Zprávy

ODS popírá obchod s lidovci kvůli hlasům pro Klause

Občanští demokraté popřeli informace o údajném uzavření obchodu s KDU-ČSL kvůli hlasům pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause. Lidovcům podle těchto informací měla ODS pomoci prosadit odškodnění církví. "O žádném takovém obchodu nevíme," prohlásil po zasedání poslaneckého klubu ODS ministr a místopředseda strany Petr Nečas. Uvedl, že ODS zaskočilo vyjádření lidoveckého ministra Cyrila Svobody, které uzavření takového obchodu naznačuje. Nečas podotkl, že návrh na majetkové vyrovnání státu a církví, jež schválila ve středu vláda, měl jednomyslnou podporu všech členů kabinetu - tedy i ministrů, kteří podporují Klausova protikandidáta Jana Švejnara. "Ve vládě pro ten návrh hlasovali všichni včetně ministrů za Stranu zelených - a je rozhodně nelze podezírat z toho, že by to bylo součástí obchodu pro nějakou prezidentskou volbu," řekl šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

Lidovecký poslanec Tomáš Kvapil poukázal na znění koaliční smlouvy, v níž je závazek řešit vztah státu a církví včetně majetkových restitucí. Nepochybuje o tom, že ODS tomuto závazku dostojí. "A nic to podle mě nemá společného s volbou prezidenta," řekl Kvapil. Volba je podle něj personální záležitost a s hodnotami, které KDU-ČSL prosazuje ve svém programu, by neměla být dávána do souvislosti. Ani podle prezidenta Václava Klause takovéto debaty nejsou na místě. "Tyhlety spekulace mě nebaví, netěší, a zásadně se do nich nezapojuji," uvedl prezident.

Další průzkum STEM potvrdil u lidí větší zájem o Švejnara

Pokud by volili prezidenta přímo občané, zvítězil by podle nejnovějšího průzkumu STEM těsně ekonom Jan Švejnar. Obdržel by 52 procent hlasů, současný prezident Václav Klaus by dostal 48 procent. Průzkum byl realizován pro opoziční ČSSD. Stejně těsnou převahu měl Švejnar i předcházejících dvou průzkumech STEM pro ČSSD. STEM uvedl, že do počátku roku bylo patrné, že Švejnar získal mezi občany větší podporu. "V současnosti se situace již zjevně stabilizovala, poměr sil se prakticky nemění. Opakované průzkumy potvrzují velmi těsný náskok Jana Švejnara před Václavem Klausem," uvedli autoři průzkumu.

Volby by jasně vyhrála ČSSD, uvádí Factum Invenio

Pokud by se nyní konaly volby do sněmovny, podle modelu společnosti Factum Invenio by je s velkým náskokem vyhrála sociální demokracie se ziskem 38 procent. Druhá ODS by zaostala o deset procent, v polovině ledna by mohla počítat s 27,8 procenta hlasů. Podle analytiků pokračuje trend poklesu podpory ODS. Komunistům by teď dalo hlas 17,5 procenta občanů a zeleným 7,6 procenta. Do sněmovny by se ještě dostali lidovci, kterým nyní dává přednost 6,4 procenta lidí. Kromě této pětice stran, která má zastoupení i v současné sněmovně, by žádné jiné uskupení nepřekonalo potřebnou pětiprocentní hranici. K volebním urnám by dorazilo 59 procent oprávněných voličů. K sněmovním volbám v červnu 2006 přišlo 64,5 procenta lidí.

Hrad popírá, že by kancléř Jiří Weigl mířil do ČNB

Mluvčí prezidentské kanceláře Petr Hájek odmítl tvrzení deníku E15, že současný hradní kancléř Jiří Weigl (50), dlouholetý přítel a spolupracovník prezidenta Václava Klause, je nejvážnějším kandidátem na nového člena bankovní rady České národní banky. Weigl by tak podle E15 mohl nahradit odcházejícího viceguvernéra Luďka Niedermayera. "Nikdy o ničem takovém nikdo s nikým nejednal," řekl ale Hájek ČTK.

