Zprávy

Srbský velvyslanec v Praze odjel kvůli Kosovu do Bělehradu

Srbský velvyslanec v České republice Vladimir Vereš odjel do Bělehradu. Do vlasti se dočasně vrací ke konzultacím na protest proti rozhodnutí české vlády uznat nezávislost Kosova. Při ranním odjezdu z velvyslanectví na pražské Malé Straně vyprovodila diplomata skupina sympatizantů Srbska a odpůrců samostatného Kosova, kteří považují krok českého kabinetu za ostudu a porušení mezinárodního práva. Byl mezi nimi například bývalý ministr zahraničí Jan Kavan či ústecký zastupitel Jaroslav Foldyna (oba ČSSD). "Obávám se, že naše vztahy s Českou republikou budou tímto krokem české vlády poškozeny. Doufám ale, že se nám podaří situaci napravit a dál rozvíjet ekonomickou i politickou spolupráci," řekl srbský velvyslanec ČTK před tím, než opustil zastupitelský úřad. Srbská veřejnost je podle něj českým uznáním Kosova zklamána více než u jiných států, a to vzhledem k tradičně dobrým vztahům obou států. Zatím není jisté, kdy se Vereš do Prahy vrátí.

Vláda Mirka Topolánka Kosovo uznala na svém středečním zasedání, její rozhodnutí nepodpořili lidovečtí ministři a nesouhlasí s ním ani prezident Václav Klaus, který Vereše přijal v pátek na Pražském hradě. Kosovo vyhlásilo nezávislost proti vůli Bělehradu letos v únoru. Česká diplomacie s uznáním nového balkánského státu váhala. Vládní politici si uvědomují, že nezávislost Kosova je problematická, nicméně tvrdí, že je třeba vzít na vědomí realitu i s ohledem na tom, že v někdejší jihosrbské provincii působí český vojenský kontingent. Opozice ji za to kritizuje a obává se zhoršení vzájemných vztahů.

Stát díky reformám vybral více na daních a méně vydal na dávkách

Státní rozpočet si díky změnám platným od letošního roku v řadě oblastí polepšil. Stát ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku vybral více na nepřímých daních, na druhou stranu méně vydal na řadu sociálních dávek nebo podporu v nezaměstnanosti. Vyplývá to ze údajů ministerstva financí o státním rozpočtu za první čtvrtletí. Zároveň ovšem opatření vlády měla dopad i na vývoj ekonomiky. Přispěla například na počátku letošního roku k růstu spotřebitelských cen, kdy inflace vyšplhala až nad sedm procent, a následně i k nižší spotřebě domácností. Ekonomové ovšem zároveň upozorňují, že po třech měsících fungování je předčasné reformy hodnotit.

Na dani z přidané hodnoty /DPH/, jejíž nižší sazba stoupla z pěti na devět procent, stát vybral za letošní tři měsíce 40,5 miliardy korun, tedy o 3,4 procenta více. Ministerstvo financí počítá za celý rok s vyšším nárůstem a přiznává, že výše inkasa byla ovlivněna proti sobě působícím vyšším růstem cen a nižší spotřebou. Kromě příspěvku k inflaci lze podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka daňovou reformu hodnotit pozitivně, neboť přesouvá část daňové zátěže na daně ze spotřeby místo zdaňování práce a podnikatelské aktivity.

Ratifikace smluv o radaru začne asi v srpnu, potrvá měsíce

Proces ratifikace smluv se Spojenými státy o umístění amerického radaru v Brdech by mohl v českém parlamentu odstartovat v srpnu, závěrečné schvalování přijde na řadu až za několik měsíců. Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) v pořadu České televize řekl, že hlavní smlouvu o radarové základně i doplňkovou dohodu SOFA o pobytu amerických vojáků na českém území by měly oba státy podepsat do poloviny července. Poté budou dokumenty odtajněny a předány do parlamentu k ratifikaci, která by mohla začít v srpnu, uvedl Vondra.

