na akciovou společnost. Netýkají se tedy připravovaného zákona, na jehož text lidovci stále čekají. Za vážnou koaliční roztržku by Čunek považoval, kdyby vláda i přes odpor KDU-ČSL prosadila přeměnu univerzitních nemocnic na akciové společnosti, a to například pomocí zákona o velké privatizaci či jiných platných norem. Na jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL se dokonce ozývaly hlasy, že v takovém případě by strana odešla z vlády. Čunek ale věří, že se s Julínkem nakonec dohodnou a radikální kroky nebudou potřeba.

Místopředsedkyní sněmovny asi bude Jacques

Novou místopředsedkyní Poslanecké sněmovny by se nejspíš mohla stát předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques. Vedení poslaneckého klubu zelených by za ni pak zřejmě převzal poslanec Přemysl Rabas. Vyplývá to z vyjádření poslankyň za Stranu zelených Olgy Zubové a Věry Jakubkové. Koaliční poslanci by chtěli prosadit, aby se počet místopředsedů Poslanecké sněmovny v budoucnu zvýšil z nynějších pěti na šest. Místo nového místopředsedy dolní komory parlamentu by měli obsadit zelení. Jacques zatím svou možnou nominaci na šestou místopředsedkyni sněmovny odmítla komentovat. Strana prý o nominaci teprve bude jednat. To zopakoval i její stranický šéf Martin Bursík.

Nejvyšší soud nařídil nové jednání v kauze prokurátorky Brožové-Polednové

Vrchní soud v Praze musí znovu projednat kauzu Ludmily Brožové-Polednové, která byla prokurátorkou ve vykonstruovaném procesu s popravenou Miladou Horákovou. Nové líčení nařídil Nejvyšší soud (NS). Podle soudu měla Brožová-Polednová aktivní podíl na odsouzení Horákové, proto její čin dosud nemůže být promlčen. Podle soudce NS Petra Hrachovce se v případě Brožové jednalo o totální etické selhání a zneužití soudního řízení proti třídním nepřátelům. Brožová se kvůli chorobám spojeným s věkem soudních líčení neúčastí, nepřišla ani tentokrát. Je jí 86 let a ani v případě odsouzení by nejspíš nenastoupila do výkonu trestu. Dovolání k NS podala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která nebyla spokojena s verdiktem Vrchního soudu v Praze. Podle něj měla prokurátorka jen okrajový podíl na odsouzení Horákové. Vesecká ale trvala na potrestání někdejší žalobkyně.

Senát popáté navrhl skupinu Mašínů na státní vyznamenání

Senát popáté navrhl šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů na státní vyznamenání. Prezident Václav Klaus by měl podle senátorů udělit Mašínům a jejich spolubojovníkům Medaili Za hrdinství. Prezident však dosud návrhu Senátu nevyhověl. Nominaci tradičně odmítli zástupci ČSSD a KSČM. Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Podle kritiků se dopustili vražd, podle zastánců bojovali ve válce. Ctirad a Josef Mašínové a Milan Paumer letos získali ocenění od premiéra Mirka Topolánka. Senát navrhl vyznamenat celkem 34 osobností, o devět více než loni. Prezident k jejich nominacím může, ale také nemusí přihlížet; může si vybrat jen vlastní kandidáty. Hlava státu vyznamenání uděluje a propůjčuje zpravidla 28. října.

Václav Klaus se zotavuje po operaci kloubu

Prezident Václav Klaus se podle Hradu zotavuje po úterní plánované operaci, při níž mu tým ortopedů z pražské Bulovky vyměnil levý kyčelní kloub. Z jednotky intenzivní péče byl přeložen na lůžkový pokoj se standardní lékařskou a ošetřovatelskou péčí. "Pooperační průběh zdravotního stavu pana prezidenta je standardní, dostává léky, které se po operacích tohoto typu běžně podávají," informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Operace šestašedesátiletého Klause byla bez komplikací a prezident se po ní podle lékařů cítil dobře. Lékaři prezidentovi kvůli dlouhodobým potížím nahradili kyčelní kloub necementovaným modelem, který se používá běžně u mladších, sportovně aktivních jedinců. Na ortopedické klinice by měl Klaus strávit zhruba deset dní, rekonvalescence má celkem trvat zhruba tři měsíce. Klaus už dal najevo, že mimo úřad by chtěl být velmi krátkou dobu.

