Zprávy

Debata Klause a Švejnara představila jejich protichůdné názory

Místy zcela protichůdné názory prezidenta Václava Klause a jeho protikandidáta Jana Švejnara nabídl jejich premiérový předvolební duel v přímém televizním přenosu. Otázky senátorů opoziční ČSSD, kteří si je pozvali, měly zjevně upozornit na Klausovy vyhraněné názory na ekonomiku nebo ekologii. Oba kandidáti se zásadně rozcházeli už v pohledu na kuponovou privatizaci, které se týkal první z dotazů. Klaus řekl, že jednoznačně odmítá hodnocení transformace z počátku 90. let jako neúspěšné. I když je podle prezidenta jasné, že ztráty z privatizace nebyly nulové, zvolená metoda prodeje státního majetku způsobila mnohem menší škody než v jiných postkomunistických zemích. "To, co tvrdí pan Klaus, není správná analýza," reagoval Švejnar, podle něhož dopadlo Česko mnohem hůř než ostatní srovnatelné státy a ještě přidalo do světového lexikonu termín tunelování. Důsledkem zvolené cesty podle něj bylo, že Česko se v druhé polovině 90. let dostalo do recese.

Rovnou daň Klaus označil za jeden z alternativních nástrojů daňového systému. Nepovažuje ale za realistické rovnou daň nyní v Česku zavést. Podle Švejnara rovná daň nikdy nebyla ve vyspělých zemích přijata, lepší je snížit systém daňových výjimek. Klaus také uvedl, že je pro ochranu životního prostředí, ale vymezil se vůči politice ochrany klimatu. Velmi mu to prý připomíná komunistické Poručíme větru, dešti. Švejnar označil prezidentův postoj za extrémní. Z hlediska vědeckého se neopírá o poznatky, že s velkou pravděpodobností dochází ke globálnímu oteplování vinou člověka, uvedl Švejnar, podle něhož se k tomu nelze stavět dogmaticky.

Diskuse prezidentských kandidátů přinesla i vzájemné útoky, ironické poznámky a štiplavé narážky. Švejnar například svému rivalovi vyčítal, že se schovává za prezidentský úřad, některé své názory účelově mění kvůli nadcházející volbě, jiné označil za extrémní. Klaus zase řekl, že má ze Švejnarových ekonomických názorů hrůzu. I přes to, že Švejnar často kritizoval Klausovy názory, v závěrečném slově uznal, že současný prezident by i v dalším funkčním období byl výrazným a houževnatým politikem, který by prosazoval silné, byť někdy extrémní názory. Uvedl také, že během druhého mandátu má prezident mnohem volnější ruku, protože už nemusí usilovat o znovuzvolení. Klaus reagoval slovy, že v žádném případě nehrozí, že by byl v příštích pěti letech "neřízenou střelou".

Oslovení poslanci a senátoři diskusi komentovali většinou tak, že nic překvapivého nepřinesla, a vyzdvihovali výkon svého prezidentského favorita. Bez rozdílu stranické příslušnosti se shodovali v tom, že formát diskuse v senátorském klubu nebyl nejvhodnější. Také experti upozorňovali na to, že diskuse měla daleko do klasického televizního duelu a působila poněkud staticky. Lišili se naopak v názoru na to, který z kandidátů měl v debatě navrch. Podle politologa Daniela Kunštáta ji zvládl lépe Klaus, podle politologa Petra Justa na tom byl o něco lépe Švejnar. Mediální expert Daniel Köppl soudí, že Švejnar byl efektivnější a Klaus zase efektnější. Podle vizážisty Petra Lukeše se na diskusi lépe připravila současná hlava státu. Klaus ve svém úvodním slovu nabídl pro příštích pět let poučené prezidentování, konzistenci a kontinuitu, prosazování autentických zájmů země a skutečné sociální cítění. Švejnar se označil za člověka, který může přinést nadstranickost, zkušenosti a schopnosti sjednocovat.

Klaus nepřesvědčil senátory ČSSD, ti budou volit Švejnara

Prezident Václav Klaus nepřesvědčil senátory ČSSD, aby mu v nadcházející prezidentské volbě dali hlas. Podle prohlášení, které jejich klub zaslal ČTK, budou volit Klausova soupeře Jana Švejnara. Klub to "jednohlasně potvrdil" na své schůzi, která následovala po slyšení obou kandidátů v přímém televizním přenosu.

