Zprávy

Premiér Topolánek se podíval na místa v Izraeli, kam dopadají rakety

Až 70 zásahů palestinskými raketami za jediný den zažilo v minulosti město Sderot, kam na závěr své návštěvy Izraele, zavítal český premiér Mirek Topolánek. Během jeho několikahodinového pobytu žádná raketa do města u hranic s palestinským pásmem Gazy nedopadla. Terčem se však stalo sousední město Aškelon. Pochopení pro izraelskou obranu před terorem vyjádřil Topolánek už v pondělí v Jeruzalémě. Zároveň zdůraznil, že je třeba pokusit se rozhýbat hledání cesty k míru. Ve Sderotu si premiér prohlédl nejen domek, v němž raketa zasáhla přímo obývací pokoj, ale i továrnu prosperující potravinářské firmy Osem bratří Propperů, původem z českých Teplic, nyní významných izraelských investorů v Česku.

Jednání o vízech s USA je podle Evropské komise unijní záležitost

Evropská komise schválila návrh mandátu pro svá další vyjednávání s USA o bezvízovém přístupu unijních občanů na americkou půdu. Eurokomisař Franco Frattini, který má tuto oblast na starosti, zdůraznil, že otázky víz jsou záležitostí Evropské unie, stejně jako výměna dat o pasažérech v letecké dopravě, na níž se dohodla EU s USA. Češi s Američany podepsali takzvané memorandum o porozumění, jež by mohlo vést ke zrušení amerických víz pro české občany, což rozladilo některé unijní partnery Česka. Kritika na českou adresu zazněla i od některých europoslanců, kteří v pondělí vyzývali, aby EU jednala o bezvízovém styku s USA jednotně a nikoli na úrovni jednotlivých členských států.

Koalice není jednotná v názoru na zrušení daňové výhody u stravenek

Pro zrušení daňového zvýhodnění stravenek zřejmě nezvednou ruku všichni koaliční poslanci. Vzhledem k jednotnému nesouhlasu opozice je tedy osud návrhu z dílny poslanců ODS velmi nejistý. Například většina poslanců KDU-ČSL bude trvat na zachování příslušné daňové výjimky v zákoně. Návrh naopak podpoří zelení i ODS, i když někteří poslanci nejsilnější vládní strany k němu také mají výhrady. Poukazují na to, že návrh znevýhodňuje malé firmy bez závodního stravování. Velkým firmám by naproti tomu výhody zůstaly. Na poslaneckém klubu se přesto dohodli, že návrh nechají projít do druhého čtení a pak o něm budou debatovat, řekl poslanec ODS Tomáš Kladívko.

Návrh novely zákona o dani z příjmů ruší zvýhodnění stravenek tím, že zaměstnavatelé už nebudou moci odečítat část příspěvku na stravenky od daňového základu. S návrhem nesouhlasí opozice, proti jsou odbory, ale i zaměstnavatelé.

Vedení zelených chce spor se Zubovou řešit pomocí prostředníka

Poslankyně Strany zelených (SZ) Olga Zubová se poprvé od svého návratu z nemocnice osobně setkala s předsedou strany Martinem Bursíkem a šéfkou poslanců SZ Kateřinou Jacques. Z vyjádření všech tří politiků ale vyplynulo, že spory kolem toho, jak mají spolu vzájemně komunikovat, dále přetrvávají. Stranickou roztržku si budou dále vysvětlovat s pomocí mediátora, kterým má být předseda středočeské organizace strany Jiří Čejka. Neúčast Zubové při volbě prezidenta a vulgární e-mail, který později dostala od Bursíka, zelení na jednání poslaneckého klubu vůbec neřešili, věnovali se jen sněmovním tématům.

