Zprávy

Prezident Klaus s premiérem Topolánkem hovořil o plánech vlády a volbě prezidenta

Premiér Mirek Topolánek (ODS) představil prezidentovi Václavu Klausovi plány vlády na letošní rok. Na slavnostním obědě na zámku v Lánech prezidentovi řekl, že jeho kabinet chce otevřít důchodovou reformu, "dotáhnout" reformu zdravotnictví a začít se změnami v systému justice. Někdejší šéf ODS se současným jednal také o taktice, kterou chce největší vládní strana prosadit ve volbě prezidenta do čela státu znovu Klause. Topolánek po téměř dvouhodinové schůzce s prezidentem vyzdvihl novoroční projev hlavy státu. I podle něj Česko nyní prožívá nejlepší období svých dějin. Pochválil Klause také za to, že novoroční projev nezneužil pro kampaň před nadcházející volbou. "Nevidím důvod, abych nebyl optimistou," řekl Klaus k roli ODS a dalších zákonodárců ve volbě prezidenta, která začne 8. února. Nepřímo komentoval také záměr protikandidáta Jana Švejnara vyrazit před volbami do českých měst. Prezident nic takového neplánuje, protože "ruku si s občany podává" průběžně.

Senátor Štětina: Klaus by se měl omluvit, znevážil snahy o zrušení KSČM

Senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených) míní, že prezident Václav Klaus by se měl omluvit lidem, kteří se "bez postranních úmyslů, vedeni vyššími principy mravními" snaží Českou republiku "zbavit bolševického dědictví". Podle senátora se o nich Klaus v posledních dnech vyjádřil znevažujícím způsobem. K omluvě Štětina prezidenta vyzval v otevřeném dopise. Mluvčí prezidentské kanceláře Petr Hájek ČTK řekl, že prezident dopis nečetl a nebude ho komentovat.

"Nejdříve jste označil volání po zákazu KSČM za směšné, v novoročním projevu jste pak úsilí vypořádat se právními demokratickými prostředky s ostudnou poslední stalinskou komunistickou stranou v Evropě označil za včerejší bitvy jež bojovat není příliš obtížné a odvážné," napsal Štětina. Klaus v předvánočním pořadu Nedělní partie televize Prima mimo jiné uvedl, že se mu zdá "směšné, že dneska někdo hrdinně bojuje s komunismem". Podle prezidenta měl takto bojovat "před dvaceti, třiceti lety". V novoročním projevu pak prezident připomněl například i rok 1948 a následující čtyři desetiletí komunismu. "Při jejich hodnocení ale nevystačíme s líbivými proklamacemi, které někteří dnes tak snadno zastávají, protože je to už nic nestojí. Bojovat včerejší bitvy není příliš obtížné a odvážné," poznamenal. Současně ale Klaus varoval před lhostejností nebo smířlivostí vůči tomuto období po roce 1948.

Štětina je mimo jiné spoluautorem návrhu novely, která by zakázala propagaci komunistického hnutí a komunistických symbolů, podílel se na vzniku petice Zrušme komunisty a je rovněž předsedou senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM. Někteří kritici mu vyčítají jeho údajné členství v předlistopadové KSČ.

Lidé si letos přejí hlavně zdraví a zvýšení mezd

Lidé si v letošním roce přejí hlavně lepší zdraví blízkých i vlastní a zvýšení platů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu Dnes (MfD). Lepší zdraví blízkých si v průzkumu letos přeje 19 procent, lepší vlastní zdraví 17 procent a zvýšení platu 14 procent dotázaných. Dalších 12 procent uvedlo, že má vše a letos už nic nepotřebuje. Nejčastěji to prohlásili mladí lidé do 17 let věku, často ale i lidé ve věku 55 až 65 let.

Euro: Za catering dostanou České aerolinie 682 milionů korun

Za firmu Air Czech Catering, která poskytuje stravovací služby v letadlech, dostanou České aerolinie 682 milionů korun. Uvedl to server Euro OnLine; aerolinie nechtějí částku až do uzavření transakce komentovat. Prodej leteckého stravování italské firmě Alpha Overseas Holdings musí totiž koncem ledna schválit valná hromada Českých aerolinií.

