Zprávy

Gates: Jednání s Ruskem o základně budeme konzultovat s ČR

Američané chtějí, aby se Rusové zapojili do budování protiraketové obrany USA, veškeré kroky v jednání s Ruskem bude americká strana konzultovat s Českou republikou, uvedl v Praze americký ministr zahraničí Robert Gates po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem. USA navrhly ve snaze uklidnit ruské obavy, aby některé části jejich protiraketového "deštníku" nebyly v plné pohotovosti. Podle tohoto návrhu by štít byl plně aktivován, jen když by byla zaznamenána hrozba.

Sérii jednání o záměru USA postavit v ČR část protiraketové základny zahájil v úterý v Praze americký ministr obrany Robert Gates schůzkami s prezidentem Václavem Klausem a poté se svojí českou kolegyní Vlastou Parkanovou. Klaus jednal o protiraketové základně s Gatesem v březnu ve Washingtonu. Setkal se zde také s viceprezidentem Richardem Cheneym. Oba českou stranu ujistili, že o plánu umístit radar na českém území jednají s Ruskem. Právě Moskva proti záměru hlasitě protestuje. Rusové označují umístění americké protiraketové základny ve střední Evropě za hrozbu pro vlastní bezpečnost a strategickou rovnováhu ve světě.

Americký ministr obrany je v ČR týden před dalším kolem vyjednávání české a americké delegace o smlouvách, které mají plánovanou stavbu radaru umožnit. Zástupci obou států totiž již několik měsíců dolaďují podmínky stavby radaru v Česku. Podle ministerstev obrany a zahraničí vyjednávání o dvou smlouvách pokročila, i když se experti obou zemí zatím neshodli na znění všech bodů. Česko již kvůli radaru navštívilo několik vrcholných amerických představitelů. V červnu zde byl prezident George Bush. Uvedl mimo jiné, že si uvědomuje, jak důležité bude pro radarovou stanici získat českou veřejnost - radar ale podle průzkumů veřejného mínění většina Čechů odmítá.

Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu na příští rok

Poslanecká sněmovna přes odpor a kritiku opozice v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Stát tak bude hospodařit se schodkem téměř 71 miliard korun, výdaji 1,107 bilionu korun a příjmy 1,037 bilionu. O konečné podobě a osudu rozpočtu by měli poslanci hlasovat začátkem prosince.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje slučování nemocnic

Některé pražské nemocnice a další zdravotnická zařízení dosud fungující samostatně chce ministerstvo zdravotnictví sloučit do větších celků. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek o svých plánech s pražskými, ale i brněnskými nemocnicemi hovořil s poslanci zelených a KDU-ČSL. Konkrétní změny však neupřesnil. Podle něj to ani nejde, protože expertní komise ještě neuzavřely svou práci. Jednání ukázalo, že někteří koaliční poslanci mají k úmyslům ministerstva výhrady. Zeleným se například nezamlouvá návrh, aby se pražský Ústav hematologie a krevní transfúze sloučil s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Změny ministerstvo zdravotnictví plánuje i v Brně. Počítá s tím, že se pět brněnských nemocnic sloučí do dvou, případně do jednoho holdingu. Nemocnice se zároveň mají přeměnit na akciové společnosti. Fakultní nemocnice U svaté Anny, v jejímž areálu má vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu, má být v jednom holdingu s Masarykovým onkologickým ústavem. Druhým subjektem by měla být nynější Fakultní nemocnice Brno, jejíž součástí bude dnešní Úrazová nemocnice a také dětská nemocnice. Poslanec a místopředseda zelených Ondřej Liška míní, že takové významné novinky musí provázet jejich obhajoba před veřejností. "Není možné takovéto kroky realizovat naráz, bez přípravy. Je potřeba o tom přesvědčovat neustále jak veřejnost, tak odbornou veřejnost. Tenhle vzkaz od nás pan ministr slyšel," uvedl. Předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová, že lidovci podle ní chápou snahu ministra o účelnější financování zdravotnictví, chtějí ale mít jistotu, že změny nepoškodí pacienty.

