Zprávy

Vláda slibuje obcím v Brdech stovky milionů korun

Vláda po jednání se starosty brdských obcí ve Spáleném Poříčí rozhodla o vzniku komise pro rozvoj Brdska, v níž budou zástupci vlády, obcí, Středočeského a Plzeňského kraje. Do regionu mají jít řádově stovky milionů korun, a to bez ohledu na to, zda v oblasti nakonec Američané postaví radar či nikoliv. Podle náměstka ministra financí Ivana Fuksy (ODS) by mohlo jít o 200 až 300 milionů Kč. První peníze na rozvoj obcí kolem vojenského újezdu Brdy by mohly přijít už koncem letošního roku. Mají směřovat do jižní a jihozápadní oblasti Brd. Vláda starostům také slíbila vypracování dalších studií o možných rizicích radaru na lidské zdraví a životní prostředí. Hodlá také diskutovat o dalším zpřístupnění dosud uzavřených prostorů ve vojenském újezdu Brdy. Ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že oblast Padrťských rybníků, o jejíž zpřístupnění místní obce usilují, je silně zatížená pyrotechnikou. Je nutné proto zjistit, zda je možné ji vyčistit a jaké by si to vyžádalo náklady. Premiér Mirek Topolánek zdůraznil, že jeho kabinet nepřijel jednat se starosty o radaru, protože toto jednání je věcí mezi českým státem a USA. Vláda chce ale dát místním lidem jistotu, že umístnění radaru nesníží kvalitu života v oblasti zdraví či životního prostředí.

Na ministry čekali ve Spáleném Poříčí odpůrci radaru

Na ministry, kteří přijeli na výjezdní zasedání vlády do Spáleného Poříčí, čekali odpůrci amerického radaru v Brdech. Členové iniciativy Ne základnám, aktivisté z ekologické organizace Greenpeace i několik místních občanů dali členům kabinetu transparenty či výkřiky najevo, že s výstavbou základny nedaleko Míšova zásadně nesouhlasí. Členové Greenpeace oblečeni do fotbalových dresů "vítali" ministry transparentem 'Mistrovství světa ve zbrojení - Brdy 2008'. Podle Martina Koubka z Greenpeace se Česká republika stane hřištěm velkých vojenských hráčů a terčem v jejich případném konfliktu. Aktivisté z hnutí Greenpeace předali vládě dokumenty, které podle nich svědčí o nebezpečí radaru. Pocházejí údajně z respektovaných amerických zdrojů, jsou ale v rozporu s tím, co česká vláda tvrdí o radaru. Někteří ministři si desky převzali, k jiným se aktivisté nedostali přes špalír policistů a pracovníků úřadu vlády.

Aktuálně.cz: Dluh veřejných financí vzroste příští rok o 95 mld.

Dluh veřejných financí vzroste v příštím roce o 95 miliard korun. Uvedl to zpravodajský server Aktuálně.cz s odkazem na údaje v návrhu státního rozpočtu na rok 2008. Podle serveru chce stát příští rok výrazně zvýšit podporu investic do dopravních staveb; naopak ministerstvo školství má dostat o čtyři miliardy korun méně než letos a reálný propad hrozí i Akademii věd. Ministerstvo financí v pondělí zveřejnilo pouze plánovaný deficit státního rozpočtu ve výši 71 miliardy. V materiálu pro vládu však připouští, že se rozpočet propadne o dalších 20 miliard, protože ve výdajích se rozpustí finanční rezervy jednotlivých ministrů. O další miliardu korun veřejný dluh zvýší horší bilance mimorozpočtových fondů, zvláště Státního fondu rozvoje bydlení. Rozpočty krajů a obcí se propadnou o tři miliardy korun. Tím deficit veřejných financí dosáhne ohlášených 2,95 procenta hrubého domácího produktu, tedy pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura, uvedl server.

