Zprávy

Topolánek: Jsme pro zvýšení jednotek v Afghánistánu

Kanada a Česká republika jsou pro zvýšení počtu vojáků v mezinárodní vojenské misi v Afghánistánu. V kanadské Ottawě to řekl premiér Mirek Topolánek po jednání se svým kanadským kolegou Stephenem Harperem. Kanada má v afghánském Kandaháru 2500 vojáků. O život tam přišlo již 78 Kanaďanů. Kanaďané chtějí svou misi v Afghánistánu ukončit, pokud NATO neposílí své jednotky v zemi. Topolánek Harpera informoval, že Česko se chystá do Afghánistánu poslat stodvacetičlennou speciální jednotku, pokud to schválí parlament. Na konci roku by tak česká armáda měla v Afghánistánu přes 500 vojáků. To by podle premiéra mělo být dostatečné a srovnatelné s Kanadou, která je větší zemí než Česko. Praha také zahajuje práci rekonstrukčního týmu v Lógaru. Premiéři jednali i o plánu postavit v Česku radarovou stanici jako součást amerického protiraketového štítu. Harper podle Topolánka poznamenal, že Kanada bude podporovat dialog s Moskvou, která záměr postavit ve střední Evropě protiraketový štít kritizuje.

Euro: Armáda nakoupí 107 transportérů Pandur

Armáda nakoupí 107 transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr. Informuje o tom týdeník Euro. Původně vojsko mělo koupit 199 transportérů. Vláda však loni na konci roku smlouvu za více než 20 miliard vypověděla kvůli tomu, že firma nestihla dodat první vozidla včas. Server Euro Online také uvedl, že by se měl omezit počet modifikací transportérů z 19 na šest. Dodávky mají být zahájeny bojovými modifikacemi, kterých už je vyrobeno 17. Původně se jich plánovalo 63 s dodáním v letech 2007 až 2009. Další varianty transportérů by se měly vyrábět a dodávat postupně až do roku 2012. Otazník podle serveru zůstává nad cenou transportérů. U bojových vozidel se určitě nezmění. U speciálních verzí však snížením velikosti výrobní série může dojít k navýšení ceny, napsalo Euro Online.

Bursík: Výzvu k odchodu beru vážně

Předseda zelených Martin Bursík se o svém setrvání v čele strany poradí s jejím předsednictvem. Reagoval tak na výzvu Olomoucké krajské organizace zelených, aby zvážil odstoupení z funkce předsedy. Požadavek prý bere "se vší vážností". Předsednictvo SZ se na svém řádném zasedání sejde v pátek 7. března. Olomoucká krajská organizace zelených Bursíkovi vyčítá jeho výroky na adresu členů strany. Nelíbí se jí také, jak negativně se předseda strany vymezuje v médiích. Olomoučtí zelení vyzvali ostatní krajské organizace, aby jejich požadavek na Bursíkovo odstoupení podpořily. První místopředsedkyně strany Dana Kuchtová řekla, že má sice výhrady k Bursíkovu chování v čele strany, nepovažuje ale za rozumné ho nyní odvolávat. Neočekává ani, že by se takto rozhodlo předsednictvo. Znesvářené skupiny ve straně by se podle ní nyní měly dohodnout na způsobu "koexistence", aby zelení dobře zvládli krajské volby. Vleklé vnitrostranické spory se minulý týden ještě vyostřily. Bursík omylem adresoval poslankyni Olze Zubové, která se nezúčastnila druhé volby prezidenta republiky, vulgární e-mail. Ten pak koloval mezi členy strany a objevil se v médiích. Bursík se Zubové i spolustraníkům omluvil. Tvrdí, že mail nebyl určen Zubové. Kuchtová ale chce, aby se záležitostí dále zabývaly stranické orgány.

Lidovci představili nová volební hesla

Nový program KDU-ČSL, který chtějí lidovci představit na dubnové konferenci v Pardubicích, bude vycházet ze čtyř hesel, zaměřených především na sociální otázky. Potvrdil to předseda strany Jiří Čunek. Hesla, která lidovci pojmenovali jako Hnanické artikuly, znějí - "Kdo pracuje, má se mít dobře, "Kdo nepracuje, protože nemůže, tomu pomůžeme", "Kdo nepracuje, protože nechce, ať počítá jen s almužnou" a "Kdo podvádí a krade, ať sedí v kriminále". Z této čtveřice budou podle Jiřího Čunka vycházet nové programové dokumenty. Lidovci v pátek na své konferenci v Brně probírali některé součásti svého programu. Řada referátů se vyjadřovala k identitě strany. Část delegátů také kritizovala ministra financí Miroslava Kalouska. Naráželi na prezidentskou volbu a Kalouskův konflikt s knězem a sociologem Tomášem Halíkem. Kalousek kněze kritizoval kvůli údajnému nátlaku na lidovecké zákonodárce ve prospěch kandidáta Jana Švejnara.