Televizní diskusi odvysílala televize z Borovna na Plzeňsku, nedaleko vojenského újezdu Brdy, kde chtějí Američané svou základnu postavit. Argumentům vládních a opozičních politiků přímo na místě naslouchali starostové okolních obcí, zástupci občanských iniciativ a další lidé, mezi nimiž převažovali odpůrci radaru. Vondra pokládá za výhodnější, aby Česko uzavřelo smlouvy o radaru ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Obává se totiž, že po odchodu současné administrativy George Bushe by už nemusela být dohoda s Washingtonem tak výhodná jako nyní. Američané ani po volbách neopustí projekt protiraketového deštníku v Evropě, mohli by ale třeba i po Česku požadovat, aby se podílelo na nákladech na vybudování základny. Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík by raději vyčkal do chvíle, než si Američané vyberou novou hlavu státu. Předpokládá nicméně, že ať už bude prezidentem USA kdokoliv, základní linie americké zahraniční politiky se nezmění. Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že česká vláda vystavuje občany vážnému riziku, když chce uzavřít s USA dvoustrannou smlouvu namísto toho, aby spoléhala na kolektivní obranu NATO. Bursík ale řekl, že po nedávném summitu aliance v Bukurešti radar už není bilaterální záležitostí Čechů a Američanů, ale společným projektem NATO. Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf zpochybnil hrozby, kvůli kterým Američané protiraketový deštník budují. Skutečná bezpečnostní hrozba vychází z vlády, poznamenal v televizní diskusi.

Atmosféra během více než dvouhodinového, živě vysílaného pořadu byla vyhrocená až bojovná. Zatímco na vyjádření vládních politiků, kteří radar podporovali, většina přítomných v sále reagovala hlasitými projevy nesouhlasu či výbuchy ironického smíchu, s potleskem se setkávala slova opozičních politiků či starostů, kteří za úmysl postavit v Brdech radarovou základnu českou a americkou vládu kritizovali. V televizní diskusi vystoupil i Jan Tamáš z iniciativy Ne základnám, který spolu se svým kolegou Janem Bednářem drží na protest proti radaru od 13. května hladovku. Bednářovi už lékaři doporučili hladovku ukončit, jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Premiér Topolánek se během dovolené v Itálii sešel s Berlusconim

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se během dovolené, kterou v těchto dnech tráví v Itálii, sešel se svým italským protějškem Silviem Berlusconim. Oba politici podle mluvčí vlády Jany Bartošové hovořili především o nadcházejícím českém předsednictví v Evropské unii. Tato klíčová role čeká Topolánkův tým v prvním pololetí příštího roku.

Prima: ČEZ podá trestní oznámení na stěžovatele

Společnost ČEZ v pondělí podá trestní oznámení na lidi, kteří se v dubnu připojili k hromadnému trestnímu oznámení kvůli způsobu odhalování černých odběrů proudu. Poškodili tak prý její dobré jméno. Informovala o tom televize Prima. Hromadné trestní oznámení na ČEZ podal 8. dubna olomoucký právník Jan Rytíř. Připojilo se k němu několik desítek lidí z Olomoucka, ale i z celé České republiky. Uvedli, že je kontroloři pod nátlakem nutili podepsat přemrštěné náhrady škody. Přiznání krádeže proudu si po nich údajně vynutili vydíráním a hrubým nátlakem. Firma ČEZ, která hromadnému trestnímu oznámení čelí poprvé, pochybení od začátku odmítala a tvrdila, že její pracovníci postupují podle zákona. Jan Rytíř nevylučuje, že někteří ze stěžovatelů energii načerno opravdu odebírali. Podle něj je však podstatné to, jakým způsobem se odběr načerno ze strany ČEZ dokazoval.

