Zprávy

Estonský premiér podpořil výstavbu amerického radaru v Česku

Estonsko podporuje výstavbu amerického protiraketového radaru v Česku. Na dotaz ČTK to po jednání s českým premiérem Mirkem Topolánkem v Tallinnu prohlásil jeho estonský protějšek Andrus Ansip. Oba politici také věří, že jejich země ještě letos uzavřou s USA jednání o bezvízovém styku. Česko i Estonsko podepsaly s Washingtonem memoranda, které jim možnost cestovat do Spojených států bez víz otevírají. Český premiér dnes v Tallinnu otevřel podnikatelský seminář. Při této příležitosti připomněl, že vzájemný obchod není příliš intenzivní. Pro české podnikatele přitom existují v této pobaltské zemi perspektivní oblasti k uplatnění, jako jsou energetika, dopravní prostředky, technologie pro životní prostředí nebo turistický ruch.

Zelení se kvůli radaru sešli s ministry, někteří dále pochybují

Výhrady některých poslanců Strany zelených k umístění amerického protiraketového radaru v České republice trvají i po úterní schůzce s ministryní obrany Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL) a šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem (za SZ). Oba ministři ale věří, že odpůrci radaru mezi poslanci Strany zelených změní názor, až uvidí smlouvy o výstavbě radaru a dostanou o projektu podrobné informace. "Ty výhrady, některé z nich, nadále trvají, ale shodli jsme se na tom, že ta debata a šíření maxima možných informací bude pokračovat," řekl po jednání ministr školství a místopředseda zelených Ondřej Liška. Ve straně se podle něj nyní vede debata o tom, zda výsledky summitu NATO v Bukurešti dostatečně splňují požadavky zelených na integraci radaru do struktury NATO. "Budeme se rozhodovat podle toho, jak budou vyjednány smlouvy. To znamená po jejich zveřejnění, jak silný bude závazek České republiky a Spojených států a jejich odhodlání k integraci do struktury NATO," řekl Liška. Předpokládá, že smlouvy se dotknou i otázky integrace základny do alianční struktury. "Byl to požadavek české strany a já věřím, že se to v té finální podobě objeví," řekl.

Podle armády klesá počet aktivistů na kótě, Greenpeace nesouhlasí

Počet aktivistů hnutí Greenpeace, kteří jsou už více než týden na "radarové" kótě 718 v Brdech, podle armády klesá. Z počátečního stavu kolem 15 lidí, jich je tam nyní sedm, řekl v úterý ČTK mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Aktivisté s tím ale nesouhlasí. Momentálně je na kótě deset našich lidí, další dva jsou v Míšově a večer se vrací na kótu, reagoval na tvrzení armády vedoucí kampaně Jan Friedinger. Ředitel Greenpeace Jiří Tutter v pondělí ČTK řekl, že v lesích je jen devět aktivistů. Podle Friedingera se ale střídají - někteří odjíždějí, další přijíždějí. Počet teď prý spíše roste, než klesá. Aktivisté nesouhlasí ani s tvrzením armády, že už nejsou na plošinách na stromech. "Nejméně jeden člověk je na stromě stále, v noci tam spí tři lidé. K dispozici máme v táboře čtyři lezce," řekl Freidinger. Aktivisté už dokončili základní stavbu dřevěného mostu přátelství, který byl jedním z hlavních bodů jejich programu na kótě. Asi čtrnáctimetrová stavba ze dřeva nalezeného v okolí vršku má podle aktivistů na rozdíl od radaru lidi symbolicky spojovat. Greenpeace nyní všechny svoje aktivity směřují ke čtvrtku. Očekávají, že je na kótu přijde navštívit hodně lidí. Zvou poslance - hlavně zelené a lidovce.

Americká SRA International koupila výrobce radaru Věra, firmu Era

Americká společnost SRA International koupila firmu Era Corporation, pardubického výrobce pasivních radarů Věra. ČTK o tom informoval člen představenstva společnosti Era Libor Slezák. Je to druhá vlastnická změna během posledních dvou let, v roce 2006 se pardubická Era stala majetkem americké společnosti Rannoch Corporation, která později změnila jméno na Era Corporation. Firma Era Corporation vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara. "Nepředpokládám, že případné změny (majitele) by měly na spolupráci s armádou vliv," řekl ČTK mluvčího ministerstva obrany Andrej Čírtek s tím, že armáda pasivní sledovací přístroj Věra používá.