Komunisté se hlásí k únoru 1948

Výkonný výbor KSČM se na svém pátečním zasedání přihlásil ke komunistickému převratu v únoru 1948. Podle stranického vedení šlo před šedesáti lety o zásadní politický zvrat, který vedl ke vzniku první historické formy socialismu. Vedení strany připustilo, že budování socialismu doprovázely "nedostatky i tragické deformace", které myšlenku socialismu "ochudily a poškodily". "Byla to ukradená revoluce podobně jako v roce 1989," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš s odvoláním na komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. Komunisté rovněž odmítají tvrzení, že by v únoru šlo o mocenský puč. Podle nich šlo o "ústavně provedenou revoluci, které se zúčastnily široké vrstvy občanů". Proti tomu se ostře ohradil nezávislý senátor Jaromír Štětina. Premiéra Mirka Topolánka vyzval ke zrušení komunistické strany.

Do Plzně přijede v sobotu až 600 pravicových radikálů

Na sobotní pochod neonacistů Plzní přijede podle odhadů policie až 600 příznivců radikální pravice. Mezi stovkami extremistů z celých Čech mohou být také lidé ze Slovenska, Němci pravděpodobně nepřijedou. Anarchistů, kteří se prý i přes zákaz sejdou před Velkou synagogou, budou asi desítky. Spolu s nimi tam zřejmě budou další desítky lidí, kteří přijdou podpořit výzvy občanských iniciativ proti pochodu. Novináře o tom informovalo vedení západočeské policie. Okolí Velké synagogy je podle policistů místem, kde hrozí reálný konflikt mezi těmito skupinami. Jakékoli shromáždění je zde proto zakázané, a proto může policie proti občanům zakročit. Během pochodu neonacistů, který je nahlášen od 14:00 do 19:00, bude nasazeno 1000 policistů.

Nečas nepočítá s mimořádným zvýšením minimální mzdy kvůli inflaci

Ministr práce Petr Nečas (ODS) nepočítá s tím, že by letos kvůli vyšší inflaci rostla minimální mzda. Neplánuje ani valorizaci životního minima, od kterého se odvozují sociální dávky. Minimální mzda činí 8000 korun. Vláda ji v lednu nezvedla. K jejímu zvýšení ji před nedávnem vyzvala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Požadovala po kabinetu také to, aby upravil penze a sociální dávky. "Čistá minimální mzda byla v letošním roce od 1. ledna zvýšena právě tím, jak jsou udělány daňové odpočty či bonusy na děti. Nevidíme důvod, proč ji zvyšovat," uvedl Nečas. Podle něj například matka, která pracuje za minimální mzdu a sama se stará o tři děti, má letos měsíčně o 2400 korun víc. Ministr dodal, že není důvod ani pro valorizaci dávek. Mimořádně by se naopak mohly zvýšit důchody. Od srpna by se mohly podle Nečasova záměru zvednout v průměru o 5,1 procenta, tedy o 465 korun.

Dluhy domácností v lednu vzrostly na 735 miliard korun

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci ledna meziměsíčně vzrostlo zhruba o devět miliard na 735,4 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Jednodenní vklady domácností v lednu proti předchozímu měsíci vzrostly o 16,9 miliardy korun na 617,3 miliardy. Vklady domácností s výpovědní lhůtou vzrostly o 2,8 miliardy na zhruba 314 miliard korun. Zadlužení podniků v lednu 2008 stagnovalo na úrovni kolem 902 miliardy korun.

RWE od dubna zvýší ceny domácnostem v průměru o 3,1 procenta

Domácnosti, které berou plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od dubna v průměru o 3,1 procenta více. Například domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba průměrně zvýší o 56 korun. Průměrné domácnosti, kde na plynu pouze vaří, se měsíční platba zvýší o 2,50 koruny včetně DPH. Tam, kde plyn používají navíc k ohřevu vody, zaplatí měsíčně o 19 korun více. Provoz rodinného domku, v němž se zemní plyn používá k vaření, ohřevu vody a topení, se prodraží v průměru o 94 korun měsíčně. Všem kategoriím zákazníků, kterým RWE stanovuje ceny čtvrtletně, se ceny od dubna zvýší v průměru o 3,3 procenta. Vedle domácností sem patří ještě maloodběratelé, což jsou například živnostníci, a střední odběratelé. Už v lednu se ceny pro domácnosti v průměru zvýšily o 7,4 procenta.