Prodej cateringu je součástí ozdravné kůry, kterou ztrátové firmě naordinoval prezident Radomír Lašák a kterou schválila valná hromada v červnu 2006. Ještě před cateringem se aerolinie zbavily nákladového terminálu, za který kupec podle informací Eura zaplatil 763 milionů korun. Peníze za terminál již firma dostala. K prodeji obou součástí sáhlo Lašákovo vedení, aby ČSA získaly hotové peníze a vyrovnaly se s kumulovanou ztrátou v řádech stamilionů korun. Předloni firma hospodařila se čtyřsetmilionovou ztrátou, za loňský rok i díky prodeji terminálu očekává asi stomilionový zisk.

Rakouská policie odmítá nepřiměřenost zákroku k českému občanovi

Obvinění z násilí, kterého se údajně na českém lékaři Petru Klapetkovi dopustili rakouští policisté, na dotaz ČTK rozhodně odmítl policejní inspektor Christian Mayr z tyrolského Riedu. Tam byl 58letý Klapetek 27. prosince předveden po sporu v jednom z místních hotelů. Mayr označil Klapetkovo chování za krajně nestandardní, poznamenané velkými výkyvy v chování, z něhož získal dojem, že jde o "psychicky nemocného člověka, který přesně neví, co se děje". "Z naší strany rozhodně nedošlo k žádnému porušení předpisů nebo práv předvedeného," zdůraznil.

Klapetek uvádí, že jeho hotelový účet byl výrazně předražen, a proto žádal o jeho podrobný rozpis. To prý recepční odmítla a zavolala policii. Dva její příslušníci byli podle Klapetkových dodatečných údajů sdělených českým médiím brutální, udeřili ho obuškem a nasadili mu pouta. V policejním protokolu o zadržení a výslechu na zemském policejním inspektorátu, který Klapetek dobrovolně podepsal, je však pouze zmínka o chvatu v oblasti krku. Podle Mayra se Klapetek policistům opakovaně odmítl prokázat, a ti jej proto vyzvali, aby s nimi jel na stanici. Čech s tím sice souhlasil, ale požadoval, aby ho doprovázela manželka, což podle Mayra odporuje předpisům. "Když ani po několika výzvách nechtěl nastoupit, sáhli policisté k lehkým donucovacím prostředkům. Jakmile je ale Klapetek upozornil na to, že nedávno prodělal operaci hlavy, okamžitě od nich upustili," uvedl Mayr, který byl osobně přítomen výslechu. Když si pak Klapetek stěžoval na zdravotní problémy, byla přivolána pohotovost a český lékař byl převezen do nemocnice. Tam byl ale na vlastní žádost propuštěn a vrátil se na policejní stanici, kde podal na oba policisty trestní oznámení. Opakovaně se přitom oháněl styky na vysokých politických místech v Praze.

Ceny potravin inflaci zřejmě příliš nezvýší

Rostoucí ceny potravin nemusejí tolik působit na další růst inflace. Shodli se na tom členové bankovní rady. Během roku se totiž podle některých centrálních bankéřů současný růst cen potravin ve světě zastaví. Navíc nevylučují, že do cen potravin se již v listopadu s předstihem částečně promítlo zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. Bankovní rada se shodla, že rizika současné prognózy ČNB jsou celkově zhruba vyrovnaná. Během roku by se rostoucí inflace měla rychle vracet k nižším úrovním. K dalšímu utlumení tlaků na růst cen navíc přispěje i zpomalení hospodářského růstu. Bankovní rada ČNB se rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na 3,50 procenta.