Nečas: Vláda by mohla schválit 1. etapu reformy penzí ještě letos

Ministr práce Petr Nečas by chtěl do konce letošního roku předložit vládě ke schválení návrh zákona o první etapě důchodové reformy. Na normě se chce předem shodnout s opozicí. Komise zástupců pěti parlamentních stran, která se zákonem bude zabývat, se podle ministra sejde poslední zářijový týden. Nečas chce, aby o penzijní reformě jednaly strany napříč politickým spektrem. Teprve poté, co dosáhnou shody, chce poslat zákon do vlády a následně do sněmovny. Podle ministra je reálné, aby vláda schválila zákon do konce roku. Zákon o první etapě reformy, který připravilo ministerstvo práce, představil Nečas už loni v listopadu. Navrhovaná norma počítá mimo jiné s dalším postupným zvyšováním důchodového věku na 65 let do roku 2030, s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let, s úpravou invalidních důchodů, se zavedením souběhu důchodu a výdělku a se zrušením studia jako náhradní doby pojištění. Nyní se studium zahrnuje do nároku na důchod, pojistné se za ně ale neodvádí.

Vláda dá na vysílačky pro policisty 187 milionů korun

Vláda na výjezdním zasedání ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku rozhodla, že uvolní více než 187 milionů korun pro cizineckou a pohraniční policii. Peníze hodlá investovat do radiokomunikačního systému policistů, který musí odpovídat požadavkům schengenského systému bez hraničních kontrol. Zatímco policisté z cizinecké a pohraniční služby používají analogový systém s koncovými stanicemi Midland, ostatní policejní útvary jsou vybaveny digitálním radiokomunikačním systémem Pegas. Za současného stavu tak mezi nimi není možná přímá rádiová komunikace, proto má vnitro zájem oba systémy sjednotit. Peníze tedy půjdou na posílení infrastruktury systému Pegas v příhraničních lokalitách, na modernizaci systémového softwaru, který zajišťuje fungování Pegase, a rovněž na vybavení útvarů služby cizinecké a pohraniční policie vysílačkami.

Vláda schválila nákup šifrovacích zařízení pro stíhačky Gripen

Vláda souhlasí s nákupem šifrovacího zařízení pro nadzvukové stíhačky Gripen, které má v pronájmu. Náklady na nákup uhradí ministerstvo obrany ze svého rozpočtu. Ministerstvo uzavře smlouvu se Švédskem na jejich nákup i integraci. Tím, že smlouvy budou uzavřeny přímo s dodavateli, dojde k úspoře finančních prostředků. Letouny Jas-39 Gripen mají především chránit vzdušný prostor ČR. Pořízení šifrovacích zařízení je podle armády důležité proto, aby byly stíhačky plně operačně způsobilé. Gripeny jsou vybaveny kombinovaným dotazovačem k bezpečné identifikaci vlastních a nepřátelských cílů. Hlavním úkolem pořizovaných kryptopočítačů je ochrana přenášených dat. O nákupu kryptopočítačů bylo rozhodnuto loni. Ministerstvo oslovilo tři případné dodavatele, nejvýhodnější nabídka přišla ze Švédska, uvedlo tiskové oddělení.

ČSSD: Změny finanční reformy neprošly řádně sněmovnou

Senát by měl ze zákona o reformě veřejných financí vyčlenit 11 legislativně technických změn, které neprošly řádnou procedurou Poslanecké sněmovny. Ve středu to v Lidovém domě řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. O těchto změnách by měla podle něj sněmovna znovu hlasovat. Výhrady svého stranického kolegy ale odmítá předseda sněmovny Miloslav Vlček. Odeslání návrhu zákona do Senátu podle něj bylo v pořádku. Také předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vyloučil, že by se reformní balík mohl do sněmovny vracet. Bohuslav Sobotka také kritizoval, že na návrhu normy nebyl jeho podpis jako zpravodaje pro tento zákon. To by se podle něj mohlo stát i součástí ústavní stížnosti, kterou sociální demokraté na balík zákonů o reformě veřejných financí chystají. Podle stanoviska legislativního odboru sněmovny ale není podpis zpravodaje s legislativně technickými úpravami nutný. Vyplývá to prý z dřívějšího rozhodnutí Ústavního soudu.

