Zprávy

Snítilý se poslaneckého mandátu nevzdá, říká, že nemá proč

Evžen Snítilý se poslaneckého mandátu nevzdá. ČTK a Právu řekl, že k tomu nemá důvod. K odchodu z dolní komory ho vyzývají sociální demokraté. Snítilý, který v rozporu s postojem ČSSD hlasoval při volbě prezidenta pro Václava Klause, byl už minulý týden vyloučen ze sněmovní frakce ČSSD. Náchodská organizace sociální demokracie má 3. března zvážit, zda ho vyloučí i ze strany. Odchod z parlamentu je ale na zvážení poslance a Snítilý se k tomuto kroku nechystá. Socialisté nyní čekají, jak bude Snítilý v parlamentu hlasovat o klíčových věcech, jako je třeba případné umístění amerického radaru v České republice. Snítilý sice říká, že duchem zůstává sociální demokrat, ČSSD se ale obává, že se přidá na stranu bývalých členů ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří tolerují nynější kabinet a v rozhodujících okamžicích hlasují s koalicí.

Sociální demokraté si nemyslí, že Snítilý volil Klause z nezištných důvodů. Socialisté více či méně otevřeně mluví o tom, že za jeho náhlou změnou názorů může být korupce či nátlak. Snítilý ovšem tvrdí, že jeho postoj je svobodný. Nátlak na něj prý nikdo nevyvíjel. Poslanec je nyní pod policejní ochranou.

Šéf Senátu nechce od Novotného slyšet, kdo ho prý uplácel

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) odmítl návrh šéfa senátorského klubu SNK Josefa Novotného, který mu byl ochoten sdělit jméno senátora ODS nabízejícího úplatek za hlas pro Václava Klause při prezidentské volbě. Sobotka to zdůvodnil tím, že vyšetřování případu je věcí policie. Předseda Senátu uvedl, že ho Novotný kvůli tomu vůbec nekontaktoval. Sobotku podle jeho slov mrzí, že se to nepříjemné z volby prezidenta přenáší do Senátu, kde takové poměry nepanovaly. "Nevidím jediný důkaz, který by podporoval to, co tvrdí pan senátor Novotný. Měl by si uvědomit, že jediné, co v této chvíli může udělat, je omluvit se, pokud nemá důkazy, a ty určitě nemá," řekl Sobotka.

Evropský parlament podpořil Lisabonskou smlouvu, avšak část Čechů se zdržela

Evropský parlament velkou většinou podpořil Lisabonskou smlouvu, která má přinést reformy institucí Evropské unie. Zprávu, v níž se europoslanci z vlastní iniciativy chtěli vyjádřit k dokumentu procházejícím právě v zemích unie ratifikací, však nepodpořili například zástupci nejsilnější české vládní strany ODS i koaliční KDU-ČSL. Podle zprávy smlouva posílí větší demokratickou kontrolu fungování unie, umožní lepší ochranu práv občanů EU a zlepší fungování unijních institucí. Zároveň však zpráva obsahuje i určité obavy či kritické poznámky. Hlavně jde o to, že některé země budou moci využívat v určitých oblastech pokrývaných smlouvou výjimky, třeba Británie v oblasti vnitra a justice. Další důvod spočíval v tom, že EP nepřijal pozměňovací návrh ODS, v němž europoslanci požadovali, aby se po vstupu smlouvy v platnost začalo znovu jednat o hlasovacím systému v radě ministrů. Právě způsob hlasování byl v minulosti jednou z hlavních komplikací při vyjednávání o smlouvě.

Většina europoslanců, kteří v debatě vystoupili, smlouvu nicméně podpořila. Avšak například od některých britských zákonodárců zazněla i poměrně ostrá kritika. Vadilo jim zejména to, že se v jejich zemích o dokumentu nebude rozhodovat v referendu. Celkově zprávu podpořilo 525 zákonodárců, proti hlasovalo 115 a 29 se zdrželo.