Fincentrum: Splátky hypoték můžou být měsíčně až o 2000 Kč vyšší

Měsíční splátka hypotéky může být na konci letošního roku až o 2000 korun vyšší, než je tomu nyní. Průměrný úrok za hypoteční úvěr se totiž může pohybovat až kolem sedmi procent. Dražší hypotéky se přitom netýkají pouze nových zájemců o vlastní bydlení, ale také lidí, kterým v průběhu letošního roku skončí takzvaná fixace. V tiskové zprávě to oznámila poradenská společnost Fincentrum. Zdražování hypoték může vést podle Petra Stuchlíka z představenstva Fincentra k větší oblibě nájemního bydlení. "Ve větších městech je mnoho nových bytů, které jejich majitelé nabízejí k pronájmu. Například byt, který při financování na hypotéku včetně všech poplatků bude stát majitele v roce 2008 měsíčně 19 tisíc korun, může si zájemce pronajmout za 13 tisíc korun včetně poplatků za služby a energie," komentoval Stuchlík očekávaný vývoj. Celkový objem hypoték poskytnutých v loňském roce má být podle očekávání odborníků téměř o polovinu vyšší, než v roce 2006. Letos se však tento vývoj již pravděpodobně nezopakuje.

Temelín letos plánuje vyrobit nejvíc elektřiny v historii

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín hodlá letos vyrobit 13,618 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, zatímco loni její produkce činila 12,624 miliardy kWh. Vyšší dodávky má přinést zkrácení odstávek a také nedávná modernizace turbín, díky níž vzrostl výkon obou bloků, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Pokud energetici plán dodrží, pro Temelín to bude nejvíc vyrobené elektřiny od roku 2000, kdy mladší ze dvou českých atomových elektráren spustila první blok. Elektřina na jihu Čech přitom patří k nejdražším v zemi. Zatímco domácnostem ve většině republiky se její cena zvýší od ledna v průměru o 9,1 procenta, jihočeské domácnosti, kterým proud dodává koncern E.ON, za něj vydají průměrně o 11,1 procenta více. Rodiny v kraji, které elektřinou i topí, tak zaplatí ročně zhruba o 3263 korun více.

Muž z Mikulčic je podezřelý ze zabití dvouměsíční dcerky

Policie zadržela v uplynulých dnech třiadvacetiletého muže z Mikulčic na Hodonínsku, který je podle kriminalistů podezřelý ze zabití své dvouměsíční dcery. Dítě zemřelo o Vánocích poté, co údajně spadlo otci při výměně plenek z přebalovacího pultu. Lékaři tuto verzi odmítli. Muž se nakonec při výslechu přiznal, že plačící dítě udeřil do hlavy, řekla mluvčí jihomoravské policie. Podezřelému hrozí až 12 let vězení. Obyvatelé Mikulčic jsou podle starosty obce Josefa Helešice událostí zděšeni. Děvčátko přivítal mezi novými občánky teprve 10. prosince. Nic prý tehdy nenasvědčovalo tomu, že by bylo v ohrožení. S otcem dítěte nebyly v obci žádné potíže.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Smetky a spol. z kauzy H-System

Nejvyšší soud definitivně potvrdil odsuzující rozsudek v kauze vytunelované stavební společnosti H-System, v níž přišlo podvodem nejméně 1095 lidí o téměř miliardu korun. Nevyhověl tak návrhům odsouzeného zakladatele projektu levného bydlení Petra Smetky a také Ivana Krále a Pavla Středy ze Stavebního bytového družstva Svatopluk, kteří žádali zrušení rozsudku a vrácení případu k novému projednání. V platnosti tak zůstává pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu z předloňského června, kterým odvolací senát potvrdil Smetkovi 12 let vězení. Má také 389 poškozeným klientům nahradit stamilionové škody.

V odvolacím jednání vrchní soud potvrdil i podmíněné tresty za poškozování věřitele pro dvojici mužů z družstva Svatopluk, jež sdružuje přes 600 klientů H-Systemu, kteří ve výstavbě pokračovali i za cenu dalších investic. Smetka se od počátku hájil tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. Považuje se za oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana (ČSSD) nazvané Čisté ruce. H-System založil v roce 1993. Po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Klient měl dům či byt dostat do dvou až tří let. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka totiž podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.