Šojdrová chce svolat koaliční jednání kvůli evropským fondům

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová požádala premiéra Mirka Topolánka o svolání mimořádné koaliční schůzky. Chce na ní zástupce vládní koalice informovat o důsledcích rozhodnutí ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) o "vzdělávacích" operačních programech evropských fondů. Šojdrová kritizuje způsob, jak chce ministryně Kuchtová programy v celkové hodnotě téměř 130 miliard korun implementovat. Lidovecké poslankyni se nelíbí, že by žádosti o dotace měla spravovat vedle ministerstvo školství i agentura zřízená ministerstvem průmyslu a obchodu CzechInvest. Šojdrová je s Kuchtovou také ve sporu kvůli obsazení funkce náměstka ministryně školství pro vysoké školy. KDU-ČSL si tento post nárokuje. Kuchtová sice řekla, že je v tomto směru připravena vyhovět přání koalice, ale až po tom, co rozhodnou předsedové stran. Náměstek pro vysoké školy mezitím na svou funkci ve středu rezignoval.

V ČR podle EIU vládne ucelená demokracie

Česká republika se těší "úplné demokracii" - ve skupině 28 takto nejlépe ohodnocených zemí se dostala na 18. místo, a to těsně za Spojené státy, ale o kus před Británii či Francii. Naopak Slovensko společně například s Maďarskem a řadou dalších východoevropských či jihoamerických států se ocitlo ve druhém oddílu 'demokracií s vadami na kráse', kde jsou politické a občanské podmínky poněkud horší. Vůbec nejdemokratičtější zemí světa je Švédsko následované hlavně severskými státy; naopak za nejvíce totalitní je považována Severní Korea. Vyplývá to z "demokratického indexu", který s údaji za rok 2006 sestavila organizace The Economist Intelligence Unit (EIU). Tým mezinárodních odborníků analyzoval situaci v jednotlivých zemích na základě 60 kritérií, které se týkají volebního procesu a pluralismu, občanských svobod, fungování vlády, účasti občanů na politickém dění a nakonec politické kultury. Index demokracie bere v potaz i míru svobody voleb a bezpečnosti voličů nebo jak je vláda země ovlivňována ze zahraničí a nakolik jsou úřady schopné plnit úkoly vlády. Sto šedesát sedm evidovaných zemí světa je rozděleno do čtyř skupin: s plnou demokracií, s tou "kazovou" a dále s "hybridními" a autoritářskými režimy. Z průzkumu vyplývá, že asi polovina světového obyvatelstva žije v demokratických zemích, jen 13 procent si ale užívá "úplné" demokracie. Naopak 40 procentům lidstva vládne totalita.

Ředitel brněnské nemocnice odvolán pro nesouhlas s jejím rušením

Dosavadní šéf brněnské Úrazové nemocnice Miloš Janeček byl odvolán kvůli nesouhlasu s plánovaným rušením zařízení. ČTK to nepřímo potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Nemocnici dál povede dosavadní Janečkův náměstek Petr Svoboda, nové výběrové řízení ministr Tomáš Julínek zatím nechystá. Julínek plánuje současnou nemocnici s 800 zaměstnanci zrušit a její části, především krajské traumacentrum, přestěhovat do areálu bohunické Fakultní nemocnice Brno. Další péči by měla převzít jiná zařízení ve městě. S tím nesouhlasí část odborníků, vedení nemocnice ani brněnský magistrát. Petici proti rušení nemocnice, jejíž traumacentrum využívají pacienti z jihu Moravy i z Vysočiny, podepsalo na 30.000 lidí. Julínek ale i přes odmítavé hlasy na rušení trvá.