Charita ČR sbírá peníze pro Barmu; Člověk v tísni i přes sms

Charita ČR je další humanitární organizací, která vypsala sbírku na pomoc obětem ničivého cyklonu Nargis v Barmě. Charita již také uvolnila asi 125.000 korun na okamžitou naléhavou potřebu. Již v pondělí vyhlásila sbírku organizace Člověk v tísni. Počet obětí ničivého cyklonu Nargis, který se v sobotu přehnal přes Barmu, dosáhl téměř 22.500. Dalších 41.000 lidí se pohřešuje. Charita shromažďuje peníze na účtě číslo 22770022/0800 variabilní symbol 121, Člověk v tísni na kontě SOS Barma 836836836/0300. Lidé mohou Člověku v tísni poslat peníze také prostřednictvím dárcovské sms zprávy (DMS) ve tvaru DMS BARMA na číslo 87777. Na katastrofu již reagovalo ministerstvo zahraničí, které na pomoc uvolnilo 2,5 milionu korun. Charita se chce v úvodní fázi soustředit na okamžitou naléhavou pomoc, tedy na zajištění základních životních potřeb přeživších. Jde o dodávku pitné vody, základních potravin, zajištění provizorního přístřeší a nástrojů na odklízení trosek.

Senát požádal ÚS, aby lisabonskou smlouvu projednal přednostně

Senát požádal Ústavní soud (ÚS), aby lisabonskou reformní smlouvu Evropské unie projednal přednostně. Pokud soudci návrhu vyhoví, budou se souladem dokumentu s českým ústavním pořádkem zabývat okamžitě, bez ohledu na to, že plénum soudu eviduje desítky dalších, dříve doručených návrhů na rušení zákonů a jiných podnětů. Rozhodnutí o případném projednání mimo pořadí padne v nejbližších dnech, řekl ČTK mluvčí soudu Michal Spáčil. Senát se minulý měsíc rozhodl, že soudce požádá o přezkum lisabonské smlouvy. Podle rozpisu práce dostal lisabonskou smlouvu na starost soudce Vojen Güttler. Konečný postoj soudu ale vzejde z hlasování pléna, tedy sboru všech 15 ústavních soudců. Lisabonská smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU. Zavádí funkce představitele pro zahraničí a bezpečnost a předsedy Evropské rady, který by byl volen na 2,5 roku. Vymezuje rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy s možností jejich obousměrného přenosu. Senát konkrétně navrhl ústavní přezkum šesti oblastí smlouvy, například předání některých pravomocí na evropskou úroveň, možnost měnit způsob rozhodování v Radě EU z jednomyslného na většinový, čímž by členské státy ztratily právo veta, a způsob uznání Listiny základních práv EU a její právní závaznost pro Česko.

Sněmovna v prvém čtení podpořila Mezinárodní trestní soud

Sněmovna v prvním čtení podpořila smlouvu o uznání Mezinárodního trestního soudu, jehož posláním je stíhat a trestat válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a agresi. Projednávání smlouvy podpořili i její kritici z řad ODS. Ke schvalování smlouvy sněmovna přistoupila po devíti letech od jejího podpisu, což ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil za "zvláštní otálení". "Náš dosavadní nečitelný postoj snižuje důvěryhodnost České republiky jako státu prosazujícího ochranu lidských práv ve světě," poznamenal ministr. Připomenul, že Česko je poslední zemí EU, která smlouvu dosud neratifikovala, což je žádoucí změnit i vzhledem k nadcházejícímu předsednictví Česka unii. Proto je schválení smlouvy prioritou celé země, nikoli jen některé politické strany, podotkl Schwarzenberg, kterého do vlády nominovala Strana zelených. Nepřímo tak odmítl spekulace médií o tom, že chce ODS výměnou za schválení smlouvy přimět všechny poslance za Stranu zelených k souhlasu s umístěním americké radarové základny v Brdech. K závěrečnému schvalování smlouvy, kterou podpořili i sociální demokraté, se tak sněmovna sejde po projednání ve výborech zahraničním a ústavně-právním, a to zhruba za tři měsíce.