Petici za zákaz kouření v restauracích podepsalo více než 92 tisíc lidí

Více než 92.000 podpisů se podařilo shromáždit pod petici, která vyzývá poslance, aby přijali novelu takzvaného protikuřáckého zákona, který zakáže kouření ve všech veřejných prostorách včetně restaurací, kaváren a diskoték. "Nechceme perzekuovat menšinu populace, která se dobrovolně rozhodla pro kouření. Chceme však chránit většinu, která nekouří a která si sama ze svého rozhodnutí zdraví neničí. Nechceme, aby menšina obtěžovala většinu a způsobovala jí zdravotní obtíže, někdy až s následkem smrti," stojí v petici, která oslovuje nejen poslance, ale i senátory a členy vlády.

Sněmovna kontaktní norování neschválila, zvířata bude dělit mřížka

Lovečtí psi nebudou moci při výcviku přijít do kontaktu s lovenou zvěří. V minulých měsících přitom dolní komora dvakrát schválila takové znění předlohy, které mřížku oddělující psa a lišku v podstatě odstraňovalo. Nejprve poslanci takto hlasovali loni v prosinci. Podruhé pak kontaktní norování podpořili v únoru, když přehlasovali Senát, který jim novelu právě kvůli norování vrátil. Do třetice se o uvedené otázce hlasovalo nyní, protože novelu sněmovně po Senátu vrátil i prezident. Fakt, že dolní komora předlohu neschválila, ale znamená i to, že celá novela, která řešila i mnoho jiných věcí než norování, neuspěla.

Seitlová: Zákon o evidenci obyvatel je příliš přísný

Lidé by měli mít lepší přístup k informacím ze systému evidence obyvatelstva ministerstva vnitra. Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové by občané měli mít šanci získat z evidence základní data o někdejších přátelích, ztracených příbuzných, bývalých láskách i zesnulých blízkých. Zákon o evidenci obyvatel neumožňuje poskytovat občanům údaje o trvalém pobytu jiné fyzické osoby. Kancelář ombudsmana na to v roce 2006 upozornila zákonodárce. Od té doby se situace nezměnila. Ombudsman přitom neustále dostává stížnosti občanů na to, že jim nebyly poskytnuty informace z evidence. Snaží se například vypátrat bývalé spolužáky, někteří lidé pátrají po biologických rodičích nebo potřebují vystavit úmrtní list svého příbuzného a neznají místo úmrtí a neví tedy, na kterou matriku se obrátit.

Evropský parlament poprvé stanovil pravidla pro ozbrojené strážce v letadlech

Europoslanci poprvé stanovili jednotná pravidla Evropské unie pro ozbrojené strážce na palubách dopravních letadel. Ta mají vést k efektivnějšímu boji s terorismem, mohla by se však odrazit ve vyšších cenách letenek. V České republice funguje speciální skupina leteckých maršálů již od roku 2004 jako součást cizinecké policie. Oddělení má asi 60 příslušníků. Ti se nasazují na lety předem vyhodnocené jako rizikové. Velmi úzká je například spolupráce s USA nebo Izraelem. V souvislosti s fotbalovým šampionátem byla také nedávno uzavřena dohoda s Rakouskem a Švýcarskem, kde se bude akce konat.

Billboard se Schwarzenbergem porušuje etický kodex reklamy

Reklama na energetický nápoj, v níž výrobce použil fotografii zdánlivě podřimujícího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, podle arbitrážní komise Rady pro reklamu porušuje některá ustanovení etického Kodexu reklamy. Billboard s textem "Vydržíte déle" zachycuje ministra během nedávné volby prezidenta republiky. "Fakt, že zobrazený člen vlády k takovémuto kroku souhlas nedal, podtrhuje záměr šiřitele postupovat ve svých reklamních aktivitách v rozporu s etickou samoregulací prosazovanou Radou pro reklamu," míní rada.

Ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že považuje reklamu za klamavou. "Pan ministr nespí, ale přemýšlí," řekla již dříve ČTK mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová poté, co se billboardy objevily na veřejnosti. Sám ministr přitom po prezidentské volbě řekl, že u projevu obou kandidátů ve Španělském sále Pražského hradu "s úctou usnul". Mezi novináři i politiky se již delší dobu hovoří o ministrově schopnosti "podřimovat", ale zároveň sledovat vše, co se kolem něj děje.

