Zprávy

Německo podporuje umístění protiraketového radaru v ČR

Německo podporuje umístění amerického protiraketového radaru v Česku. Za důležité také považuje to, aby středoevropský ochranný systém, jehož součástí mají být i protiraketové střely v Polsku, byl součástí NATO. Německý ministr obrany Franz Josef Jung to řekl ve čtvrtek po setkání se svou českou kolegyní Vlastou Parkanovou. Podle Junga má Česko a Německo společný názor na protiraketovou obranu, jejímž cílem je ochrana obyvatelstva. Podle něj je důležitá také dohoda s Ruskem. Parkanová zopakovala, že na nedávném summitu NATO v Bukurešti se členské státy mimo jiné shodly na tom, že v oblasti protiraketové obrany existují reálné hrozby. Spojenci také uznali, že základny v ČR a Polsku výrazně přispějí k ochraně členů NATO.

ČR za určitých podmínek bude zodpovědná za škody z radaru

Česká republika bude za určitých podmínek zodpovědná za možné škody vzniklé provozem amerického radaru. Předpokládá to hlavní smlouva o radarové základně. Bude tomu tak v případě, že by škoda vznikla jednáním nebo opomenutím z české strany. Teoreticky by Češi mohli být zodpovědni například za chybu leteckého dispečera. Mohlo by jít třeba o situaci, v níž by dispečer letadlo omylem navedl do bezletové zóny nad radarem a letounu by se kvůli radaru porouchaly přístroje. Jinak budou mít odpovědnost za provoz radaru Američané. Vyplývá to z informací ministerstva zahraničí. Obě smlouvy podléhají ratifikaci českého parlamentu, teprve pak může být základna v Česku postavena. Schválení smluv a tím i stavba radaru nejsou vůbec jisté, vláda nemusí sehnat dostatek hlasů pro schválení. Česká politická scéna je totiž v otázce radaru rozdělena. Výbor americké Sněmovny reprezentantů ve čtvrtek doporučil seškrtání výdajů na protiraketovou ochranu. Argumentoval tím, že je třeba počkat, až výstavbu těchto objektů schválí hostitelské země, tedy Česko a Polsko.

Topolánek jednal s kolumbijským prezidentem

Premiér Mirek Topolánek se ve čtvrtek setkal s kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem. Hovořili spolu o případném nákupu nadpočetných českých bitevníků L-159 kolumbijskou armádou. Politici také podepsali dvě smlouvy o spolupráci, které by měly českým podnikům usnadnit vstup na kolumbijský trh. Jedná se o dohodu o spolupráci v energetice a hornictví a s ní související dohodu o spolupráci v oblasti životního prostředí. Konkrétně se týkají například projektů na výstavbu lokálních zdrojů energie v odlehlých oblastech Kolumbie, kde by Češi chtěli stavět malé vodní elektrárny. Z Kolumbie odcestuje premiér Topolánek do Peru, kde se v pátek zúčastní summitu zemí Evropské unie a Latinské Ameriky.

Nečas: Nemocenská od července v prvních třech dnech 60 procent

Zaměstnanci budou od července v prvních třech dnech nemoci dostávat 60 procent svého vyměřovacího základu, který se stanovuje z příjmu. Na jednání sněmovního sociálního výboru to řekl ministr práce Petr Nečas (ODS). Od letoška se sice v prvních třech dnech nemoci žádné dávky nepobírají, ale Ústavní soud toto opatření ke 30. červnu zrušil. Podle Nečase zákonodárci do tohoto termínu systém nestihnou jinak upravit, takže lidé budou dostávat stejné dávky jako od čtvrtého dne nemoci. Nový návrh ministr sněmovně předloží až na její červnové schůzi, platit by mohl od září. Zatím ho nechtěl upřesnit.

Poslanci: Stát má chaos ve svých majetkových účastech

V majetkových účastech státu ve státních podnicích údajně panuje chaos. Možná ani sami ministři netuší, kde a jaké podíly jejich ministerstvo vlastní. Zaznělo to ve čtvrtek na jednání sněmovního kontrolního výboru. Výbor proto chce, aby ministerstvo financí zajistilo přesný a podložený seznam majetkových účastí státu, a to buď přímých, tak vlastněných prostřednictvím různých dceřiných společností. Podle místopředsedy výboru Libora Ježka jsou majetkové účasti státu v řádu miliard korun. Jde hlavně o lukrativní nemovitosti. Výbor se zabýval kontrolním závěrem Nejvyššího kontrolního úřadu, který kontroloval postup likvidace bývalých státních podniků. Jako při mnoha dalších kontrolách i zde našel chyby. NKÚ kontroloval likvidaci 17 státních podniků v působnosti ministerstev financí, pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu. Kontrola se uskutečnila v druhé polovině roku 2005. K počátku toho roku ještě nebyla ukončena likvidace 265 státních podniků.