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, chtějí dále jednat s ministrem Ondřejem Liškou (SZ) o platech. Nevylučují, že uspořádají vícedenní stávku, neupřesnily však kdy. O postoji odborů k návrhu na navýšení platů učitelů, se kterým v pondělí přišel Liška po jednání s ekonomickými ministry, informoval předseda František Dobšík. Vláda učitelům slíbila dát navíc 0,5 miliardy korun letos, v příštím roce pak další čtyři miliardy. Odboráři si chtějí s ministrem vyjasnit reálnou výši přírůstku platů. V krajích budou zjišťovat, zda jsou učitelé s navýšením spokojeni, podle toho se rozhodne o případné stávce. Ujasnit si také chtějí, zda se má navýšení týkat pouze učitelů, nebo všech pracovníků ve školství. Pokud by šlo jen o pedagogy, byla by to nepřijatelná diskriminace ostatních, míní odbory.

Vyrovnání s církvemi se odkládá, hrozí prý vážný koaliční problém

Vláda ani tentokrát ve sněmovně neuspěla se svým návrhem majetkového vyrovnání s církvemi. Proti kabinetu se stejně jako minulý týden postavili kromě opozice i někteří poslanci ODS. Podle místopředsedy dolní komory za KDU-ČSL Jana Kasala jde o vážný koaliční problém. Vicepremiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že poslancům, kteří hlasují se socialisty a komunisty, jde o rozpad současného vládního uspořádání. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek ale v pořadu Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1 uvedl, že KDU-ČSL se kvůli sporu nechystá koalici opustit ani se pokoušet o odvetu vůči ODS. Za zbytečné Čunek považuje, aby se teď scházela koaliční schůzka, protože by neměla co řešit. Jak uvedl, přesvědčení by na ní přesvědčovali přesvědčené. Měsíc do příštího projednávání předlohy musí podle Čunka využít ODS k tomu, aby její poslanecký klub "srovnal šik". Koalice se v úterý snažila prosadit, aby dolní komora ještě na této schůzi ukončila první kolo parlamentní debaty o uvedeném zákonu, což by znamenalo, že předloha zamíří k posouzení výborům. Návrh ale po procedurálním sporu neuspěl. Proti záměrům vlády se dnes tak jako minulý týden postavilo i několik poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Tentokrát jich podle elektronického záznamu hlasování bylo víc než minule. Zákonodárci se tak k normě vrátí asi až na své další, tedy červnové schůzi.

ČSSD je připravena kvůli církevnímu zákonu podat ústavní stížnost

ČSSD je připravena napadnout zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi u Ústavního soudu, pokud by ho parlament přijal v podobě připravené vládou. Počítá také s tím, že pokud se po příštích sněmovních volbách vrátí k moci, nebude se normou cítit vázána a výrazně ji změní. V úterý to řekl předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek. Vládní návrh podle ČSSD znevýhodňuje ostatní občany a organizace, kterým stát vrátil majetek v minulosti. "Je to docela sprosté vůči normálním, běžným lidem. Nám to připadá nefér," uvedl místopředseda poslanců ČSSD David Rath, podle něhož se z církví vytvořila "kategorie vyvolených". Kritizoval například to, že vláda vyčíslila ceny církevního majetku podle tržních, nikoliv odhadních cen jako u ostatních restitucí. Sociální demokraté vypracovali alternativní návrh, kterým se podle nich má narovnat vztah mezi státem a církvemi. Předpokládá "omezenou naturální restitucí" u církevních řádů. Výčet vydávaného majetku by měl být podle socialistů přímo v zákoně. Za nevydaný majetek by církve, respektive nově zřízená "náboženská nadace" spravovaná církvemi, dostala finanční náhradu. Peníze by měly být vyplaceny během tří let z výnosu privatizace státního majetku a měly by sloužit na výdaje spojené s náboženskou, sociální, zdravotní a kulturní aktivitou církví.