Kriminalisté znají Mrázkova vraha, chybí jim ale důkazy

Podle servru Aktuálně.cz kriminalisté znají jména lidí, kteří stojí za vraždou podnikatele Františka Mrázka. Ten byl zabit před dvěma roky před pražským sídlem své firmy. Důkazy, které by obstály u případného soudu, ale policii chybí. Oficiálně tak zůstává případ pro nedostatek důkazů odložen. Podle policejních zdrojů samotnou vraždu zorganizovali dva lidé. Jde o člena slovenského podsvětí a bývalého policistu z elitní jednotky. "Oba shodou okolností v minulosti pro Františka Mrázka pracovali," uvedl Aktuálně.cz. Vraždu si prý objednali kvůli neshodám Mrázkovi blízcí obchodní partneři. Sedmačtyřicetiletý Mrázek byl součástí vlivné podnikatelské skupiny ovládající například společnost Setuza.

Zastupitelství obžalovalo Starku kvůli únosu bankéře Roselliho

Žalobkyně poslala k soudu kauzu údajného únosu šéfa finanční společnosti Union Group Giuseppe Roselliho. V bezmála pět let starém případu je stíhán šéf fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka, jeho tehdejší osobní strážce Zdeněk Karnoš a příbramský podnikatel Roman Kolář. Pachatele, kteří únos přímo provedli, se policii odhalit nepodařilo. Starka již dříve tvrdil, že Roselliho, jehož společnost ovládala Union banku před jejím krachem, viděl naposledy před třemi až čtyřmi roky. Naznačoval, že za vším mohl stát sám Roselli.

Loni na silnicích podle předběžných statistik zemřelo 1111 lidí

Loni na českých silnicích podle předběžných policejních statistik zemřelo 1111 lidí, tedy o 155 více než za rok 2006. Zároveň se ale jedná o druhý nejnižší počet mrtvých od roku 1990. Nárůst počtu mrtvých očekávají policisté především v údajích za prosinec, kdy podle předběžných statistik na silnicích zemřelo 84 lidí. Důvodem možného nárůstu jsou třeba případy, kdy člověk zraněný při nehodě zemře až za několik hodin v nemocnici; ve statistikách se tak může objevit až se zpožděním. Situaci na českých silnicích měl zlepšit nový silniční zákon, který platí od 1. července 2006, a bodový systém postihování řidičů. V prvních několika měsících platnosti zákona se situace na českých silnicích skutečně zlepšila, potom se ale začala vracet do starých kolejí.

Lidé platili u lékaře bez reptání, někde byl problém s automaty

Třicetikorunový poplatek u lékaře a v lékárně dávali lidé bez reptání. O nutnosti platit věděli. Pokud byl problém, tak jen ten, že pacient neměl drobné. Lékaři se na to ale připravili a zásobili se mincemi. V některých nemocnicích byly problémy s platebními automaty. Podle zjištění ČTK vyhledali lékaře hlavně lidé s akutními obtížemi. Méně lidí přišlo s recepty i do lékáren, častěji kupovali za hotové. Jen výjimečně lidé nechtěli zaplatit; byli to hlavně opilci, které přivezli rovnou z novoročních oslav. Například v karlovarské nemocnici dostali jakýsi dlužní úpis. Jak velký podíl neplatících pacientů bude, ale zřejmě ukážou až nadcházející týdny.

V Olomouci mají bezdomovci svou ordinaci

V prostorách olomoucké charity začala ve středu ráno naplno fungovat ordinace pro bezdomovce. Byla otevřena sice už v prosinci, až od ledna má však smlouvu s pojišťovnou. Do ordinace během uplynulého měsíce zamířily desítky lidí včetně bezdomovců přímo z ulice. Lidé bez vlastní střechy nad hlavou ale nebudou osvobozeni od poplatků. Platit nebudou muset pouze ti, kteří prokazatelně peníze nemají. Uvedl to vedoucí azylového domu Samaritán Petr Prinz. Takoví lidé se musejí prokázat potvrzením sociálního odboru. Pracovníci charity se budou řídit i vlastním šetřením. Ordinace pro bezdomovce je druhým takovým zařízením v republice, další je v Praze. Má usnadnit především zdravotní péči pro lidi žijící na ulici a předejít i dalšímu výskytu infekčních onemocnění. V Olomouci je kolem 450 lidí bez přístřeší.

