Zprávy

Schůzka premiérů zemí V4 pokračovala druhým dnem v Ostravě

V Ostravě druhým dnem pokračovalo neformální schůzka premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky. Setkání se vedle ČR, Slovenska, Maďarska a Polska tentokrát účastní také Slovinsko. To sice členem visegrádské čtyřky není, ale premiér Janez Janša byl na schůzku pozván, protože jeho země bude první novou členskou zemí EU, která se ujme předsednictví sedmadvacítky. Hlavními tématy ostravského jsou budoucnost Kosova a regionu západního Balkánu obecně, rozšíření schengenského prostoru, energetická bezpečnost i možnosti prohloubení spolupráce s Ukrajinou.

Setkání začalo v neděli v Rožnově pod Radhoštěm, kam kromě předsedy české vlády Mirka Topolánka dorazil i slovenský premiér Robert Fico, maďarský předseda vlády Ferenc Gyurcsány a premiér Slovinska Janez Janša. Ze zemí Visegrádu nepřijel pouze čerstvý šéf polské vlády Donald Tusk, který se zúčastní až jednání v Ostravě. Je možné, že Tusk s Topolánkem budou hovořit i o plánované americké protiraketové základně. Premiéři se naposledy setkali v červnu v Bratislavě. Mluvili tehdy například o evropské ústavě.

Země V4: Budoucnost Kosova by měla řešit EU i s ohledem na Srbsko

Budoucnost Kosova by podle premiérů zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska měla řešit Evropská unie. V úvahu by přitom měla brát i požadavky Srbska. Na otázky, týkající se osamostatnění jihosrbské provincie, ale nemají předsedové vlád Česka, Polska, Slovenska, Maďarska i Slovinska jednotný názor. Premiéři o tom informovali na tiskové konferenci v Ostravě, kde se naopak shodli na potřebě urychlit ratifikaci evropské smlouvy. Shodnout se na budoucnosti Kosova bude podle premiérů největší problém. "Nemáme úplně totožné pohledy, ale pozitivní je, že známe své názory, které budeme prezentovat při pátečním jednání Rady EU. Trváme na tom, že samostatnost Kosova musí být řízený proces a Srbsko nesmí stát stranou," řekl český premiér Mirek Topolánek. Jeho maďarský protějšek Ferenc Gyurcsány dodal, že osamostatnění Kosova nelze zadržet. "Pokud se poučíme z 20. století, pak bychom měli na Balkáně postoupit směrem ke klidu a prosperitě. Získání nezávislosti Kosova by se ale mělo odehrát za asistence EU, není to věc Ameriky. Pokud nejsme schopni prezentovat nějaké řešení v této otázce, pak nemá cenu hovořit o zahraniční politice," uvedl. Celý problém podle něj nebude uzavřen případnou nezávislostí Kosova. "Pravda je taková, že budeme muset dát odpovědi na dilemata celého Srbska. I to se musí cítit v klidu a bezpečně," dodal. Slovenský premiér Robert Fico varoval před názorovým rozdělením EU v otázce Kosova. Země Visegrádské skupiny se shodly na tom, že je potřeba urychlit proces ratifikace evropské smlouvy. Její schválení je jedním z hlavních cílů Slovinska jako budoucího předsedy Evropské unie v první polovině příštího roku, zdůraznil předseda slovinské vlády Janez Janša.

Země V4 a Slovinsko chtějí urychlit ratifikaci evropské smlouvy

Země visegrádské skupiny chtějí urychlit ratifikaci reformní smlouvy Evropské unie. Slovinsko si přeje, aby byla ratifikace hotova do konce června. V Česku začne o evropské smlouvě jednat Poslanecká sněmovna a Senát na své první schůzi v novém roce, řekl předseda vlády Mirek Topolánek. Topolánek řekl, že česká vláda proces ratifikace brzdit nebude. Cílem V4 je také spolupracovat s pobaltskými zeměmi, takzvanou skupinou B3 - Lotyšskem, Estonskem a Litvou. Pro Bělorusy chce V4 snížit vízové poplatky do schengenského prostoru. Za formování východní dimenze sousedství by podle Tuska měla visegrádská skupina převzít větší zodpovědnost. "Týká se to nejen pobaltských zemí, ale i Ukrajiny," řekl. Podle Topolánka navážou státy V4 spolupráci s pobaltskými zeměmi v dalším pololetí a na některé zasedání přizvou Ukrajinu.

