Zprávy

Vyčerpaní aktivisté pokračují v hladovce proti radaru i po schůzce s ministrem

Odpůrci umístění amerického radaru v Česku Jan Tamáš a Jan Bednář budou nadále pokračovat v protestní hladovce. Nic na tom nezměnila ani jejich schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Aktivisté o tom informovali na tiskové konferenci v Praze. Sedmnáctý den své hladovky působili zesláble a vyčerpaně, mluvili pomalu, občas jim zadrhával hlas. Oba jsou pohublí a barva Bednářova obličeje navíc vzhledem k jeho problémům s játry byla nezdravá. Členové iniciativy Ne základnám řekli, že nevědí, jak dlouho vydrží protestovat. Podle ministra však aktivisté již nemají důvod hladovku držet. "Jak teď sami vidí, tak s nimi dialog vedeme," tlumočila Schwarzenbergův názor mluvčí Zuzana Opletalová. Podle ní také ministr místo emocionální hladovky dává přednost racionálním argumentům. K ukončení hladovky dnes Tamáše s Bednářem vyzvali také senátoři ČSSD.

Aktivisté ministrovi, který je přijal jako první vládní politik, předložili čtyři návrhy. Jde o přerušení jednání o radaru na jeden rok, vyžádání oficiálního stanoviska EU, svolání parlamentní schůze nebo uspořádání televizní besedy o radarové stanici, které by se zúčastnili čtyři odpůrci a čtyři příznivci amerického záměru. Ministrova reakce aktivisty zklamala. "Pan ministr velmi konkrétně odmítl první tři naše návrhy," řekl novinářům Tamáš. U čtvrtého bodu podle Tamáše Schwarzenberg vyjádřil ochotu se podobné diskuse zúčastnit, odmítl ji však iniciovat.

Paroubek chce psát Riceové, aby nepodepisovala smlouvy o radaru

Předseda nejsilnější opoziční strany ČSSD Jiří Paroubek hodlá v nejbližších dnech napsat americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové a požádat ji, aby nepodepisovala smlouvy o protiraketovém radaru. Paroubek soudí, že těsně před americkými volbami už stávající americká reprezentace nemá k podpisu mandát. ČTK to sdělila ČSSD poté, co Paroubek navštívil odpůrce radaru Jana Tamáše a Jana Bednáře, kteří na protest drží hladovku. Když ministr zahraničí Karel Schwarzeneberg tuto zprávu uslyšel, ptal se, jestli je ještě ministr zahraničí České republiky nebo "Absurdistánu", reagovala mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Ústavní soud možná neřešil poplatky naposledy, míní Wagnerová

Ústavní soud (ÚS) možná nezkoumal poplatky ve zdravotnictví naposledy. Za normálních okolností platí, že pokud již soud jednou něco vyřeší, vznikne překážka věci rozsouzené, a další návrhy proti totožné normě soudci bez projednání odmítnou. Podle menšiny ústavních soudců však středeční nález, podle kterého nejsou poplatky v rozporu s ústavou, kvůli svým nedostatkům tuto překážku nevytvořil. Pokud by někdo normu znovu napadl, část soudců by prosazovala opětovné projednání. Rozhodování ÚS o poplatcích bylo velmi těsné. Osm soudců vládní reformy podpořilo, sedm se postavilo proti. Menšina poukazuje na to, že k platbám ve zdravotnictví se soud dříve stavěl jinak.

Zelení navrhují referendum o přímé volbě prezidenta

Skupina poslanců Strany zelených připravila ústavní zákon, který by mohl otevřít cestu k přímé volbě prezidenta. Návrh počítá s tím, že by parlament uzákonil referendum, v němž by občané sami rozhodli o tom, zda chtějí prezidenta volit přímo. Novinářům to řekl předseda zelených Martin Bursík. Iniciativa podle něj reaguje na situaci, kdy většina politických stran sice přímou volbu prezidenta slibuje, zákonodárci se na ní ale nedokážou shodnout.