Do ulic v olomoucké arcidiecézi vyrazili první koledníci

Do ulic v olomoucké arcidiecézi vyrazili první koledníci, kteří budou vybírat peníze pro potřebné při Tříkrálové sbírce. Podle organizátorů se do obleku Kašpara, Melichara a Baltazara převlékne jen v tomto regionu na 12.000 lidí. Loni tam věnovali dárci do kasiček 17,4 milionu korun. Podobný výtěžek očekávají pořadatelé této největší dobrovolnické akce také letos. Příprava celorepublikové sbírky, která vznikla právě v olomoucké arcidiecézi, zabere zhruba půl roku. První předběžný výtěžek by měli její organizátoři znát zhruba třetí lednový týden, na konci měsíce by měly být výsledky sbírky již uzavřené.

Čtyřčlenné skupinky, které budou chodit po domech a koledovat, budou od lidí vybírat peníze na projekty v Česku i zahraničí. Z Tříkrálové sbírky jsou financovány projekty v celém spektru činnosti charity. Jde například o hospic na Svatém Kopečku, pečovatelskou službu či azylové domy pro maminky s dětmi. Část peněz ze sbírky je využita na zahraniční humanitární projekty pomoci.

Vědci, zkoumající oteplování, postaví v Antarktidě 15 skleníčků

Čeští vědci postaví v nejbližších letech v Antarktidě 15 skleníčků, ve kterých simulují oteplování. Zatím stojí na ostrově Jamese Rosse čtyři. Cílem je zjistit, jak v nehostinných podmínkách, z nichž ustoupil ledovec, vzniká primitivní život v podobě jednoduchých rostlin. První poznatky by měly být známy za pět let, řekl biolog Miloš Barták z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Zjednodušeně řečeno lze říci, že vědci budou čekat, kdy se jim skleníčky zazelenají, kdy se v nich objeví řasy, mechy a lišejníky. Jeden z nich postavili počátkem loňska v sousedství mechoviště. Je proto možné, že v nejbližších dnech naleznou ve skleníčku nedaleko Mendlovy polární základny zelený mech. U každého skleníčku sice schází střecha, přesto je v něm asi o dva stupně Celsia tepleji než v okolní krajině. Ohraničený prostor je chráněn před vichrem, ne ale před deštěm a sněžením. V tomto chráněném prostoru jsou simulovány podmínky, které by měly zavládnout na Zemi přibližně za 150 let.

Akademie věd zahajuje jubilejní rok mecenáše Josefa Hlávky

Akademie věd v pátek zahájí koncertem České filharmonie Jubilejní rok Josefa Hlávky. Od smrti tohoto architekta, stavitele a mecenáše české vědy, umění a vzdělanosti uplyne letos 11. března sto let. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila tento den mezi letošní světová kulturní výročí. Program Hlávkova roku nabízí konference o architektuře v České republice, o financování vědy a budoucnosti českých nadací, cykly přednášek o Hlávkovi, slavnostní odhalení jeho busty v Národním muzeu, koncerty, workshopy, výstavy. Česká národní banka vydá stříbrnou pamětní minci.

Hlávka (1831 až 1908) byl jedním z nejúspěšnějších českých podnikatelů druhé poloviny 19. století, významným architektem, stavitelem, zakladatelem, iniciátorem a prvním prezidentem České akademie pro vědy, slovesnost a umění, předchůdkyni nynější Akademie věd. Tvůrčí činnost architekta a stavitele Hlávky obohatila kulturní dědictví národů České republiky, Rakouska a Ukrajiny. Ve Vídni postavil podle projektu architektů Eduarda van der Nülla a Augusta von Siccardsburga Dvorní operu. Stavěl i projektoval také kostely, paláce, muzea, školy, obchodní i činžovní domy. Za své aktivity se mu dostalo mnoho poct a vyznamenání. Získal například druhou hlavní cenu za architekturu na světové výstavě v Paříži. V Praze Josef Hlávka projektoval a postavil budovu Zemské porodnice, komplex domů ve Vodičkově ulici a prosadil i investoval stavbu studentských kolejí, které mají jeho jméno. Po velké povodni v Praze, kdy se v roce 1890 zřítila část Karlova mostu, prosadil projekt jeho obnovy do původní podoby z doby Karla IV.

