Zprávy

Pražská demonstrace neonacistů skončila po hodině bez incidentů

Demonstrace pravicových extremistů na pražském Palackého náměstí skončila zhruba po hodině bez incidentu. Na náměstí, kde se mohou konat akce bez ohlášení úřadům, se shromáždilo podle policie 200 až 250 radikálů. Čtyři z nich policisté předvedli na služebnu. Po projevech se neonacisté po skupinkách rozešli. Dva extremisty policie zadržela kvůli přestupku proti shromažďovacímu zákonu. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byli ozbrojeni nunčaky a boxerem. Další dva stoupence ultrapravice policie předvedla, aby ověřila jejich totožnost. Někteří účastníci demonstrace měli kukly a černé vlajky. Řečníci četli projevy, v nichž si stěžovali na zákaz plzeňského pochodu plánovaného na dnešek a tvrdili, že byl protizákonný. Kritizovali také stav svobody a demokracie v Česku. Neonacisté chtěli původně projít centrem Plzně. Ohlášenou akci, proti níž se zvedla vlna odporu, ve čtvrtek zakázal primátor. Datum pochodu odpovídalo výročí transportu plzeňských Židů do Terezína v roce 1942. Na plzeňské náměstí Emila Škody dorazila asi desítka přívrženců krajní pravice. V pochodu k synagoze jim zabránily policejní dodávky, které stály napříč ulicemi. Policie měla mnohonásobnou převahu.

Několik set lidí přišlo na pietní shromáždění, které se před plzeňskou Velkou synagogou konalo při příležitosti výročí prvního transportu místních Židů do koncentračního tábora. Přítomné hlídaly stovky policistů, kteří byli připraveni zabránit případným střetům s neonacisty. Před synagogu přišlo i několik desítek anarchistů, promluvil například předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček, vrchní zemský rabín Karel Sidon, katolický biskup František Radkovský a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Připomněli, že 18. ledna před 66 lety z Plzně odjel první transport Židů. Na adresu neonacistů přítomní uvedli, že jde o osoby, které si neváží demokracie a zneužívají ji.

Duel Klause a Švejnara v Senátu má být pravděpodobně 29. ledna

Prezident Václav Klaus a jeho protikandidát Jan Švejnar se spolu utkají ve veřejné debatě pravděpodobně v úterý 29. ledna. Debatu organizuje senátorský klub ČSSD jako své otevřené zasedání. Klaus na rozdíl od Švejnara vzájemný veřejný duel dříve odmítal s tím, že o budoucím prezidentovi budou rozhodovat zákonodárci, jimž se představuje v rámci schůzek v jednotlivých frakcích, a ne voliči jako při přímé volbě prezidenta. Minulý týden už ale na svou účast ve veřejném duelu přistoupil. Švejnar Klausovu změnu názoru přivítal. Zdůraznil ale, že slyšení v Senátu není a ani nemůže být náhražkou skutečné prezidentské debaty s neutrálním a profesionálním moderátorem na neutrální půdě televizního studia. Parlament bude hlavu státu vybírat 8. února na Pražském hradě. Za favorita je považován kandidát občanských demokratů Klaus.

S rozhodnutím o tom, zda prosazovat veřejnou volbu prezidenta, čekají sociální demokraté mimo jiné i na analýzy právníků. Mají dát například odpověď na otázku, zda se musí sněmovna a Senát na způsobu volby shodnout, nebo zda může dvousetčlenná dolní komora jednaosmdesátičlenný Senát přehlasovat, a veřejnou volbu prosadit třeba i proti jeho vůli. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) s možností, že by sněmovna při výběru volby přehlasovala Senát, nesouhlasí. Procedurální záležitosti, tedy i způsob volby, musí podle něj schválit obě komory parlamentu. Kvůli sporu o to, jak volit, se rýsuje potenciální konflikt sněmovny a horní komory. V Senátu má totiž většinu právě ODS, která trvá na tajné volbě.