Pospíšil navrhl kárné řízení s Nagym a zbavil ho funkce

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal návrh na zahájení kárného řízení s mladoboleslavským soudcem Pavlem Nagyem. Zároveň ho zprostil funkce soudce. Nagye reportéři televize Nova nafilmovali, jak přijímá úplatek. Soudce poté na svou funkci rezignoval a nyní je v pracovní neschopnosti. "Vzhledem k tomu, že Pavel Nagy má ze zákona nárok na výkon své funkce ještě v následujících třech měsících po podání rezignace, zvolil jsem razantnější řešení a zbavil ho až do skončení kárného řízení funkce," citovala mluvčí Pospíšila. Předseda okresního soudu Jiří Rajm na Nagye také podal trestní oznámení, další podané na soudce dříve Pospíšilem již šetří žalobci. Nagy si totiž v roce 2007 vymyslel soudní líčení, jež se ale nekonalo.

Reportéři Novy zjistili, že Nagy má statisícové dluhy. Nabídli mu, že od věřitele směnky odkoupí. Problém ale nastal ve chvíli, kdy se původní držitel směnky v hodnotě 350.000, zdráhal směnku odprodat. Nagy začal uvažovat, co dělat. "Já bych ho nejradši hodil do konkurzu. Když by se něco vrazilo advokátovi, kamarádovi předsedkyně krajského soudu - třeba 100.000 - tak se ušetří," řekl soudce. Prohlásil přitom, že podobné lidi potřebuje zlikvidovat. Z vyjádření soudce rovněž vyplynulo, že peníze z úplatků potřeboval mimo jiné na "spláchnutí" svého dopravního přestupku, kvůli němuž mu hrozilo další kárné řízení.

Nespokojení umělci přerušili jednání pražských zastupitelů

Nespokojení umělci, kteří demonstrovali před pražským magistrátem, po skončení akce přišli i s transparenty přímo na jednání zastupitelů. Skandovali "demisi", "hanba" a "fuj". Jeden z nich přišel před místa, kde sedí městská rada, s tabulí s nápisem ODStupte. Zastupitel Bohumil Zoufalík (ODS) mu ceduli vytrhl a zlomil. Primátor Pavel Bém (ODS) na čas odešel. Když se vrátil, zasedání přerušil. Jednání pokračovalo po déle než hodině, když primátor jednání opět svolal.

Kritici současných kroků vedení města v kultuře zvonili jako při takzvané sametové revoluci klíči a křičeli "Už je to tady". Směrem k radním se ptali: "Co nám řeknete, mafiáni?". Bém se po chvíli dostavil s půllitrem piva. "Na zastupitelstvo chodíte jako do hospody," řekl primátor. Část umělců z neziskových organizací není spokojená s novým způsobem přidělování kulturních grantů, letos totiž dostali většinou méně peněz než očekávali. Primátor potom demonstrující prosil o klid a sdělil, že se právě projednává předčasné splacení skoro čtyř miliard korun. Klid ale nezjednal a jednání bylo přerušeno. "Děkujeme za vaši návštěvu, byli jste skvělí," uvedl Bém. Mezi členy městské rady vyvolalo počínání demonstrantů i další ostré reakce. "To je ta kulturní elita. Na to dostávají prachy," řekl novinářům radní pro kulturu Milan Richter (ODS), jehož odvolání žádají nespokojení umělci v petici.

Ministr Jehlička: Ve sporu o granty ministerstvo kultury nikomu nestraní

Ve sporu o přidělování pražských kulturních grantů ministerstvo kultury nikomu nestraní. Po pracovní schůzce se zástupci soukromých divadel v čele se spolumajitelem divadla Ta Fantastika Petrem Kratochvílem to řekl ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL). Soukromá divadla ve sporu o granty podporují radního Milana Richtra (ODS), kterého nespokojení zástupci neziskových scén kritizují.