MMF: Česká ekonomika letos dále solidně poroste, i když pomaleji

Česká ekonomika bude letos pokračovat v solidním růstu, byť jeho tempo bude pomalejší než loni, uvedl Mezinárodní měnový fond ve zprávě po pravidelných konzultacích s Českou republikou. Pro letošní rok čeká MMF růst hrubého domácího produktu o 4,6 procenta po loňských odhadovaných 5,9 procenta. Na zpomalení růstu bude mít podle MMF vliv oslabení spotřebního boomu a zvolnění růstu v eurozóně.

Policie provádí první kontrolu cizinců od vstupu do Schengenu

Cizinecká policie na celém území ČR provádí první velkou kontrolní akci od vstupu Česka do schengenského prostoru. Akce je zaměřena především na odhalení nelegální migrace a kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců. Policisté se zaměřují především na kontrolu míst, jako jsou například dopravní uzly, přeshraniční dopravní spojení, ubytovací zařízení a stavby, tržnice nebo průmyslové zóny. Akce s názvem Území se účastní specialisté na cestovní doklady a psovodi se služebními psy, kteří jsou vycvičeni k vyhledávání lidí i drog.

Ministerstvo obrany zatím neurčilo počet transportérů

Ministerstvo obrany zatím neurčilo počet transportérů, které potřebuje armáda. V materiálu, který bude ve středu projednávat vláda, podle důvěryhodného zdroje ČTK nefiguruje žádné konkrétní číslo. Český rozhlas 1 - Radiožurnál v pondělí uvedl, že vojsko požaduje nákup maximálně 110 nových obrněných transportérů.

Armáda měla původně dostat 199 obrněných transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr za více než 20 miliard korun. Jejich nákup však vláda na konci loňského roku zrušila s tím, že firma neplnila závazky vyplývající ze smlouvy, neboť nestihla včas dodat první část bojových vozidel. Radiožurnál uvedl, že výroba transportérů Pandur se potýkala s několika nedostatky. Měly být například sestaveny z amerických, izraelských a českých součástek, které po spojení do jednoho celku nefungovaly, jak měly.

USA: České firmy díky radaru můžou vydělat asi 1,6 miliardy korun

Spojené státy na případnou stavbu radaru v Česku vyčlenily 90 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun), které budou moci vydělat tuzemské firmy. V Praze na semináři věnovaném protiraketové obraně to řekl zástupce ředitele americké Agentury pro raketovou obranu Patrick O'Reilly. Dodal, že po dokončení stanice chtějí USA každoročně poskytnout investiční příležitosti za 40 milionů dolarů (asi 0,7 miliardy korun). Plně funkční by systém mohl být v roce 2014 nebo 2015.

Ohlašovatel pochodu neonacistů Plzní podal správní žalobu

Václav Bureš, ohlašovatel zakázaného pochodu pravicových radikálů Plzní, podal u Krajského soudu v Plzni správní žalobu napadající rozhodnutí primátora Pavla Rödla (ODS). Namítá v ní, že Rödl nerozhodoval v zákonem povolené třídenní lhůtě a rozhodnutí o zákazu pochodu městem nespadá do jeho kompetence. Místopředseda Krajského soudu Václav Roučka uvedl, že v úvahu přicházejí dvě možnosti. "Buď žaloba nemá pravdu a zamítne se, anebo to tvrzení je pravdivé a potom se rozhodnutí o zákazu pochodu ruší." Svolavatel by tak dostal možnost do 30 dnů od právní moci rozhodnutí shromáždění uspořádat.

STEM: Valná většina Čechů má reformu zdravotnictví za nutnou

Valná většina obyvatel Česka si myslí, že reforma zdravotnictví je potřebná a že je nutno provést zásadní úsporná opatření. Jen čtvrtina lidí ale věří, že reforma pozvedne během několika let úroveň a kvalitu zdravotní péče. Vyplynulo to z lednového průzkumu agentury STEM, v němž odpovídalo 1362 lidí starších 18 let. Předzvěstí reformy je zavedení regulačních poplatků pacientů od letošního ledna. Má omezit zbytečné čerpání péče. Samotná reforma má začít v lednu 2009. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce mimo jiné umožnit lidem připojištění na lepší péči. Pojišťovny by si měly v nabídce programů konkurovat a změnit se v akciové společnosti. Opozice varuje, že reforma dopadne nepříznivě na nemocné a chudé.