Karel Schwarzenberg: Jednání o radaru s USA potrvá asi do února

Jednání Česka se Spojenými státy o záměru vybudovat na českém území radar v rámci amerického protiraketového systému potrvá nejspíše do února. Řekl to český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil slovenský deník Sme. "Jsou to složité věci, takže se možná (jednání) protáhnou do února. Musíme uzavřít čtyři smlouvy, s dvěma z nich potom budeme muset předstoupit před parlament, který je schválí, nebo ne," odpověděl šéf české diplomacie na otázku, kdy jednání s Američany o radaru skončí. Schwarzenberg potvrdil, že není pro rozhodování v této otázce formou referenda a vyjádřil naději, že plebiscit k radaru v Česku nebude. "Nejsem zásadní odpůrce referend. Pokud však referendum není zakotvené v ústavě, přistupuje se k němu vždy, když se parlament či vláda chce vyhnout vlastnímu rozhodnutí a odpovědnosti. Takové účelové referendum považuji za zničující pro demokracii i pro odpovědnost politiků. Referendum by také mělo odpovídat na základní otázky, například zda budeme členy NATO. Ale ne na detaily, zda radar bude v Brdech nebo Prčicích," vysvětlil ministr svůj postoj.

Česko může začít čerpat až 150 miliard Kč na dopravu z EU

Česko může začít čerpat peníze z Evropské unie na výstavbu dopravní infrastruktury. Evropská komise totiž podle zdrojů ČTK schválila operační program Doprava, jež je jakýmsi plánem, jak finanční prostředky čerpat, a kam budou tyto peníze směřovat. Češi budou mít pro roky 2007 až 2013 k dispozici 5,77 miliardy eur, tedy až 150 miliard korun. Zda se jim podaří všechny peníze využít, záleží jen na nich. Peníze z evropské pokladny pomohou k výraznému navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který bude příští rok hospodařit s rekordní částkou 90,8 miliardy korun. Od státu sice fond dostane o 25 miliard korun méně než letos, pouze 45 miliard. Výrazně se ale zvýší právě příspěvek Evropské unie, který letos činil 11 miliard, příští rok se počítá s 32 miliardami. Největší částky poputují například na dostavbu dálnic D1 za Brnem a D8 do Ústí nad Labem nebo na nové železniční spojení pod pražským Vítkovem. Dostane se ale i na řadu dalších projektů, jejichž náklady se počítají v miliardách korun.

Přípravy na čerpání peněz z EU finišují; EK schválí další programy

Přípravy na čerpání peněz z Evropské unie, které má Česká republika k dispozici pro roky 2007 až 2013, po mnoha problémech a prodlevách finišují. V úterý zástupci Evropské komise, české vlády a českých regionů podepíšou celkem devět operačních programů, jenž jsou jakýmsi návodem, jak peníze využívat. Další programy budou zanedlouho následovat. Podle dokumentů, o nichž jako první informovaly Lidové noviny, by Evropská komise měla do konce roku schválit další čtyři operační programy - OP Životní prostředí, Integrovaný OP, OP Technická pomoc a OP Praha konkurenceschopnost. Tyto čtyři programy do Česka mají přinést celkem sedm miliard eur, tedy 182 miliard korun. Problémy, jež celé schvalování provázely, ovšem neustaly. Například operační program Výzkum a vývoj pro inovace, který má českým vysokým školám, výzkumným ústavům a podobně zajistit až 54 miliard korun, bude schválen nejdříve v březnu příštího roku. Právě kvůli váznoucí přípravě tohoto programu před časem odstoupila ministryně školství Dana Kuchtová. Výzkum a vývoj pro inovace by se mohl stát nejpozději schváleným programem v rámci unie. Problémy mají ale i ostatní programy. Jako jeden z nejhůře připravených bývá mezi zaměstnanci Evropské komise označován operační program Technická pomoc, který má zajistit samotné čerpání, například peníze pro úředníky. Program z pera ministerstva pro místní rozvoj se schválení do konce letošního roku nejspíš dočká, ale neobejde se to bez některých úprav. ČTK má k dispozici takzvaný poziční dokument k OP Technická pomoc, kde komise Česku vytýká počet úředníků, kteří se mají s čerpáním potýkat. Je jich celkem 2100 a na jejich platy by z unie mělo směřovat zhruba 100 milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun. "Plánovaný počet zaměstnanců považujeme za přehnaný," uvedla komise.