Jan Švejnar čelí trestnímu oznámení za ČSOB

Prezidentský kandidát Jan Švejnar podle televize Nova čelí společně s dalšími bývalými i současnými členy vedení ČSOB trestnímu oznámení. Podal ho jeden z klientů banky Zbyněk Vašíček. Švejnar a další manažeři ČSOB podle něj nezabránili v letech 2003 až 2005 úniku citlivých dat klientů banky. ČSSD je trestním oznámením na Švejnara tři týdny před prezidentskou volbou pobouřena. Její vysocí představitelé dokonce naznačují, že za tím stojí ODS. Předseda klubu poslanců ODS Petr Tluchoř to popřel. Samotný Jan Švejnar po své mluvčí vzkázal, že se k případu zatím nebude vyjadřovat. Oficiálně nemá žádné informace.

ČSSD bude žalovat policii a Kubiceho

Sociální demokracie a její předseda Jiří Paroubek podají v pondělí žalobu na policii a bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. V souvislosti s Kubiceho zprávou je viní z protiprávního zásahu do politického boje v loňských parlamentních volbách. "Trestní oznámení, která jsme podali na pana Kubiceho, se dostávají pod koberec. Soudní žalobu bude muset někdo brát vážně," řekl šéf ČSDD Jiří Paroubek. Kubice podle socialistů na základě nezpracovaných policejních stop obvinil ČSSD z prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Zpráva podle nich "hrubě ostouzela tehdejší nejsilnější vládní stranu a její představitele".

Informace ze zprávy ÚOOZ, kterou Kubice předložil loni v květnu na zasedání sněmovního branného výboru, se dostaly na veřejnost čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny. Navzdory tomu, že část jednání poslanců byla uzavřená, protože dokumenty byly v režimu utajení. Kubice ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ. ČSSD tvrdí, že ji únik Kubiceho zprávy ve volbách poškodil.

ČSSD vyzvala Klause, aby rozhodl o soudním čekateli Langrovi

Vedení sociální demokracie vyzvalo prezidenta Václava Klause, aby rozhodl o soudním čekateli Petru Langrovi. Podle socialistů je prezident vázán verdiktem pražského městského soudu. Soud mu loni v červnu uložil, aby do šesti měsíců Langra jmenoval soudcem, nebo vysvětlil své záporné rozhodnutí. Lhůta skončila ve čtvrtek. Prezident se rozhodl počkat na názor Nejvyššího správního soudu (NSS), k němuž podal proti rozsudku kasační stížnost. Případně má v plánu obrátit se i na Ústavní soud (ÚS). Podle Klausova mluvčího Petra Hájka výrok městského soudu neumožnil prezidentovi rozhodnout se jinak, protože by hrozilo, že Klaus poruší ústavu a vytvoří se nebezpečný precedens. "Rozhodnout jinak by znamenalo, že jmenování do ústavních funkcí lze na prezidentovi soudně vynutit a že jeho jmenovací pravomoci jsou přezkoumatelné ve správním řízení, což je v rozporu s tím, co deklaruje ústava," sdělil Hájek. Podle socialistů je ale kasační stížnost mimořádným opravným prostředkem a nemá odkladný účinek.

Langra a další tři desítky čekatelů odmítl Klaus před téměř třemi lety jmenovat soudci s odůvodněním, že je jim méně než 30 let. Jeho krok vyvolal řadu kritických reakcí, například ze strany ministerstva spravedlnosti či soudů, které s novými soudci počítaly a obávaly se přetížení.

Mladá fronta Dnes: SABE prý armádě zboží dodávala, vojáci možná platili dvakrát

Šéf brněnské firmy SABE, kterou kriminalisté spojují s černým fondem generálního štábu, Mladé frontě Dnes řekl, že firma nemá s fondem nic společného. Podle kriminalistů vojáci firmě propláceli zboží, které nikdy nedostali, a peníze skončily v černém fondu. Její majitel ale tvrdí, že firma zboží skutečně dodávala a generální štáb za něj pak nejspíš zaplatil podruhé někomu jinému. Úvahy o korupci na jedné ze sekcí velení armády majitele fimry Pavla Zapletala přivedly k domněnce, že obviněný voják mohl sice zboží oficiálně převzít, ale do skladů generálního štábu ho nikdy nedovezl. Hlavní objednávanou položkou generálního štábu u SABE byly prý náplně do kancelářských tiskáren. Firma podle Zapletala vojákům tonery skutečně dodávala. Generální štáb si u ní navíc prý objednával také další kancelářské potřeby a reklamní předměty. Obchody se podle Zapletala nevykazovaly jen na papíře, vojáci si prý zboží vždy převzali, píše MfD.