Ministr Schwarzenberg je na pozorování na klinice v Německu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je po nedávné operaci srdce na pozorování na klinice v Německu, kde by měl zůstat ještě dva až tři dny. "Žádné procházky, jsem ještě upoutaný na lůžku. Malé komplikace, které to přibrzdily," řekl ministr serveru Novinky.cz. Schwarzenberg 24. února nastoupil do nemocnice na blíže neurčený operační zákrok. Souvisel s jeho srdečními problémy a vysokým krevním tlakem. Nemocnici v rakouském Innsbrucku opustil zřejmě již minulý týden.

Nový finanční arbitr chce rozšířit své kompetence

Působnost finančního arbitra, který v současnosti řeší spory mezi bankami a klienty ohledně převodu peněz nebo transakcí platebními kartami, by se do budoucna měla rozšířit. Finanční arbitr František Klufa to na setkání s novináři označil za jeden ze svých hlavních cílů. Arbitr by se tak mohl do budoucna zabývat například spotřebitelskými úvěry, hypotékami nebo spory v pojišťovnictví. Loni finanční arbitr řešil 97 sporů mezi bankou a klientem.

Experti: Místo eutanazie je lepší právně upravit péči o umírající

Místo uzákonění eutanazie by bylo třeba zlepšit právní podmínky péče o umírající. Shodovali se na tom experti během pražské konference na téma Důstojná smrt. Poslanec Boris Šťastný uvedl, že součástí návrhu nového zákona bude povinnost zdravotnických zařízení respektovat písemné přání pacienta neprodlužovat léčbu v případech, když už by jej pro závažnost svého zdravotního stavu nebyl schopen vyjádřit. Poslanec podotkl, že jistá forma pasivní eutanazie je již nyní legální. Zákon o péči o zdraví lidu dává občanovi právo písemným prohlášením odmítnout léčbu, což u některých onemocnění vede k urychlení konce pacientova života. Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel namítl, že spíše než o eutanazii jde o povinnost lékaře respektovat právo pacienta.

Místopředseda Senátu Jan Rakušan (ČSSD), původním povoláním lékař, eutanazii odmítl jako zneužitelnou. K možným motivům zneužití zařadil nenávist, chamtivost či touhu po penězích. Ve válce mezi generacemi může být eutanazie strašlivou zbraní, připojil se prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík. Připustil, že je eticky zdůvodnitelné přerušení nebo nenasazení léčby, která je zjevně neúčinná. Lepší cestou je ale podle něj podpořit kulturu hospiců nebo i v zákoníku práce lépe upravit podmínky péče o umírající.

Zastánci eutanazie po konfereneci uvedli, že chtějí oficiálně navrhnout její uzákonění. Sami lékaři podle předsedy Liberální reformní strany Milana Hamerského přiznávají, že se v českých nemocnicích dělá takzvaná divoká eutanazie. Pacient dostává stále silnější dávky opiátů na bolest, až přestane dýchat. Cílem zákona je dát tomu jasná pravidla.

ADRA vybuduje zubní ambulanci v nepokojné oblasti Keni

Humanitární organizace ADRA připravuje několik projektů, které by měly rozšířit zdravotní péči o obyvatelstvo v nejlidnatější části Keni. Ve vesnici Itibo v oblasti Nyamira, kterou nedávno zasáhla vlna povolebních nepokojů, například do tří měsíců vybuduje zubní ošetřovnu. Ordinace bude stát v již fungujícím zdravotnickém zařízení, jehož součástí je mimo jiné porodnice, uvedla v tiskové zprávě ADRA. Celkové náklady budou činit asi jeden milion korun, který pochází z fondů organizace i od drobných dárců.

