Zprávy

Topolánek v Týdnu: Tlustého přesvědčím, aby kývl na reformu

Premiér Mirek Topolánek (ODS) si myslí, že přesvědčí poslance ODS a bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého i další kritiky návrhu vládní reformy veřejných financí, aby ho ve sněmovně podpořili. Topolánek v nejnovějším vydání časopisu Týden uvedl, že Tlustý je jen uražený, že "u toho není". "Politicky se mýlí, ekonomicky je to téměř tragické, nicméně já s ním budu jednat a učiním mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout," řekl předseda vlády Týdnu.

Tlustý, který působil v první Topolánkově vládě, chce připravit vlastní pozměňovací návrhy. Jestliže je kabinet do reformy nezapracuje, ve sněmovně ji nepodpoří, řekl v neděli. Exministr premiérovi vyčítá, že neplní sliby, které občanští demokraté dali lidem před volbami. Podle Tlustého odpovídá vládní návrh reformy daňovým změnám, jak je měla v programu ODS, jen z desetiny. Podle Topolánka ale jeho strana prosadila do reformy 80 procent svého programu. "Varianty krystalicky čisté á la ODS, které jsme slibovali před volbami, dokonce ani ekonomicky nebyly možné," soudí Topolánek. Není podle něj možné, aby koalice měla program pouze jedné strany. "A platí, že malá strana v koalici má poměrně větší váhu než velká," reagoval premiér na zmínku, že zelení, kteří mají v dolní komoře pouze šest mandátů, dokázali prosadit své energetické priority.

Právě Tlustého neochotou ke kompromisu vysvětluje Topolánek, proč exministr nepůsobí v nynější vládě. "Vlasta Tlustý se právě proto nemůže této reformy účastnit, protože je příliš spřažen s programem ODS. O důvodech, proč jsem ho nepřizval do své druhé vlády, bych mohl napsat román, jedním z nich ale bylo to, že by se s kompromisem nikdy neztotožnil," řekl Týdnu Topolánek.

Jeho koaliční vláda ODS, lidovců a zelených se ve dvousetčlenné sněmovně neopírá o spolehlivou většinu - dohromady má jen stovku poslanců. Prosazení balíku reforem tedy nebude pro Topolánkův kabinet jednoduché. Opoziční ČSSD a KSČM už daly najevo, že vládní návrh nepodpoří. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ho stejně jako Tlustý označil za paskvil. Jakoukoliv argumentaci proti reformě ze strany sociální demokracie považuje Topolánek za ryze účelovou. "Až na patnáctiprocentní symbolickou rovnou daň pro fyzické osoby je reforma včetně plateb ve zdravotním systému nemlich to samé, co jsme s Jiřím Paroubkem dohodli loni 13. prosince dopoledne jako podmínku vstupu ČSSD do vlády," uvedl Topolánek.

Paroubek: Neúspěch daňové reformy nemusí vést k předčasným volbám

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek si nemyslí, že by případný neúspěch vládního návrhu reformy veřejných financí musel zákonitě vést k předčasným volbám. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Právě hlasování ve sněmovně o klíčovém balíčku reformních zákonů chce spojit koaliční vláda Mirka Topolánka se svým osudem. "Pokud neprojdou reformy, bude spojen s přijetím těchto zákonů druhý zákon, se kterým vláda spojí svou budoucnost, a pak se směřuje k předčasným volbám," uvedl v diskusi s Paroubkem vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"Pan Topolánek si ještě myslí, že kdyby se předčasné volby uskutečnily někdy na podzim, tak že má šanci, aby je ODS ještě vyhrála," uvedl Paroubek. Podle jeho názoru tomu neodpovídají ani průzkumy veřejného mínění ani vládní návrh reforem, který šéf ČSSD označil za "paskvil". "Ale nicméně nemyslím si, že je dobré dva měsíce poté, co tady byla s velkou pompou instalována středo-pravá vláda, tak aby už hovořila o předčasných volbách," dodal Paroubek. Podle březnového průzkumu agentury Median stáhla ČSSD za poslední měsíc ve volebních preferencích náskok vládní ODS z 15 na šest procentních bodů. ODS by volilo 36,6 procenta lidí, zatímco ČSSD 30,3 procenta.