Černé fondy vznikaly na generálním štábu údajně v letech 2003 až 2007. Generální štáb prý platil firmám, se kterými byl domluvený, za neexistující zboží. Vojáci pak podle vyšetřovatelů obdrželi vzkaz, že peníze dorazily a že si můžou začít objednávat, co chtějí. Spřízněná firma údajně potom nakoupila a dodala požadované zboží, za což měla provizi 20 procent. Z podvodně získaných 17,5 milionu korun se pořádaly večírky, rozdávali se luxusní dary, platily se drahé dovolené a kupovala se výbava pro důstojníky a generály. Policie zatím stíhá dva vysoké důstojníky, nejsou ale zřejmě vyloučena i další obvinění.

Do Ohře spadli při raftingu tři lidé, dva zřejmě utonuli

Dva muži utonuli na řece Ohři při raftingu u obce Kyselka na Karlovarsku. V raftu byli čtyři muži z Chomutovska, dva z nich ve věku 34 a 35 let se hasičům podařilo zachránit, po zbývajících dvou ale potápěči stále pátrají. "Chtěli na raftu sjet radošovský jez, kde ale zůstali zachyceni ve vodním víru. Dva z nich přitom z raftu vypadli do řeky, zatím je pořád hledáme," řekl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Další muž podle něho spadl do vody při příjezdu policistů, kterým se ho ale společně se správcem jezu ihned podařilo vytáhnout na břeh. Čtvrtý muž zůstal v raftu a byl vytažen s ním.

Ve vedení Ingosstrachu smí být jen Rusové, společnost PPFI českého podnikatele Kellnera to napadne u soudu

Mimořádná valná hromada velké ruské pojišťovny Ingosstrach, v níž má podíl společnost PPF Investments (PPFI) českého podnikatele Petra Kellnera, mimo jiné schválila, že ve správní radě firmy mohou být jen ruští občané s ekonomickým či finančním vzděláním a nejméně tříletou praxi v pojišťovnictví. Právníci zastupující v Rusku PPFI jsou rozhodnuti výsledky valné hromady napadnout u soudu. "Hlasovali jsme proti, ale k přijetí těchto bodů stačí prostá většina. Tu my nemáme," podotkl právní zástupce PPFI, která přes tři společnosti kontroluje 38,5 procenta akcií druhé největší pojišťovny v Rusku. Vedení Ingosstrachu i majoritní vlastník společnost Bazovyj Element (Basic Element) ruského podnikatele Olega Děripasky se ale s příchodem zahraničního investora odmítají smířit a obě skupiny spolu vedou tvrdou právní válku.

Před 10 lety byl Václav Havel podruhé zvolen prezidentem ČR

Historicky první společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, která se konala 20. ledna 1998 ve Španělském sále Pražského hradu, měla na programu jediný bod - volbu hlavy státu. O prezidentský úřad se ucházeli tři muži - tehdejší prezident Václav Havel, komunisty navržený astrofyzik Stanislav Fischer a předseda republikánů a poslanec Miroslav Sládek. Ten se však volby nemohl zúčastnit, neboť byl v souvislosti s obviněním z rasové a národnostní nesnášenlivosti ve vazbě. Volba byla dramatická - v druhém kole byl nakonec rozdílem jediného hlasu zvolen Václav Havel - a měla ještě dramatičtější dohru. Na hrubý výpad republikánského poslance Jana Vika proti Havlovi po slavnostním vyhlášení výsledků reagovala prezidentova manželka Dagmar tak, že dvakrát zapískala na prsty. "Proti tomu, co zaznívalo z úst některých poslanců, mám pocit, že jsem to nepřepískla," prohlásila po pár dnech v tisku.