Ministr kultury a ředitel Národní knihovny asi našli řešení problémů knihovny

Ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek navrhl ministrovi kultury Václavu Jehličkovi (KDU-ČSL), jak řešit budoucnost jeho instituce. Konkrétní podobu návrhu knihovna i ministerstvo tají, za několik dní ho chtějí ale představit veřejnosti. Kvůli prostorové tísni plánovala knihovna postavit novou budovu - jednání jsou však již několik měsíců na mrtvém bodě. Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že se chce zasadit o to, aby vláda peníze chybějící na stavbu v rozpočtu našla. Stát zatím počítal s částkou 1,9 miliardy korun, podle Čunka by Kaplického projekt stál asi tři miliardy a on by chybějící miliardu chtěl sehnat v rámci jednání kabinetu o rozpočtu.

Ježek zopakoval, že pro něj je zstále prioritní stavba nové budovy. Stojí si také zatím za tím, že soutěž na její podobu byla regulérní. Po jednání na ministerstvu se také sešel s autorem vítězného návrhu Kaplickým, kterému výsledky diskuse tlumočil.

Univerzita Karlova vyzvala vládu, ať vyčká s přípravou univerzitních nemocnic

Univerzita Karlova vyzvala vládu, aby do přijetí zákona o univerzitních nemocnicích nepodnikala kroky, které povedou ke změně statutu fakultních nemocnic. Prohlášení podepsal rektor Václav Hampl a děkani pěti lékařských a jedné farmaceutické fakulty UK. Univerzita nesouhlasí se vznikem akciových společností s menšinovým podílem vysokých škol a vadí jí i připravovaný proces transformace.

Ministr Svoboda ke sporu o dům mlčí, někteří lidovci se ho ale budou ptát

Lidovecký ministr Cyril Svoboda se nadále nechce vyjadřovat k soudnímu sporu, který vede s charitativní organizací Domov svaté Rodiny o činžovní dům v pražských Dejvicích. Soudní řízení začne příští pátek. Šéf vládních legislativců ale možná bude ještě před tím muset čelit dotazům některých svých stranických kolegů, kteří vyjadřují rozpaky nad sporem křesťanského demokrata s dobročinnou organizací, jejíž zřizovatelem je pražské arcibiskupství. Domov svaté Rodiny i Svoboda shodně tvrdí, že je majitelka činžovního domu Marie Kaprálková v závěti určila jako dědice. Hodnota nemovitosti se odhaduje na 50 milionů korun.

Odpůrci komunismu chtějí jeho odsouzení na evropské úrovni

Odpůrci komunismu chtějí dosáhnout jeho odsouzení jako zločinu proti lidskosti a iniciovat vznik evropské instituce, která by se věnovala společným pramenům nacismu a komunismu. Takové jsou ambice organizátorů mezinárodní konference "Svědomí Evropy a komunismus", která se příští týden uskuteční v sídle Senátu. Patří k nim i vyhlášení 23. srpna Mezinárodním dnem obětí totalitních hnutí. Novinářům to za pořadatele řekla europoslankyně Jana Hybášková (SNK ED).

CVVM: Osm z deseti Čechů hodnotí soužití s Romy jako špatné

Osm z deseti Čechů a Češek hodnotí soužití s Romy jako špatné. Za velmi špatné ho označila třetina obyvatel. Jen každý stý člověk si myslí, že Češi a Romové spolu žijí velmi dobře. Proti loňsku se tak situace nezměnila. Vyplývá to z dubnového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), do kterého se zapojilo 1018 osob. Tři čtvrtiny dotázaných odpověděly, že osobně Romy znají. Polovina lidí uvedla, že Romové bydlí v jejich okolí. Společné soužití přímo v místě bydliště pak hodnotí jako dobré čtyři z deseti osob, 58 procent je vnímá jako špatné.

Sami Romové by podle pětiny dotázaných měli ke zlepšení vztahů přispět tím, že budou pracovat a přizpůsobí se normám většiny. Víc než desetina obyvatel si myslí, že ke změně situace povede slušné chování a dodržování zákonů. Každý pětadvacátý člověk doporučoval Romům větší snahu a odpovědnost či dbaní na pořádek a hygienu.