Množství elektřiny z větru se v Česku více než zdvojnásobilo

Vítr se v České republice na výrobě elektrické energie podílí zatím jen třemi desetinami procenta. Za první čtvrtletí se ale objem větrem vyrobené elektřiny zvýšil proti loňskému stejnému období o 115 procent. Podle informací Energetického regulačního úřadu se v tomto období vyrobilo 77 gigawatthodin elektřiny. ČR se tak řadí mezi evropské země s nejlepší využitelností větru. Někteří občané i radnice často ale s výstavbou větrníků na svém území nesouhlasí, přestože by místní úřady dostaly až milionové částky do rozpočtu. V některých lokalitách nová výstavby také naráží na odpor ochranářů přírody a krajiny. Přes polovinu výkonu českých větrných elektráren tak zatím obstarávají ty v Ústeckém kraji, kde jich je zhruba 34.

Týden: Cyril Svoboda se bude soudit s charitou o dům v Praze

Soud začne počátkem června řešit dědický spor mezi lidoveckým ministrem Cyrilem Svobodou a charitativní organizací Domov svaté Rodiny. Předmětem sporu je činžovní dům v Praze v hodnotě minimálně padesáti milionů korun - nadace i Svoboda shodně tvrdí, že je majitelka domu v závěti určila jako dědice. Píše to ve svém aktuálním čísle časopis Týden. Dům v pražských Dejvicích patřil Marii Kaprálkové. Byl součástí rozsáhlého majetku, který získala s pomocí Cyrila Svobody na počátku 90. let v restituci. Později tuto čtyřpatrovou nemovitost údajně odkázala Domovu svaté Rodiny, který se stará o lidi s mentálním a tělesným postižením. Další nemovitosti údajně přislíbila Kaprálková jiným charitativním organizacím. Na Svobodu za jeho pomoc prý v závěti pamatovala milionem korun. Současný lidovecký ministr však předložil jiný testament, podle něhož žena slíbila dům jemu.

Kožený žádá soud, aby jeho obhájci zpřístupnil všechny důkazy

Bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený vyzval pražský soud, před nímž je stíhán pro účast na mnohamiliardové zpronevěře, aby jeho advokátovi zpřístupnil veškeré důkazy. "Z několika zdrojů mám potvrzeno, že můj státem určený obhájce JUDr. Korbař nemá ani jedinou z několika set smluv, které se týkají mého procesu," uvedl Kožený v prohlášení, které obdržela ČTK v New Yorku. Na soud se obrací s žádostí, aby byli znovu vyslechnuti svědci, kteří smlouvy podepsali, připravovali a schvalovali, a aby byla každá smlouva podrobně přezkoumána.

Kožený, jedna z klíčových postav československé kuponové privatizace počátku 90. let, je obžalován před pražským městským soudem za účast na zpronevěře majetku v hodnotě 16 miliard korun. Souzen je v nepřítomnosti, protože žije na Bahamách. Obvinění v pražském procesu Kožený odmítá a své stíhání označuje za politicky motivované. Popud k němu podle něho dal bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman. České úřady to kategoricky vylučují.

Na silnicích zahynulo už pět motocyklistů

Při dopravních nehodách zemřelo v neděli již pět lidí cestujících na motocyklech. Řidič motorky a jeho spolujezdkyně zahynuli při srážce s osobním automobilem mezi Pardubicemi a Chrudimí. Smrtelné nehody motocyklistů se staly také na Mělnicku, Železnobrodsku a Frýdecko-Místecku. Ve velké rychlosti nezvládli svůj stroj a narazili do osobního auta. Těžké zranění utrpěli také dva motocyklisté, kteří se srazili nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí. Nejzásadnějším důvodem, proč motocyklisté často na nehodu doplatí životem, je podle odborníků to, že nejsou chráněni pevnou kapotou jako v autech.