Experti se přou o úroveň současné české architektury

Odborníci se neshodují v názoru na úroveň současné české architektury. Zatímco někteří nešetří chválou a tvrdí, že stavby vznikající v Česku jsou nad evropským průměrem, jiní naopak míní, že úroveň české architektury za vývojem ve světě propastně zaostává. Za největší problém nicméně oba tábory shodně označují to, že řada staveb v Česku vzniká bez odborníků. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi experty na soudobou českou architekturu.

Zájem o psychiatrické přednášky v Bohnicích je obrovský

O sérii psychiatrických přednášek, kterou tento týden zahájila bohnická léčebna, je nečekaně velký zájem. Jak řekla mluvčí léčebny Dagmar Žaludová, prvního semináře se zúčastnilo 110 lidí, na příští úterý už se do pátku přihlásilo 50 zájemců. Cílem akce je podle vedení léčebny zvýšit povědomí lidí o psychiatrii a duševních nemocech. Podle ředitele léčebny Ivana Davida aktuální mediálně sledované případy ukázaly, jak málo se ví o psychických nemocech. Jako příklad jmenoval kauzu bezdomovce, kterého sled událostí po nálezu novorozence v kontejneru dovedl z ulice až do psychiatrické léčebny, nebo složitý případ "Aničky" z kuřimské kauzy. Další aktuálně sledovanou kauzu používání údajných klecových lůžek v Česku pak rozvířila britská BBC. Podle Žaludové navštívili britští reportéři také bohnickou léčebnu, protože v ní ale nenašli jediné klecové ani síťové lůžko, do reportáže se Bohnice

Diagnostický ústav v Dobřichovicích zahájil projekt Návrat domů

Část dětí žijících v dětských domovech ve Středočeském kraji by se mohla brzy vrátit ke svým rodinám. Má to umožnit projekt Návrat domů, který zahájil Diagnostický ústav v Dobřichovicích u Prahy ve spolupráci s Dětským domovem Lety. Pracovníci ústavu vyberou asi deset dětí, o jejichž návratu do rodiny začnou jednat. "S vybranými dětskými klienty se pokusíme o jejich sblížení s rodiči," uvedla mluvčí ústavu Blanka Strouhalová. Doba pobytu dětí v zařízení ústavní výchovy je podle autorky projektu Lenky Průšové zbytečně dlouhá. Východiskem projektu je zvýšená komunikace s rodiči. Pokud je podle odborníků doba odloučení dítěte od rodiny delší než jeden rok, získá jiné sociální návyky a rodiče a jejich potomci se navzájem odcizí. Dodala, že český právní řád se soustřeďuje na ochranu dítěte před patologickou situací v rodině, jako je alkoholismus nebo domácí násilí, tedy na dobu před nařízením ústavní výchovy. Ale potřebami dítěte žijícího v ústavu se už tak intenzivně nezabývá.

Diagnostický ústav i Dětský domov Lety projekt úspěšně ověřovaly již v minulém roce a několik dětí se tak vrátilo domů nebo našlo novou rodinu. "Pro rok 2008 získal projekt finanční podporu Nadace Terezy Maxové ve výši zhruba 560.000 korun, a proto jej bude možné uskutečnit v širším měřítku než loni," sdělila Strouhalová. V rámci projektu se tým složený z odborníků obou zařízení snaží poskytnout rodině takovou podporu, aby byla schopna odstranit důvody, které vedly k nařízení ústavní výchovy dítěte, a to se mohlo opět vrátit domů. Poté rodinu ještě několik měsíců novou situací podle potřeby doprovází.

Celkově je v dětských domovech a ve výchovných a diagnostických ústavech v ČR asi 7500 dětí, přes 10.000 žije v ústavech sociální péče. Ve srovnání se zahraničím je rekordní hlavně počet dětí v kojeneckých ústavech, kde skončí šest z 1000 českých dětí do tří let. Česko kvůli tomu bývá kritizováno zahraničními odborníky.