Ekonom a arabista Weigl(50) byl kandidátem na člena bankovní rady již dříve, nabídku ale odmítl. V roce 1997 nabízel Václav Klaus Weiglovi křeslo ministra financí po Ivanu Kočárníkovi. Viceguvernér Niedermayer v centrální bance končí 27. února. O den později skončí funkční období Václav Klause. Do té doby by mělo být jasné, zda bude Klaus opět zvolen. Jmenování o a odvolání guvernéra, viceguvernérů a členů bankovní rady ČNB je výhradně v pravomoci prezidenta.

Genocida evropských Židů nesmí být zapomenuta, zdůraznil Klaus

Vyhlazování evropských Židů nacistickým režimem nesmí být podle prezidenta Václava Klause zapomenuto a musí zůstat věčným mementem. Prezident to uvedl v Senátu na shromáždění ke Dni památky obětí holokaustu. Zločiny proti lidskosti na židovském obyvatelstvu je podle Klause nyní třeba připomínat možná více než před desetiletími, a to kvůli pokusům minulost přepisovat a její takto vytvořený falešný obraz politicky zneužívat. "Neděláme to pouze pro historickou pietu, děláme to pro naši budoucnost. Děláme to proto, aby se podobné obludné zločiny proti lidskosti již nikdy nemohly opakovat," uvedl prezident. "Genocida evropských Židů nesmí být zapomenuta. Musí zůstat věčným mementem. Mementem, které nám bude připomínat zlo, které jsou schopni lidé vůči sobě navzájem páchat. Mementem, které bude posilovat naše přesvědčení o zásadním významu lidské svobody, neboť ta je jedinou zárukou, že se podobné tragické události už nikdy nebudou opakovat," řekl Klaus.

Bývalý osvětimský vězeň Toman Brod na shromáždění v Senátu mimo jiné řekl, že slušní lidé musí se zlem bojovat, i když nemají naději v tomto boji v dohledné době zvítězit, zvítězí-li vůbec někdy. Den památky obětí holokaustu připadá na 27. leden, kdy byl na sklonku války osvobozen osvětimský tábor. V ČR, stejně jako ve většině států EU a dalších zemích, je připomínán od roku 2004.

Německým parlamentem zněla mementa pražské spisovatelky Reinerové

Německý Spolkový sněm, jindy naplněný parlamentní vřavou, se v pátek ponořil do soustředěného ticha. Místo politických debat o návrzích zákonů naplnila prostor pod slavnou skleněnou kopulí slova české německojazyčné spisovatelky Lenky Reinerové, která byla hlavním pozvaným hostem na slavnostním ceremoniálu u příležitosti Mezinárodního dne vzpomínky na oběti holokaustu. Osobně se pietního zasedání dolní komory německého parlamentu nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů, ale její zamyšlení nad událostmi minulého století přednesla před poslanci a studenty z několika evropských zemí německá herečka Angela Winklerová. Reinerová se v poselství vracela ke svým zkušenostem s lidskou netolerancí a holokaustem, jenž ji připravil o veškeré příbuzenstvo, a varovala před současnými hrozbami ohrožujícími lidstvo.

"Myslím si, že aby se něco podobného nemohlo nikdy opakovat, musíme sdílet a projevovat mnohem více porozumění pro jinakost obrovských mas obyvatelstva naší planety," naléhala spisovatelka. Podle Reinerové je pouze tímto porozuměním pro odlišnost možné potírat "takové neštěstí, jaké v poslední době představuje terorismus". "Věřím, že hrůzy fašismu i nepředstavitelné masové vraždění, jakým byl holokaust, jsme z větší části překonali. Teď jde o to, bojovat s novou zhoubou, s terorismem," uvádí se v poselství spisovatelky.

Spolkový sněm podobná zasedání pořádá od roku 1996. Reinerová je první Češkou, jejíž projev k památnému dni na půdě německého parlamentu zazněl. V minulých letech se stejné pocty dostalo například španělskému spisovateli Jorgemu Semprúnovi či maďarském laureátovi Nobelovy ceny za literaturu Imremu Kertészovi. Předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert osobně Reinerovou do Berlína pozval za její přínos pro evropskou literaturu a budování česko-německých vztahů. Reinerová zhlédla přímý přenos z německého parlamentu na německém velvyslanectví v Praze.