Podle vědců je regulace geneticky modifikovaných plodin neopodstatněná

Evropská regulace geneticky modifikovaných plodin (GMO) je neopodstatněná, protože pro jejich škodlivost nejsou žádné vědecky podložené důkazy. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci české akademické obce. Proti většímu využití GMO stojí odpor politiků a konzervatismus evropských zemědělců, kterým se nechce zavádět nové metody, tvrdí vědci. "Studie zatím neprokázaly, i při těch stamilionech hektarů, žádné vlivy natolik škodlivé, že by se odrazily na zdraví lidí," řekl Josef Soukup z České zemědělské univerzity. "Škoda způsobená chemickým ošetřením je samozřejmě daleko větší," dodal Jaroslav Drobník z Přírodovědecké fakulty UK.

Investice do železnice překročí v příštích letech 30 miliard

Do výstavby železniční infrastruktury půjdou v nadcházejících letech rekordní částky; příští rok celková suma poprvé přesáhne 30 miliard korun. Na tiskové konferenci to řekla zástupkyně státní investorské organizace Správa železniční dopravní cesty Anna Kodysová. Nejvíce peněz spolknou nové železniční koridory. Významnou měrou přispějí k budování českých kolejišť evropské fondy. Mezi roky 2007 a 2013 z nich v rámci operačního programu Doprava přiteče zhruba 70 miliard korun.

České dráhy chtějí vylepšit svou pověst za pomoci maskota v podobě mravence. Ten jako synonymum pracovitosti má být symbolem výstavby, která se nyní na železnici uskutečňuje, a bude upozorňovat na aktuální výluky. Cestující se s ním setkají především v podobě informačních tabulí ve stanicích.

Počet nákladních aut v Česku se od roku 2003 zdvojnásobil

Počet nákladních aut nad 3,5 tuny na českých silnicích se od roku 2003 téměř zdvojnásobil. Zatímco před čtyřmi lety bylo v tuzemském registru vozidel 109.616 nákladních aut, na konci minulého roku to bylo již téměř 203.000 vozů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Právě nárůst počtu kamionů odborníci spojují s rostoucí cenou motorové nafty, která reaguje na zvýšenou poptávku.

Česko-rakouská komise k Temelínu skončí 9. června v Melku

Česko-rakouská parlamentní komise k jaderné elektrárně Temelín se 9. června sejde na závěrečném jednání v rakouském Melku. Podle předsedy české části komise Jana Kasala (KDU-ČSL) by tím mohl být ukončen i takzvaný melkský proces, v jehož rámci se obě země zavázaly řešit spory kolem Temelína. Komise na politické úrovni vyřešila vše co mohla, informace o provozu jihočeské elektrárny by si Česko a Rakousko měly dále vyměňovat v rámci mezivládní informační dohody, řekl Kasal.

Václav Klaus podstoupí v červnu operaci kyčelního kloubu

Prezident Václav Klaus podstoupí operaci kyčelního kloubu zřejmě počátkem června. Vyplývá to z důvěryhodných informací ČTK. Mluvčí Hradu Petr Hájek tento termín nepotvrdil s tím, že o datu rozhodne lékařské konzilium vedené špičkovým ortopedem Pavlem Dunglem z Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Prezident se podle dostupných informací připravuje na výměnu kyčelního kloubu za umělý. Prezident má s kyčlí potíže už léta. Podle Mladé fronty Dnes si je však dlouho nechtěl přiznat.

Péči o ohrožené děti má sjednotit nová Rada vlády

Roztříštěnou politiku péče o ohrožené děti v České republice má sjednotit nová Rada vlády pro rodinu a dítě. Nejednotná a nekoordinovaná politika pokud jde o péči o týrané, zneužívané a ohrožené děti je terčem kritiky odborníků již léta. V Česku může být až 40.000 týraných a zneužívaných dětí. Velký počet dětí musí prožít své dětství v ústavních zařízeních.

Při třídění odpadu u Hradce Králové našli lidé tělo novorozeněte

Na třídicí lince odpadů v Pileticích u Hradce Králové našli pracovníci firmy tělo novorozeněte, které bylo zabalené v igelitu. Policie na místě nález těla vyšetřuje, řekl ČTK operační důstojník hradecké policie.