Praha si získává pověst bašty dobré gastronomie

Pověsti bašty skvělé gastronomie by se prý mohlo dočkat české hlavní město. Atmosféra, jídlo i obsluha několika restaurací má podle znalců na to, aby byly zařazeny do prestižních kulinářských průvodců. V kuchyních se objevili lidé odhodlaní bojovat o hvězdy proslulého Michelinu, jež v postkomunistickém prostoru dosud nikdo nemá. Konkurence prý prospívá všem. Jídlo je totiž fenomén, který přitahuje stále více pozornosti v Česku i ve světě. "Lidé začínají mít zájem o kvalitní jídlo připravené z dobrých surovin a chtějí k tomu pít kvalitní víno. Trochu dozráli a začali vydělávat peníze. Už jsou nabaženi golfu, hezkých aut a chtějí udělat něco pro zdraví a potěšit své smysly," řekl šéfkuchař z pražského hotelu Alcron Jiří Štift. Je jedním z kulinářských mistrů, jehož podnik má ambice na michelinské ocenění.

To, že se v Praze objevují lidé, kteří "přičichli" k Michelinu, je podle šéfkuchařů pozitivní. V restauraci Allegro v hotelu Four Seasons vaří majitel michelinské hvězdy Andrea Accordi. Gastronomickou hladinu rozčeřil nedávno britský šéfkuchař Gordon Ramsay, který otevřel v hotelu Hilton restauraci Maze. Podniky z jeho řetězce sbírají ve světě jednu hvězdu po druhé a pražský má prý šance se k nim přiřadit.

Kapela Gipsy.cz odpoví na Čunkovy výroky na adresu Romů písničkou

Zbraní sobě vlastní, tedy písničkou, hodlá bojovat proti přístupu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka k řešení romských problémů v Česku kapela Gipsy.cz složená z romských hudebníků. "Nemůžeme zůstat zticha," řekl houslista Vojtěch Lavička, který působí rovněž ve sdružení Romea prosazujícím zlepšení soužití většinové společnosti s romskou minoritou. Kapela písničku možná zařadí i na své druhé album, s jehož vydáním počítá v letošním roce.

Poškozený unikátní klavír pomůže opravit veřejná sbírka

Veřejná sbírka má pomoci k opravě unikátního kladívkového klavíru z 18. století, který patří brněnské cembalistce rakouského původu Barbaře Marii Williové. Při stěhování kvůli listopadovému koncertu se křehký a bohatě zdobený nástroj poškodil. Na opravu je potřeba asi 400.000 korun, řekl Jan Mach z hudební agentury CEMA, která na podporu sbírky uspořádá benefiční koncert. Kvůli neobratné manipulaci má klavír poškozenou mechaniku, boční intarzie i spodní desku. Autorem je výrobce hudebních nástrojů Franz Josef Baumeister, klavír zhotovil v roce 1797. Díky použitým materiálům a technologiím i svému věku má zvláštní zvuk.

Senát chystá novou doprovodnou expozici k valdštejnské výstavě

Senát chystá novou doprovodnou expozici k výstavě o Albrechtovi z Valdštejna. Potěší zejména milovníky chladných zbraní, tedy mečů, dýk nebo kordů. Dvě desítky takovýchto exponátů budou od příštího úterý v senátní výstavní síni. Na výstavě budou exponáty od soukromých sběratelů, kteří je nabídli po zahájení valdštejnské výstavy. Doplní je zbraně ze sbírek Vojenského historického ústavu.

Tato výstava je ojedinělá mimo jiné svým rozsahem. Organizátorům se podařilo svézt do Prahy stovky uměleckých děl, zbraní i dalších předmětů, které jsou od dob třicetileté války roztroušeny jako válečná kořist po celé Evropě. Expozice bourá představu o tom, že Valdštejn byl pouze vojevůdce z období třicetileté války. Představuje tohoto vévodu také jako státníka, stavitele, diplomata a mecenáše. Nezapomíná ani na Valdštejnovy souputníky a nabízí pohled i na každodenní život v první polovině 17. století. Valdštejnská výstava, kterou navštěvuje téměř tisíc lidí denně, bude otevřena do 2. března. Kvůli velkému zájmu byla totiž proti původním plánům o dva týdny prodloužena.