ČR bude mít možnost omezit pracovní trh Bulharům a Rumunům

Česká vláda bude mít možnost v případě nutnosti omezit občanům Bulharska a Rumunska přístup na tuzemský pracovní trh. Podobná pojistka by se týkala i ostatních členských států a zemí, které do unie vstoupí v budoucnu. Počítá s tím novela zákona o zaměstnanosti, kterou s pozměňovacími návrhy Senátu schválila sněmovna. Bulhaři a Rumuni se nyní mohou v Česku o práci ucházet bez překážek. Republika jim pracovní trh otevřela loni v lednu, kdy tyto země vstoupily do EU.

Nomura stáhla žalobu na Evropskou komisi kvůli podpoře Česka pro ČSOB

Japonská investiční skupina Nomura stáhla u evropského Soudu první instance v Lucemburku žalobu na Evropskou komisi kvůli údajně nezákonné podpoře českého státu pro Československou obchodní banku. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Nomura si stěžovala na rozhodnutí Evropské komise, která v roce 2004 odmítla posuzovat státní podporu ČSOB. Finanční pomoc stát bance poskytl v souvislosti s převzetím bývalé Investiční a Poštovní banky (IPB), jejímž vlastníkem byla do roku 2000 právě Nomura. Brusel verdikt zdůvodnil tím, že český stát podpořil ČSOB před vstupem ČR do Evropské unie. Podle Nomury se Evropská komise státní pomocí pro ČSOB zabývat měla. V případu jde o obrovské částky. Ministerstvo financí sice nikdy přímo neřeklo, jak přesně velkou finanční podporu ČSOB poskytlo, Evropský soudní dvůr ale koncem loňského května uvedl, že stát bance poskytl záruku za aktiva v celkové hodnotě asi deseti miliard eur, tedy téměř 300 miliard korun.

Firmy, které nabízejí testy DNA, možná porušují ochranu soukromí

Společnosti, které lidem nabízejí například test otcovství podle rozboru DNA, možná ne vždy postupují v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů. Ochránci soukromí poukazují na to, že klienti musí podepsat písemný souhlas, firmy vzorky DNA patrně mnohdy zbytečně uchovávají, navíc musí být registrovány u Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), řekla inspektorka ÚOOÚ Božena Čejková. Genetické testování provádí podle ní řada společností, dosud se však registrovaly jen tři. Zneužití vzorků DNA dosud úřad nezjistil.

Ve Vyškově vznikl armádní areál pro výcvik letištního personálu

Ve Vyškově armáda zahájila provoz v nově postavené Výcvikové hale vzdušných sil. Tento komplex budov za asi 61 milionů korun bude sloužit ke školení vojenského leteckého personálu, mechaniků, výzbrojních expertů, obsluhy lokátorů a také pracovníků protivzdušné obrany. K tomu jim poslouží nejen četné trenažéry, ale dokonce i dva vrtulníky a letouny, které jsou umístěny přímo v novém areálu. První absolventi, s nimiž se počítá pro misi do Afghánistánu, ukončí kurzy v únoru.

Při mezinárodním klání armády v Jeseníkách se zranil voják

Z nejtěžšího sportovního klání armády v Česku Winter Survival v Jeseníkách muselo odstoupit družstvo výsadkářů z Chrudimi. Při pondělním sjezdu se zranil jeden z jejich vojáků. S poraněným zápěstím skončil v péči lékařů. V extrémním závodě nadále pokračuje 18 družstev. Soutěž, při které prokazují vojáci svou zdatnost při extrémních podmínkách, se letos koná počtrnácté. Vojáci se nyní pustili do nejobtížnější části závodu. Během dvou dnů musejí podle mapy a buzoly urazit padesátikilometrovou vzdálenost členitým terénem v pohoří Hrubého Jeseníku s povinnou výbavou a přitom plnit obtížné disciplíny, jako je zdolání skalních útvarů s použitím horolezeckých pomůcek, překonání dalších přírodních a umělých překážek či vyprošťovat zraněného člena hlídky.