Když Ústavní soud zruší poplatky, bude muset ministr Julínek řešit výpadek příjmů

Pokud Ústavní soud příští týden zruší regulační poplatky, bude muset ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) řešit výpadek příjmů lékařů i nemocnic. Bez poplatků klesnou za rok o čtyři miliardy korun. Celkem spotřebuje zdravotnictví přes 200 miliard. V Partii televize Prima řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt, že poplatky fungují lépe, než se čekalo, a že věří v moudrost soudců, že poplatky, tím pádem i ochranný limit, zachovají. Lidé platí regulační poplatky u lékaře, v nemocnici a za léky od ledna. Za tři měsíce roku ubylo o 40 procent návštěv pohotovostí i receptů. Ušetřené peníze daly zdravotní pojišťovny na drahou léčbu, například onkologickou. Koaliční zdravotní komise se tento týden shodla, že poplatky by neměli platit dárci orgánů, stejně jako už je neplatí dárci krve, a lidé v sociálních ústavech bez prostředků a ti, kteří jsou v ústavu z rozhodnutí soudu.

Šestiletá Tereza unesená do Austrálie se v sobotu vrátila do Čech

Šestiletá Tereza Charlie Vichnarová, kterou její novozélandský otec o Velikonocích unesl do Austrálie, se v sobotu večer spolu s matkou vrátila do České republiky. Informoval o tom server tn.cz. Australský soud ve středu rozhodl, že dítě bude svěřeno do péče matky.

Osmatřicetiletý Rodney Wiliam Cowie letecky dopravil Terezu do Austrálie bez souhlasu své bývalé manželky. S dítětem odcestoval na pas, který mu údajně nechal vystavit na Novém Zélandu na jméno Tereza. Holčičce se prý v Austrálii stýskalo a dokonce si postěžovala, že by "chtěla umřít". Matka dívky, Nicol Vichnarová, odletěla do Austrálie 7. dubna a s dcerou se setkala po několika týdnech až u soudu. Také trvá dřívější rozsudek, že se otec může se svou dcerou stýkat. Není však pravděpodobné, že by se do České republiky v dohledné době vypravil, jelikož mu tu může hrozit soudní stíhání v souvislosti s únosem.

Ve Spojených státech zemřel český architekt Jan Hird Pokorný

Ve věku 93 let zemřel v úterý ve svém domě na newyorském Manhattanu po dlouhé nemoci český architekt Jan Hird Pokorný. Informoval o tom list The New York Times s odvoláním na společníka v jeho americké firmě. Jan Hird Pokorný se narodil v roce 1914 v Brně. Do zahraničí odešel před nacistickou okupací v roce 1939 a po krátkém pobytu ve Švédsku se trvale usadil v New Yorku. Vystudoval architekturu v Praze a pak znovu na Kolumbijské univerzitě, kde se později stal profesorem.

Pokorný se ve Spojených státech především podílel na realizaci četných vysokoškolských kampusů a jednotlivých budov. Věnoval se však také renovacím historických budov. V New Yorku zrekonstruoval blok skladištních budov z roku 1810 v přístavu South Street Seaport a renovoval historickou vilu Morris-Jumell Mansion. Pokorný se však především zapojil do života české krajanské komunity v New Yorku. Má zásluhu na instalaci Dvořákova památníku, na obnově Národní budovy i na vybudování pomníku prvnímu československému prezidentovi Tomáši G. Masarykovi ve Washingtonu.

Cyklus čtení z Havlovy tvorby zakončí pořad v Městské knihovně

Cyklus čtení z tvorby Václava Havla nazvaný Ústně více zakončí ve středu 28. května v Malém sále Městské knihovny v Praze večer nazvaný Občan, humanista a dramatik, který bude věnován počátku 21. století. Vedle výňatků z projevů, které Havel pronesl jako prezident v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie, nabídne deníkové záznamy z návštěvy USA a další texty publikované v knize Prosím stručně. Návrat k dramatické tvorbě připomenou scény z jeho divadelní hry Odcházení. Cyklus četby věnovaný celoživotní tvorbě Václava Havla probíhal od října loňského roku jako jeden z mnoha projektů Knihovny Václava Havla.