ČR a Slovensko jsou v první třicítce na žebříčku konkurenceschopnosti

Česko a Slovensko letos postoupily v žebříčku konkurenceschopnosti světových ekonomik do první třicítky z celkového počtu 55 zemí. Česko je 28. a Slovensko dvě místa za ním. Žebříček sestavovaný od roku 1989 švýcarským Institutem pro rozvoj managementu (IMD) vedou nadále Spojené státy. Za ekonomikou USA následuje Singapur a třetí je Hongkong. Česká republika je v žebříčku z nových zemí Evropské unie druhá za Estonskem. "Největší ekonomickou hrozbou a slabou stránkou exportních možností ČR se jeví posilující koruna," poznamenal k žebříčku Lubomír Lízal, ředitel CERGE-EI, společného pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze, které s IMD na ročence spolupracuje od roku 2002. Silnou stránkou je podle něho celkový stav infrastruktury, kde Česko zaujímá 24. pozici.

Česká ekonomika zpomalila růst

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst na nejnižší úroveň od konce roku 2004. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 5,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst činil 6,6 procenta. Důvodem zpomalení jsou menší útraty domácností v důsledku reformních opatření vlády a růstu cen potravin. Zpomalení hospodářského růstu mají patrně na svědomí změny nepřímých daní i vyšší ceny pohonných hmot. V letošním roce ekonomové očekávají zpomalení růstu HDP až na čtyři procenta. Důvodem budou zejména zpomalení růstu v eurozóně, fiskální reforma omezující zejména spotřebu domácností a vyšší inflace, která sníží reálné příjmy domácností.

Patria: Česká ekonomika bude kvůli stárnutí populace zpomalovat

Tempo růstu české ekonomiky bude postupně zpomalovat. V nejbližších letech by si hrubý domácí produkt mohl udržet solidní tempo růstu, po roce 2015 však bude výkonnost ekonomiky postupně klesat kvůli stárnutí populace. Ve čtvrtečním on-line rozhovoru pro server Hospodářských novin to řekl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj začnou silné poválečné populační ročníky odcházet z trhu práce do penze a výrazně ovlivní zaměstnanost. "Na základě současných demografických prognóz a s použitím modelu produkční funkce české ekonomiky lze odhadovat postupné zpomalování růstu ekonomiky do intervalu jedno až dvě procenta. Zní to možná jako negativní scénář, demografie je ovšem neúprosná," uvedl.

CCS: Pohonné hmoty v ČR prudce zdražily, nafta je přes 33 Kč/l

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic od úterý do čtvrtka prudce stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil během dvou dnů o 46 haléřů na průměrných 31,70 koruny za litr. Motorová nafta se po zdražení o 64 haléřů přehoupla přes hranici 33 korun a litr stojí v průměru 33,08 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Do Česka tak s mírným zpožděním dorazily rekordní ceny ropy na světových trzích. Cena americké lehké ropy se tento týden vyšplhala až na rekordních 126,98 dolaru za barel, nyní se obchoduje kolem 125 dolarů. Za nárůstem stojí v posledních měsících hlavně spekulanti a oslabující americká měna. Analytici čekají, že pohonné hmoty budou ještě před létem zdražovat a během prázdnin se bude průměrná cena naturalu pohybovat kolem 33 korun za litr. Cena nafty má být o něco vyšší. Ojedinělé názory pak počítají s nárůstem až k 36 korunám.

Majitelé domů navrhují štrasburskému soudu tři nové pilotní kauzy

Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) navrhuje Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP) tři nové pilotní kauzy, podle kterých by měl řešit žalobu českých vlastníků kvůli regulaci nájemného. Na tiskové konferenci to řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček. Soud již dříve vybral ze 4800 podaných žalob k projednání čtyři pilotní modelové případy. Jeden z vybraných žalujících však zemřel, další vzali svou stížnost zpět. Nově navržené pilotní kauzy údajně představují všechny důležité typy běžné v Česku. "Naprosto typický příklad je restituent, který dostal po sametové revoluci zdevastovaný majetek, dodnes se o něj stará a nemůže vybrat dost na nájemném, aby mohl domy opravit," uvedl šéf OSMD. Představitelé OSMD odmítli přesně uvést, jak vysokou náhradu škody budou ve Štrasburku požadovat.