Policisté loni řešili více trestných činů, vražd ale ubylo

Policisté loni v Česku řešili 357.391 trestných činů, což je o 20.945 více než v roce 2006. Meziroční nárůst kriminality tak činí více než šest procent. Přibylo třeba takzvaných prostých krádeží, kam patří například kapesní krádeže nebo krádeže aut. Naopak počet vražd se z předloňských 231 snížil v roce 2007 na 196.

Vysokou úspěšnost si policisté drží u vyšetřování vražd, když z loňských 196 případů vyřešili 180. Při řešení mravnostní kriminality policisté objasnili více než 75 procent trestných činů. Mezi mravnostní delikty patří například znásilnění, jejichž počet loni oproti roku 2006 stoupl o více než 20 procent. Méně úspěšní jsou policisté při šetření majetkové kriminality, kam patří například prosté krádeže nebo zpronevěra, když loni vypátrali necelých 18 procent jejích pachatelů.

Student holešovského gymnázia zemřel po pádu z okna školy

Student holešovského gymnázia zemřel po pádu z okna školy. Podle policie pravděpodobně spáchal sebevraždu skokem ze třetího patra. Tělo našla chodkyně. Mladík na místě podlehl mnohačetným zraněním, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan. "Rozhodně si nemyslím, že ho k takovému činu vedlo blížící se vysvědčení. Neměl špatné studijní výsledky," řekla ředitelka gymnázia v Holešově Blažena Kubíčková.

Školačky zachránily v Jablonci popáleného a polámaného muže

Čtyři školačky zachránily život třicetiletému muži, který ležel v Jablonci nad Nisou u sloupu elektrického vedení. Měl popáleniny od elektrického proudu a zlomeniny. Kolem místa neštěstí šla v osudnou dobu také sekretářka školy v Mozartově ulici a překvapilo ji, jaký klid dívky prokázaly. "Dvě udržovaly muže při vědomí a mluvily s ním. Dvě šly k silnici a ukázaly cestu záchranné službě. Vyděšené byly teprve tehdy, když sanitka se zraněným odjela," uvedla sekretářka. První pomoc ve škole v Mozartově ulici učitelé s dětmi probírají ve zdravotní i v dopravní výchově.

Centrum krizové intervence v Bohnicích obnoví provoz

Praha se dohodla s ministerstvem zdravotnictví na obnovení provozu Centra krizové intervence v Psychiatrické léčebně Bohnice. Společně dorovnají roční provozní ztrátu ve výši 3,5 milionu korun, hlavní město dá 1,5 milionu, uvedl primátor Pavel Bém. Centrum omezilo služby loni v červnu z rozhodnutí ředitele léčebny Ivana Davida. Důvodem byl nedostatek financí. Centrum vyhledaly ročně tisíce lidí, v roce 2006 se na něj obrátilo 5500 pacientů po telefonu, 3600 jich přišlo osobně a 200 jich zůstalo v léčebně na lůžku.

Bohnická léčebna má mnoho plánů, prvním je oprava pavilonů

Psychiatrická léčebna v pražských Bohnicích vstoupila do 100. roku existence s velkými plány do budoucna. Prioritou je podle ředitele Ivana Davida rekonstrukce budov, první přijde na řadu dětský pavilon. Dalším záměrem je zřízení jednotky intenzivní péče na interním oddělení a zavedení počítačové tomografie. Léčebna zvažuje také vznik nového protialkoholního oddělení pro ženy a ústavu sociální péče pro dlouhodobě léčené pacienty.

Mezi prioritní cíle léčebny naopak nepatří okamžité obnovení nepřetržitého provozu Centra krizové intervence (CKI), o kterém na jiné tiskové konferenci mluvil primátor Pavel Bém. Léčebna v červnu zrušila noční provoz centra a všech jeho osm lůžek. V roce 2006 způsobilo Centrum léčebně ztrátu 3,5 milionu korun. Po omezení jeho provozu klesla ztráta ve druhé polovině loňského roku na 100.000 korun. David řekl, že léčebna bude krizové centrum provozovat v plném rozsahu, pokud to někdo zaplatí. V jiných zemích prý podobné služby hradí město.