Litva vítá protiraketový štít v Česku a Polsku

Litva podporuje umístění amerického protiraketového systému v České republice a Polsku. Po schůzce se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem to řekl litevský ministr zahraničí Petras Vaitiekunas. S touto pozicí podle něj Litva půjde na dubnový summit NATO, který se má americkým projektem protiraketového štítu a jeho případným začleněním do alianční obrany zabývat. Litva si podle Vaitiekunase přeje úspěch této iniciativy, protože protiraketová obrana je v jejím bezpečnostním zájmu. Pro protiraketový štít prý cítí podporu i u litevské veřejnosti.

Stávka zdravotníků nebude, ministr se dohodl s odboráři

Stávka zdravotníků, plánovaná na 5. března kvůli problému s přesčasy ve zdravotnictví, se neuskuteční. Dohodli se na tom ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se šéfem zdravotnických odborů Jiřím Schlangrem. Ministr zdravotnickým a lékařským odborům slíbil, že jejich návrh na řešení pracovní doby zapracuje do svého senátního návrhu novely zákoníku práce. "Potvrzuji, že tím pádem automaticky výstražná stávka padá," řekl po jednání s ministrem novinářům Schlanger. Odboráři vyhlásili stávku kvůli ministrovu záměru k vyřešení přesčasů. Julínek jim ve čtvrtek navrhl, že pokud ji do 24 hodin odvolají, nahradí svůj návrh jejich představou. "Moje podmínka byla splněna. Tudíž teď musím splnit svoje slovo já," řekl v pátek Julínek. Pozměňovací návrh, na kterém se shodli odboráři se zaměstnavateli, chce v Senátu předložit 7. února. Věří, že v parlamentu projde bez problémů.

Ve stávkové pohotovosti dál zůstává Lékařský odborový klub. Jeho předseda Martin Engel ČTK sdělil, že doktoři jsou ve stávkové pohotovosti už rok a mají i jiné požadavky. Kvůli přesčasům ale stávkovat nebudou.

Nejvíce se zhoršila oblast sociálních jistot, zjistil průzkum

Sociální jistoty a úroveň života starých lidí jsou oblastmi života, ve kterých se podle lidí situace v minulém roce nejvíce zhoršila. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti STEM. Propad v těchto oblastech zřejmě podle průzkumu souvisí s nově přijatou reformou veřejných financí, inflací a rostoucími cenami potravin a energií. Mírně se podle české veřejnosti zhoršila i kvalita zdravotní péče. Reforma od ledna zavedla ve zdravotnictví poplatky, se kterými podle průzkumů většina lidí nesouhlasí.

Výzkum STEM se uskutečnil ve dnech 2. až 8. ledna 2008 a zúčastnilo se ho 1362 respondentů starších 18 let, kteří hodnotili jednotlivé oblasti života známkami od jedné do pěti. Jednička byla známkou nejlepší, pětka nejhorší. Sociální jistoty dostaly od lidí průměrnou známku 3,81 a podmínky života starých občanů 3,79. Kvalitu zdravotní péče lidé ohodnotili lidé známkou 3,15.

Sociální oblasti, ohrožení jistot, obava ze zhoršení životních podmínek v důsledku reformních kroků koaliční vlády jsou podle STEM zdrojem napětí ve společnosti. Představují tak skutečné dno klasifikace, i když na konci pořadí v hodnocení jsou již tradičně výsledky privatizace. V porovnání s povolebními měsíci a přelomem let 2006 a 2007 se podle lidí poněkud uklidnila vnitropolitická situace, ukázal průzkum.