Chvaletický odpad dorazil do ostravské spalovny

Transport nebezpečného odpadu z nelegálního skladu u Chvaletic na Pardubicku dorazil ve středu ráno do spalovny v SPOVO v Ostravě. Nákladní automobily přepravily celkem 41 tun toxických odpadů. Spalovna je bude likvidovat přibližně jeden až dva měsíce. Potvrdil to obchodní ředitel spalovny Ladislav Dvorník. Po likvidaci v pecích spalovny z nebezpečných látek nezbude žádný odpad. "Jsou to jen emise, které ale splňují veškeré požadavky legislativy České republiky a Evropské unie," řekl Dvorník. Ve Chvaleticích policisté a inspektoři životního prostředí objevili v polovině loňského června skladiště nebezpečných chemikálií v bývalém průmyslovém areálu. Na místě se našly kromě tlakových lahví s bojovým plynem fosgenem a jinými plyny i stovky tun kyanidů, solí těžkých kovů, radioaktivní látky a další sloučeniny a rovněž upravené plynové pistole.

V Nejdku někdo hodil kyselinu do obchodu

V Nejdku na Karlovarsku někdo ve středu odpoledne vhodil do obchodního domu Penny Market neznámou chemickou látku, podle prvních zjištění zřejmě kyselinu. Chemičtí specialisté později potvrdili, že jde o koncentrovanou kyselinu sírovou nebo materiál, který kyselinu obsahoval. Chemikálie byla uložena v igelitovém pytlíku. Hasiči celý objekt evakuovali a uzavřeli. Podle mluvčího karlovarských hasičů Františka Petra byly dvě ženy, které s neznámou látkou přišly do styku, preventivně převezeny na pozorování do nemocnice.

Škoda Power dodá část elektrárny do Chile

Kontrakt za 560 milionů korun získala po 12 letech v Chile plzeňská Škoda Power. Významný evropský výrobce turbín dodá do Mejillones na pobřeží Tichého oceánu "srdce" dalšího bloku uhelné elektrárny, tedy turbínu 165 MW, generátor, olejový systém a potrubí. Do stejné elektrárny dodala Škodovka turbínu už v roce 1995. Ta je stále v provozu. Nejnovější zakázka Škody Power je specifická v tom, že zařízení musí splňovat přísné požadavky na odolnost vůči zemětřesení. Škoda Power letos získala velké kontrakty v dánském Odense, ruském Jekatěrinburgu, německém Hochstu a na Slovensku v Jaslovských Bohunicích. Slovenskou jadernou elektrárnu bude Škodovka modernizovat za dvě miliardy korun. Součástí zakázky je rekonstrukce parních turbín a výměny částí u vysokotlakých a nízkotlakých dílů na třetím a čtvrtém bloku.

Češi z Kazachstánu se budou stěhovat i do Baťova domku ve Zlíně

Zlínská radnice poskytne jeden z takzvaných Baťových domků krajanům z Kazachstánu. Do domku, jejž nyní dělníci rekonstruují, se rodina nastěhuje v polovině září. Dotaci na opravy domu ve výši 560.000 korun získalo město od ministerstva vnitra. Město dostane také peníze na pracovníka, který krajanům pomůže například při jednání na úřadech. Kazaši získají také peníze na vybavení bytu a první měsíc pobytu ve Zlíně, část peněz půjde na intenzivní jazykový kurz. Přesídlování krajanů z Kazachstánu organizuje ministerstvo vnitra spolu s organizací Člověk v tísni. Zhruba 700 krajanů se do České republiky vrátilo již v letech 1994 až 2001. Letošní vlna představuje poslední krajanskou komunitu z Aktjubinské oblasti v severozápadním Kazachstánu, která o přesídlení do České republiky projevila zájem. Většina českých krajanů možnost návratu do původní vlasti přivítala, protože po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nastaly v Kazachstánu pro občany jiných národností problémy. Většina z kazašských Čechů se necítila bezpečně a rozhodla se místo opustit.