Úspory Čechů loni stouply o desetinu, dluhy o třetinu

Celkové úspory domácností se v loňském roce zvýšily přibližnnu na 2,3 bilionu korun. Loni stouplo rovněž zadlužení domácností, a to o třetinu na 774 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o vývoji ančního trhu v loňském roce.

Policie se připravuje na největší pochod homosexuálů v Česku

Policie se připravuje na zajištění pochodu homosexuálů, který se pod názvem Duhová vlna 2008 uskuteční 28. června v centru Brna. Do průvodu by se zapojí 300 gayů a lesbiček. Lze předpokládat, že se skupinky různých lidí pokusí akci narušit, řekl spoluorganizátor pochodu Mirek Zajdák. Pochod kritizují Národní strana, Dělnická strana, uskupení Právo a spravedlnost i některá křesťanská společenství. Duhové průvody mají ve světě dlouholetou tradici, která vznikla v 70. letech v USA. Původně měl pochod připomenout policejní razii v klubu Stonewall, která přiměla gaye a lesbické ženy vyjít do ulic a začít prosazovat svá práva.

V cizině v programech pomoci OSN působilo 190 dobrovolníků z ČR

V zahraničních programech OSN působilo za posledních 10 let na 190 dobrovolníků z Česka. Novinářům to řekl vedoucí informačního centra OSN Michal Broža. ČR je jedinou zemí střední a východní Evropy, která se do programu Dobrovolníci OSN - UN Volunteers (UNV) výrazněji zapojila. Čeští dobrovolníci, z nichž 30 procent představují ženy, působili například v Kosovu, Angole, Kongu či Súdánu. Například biologii a matematiku vyučovala ve venkovské škole v Zambii Hanka Kubíková. "Když jsem do vesnice přijížděla poprvé, měla jsem pocit, že jsem na konci světa," řekla. Do programu se zapojila proto, že chtěla poznat, jak lidé na druhé straně planety žijí a přemýšlejí. Pracuje totiž jako psycholožka s uprchlíky v dětském věku, kteří se do Česka dostali bez doprovodu dospělých.

Termín procesu s Adamem záleží na jeho zdravotním stavu

Termín zahájení soudního procesu s Jiřím Adamem, duchovním vedoucím sekty, který po léta týral a zneužíval k otrocké práci skupinu žen, nelze zatím určit. Závisí totiž na jeho zdravotním stavu. Uvedl to soudce Pavel Göth z brněnského krajského soudu, který tento případ dostal na starosti. Sedmasedmdesátiletý Adam nyní leží v břeclavské nemocnici s mozkovou příhodou. Podle některých informací je dokonce ve stádiu klinické smrti. Podle soudce nepřipadá v úvahu, aby se proces odehrál bez Adamovy přítomnosti. Muži hrozí za trestný čin obchodování s lidmi až 12 let vězení.

V Praze bude zakázáno odhodit nedopalek a vyplivnout žvýkačku

V Praze bude od července zakázáno odhodit na ulici nedopalek cigarety nebo vyplivnout žvýkačku. Uvádí se to v nové městské vyhlášce o čistotě, kterou schválili zastupitelé. Lidem, kteří předpis poruší, mohou dát strážníci přímo na místě až tisícikorunovou pokutu. Ve případném správním řízení může postih dosáhnout 30.000 korun. Kdo veřejné prostranství znečistí, bude povinen jej neprodleně uklidit.

V Chebu našli výrobnu padělků textilu a zboží za téměř 48 milionů

Výrobnu padělků značkového textilu objevili celníci v Chebu. V objektu zabavili zboží za 47,7 milionu korun, nikoho tu ale nezastihli. K padělatelské dílně celníky dovedlo sledování vozidla, které odtud odváželo hotové výrobky. Při prohlídce budovy pak objevili padělky oblečení světových firem, například Adidas, Puma, Lacoste, Hugo Boss, Esprit, Didl a dalších. O tom, že prostory sloužily k nelegální výrobě padělků textilních výrobků, svědčí nalezené množství neoznačených oděvů, značkové nášivky nebo samostatně uložené textilní štítky pro označení velikosti oděvů.