Pachatelé drobných deliktů by si mohli sami navrhovat trest

Pachatelé drobných krádeží, lehkých dopravních nehod či jiných společensky méně závažných trestných činů by si mohli sami navrhnout trest. Pokud přiznají vinu a státní zástupce rozhodne, že jimi navržený trest je přiměřený, uzavřou spolu dohodu o vině a trestu. Když nebude mít námitky ani soudce, bude případ uzavřen bez hlavního líčení u soudu. Takové jsou hlavní principy takzvaného institutu prohlášení viny, které představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Cílem novinky, která by mohla začít fungovat počátkem příštího roku, je ulehčit soudům, žalobcům i policistům, kteří by tím pádem podle ministra měli více času na řešení závažné kriminality. Ministerstvo hájí názor, že nová úprava se nemá týkat mladistvých.

O dohodu o vině a trestu se budou moct přihlásit pouze pachatelé méně závažných trestných činů, tedy těch, za které může soud vyměřit horní hranici trestu osm let. Do jednání budou moct zasáhnout i oběti trestných činů, navrhnout budou moct například výši odškodného. Když se obviněný rozhodne pro dohodu o trestu, nebude se moct proti němu odvolat. Aby pachatelé pochopili všechny aspekty dohody, budou muset být ve všech případech zastupováni advokáty.

Lidé mohou zasáhnout do podoby chystaného sčítání lidu

Lidé mohou do 20. února zasáhnout do podoby připravovaného sčítání lidu, které se má konat v roce 2011. Návrh zákona, jímž se cenzus bude řídit, najdou na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ) na adrese www.czso.cz i v jeho jednotlivých pracovištích. Své připomínky a náměty mohou zájemci poslat na adresu [email protected] nebo poštou na adresu ČSÚ. ČTK to sdělil tiskový referát úřadu. Návrh zákona o sčítání je jednou z norem, ke které se budou moci občané vyjádřit. Návrh normy stanovuje údaje, které bude sčítání zjišťovat. Upřesňuje i způsob jejich získání, zabezpečení a ochrany.

Poslední sčítání lidu, domů a bytů se konalo v roce 2001. Po deseti letech má cenzus získat aktuální informace o složení obyvatelstva, jeho ekonomické aktivitě, úrovni vzdělání, národnostním složení i náboženském vyznání. Zaměří se také na velikost rodin a kvalitu bydlení. "Ve značné míře se přitom jedná o informace, které jsou jiným způsobem zatím nezjistitelné," uvedli statistici. Získané údaje slouží vládě a samosprávám pro vytváření budoucích opatření. Sčítání lidu v roce 2011 je součástí celosvětového programu censů, který koordinuje OSN. Otázky podle ČSÚ vycházejí ze seznamu dotazů v nařízení Evropského parlamentu a Rady EU. Sčítání lidu, domů a bytů se opakuje každých deset let. V českých zemích se koná pravidelně od roku 1869.

Ministerstvo chce snížit sběr statistických údajů z podniků

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce snížit na polovinu počet statistických zjišťování, která slouží ke sběru dat z podnikové sféry. Úřad tvrdí, že díky redukci statistických formulářů stát ročně ušetří několik milionů korun a podnikatelé zase uspoří desítky tisíc hodin, které nyní musejí věnovat vyplňování kolonek. Mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský řekl, že po loňské redukci se nyní připravuje 32 statistických zjišťování, z nichž 15 až 16 v oboru zpracovatelského průmyslu ministerstvo plánuje zrušit. Redukci statistických zjišťování Bartovský zdůvodnil tím, že pro strategický rozvoj českého průmyslu již nejsou nutné detailní informace o produkci vybraných odvětví například podle výrobních stupňů nebo podle jednotlivých technologií a výrobků. "Některá statistická šetření zjišťují v dnešní době absurdní ukazatele například o počtu dopřádacích vřeten, spřádacích rotorů, produkci dřevěných pražců, sloupů a tyčí, skládacích krabic z papíru, gramofonových desek či o spotřebě novinového papíru," podotkl.