Euro: Armáda schválila nákladní vozy Tatra do výzbroje

Ministerstvo obrany na základě provedených testů na sedmi prototypech rozhodlo o tom, že zařadí nákladní vozy kopřivnické Tatry do výzbroje české armády. Nyní automobilka dodá vojákům 12 sériových vozidel k posledním předávacím testům, jež mají potvrdit vyrovnanost jejich kvality, uvedlo Euro. Prvních více než 70 nákladních vozidel, které v armádě nahradí zastaralé "vétřiesky", by měla kopřivnická automobilka připravit k předání do konce března. Původně mělo vojsko první auta obdržet již loni v listopadu. Firma je však kvůli nesrovnalostem, které se objevily při testování vozidla, nestihla dodat včas. Ministerstvo obrany proto začalo uplatňovat finanční sankce. K nesrovnalostem patřila například zvýšená hmotnost auta.

Letos by vojáci měli převzít postupně 295 vozidel. Celkem by vojsko za více než 556 vozů mělo zaplatit 2,6 miliardy korun. Tatra však při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo.

Prezident Klaus přijme guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu

Prezident Václav Klaus přijme ve čtvrtek hodinu po poledni guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Lze ale očekávat, že Klaus s Tůmou budou jednat o novém členovi bankovní rady ČNB, kterého by měl jmenovat koncem února. V bankovní radě koncem února vyprší druhé a poslední funkční období viceguvernérovi ČNB Luďku Niedermayerovi. Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních.

Na rekonstrukci Lógaru se chce podílet přes 20 firem z ČR

Na obnově afghánské provincie Lógar se chtějí podílet více než dvě desítky českých firem. Ty by měly spolupracovat s českým provinčním rekonstrukčním týmem, který bude na jaře čítat přes dvě stovky vojáků a civilních expertů na zemědělství, stavebnictví nebo hydrologii. Tým by v zemi měl působit nejméně tři roky. Česko se po Litvě a Maďarsku stalo třetí novou členskou zemí NATO, která má vlastní rekonstrukční tým. Vláda letos na rozvojové projekty v provincii Lógar vyčlenila 80 milionů korun.

Bohuslav Sobotka: Vláda by na sanaci po těžbě uhlí měla dát další miliardy

Vláda by podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla vyčlenit 4,34 miliardy korun nad rámec už schválených 15 miliard korun na sanaci krajiny po těžbě uhlí v severozápadních Čechách. Potřeba dalších peněz na financování projektů rekultivace těžbou poškozeného území vyplynula z jednání s představiteli Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje a ústeckým hejtmanem, řekl Sobotka. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa uvedl, že je zatím vyčerpáno pouze 3,7 miliardy korun. Zaujímat stanovisko je v tuto chvíli předčasné.

Členové rozpočtového výboru se během třídenního výjezdního zasedání na Mostecku kromě problematiky financování sanace krajiny po těžbě hnědého uhlí seznámí i s některými dokončenými stavbami na území bývalých lomů či výsypek, například mosteckou dostihovou dráhou, automobilovým okruhem či polygonem pro výcvik řidičů.

Na internetu už jsou pozvánky na pochod neonacistů Plzní

Na webových stránkách Národního odporu byla zveřejněna pozvánka na protestní pochod Plzní, který se má konat 1. března. Autor textu potvrzuje, že se protest uskuteční. Protest budou v Plzni provázet stejná bezpečnostní opatření jako byla připravena na původním termín neonacistické akce 19. ledna, kterou dva dny před konáním zrušil primátor Pavel Rödl. Policie je připravena nasadit stovky policistů, vodní děla a další techniku. Svolavatel protestu Václav Bureš dostal možnost akci uspořádat, protože rozhodnutí primátora napadl správní žalobou. Krajský soud v Plzni mu dal za pravdu, primátorovo rozhodnutí označil za protiprávní.