Po Lovcích mamutů připraví Národní muzeum výstavu Stopy lidí

Teprve koncem minulého týdne skončila v Národním muzeu v Praze výstava Lovci mamutů, kterou od loňského října navštívilo více než 600.000 lidí, a už se připravuje nová expozice s názvem Stopy lidí. Bude zahájena 23. listopadu a potrvá až do 30. června 2008. Podle generálního ředitele muzea Michala Lukeše bude tato výstava věnována nejen lidské noze jako nástroji a objektu, ale obrazně také stopám lidí od pravěku po současnost. Od hlubin oceánů po jeho stopy na Měsíci, od pravěkých pozůstatků přes migrace a stěhování národů, objevování nových kontinentů, vojenské výboje až po kroky lidí za hranice vlastních možností. Jednotlivé části výstavy budou mít názvy Na vlastních nohou, Utíkej, co ti nohy stačí, K noze zbraň, Co krok, to dvacet mil, Držet krok s módou atd. Velkou část exponátů bude tvořit obuv, pozoruhodná svým původem (replika nohy pravěkého muže Ötziho nalezená v ledovci, indiánská, vytvořená v cele smrti, čtyři sta let stará, z neobvyklých materiálů) i svými nositeli (jednoho z největších basketbalistů Shaquillea O´Neala, všech českých olympijských vítězů včetně Emila Zátopka či císařovny Marie Anny). "Chceme zábavnou, ale vzdělávací formou podívat se na historii z trochu jiného úhlu. Pro příznivce nevídaných kuriozit budou připraveny lýčené střevíce Přemysla Oráče, ovinovačky dobrého vojáka Švejka či berla starého Zilvara z chudobince," dodal Lukeš.

Supraphon vydal Werichovu pohádku O žlutém mužátku

Novinkou vydavatelství Supraphon je málo známá pohádka Jana Wericha O žlutém mužátku. Byla zařazena do knížky Lincoln 1933, která vyšla v roce 1970, ovšem až na výjimky se už nedostala ke čtenářům. Téměř celý náklad byl totiž zničen. Podobný osud potkal i zvukový záznam pohádky. Přestože ji autor načetl pro Supraphon už v roce 1968, mohla vyjít na CD až v roce 1999, kdy se na její interpretaci podílela Stella Zázvorková. Werichův přednes Žlutého mužátka je proto na tomto albu premiérou. Nesestřihaný záznam Werichovy nahrávky z roku 1968 byl uložen v archivu a na dlouhá léta zapomenut. Pokud by prý někdo porovnal tištěný text se zvukovým záznamem, zjistí, že Werich se tím, co bylo psáno, příliš nesvazoval. Improvizoval, aby dodržel dynamiku a rytmus řeči, a to impulzivně a bez přípravy.

Divadlo Járy Cimrmana omezí vedlejší akce

Divadlo Járy Cimrmana omezí od října veškeré vedlejší akce. Herci "přibrzdí" a budou se věnovat pouze představením na své domovské scéně v Praze. Divadlo tak utlumí mediální četnost jména Cimrman, kterému hrozí zevšednění a bagatelizace. Devatenáctičlenný soubor se už nebude zúčastňovat akcí, jako je pojmenovávání ulic, stezek a závodů. Řekl to jeden z hlavních protagonistů a autorů divadla Ladislav Smoljak. "Mám obavu o osud Cimrmana, protože míra popularity se nesmí překročit. Když je toho moc, začne to lidi štvát a my cítíme, že už je toho moc," uvedl Smoljak. K rozhodnutí podle něj přispěly i dvě poslední kauzy - umístění pamětní desky na Lomnickém štítě a expedice Altaj, které popularitě Cimrmana nepřidaly. "Dostal jsem hodně sprostých dopisů a bylo marné vysvětlovat, že to nebyl náš nápad, my jsme jenom přikývli, když se nám ozvali z Altaje a Slovenska," dodal.

Praha chystá druhý mezinárodní závod v lovu pstruhů na mušku

Rybářské špičky ze všech koutů světa se sejdou v Praze na druhém muškařském závodu Orvis Cup 2007. Klání v lovu pstruhů na mušku se uskuteční na Vltavě v centru města ve dnech 3. až 7. října. ČTK to sdělila mluvčí závodu Hana Jurášková. V okolí Střeleckého ostrova a Karlova mostu bude podle organizátorů muškařit asi 200 závodníků. "Atraktivního závodu se zúčastní čeští i zahraniční rybáři včetně české juniorské a seniorské reprezentace," řekl za pořadatele Jiří Voráček. Na začátku závodu budou podle něj do Vltavy vypuštěny desítky tisíc pstruhů a sivenů. Má to prý dokázat, že kvalita vody ve Vltavě se zlepšuje.