Denně kouří čtvrtina českých dětí, 45 procent zná konopí

V Česku si denně alespoň jednu cigaretu zapálí čtvrtina šestnáctiletých, více než 11 cigaret pak osm procent dospívajících. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD). Velké jsou i zkušenosti šestnáctiletých s konopím, v roce 2007 je mělo 45,1 procenta z nich. Zkušenosti s jinými drogami, například extází, podle studie poklesly. Novinářům výsledky studie ESPAD představil Ladislav Csémy z Psychiatrického centra v Praze. Zkušenosti s taneční drogou extází klesly z 8,3 procenta v roce 2003 na 4,6 procenta mladých lidí v loňském roce. Podle Csémyho se tak stalo zřejmě proto, že opadá obliba masových tanečních akcí. Velmi mírně se snížila také obliba halucinogenů, například LSD. "Velmi nás těší ten neustálý pokles zkoušení nebezpečných drog typu pervitin a heroin," řekl Csémy. Pokles zaznamenali autoři studie také u opiátů (heroinu), sedativ a těkavých látek. Podle odborníků za to může mimo jiné kvalitní prevence ve školách. Dalším důvodem může být to, že mladí už znají ze svého okolí lidi, které tvrdé drogy poškodily. Alespoň jednu zkušenost s nelegální drogou má podle výzkumu zhruba 300.000 dospívajících. Výzkum však zároveň ukázal, že mladí čím dál víc podceňují riziko pití alkoholu a kouření.

Klokánek nechce, aby se vysílaly záběry Ondřeje z Kuřimi

Brněnské centrum Klokánek nechce, aby se v televizi objevovaly záběry osmiletého Ondřeje z kuřimské kauzy týraných dětí. Kvůli nahrávce, na níž je Ondřej svázaný v komoře rodinného domu, se Klokánek obrací na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Po objevení Barbory Škrlové se záběry opět častěji promítají, Ondřejovi spolužáci je několikrát viděli a opakovaně mu je připomínali, což chlapce rozrušilo, řekla vedoucí Klokánku Ditta Pokorná. Kvůli fotkám a záběrům dětí se případem zabýval i Úřad pro ochranu osobních údajů a vládní výbor pro práva dítěte. Vyzval média, aby necitovala celá jména chlapců. V novinách i televizích tak dnes většinou používají jen křestní jména. Stav Ondřeje a Jakuba po znovuotevření kauzy mají nyní popsat soudní znalci. Chlapci už absolvovali kvůli nejrůznějším posudkům řadu vyšetření.

Výzkum mapuje používání romštiny i češtiny, jakou mluví Romové

Používání romštiny v Česku mapuje výzkum, který naváže na předloňskou analýzu o romských ghettech. Zaměřuje se i na etnolekty češtiny v romských komunitách, tedy na "romskou češtinu". Výsledky by měly být známy letos. ČTK to řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). "Doposud nikdo nevěděl, kolik lidí mluví v České republice romsky a co to je za romštinu, jak lze tuto romštinu kodifikovat," uvedla Stehlíková. Výsledky by pak mohly pomoci zlepšit výuku a výsledky romských školáků. Mnoho z nich má totiž při nástupu do školy jazykovou bariéru. Romsky nemluví, čistě česky ale také neumí. Romští rodiče, od nichž děti češtinu převzaly, se ji sami naučili často jen odposlechem. Malí Romové tak nemívají správnou výslovnost, používají nespisovné výrazy a romské gramatické konstrukce.

Většina romských dětí nechodí do mateřské školy. Nebývají zvyklé na pevný denní režim a delší soustředění. Neumějí například kreslit a dělat jiné činnosti jako jejich vrstevníci. Neznají pojmy, které v praktickém životě nepotřebují a které se získávají z knížek. Školní pomůcky a učebnice jsou přizpůsobeny chápání a vkusu českých dětí.