V Ústavu jaderného výzkumu v Řeži se při explozi zranil muž

V areálu Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se při explozi zranil šestadvacetiletý muž. Utrpěl popáleniny prvního stupně, sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Nina Šeblová. "Muž likvidoval sodík vodíkem a při této práci došlo k výbuchu," uvedla s tím, že šlo o pracovní úraz. Zaměstnance zranila tlaková vlna, má popáleniny v obličeji a na ruce. Podle ředitele Ústavu jaderného výzkumu Františka Pazdery se neštěstí stalo v laboratoři Ústavu anorganické chemie a výbuch nijak neohrozil bezpečnost v okolí zařízení. Dodal, že v laboratoři nenastal požár a exploze nezpůsobila žádné škody.

Řežský reaktor je používán zejména pro výzkum změn vlastností materiálů vystavených působení záření, vysokého tlaku a tepla. Další využití má například v lékařství, pro které produkuje radiofarmaka a je zdrojem pro neutronovou záchytovou terapii.

Výročí pochodu studentů má upozornit na nebezpečí pro demokracii

Pondělní vzpomínkový akt u příležitosti 60. výročí pochodu studentů na Pražský hrad má upozornit na přetrvávající nebezpečí, které demokracii stále ohrožuje. Připomene odhodlání tisíců vysokoškoláků, kteří se v době nastupujícího komunistického bezpráví nebáli veřejně postavit na stranu zachování svobody a demokracie. Novinářům to řekli předseda Senátu Přemysl Sobotka a předseda Pražského akademického klubu 48 Zdeněk Boháč. "My jsme pamětníci těch dob a víme, jaká líbivá slova, jaká mazlivá, všechno odpouštějící a všechno slibující slova komunisté používali. My se zděšením pozorujeme, že se to všechno opakuje. Prosím vás, nedejte se zmást," uvedl Boháč.

Pochod několika tisíc studentů začala připomínat i pamětní deska v horní části Nerudovy ulice pod Pražským hradem. Tohoto veřejného uznání se dožilo jen zhruba 500 z nich. Pořízení desky zorganizoval a financoval Senát na podnět Pražského akademického klubu 48, který sdružuje bývalé vysokoškoláky vyloučené ze studia z politických, rasových či náboženských důvodů. V roce 1948 se vysokoškolští studenti vypravili průvodem na Hrad dvakrát. Poprvé, 23. února, se jejich tříčlenná delegace dostala až k Benešovi. O dva dny později, po sílícím komunistickém nátlaku na prezidenta, se dostali jen do Nerudovy ulice, kde jim přehradil cestu kordon příslušníků tehdejšího Sboru národní bezpečnosti (SNB).

Rusové asi automaticky nedostanou penzi v ČR

Rusové, kteří trvale žijí v ČR a neplatili zde důchodové pojištění, by od příštího roku již nemuseli automaticky dostávat českou penzi. Zatím jim to umožňuje bezmála půl století stará dohoda s Ruskem o vzájemném sociálním zabezpečení. Sněmovní sociální výbor zákonodárcům doporučil, aby schválili její vypovězení. Loni s ním souhlasila vláda. Dokument přestane od ledna platit, pokud Česko ruské straně výpověď doručí do konce června. Dohodu podepsalo v roce 1959 tehdejší Československo se Sovětským svazem. Podle ní Rusům v Česku k získání české penze stačí to, že tu trvale žijí. Důchodové pojištění odvádět nemusí. Penze se jim stanoví podle aktuálního příjmu. Stejně by měli důchod v Rusku získávat Češi, kteří tam trvale pobývají. "Tento typ dokumentů postrádá jakýkoliv ekonomický či jiný základ. Nelze vyloučit - a my v to doufáme, že vypovězení přiměje ruskou stranu k přípravě nové smlouvy," řekl náměstek ministra práce Marián Hošek (KDU-ČSL).