Česko patří ke špičce v léčení rakoviny

Podle měřítek Evropského parlamentu patří Česko v léčení rakoviny ke špičce. Má národní onkologický program, tři screeningové programy a celoplošný registr. Péči o pacienty soustřeďuje do 18 komplexních onkologických center. Nemocní dostávají nejmodernější léky. Problémem zůstává komunikace s pacienty a také to, že v centrech je málo zářičů. Uvedl to předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. Podle něj Česko splňuje zhruba 95 procent doporučení Evropského parlamentu. V Česku postihne zhoubná nemoc ročně 69.000 lidí a 29.000 jí podlehne. V celé Evropě to je za rok 2,3 milionu pacientů s rakovinou a přes milion úmrtí. EP považuje za zásadní posílení prevence. Země OECD na ni dávají ročně zhruba tři procenta rozpočtu na zdraví, na péči a léčbu 97 procent. Tuto nerovnováhu doporučuje EP co nejrychleji odstranit.

Chorvatsko odloží zákaz dovozu potravin

Platnost vyhlášky o zákazu dovozu masných a mléčných výrobků do Chorvatska bude odložena. Informoval o tom český velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl. Kdy se tak stane, záleží na dohodě s Evropskou komisí. Podle Kühnla to zřejmě bude ještě tento týden. Šéf oddělení hraniční veterinární kontroly chorvatského ministerstva zemědělství Goran Vučenovič už dříve řekl, že platnost zákazu bude s pravděpodobností 80 až 90 procent odsunuta na leden příštího roku. Zákaz dovozu potravin do Chorvatska platí od 1. června pro občany všech zemí. Chorvatské turistické sdružení v Praze ale tuto středu oznámilo jeho zrušení pro občany EU, český velvyslanec v Záhřebu však tyto informace popřel. Proti vyhlášce se zvedla vlna odporu. Nelíbila se českým cestovním kancelářím, ale i chorvatským hoteliérům a pracovníkům v turistickém ruchu. Ti by podle ohlasů z tisku prý přišli o část české klientely. Tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Chorvatsko je pro Čechy dlouhodobě nejoblíbenějším místem dovolené.

Vojsko začalo znovu přebírat nákladní vozidla Tatra

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek ve středu rozhodl o tom, že vojsko znovu zahájí odebírání nákladních vozidel Tatra. Vojsko přestalo odebírat tatrovky před 13 dny. Důvodem byla závada kabin automobilů. Dodávky vozů Tatra jsou jedním z největších kontraktů české armády - za vozy by měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Armáda si celkem objednala více než 550 vozů. Nedávno zjistila, že do kabin 14 tatrovek při dešti zatékalo. Chybné těsnění dodávala společnost SVOS Přelouč, která podle dřívějších informací závady již odstranila. Firma také uvedla, že zkontroluje i ostatních 121 vozidel, které vojsko již přebralo. Podle štábu se ale netěsnost kabiny projevila u dalších šesti vozidel, které byly již předány armádě. Kopřivnická Tatra se zavázala, že závady odstraní i u těchto vozidel. Nákup nákladních tatrovek, které mají nahradit zastaralé "vétřiesky", se od počátku neobešel bez problémů. Vojsko mělo původně první vozidla obdržet již v listopadu. Zakázka se však zpozdila. První vozidla proto vojáci převzali až koncem března.

Škoda sníží počet dodavatelů o dvě třetiny

Mladoboleslavská Škoda Auto chce do konce příštího roku snížit počet svých dodavatelů ze současných 1300 na 400. Potřebuje zrychlit výrobu, což s velkým množstvím dodavatelů není možné. Na středeční odborné konferenci během brněnského veletrhu Autotec to uvedli zástupci společnosti. Škoda zavádí v českých závodech nový logistický koncept, který už se jí osvědčil v indickém závodě. Automobilka nedávno oznámila, že uvažuje o dovozu některých dílů z Asie. Asi pětina dodavatelů nyní pochází z Česka. Zhruba 75 procent dílů dodává firmě kolem 300 obchodních partnerů, 94 procent dílů má Škoda Auto od 1000 dodavatelů. Nový systém souvisí i s plánem Škody zvýšit postupně výrobu na víc než dvojnásobek současného stavu. Škoda, dcera německého Volkswagenu, v roce 2007 prodala 630.032 aut, letos plánuje prodej zvýšit na 759.000 vozů, příští rok na 872.000 a v roce 2010 na 1,01 milionu.

Farmář v Brzkově je podezřelý z týrání stovek prasat

Veterináři ve stáji zemědělce v Brzkově na Jihlavsku objevili 237 uhynulých prasat. Mezi nimi živořilo dalších 115 zvířat. V areálu bývalého zemědělského družstva našli také tři velké plastové nádoby s rozkládajícími se zbytky těl uhynulých selat. Uvedl to ředitel Krajské veterinární správy Jiří Šulc. Případ vyšetřuje policie. Chovatele podezřívá, že zvířata utýral. Podle Šulce jde o nejotřesnější případ zacházení se zvířaty v kraji. O chov zřejmě nebylo postaráno celé měsíce. "Žlaby byly úplně prázdné, bez krmiva, voda netekla. Vypadá to, že ta zvířata přežívala kanibalisticky. Tak hrozný obraz jsem neviděl ani já za 35 let," popsal Šulc. Majitelem vepřína je sedmatřicetiletý muž z Havlíčkobrodska. Majitel František Jekl odmítá, že by zvířata týral. Podle něj byla nemocná, a když uhynula, neměl peníze na jejich odvoz do kafilérie. Odhadem by za odvoz vepřů zaplatil desetitisíce korun, částka by nejspíše nepřekročila 100.000. Jekl uvedl, že chov vepřů je jeho jedinou obživou. Zkrachovalá jatka ve Fryšavě mu prý dluží za maso asi 750.000 korun.