Zemědělci loni zdvojnásobili zisk

Čeští zemědělci loni podle předběžných údajů takřka zdvojnásobili zisk na rekordních 13,7 miliardy korun. Celková produkce tuzemského zemědělství v běžných základních cenách se v loňském roce zvýšila meziročně o 15,5 miliardy korun na 120 miliard korun. Oznámil to Český statistický úřad. Tuzemské zemědělství bylo loni v zisku zejména díky dotacím, které obnášely zhruba 23,5 miliardy korun. Příjmy rolníků posílila i vyšší sklizeň a rostoucí ceny zemědělských komodit. České zemědělství vykazuje zisk od vstupu do EU. V roce 2004 činil kladný výsledek 8,99 miliardy korun, v roce 2005 7,6 miliardy a předloni sedm miliard korun. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.

Srba definitivně získá zpět zabavených 15 milionů korun

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba získá s definitivní platností zpět 15 milionů korun, které mu zabavila policie v souvislosti s podezřením z korupce na ministerstvu. V neveřejném zasedání o tom rozhodl pražský vrchní soud, který tak potvrdil předchozí verdikt prvoinstančního senátu. Vyšetřovatelé hotovost našli v Srbově autě před několika lety při jeho zatčení. Státní zástupce pak peníze zajistil. Pocházely prý z trestné činnosti, která údajně spočívala v předražování zakázek na rekonstrukce českých ambasád v zahraničí. Srba a další tři lidé jsou v současnosti stíháni ještě v kauze Konferenčního centra Štiřín. Pražský městský soud je sice loni v červnu v plném rozsahu zprostil obžaloby, státní zástupce se ale odvolal. Případ tak putoval k odvolacímu senátu. Obžalovaní mají podle spisu na svědomí více než třináctimilionový podvod na státu při rekonstrukci Štiřína. Ten je příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí.

Za špatně provedenou interrupci dostane žena 80.000 korun

Šestadvacetiletá žena z Jihlavy vysoudila v Brně 80.000 korun za to, že jí byl v jihlavské nemocnici špatně proveden potrat. Stalo se tak koncem roku 2000. Žena čekala dvojčata, přičemž při interrupci byl vyjmut pouze jeden plod. Následně se jí narodila holčička, o kterou nyní řádně pečuje. Za nepovedenou interrupci žádala po nemocnici odškodné ve výší 400.000 korun. Krajský soud v Brně jí ale částku nepřiznal s tím, že je nepřiměřeně vysoká a ona sama si těhotenství v příliš mladém věku zapříčinila svoji nezodpovědností.

Soud zkoumá, zda brněnští lékaři zavinili smrt mentálně postiženého pacienta

Brněnský soud v pátek vyslechl svědky v kauze úmrtí mentálně postiženého pacienta, který kvůli nedostatečnému vyšetření zemřel v roce 2006 na zánět slepého střeva. Podle obžaloby jeho smrt zavinili lékaři Jaroslav Ivičič a Jindřich Melichar z Fakultní nemocnice Brno, kteří jednadvacetiletého Karla Kiše opakovaně vyšetřovali. Nedokázali ale včas odhalit příčinu jeho zdravotních obtíží a poslali ho z nemocnice domů. Lékaři ale chybu odmítají a mluví o systémové chybě na klinice. Za ublížení na zdraví jim hrozí až osm let vězení. Pochybení dvojice už potvrdila brněnská komise České lékařské komory. Případ pak předala do Prahy, řízení tam ale bylo pozastaveno.

UNESCO se v Praze opět zabývá stavbou mrakodrapů

V Praze je v těchto dnech skupina expertů UNESCO, kteří zkoumají, jak Česká republika chrání památkové hodnoty, kvůli nimž byla Praha zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Zástupcům UNESCO se nelíbí chystaná výstavba výškových budov na Pankráci, která podle památkářů ohrozí panorama Prahy. Už před rokem UNESCO vyjádřilo kvůli mrakodrapům "vážné znepokojení". Spornou výstavbu kritizují i občanská sdružení. Jednání s misí UNESCO se zúčastnil i Martin Skalský z ekologického sdružení Arnika. Tlumočil názor šéfa mise UNESCO Francesca Bandarina, podle něhož je v tomto směru Praha mezinárodním precedentem. Praha však situaci kolem výškových budov zatím nevyřešila, uvedl Skalský. České úřady podle něj intenzívně pracují na vydání stavebního povolení a stanovisko světové organizace bagatelizují. O návštěvě vysoce postaveného experta UNESCO v Praze informují zatím jen občanská sdružení, město ani ministerstvo kultury ji dosud nijak nekomentovalo.