Milan Baroš se před kvalifikačními zápasy zranil

Fotbalové reprezentaci, která se připravuje na kvalifikační zápasy se San Marinem a Irskem, bude chybět Milan Baroš. Hráč kvůli poraněným zádům nedokončil středeční trénink na pražském Strahově. Na jeho uzdravení okamžitě začali pracovat lékaři národního mužstva, krátce po tréninku dorazil i fyzioterapeut Pavel Kolář. Důvodem Barošova zranění může být podle lékařů například uklouznutí či velmi chladné počasí, které trénink provázelo. Trénink neabsolvovali v celé délce ani Marek Jankulovski s Tomášem Ujfalušim, kteří si přivezli drobné svalové potíže z ligových zápasů. Po půlhodinovém výklusu zamířili do regenerační linky, ovšem jejich stav nevylučuje start v sobotním duel v San Marinu. Naplno odtrénoval celou přípravu Tomáš Rosický, kterého zlobil po nedělním ligovém duelu nakopnutý kotník. Národní tým bude trénovat v Praze ještě ve čtvrtek dopoledne, trénink však již bude pro veřejnost i média uzavřeny.

Baník prohrál s Frýdkem-Místkem 0:2

Fotbalisté Baníku Ostrava vypadli z Poháru ČMFS na hřišti Frýdku-Místku, který hraje jen MSFL. Mužstvo, které v tomto ligovém ročníku ještě neokusilo porážku, podlehlo soupeři, hrajícímu o dvě soutěže níž. Baník prohrál 0:2 a po Sigmě Olomouc je druhým ligovém klubem, který v poháru končí už ve druhém kole.

Davisův pohár budou hrát Berdych, Štěpánek, Damm a Dlouhý

Tenisté Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Dlouhý a Martin Damm jsou v nominaci kapitána českého daviscupového týmu Jaroslava Navrátila pro baráž o udržení ve Světové skupině. Navrátil oznámil složení nominované čtveřice v New Yorku, kde doprovázel svého svěřence Berdycha na posledním grandslamu sezony US Open. Barážové utkání se Švýcarskem se bude hrát od 21. do 23. září v Sazka Areně v Praze. Do Prahy přijede Roger Federer, dalším členem švýcarského týmu by měl být osmifinalista US Open Stanislas Wawrinka.

Špičkoví šachisté se po stu letech vracejí do Karlových Varů

Karlovy Vary navazují na předválečnou tradici velkých šachových klání. V sobotu začne v hotelu Carlsbad Plaza turnaj za účasti tří hráčů nejlepší světové dvacítky a dvou legend světového šachu. Do západočeských lázní se tak šachy vracejí přesně sto let od prvního mezinárodního turnaje na českém území. Pozvání pořadatelů přijali španělský velmistr s lotyšskými kořeny Alexej Širov (11. hráč světového žebříčku), Armén Vladimir Akopjan (18.) a ukrajinský exmistr světa Ruslan Ponomarjov (20.). Své umění předvedou i někdejší vyzývatelé mistrů světa Viktor Korčnoj ze Švýcarska a Nizozemec Jan Timman. Za šachovnici usedne i česká jednička David Navara, nejlepší junior Viktor Láznička a slovenský velmistr Sergej Movsesjan. Poslední za čtyř velkých turnajů se hrál v Karlových Varech v roce 1929.

Počasí

Ve čtvrtek bude převážně zataženo s deštěm, teploty se vyšplhají na 14 až 18 stupňů.

Meteorologové varují před extrémními dešťovými srážkami a silným větrem nad Českou republikou. Varování platí od středy do pátku. Na čtvrtek vyhlásil Český hydrometeorologický ústav povodňovou pohotovost pro Jihočeský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Během dvou dnů může místy napršet přes 100 milimetrů vody.