Přebytek zahraničního obchodu v březnu klesl na 8,1 miliardy

Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 8,1 miliardy korun, což je ve srovnání s rekordním výsledkem v březnu 2007 o 7,4 miliardy méně. Oznámil to Český statistický úřad. Pokles byl způsoben především nižším přebytkem v obchodě se stroji a dopravními prostředky a růstem deficitu v obchodě s minerálními palivy. "I když celková česká obchodní bilance za březen dopadla opět v přebytku, přesto se začíná negativně projevovat vliv silné koruny. Stále sílí naše závislost na EU, jakožto na největším obchodním partnerovi. V případě, že se americká krize přelije do Evropy, můžeme čekat drtivý dopad na českou obchodní bilanci," uvedl analytik společnosti Citco-Finanční trhy Tomáš Volf.

Poslanec Kováčik: Někteří komunisté by chtěli zásadně změnit politiku KSČM

Snahy v Komunistické straně Čech a Moravy (KSČM) o zásadní změnu její politiky připustil na úterní tiskové konferenci k nadcházejícímu stranickému sjezdu předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Někdy se hovoří o úsilí o novou "bolševizaci strany", ale v této souvislosti zdůraznil, že jsou to snahy jen "velmi okrajové". Sjezd KSČM se uskuteční v závěru příštího týdne v Hradci Králové. Úsilí prohlásit program kladenského sjezdu KSČM, který je dosud základem stranické ideové linie, za historický dokument vychází především od pražských komunistů. Ti ho chtějí opustit a diskutovat o programu zcela novém. Hlasy volající po změně politiky KSČM se ozývaly i před minulým sjezdem, který se konal před čtyřmi lety v Českých Budějovicích. Nejhlasitěji k nim vyzývala předsedkyně pražských komunistů Marta Semelová. Odvolávala se na někdejšího stranického vůdce Klementa Gottwalda a na bolševizační sjezd z roku 1929, na kterém Gottwaldova skupina umlčela opoziční názory. Sjezd v Kladně se sešel v prosinci 1992, odmítl "mocenskou svévoli" předlistopadové komunistické elity a přijal politickou linii, o které se někdy hovoří jako o "demokratickém komunismu". Nový program ale nebyl ve straně bez problémů přijat, a proto se zhruba za půl roku sešel nový sjezd v Prostějově. Ten ale tuto novou stranickou politiku potvrdil.

Nejvyšší soud v Irsku: Půta a Šulej mohou být vydáni do ČR

Nejvyšší soud v irském Dublinu potvrdil loňský verdikt prvoinstančního soudu o tom, že Tomáš Půta a Maroš Šulej mohou být vydáni k trestnímu stíhání do České republiky. ČTK to řekla Šulejova česká advokátka Lucie Kýčková. Oba muži údajně patří k nebezpečným členům takzvaného Berdychova gangu. Půta se Šulejem byli v Irsku zadrženi na základě eurozatykače v srpnu 2006 a od té doby pobývají v tamní vazbě. Loni v dubnu irský prvoinstanční soud rozhodl, že neshledal překážky pro jejich vydání do ČR. Dvojice se odvolala k Nejvyššímu soudu. Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli původně v procesu s šestatřicetičlenným gangem kolem Davida Berdycha a elitních policistů stíháni jako uprchlí. Půta za účast na šesti loupežích, na jedné krádeži a za porušování domovní svobody, Šulej za účast na třech loupežích a jedné krádeži.

Nelegální továrna mohla produkovat až 2500 cigaret za minutu

Policisté a celníci v rámci operace Astor objevili v Letech u Dobřichovic nelegální továrnu na cigarety, která mohla produkovat až 2500 cigaret za minutu. Při akci policisté zadrželi 29 lidí, 15 z nich již bylo obviněno z krácení daně a policisté je navrhli umístit do vazby. V případě uznání viny jim hrozí pět až 12 let ve vězení. Předběžná škoda byla vyčíslena na 134 milionů korun, zřejmě ale bude několikanásobně vyšší. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci protikorupční policie a celníků. Při akci, na níž se podílelo přes 400 členů protikorupční policie a celníků, bylo zajištěno 24 milionů cigaret různých značek, 71 tun tabáku a další zařízení na výrobu cigaret. Policisté rovněž nalezli finanční hotovost, která v různých měnách přesahovala pět milionů korun. Vedle toho narazili i na tři nelegálně držené zbraně.