Průzkum: Pocit přesycenosti reklamou u Čechů opět vzrostl

Pocit přesycenosti reklamou u Čechů opět vzrostl. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Factum Invenio ve spolupráci s Asociací komunikačních agentur (AKA), Českou marketingovou společností a Českým sdružením pro značkové výrobky. Vůbec nejvíce se lidé cítí být přesyceni reklamou na soukromých televizích Nově a Primě a letáky ve schránkách. Podle ředitele Factum Invenio Jana Herzmanna již lidé obecně přijímají reklamu jako něco, co je součástí moderního života, jako fenomén, na který si přece jen zvykli, i když z něj nejsou úplně nadšení.

STEM: Ze soudních a kontrolních institucí lidé nejvíce věří České obchodní inspekci

České obchodní inspekci (ČOI) důvěřují téměř čtyři pětiny občanů. Velmi vysoké důvěře se dlouhodobě těší i ostatní nejvyšší soudní a kontrolní instituce v ČR. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila agentura STEM. ČOI věří 78 procent respondentů. Vysoký kredit má u občanů také ombudsman Otakar Motejl (73 procent) a Nejvyšší kontrolní úřad (72 procent). I Nejvyššímu soudu a Ústavnímu soudu věří přes dvě třetiny lidí. Důvěra v instituce je tím vyšší, čím vyšší je vzdělání dotázaných a čím lépe je jejich rodina majetkově zajištěna. Jedinou výjimku představuje úřad ombudsmana - největší důvěru mu vyjadřují lidé se základním vzděláním.

Kožený vyzval advokáta, aby zveřejnil žalobu před pražským soudem

Bývalý šéf harvardských fondů Viktor Kožený oznámil, že žádá svého advokáta Martina Korbaře, aby zveřejnil žalobu, v níž ho státní zástupce Jaromír Jindřich viní před pražským městským soudem z účasti na podvodech s celkovou škodou 16 miliard korun. Korbař jako Koženého obhájce má žalobu k dispozici a možnost jejího zveřejnění na internetu připustil. Kožený z Baham, kde nyní žije, napsal, že podá na státního zástupce Jindřicha stížnost za údajné opakované lži před soudem, zatajování důkazů ve prospěch obžalovaného, za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení etických pravidel. Žaloba je údajně vykonstruovaná a jejím smyslem je diskreditovat proces privatizace.

Vyjádření Koženého je podle současného představenstva HPH a likvidátora Zdeňka Častorála pouhou účelovou lží. Kožený prý zapomněl sdělit, kde vlastně skončily všechny miliony, které měly harvardské fondy obdržet z nákupů a prodejů akcií.

Stav mladíka, kterého v Cerhenicích postřelil policista, je vážný

Stav dvacetiletého mladíka, kterého v úterý v Cerhenicích postřelil policista, je vážný. Podrobnosti ale nemocnice ani policie nechce zveřejnit. Případ vyšetřuje Inspekce ministra vnitra. Odborníci budou zkoumat a dokumentovat místo střelby. Na postřeleného mladíka vydal soud příkaz k zatčení. Podle Deníku má za sebou několik trestných činů.

Znalci: Kulínský netrpí duševní poruchou ani sexuální deviací

Bývalý sbormistr dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský, kterého obžaloba viní ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru, netrpí duševní poruchou ani sexuální deviací. Před Krajským soudem v Hradci Králové to vypověděli znalci. Podle Slavomila Hubálka je Kulínský výraznou osobností, je dominantní, má narcistické rysy a výrazně projevuje své emoce. "Celý život obžalovaného je propojen se sborem Bambini di Praga, ve sboru poznal všechny své partnerky," řekl Hubálek. Pokud by se Kulínský dopustil jednání, ze kterého jej viní obžaloba, nejednalo by se podle Hubálka o sexuální deviaci, ale projev nezdrženlivosti. Hubálek tvrdí, že Kulínský je částečně obětí prostředí sboru, ve kterém vyrůstal. Bývalý sbormistr obžalobu odmítl, přiznal však, že s některými sboristkami měl milenecký poměr.