Podle ministra vnitra začne E-goverment fungovat do konce roku 2010

Projekt, který lidem umožní komunikovat s úřady prostřednictvím počítače, začne v České republice fungovat do konce volebního období současné vlády, tedy do konce roku 2010. Na brněnském veletrhu Invex řekl ministr vnitra Ivan Langer, že se nejdříve musí vytvořit hustá síť kontaktních míst, posléze jednotný informační systém, k čemuž je potřeba zákon o e-govermentu a nakonec zákon o čtyřech základních registrech, které umožní sdílet informace mezi úřady. "Výsledkem všeho bude stav, kdy namísto lidí budou mezi jednotlivými úřady obíhat samotná data. Na jednom místě si tak občan během několika minut vyřídí vše, co potřebuje pro praktický život, například podá žádost o stavební povolení nebo přihlášku do výběrového řízení," dodal Langer.

Odpůrci radaru chtějí 17. listopadu demonstrovat v centru Prahy

Odpůrci plánované výstavby americké radarové stanice chtějí 17. listopadu demonstrovat v centru Prahy. Protestní pochod má začít na Václavském náměstí a vyvrcholit před sídlem vlády. Sdělil to mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Tamáš. K účasti na demonstraci bude zvát i posádka autobusu "Nezákladňák", který se vydal z Prahy na týdenní turné po republice. Protest začne na Václavském náměstí, kde bude k dispozici i velký videoprojektor. "Na Národní třídě uctíme památku studentů, kteří snili o tom, že jednou tady nebudou rozhodovat politici o osudu celé země," dodal Tamáš. Poté se průvod demonstrantů vydá ke Strakově akademii, kde akce vyvrcholí. Organizátoři věří, že protest bude mít masovou podporu. "Chtěli bychom, aby účast byla kolem 10.000 lidí a více," uvedl Tamáš.

O možnosti postavit v Brdech protiraketový radar se zatím stále jedná. Většina lidí přitom není podle sociologických průzkumů záměru Američanů nakloněna. Washington chce konečné rozhodnutí slyšet příští rok.

Průzkum: Každá čtvrtá firma v Česku zvažuje přesun do ciziny kvůli daním

Čtvrtina českých společností zvažuje přesun svého sídla do zahraničí. Vedou je k tomu zejména daňové důvody. Firmy jsou však nespokojené i s nepřehledností a nesrozumitelností zákonů nebo špatnou vymahatelností práva. Vyplývá to ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Podnikatelského inkubátoru při VŠE v Praze. ČTK o výsledcích zářijového průzkumu mezi 290 podnikateli a firmami informoval Podnikatelský inkubátor. "Přes 80 procent firem považuje daně v Česku za vysoké a statistiky jim dávají za pravdu," uvedl ředitel inkubátoru Miroslav Křížek s tím, že podle poslední zprávy Eurostatu je sazba daně z příjmů v ČR nejvyšší ze všech nových členů Evropské unie. Českou legislativu považuje za nepřehlednou 92 procent respondentů a 85 procent jí nerozumí. Za vůbec neproblematičtější oblast má 35 procent dotázaných právě daně, takřka pětina hodnotí jako nejvíce problematickou oblast pracovního práva a 15 procent občanskoprávní oblast.

STEM: V referendu o olympiádě v Praze by měli navrch zastánci her

Pokud by se nyní konalo referendum o uspořádání letních olympijských her v Praze, pro olympiádu by se vyslovilo 54 procent hlasujících. Vyhlášení celostátního referenda k této otázce si přeje 51 procent obyvatel ČR. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který zveřejnila agentura STEM. Stoupenci her mají výraznější převahu především v mladších věkových skupinách a spíše mezi muži než ženami. Dvě pětiny lidí odmítají jakékoliv referendum o olympiádě. Nejsilnější hlas pro referendum zaznívá od příznivců KSČM, častěji si referendum přejí také mladí lidé, zvláště studenti. Z těch, kteří referendum požadují, se vyslovuje převážná většina pro jeho uskutečnění v celém státě; konání referenda pouze na území Prahy si přeje šest procent dotázaných. O tom, že Praha usiluje o pořádání letní olympiády v roce 2016, případně 2020, vědí skoro všichni Češi (91 procent respondentů). Vysoké je i povědomí o tom, že Praha už zaslala Mezinárodnímu olympijskému výboru oficiální přihlášku (70 procent lidí).