Nová auta pro policii dodá Škoda Auto

Vítězem výběrového řízení na dodávku až 3500 nových aut pro českou policii se stala Škoda Auto. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí policejního prezidia David Kubalák. Společnost žádala za dodávku aut nejméně peněz z trojice uchazečů, zhruba 1,1 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Import Volkswagen Group nabídl cenu 1,4 miliardy korun a společnost Renault Česká republika téměř dvě miliardy korun. Dodávka se týká nejen nových aut, ale také vybavení 14 servisních míst. Policie chce v letech 2008 až 2011 nakoupit 2800 až 3500 nových služebních vozidel. Podle plánu vedení policie by mělo být 1900 vozů v policejních barvách, 900 civilních a u sedmi set se policie teprve rozhodne, zda budou označena. Jen letos chce prezidium koupit asi 700 nových vozů.

V Česku rekordně přibylo HIV pozitivních a nemocných AIDS

České statistiky HIV pozitivních a nemocných AIDS opět lámou rekordy. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku přibylo 59 nových případů nákaz virem HIV. Loni to za stejnou dobu bylo o 11 méně. V loňském roce bylo zjištěno celkem 122 nových případů HIV pozitivních v ČR, což bylo zatím nejvíc v historii testování v ČR. Nemoci AIDS zatím v ČR podlehlo 137 lidí. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková (SZ) proto ve čtvrtek zahájili kampaň prevence proti HIV/AIDS.

V Košťálově hořela skládka, v obci platil zákaz vycházení

Na skládce domácího a průmyslového odpadu v Košťálově vypukl v noci na čtvrtek velký požár. Rozšířil se na plochu asi 1400 metrů čtverečních a hasiči ho zlikvidovali před 11:00. Ze skládky unikalo hodně kouře s jedovatými zplodinami a pro obyvatele v Košťálově platil zákaz větrání a vycházení z domů. ČTK to řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. "Majitel skládky musí přijmout opatření, aby se požáry neopakovaly. V opačném případě by se mu provoz skládky zakázal," uvedla Michalíčková. Na skládce v Košťálově hořelo už v neděli. Hasiči sice oheň uhasili a skládku prolili důkladně vodou, pod odpady však zřejmě zůstala skrytá ohniska požáru, a skládka vzplanula znovu.

V Opavě hořel vodojem, tři řemeslníky z něj zachránil vrtulník

Požár vodojemu v Opavě uvěznil ve čtvrtek dopoledne tři řemeslníky na jeho kopuli. Kvůli rozžhavenému žebříku se nemohli dostat dolů. Z výšky kolem 35 metrů je snesl vojenský vrtulník se speciálně vycvičenými hasiči z lezeckého družstva. K požáru došlo v přízemí vodojemu, kde plameny zachvátily hlavně barvy, ředidla, gumáky a elektroinstalaci. Řemeslníci na kopuli nebyli ohněm bezprostředně ohroženi. Nedošlo ani k intoxikaci zplodinami. Na místě byl i vůz s nejvyšším žebříkem dlouhým 52 metrů, který mají moravskoslezští hasiči k dispozici. Připraveno bylo i náhradní řešení - seskoková matrace. Záchrana vrtulníkem ale byla rychlejší a bezpečnější. Celkovou škodu hasiči odhadli na 20.000 korun.

Na letišti v Ruzyni nouzově přistál Airbus ČSA

Airbus ČSA ve čtvrtek nouzově přistál na pražském letišti v Ruzyni. Šlo o letadlo na lince z Prahy do New Yorku. Pilot stroje po startu zjistil, že mu nefungují ukazatele paliva. Na letišti byla vyhlášena pohotovost a na přistávací ploše čekali hasiči. V posledních dvou dnech jde už o druhý případ nouzového přistání na ruzyňském letišti. Ve středu se na letištní plochu musel vrátit boeing norské nízkonákladové společnosti Norwegian Air Shuttle, který původně letěl do Osla. Elektrická požární signalizace krátce po vzletu ohlásila oheň v oblasti pomocného motoru. Stroj v pořádku dosedl na plochu a požár zlikvidovalo ještě před přistáním pravděpodobně samohasicí zařízení. Událost se obešla bez zranění, hasiči nemuseli zasahovat.