Týden.cz: Havla po 13 letech opouští jeho tajemník Hladík

Tajemník bývalého prezidenta Václava Havla Jakub Hladík v této funkci končí. Uvedl to internetový server Týden.cz. Hladík se podle serveru rozhodl po 13 letech zamířit do komerční sféry. "Samozřejmě je to pro mě ztráta, ale respektuji, že chce poznat jiné oblasti, možná dobrodružnější. Je to člověk schopný, nadaný, znalý mnoha jazyků, kterému dnešní svět otevírá bezpočet zajímavých pracovních možností," řekl serveru Havel, který je nyní v zahraničí. Hladíkův odchod ho prý nepřekvapil, byli tak domluveni. "Chápu, že nechce být jen mým tajemníkem. I když ve skutečnosti byl spíš mým zástupcem," dodal exprezident.

Putovní výstava v USA představuje i české fotografy

V americkém Milwaukee pokračuje rozsáhlá putovní výstava, která představuje klíčová díla avantgardních fotografů ze střední Evropy z období mezi dvěma světovými válkami. Na výstavě, která měla loni premiéru ve Washingtonu, se představuje i celá řada českých tvůrců včetně například Karla Teigeho či Jaromíra Funkeho. Výstava nazvaná Foto: Modernity in Central Europe, 1918-1945 přibližuje přeměnu bývalého Československa a dalších zemí střední Evropy v moderní společnosti v meziválečném období. Fotografie byla tehdy novou formou umění a v Rakousku, někdejším Československu, Německu, Maďarsku či Polsku se stala symbolem modernosti také svým použitím v časopisech, novinách, reklamách a knihách.

Příběh opravdového schizofrenika putuje do škol

Do některých středních škol brzy poputuje komiks Příběh opravdového schizofrenika. První díl trojdílného cyklu komiksů, které mají mladé lidi, jejich učitele i rodiče poučit o jedné z nejzávažnějších duševních nemocí, v Klubu v Jelení pokřtilo sdružení Agnes. Podle scénáře psychiatra Martina Jarolímka komiks nakreslil výtvarník a schizofrenik Štěpán Tesař. Komiks vychází v nákladu 5000 kusů a je určen především mladým lidem. Proto jej autoři budou nabízet středním školám. "Schizofrenie se objevuje právě ve věku 16 až 18 let a její projevy jsou často myslně pokládány za pubertální chování," řekl Jarolímek. Včasné odhalení nemoci je přitom pro léčbu nemoci klíčové. V ČR schizofrenií trpí asi 100.000 lidí, na světě 50 milionů.

Codex gigas vidělo 60.000 lidí, další mohou do 9. března

Již jen do 9. března mají šanci ti, kdo chtějí na vlastní oči vidět slavný Codex gigas známý jako Ďáblova bible. Od loňského září se na ni do Galerie Klementinum přišlo podívat přes 60.000 lidí. Výstava už se nebude prodlužovat a po 9. březnu bude legendami opředený svazek převezen armádním leteckým speciálem zpět do Švédska, které knihu do Prahy zapůjčilo. V posledním týdnu trvání výstavy bude Galerie Klementinum otevřena také v pondělí. Pondělí je spolu s úterkem a sobotou dnem, na který se vstupenky prodávají přímo u pokladny galerie bez předchozích rezervací.

ČR o víkendu zasáhne orkán

O víkendu postihne Česko velmi silný vítr. Podle meteorologů se má jednat o dosud nejsilnější vichřici od orkánu Kyrill, který zasáhl naše území v lednu 2007. Vítr bude zesilovat postupně během noci na sobotu na 10 až 15 metrů za sekundu, s nárazy 25 až 35 metrů za sekundu, na hřebenech hor dosáhne ojediněle až 144 kilometrů za hodinu. V noci na neděli vítr přechodně zeslábne, ale znovu zesílí během dne, kdy v nárazech bude dosahovat až 125 kilometrů za hodinu. V neděli vítr zeslábne. V Plzeňském a Jihočeském kraji výrazně stoupne také povodňové ohrožení. Zejména na Šumavě hrozí až třetí povodňový stupeň. Menší zvýšení hladin lze očekávat také v oblasti Jizerských hor, Krkonoš a Orlických hor.

Počasí

Bude zataženo, občas déšť, na horách sněhové přeháňky. Ojediněle i bouřky. Teploty vystoupí na 8 až 12, na horách bude kolem 5 stupňů.