Policistka z Karlových Varů brala úplatky za přihlášení cizinců

Inspekce ministra vnitra odhalila případ policistky karlovarské cizinecké policie, která za úplatu vyřizovala žádosti o přihlášení cizinců k pobytu i bez jejich přítomnosti na území České republiky. Policistka byla zadržena s návrhem na vzetí do vazby, informovala mluvčí inspekce ministra vnitra Martina Lídlová. V Karlových Varech nejde o první případ úplatkářství na cizinecké policii. Oblastní ředitel služby cizinecké a pohraniční policie v Plzni Pavel Vošický věří, že jde v případě obviněné policistky o selhání jednotlivce a ne celé karlovarské pobočky.

Opuštěnou budovu bývalého svitovského areálu ve Zlíně zničil oheň

Rozsáhlý požár zachvátil střechu jedné z opuštěných budov v bývalém areálu Svit v centru Zlína. S plameny hasiči bojovali více než dvě hodiny, než se jim je podařilo lokalizovat. Podle vyšetřovatele může za rozsáhlý oheň zřejmě nedbalost nebo úmysl některého z návštěvníků budovy. "Podle policie uvnitř objektu hojně přespávali bezdomovci, lidé požívající drogy a mládež experimentující s různými látkami, včetně hořlavin," doplnil mluvčí s tím, že podle majitele budovy byl objekt určen k demolici a je součástí správy konkurzní podstaty.

Do konce roku 2007 uzavřelo registrované partnerství 487 párů

Do konce loňského roku uzavřelo v ČR registrované partnerství celkem 487 homosexuálních párů, přičemž výrazně převažovaly páry mužské. Osm registrovaných partnerství zaniklo. Vyplývá to z průzkumu, o němž informovala agentura Sidovsky Management.

Homosexualita byla v Československu do roku 1961 trestná. Zákon o registrovaném partnerství přijala sněmovna v březnu 2006, když nejtěsnější možnou většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Svazek partnerům a partnerkám mimo jiné zaručuje nárok na informace o zdravotním stavu jejich protějšku. Stanoví také vzájemnou vyživovací povinnost, naopak neumožňuje adopce dětí.

Alergií trpí každé třetí dítě v Česku, počty nemocných rostou

Alergií trpí každé třetí dítě v Česku, za poslední desetiletí se počet alergiků a astmatiků zdvojnásobil. Novinářům to řekla primářka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. Podle ní bude pacientů s alergií dále přibývat. Příčinou je hlavně ovzduší zamořené prachovými částicemi. "Alergie je největší neinfekční epidemie, genetické vlohy k ní má 3,5 milionu obyvatel Česka. Astmatem trpí 600.000 lidí, až čtvrtina obyvatel má alergickou rýmu," vyčíslila primářka.

Nejvyšší správní soud: O tom, které víno lze prodávat jako mešní, rozhoduje církev

Římskokatolická církev zastoupená Českou biskupskou konferencí má výlučnou pravomoc stanovit, které víno smí být označováno a prodáváno jako mešní, a její rozhodnutí nemohou přezkoumávat soudy. Představovalo by to nepřípustný zásah do autonomie církve. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Zabýval se kasační stížností společnosti Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž, která mešní víno v minulosti vyráběla a uváděla do prodeje. V roce 2006 však Česká biskupská konference odmítla udělit soukromé firmě souhlas s označováním.

Nadace Mládkových nedostane do pronájmu Werichovu vilu

Takzvaná Werichova vila na Kampě v Praze 1 zůstává bez nájemce. Zastupitelé první městské části neschválili návrh na uzavření předběžné nájemní smlouvy s Nadací Jana a Medy Mládkových. Nadace chce v budově zřídit kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. Diskuse k návrhu byla velmi krátká. Například Aleně Fraňkové (Věci veřejné) se zdál čtyřicetiletý pronájem dlouhý. Nelíbil se jí ani způsob úhrady nájemného. Pro návrh nakonec zvedlo ruku jen devět zastupitelů, dva byli proti a 12 se hlasování zdrželo. Ostatních šest zastupitelů nehlasovalo vůbec. Radnice se snažila vilu pronajmout už ve třech výběrových řízeních.

Akademie věd odměnila popularizátory vědy Náprstkovou medailí

Vědci Antonín Vítek a Jan Krekule s novinářem Miroslavem Bobkem převzali Čestné medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy. Při slavnostním aktu ve vile Lanna v Praze jim je předal předseda Akademie věd Václav Pačes.