Ocenění za záchranu lidského života dostala i postižená dívka

Osmnáctiletá mentálně postižená Adélka Straková převzala tento čtvrtek na Hradě od prezidenta Václava Klause ocenění za záchranu lidského života. Dívka loni v listopadu pomohla zachránit silně podchlazenou holčičku, kterou našla na ulici. Od prezidenta za to kromě Zlatého záchranářského kříže dostala i panenku. Prezident předal i další ocenění. Cenu Mediálních partnerů získal Pavel Němec, který pomohl muži dostat se z hořící chalupy v Albrechticích u Frýdlantu. Oceněni byli mimo jiné také hasiči z Děčína a České Kamenice, kteří ručním odhrabáváním vyprostili člověka ze sutin. Nestor české anesteziologie a resuscitace Jiří Pokorný převzal Cenu za výjimečný přínos pro záchranářství. Ministr vnitra za mimořádnou profesionalitu ocenil slovenské záchranáře, kteří loni v březnu zasahovali po mohutné explozi ve Vojenském opravárenském podniku v Novákách. Organizátoři letos udělili také symbolický Zlatý kříž, a to prezidentu republiky za podporu záchranářství. Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report.

Posudky na Ondřeje a Jakuba provedla sponzorka Klokánku

Posudky na Ondřeje a Jakuba z kuřimské kauzy, které jsou nutné pro trestní řízení, zpracovávala psycholožka Marta Skulová. Ta sponzoruje zařízení Klokánek, kde jsou nyní oba chlapci umístěni. Upozornili na to obhájci Hany Bašové a Kateřiny Mauerové, které děti podle obžaloby týraly. Advokáti napadli soudní znalkyni pro podjatost. Vedoucí Klokánku Ditta Pokorná ale tvrdí, že Marta Skulová dala Klokánku loni v prosinci 5000 Kč, v té době už ale byla většina posudků hotová. Klokánek navíc vyšetřuje i Úřad pro odhalování organizovaného zločinu. Advokát Hany Bašové se na něj obrátil pro podezření z obchodování s lidmi. Klokánek se ho měl dopustit tím, že nechal své svěřence vystoupit na veřejném křtu CD jednoho z partnerů zařízení Jakuba Vágnera. Ditta Pokorná nařčení advokáta důrazně odmítá, stejně jako obvinění ze spolčení se Skulovou.

Komora se zastala lékařky, stíhané v kuřimské kauze

Česká lékařská komora (ČLK) se zastala dětské lékařky Mileny Smékalové, která má již brzy stanout před soudem kvůli kuřimské kauze. Podle kriminalistů při preventivní prohlídce zjistila, že jsou chlapci Ondra a Jakub týráni, policii to ale neoznámila. Hrozí jí za to až tři roky vězení. Podle ČLK Brno-město ale Smékalová nepochybila. Uvádí se to ve vyjádření vedení brněnské lékařské komory. Podle předsedy ČLK Brno-město Jiřího Macha je představenstvo komory přesvědčeno, že se Smékalová "nedopustila žádného pochybení z hlediska stavovských předpisů České lékařské komory". Ve vyjádření zároveň ČLK vyzývá všechny lékaře, aby se zdrželi jakýchkoli komentářů v této kauze až do jejího vyřešení.

Vláda schválila projekt Národní digitální knihovny

Projekt Národní digitální knihovny, který by měl zajistit trvalou ochranu a zpřístupnění národního kulturního dědictví v digitální i analogové formě, schválila vláda. Digitální knihovnu vymyslela Národní knihovna (NK) ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a je jedním z projektů, které vláda doporučila, aby mohly čerpat peníze z evropských fondů. Projekt Národní digitální knihovny by měl stát přibližně 600 milionů korun, které by se čerpaly pět až šest let. Z evropských fondů může jít 85 procent nákladů. V projektu Národní digitální knihovny pokračuje dlouholetá práce NK na digitalizaci vzácných tisků, rukopisů, novin, časopisů a dalších dokumentů. V této oblasti je česká Národní knihovna mezi evropskou špičkou, v roce 2005 jako první na světě získala tehdy novou cenu UNESCO za příkladný postup digitalizace vzácných tisků a rukopisů. NK stála při zrodu programu UNESCO Paměť světa v roce 1992 a vytvořila pro něj i pilotní projekt. NK je také jedinou institucí v ČR, která archivuje český web.