Na Hlinecku vyrazil po staveních první masopustní průvod

Černé a červené šmouhy na obličejích návštěvníků skanzenu Veselý kopec na Chrudimsku prozrazovaly, že se po roce mezi roubenky opět vrátily masopustní maškary. Uniknout maskám slaměného, kobylce, rasovi nebo kominíkovi se podařilo jen málokomu. Tradiční masopustní obchůzka po roubených staveních zahájila sezonu průvodů maškar na Hlinecku, řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Hlinecké masopustní obchůzky mají dlouhou tradici, etnografové mají zmínky z 19. století, ale počátky tradic spadají až do pohanského období.

Sport

Závod Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově byl kvůli větru zrušen. Jury o tom rozhodla v průběhu prvního soutěžního kola, které bylo předčasně ukončeno hned dvakrát. Poprvé chyběly k dokončení skoky pouze šesti závodníků, po snížení nájezdu absolvovala nový skok jen dvacítka letců. První kolo bylo zrušeno po pokusu Švýcara Simona Ammanna, který dopadl na značku 213 metrů. Na postupových místech do druhého kola byla trojice českých reprezentantů - Roman Koudelka, Antonín Hájek a Borek Sedlák. Všichni ale museli na můstek ještě jednou. "Vítr se točil a v jednu chvíli foukal proti, což bylo nebezpečné," řekl novinářům šéf skoku Mezinárodní lyžařské federace Walter Hofer. "Můstek byl dobře připraven, ale počasí bylo proti."

Rychlobruslařka Kateřina Novotná obsadila na mistrovství Evropy na krátké dráze v lotyšském Ventspilsu páté místo na pětisetmetrové trati. Po pátečním bronzu z patnáctistovky patří Novotné v průběžném pořadí víceboje šestá pozice.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová obsadila v závodu Světového poháru v jízdě v boulích v Lake Placid čtvrté místo. O jednu pozici tak vylepšila svůj výsledek z prosincového úvodního podniku sezony ve francouzském Tignes. V americkém olympijském středisku zvítězila domácí Emiko Toritová, mezi muži dominoval Kanaďan Warren Tanner. V průběžném pořadí Světového poháru je Sudová pátá.

I ve svém druhém utkání na evropském šampionátu v házené čeští reprezentanti prohráli. V norském Stavangeru nestačili na olympijské vítěze z Chorvatska a odešli poraženi 26:30. K postupu do dalších bojů musejí v posledním střetnutí ve skupině A v neděli zdolat vicemistry světa Poláky.

Cyklistka Lada Kozlíková zlepšila na Světovém poháru v Los Angeles český rekord ve stíhacím závodu na tři kilometry. Na olympijské dráze zajela v kvalifikaci čas 3:38,925, její předchozí rekord z loňského mistrovství světa měl hodnotu 3:39,395. Kozlíková díky tomu obsadila v kvalifikaci třetí místo a utká se s Američankou Hammerovou o bronzovou medaili.

Žokej Filip Minařík si v jihočínském Macau připsal další vítězství. V dostihu The Moruya na 1800 metrů se prosadil v sedle koně Jiefang Road a zásluhou šestého prvenství se dostal na průběžné 15. místo v tamním šampionátu žokejů.

Počasí

Meteorologové varují před zvýšením hladiny řek v Libereckém kraji. V horských oblastech bude kvůli teplu odtávat sníh a zároveň má pršet. Nejintenzivnější vzestupy hladin řek lze očekávat v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Proudění teplého vzduchu do Česka doprovází západní vítr o rychlosti 50 až 70 kilometrů za hodinu. Je zataženo, teploty od 7 do 11 stupňů Celsia.