Přírodovědec a knihovník Vítek je známý především jako přední český znalec astronautiky. V roce 1969 byl členem týmu, který v Československé televizi komentoval přistání Apolla 11 na Měsíci. Založil specializovanou internetovou encyklopedii (www.lib.cas.cz/space.40), která je jedinečným katalogem všech umělých kosmických těles a astronautů. Spolupracoval na mnoha slovnících a encyklopediích a je autorem desítek studií. Krekule patří k nejvýznamnějším představitelům české školy regulace vývoje rostlin. Založil úspěšné Literární kavárny, pořádá kulaté stoly a přednášky, na kterých sám vystupuje.

Bobek už 15 let pracuje v Českém rozhlase a v roce 2005 založil digitální stanici Český rozhlas Leonardo, která se věnuje vědě. Jeho posledním velkým projektem byla úspěšná reality show o gorilách v pražské zoo. Projekt se dočkal knižní podoby i filmového zpracování, které získalo na mezinárodním filmovém festivalu Wildscreen takzvaného "malého Oskara přírodovědných filmů".

Vědci v Antarktidě překonali problémy s vodou i ledovými krami

Čeští vědci působící na Mendlově polární stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě v uplynulých dnech překonali problémy s pitnou vodou i ledovými krami, které jim blokovaly přístupovou cestu k Antarktickému poloostrovu. Problémy s nedostatkem pitné vody nastaly poté, co přišlo na sněhových polích na ostrově Jamese Rosse prudké tání. Potok, který je jediným zdrojem pitné vody pro českou základnu, byl natolik zanesen naplaveninami, že vodu nešlo použít ani k technickým účelům. Biologové se pustili do oprav a stavby nových skleníčků, v nichž simulují oteplování.

Pražská knihovna zahajuje digitalizaci tisíců vzácných tisků

Městská knihovna v Praze zahajuje digitalizaci vzácných tisků. Do roku 2010 by mělo být digitalizováno několik tisíc knih. Městská knihovna k digitalizaci vybrala vzácné tisky z konce 19. a začátku 20. století. Takových má ve fondu více než 20.000. Jedná se především o historické dokumenty, pragensia, ale také o teatrální, hudební a uměnovědnou literaturu. Projekt byl částkou 403.000 eur (asi 10,5 milionu Kč) podpořen z takzvaných norských fondů.

Renčův snímek Na vlastní nebezpečí vede v návštěvnosti kin

Dobrodružný film režiséra Filipa Renče s názvem Na vlastní nebezpečí skončil hned po premiéře v čele víkendové návštěvnosti českých kin. Podle informací Unie filmových distributorů si ho nenechalo ujít 33.056 diváků, kteří na vstupném zaplatili 4,5 milionu korun. Na druhém místě skončil snímek Jiřího Vejdělka nazvaný Václav s Ivanem Trojanem v titulní roli. Během osmi týdnů má na kontě na 246.000 lidí a tržby dosahující téměř 23 milionů korun. Třetí je americký sci-fi thriller o konci lidstva Já, legenda s Willem Smithem v hlavní roli, který o víkendu zhlédlo dalších deset tisíc filmových fanoušků.

Archeologové chystají výstavu unikátních nálezů z Vysočiny

To nejzajímavější z nálezů na území regionu se chystají představit archeologové Muzea Vysočiny na únorové výstavě v Jihlavě. Návštěvníci uvidí jednak fotodokumentaci, ale také keramiku, sklo, šperky, mince či části zbraní. K nejstarším nálezům řadí archeolog Milan Vokáč exponáty od Mohelna na Třebíčsku. Pocházejí z období mladšího paleolitu, asi 30.000 let před naším letopočtem. Objeveny byly loni díky stavbě vodní nádrže. Lidské pozůstatky se nenašly, protože v té době byli obyvatelé pohřbíváni žehem. Z pohřebních mohyl je koneckonců odvozen i samotný název obce Mohelna.