Výstava v Bruselu představí Kafku jako zvídavého cestovatele

Změnit obecnou představu, že spisovatel Franz Kafka byl věčný pesimista, který neopouštěl Prahu, si klade za cíl bruselská výstava nazvaná Cesty Franze K. Výstava 25 fotografií pořízených Janem Jindrou na místech, které Kafka navštívil, představí slavného autora jako zvídavého cestovatele. Výstava, která se v literárním domě Passa Porta v Bruselu otevře v pondělí 7. ledna, potrvá do 10. února. Fotografie jsou podle spoluorganizátorky výstavy Judity Matyášové součástí stejnojmenného projektu, jehož cílem je představit Kafku jinak, než jak je veřejností obecně vnímán. Výstava je součástí projektu, který podle webových stránek www.franzkafka.info zahrnuje putovní výstavy, tematické přednášky, komentované projekce a literární čtení.

Divadlo Archa: premiéra Havlova odcházení bude v květnu

První uvedení hry bývalého prezidenta Václava Havla Odcházení v pražském Divadle Archa podle jeho ředitele Ondřeje Hraba v květnu bude, i když financování této scény stále není vyřešeno. Jasnější situace by měla být nejdříve v únoru. "Nespoléháme však jen na možnost grantu. Už v prosinci jsme založili přípravný výbor v čele s Besselem Kokem, který se financováním tohoto specifického a náročného projektu zabývá," řekl Hrab. To, že s Odcházením počítá v Divadle Archa, oznámil Havel v polovině prosince poté, co jednání s Divadlem na Vinohradech zkrachovala. I tady byly důvodem především finance; vycházely z náročných režisérových podmínek, kvůli kterým by se v době zkoušek musela rušit více než desítka představení.

Do konce příštího roku se má Odcházení objevit nejméně ve dvou dalších divadlech. O práva požádalo královéhradecké Klicperovo divadlo a také Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Agentura Aura-Pont uzavřela první zahraniční smlouvu se Slovenským národním divadlem v Bratislavě, kde by měla premiéra být rovněž do konce příštího roku. O licence mají zájem i divadla v Německu, Itálii, Británii a USA.

V únoru vystoupí v Praze Jane Birkinová

V pražském Divadle Archa vystoupí 16. února zpěvačka a herečka Jane Birkinová. Slavná umělkyně britského původu dlouhodobě působící ve Francii se českým posluchačům představí vůbec poprvé. Na koncertě zazní skladby ze tří alb nazvaných Arabesque, Rendez-Vous a Fictions, jež Birkinová vydala v předchozích šesti letech. Nyní jednašedesátiletá Birkinová svou kariéru zahájila v roce 1966 účinkováním ve slavném snímku Zvětšenina loni zesnulého režiséra Michelangela Antonioniho.

Státní zastupitelství obžalovalo šest členů skupiny Ztohoven

Okresní státní zastupitelství v Trutnově podalo k trutnovskému soudu obžalobu šesti členů umělecké skupiny Ztohoven, kteří se měli dopustit trestného činu šíření poplašné zprávy. Skupina se v polovině června loňského roku nabourala do vysílání České televize a v pořadu ČT2 Panorama odvysílala simulovaný výbuch atomové bomby. Skupina svým činem údajně chtěla poukázat na možnou manipulaci v médiích a její členové se brání tím, že nechtělo vyvolat paniku ani poškodit vysílání veřejnoprávního kanálu. Chtěli prý jen upozornit na sílu médií a jejich možnosti.

Umělecká skupina Ztohoven loni v prosinci zvítězila v prvním ročníku nových cen pro mladé umělce, které pod názvem Cena NG 333 poprvé vyhlásila Národní galerie v Praze (NG). Galerie od tvůrců odkoupí za 333.000 korun vítězné dílo nazvané Mediální realita a umístí je do svých sbírek. Součástí instalace projektu Mediální realita jsou samotné záběry simulovaného atomového výbuchu, dokumentární sekvence ze zapojování přístrojů do televizního vysílání i ukázky z rozhovorů s činiteli veřejnoprávní televize, jež záběry odvysílala.