Laureáti Pražského jara převzali ceny

Celkem sedm laureátů oborů klarinet a hoboj, kteří vyhráli v interpretační soutěži Pražského jara, převzalo ve čtvrtek ceny v Brožíkově síni na Staroměstské radnici v Praze. Laureátům byly předány jak finanční ceny v hodnotě 50.000 do 200.000 korun, tak nabídky koncertních vystoupení a nahrávání, notové materiály, obrazy a další ocenění od partnerů soutěže. V letošní soutěži se utkalo 47 hobojistů a 56 klarinetistů z přibližně 30 zemí světa. Z České republiky se umístili dva klarinetisté Irvin Venyš a Jana Lahodná a hobojista Jan Souček. Pořadatelé zároveň představili nové dvojalbum soutěže vydané k letošnímu jubilejnímu 60. ročníku. Album obsahuje téměř dvě desítky skladeb z uplynulých 54 let. Nejstarší z nich - tři části z Bachovy Suity pro sólové violoncello - jsou unikátním zvukovým záznamem startu úspěšné kariéry nejslavnějšího z laureátů soutěže Mstislava Rostropoviče z roku 1950.

Muzea z Mikulova, Brna a Strakonic zvítězila v národní soutěži

Muzea z Mikulova, Brna a Strakonic zvítězila v jednotlivých kategoriích národní soutěže Gloria musaealis 2007. Jejich zástupci převzali ceny ve čtvrtek v Pantheonu Národního muzea v Praze. Prvenství v kategorii Muzejní výstava roku a cenu Gloria musaealis 2007 si odnesli zástupci Regionálního muzea v Mikulově za stálou expozici nazvanou Římané a Germáni v kraji pod Pálavou. Byla předána i Cena Českého výboru Mezinárodní rady muzeí (ICOM), určená projektům, které významně přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti muzeí či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům. Letos ji získaly Vojenský historický ústav, Národní muzeum Praha a Senát za společně připravenou výstavu Albrecht z Valdštejna a jeho doba. Velkolepě pojatá expozice se konala od 15. listopadu do 2. března v Senátu, kde ji zhlédlo téměř 150.000 lidí. Šestý ročník soutěže obeslalo půl stovky muzeí a galerií s 71 projekty. Soutěž vyhlašuje Asociace muzeí a galerií s ministerstvem kultury; ocenění předával ministr Václav Jehlička.

Nespokojení divadelníci uspořádají od 25. května Dny neklidu

Pražští divadelníci, nespokojení s přístupem magistrátu k financování kultury hlavního města a s přípravou transformace některých příspěvkových scén, vyhlásili Dny neklidu. Mají se uskutečnit od 25. do 29. května v celé republice. K protestu proti grantové politice radního pro kulturu Milana Richtra (ODS) a dalším "devastačním" zásahům radnice do kultury se připojilo i Národní divadlo v Praze (ND). "Podporujeme petici Iniciativy pro kulturu, kterou už podepsalo přes 17.500 občanů. I proto odstartuje sérii akcí pětihodinový protestní koncert na piazzetě Národního divadla v neděli 25. května," řekl mluvčí činohry české první scény Tomáš Staněk. Ředitel ND Ondřej Černý následně uspořádá diskusní panel na téma Kultura a společnost.

V Plzni bude koncert českých choralistů a buddhistických mnichů

V Plzni se uskuteční unikátní koncert, při kterém společně s českým souborem Schola Gregoriana Pragensis vystoupí ve Velké synagoze buddhističtí mniši z japonského Kjóta. Organizátoři tak chtějí vytvořit dialog dvou duchovních kultur na základě hudebního repertoáru buddhistické a křesťanské tradice. Spolupráce mezi hudebníky, kteří vycházejí z japonské tradice buddhistického liturgického zpěvu a české tradice gregoriánského chorálu, vznikla před deseti lety v Praze. První společné vystoupení se uskutečnilo v roce 2000 v kostele Všech svatých na Pražském hradě. V roce 2005 absolvovaly oba soubory turné po Japonsku. Vloni vydaly v Česku společné CD s názvem Blízké hlasy z dáli. Název CD inspiroval i pořadatele plzeňského koncertu. Unikátní vystoupení nazvali Blízké hlasy z dáli aneb dialog prostřednictvím liturgického zpěvu. V Plzni jej pořádá Bezejmenná čajovna spolu s Česko-japonskou společností. Koncert proběhne 23. června od 19:30.