Zimu nepřežila třetina včelstev

Zimu nepřežila přibližně třetina z více než půl milionu tuzemských včelstev, přičemž v některých regionech České republiky uhynulo až takřka 70 procent včelstev. Škody tuzemští včelaři odhadují na více než 100 milionů korun. Výrazný úbytek včel má na svědomí nemoc varroáza. Podle včelařských odborníků v poslední letech včely v takovém rozsahu nikdy hromadně nehynuly. Podobná situace je ale i v okolních zemích. Předseda Českého svazu včelařů Luděk Sojka řekl, že včelaři loni v září zazimovali 520.084 včelstev. Na konci letošního dubna pak svazu nahlásili úhyn 119.315 včelstev a o dalších 113.477 včelstev nemá svaz informace. Pořízení nového včelstva stojí 600 až 1200 korun podle kvality a velikosti matky, takže celkové škody způsobené úhynem včel přesáhnou 100 milionů korun. Nejhůře podle Sojky dopadla včelstva v okrese Praha-západ, kde zimu nepřežilo 66,4 procenta včel. Kvůli výraznému snížení počtu včelstev letos zřejmě vzroste cena medu.

Na Pražské jaro zakoupili lidé 36.438 vstupenek

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro letos prodal 36.438 vstupenek na 54 koncertů. Uvedla to tisková mluvčí festivalu Alena Svobodová. Z celkového počtu 44.150 nabízených lístků se jich tak prodalo 87 procent. Zcela vyprodáno bylo 30 koncertů. Podle ředitele festivalu Romana Bělora je to důkaz, že posluchači přestali žehrat na vysoké ceny vstupenek a soustředili se více na hudbu. Festival jim také nabídl atraktivní program od symfonické hudby, jazzu, pěveckých a klavírních recitálů až po starou hudbu a varhanní koncerty. Na přehlídce se mimo jiné představily prestižní symfonické orchestry v čele s londýnským Symfonickým orchestrem BBC a šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, Hallé Orchestra z Manchesteru a Petrohradskou filharmonií. Ve středu festival ukončil v Obecním domě Budapešťský festivalový orchestr. Na přehlídce vystoupily známé světové osobnosti, mimo jiné rakouský pianista Alfred Brendel, český klavírní virtuos Ivan Moravec, světová sopranistka slovenského původu Edita Gruberová nebo extravagantní britský houslista Nigel Kennedy.

Koncert k výročí rozhlasu byl věnován obětem nacismu a komunismu

Předposlední koncert festivalu Pražské jaro k 85. výročí založení Československého rozhlasu byl věnován obětem nacismu a komunismu. V Obecním domě v úterý večer vystoupili rozhlasoví symfonikové, které řídil šéfdirigent Vladimír Válek. Uvedli Fantazii na staročeské chorály "Tenť Pán velí se nebáti" od Otakara Jeremiáše. Skladba byla původně zkomponována v roce 1938 pro České noneto. V podání českého barytonisty Ivana Kusnjera zazněly Biblické písně od Antonína Dvořáka, které patří k nejznámějším cyklům písňové tvorby 19. století. Koncert uzavřela Symfonie č. 5 od Sergeje Prokofjeva. Vystoupení přenášel veřejnoprávní rozhlas a záznam přejímaly stanice Evropské vysílací unie (EBU). Symfonický orchestr Českého rozhlasu byl posledním českým tělesem, které letos na festivalu vystoupilo. Ve středu přehlídku zakončí Budapešťský festivalový orchestr.

Metallica nadchla publikum na vyprodaném stadionu v Edenu

Americká metalová kapela Metallica při svém pátém koncertu v České republice opět nadchla své publikum, tentokrát na vyprodaném novém stadionu Slavie v pražském Edenu. Jejich úternímu koncertu nechyběly hlavní hity skupiny ani světelné efekty a ohňostroje. Během asi dvouhodinového koncertu nabídla kapela na dvě desítky písní, velmi často z období od počátků kapely do roku 1991, kdy vydala pro mnohé zlomové, takzvané "Černé album". Podle Petra Nováka z pořádající agentury Live Nation dorazilo do Edenu 35.000 lidí.