Na festival Pražské jaro zbývá jen 25 procent vstupenek

Na letošní 63. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který začne již v pondělí 12. května a potrvá do 4. června, zbývá pouze 25 procent ze všech prodávaných vstupenek na koncerty. Prodané jsou vstupenky za 14 milionů korun, oproti loňskému roku se zájem o koncerty zhruba o deset procent zvýšil, řekl ČTK ředitel Pražského jara Roman Bělor. Stále nevyprodaných je 19 koncertů, kupříkladu vystoupení Slovenské filharmonie, Ostravské bandy, druhý den Pražských varhan i klavírní recitály Vitalije Berzona a Rudolfa Buchbindera. Největší český festival klasické hudby nabídne přibližně pět desítek koncertů a sedm divadelních představení, jeho součástí je interpretační soutěž, která začíná již tuto středu. Letos změří své síly mladí hobojisté a klarinetisté z přibližně 40 zemí světa. Na zahajovacím koncertu Pražského jara předvede Smetanovu Mou vlast Filharmonie Brno pod taktovkou šéfdirigenta Petra Altrichtera. Závěrečné vystoupení bude patřit Budapešťskému festivalovému orchestru s šéfdirigentem Ivánem Fischerem a maďarsko-britskému pianistovi Andrási Schiffovi. Na přehlídku přijedou také další prestižní zahraniční symfonická tělesa, mimo jiné Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, Petrohradská filharmonie s Jurijem Těmirkanovem či nejstarší britský symfonický ansámbl Hallé Orchestra z Manchesteru. Jednou z největších hvězd festivalu bude extravagantní britský houslista Nigel Kennedy, jenž zahraje 26. května s Polským komorním orchestrem v Obecním domě.

V Brně se promítal film kritizující islám, přišlo kolem 30 lidí

Brněnská muslimská obec uspořádala veřejnou projekci kontroverzního filmu Fitna nizozemského poslance Geerta Wilderse, který kritizuje svatou knihu islámu Korán. Projekce se zúčastnilo asi třicet lidí. Promítáním chtěla muslimská obec upozornit na nebezpečí vytrhávání jednotlivých pasáží z náboženských textů a umožnit svobodnou diskuzi o podstatě islámu. V nejbližších měsících plánujeme také další projekce v Česku, patrně v Praze nebo Olomouci, na které chceme pozvat také zástupce protimuslimských skupin a odpůrce přistěhovalectví, řekl pořadatel akce Lukáš Lhoťan z Libertas Independent Agency. Většina otázek v debatě, která následovala po brněnské projekci filmu, směřovala k islámskému terorismu a hrozbám islámských vůdců v médiích o nastolení celosvětové muslimské obce. Jedna z účastnic diskuze použila srovnání s křesťanstvím, které se od dob středověku proměnilo a šlo jinou cestou. Podle představitele brněnské islámské nadace Muníba Hasana ale nikdo, kdo šíří islám silou, není pravým muslimem. Brněnská nadace podle něj naopak jako jedna z prvních odsoudila útoky z 11. září 2001, když hned následující den vydala nesouhlasné prohlášení do médií.