Koncert zahájil v Praze sérii protestů kvůli financování kultury

Koncert na piazzetě Národního divadla v Praze zahájil sérii protestů kvůli financování kultury v hlavním městě. Na akci, která odstartovala takzvané Dny neklidu, se sešli divadelníci, výtvarníci, tanečníci, hudebníci a další umělci. Podle pořadatelů z Iniciativy pro kulturu přístup Prahy ke kultuře vždy byl a je vzorem pro další města, a jde tedy o kulturu v celé zemi. V úvodu sedmihodinového koncertu na to před zhruba třemi sty diváky poukázal ředitel Národního divadla v Praze Ondřej Černý.

Petice za Prahu kulturní obsahuje už přes 20.000 podpisů. Její signatáři kritizují nový systém grantů, podle nich nepřipravenou transformaci městských divadel a přístup magistrátu hlavního města k takzvané neziskové kultuře. Radní Richter ve čtvrtek připustil, že by systém pražských kulturních grantů mohl doznat změn a chce jednat, což podle něj nelze dělat na náměstích. Po znesvářených umělcích však požaduje, aby se dohodli. Další schůzku obou stran svolal na středu 28. května.

V Tachově na festivalu PAF 2008 slavily úspěch Belgie a Itálie

Projekce nejúspěšnějších snímků v Tachově ukončila jubilejní 30. ročník mezinárodní přehlídky potápěčské fotografie a filmu PAF 2008, který byl úspěšný pro autory z Belgie a Itálie. Cenu Grand Prix za nejzajímavější dílo získal belgický filmař Danny van Belle. Porotu zaujal vyprávěním o očích nejrůznějších mořských ryb a živočichů nazvaným Okno do života. Svaz Potápěčů ČR, jenž vyhlašuje divácky nejúspěšnější film českého autora, udělil cenu Hugo Habrmanovi za snímek Jak se rodí řeka. Oceněný film, který měl v Tachově premiéru, natočil v italském jezeře Capo dúAqua.

V České Lípě je výstava slavného francouzského malíře Daumiera

Putovní výstavu slavného francouzského malíře, karikaturisty, sochaře a grafika Honoré Daumiera, kterou uvidí lidé v 50 zemích světa, nabízí Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Daumier patřil k největším výtvarným umělcům 19. století ve Francii a výrazně ovlivnil vývoj světového malířství. Česká Lípa se stala jediným českým městem, kde se výstava k 200. výročí Daumierova narození objeví. Premiéra výstavy se odehrála loni v malířově rodišti Marseille a Česká Lípa se zařadila po bok světových metropolí, kde se Daumierovy litografie představily nebo ještě představí. Ve Vlastivědném muzeu zůstanou do 15. června.

V Křečovicích byla znovu otevřena expozice Sukova památníku

Desítky lidí zamířily do Křečovic na Benešovsku na znovuotevření stálé expozice Památníku Josefa Suka. Na vernisáž navázal koncert, který byl součástí festivalu Pražské jaro. Obnovená stálá expozice dává nahlédnout do Sukova života a díla, a to v autentickém prostředí, v němž žil a tvořil. Připomíná i jeho působení v Českém kvartetu nebo jeho sběratelskou zálibu ve skle a porcelánu. Vedle původních exponátů, které odkázal státu skladatelův syn, výstava představuje i některé nové věci z depozitářů. Například rozměrný obraz Huga Boettingera nazvaný Umělec a jeho přátelé. Malíř ho věnoval skladateli k jeho 50. narozeninám a Suk je na něm zachycen se svými známými, mimo jiné Václavem Talichem a Václavem Štěpánem.