Policejní hlídka odchytávala v Praze zubry

Policejní hlídka vyjížděla ke skupině zubrů, kteří se procházeli v pražských Horních Počernicích. Za pomoci hasičů a zoologů se zvířata podařilo odchytit. Jejich majitele policie vypátrala zhruba po dvou hodinách. Do jeho příjezdu zajišťovali pohyb zvířat po poli, aby se nedostala na silnici nedaleko přilehlé dálnice. Majitel pak zahnal zvířata do výběhu, odkud mu utekla. Zatoulaná zvířata zpestřují policistům službu poměrně často. Před měsícem například chytali městští strážníci z Prahy 4 ovci, která pobíhala po vlakových kolejích, a ohrožovala tak provoz na železnici. Hradečtí policisté zase nedávno pátrali po samičce exotického nosála červeného, která se několik dní potulovala po zahradách v okrajových částech města.

Na Autotecu se poprvé představí nákladní auta s hybridním pohonem

Na brněnském veletrhu Autotec se letos poprvé představí nákladní automobily na hybridní pohon. Ekologickou, ovšem cenově náročnější novinku představí několik předních světových značek, řekl manažer veletrhu Jiří Čikl. Veletrh začíná příští týden 4. června, už o den dřív ukážou automobilky své exponáty novinářům a odborné veřejnosti. Autotec je jedinou výstavou svého druhu ve střední Evropě.

Veřejnost ve Vysokém Mýtě uvidí renovovaný vůz Aero Dynamik 50

Historický vůz Aero Dynamik 50 z vysokomýtské Sodomkovy karosárny se chystá na svoji první přehlídku před veřejností. Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě jej téměř po dvou letech oprav představí na druhém ročníku Sodomkova Mýta. Novináře o programu festivalu věnovaného automobilovým veteránům a karosériím informoval ředitel muzea Jiří Junek. Unikátní kabriolet ze 30. až 40. let minulého století, který pamětníci znají z filmu Valentin Dobrotivý s Oldřichem Novým, koupilo muzeum ve velmi špatném stavu před třemi lety za milion korun, dalších 850.000 korun stály opravy. Podnik Carrosserie Sodomka vyrobil těchto vozů pouze sedm, do dneška se dochovaly dva.

V čele poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech usedne Ivan Passer

V čele hlavní poroty na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech usedne scénárista a režisér Ivan Passer. ČTK to sdělila mluvčí přehlídky Uljana Donátová. Zároveň potvrdila, že v mezinárodní soutěži celovečerních hraných filmů bude Česko zastupovat kromě snímku Michaely Pavlátové Děti noci také nový film scénáristy a režiséra Petra Zelenky Karamazovi.

Týden.cz: Knihovna Václava Havla bude zřejmě v budově ministerstva kultury

Knihovna bývalého prezidenta Václava Havla, která má mimo jiné zpřístupnit jeho tvorbu, bude zřejmě sídlit v budově ministerstva kultury (MK). Podle informací serveru Týden.cz o tom jednal Václav Havel, ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) a podnikatel Zdeněk Bakala. V Knihovně Václava Havla by mělo být zpřístupněno dílo bývalého prezidenta, plánuje se vybudování studovny, měly by se tam pořádat kulturní a společenské akce, které představí Havlovo dílo. V plánu jsou také diskusní setkání.

Nadační fond prezidentského páru rozdělil za pět let 22,5 milionu

Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových za pět let od založení rozdělil ve svých projektech 22,5 milionu korun. Fond je podle první dámy zaměřen především na vzdělávání, podporuje hlavně děti ve stovce dětských domovů při jejich přípravě na vstup do života, pořádá počítačová školení pro seniory, poskytuje stipendia a příspěvky na různé dětské kurzy. Podle snahy může dítě na základě systému a bonusu za dokončení studia dostat skoro 20.000 korun. "Peníze mohou být použity na zakoupení nutného vybavení pro domácnost, na úhradu prvních splátek nájemného, na další vzdělávání, založení stavebního spoření a podobně," uvedla Livia Klausová.