Z Kuby deportováni Čech a Slovák za účast na akci opozice

Kubánské úřady v noci na pondělí deportovaly z ostrova českého občana a občana Slovenska, kteří se zúčastnili akce pořádané místní opozicí. Oznámila to agentura EFE s odvoláním na diplomatické zdroje. Český velvyslanec v Havaně Vít Korselt sdělil, že ambasáda se o případu dozvěděla z disidentských zdrojů a od imigrační policie, oficiálně však žádnou informaci neobdržela. Stejně je na tom podle EFE i slovenské velvyslanectví. Oba muži byli podle EFE zadrženi v neděli ráno ve městě Santa Clara, kde byli ubytováni, a téhož den byli posazeni do letadla společnosti Air France, které mířilo do Paříže. Zadržený Slovák je prý členem Evropské sítě organizací pro monitorování voleb. Čech, rovněž člen jisté nevládní organizace, mu údajně pomáhal jako tlumočník. Oba na ostrov přijeli 19. října a v sobotu se zúčastnili konference, kterou organizoval kubánský opoziční novinář Guillermo Fariňas na téma podmínek, jež musejí splňovat volby, aby byly transparentní a spravedlivé. V neděli se na Kubě konaly obecní volby a cizinci chtěli navštívit několik volebních místností v Santa Claře. Nebylo jim to však dovoleno, sdělil Fariňas, který byl podle EFE rovněž asi na hodinu zadržen.

Steinbachová vyzvala k odstranění zákonů o vyhánění

K odstranění zákonů o vyvlastňování a vyhánění vyzvala předsedkyně německého Svazu vyhnanců Erika Steinbachová na slavnostním shromáždění k 50. výročí založení tohoto vyhnaneckého sdružení. Vyzvala rovněž k dialogu mezi německými politiky a jejich partnery z ostatních evropských zemí o této stránce evropských poválečných dějin. Německá kancléřka Angela Merkelová před vyhnanci v projevu ujistila, že cílem spolkové vlády je hledat na dané téma "přiměřený" dialog se sousedními zeměmi. Steinbachová, která je členkou Křesťanskodemokratické unie kancléřky Merkelové, ocenila přítomného bavorského premiéra Günthera Becksteina, že vyhledává kontakty s českými politiky. Zároveň uvedla, že i v sousedních zemích jsou patrné snahy zabývat se problematikou vyhnanců. "V Evropské unii bohužel stále platí zákony o vyhánění a zbavování práv, což koliduje s pojetím základních hodnot. Na to se nesmí zapomínat a na tom se musí intenzivně pracovat," řekla Steinbachová.

Angela Merkelová prohlásila, že osud vyhnaných Němců je součástí německé identity a kulturní dědictví bývalých východních částí Německa je součástí německé kultury. Zdůraznila však také, že nelze přehlížet zločiny národního socialismu a zaměňovat příčiny a následky, a upozornila, že cílem spolkové vlády je hledání dialogu se sousedy. Podle Merkelové má dnes Německo bohaté vztahy s Polskem a Českem a kulturní dědictví v oblastech dříve obývaných Němci v těchto zemích se dnes už vnímá jako společné evropské dědictví.

Podle Gandaloviče se reforma trhu s vínem v EU letos nestihne

Proti návrhu reformy vinařského průmyslu je stále většina zemí. ČTK to řekl český ministr zemědělství Petr Gandalovič po jednání se svými kolegy v Lucemburku. On sám příliš nevěří, že by se reforma stihla projednat do konce letošního roku, což byl původní plán současného portugalského předsednictví unie. Ministři se v pondělí podle informací ČTK ale dohodli, že země budou v rámci společné zemědělské politiky zveřejňovat, kolik který zemědělec konkrétně dostává na dotacích, což podporuje i ČR. "Hlavním výsledkem jednání je několikáté odmítnutí návrhu vinné reformy. Většina zemí je opět proti," uvedl Gandalovič. Rozdíly přetrvávají v otázce rozdělování dotací pro členské země či otázka klučení vinic. Česká republika se snaží prosadit návrh, aby se dotace rozdělovaly podle ploch vinic a objemu produkce vína. Navrhovaný způsob dotací zohledňuje z poloviny objemy čerpání z minulosti, a jen z jedné čtvrtiny rozlohu vinic a z další čtvrtiny objem vyrobeného vína. To se však ani po nynějším jednání nepodařilo změnit. Podle zástupců ČR tak zůstává způsob rozdělování nespravedlivý. Proti návrhu je vícero zemí.