Podle mluvčí ministerstva vnitra Inspekce nepodezírá Langra z účelového měnění telefonů

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková v pondělí rozhodně popřela, že by Inspekce ministra vnitra podezírala ministra vnitra Ivana Langra (ODS) z účelového měnění telefonů při rozhovorech s policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Informaci o Langrovi přinesla v neděli Česká televize (ČT). Inspekce prý ministra podezírá, že s policisty volal z vypůjčených telefonů a SIM karet a chtěl tím zabránit tomu, aby se na jeho telefonáty přišlo. Televize připomněla, že vyšetřovatelé odposlouchávali Langra kvůli podezření, že loni pustil na veřejnost tajnou zprávu šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho o údajném prorůstání organizovaného zločinu do politiky. "Inspekce pana ministra nevyšetřuje, a nemůže ho tedy ani z ničeho podezírat," řekla ČTK Malíková. Také Langer v ČT popřel, že by s policisty z ÚOOZ telefonoval. Podle Malíkové již inspekce vyšetřování úniku informací uzavřela.

Inspekce ministra vnitra kvůli úniku zprávy odposlouchávala 46 telefonních čísel. Mezi odposlouchávanými byli například i advokáti a děti. Záznamy inspekce z loňského srpna prý tvrdí, že Langer telefonoval z mobilu olomouckého primátora Martina Novotného, jeho manželky a obou dcer. Primátorova manželka Věra Novotná ČT řekla, že rodina Langrovi telefon skutečně půjčovala. Podle ČT inspekce tvrdí, že podobně jako Langer postupoval i poslanec ODS Jan Vidím - prý si telefonoval s lidmi z ÚOOZ, a to i z čísla své manželky, která se tak ocitla mezi odposlouchávanými.

Jak byly podávány a schvalovány žádosti o odposlechy, nyní vyšetřuje i ministerstvo spravedlnosti. Vyšetřovací spis ke kauze Kubice si podle ČT vyžádala znovu i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která již loni oznámila, že odposlechy politiků, policistů a novinářů nebyly protizákonné.

Čunek chce o své budoucnosti ve vládě jednat nejdřív s lidovci

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek chce o svém dalším působení ve vládě nejprve mluvit v úterý se svými stranickými kolegy, teprve pak by se podle něj mělo jednat s koaličními partnery. Čunek, který čelí obvinění z korupce a je kritizován za své výroky na adresu Romů, tak v pondělí reagoval na vyjádření premiéra Mirka Topolánka, že právě lidovci by měli svého předsedu přesvědčit, aby z vlády odešel. Čunek také naznačil, že při jednání s dalšími koaličními stranami se bude tvrději bránit proti kritice namířené proti němu. "Jsou to poslední chvíle, kdy budu šetřit silnými slovy. Zatím jsem se nechal okopávat," řekl novinářům. Své odvolání by považoval za porušení koaliční smlouvy. O tom, zda by v takovém případě odešli z vlády i ostatní ministři KDU-ČSL, nechtěl spekulovat.

Lidovci již dříve vyjádřili svému šéfovi podporu. V úterý se sejde celostátní konference KDU-ČSL. Čunek si nemyslí, že se o jeho osobě bude znovu hlasovat. "Diskusi ale vést budeme," uvedl. Mluvit budou lidovci "o všech problémech, které vytvářejí napětí", řekl Čunek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Hovořit se prý bude i o chystané ekonomické reformě.

Pokud by musel Topolánek sám Čunka odvolat z vlády, považoval by to prý za nejhorší variantu. "Doufám, že představitelé lidovců už chápou, že situace je vážná, že to destabilizuje koalici a že narůstá napětí uvnitř stran i mezi stranami a že musí přijít nějaké řešení," řekl premiér v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes.

Předseda vládní Strany zelených Martin Bursík minulý týden připustil, že další setrvání Čunka ve vládních funkcích by pro zelené mohlo být důvodem k odchodu z koalice. Čunkův odchod z vlády požaduje i opozice.