Akademie věd byla kvůli přednášce o spánku v obležení

Akademie věd byla v obležení kvůli přednášce neurologa Martina Pretla "Proč spíme a proč někdo spí špatně". Vysvětloval význam spánku a hovořil o jeho poruchách. Akce se konala v rámci Evropského týdne mozku a přednáškové síně byly přeplněny studenty a důchodci, mnoho dalších rozčílených lidí se marně domáhalo vstupu do budovy. Přes všechno úsilí se dosud vědcům podle Pretla, který působí na Neurologické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, stoprocentně nepodařilo význam spánku vysvětlit. Obecně lze říci, že spánek slouží ke konzervaci energie a usnadnění paměťových procesů. Většina populace potřebuje spát čtyři až devět hodin denně. Neznamená to však, že by ten, kdo spí denně jen tři hodiny, byl nemocný.

Policie stále neví, zda byl vetřelec z Lán pod vlivem drog

Muž, který v sobotu vnikl do zámku v Lánech a po střetu se strážemi zkolaboval, zemřel prokazatelně bez cizího zavinění. Zda byl pod vlivem drog, je ale otázkou, kterou policie zatím stále řeší. Odpověď bude znát nejdříve za 14 dní, řekl mluvčí rakovnických policistů René Černý. Osmadvacetiletý muž z Rakovnicka byl už dříve vyšetřován v souvislosti s alkoholem a drogami. Je tak možné, že byl v době incidentu pod jejich vlivem. Zatím jediný závěr z dosavadního vyšetřování je, že muž zemřel na selhání srdce.

Policie: Sérii přepadení žen spáchali v Ostravě dva školáci

Sérii ostravských brutálních přepadení osaměle jdoucích žen má podle policie na svědomí dvojice dětí. Školáci ve věku 13 a 15 let údajně napadli a okradli nejméně 12 obětí. Pokud se ženy bránily, neváhali použít pěstí či kopance směřované na hlavu. Podle kriminalistů ženy jen náhodou z potyček vyvázly pouze s šokem a žádná nebyla vážněji zraněná. Oba chlapci žijí pouze s matkami a sourozenci v jednom z ostravských hotelových domů. Tam se také seznámili. Přepadat a loupit začali koncem ledna a v ulicích moravskoslezské metropole řádili téměř měsíc.

Poslanci, který řídil opilý, dal soud pokutu a zakázal řízení

Pokutu 20.000 korun a zákaz řízení na 14 měsíců udělil kutnohorský okresní soud poslanci Ondřeji Plašilovi (ODS), kterého loni přistihla policie opilého za volantem. Plašil se proti trestu na místě odvolal, žalobkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. "Za výraznou polehčující okolnost považuji to, že obžalovaný se neschovával za svou poslaneckou imunitu, jako to v minulosti řada jeho kolegů činila, a že souhlasil s vydáním k trestnímu řízení," řekl novinářům soudce Ivo Zelinka.

Poslanec u soudu přiznal, že odpoledne vypil dvě piva. Později si byl zaběhat a v noci odjel na svou chalupu do Kamenné Lhoty. Cestou jej přepadla nevolnost, zastavil u krajice, aby zavolal bratrovi a napil se vody. Kvůli špatnému pocitu v ústech použil ústní sprej. Podle soudce Zelinky o tom ale nikde v jeho dřívějších výpovědích zmínka nebyla. Plašil poukázal také na rozpory ve výpovědích svědků - policistů. Jeden z nich tehdy o Plašilově údajně riskatní jízdě informoval operační středisko a přivolal na něj policejní hlídku. Sám byl v civilu a zasáhnout se prý neodvážil. Nyní vypověděl, že jel za Plašilem asi šest nebo sedm kilometrů. Poslancovo auto prý jelo pomalu, ale ze strany na stranu a on se ho bál předjet. Přivolaná hlídka našla Plašilovo auto odstavené a s rozvícenými světly u krajice před Žandovem. Podle policistů poslanec předložil doklady, nebyl agresivní, nejevil známky opilosti, na nevolnost si nestěžoval. Dechové zkoušce se podrobil, lékařské vyšetření ale odmítl. Zdůvodnil to strachem z odběru krve.