V pražských operačních programech bude asi 10,5 miliardy korun

Celkem zhruba 10,5 miliardy korun budou moci získat žadatelé prostřednictvím pražských operačních programů Adaptabilita a Konkurenceschopnost. Z částky bude hradit 85 procent Evropská unie, zbytek připadne na stát a na město. První žádosti o dotace budou moci zájemci předkládat od 8. ledna, řekla primátorova náměstkyně Markéta Reedová. Operační program Adaptabilita byl již Evropskou komisí schválen a je v něm v nynějším rozpočtovém období unie do roku 2013 vyčleněno 3,4 miliardy korun. Z programu Konkurenceschopnost budou moci žadatelé vyčerpat 7,1 miliardy korun, uvedla ředitelka magistrátního odboru evropských fondů Patricie Ferulíková. Komise už k programu nemá žádné připomínky, měl by být schválen do konce roku, podotkla Reedová.

Nové rozpočtové období unie přineslo několik novinek. "Například na řadu projektů mohou žadatelé dostat dotaci hned po schválení žádosti, nikoli až zpětně, jako tomu bylo doposud," řekla Reedová. V minulém rozpočtovém období unie 2004 až 2006 byly a ještě jsou propláceny zpětně investiční projekty. Celková částka není prý není nikterak závratná a Praha podle Reedové nebude mít problém s jejím vyčerpáním. Naopak na všechny zájemce se s největší pravděpodobností nedostane. "Projektů bude převis," soudí náměstkyně. Pro příští rok je pro žadatele vyčleněno 2,5 miliardy korun, částka zahrnuje i letošní rok.

Aktuálně.cz: Policie prověřuje daně Bursíkovy firmy Ecoconsulting

Pražští policisté prověřují podle serveru Aktualne.cz podezření z finančních a daňových machinací ve firmě vicepremiéra a předsedy zelených Martina Bursíka Ecoconsulting. Společnost se věnuje správě a pronájmu rodinných nemovitostí. Bursík prohlásil, že je ochoten spolupracovat se všemi orgány, které budou záležitost prošetřovat. Případ dostalo na stůl jedno z obvodních policejních ředitelství v Praze, které je nyní předalo hospodářské kriminálce celopražské policie. Kriminalisté z obvodu v přípise pro své "nadřízené" kolegy podezření vůči Bursíkovi vidí jako vážné, píše Aktualne.cz. Šéf celopražské hospodářské kriminálky Jiří Tauber ale případ nevidí tak černě. "V tuto chvíli opravdu nelze říci, zda vůbec někdo spáchal trestný čin či nikoli. Musíme prověřit všechny dostupné informace, a teprve potom rozhodneme, jak dál postupovat," sdělil serveru. Bursíka, který v sobotu odcestoval na konferenci OSN na indonéský ostrov Bali, čeká podle serveru výslech na policii. V prohlášení pro tisk, které zaslal Bursíkův tajemník Samuel Kašpar, ministr uvádí, že v případě pochybností by finanční úřad zahájil daňovou kontrolu a nepodával by anonymní trestní oznámení. Uvedl také, že veškeré příjmy z pronájmů jsou řádně zdaněny. Příjmy z regulovaných nájmů podléhají dani z příjmu fyzických osob, příjmy z neregulovaných nájmů zdaňuje správcovská firma Ecoconsulting. O podezření, že Bursík s bratrem Jiřím podnikají osm let bez patřičného živnostenského oprávnění referoval i deník Blesk. Informace o prošetřování anonymního trestního oznámení se objevily krátce potom, co zelení pohrozili odchodem z vlády v případě, že se do kabinetu vrátí šéf lidovců Jiří Čunek. Ten podle nejmenší koaliční strany nemá po sérii různě závažných kauz důvěru veřejnosti.