Na Nových Mlýnech zimují tisíce divokých hus ze severu

Nejvýznamnější zimoviště ptáků v republice - vodní dílo Nové Mlýny na jihu Moravy, je nyní přechodným domovem pro asi 15.000 hus ze severní Evropy. Jejich počet se v nejbližších týdnech ještě zvýší. Mezi zimujícími husami je i několik velmi vzácných ptačích druhů, řekl ornitolog Josef Chytil. Ptáci ze severu obývají především střední ze tří nádrží tohoto vodního díla. Jeho vody nezamrzají a v okolí je dost potravy pro přečkání zimy. Divoké husy bývají touto dobou jednou z největších atrakcí Nových Mlýnů.

Táborské slavnosti lákají tisíce milovníků a znalců piva

Táborské slavnosti piva, které potrvají do pátku, lákají tisíce milovníků a znalců nejoblíbenějšího českého nápoje. Na 18. ročníku největšího pivního festivalu v Česku soutěží rekordních 66 pivovarů s více než 300 vzorky nápoje. Lístky na slavnosti jsou jako každý rok beznadějně vyprodány. Zatímco degustátoři porovnávají vzorky piva ve 12 kategoriích, návštěvníci se mohou v sále hotelu zapojit do pivních soutěží. Soutěží se v rychlosti pití piva, v poznávání piva. Ženy soutěží o nejútlejší pas a páni zase o největší břicho. Připraveno je asi 50 soutěží.

Nejkratší odpykaný trest v Česku - den za mřížemi

Nejkratší trest v dějinách českého vězeňství si v pondělí odseděla dvacetiletá dívka z Brna. Za mřížemi strávila pouhý den. Potrestána byla za to, že neodpracovala dvě hodiny veřejněprospěšných prací. "Opakovaně jsme ji k tomu vyzvali. Když na to nedbala a nijak nereagovala, padl trest vězení," řekl soudce Adam Kafka. Jak trest jednoho dne ve vězení vypadá? Asi dvě hodiny trvá seznámení vězně s jeho povinnostmi, vydání vězeňského oděvu a k neodmyslitelným úkonům patří i zdravotní prohlídka. Již ráno po budíčku vězeň začíná balit, aby mohl být propuštěn.

V ještědském areálu se utrhla stráň, SP ve skoku ohrožen není

U skokanských můstků na Ještědu se zřítil velký kus stráně vedle dojezdové roviny. Hlína a kusy kamenů se zastavily ještě před zasněženou plochou. Závody Světového poháru na konci příštího týdne nejsou ohroženy. ČTK to řekl liberecký primátor Jiří Kittner. "Svah se sesunul kvůli dlouhotrvajícím dešťům. Uvolnilo se asi 1000 metrů krychlových, což pro nás znamená komplikace. Nejde ale o nic fatálního," uvedl Kittner. Server Týden.cz informoval, že se v areálu na Ještědu utrhla podmáčená stráň s doskočištěm. Jak ale ČTK zjistila přímo na místě, doskočiště zůstalo neporušené.

Dopita musí na operaci kolena, Znojmu bude chybět nejméně měsíc

Hokejisté Znojma budou v závěru základní části extraligy postrádat klíčovou postavu týmu Jiřího Dopitu. Zkušený centr by podle informací oficiální internetové stránky klubu měl podstoupit operaci kolena a čeká ho nejméně měsíční přestávka. Lékařský zákrok mu tak může i ukončit sezonu. Devětatřicetiletý hráč má problémy s kolenem od konce prosince, kdy se zranil. Po třízápasové přestávce se sice vrátil do sestavy Orlů, ale jeho zdravotní stav nebyl dobrý. V koleně se vytvořil zánět a po každém zápase mu z něj musel lékař vytahovat krev.

Na zlatého Vernera čekaly topinky s česnekem

Zjevně unavený po kolotoči rozhovorů a gratulací zavítal evropský šampion v krasobruslení Tomáš Verner do Českých Budějovic, kde v mládí dělal první krůčky na ledě zimního stadionu. Zatímco před rokem slavil evropské stříbro z Varšavy perníkem od maminky a steakem od tatínka, nyní na něj v Borovanech, kde jednadvacetiletý sportovec bydlí, čekaly topinky s česnekem a kuřecí maso. Nyní úspěšný krasobruslař plánuje krátký oddech a pak návrat k tréninkovému maratonu. Za šest týdnů startuje světový šampionát ve švédském Göteborgu a na něm bude rodák z Písku potvrzovat příslušnost k nejužší elitě.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, ojediněle mlhy a mrholení. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia, na horách kolem nuly.