Satrianiho kytarová sóla ovládla pražskou T-Mobile Arenu

Americký kytarista Joe Satriani, který je považovaný za jednoho z nejlepších rockových kytaristů posledních desetiletí, vystoupil v úterý v pražské T-Mobile Areně. Muzikant, který Českou republiku navštívil poprvé, se svou kapelou zahrál výběr ze svých dosavadních alb včetně ukázek z aktuálního projektu Professor Satchafunkilus And The Mysterion Of Rock. Koncert sledovalo zhruba 5000 diváků, mezi nimi i mnoho známých českých muzikantů. Joe Satriani natočil celkem 11 sólových studiových alb a na řadě dalších spolupracoval. Vedle své sólové dráhy například v roce 1988 hrál jako první kytarista na sólovém turné Micka Jaggera, zpěváka Rolling Stones. V roce 1993 krátce působil v kapele Deep Purple.

Praha neuspěla s kandidaturou na olympijské hry v r. 2016

Praha se nedostala mezi kandidátská města pro pořádání olympijských her v roce 2016. Ve středu o tom rozhodl Mezinárodní olympijský výbor. Ze sedmi uchazečů mohou o pořádání her nadále bojovat Chicago, Tokio, Rio de Janeiro a Madrid. S Prahou vypadly ze hry Baku a katarské Dauhá. Podle Tomáše Petery, šéfa organizační společnosti Praha olympijská, není výsledek hlasování MOV žádným překvapením. Do dalšího boje postoupila jen nejzkušenější města. Čeští organizátoři se chtějí soustředit na pořadatelství OH v r. 2020 nebo 2024. Verdikt MOV nepovažuje za tragédii ani pražský primátor Pavel Bém. "Světu jsme se ukázali jako odvážné město, které o olympijské hry stojí. Z chyb a doporučení MOV se poučíme a napravíme je," dodal Bém. O dosavadní české kandidatuře, průběhu uchazečského procesu pro rok 2020 a o dalším postupu Prahy olympijské bude ve čtvrtek 12. června jednat komise rady hlavního města Prahy. Rada zatím na uchazečskou fázi poskytla 12,5 milionu korun. Podle Petery má ale Praha olympijská schválenou dotaci celých 100 milionů korun. Další přerozdělení financí by se mělo schvalovat právě na schůzi 12. června.

Ze sportu:

Fotbalisté Portugalska, kteří budou druhým soupeřem českého týmu na nadcházejícím mistrovství Evropy, vypadli z první desítky žebříčku světové organizace FIFA. V aktuálním pořadí jim patří jedenáctá pozice, zatímco před měsícem byli devátí. Naopak svěřenci Karla Brücknera stále drží šestou příčku. Z českých soupeřů v základní skupině Eura si nejvíce polepšili Turci, kteří poskočili o pět příček až na dvacátou pozici. Švýcaři se posunuli o čtyři místa vzhůru a momentálně jsou čtyřiačtyřicátí. Světovému žebříčku i nadále kralují Argentinci, z evropských týmů je nejlepší Itálie.

Čeští házenkáři porazili v první přípravě na play off o postup na mistrovství světa Rakousko přesvědčivě o čtrnáct gólů 36:22. Tým kouče Pavla Pauzy opanoval palubovku haly ve Frýdku-Místku v druhé půli, když skóre navýšil zejména po brankách z rychlých protiútoků. Odveta se hraje v Bystřici pod Hostýnem ve středu.

Český jezdec Jaroslav Hatla bude s klisnou Karlou startovat na olympijských hrách v Pekingu. Podle serveru jezdectvi.cz Mezinárodní jezdecká federace informovala český svaz o přidělení jednoho uvolněného účastnického místa v soutěži v jezdecké všestrannosti. Český olympijský výbor s případnou pozvánkou pro Hatlu počítal. Start jezdeckého reprezentanta však funkcionářům přinese i nemalé komplikace. Jednak se bude soutěžit daleko od Pekingu na území Hongkongu, drahá je přeprava a navíc s Hatlou bude muset cestovat i nemalý doprovod. "Požádali jsme fond olympijské solidarity o grant na dopravu koně," uvedl už před časem na webu iDnes.cz šéf české výpravy František Dvořák. Hatla startoval i na olympijských hrách v Aténách, ve všestrannosti tehdy s koněm Kyrenejennalla's Boy obsadil 22. místo.

Čeští moderní pětibojaři neobhájili v posledním závodu na mistrovství světa v Budapešti loňský bronz ze soutěže mužských štafet. Trojice David Svoboda, Michal Michalík a Ondřej Polívka sice dlouho útočila na medaili, po nevydařeném závěru ale skončila šestá. Zvítězili Bělorusové před Litvou a domácím Maďarskem.

Krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.