Inflace stoupla kvůli potravinám na šestileté maximum pět procent

Meziroční inflace vystoupila v listopadu na pět z říjnových čtyř procent. Oznámil to Český statistický úřad s tím, že jde o nejvyšší meziroční nárůst od srpna 2001. Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 0,9 procenta. Na zrychlení se podílely nejvíce potraviny a nealkoholické nápoje. Ekonomové zvýšení inflace očekávali, avšak mírnější. I když inflace vystoupala poměrně vysoko, má stále ještě podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka vrchol před sebou. Na začátku příštího roku by měla překonat hranici šesti procent. "Rychlý růst ekonomiky, klesající nezaměstnanost a inflace vysoko nad inflačním cílem (České národní banky) představují velmi silnou motivaci ke zvyšování úrokových sazeb. Jenže je tu nepříjemná komplikace v podobě velmi silného kurzu koruny," uvedl. Koruna na zveřejněná data o inflaci reagovala posílením vůči euru na nový rekord 26,065 Kč/EUR. Pokud podle Marka tlak na posilování kurzu koruny poleví, nemá ČNB důvod váhat s dalším utahováním měnové politiky. Sazby by tak opět mohly růst již v lednu.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti předchozímu průměru byla v listopadu 2,5 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v říjnu. Za meziměsíčním růstem inflace stály převážně ceny potravin a nealkoholických nápojů, jejichž zvýšení o čtyři procenta představuje největší meziměsíční cenový skok od ledna 1993. Největší vliv mělo podle ČSÚ zvýšení cen pekárenských výrobků a obilovin o 11,3 procenta, z toho běžného pečiva o 24,6 procenta a chleba o 16,2 procenta.

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 5,6 pct; nejníže za devět let

Míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na 5,6 procenta z říjnových 5,8 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Jde o nejnižší údaj za posledních devět let. Ekonomové odhadovali pokles na 5,7 procenta. Úřady evidovaly ke konci letošního listopadu 341.438 lidí bez práce, tedy o 7404 osob méně ve srovnání s předchozím měsícem. Z nich mohlo do zaměstnání bezprostředně nastoupit 312.558 osob, což je o 8082 méně než na konci října. "Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 je počet dosažitelných uchazečů nižší o 87.486 osob," uvedlo ministerstvo.

Analytici: Situace na trhu práce zůstává napjatá, nejsou lidi

Situace na trhu práce zůstává pro zaměstnavatele napjatá, nejsou lidi. Shodli se na tom oslovení analytici. V příštím roce by podle nich měla míra nezaměstnanosti dále klesat, ale již ne takovým tempem jako nyní. Napětí na trhu práce blízké stavu plné zaměstnanosti tak pokračuje a bude trvat nadále, komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Pokles nezaměstnanosti se svými důsledky, mezi něž patří zejména tlak na inflaci a na příliv pracovních sil ze zahraničí, bude pokračovat i v příštím roce. Průměrná míra registrované nezaměstnanosti by letos měla klesnout na 6,1 procenta, v příštím roce pak na 5,5 procenta, dodal.

Za klesající nezaměstnanost vděčí Česko silnému hospodářskému růstu, který vede k vysoké nabídce nových pracovních míst, vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek. Je to podle něj výraz toho, že česká ekonomika zůstává atraktivní pro investory, kteří sem nejen přicházejí jako na nový trh, ale zůstávají zde, a navíc ještě rozšiřují výrobní kapacity. Pokles nabídky na trhu práce není dobrou zprávou pro zaměstnavatele, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Někteří z nich podle něj již rezignovali na kvalitu zaměstnance, jiní se snaží přeplatit konkurenci. "Mzdy tedy zákonitě musí růst," podotkl. Zlepšení je podle Pikory patrné zejména v meziročním porovnání, za poslední rok poklesla míra nezaměstnanosti o 1,7 procentního bodu. Počet uchazečů na jedno volné místo poklesl z 4,4 v loňském listopadu na 2,4 osoby. Tak snadné najít práci jako dnes bylo prý naposledy v květnu 1997.