Vakcína proti borelióze bude nejdříve za sedm let

Nejméně sedm let bude ještě trvat vývoj léku proti lymeské borelióze, a to přesto, že jeho první formuli již mají olomoučtí vědci k dispozici. Novinářům to řekl přednosta Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého Evžen Weigl. Vakcínu vyvíjí olomoucký pětičlenný tým spolu s kolegy z farmaceutické firmy Bioveta z Ivanovic na Hané. Vývoj trvá už 13 let a stál několik milionů korun. V Evropě na vakcíně pracuje až pět vědeckých skupin.

Ročně onemocní boreliózou v Česku kolem 4000 lidí. Nemoc přenášenou klíšťaty považuje Weigl za nepříjemnou v tom, že není smrtelná, ale způsobuje trvalou invaliditu. Proti další nemoci přenášené klíšťaty - klíšťové encefalitidě, se již běžně očkuje.

Kvůli požáru elektroinstalace bylo evakuováno pražské Palladium

Kvůli požáru na elektroinstalaci byla evakuována budova obchodního centra Palladium. ČTK to potvrdil mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Podle něj se jednalo o menší požár ve čtvrtém podzemním podlaží, který ale způsobil velké množství kouře. Ten pak zpustil požární signalizaci. Nikdo nebyl zraněn.

Policisté kvůli hrozbě bombou evakuovali českobudějovické obchodní a kulturní centrum IGY. Podle neoficiálních informací muselo objekt opustit zhruba 2000 nakupujících a pracovníků.

Festival Jeden svět se zaměří na diktatury

Na problémy světových diktatur, chudoby, bezpráví, ale také lidí v mezních situacích se zaměřuje jubilejní desátý ročník filmového festivalu Jeden svět, který pořádá společnost Člověk v tísni. Od 5. do 13. března uvede ve 28 českých městech nové i archivní snímky věnované problematice lidských prav. Představí se na něm 138 dokumentů ze čtyřiceti zemí. "Za devět let si festival získal identitu, charizma a vnitřní přesvědčení. Má nejen diváky, ale také přátele a příznivce. Má také velký mezinárodní ohlas," řekl na tiskové konferenci zakladatel festivalu Igor Blaževič. Součástí festivalu je setkání jeho patrona Václava Havla s disidenty nebo bojovníky za svobodu ze zemí, v nichž panují nejtvrdší diktatury.

Filmový program nabízí mimo jiné různé aspekty současného Ruska v kategorii pojmenované Putinovo Rusko. Gruzínská dokumentaristka Nino Kirtadzeová představuje snímek Durakovo: vesnice bláznů, v němž ukazuje propojení pravoslavné církve s pravicovými nacionalisty a vedením země. O osudu zavražděné novinářky Anny Politkovské je film Erika Bergkrauta Dopis Anně. Investigativní dokument Andreje Někrasova Kauza Litviněnko vypráví o případu bývalého ruského agenta tajné služby zavražděného v Británii. O ceny v hlavní soutěži se bude ucházet 16 filmů. Zahájení festivalu se uskuteční souběžně v kině Lucerna a Světozor uvedením dokumentu Lisy Jacksonové Kongo: hluboké ticho o znásilňování konžských žen. Další informace na internetové adrese www.jedensvet.cz.

Historici: Sledování židovského etnika v Čechách bylo unikátní

Centrální sledování židovského obyvatelstva v Čechách v letech 1724 až 1811, tedy v raném novověku, bylo podle historiků unikátní. Právě proto se pátý díl Etnografického atlasu Čech, Moravy a Slezska, který autoři věnovali židovskému obyvatelstvu v letech 1792 až 1794, týká pouze Čech, nikoliv Moravy a Slezska, odkud jsou informace spíše nahodilé a nesoustavné. "Samozřejmě jistí předchůdci tu byli, ale z hlediska komplexnosti zpracování, to znamená, že atlas pokrývá celé Čechy, je to dílo, které skutečně nemá v našem historickém bádání obdoby," řekl Jiří Woitsch, který je členem autorského týmu.