ČR nechce vznik evropského regulátora telekomunikací

Česká republika nesouhlasí se záměrem Evropské komise vytvořit evropského regulátora pro elektronické komunikace. Na veletrhu Invex v Brně to uvedl ředitel odboru elektronických komunikací ministerstva průmyslu a obchodu Karel Staněk. Zřízení unijního regulátora chce EK navrhnout v rámci revize regulačního rámce elektronických komunikací, kterou má zveřejnit v polovině listopadu. S návrhem nesouhlasí i předseda českého národního regulátora, Českého telekomunikačního úřadu, Pavel Dvořák. Podle něj bude pouze znamenat zvýšení byrokracie. Ministerstvo průmyslu také připravuje prodloužení evropské regulace mobilního roamingu, kterou komise zavedla letos v létě s platností do roku 2009. Nový regulační rámec by měl přinést i redukci telekomunikačních služeb, které patří do tzv. universální služby. Jejich fungování musí zajišťovat státem vybraní operátoři na celém území za srovnatelných podmínek.

Bývalí pohraničníci dostali za zavlečení emigranta do ČR podmínku

Břeclavský okresní soud potrestal někdejší pohraničníky Zdeňka Paláska a Lubomíra Kratochvíla tříletým vězením s podmíněným odkladem na tři roky za to, že před pětatřiceti lety zorganizovali zavlečení emigranta Jaromíra Masaříka z Rakouska do Československa. Pokud se proti verdiktu odvolají, bude se kauzou muset zabývat Krajský soud Brno. Na rozsudek v tomto případě se čekalo mnoho let. Obecné soudy se totiž domnívaly, že je skutek promlčen. To ale odmítl Nejvyšší soud, který přikázal vynést verdikt. S dvojicí byl stíhán i někdejší vojín Josef Šoustek. Soud jej ale zprostil obvinění. Masařík čekal 2. května 1972 na rakouské straně přechodu Mikulov-Drasenhofen na manželku, která se vracela z návštěvy rodičů v Brně. Vojín základní služby Josef Šoustek jej vylákal do prostoru kontrolní hlídky na území Československa. Další dva muži, šéf oddělení pasové kontroly Zdeněk Palásek a jeho zástupce Lubomír Kratochvíl, služebním autem zablokovali Masaříkův vůz. Emigrant se zalekl a začal utíkat. Šoustek jej dvěma výstřely ze samopalu zasáhl do kotníku a stehna. Masařík už však byl více než 200 metrů na rakouské straně hranice. Trojice pohraničníků zraněného Masaříka vtáhla zpět do Československa. Ve vazbě byl obviněn z pokusu o vraždu. Vykonstruované trestní stíhání skončilo po sedmi měsících.

Experti: Nechceme zákon radikálně měnit, ale odstranit chyby

Členové expertní skupiny ministerstva dopravy se shodli na postupu při přípravě novely takzvaného silničního zákona. Odborníci nechtějí normu kompletně měnit, ale zaměří se na odstranění chyb platné úpravy. Práce skupiny má podle náměstkyně ministra dopravy Daniely Kovalčíkové vést ke zvyšování autority zákona. Tým odborníků se má zabývat především otázkami prevence, dohledu a vymahatelosti normy. Věcné návrhy změn zákona mají členové skupiny ministerstvu předložit do 10. listopadu. Většina přítomných na zasedání expertní skupiny souhlasila s tím, že samotný zákon a bodový systém není až na některé výjimky špatný. Proto prý nechtějí normu úplně přepracovat, ale pouze odstranit chyby, aby lépe fungovala. "Nechceme bourat a znovu stavět. Cílem je provést kosmetické úpravy fasády. Ne aby se nám líbila, ale aby zateplila dům," popsal příměrem plánované úpravy silničního zákona prezident Ústředního automotoklubu Oldřich Vaníček.