V areálu Masarykovy univerzity v Brně hořelo, čtyři zranění

V areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně hořelo. Čtyři dělníci museli být s lehkým poraněním převezeni do nemocnice poté, co začal kolem hořet suterén jedné z budov. Dalších 150 pracovníků a posluchačů školy bylo evakuováno. Z dostupných informací vyplývá, že dělníci rekonstruovali místnosti v suterénu jedné z budov. Při opravě vznikl požár. Hasiči museli vyklidit pět budov, protože hrozila exploze v hořících prostorách. V ohni se totiž ocitla acetylenová láhev na svařování.

Někteří obyvatelé domů pro seniorů zažívají špatné zacházení

Přibližně šest procent obyvatel domovů pro seniory někdy na vlastní kůži zažilo špatné zacházení. Vyplývá to z průzkumu v 16 českých zařízeních pro seniory, které zpracovala Masarykova univerzita v Brně. Nejčastěji senioři uváděli agresi ze strany spolubydlících. Z 518 respondentů se 29 bojí spolubydlících a sousedů, sedm lidí se obává personálu a čtyři senioři někoho z rodiny. Podle Lucie Vidovicové, která výsledky představila na úřadu vlády, jde zřejmě jen o vrcholek ledovce. Podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (Strana zelených) by nejméně polovina obyvatel domovů důchodců vůbec nemusela využívat této institucionální služby. V Česku podle ní citelně chybí jiné služby, například terénní práce a domácí péče.

Nicméně celkově z průzkumu podle Vidovicové vyplynulo, že domovy poskytují kvalitní péči. Také údaje o zneužívání a týrání seniorů vyšly z průzkumu lépe než v předchozích výzkumech. Podle ministryně Stehlíkové kvalitě domovů důchodců pomohl zákon o sociálních službách, který platí od loňského ledna. Dobrý vliv na změny měly prý i negativní výsledky dřívějších výzkumů.

Novela školského zákona přinese změny v životě žáků

Zrušení limitů pro počty žáků ve školách, bezplatného ročníku mateřských škol a například zjednodušení cesty učňů za druhým výučním listem obsahuje novela školského zákona, kterou hodlá v dubnu ministr školství předložit vládě. Novely vychází z požadavků škol a rodičů po třech letech fungování zákona. Zrušením limitů pro počty žáků chce vyjít vstříc malotřídním školám a umožnit provoz školy i v případě, že se dostane pod vyhláškou stanovený limit. Nová úprava zákona by také měla vyjít vstříc mimořádně nadaným dětem, které by mohly nastoupit do základní školy již v pěti letech. Nově by žáci také mohli opakovat ročník i ze zdravotních důvodů.

Bojovník za práva otců Jiří Fiala opět nezískal syna do své péče

Městský soud v Praze zamítl odvolání známého bojovníka z práva otců Jiřího Fialy, který usiloval o svěření mladšího syna Martina do své péče. Otec ho nebude vídat ani o prázdninách. Předsedkyně soudu Helena Lyšková uvedla, že musí respektovat přání dítěte, kterému je již přes 15 let. To se s otcem stýkat nechce. Soud nevyhověl požadavku Fialy, aby zrevidoval celý proces od roku 2001. Podle otce byl ho k tomu zavazuje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jiří Fiala je jedním ze zakladatelů sdružení K213, které má asi 480 členů a sdružuje především otce, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Někteří proto například odmítají platit alimenty.

CzechInvest na veletrhu v Cannes představí hlavně brownfieldy

Agentura CzechInvest letos při prezentaci Česka na realitním veletrhu MIPIM 2008 ve francouzském Cannes představí hlavně nabídku tuzemských brownfieldů, tedy nevyužívaných nemovitostí. Podle odhadu odborníků je v Česku zhruba 2355 brownfieldů s celkovou rozlohou přibližně 10.000 hektarů, z nichž mnohé mají díky výhodné poloze či vybudované infrastruktuře velký investiční potenciál.