V první autoři na 135 stranách pojednávají o sídelní a socioprofesní struktuře židovského obyvatelstva v Čechách a o právním postavení českých Židů v raném novověku s důrazem na léta 1792 až 1794. Stěžejní částí díla je druhá část se souborem 42 map, které dokumentují územní rozložení židovských sídel a prostorové rozmístění Židů podle způsobu jejich obživy.

Festival Smetanova Litomyšl letos čeká o třetinu návštěvníků více

Pořadatelé mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl očekávají tento rok až o třetinu návštěvníků více než v minulých letech. Letošní 50. ročník bude zaměřen na velká výpravná představení, která by měla přitáhnout více lidí, řekl ředitel festivalu Jan Pikna. Pro jubilejní 50. ročník festivalu je připraveno 20.000 vstupenek. Letošní ročník bude především oslavou muže, v jehož jménu se pořádá. Od Bedřicha Smetany zazní opery Libuše a Prodaná nevěsta, cyklus symfonických básní Má vlast, autorovu komorní tvorbu ve dvou pořadech představí Smetanovo trio a klavíristka Jitka Čechová. Program je doplněn i velkými díly světové klasiky, dvakrát bude například uvedena Verdiho opera Nabucco. Návštěvníci se mohou také těšit na světovou premiéru oratoria Mojžíš české skladatelky Sylvie Bodorové, které autorka připravila na objednávku festivalu, a na Requiem Antonína Dvořáka s Dagmar Peckovou a Českou filharmonií. Vloni zesnulého Petra Ebena připomene jeho varhanní skladba Job, v níž bude ze Starého zákona číst Marek Eben. Ve varhanním matiné představí Aleš Bárta českou premiéru transkripce Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka.

Od stavby Nuselského mostu uplyne 35 let

Nuselský most je jednou z klíčových staveb pražského dopravního systému, o čemž asi nejlépe svědčí množství aut, které po něm denně projíždí. Je také zajímavým technickým a architektonickým dílem, které získalo ve své kategorii titul Stavba století. Most, od jehož otevření uplyne v pátek 35 let, však proslul i jako místo, kde svůj život skokem do čtyřicetimetrové hloubky ukončily již stovky sebevrahů.

Podoba stavby, která překlenula Nuselské údolí, je výsledkem architektonické soutěže, která proběhla na přelomu padesátých a šedesátých let. Zvítězil v ní návrh trojice architektů Vojtěcha Michálka, Stanislava Hubičky a Svatopluka Kobra. Projekt počítal s dvouúrovňovou železobetonovou stavbou, jejíž horní část byla vyhrazena silniční dopravě, zatímco duté mostní těleso v sobě skrývalo kolejiště metra či podzemní tramvaje. Technické i estetické řešení se osvědčilo a v roce 2000 získal Nuselský most dokonce ocenění Stavba století v kategorii dopravních staveb. Výstavba mostu byla zahájena v roce 1965. Probíhala poměrně rychle, takže již na podzim 1970 mohlo dojít k zátěžové zkoušce, k níž posloužilo 66 tanků seřazených na ještě rozestavěné mostovce.

Vláčilovy filmy se budou promítat na vodu nad Vltavou

Sekvence z nejslavnějších snímků Františka Vláčila Údolí včel a Marketa Lazarová se budou promítat na vodní stěnu, která bude instalována na Vltavě. Neobvyklá projekce bude součástí doprovodného programu výstavy o Vláčilovi, která začala minulý týden v Císařské konírně na Pražském hradě. V centru Prahy bude možné promítání na vodu sledovat od 21. do 23. února. Projekce bude nejlépe viditelná z Karlova mostu při pohledu po směru toku Vltavy. Večer je navíc vodní stěna téměř neviditelná, takže vzbuzuje dojem, že neorámovaný obraz vyrůstá z vody, slibují pořadatelé. Přesný rozpis projekcí lze nalézt na stránkách výstav www.frantisekvlacil.cz.