Bývalý agent Minařík tvrdí, že nepodváděl

Bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavel Minařík, který kdysi plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa, u brněnského krajského soudu rázně odmítl obžalobu z pojišťovacího podvodu. Hrozí mu za něj až 12 let vězení. Ze spisu vyplývá, že se na něm podílel se dvěma bývalými kolegy ze sovětské tajné služby KGB. Kauza se týká shořelého nákladu optických kabelů, které Minaříkova firma prodala na Ukrajinu. Zboží ale klient nedostal. Žaloba uvádí, že náklad byl záměrně spálen, aby mohl Minařík po pojišťovně Kooperativa žádat 41 milionů korun za zničený náklad. "Cítím se absolutně nevinen. Zcela odmítám své nařčení a obžalobu jménem svým i svých přátel (dvojice partnerů z Ukrajiny). Otázkou je, kdo koho vlastně okradl. Byl jsem okraden, podveden. Byla to pojišťovna, která nedodržela své smluvní závazky," uvedl při svém výslechu Minařík. Objasňování jeho kauzy jistě komplikuje to, že se případ odehrál již před 12 lety. Podle soudce Miroslava Nováka je to výsledek nečinnosti ukrajinských úřadů, které česká strana opakovaně žádala o podklady k řízení.

Nominace písně Irglové na Oscara podle Týdne zřejmě odporuje pravidlům

Nominace skladby Falling Slowly z irského filmu Once, jejímiž autory jsou Češka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard, na ocenění Oscar v kategorii nejlepší píseň možná odporuje pravidlům. Uvedl to časopis Týden. O cenu americké filmové akademie mohou usilovat jen písně, které vznikly výhradně pro konkrétní film a lidé je předtím nemohli slyšet. Organizátoři Oscarů se podle Týdne budou oznámením časopisu zabývat.

Skladbu Falling Slowly už totiž dříve na svých koncertech hrála Hansardova irská skupina The Frames. Hansard s Irglovou ji před dvěma lety vydali na svém albu The Swell Season i na soundtracku k filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, ve kterém rovněž zazněla. Podle Hřebejka je za obviněním závist lidí, kteří krajanům nepřejí mezinárodní úspěch. "Byl to repertoár, který vznikl pro Once," řekl ČTK Hřebejk. Potvrdil, že na hudebním materiálu i textu písně spolupracovali Hansard s Irglovou s autorem scénáře a režisérem irského nízkorozpočtového snímku Johnem Carneyem. Hřebejk financoval natáčení hudby v českém studiu na základě gentlemanské dohody, že některé z písní bude moci využít i on ve svém filmu. Původně chtěl prý v Krásce v nesnázích použít starší skladby Hansardových The Frames, tomu však ale zabránili majitelé autorských práv. "Nevím, proč by jim teď nějaký český závistník měl kazit jejich fenomenální světový úspěch proto, že byli tak laskaví a my jsme mohli použít nad rámec naší dohody a v rámci našeho mnohaletého kamarádství další skladbu místo toho, abychom vyjednávali o starších Glenových skladbách," uvedl Hřebejk.

Jan Kaplický navrhl šaty jedné z finalistek České Miss

Jedny z večerních šatů pro finálový večer soutěže o titul Česká Miss 2008 představil na ruzyňském letišti architekt Jan Kaplický. Hedvábnou róbu ve výrazné fialové barvě navrhl přesně na míru jedné z finalistek. Vyzdvihl zejména její vnady, a jak řekl novinářům, inspiroval se i její tváří. Finalistky čtvrtého ročníku soutěže krásy si zkoušely extravagantní modely, v nichž absolvují módní přehlídku, jednu ze soutěžních disciplín. Dívky v hotelu na ruzyňském letišti zahájily soustředění před finálovým večerem, které se odehraje 2. února v odletové hale. Přímý přenos odvysílá ho TV Nova.

Sedmdesátiletý architekt Jan Kaplický vešel do širšího povědomí české veřejnosti poté, co loni v březnu vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž na stavbu nové budovy Národní knihovny v Praze. Jeho kontroverzní návrh stavby, označované mimo jiné jako "chobotnice", vyvolal živou diskusi mezi jeho odpůrci a zastánci. Stále není jasné, jestli bude Kaplického budova na Letné vůbec stát, protože proti stavbě se postavili pražští zastupitelé za ODS, která má ve vedení města většinu.

Počasí

Sobota bude zpočátku slunečná, postupně až oblačná. Teploty vystoupí 6 až 10 stupňů Celsia. Meteorologové varují před silným větrem po dobu celého víkendu.