Jaderný odpad z ústavu v Řeži u Prahy skončil v Rusku

Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se již zbavil většiny jaderného materiálu, který nashromáždil během své padesátileté existence. V těchto dnech dorazil do Ruska náklad vyhořelého jaderného paliva z výzkumných reaktorů, jehož likvidaci nařídil Státní úřad pro jadernou bezpečnost a finančně podpořil bývalý Fond národního majetku ČR. ČTK to řekla předsedkyně úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. V Rusku by mělo být vyhořelé palivo zpracováno. Náklad vyrazil z Řeže 1. prosince a do Ruska dorazil v sobotu. Podle Drábové šlo o iniciativu namířenou proti riziku zneužití jaderných materiálů pro teroristické účely a také součást programu zaměřeného na návrat paliva z výzkumných reaktorů do Ruska. "Jedná se o trojstrannou iniciativu USA, Ruské federace a Mezinárodní agentury pro atomovou energii," uvedl úřad pro jadernou bezpečnost v tiskové zprávě.

Přísně střežený radioaktivní materiál byl před týdnem překládán na nádraží v Měšicích u Prahy. Na nádraží večer přijelo několik kamionů naložených kontejnery se žlutým znakem označujícím jaderný materiál. Pracovníci je postupně přemístili na připravený nákladní vlak. Zástupci policie, Českých drah i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost mimořádnost akce potvrdili, nic bližšího o ní ale dosud nesdělili. Odkazovali na to, že informace budou moci ze zákona poskytnout až v okamžiku, kdy bude náklad přepraven na určené místo.

Polednová se odvolá proti rozsudku za proces s Horákovou

Obhájkyně Ludmily Brožové-Polednové, bývalé prokurátorky z procesu s Miladou Horákovou, podá odvolání proti rozsudku, kterým v listopadu Městský soud v Praze poslal někdejší prokurátorku na osm let do vězení. Potvrdila to advokátka Zdeňka Havlíková. "Lhůta na podání odvolání je osm dní. Rozsudek jsme obdrželi minulý týden a odvolání podáme," řekla Havlíková. Případ se tak dostane k Vrchnímu soudu v Praze. Ludmila Brožová-Polednová byla odsouzena za účast v zinscenovaném procesu s političkou Miladou Horákovou z roku 1950. Tím se podle rozsudku dopustila vraždy ve spolupachatelství na více osobách. Horáková byla jedinou ženou popravenou za politických procesů v 50. letech, spolu s ní byli odsouzeni k trestu smrti další tři lidé.

Antimonopolní úřad podezřívá některé lesnické firmy z kartelu v tendrech LČR

Antimonopolní úřad podezřívá firmy Opavská lesní a Agroforest, že se spolu nezákonně domlouvaly na tendry státního podniku Lesy České republiky. Kvůli možnému kartelu provedl minulý týden kontrolu v sídlech firem. Prvotní informaci serveru iDnes potvrdil Filip Vrána z odboru vnějších vztahů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Popřel ale, že by úředníky doprovázeli při kontrolách policisté, jak napsal server. ÚOHS se nyní zabývá tendry státního podniku na příští rok. Na jejich průběh si stěžovala část firem. Nyní navíc přibylo i podezření z kartelu. Týká se zatím jen dvou zmiňovaných společností. Zda přibudou další, nelze odhadnout. V sídlech firem zabavili úředníci několik počítačů a další dokumenty, nyní je analyzují. Kdy bude mít kontrola nějaký výsledek a jaký, nechtěl šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina odhadnout, uvádí iDnes.