Léčebna v Bohnicích bude o víkendu hostit festival Mezi ploty

Psychiatrická léčebna v pražských Bohnicích se o víkendu otevře návštěvníkům divadelního a hudebního festivalu Mezi ploty. Přehlídka, jejímž cílem je bourat bariéry mezi pacienty psychiatrických léčeben a veřejností, se letos koná už posedmnácté. Programu v pražské léčebně předcházely akce v léčebnách v Brně a Dobřanech u Plzně. Na festival naváže filmová přehlídka Psycho Film Praha. Filmy s tématy sebevraždy a euthanasie se budou promítat v karlínském kině Atlas od 6. do 8. června. Po každém filmu bude následovat komentář odborníků, případně také beseda s tvůrci.

V Praze vystoupila německá technopopová kapela Scooter

Zábavnou show plnou agresivních beatů a známých melodií v tanečním stylu předvedla německá technopopová kapela Scooter, která vystoupila na pražském Výstavišti. Koncert se uskutečnil v rámci světového turné k propagaci poslední desky Jumping All Over The World, u které se skupina inspirovala ruským folklorem i filmovou melodií.

Gottovi se narodila čtvrtá dcera, dostala jméno Nelly Sofie

Populární český zpěvák Karel Gott je počtvrté otcem. Nejmladší dcera osmašedesátiletého umělce dostala jméno Nelly Sofie Gottová. S manželkou Ivanou, s níž se oženil letos v lednu v Las Vegas, už má legenda české populární hudby dvouletou Charlotte Ellu. Z předchozích vztahů má známý hudebník už dospělé dcery Dominiku a Lucii. Několikanásobný Zlatý a Český slavík se drží na špici pop-music téměř půl století. Na svém kontě má téměř 150 dlouhohrajících zvukových nosičů. Také rád maluje. Při jeho prodejní výstavě v květnu 1999 v Praze byl například obraz Obdiv a závist prodán za 1,4 milionu korun.

Šumava je propojená s Bavorskem první zastávkovou linkou autobusů

První klasická zastávková autobusová linka mezi západními Čechy a východním Bavorskem začala jezdit z Hamrů na Klatovsku do německého Arnbrucku. Pětapadesátikilometrový spoj, podpořený penězi Plzeňského kraje a chamského regionu, bude v provozu každoročně v turistické sezoně od 15. května do 31. října.

Centrem Prahy prošel tradiční průvod romských hudebníků

Centrem Prahy zněly romské písně v podání účastníků světového romského festivalu Khamoro, který se letos v metropoli koná již podesáté. Defilé romských souborů je pravidelnou součástí jeho programu, pořadatelé tak chtějí obyvatele metropole nalákat na festivalové koncerty. Romské písně budou v příštích dnech znít zejména v klubu Roxy, závěrečný galavečer se uskuteční v sobotu v Kongresovém centru.

Patrik Berger přestoupil do Sparty Praha

Čtyřiatřicetiletý fotbalista Patrik Berger ukončil působení v Anglii a přestoupil do Sparty Praha. Jeho návrat do klubu, v němž vyrůstal, oznámilo vedení Sparty na tiskové konferenci, které byl přítomen i bývalý reprezentant, který od roku 1995 působil v zahraničí. Za přítomnosti svého agenta Pavla Pasky podepsal na Letné dvouletou smlouvu. Berger se na Letnou vrátí po sedmnácti letech.

Benešovou v třetím zápase na French Open čeká druhé české derby

Iveta Benešová má na letošním Roland Garros štěstí na krajanky. V prvním kole vyřadila trápící se Nicole Vaidišovou a v třetím ji čeká další česká tenistka Petra Cetkovská. Na Roland Garros si postupem do třetího kola vytvořila osobní maximum. Na grandslamu takhle daleko došla jen jednou v kariéře, v roce 2006 na Australian Open.

Harrachov prohrál souboj o pořádání MS v letech s Vikersundem

Harrachov prohrál souboj o pořadatelství mistrovství světa v letech na lyžích v roce 2012 s norským Vikersundem. Rozhodli o tom delegáti kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Kapském Městě. Harrachov se ucházel o světový šampionát počtvrté v historii.

Počasí

Bude skoro jasno, teploty 25 až 29, na horách kolem 20 stupňů Celsia.