Návštěvníkům vánočních trhů chybělo více atrakcí pro děti

Více atrakcí pro děti a stolů, kde by si mohli sníst zakoupené občerstvení, postrádali návštěvníci vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí. Vánoční trhy v centru Prahy tentokrát trvaly dvaatřicet dní a skončily na Nový rok. Pořádající společnost oslovila 1000 návštěvníků, mezi kterými byli obyvatelé hlavního města i turisté. Mnozí si stěžovali na nedostatek sněhu. Většině lidí se ale trhy líbily, největší úspěch už tradičně sklidil vánoční smrk, který byl do Prahy přivezen z Dolního Dvora na Trutnovsku. Návštěvníci ocenili také dílnu pro děti a celkovou atmosféru trhů. Krkonošský smrk opustí Staroměstské náměstí v pátek 4. ledna. Vánoční trhy tentokrát nabídly na 150 stánků s vánočním zbožím, občerstvením a ukázkami lidových řemesel.

V Mlékosrbech na Královéhradecku v sobotu zahájí plážovou sezonu

Lidé, kteří se již nemohou dočkat léta a slunění na koupalištích, budou mít v sobotu 5. ledna v Mlékosrbech na Královéhradecku šanci. Tamní recesisté tam na místním koupališti připravují zahájení letošní plážové sezony. Na pláži koupaliště by tak neměly chybět slunečníky, lehátka či prodej nanuků. Pokud se radikálně neoteplí, odehraje se start plážové sezony na zamrzlém koupališti. "Alespoň si přítomní budou moci zkusit, jaký je rozdíl mezi tvrdou a měkkou vodou," řekl organizátor akce a mlékosrbský hostinský Mirek Tupec. Případným zájemcům o koupání podle něj bude vysekána díra do ledu.

Bauer suverénně vyhrál v Novém Městě klasickou patnáctku

Běžec na lyžích Lukáš Bauer dnes v Novém Městě na Moravě vyhrál suverénním způsobem závod na 15 km klasickou technikou a po pátém dílu výrazně zvýšil své vedení v seriálu Tour de Ski. Bauer se rozloučil s českou částí Tour, v níž vyhrál dva intervalové závody a ve dvou handicapových závodech projel cílem jako první, triumfem s náskokem 27,8 sekundy před druhým Jensem Arnem Svartedalem z Norska.

Česká běžecká jednička měla obrovskou motivaci i vzhledem k tomu, že se před závody dozvěděla o rozdílném výkladu pravidel FIS. Tím Bauer přišel o dvě novoměstská vítězství, body do SP a také o část finanční prémie. "Byla to pro mě obrovská motivace," nechal se po závodu slyšet v rozhovoru pro Českou televizi. V prvním momentu ho novinka rozčílila. "Chtěl jsem jet nejdřív domů, když jsem se to dozvěděl. Ale to by byla škoda," prohlásil.

Klasickou desítku v Novém Městě vyhrála Saarinenová

Finská běžkyně na lyžích Aino Kaisa Saarinenová vyhrála v Novém Městě na Moravě závod na 10 km klasickou technikou, jenž byl pátým dílem Tour de Ski. Na druhém místě skončila s odstupem 2,6 sekundy její krajanka Virpi Kuitunenová, která se však dostala do čela celkového pořadí Tour. České závodnice znovu skončily daleko v poli poražených. Nejlépe dopadla Ivana Janečková na 34. místě, která na Saarinenovou ztratila dvě minuty a 17 vteřin.

Vaidišová je v Gold Coast po dvousetové výhře ve čtvrtfinále

Česká tenistka Nicole Vaidišová potvrdila roli největší favoritky a prošla na turnaji v Gold Coast do čtvrtfinále. Osmnáctiletá Češka, jež plní na jednom z přípravných turnajů před Australian Open roli nejvýše nasazené hráčky, ve druhém kole porazila Němku Tatjanu Malekovou 6:4 a 6:2.

Počasí

Meteorologové varují před silným větrem, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Výstraha platí od čtvrtka do soboty. Vítr bude nejsilnější na Českomoravské vrchovině, v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách. Bude oblačno, až zataženo, teploty minus 4 až 0 stupňů Celsia.