Výstava provede návštěvníky zmizelým světem brněnských kaváren

Světem dávno zaniklých i dosud existujících brněnských kaváren provede návštěvníky nová výstava Muzea města Brna v západním křídle hradu Špilberk. Zájemci poznají, jak se v minulých staletích měnil duch kaváren, jakou zábavu a pohoštění nabízely a pokochají se archivními snímky interiérů prvorepublikových kaváren vybudovaných předními architekty brněnského funkcionalismu. Kavárenská tradice je v Brně podle některých pramenů o několik let delší než v Praze. "První kavárnu prý ve městě založil už v roce 1702 Turek Achmet," uvedl historik českého pohostinství Karel Altman. Za Turka se při udělování koncese údajně přimluvil vídeňský arcibiskup. Kaváren rychle přibývalo a zlaté časy zažívaly na konci 19. století a za první republiky. Po válce a kvůli znárodňování mnoho podniků zaniklo, jiné zcela změnily účel. Další kavárny ukončily činnost po privatizacích v 90. letech, lituje ředitel muzea Pavel Ciprian.

Speleologové rozšíří výzkum mikroklimatu v jeskyních

Speleologové podstatně rozšíří sledování mikroklimatu v jeskyních Moravského krasu. Již osm let za pomoci 20 speciálních čidel monitorují prostředí v Punkevních jeskyních, kterou ročně navštíví asi 200.000 turistů. Cílem je sledovat, jak se mění mikroklima v souvislosti s návštěvami lidí v podzemí a dbát na to, aby případné dočasné oteplení neničilo krápníky. Nově budou čidla rozmístěna ve třech jeskyních.

Ve skokanském areálu na Ještědu hrozí další sesuv půdy

Ve skokanském areálu Ještěd se objevila další prasklina terénu, která by mohla zavinit sesuv svahu. Nachází se v místě, kde má letos vyrůst další tribuna pro liberecké mistrovství světa 2009 v klasickém lyžování. Svah nyní prozkoumají geologové a navrhnou způsob sanace. Podle primátora města Jiřího Kittnera se kvůli sesuvům bude možná muset změnit technologie výstavby tribuny.

Biatlonista Šlesingr získal na ME stříbro ve vytrvalostním závodu

Český biatlonista Michal Šlesingr obsadil v úvodní soutěži mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě druhé místo ve vytrvalostním závodu na 20 km. Vítězství vybojoval Polák Tomasz Sikora, který získal už svůj šestý titul mistra Evropy.

Svaz prodloužil objednávání vstupenek na Euro o jeden den

O jeden den, do čtvrtka 21. února, prodloužil fotbalový svaz lhůtu, v níž si fanoušci mohou objednávat vstupenky na zápasy českého týmu na červnovém mistrovství Evropy v Rakousku a ve Švýcarsku. Už nyní je zřejmé, že zájem bude rekordní. Už v úterý svaz registroval čtyřnásobně větší počet žádostí, než kolik lístků je schopen nabídnout.

Antonín Panenka, legenda československého fotbalu, pokřtil v Brně lokomotivu v barvách národního týmu, která bude vozit české fanoušky na červnové fotbalové mistrovství Evropy. Lokomotivu řady Taurus rakouské dráhy symbolicky věnují na dobu šampionátu každé ze 16 účastnických zemí, a to v jejich národních barvách. Panenka by si přál, aby český tým stejně jako lokomotiva v národních barvách dojel na turnaji až do finále.

Počasí

Bude oblačno až zataženo. Místy bude pršet, na horách sněžit. Nejvyšší teploty 5 až 9 stupňů, ve vyšších polohách kolem plus tří stupňů Celsia.