Hrdina s Rejžkem oslaví otevření stadionu Slavie na trakaři

Guvernér Balbínovy poetické strany Jiří Hrdina je prý sice "geniální", ale není neomylný. Vášnivý sparťan totiž špatně odhadnul termín otevření nového stadionu Slavie v pražském Edenu, a prohrál tak sázku s kritikem a slávistou Janem Rejžkem. Hrdina proto musí odvézt známého publicistu na trakaři z Vinohrad do Vršovic, kde bude ve středu nový stadion slavnostně otevřen. "Vsadili jsme se, že jestli to dostaví ještě letos, tak ho (Rejžka) osobně dovezu na stadion na trakaři," řekl na úterní tiskové konferenci Hrdina, který se prý na náročný úkol poctivě připravoval v posilovně. Rejžek zase zkoušel spát na posteli bez matrace. "Zkoušel jsem ležet na tvrdém, jaké to bude, ale jsem potěšen, že Jiří velkoryse poskytl červenobílou peřinu," podotknul kritik, který se při jízdě bude chránit helmou. Podle Rejžka jízda na trakaři diváky zaujme. "Při vší úctě k dalším doprovodným programům, i kdyby tam vystupovali zbylí Beatles, ta naše atrakce přehluší možná i ten samotný zápas," řekl Rejžek. Oba pánové se na zhruba sedmihodinovou jízdu Prahou, která odstartuje ve středu v poledne, i na otevření nového stadionu prý moc těší. Mají ale trochu obavy, aby si zážitek uchovali v paměti. Trasa totiž povede přes 11 hospod, ve kterých si sázkaři udělají přestávky.

Ze sportu:

Českou reprezentaci na hokejovém mistrovství světa v Québeku posílí montrealský útočník Tomáš Plekanec. Po zdravotní prohlídce mu start povolilo vedení klubu, který vypadl v druhém kole play off NHL s Philadelphií. ČTK to potvrdil mluvčí národního mužstva Pavel Bárta. Pětadvacetiletý centr má stříbro z šampionátu v Rize 2006, loni v Rusku byl s osmi body nejproduktivnějším českým hokejistou. V Kanadě ho tak čeká třetí start na mistrovství světa za sebou.

Sparťanský obránce Tomáš Řepka nesmí za vyloučení v nedělním ligovém utkání proti Brnu hrát dva zápasy. Činnost mu zastavila disciplinární komise fotbalového svazu. Řepka tak bude Spartě chybět ve středečním pohárovém semifinále s Bohemians Praha a v sobotním duelu 29. kola první ligy proti Ostravě, případné finále Poháru ČMFS a poslední ligové kolo v Liberci už stihne. V druhé minutě nedělního zápasu s Brnem, v němž se sparťané mohli v případě vítězství významně přiblížit obhajobě mistrovského titulu, hodil Řepka poblíž pomezní čáry míč na hlavu brněnského útočníka Besty. Ten se skácel k zemi a rozhodčí Matějek sparťanského stopera vyloučil. Klub v pondělí Řepku potrestal pokutou 200 tisíc korun.

Český fotbalový záložník Jan Šimák už je po operaci třísel a do konce týdne zůstane na specializované klinice v Mnichově. Chirurgický zákrok byl nezbytný, i když kvůli němu Šimák nepomůže Jeně k záchraně ve druhé německé lize. Rozhodnutí podrobit se zákroku přišlo v minulém týdnu jen pár dní po té, co se dohodl na smlouvě s bundesligovým Stuttgartem.

Česká plavkyně Jana Pechanová obsadila na mistrovství světa v Seville čtvrté místo na pětikilometrové trati. Od medaile ji dělilo více než šest sekund a doplavala v naprosto shodném čase jako Číňanka Ťing Čeng, s níž se o "bramborovou" pozici podělila. Po pátém místě ze závodu na deset kilometrů tak Pechanová znovu skončila těsně pod stupni vítězů.

Dlouholetý spor v českém paralympijském hnutí neutichl a doplatí na něj někteří sportovci. Je velmi pravděpodobné, že se do Pekingu na paralympiádu nepodívají například cyklista Michal Stark a plavkyně Kateřina Lišková, neboť jako členové Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) odmítli vstoupit do konkurenční České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Přitom by oba měli velkou šanci získat v Číně medaili.

Plochodrážník Luboš Tomíček nahradí zraněného dánského jezdce Bjarneho Pedersena v sobotní Grand Prix Evropy v polském Lešně. Do elitního závodu zasáhne potřetí v kariéře a ve startovním poli doplní Lukáše Drymla, který má v této sezoně zajištěnou účast v kompletním seriálu mistrovství světa.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.