Suk se narodil v roce 1874 jako nejmladší ze tří dětí. Studoval na Pražské konzervatoři. Jeho učitelem byl mimo jiné i Antonín Dvořák, jehož dceru si v roce 1898 vzal za ženu. Měli spolu jediného syna Josefa, který se v roce 1929 stal otcem stejnojmenného světoznámého violisty a houslisty Josefa Suka. Památník vznikl po skladatelově smrti v roce 1935 v domě, který postavil Sukův otec, jenž v Křečovicích dlouhá léta působil jako učitel, ředitel školy a varhaník.

Josef Vágner přivezl Afriku do srdce Evropy

Do života lesníka, zoologa a spisovatele Josefa Vágnera osudově zasáhla Afrika a zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Jeho neobyčejný a na zážitky plný život doprovázela pověst kontroverzní osobnosti. I jeho kritici ale uznávali, že to byl charismatický a schopný člověk. Od narození neúnavného popularizátora africké přírody a obdivuhodného vypravěče uplyne 26. května 80 let. Královédvorská zoo, kterou vedl v letech 1963 až 1984, dosáhla pod jeho vedením mimořádného rozvoje. Zahradu podstatně rozšířil a založil v ní v Čechách ojedinělé safari, které se dodnes specializuje na africkou zvířenu.

V době, která nepřála nevšedním počinům, uspořádal Vágner sedm velkých a dvě malé expedice do afrických zemí, kde se svými spolupracovníky odchytil více než 3000 zvířat, z nichž po pečlivém výběru dovezl do Československa téměř 2000 kusů. Šlo o ojedinělý přesun zvířat mezi kontinenty, díky němuž východočeská zahrada dodnes drží výsadní postavení jako světové chovatelské centrum afrických kopytníků. Je také jediným místem na světě, kde se podařilo rozmnožit kriticky ohroženou severní formu nosorožce tuponosého, odchyceného Vágnerem v súdánských bažinách. Milovník dobrého moravského vína, houslové muziky a ctitel obrazů Zdeňka Buriana zemřel 6. května 2000.

Koncertem Alana Stivella vyvrcholil festival pod hradem Okoř

Vystoupením bretaňského multiinstrumentalisty Alana Stivella vyvrcholil v sobotu večer desátý ročník hudebního festivalu Okoř se šťávou. Na podium pod nasvícenou zříceninou hradu Okoř dorazil čtyřiašedesátiletý hudebník se svou originální harfou s více než dvouhodinovým zpožděním způsobeným časovým posunem programu festivalu. "Ahoj Česká republiko, jak se máte?" pozdravil přední představitel keltské hudby lámanou češtinou zhruba 2500 přítomných diváků. Poté nadšeným návštěvníkům přehrál na svou harfu a zazpíval ukázky ze své dosavadní tvorby, kterou zaznamenal na více než dvou desítkách alb. Na hudební přehlídce Okoř se šťávou zaměřenou na rock, folk a etnickou hudbu se mimo jiné představili Vladimír Mišík s Etc..., Michal Prokop a skupina Hradišťan.

Slováckým Vlčnovem opět po roce projel král se svou družinou

Ve slováckém Vlčnově vyvrcholila každoroční folklórní slavnost Jízda králů. Jejím nejdůležitějším účastníkem byl teprve třináctiletý školák Petr Šobáň, který se letos role krále ujal. Hned ráno se král, ještě v chlapeckém kroji, společně se členy své družiny zúčastnil slavnostní mše v místním kostele. Poté byli přijati starostou obce, který musel jízdu symbolicky povolit. Posléze družina vyrazila od domu krále a projela celou obcí. Podle tradice byl král po celou dobu oblečen do dívčího kroje. Odpoledne slavnost vyvrcholila galakoncertem, kterého se zúčastnilo několik desítek folklórních souborů ze Slovácka i ze zahraničí. Stejně jako v minulých letech vlčnovská slavnost přilákala několik tisíc diváků.