V Třebíči lidé zvonili klíči a žádali odchod vedení města

Zhruba tisícovka obyvatel Třebíče demonstrovala za odstoupení vedení tamní radnice. Lidé se před 16:00 shromažďovali u budovy městského úřadu. Řada z nich nesla transparenty vyzývající starostu Ivo Uhra a místostarosty Miloše Maška a Stanislava Mastného ke složení funkcí, jiní je podpořili cinkáním klíčů. Z vedení města mezi nespokojené občany přišel jen starosta. Jeho krátké vystoupení provázel smích a pískot. Organizátoři mu předali petiční archy s desítkami podpisů lidí požadujících okamžité odstoupení starosty i všech tří místostarostů. "Není šťastné dělat politiku na ulici, demonstrace není důvodem k našemu odstoupení," řekl Uher. K tomu jsou podle něj určeny demokratické nástroje - předčasné volby nebo převolení vedení města. Diskutovat s davem lidí podle starosty není možné, pozval proto zástupce petičního výběru k debatě. Požadavek na změnu vedení radnice trvá v Třebíči už dlouho. Lidem se nelíbí, že ODS po loňském vítězství v komunálních volbách nedokázala sestavit pravicovou koalici. Namísto toho se rozštěpila a ve spolupráci se sociálními demokraty a lidovci vládne s podporou komunistů. Uher i místostarostové se chovali arogantně k televiznímu štábu, který natáčel jednání zastupitelstva. Odvysílané záběry pobouřily řadu dalších lidí. Vedení radnice obvinilo svého mluvčího, že je neinformoval o přítomnosti televize, a potrestalo ho pokutou. Mluvčí nakonec přišel o práci.

ČT: Armáda chce zrušit letku zajišťující záchrannou službu

Česká armáda chce podle České televize zrušit jedinou armádní letku, která zajišťuje leteckou záchrannou službu - na letišti Líních u Plzně tak má zůstat jeden vrtulník, osm jich odletí na pražskou základnu ve Kbelích. ČT o tom informovala mimo jiné s poukazem na to, že vojenské zdravotnické vrtulníky mohou na rozdíl od civilních létat i v noci nebo v mracích. Podle ČT je důvodem nového opatření snaha armády hledat úspory. Zelenou mají jednotky schopné nasazení v zahraničních misích a vše ostatní musí zeštíhlet, informovala ČT s tím, že po reorganizaci záchranných praporů určených pro pomoc při neštěstích a živelních pohromách čeká to samé i leteckou záchrannou službu. "Dojde k reorganizaci uvnitř Armády ČR, která se dotkne i jednotek dislokovaných v Líních, ale letecká záchranná služba v Plzni zůstane zachována ve stejné míře jako dosud," řekl ČT mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Pět Čechů zemřelo v malém letadle na Ukrajině, pilot asi chyboval

Pět českých občanů v neděli odpoledne zahynulo při havárii malého letadla na Ukrajině. Stroj letící z Hradce Králové se zřítil krátce před přistáním nedaleko metropole Kyjeva. Zástupce českého velvyslanectví v Kyjevě potvrdil informace ukrajinské agentury Unian a ruské ITAR-TASS, že cestující byli čeští občané. Podle ukrajinských představitelů je nejpravděpodobnější příčinou neštěstí chyba pilota.

Žalobkyně navrhla vydat na Procházku mezinárodní zatykač

Žalobkyně Městského státního zastupitelství v Praze navrhla vydat mezinárodní zatykač na údajného pachatele "krádeže století" Františka Procházku. Ten podle policie odcizil minulý víkend zhruba 560 milionů korun z bezpečnostní agentury, kde pracoval. "Státní zástupkyně navrhla vydat příkaz k zatčení platný pro území České republiky, Evropský zatýkací rozkaz a zatýkací rozkaz platný pro jeho zadržení na mezinárodní úrovni," řekla ČTK mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. O tom, zda budou zatykače vydány, nyní rozhodne Obvodní soud pro Prahu 3. Až dosud byl na Procházku vydán jen takzvaný předběžný souhlas se zadržením. Poté, co ale policie muže ve čtvrtek oficiálně obvinila, mohla žalobkyně navrhnout vydat uvedené zatykače. Nepotvrdily se tak dřívější informace některých médií, že na Procházku již evropský zatykač vydán byl. Procházka je obviněn z krádeže. Pokud bude dopaden a usvědčen, hrozí mu až 12 let vězení.

Před hradeckým soudem pokračuje líčení s Bohumilem Kulínským

Krajský soud v Hradci Králové zahájil odročené hlavní líčení v případu někdejšího sbormistra dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Obžaloba ho viní ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru. Soud má do pátku 14. prosince předvolány další údajně zneužité sboristky a svědky, řekl předseda senátu Miloslav Ježek.