Ve Vídni se koná sympozium k Pražskému jaru 1968

Dvoudenní vědecké sympozium pod názvem "Pražské jaro: konec jedné iluze?" začalo ve Vídni. Je to jedna z mnoha akcí, které se letos v Rakousku uskutečňují ke 40. výročí reformního hnutí v bývalém Československu. Jako lektoři se sympozia účastní především historikové z ČR, Slovenska, Rakouska a Německa a také někteří protagonisté tehdejších událostí v čele s Ludvíkem Vaculíkem a Antonínem J. Liehmem.

Tenisová legenda Martina Navrátilová je znovu Češkou

Nejslavnější tenistka všech dob Martina Navrátilová získala po více než 30 letech občanství své rodné země. "Dostala jsem ho zpátky 9. ledna," řekla Navrátilová během návštěvy Tokia podle agentury AFP. Legendární hráčka si nadále ponechá i americký pas, který obdržela v roce 1981, šest let po svém útěku z Československa. Když se v září 1975 nevrátila z US Open a požádala o politický azyl, komunistické úřady jí československé občanství odebraly. Přestože držitelka 59 grandslamových titulů žije trvale v USA, do své vlasti se často vrací a před rokem v Praze představila svůj plán založit v Česku tenisovou akademii.

Před 25 lety unesli angolští povstalci 66 čs. občanů

Členové angolského povstaleckého hnutí Národní svaz pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA) unesli před čtvrt stoletím, 12. března 1983, v oblasti města Alto Catumbela 66 československých občanů. Šlo o 28 expertů, lékařku, dvě zdravotnice, 14 manželek odborníků a 21 dětí, kteří pracovali na výstavbě tamní celulózky. O čtyři dny později vyrazili zajatci na tříměsíční pouť na východ země, při které ušli pěšky 1500 kilometrů a přes 1000 kilometrů ujeli na korbách nákladních aut. Při pochodu zemřel 19. dubna sedmatřicetiletý Slovák z Bratislavy Jaroslav Navrátil. První skupina 45 zadržovaných (zejména ženy a děti) byla propuštěna již 30. června, ale zbývajících 20 mužů čekalo na svobodu více než rok - do 21. června 1984.

Ve Stálkách na Znojemsku zřejmě kvůli orlům nebudou větrné elektrárny

Stálky na Znojemsku se patrně nedočkají plánovaných větrných elektráren, a to kvůli orlovi mořskému. Vzácný pták hnízdí necelý kilometr od místa, kde se mělo stavět. Podle úředníků z jihomoravského hejtmanství tak stožáry rozhodně nepřipadají v úvahu. V kraji hnízdí mořských orlů několik. Jde o mimořádně vzácného ptáka, který dosahuje rozpětí křídel až 2,5 metru. Tento největší orel Evropy teď zřejmě zabrání projektu za zhruba 160 milionů Kč. Dva stometrové stožáry, které by vyrobily elektřinu pro několik tisíc domácností, měly stát poblíž Stálek, asi 750 metrů od hnízda.

Restaurace Allegro má jako první v ČR hvězdičku od Michelina

Restaurace Allegro z pražského hotelu Four Seasons získala jako první v Česku hvězdičku prestižního gastronomického průvodce Michelin. Oznámila to v Paříži tisková služba Michelinu. Podle ní jde o první takto oceněnou restauraci v postkomunistických zemích. Poloha pražského hotelu nabízí krásný výhled na Pražský hrad a Vltavu. Hosté si v restauraci Allegro mohou vychutnat vybrané italské a středomořské speciality. Kuchař Andrea Accordi, který jednu hvězdičku Michelinu získal již v italské Florencii, hostům osobně doporučuje místní delikatesy. Celkem obdrželo svou první hvězdu tohoto "kuchařského Oscara" 12 restaurací v sedmi zemích. Nové vydání průvodce, který se v prodeji objeví ve čtvrtek, zahrnuje 292 "hvězdných" restaurací.