V Praze proběhly Slavnosti chřestu

Speciality z chřestu se ve čtvrtek nabízely na pražském Žofíně. Pořadatelé Slavností chřestu 2008 mu věnovali soutěže, semináře, módní přehlídku i banket. Chtějí tak zvýšit zájem veřejnosti o zeleninu, která patří ke kultovním gastronomickým produktům. Návštěvníci mohli ochutnat chřestový dort s polentou, chřestové capuccino, chřestové ragú a další kulinářské skvosty, které na talíři působily jako obrazy. Chřest je i žádaným produktem vysoké gastronomie. V Česku se v minulosti chřest pěstoval v okolí Kralup nad Vltavou, na Moravě v Ivančicích a na jihu Slovenska. Ivančický chřest byl v kulinářské Evropě pojmem. Tamního pěstitele Worela jmenoval císař Franz Josef II. dvorním dodavatelem chřestu. Po druhé světové válce však tento produkt upadl v nemilost jako "buržoazní pochoutka".

Do Rakouska během ME ve fotbale znovu s pasem

Všichni, kdo budou v období od 2. června do 1. července cestovat do Rakouska nebo projíždět přes rakouské území, by si měli vzít na cestu znovu pasy. Příčinou je dočasné obnovení hraničních kontrol během fotbalového mistrovství Evropy. Rakousko tak využije možnosti, kterou mu dávají ve výjimečných případech schengenské dohody. Kontroly se budou zaměřovat nejen na potenciální chuligány a další problémové fanoušky při Euru 2008, ale i na ilegální přistěhovalce, kteří by mohli využít zvýšeného provozu na hranicích k pronikání do země. Zároveň však chce co nejméně ovlivnit přepravu osob přes hranice. Kontroly nebudou zavedeny po celou uvedenou dobu plošně, ale vždy jen dočasně na vybraných místech.

Doktor s Hellerem postoupili na ME přímo do finále na 1000 metrů

Deblkanoisté Martin Doktor s Jiřím Hellerem postoupili ze čtvrtečních rozjížděk přímo do finále závodu na 1000 metrů na mistrovství Evropy v Miláně. V sobotu dopoledne budou bojovat o postup na olympijské hry. Česká dvojice prošla do boje o medaile z třetí pozice v druhé jízdě. Naopak vyřazen byl čtyřkajak žen na 500 m ve složení Jana Šebestová, Karolína Kumžáková, Martina Víchová, Lucie Matoušková. V pátečních dopoledních semifinále budou o postup mezi nejlepších devět finálových lodí bojovat na kilometru singlkanoista Jaroslav Radoň, kajakář Ondřej Horský a deblkajak Jan Souček, Jan Štěrba.

Plážové fotbalisty dělí jediná výhra od mistrovství světa

České fotbalové reprezentanty v plážovém fotbale dělí jediný zápas od toho, aby si zajistili účast na červencovém mistrovství světa ve Francii. V kvalifikačním turnaji ve španělském Benidormu se po čtvrteční výhře 4:1 na Maďarskem dostali už do čtvrtfinále, a pokud v pátek uspějí i v souboji s vítězem dnešního duelu Španělsko - Norsko, postoupí spolu s dalšími třemi dalšími výběry na MS. Svěřenci kouče Josefa Němce pravděpodobně narazí na favorizované domácí Španěly. S těmi by se utkali v pátek od 21:30, přímý přenos chystá Eurosport 2.

Meteorologové varují před bouřkami, kroupami a přívalovým deštěm

Vlnu teplého počasí, která přinesla o víkendu a na počátku týdne do Česka první meteorologicky letní dny, ukončí ve čtvrtek příchod studené fronty. Nejvyšší teploty sice vystoupí ještě k 22 až 26 stupňům Celsia, objeví se ale bouřky, ojediněle s přívalovým deštěm. V pátek maximální teploty klesnou k 19 až 23 stupňům, v bouřkách doprovodí přívalový déšť i kroupy. Slunečnou oblohu vystřídá postupně na většině území státu oblačno, přechodně až zataženo s přeháňkami.

Počasí

V pátek čekejte oblačno, postupně přeháňky, místy bouřky. Teploty 19 až 23, na horách kolem 16 stupňů.