Kojenecká úmrtnost v Česku loni vylepšila historické minimum

Kojenecká úmrtnost v České republice byla loni opět rekordně nízká. Snížila se na průměrných 3,3 úmrtí na 1000 narozených dětí z předloňského historického rekordu 3,4 úmrtí. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací, který statistiku vypočítává z úmrtí do jednoho roku věku dítěte. Před prvními narozeninami loni zemřelo 214 chlapců a 138 dívek z celkového počtu 105.831 živě narozených. Česko dlouhodobě patří mezi země s nejnižšími hodnotami kojenecké úmrtnosti.

Některé záchranné prapory se přestěhují

Vojenské záchranné jednotky, které dosud sídlily v Bučovicích a Jindřichově Hradci, se přestěhují kvůli logistickému zázemí do Olomouce a Rakovníka, kde by měly mít statut roty. V jejich původním působišti by naopak měly vzniknout lehké motorizované jednotky. Informoval o tom generální štáb. Kromě toho by v Olomouci a Rakovníku měly transformací z dosavadních jednotek vzniknout také vojenské ženijní prapory. Vojáci také plánují, že bude zcela zrušena záchranná jednotka v Kutné Hoře a prapor v Hlučíně bude převeden pod ministerstvo vnitra a hasiče. Změny týkající se záchranných praporů již v pondělí schválila vláda. Všechny úpravy fungování záchranných praporů, které pomáhají při živelních pohromách, by se podle armády měly začít postupně uskutečňovat v letech 2008 až 2010. Zatím však podle vojska není možné uvést přesný harmonogram u všech jednotek.

Padělatel obrazů tvrdil soudu, že do něj vstoupil duch Zrzavého

Před krajským soudem v Brně stanul Libor Prášil, který před čtyřmi roky vyrobil téměř padesát kopií obrazů předního českého malíře Jana Zrzavého s takovou zručností, že je ani někteří znalci nepoznali. Soudu řekl, že se mu to podařilo, protože do něj vstoupil duch známého umělce. Prášil je nyní stíhán se skupinou dalších čtyř mužů. Za vinu je jim kladeno, že v letech 2003 až 2004 nechali vytvořit téměř 160 padělků výtvarných děl českých mistrů 19. a 20. století. Jejich prodejem podle spisu vydělali deset milionů korun. K padělkům dodávali i falešná potvrzení o jejich původu. Všem obviněným nyní hrozí až 12 let vězení. Případ je jednou z největších kauz týkajících se padělaní uměleckých předmětů, které se v novodobé historii České republiky staly.

V Česku roste zájem o pamětní mince a medaile z drahých kovů

Zájem o pamětní mince vydávané Českou národní bankou (ČNB) se v Česku zvyšuje. Zlaté a stříbrné mince, jejichž počet je omezený, jsou většinou vyprodány ještě před svou emisí. Velký zájem je také o pamětní medaile z drahých kovů. Mezi nejoblíbenější motivy patří mince a medaile s českými památkami a s tematikou Karla IV., řekli ČTK prodejci vzácných mincí a medailí. "O pamětní mince vydávané ČNB je obrovský zájem, a to především v posledních dvou letech, kdy jich prodáváme až trojnásobné množství oproti dřívějšku," uvedl obchodní náměstek České Mincovny Libor Křapka. Rostoucí zájem potvrzuje i Pavel Trtík ze společnosti Zlaté mince, podle kterého stoupá především poptávka po mincích v takzvané špičkové kvalitě. "Pamětní mince bývají vyprodány formou rezervací ještě dříve, než se dostanou na pulty prodejen. Především mince proof, které označují takzvanou špičkovou kvalitu, je pak obtížné získat," řekl Trtík. Rozdíl mezi mincemi ve špičkové a běžné kvalitě spočívá v lesku a způsobu uchování. Zatímco mince proof musejí zůstat v plastovém obalu, aby se nepoškodil jejich vysoký lesk, mince běžné kvality mají matovaný reliéf i pozadí a z obalu se mohou bez obav vytáhnout.