Ředitelé pražských divadel: současné podmínky transformaci brání

Zástupci šesti pražských divadel kritizují přístup pražského magistrátu k jejich transformaci. Divadla čeká proměna z příspěvkové organizace města v obecně prospěšnou společnost, která peníze na provoz získává od sponzorů a z grantů města Prahy. Přístup úředníků z Magistrátu považují divadelníci za nekoncepční, obávají se, že po změně zkrachují. Za problém divadelní šéfové označili neochotu radního Milana Richtera, aby se hlavní město stalo spoluzakladatelem nových obecně prospěšných společností.

Radní Richter se naopak domnívá, že transformace narovná podmínky pro všechny scény. "Není únosné, když město letos dává prostřednictvím grantů na kulturu 208 milionů korun a osm městských divadel dostává 266 milionů korun," sdělil Richter. Díky změnám bude mít město na granty asi 480 milionů korun, které rozdělí odborná komise, divadla získají víc nezávislosti a tvůrčí svobodu, dodal Richter. Právě v nastavení grantového systému však spatřují ředitelé další brzdu transformace, neboť podle nich nedostatečně odlišuje kulturní instituce veřejné služby od soukromých podnikatelských subjektů.

Atmosféru kaváren minulých let přiblíží nová výstava v Praze

Vůně kávy, vyhrávání hudby z gramofonu a vášnivé debaty umělců, novinářů i ekonomů. Tak vypadala atmosféra kaváren v první polovině 20. století, kterou se snaží přiblížit výstava Pražské kavárny a jejich svět. Návštěvníci si mohou atmosféru dobových kaváren vyzkoušet na vlastní kůži. Součástí výstavy je totiž interiér tehdy proslulé kavárny Union. Nechybí ani skutečná fungující kavárna, ve které vyhrává hudba z dobového gramofonu a kde se na stěně promítají záběry z tehdejší Prahy. Součástí výstavy je i galerie obrazů s kavárenskou tematikou, ve které nechybí originál známého obrazu od Viktora Olivy Piják absintu. Jeho kopie visí v kavárně Slavia.

Příběh Titaniku vyprávějí v Brně trosky lodi a věci utonulých

Autentické pozůstatky slavného Titaniku a předměty vylovené z jeho trosek vyprávějí na nové brněnské výstavě příběh domněle nepotopitelné lodi, jejíž první plavba skončila katastrofou. Součástí expozice jsou například rekonstrukce kajut. Apartmá první třídy svou výpravností a komfortem připomíná zámecký pokoj. Návštěvníci výstavy projdou i kapitánským můstkem, na kterém si prohlédnou zkřivené torzo kormidla, zbytky telegrafu a palubních hodin. U některých předmětů si mohou přečíst životní příběhy jejich někdejších majitelů. Výstavu už ve světě vidělo více než 17 milionů lidí. V Brně, kam se přesunula z Budapešti, potrvá dva měsíce. Poté se bude znovu stěhovat, a to do Prahy.

Jeskyně Na Špičáku přivítá návštěvníky po náročné rekonstrukci

Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku bude po rozsáhlé rekonstrukci znovu od dubna otevřena návštěvníkům. Čeká na ně nové osvětlení i nové mostky na návštěvnické trase. Opravy vyšly na téměř tři miliony korun. Jeskyně Na Špičáku je nejstarším doloženým jeskynním komplexem v České republice. Její existenci dokládají první písemné zmínky už z roku 1430. Jeskyně sloužila často jako úkryt, o čemž svědčí četné nápisy na stěnách. Nejstarší z nich pochází z roku 1519.

Lední medvědice Cora vyvedla v Brně ven svá dvojčata

V brněnské zoologické zahradě lední medvědice Cora vyvedla na první procházku svá dvě mláďata. Chovatelé upozorňují, že v divočině vyvádí lední medvědice svá mláďata ven z doupat až v pátém měsíci života. Medvídkům z Brna je nyní teprve tři a půl měsíce. Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý. Narození dvojčat je proto pro brněnskou zoo jedním z největších chovatelských úspěchů v její pětapadesátileté historii.

Počasí

Bude oblačno, teploty 8 až 12 stupňů Celsia. Vítr bude nárazech dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Jeho rychlost však bude nižší než při víkendové vichřici Emma.