Slavnost má původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou mladí chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem. Druhý původ tradice vidí folkloristé v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Brückner je s přípravou spokojený, experimenty nechystá

Týdenní soustředění fotbalové reprezentace v rakouském Bad Kleinkirchheimu splnilo účely ve všech směrech. Při hodnocení to prohlásil trenér národního týmu Karel Brückner, který si především pochvaloval, že všichni hráči v kádru jsou zdrávi a netrápí je zranění. Tým podle něj odpracoval všechny tréninky velmi kvalitně, na doladění formy bude mít čas v dalším týdnu při pobytu v Praze. Žádné velké experimenty prý od kouče ale již nelze očekávat.

Zatímco zahraniční média píší o přestupu fotbalisty Tomáše Ujfalušiho do Atlétika Madrid jako o hotové záležitosti, český reprezentační obránce to vytrvale popírá. Žádný nový kontrakt podle svých slov dosud nepodepsal a dříve než po mistrovství Evropy ani přestup neoznámí. Fotbalista to řekl na tiskové konferenci na závěr soustředění v rakouském Bad Kleinkirchheimu.

Triatlonista Matula byl sedmý v ironmanu na Lanzarote

Triatlonista Martin Matula obsadil sedmé místo v tradičním ironmanu v Lanzarote. Závod na distancích 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a 42,2 km běhu, vyhrál Bert Jammaer, který jako jediný pokořil hranici devíti hodin. Osmadvacetiletému Belgičanovi se to povedlo o 22 sekund, nejbližšího pronásledovatele porazil o téměř devět minut a Matulu o třináct. Pozdější vítěz se dostal do čela krátce po plavání, ve kterém prohrál jen s českým triatlonistou Tomášem Petrem. Ten se pak postupně propadl až na 49. pozici.

Lucie Šafářová postoupila do druhého kola na Roland Garros

Lucie Šafářová se stala vůbec první tenistkou, která na Roland Garros postoupila do druhého kola. Česká fedcupová reprezentantka na pařížském grandslamu nechala zapomenout na nevýrazné výkony z posledních měsíců a porazila hladce dvakrát 6:1 Němku Sandru Klöselovou.

Nejvýše postavená Češka na žebříčku WTA Nicole Vaidišová vypadla na Roland Garros hned v prvním kole. Loňská čtvrtfinalistka pařížského grandslamu nestačila na krajanku Ivetu Benešovou, které podlehla 6:7 a 1:6. Vaidišová v Paříži prohloubila svoji krizi. Na okruhu WTA vyhrála naposledy na začátku března, od té doby má na kontě sérii šesti porážek. Naopak Benešová se z kvalifikace dostala už do 2. kola hlavní soutěže.

První kvalifikaci na Velkou pardubickou vyhrál Amant Gris

První kvalifikační dostih pro 118. Velkou pardubickou steeplechase vyhrál devítiletý bělouš Amant Gris v sedle s žokejem Markem Stromským. V 16. ročníku Velké ceny města Pardubic na 5800 metrů o 200 tisíc korun zvítězil snadno s náskokem pěti délek. Až pátá skončila hlavní favoritka dostihu Sixteen. Ta se jako vítězka předchozí Velké pardubické automaticky kvalifikovala a dnešní start pro ni byl jen testem formy. Dvojnásobný vítěz Velké pardubické Maskul měl problémy na "velké vodě" a propadl se až na chvost dostihu, který dokončilo devět koní.

Čeští volejbalisté v kvalifikaci o ME porazili Rumunsko

Čeští volejbalisté zakončili první kvalifikační turnaj o postup na mistrovství Evropy 2009 vítězstvím 3:0 nad Rumunskem. Do tabulky skupiny A si tak připsali druhou výhru. Další turnaj se odehraje v příštím týdnu v Plzni. Nejlepší tým v součtu obou turnajů se dostane přímo na evropský šampionát do Turecka, druhý celek tabulky může o účast bojovat v zářijové baráži.

Počasí

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.