Archeologové vyrobí do prosince kopii plastiky z Mašovic

Archeologové vytvoří do prosince kompletní kopii unikátní 7000 let staré plastiky ženy, jejíž části objevili v uplynulých dnech Mašovicích na Znojemsku. Prostřednictvím této makety chtějí nález představit veřejnosti. Ze sošky, původně vysoké asi 60 centimetrů, se zatím našla jen její spodní část. Zbytek bude možná ukryt v některých dalších částech mašovického naleziště, řekl archeolog Zdeněk Čižmář. Nevzdává se naděje, že se podaří najít i zbývající fragmenty. Podle odborníků nebyla zatím větší plastika staršího data výroby v České republice ani ve střední Evropě objevena. Mašovická plastika je unikátní nikoli svým stářím, ale velikostí. Odborníci dokonce mluví o tom, že byla na dobu, v níž vznikla, doslova monumentální. Plastiku vytvořili zástupci kultury moravské malované keramiky. V tomto období, tedy asi 4800 let před naším letopočtem, byly Mašovice důležitým centrem. Podle vědců byla soška symbolem hojnosti, plodnosti a života.

Al Kooper se poprvé představil v Divadle Archa pražskému publiku

První vystoupení v české metropoli absolvoval v pondělí v Divadle Archa americký kytarista, skladatel a zpěvák Al Kooper, vlastním jménem Alan Kuperschmidt. Hudebníka, který se podílel na nahrávání řady důležitých alb světové rockové historie, doprovodila jeho kapela The Funky Faculty. Publikum ve zpola zaplněném sále Kooper přivítal česky, svou zdravici lámaně četl z papíru. "Udělejte si pohodlí a my pro vás uděláme vše, co je v našich silách," slíbil posluchačům, než se spoluhráči spustil první blues. Kooper hrál po většinu večera na elektrické varhany, přes něž měl položeny ještě další klávesy. Doprovázela jej pětice muzikantů, chvíli však hráli pouze v triu, přičemž se Kooper ujal kytary. Poté se vrátil k varhanům a dlouhé hudební pasáže proložil několika citacemi slavných skladeb světové hudby. Kooper patřil v 60. letech k předním rockovým instrumentalistům; zahrál si například společně s Rolling Stones, Joan Baezovou, Bobem Dylanem, Paulem Simonem a Artem Garfunkelem či B. B. Kingem.

Ze sportu:

Jeden z vrcholů podzimní sezony čeká v úterý ve večerních hodinách na Emirates Stadium fotbalisty Slavie Praha. Před více než šedesáti tisíci diváky nastoupí ve třetím kole Ligy mistrů vedoucí tým české ligy proti lídrovi anglické Premier League Arsenalu v čele s Tomášem Rosickým. Arsenal ve dvou kolech prestižní evropské soutěže získal šest bodů a dosud neinkasoval.

Český fotbalista Marek Jankulovski musí na operaci. Dnešní vyšetření u něj podle listu Gazzetta dello Sport odhalilo poškozený meniskus v pravém koleni a reprezentační obránce bude AC Milán chybět minimálně dva měsíce. Jankulovski se zranil v sobotním utkání s Empoli, ve kterém pokračovala mizérie loňského vítěze Ligy mistrů, když na vlastním hřišti prohrál 0:1.

Čeští házenkáři se od středy do neděle premiérově zúčastní prestižního Superpoháru, tradičního mezinárodního turnaje pro šest pozvaných zemí. V německých městech Dortmundu a Halle se soutěž uskuteční už popatnácté a pro tým kouče Pavla Pauzy bude prověrku před blížícím se mistrovstvím Evropy s možností vyzkoušet si nové herní varianty. Pauza ale bude postrádat dvě z největších opor národního týmu. Filip Jícha je zraněný a David Juříček se s trenérem dohodl na roční reprezentační přestávce. Český celek bude hrát ve skupině s vicemistry světa Poláky a Švédy, druhou trojici tvoří domácí světoví šampioni, šestý tým z lednového mistrovství světa Rusko a Srbsko.

A ještě krátce o počasí:

Zataženo až oblačno s deštěm, ve vyšších polohách se sněžením. Teploty se vyšplhají 5 až 8 stupňů Celsia.