V Praze skončila přehlídka regionálních scén

Inscenace Moliérova Lakomce v podání Slezského divadla z Opavy zakončila v neděli celoroční přehlídku regionálních scén České divadlo 2007, která proběhla už podvanácté. Přehlídka České divadlo už podruhé nezačala s novou sezonou, ale kryla se s kalendářním rokem. Letos se v jejím rámci v Praze uskutečnily dvě desítky představení 19 regionálních scén z tuctu měst. V první části jich hostovalo v metropoli od ledna do dubna jedenáct z Hradce Králové, Plzně, Zlína, Brna, Ostravy, Kladna a Liberce. Podzimní část nabídla od října projekty dalších osmi kolektivů. Jejich členové přijeli z Plzně, Liberce, Ostravy, Brna, Šumperka a Uherského Hradiště. Dramaturgie má z čeho vybírat, neboť v 21 "divadelních" městech od Chebu až po Český Těšín působí téměř čtyři desítky profesionálních scén. Tradiční součástí Českého divadla je uvádění všech představení se simultánním překladem do znakové řeči. Zpřístupněním divadla pro sluchově postižené spoluobčany naplňují organizátoři požadavek rovného přístupu ke kulturním službám pro tuto znevýhodněnou společenskou skupinu.

Irglová oceněna za hudbu k filmu Once losangeleskými kritiky

Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali v neděli cenu Asociace losangeleských filmových kritiků (LAFCA) za nejlepší hudbu k irskému snímku Once, v němž oba ztvárnili také hlavní role. Asociace to oznámila na svých internetových stránkách. Ceny LAFCA jsou prvními ukazateli, který z filmů by mohl uspět v souboji o prestižního Oscara. Nominace budou oznámeny 22. ledna a 24. února se v Los Angeles uskuteční slavnostní předávací večer. Ceny LAFCA byly letos uděleny již po třiatřicáté. Vítězové je obdrží na slavnostním večeru, který se bude konat v kalifornské metropoli 12. ledna.

Jihočeský kraj má v Hoslovicích na Strakonicku svůj první skanzen

Jihočeský kraj má svůj první historický skanzen. Stal se jím unikátní vodní mlýn v Hoslovicích na Strakonicku, který je v Čechách nejstarší dochovanou památkou svého druhu na jediném místě. První zmínky o něm pocházejí již z roku 1352. Turisté se do skanzenu podívají poprvé příští rok. Oficiálně bude areál otevřen na přelomu března a dubna. Mlýn byl v provozu do 70. let 20. století. Poslední majitel František Harant tu bydlel až do roku 2004, kdy zemřel. Jeho rod mlýn obýval už od roku 1829.

Ze sportu:

Český hokejový kouč Miloš Říha se stal novým trenérem Spartaku Moskva. Podle informací ruských médií se kouč, který byl před nedávnem odvolán ze střídačky extraligových Pardubic, dohodl s vedením aktuálně osmnáctého týmu superligy na smlouvě do konce sezony. "Kontrakt jsme ještě nepodepsali, s vedením klubu stále ještě diskutujeme o řadě věcí. Myslím si ale, že to nebude problém," řekl Říha v rozhovoru pro deník Sport Express.

Česká lyžařka Šárka Záhrobská skončila pátá ve slalomu Světového poháru v americkém Aspenu. Ze šesté pozice po prvním kole si ve druhé části závodu o jedno místo polepšila a v celkovém součtu nakonec zaostala o 1,92 sekundy za vítěznou Nicole Hospovou. Z českých lyžařek bodovala ještě Eva Kurfürstová, která se s dalšími dvěma závodnicemi dělila o dvacátou pozici. Lucie Ziková skončila v prvním kole sedmatřicátá a do finálové třicítky nepostoupila.

Mistrovství světa basketbalistek v roce 2010 se uskuteční v České republice. Další tři uchazeči Austrálie, Francie a Lotyšsko z výběru na poslední chvíli kvůli náročným podmínkám odstoupily a Česká republika zůstala jediným kandidátem. Rozhodnutí padlo na dvoudenním zasedání výkonné rady basketbalové federace FIBA.

Počasí:

Oblačno až zataženo s občasným deštěm, ve vyšších polohách smíšené nebo sněhové srážky. Teploty od -1 do 3 stupňů Celsia.