Romští aktivisté podají na Čunka trestní oznámení za výrok o Romech

Romští aktivisté podají trestní oznámení na vicepremiéra Jiřího Čunka za jeho výroky o Romech. Podle nich svými vyjádřeními o tom, že Romové jsou opálení a dělají binec a ohně na náměstích, mohl podněcovat k nenávisti k romskému etniku. Romové se na podání trestního oznámení shodli na oslavách Mezinárodního dne Romů. ČTK to řekla předsedkyně správní rady sdružení Athinganoi Monika Mihaličková.

Čunek pobouřil Romy odpovědí na dotaz čtenáře Blesku, zda dostanou podporu od státu i jiní občané než Romové. Uvedl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." K tvrzení o tom, že prý většina Romů zneužívá dávky, dodal: "Do vlády jsem vstoupil proto, že se mi podaří tak zkomplikovat sociální systém těm, kteří ho chtějí zneužívat, že nakonec uvidíte těch Romů pracovat hodně." Romští aktivisté žádají Čunkův odchod z vlády. Ve středu chtějí proto demonstrovat před Strakovou akademií.

Podle Mihaličkové, která byla v minulosti poslankyní a nyní je místopředsedkyní rady vlády pro záležitosti romské komunity, by trestní oznámení mělo být podáno ještě před středeční demonstrací. Jeho text je hotov. Zatím ale není jasné, kolik lidí se pod oznámení podepíše. Iniciátoři sbírali podpisy i při koncertu ke dni Romů. Mihaličková nevyloučila, že by po středě mohla padnout další oznámení od romských organizací z regionů.

Na Čunkovy výroky o Romech reagovali před pár dny i koaliční partneři. ODS se od nich distancovala a označila je za xenofobní. Zelení chtějí, aby Čunek opustil kabinet.

Stehlíková: Vláda představí koncepci romské politiky v červnu

Koncepci romské politiky představí vláda v červnu. V polovině roku má také začít naplno fungovat při úřadu vlády agentura, která pomůže obcím řešit integraci Romů. Od září mohou obce čerpat na tyto programy evropské peníze. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekla ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených).

Podle sociologa Ivana Gabala je to ale pozdě, vláda by měla zveřejnit koncepci dříve a dříve by měla začít fungovat i agentura. "Stojíme připraveni na bitvu a nemáme bitevní plán," řekl. Podle Gabala by měl vzniknout tým, který připraví "implementační strategii, včetně odpovědností institucí a peněz, a rozjede to". Stehlíková uvedla, že agentura už funguje, zatím jako monitorovací centrum. Odmítla informace, že by ve vládě vznikalo více koncepcí. "Koncepce je jedna, hlavním nástrojem je vytvoření agentury, která pomůže integraci Romů, začleňování lidí z vyloučených lokalit do pracovního života, aby stoupala jejich vzdělanost," řekla.

Agentura bude podle Stehlíkové "šít na míru" obci, která o to bude mít zájem, komplexní projekt: bude řešit vzdělanost, zaměstnanost a bydlení sociálně vyloučených obyvatel. Ve školách budou asistenti a přípravné třídy. Rekvalifikace Romů bude cílená na pracovní místa, která v regionu jsou. Bydlení bude vycházet z možností obce, aby nevznikala nová ghetta a nerozrůstala se dosavadní, popsala záměr ministryně.

Petice pro sněmovnu protestovaly hlavně proti americké základně

V peticích, které v druhém pololetí loňského roku vyřizovala Poslanecká sněmovna, se lidé nejčastěji vyjadřovali k umístění americké protiraketové základny v České republice. Občané sněmovně adresovali celkem 53 petic. Amerického radaru se týkalo 18 z nich. Lidé v peticích reagovali také na nový zákon o sociálních službách, zavedení bodového systému pro řidiče či projekt jednotných státních maturit. Vyplývá to z pravidelné zprávy petičního výboru sněmovny.

Nejvíce lidí se podepsalo pod petici Komunistického svazu mládeže, která protestovala proti vzniku americké základny v ČR. Organizátoři petice shromáždili téměř 52.000 podpisů. Dalších téměř 10.000 lidí žádalo v jiných peticích referendum o základně. Petiční protest proti základně patří mezi největší podpisové akce, kterými se sněmovna v posledních letech zabývala. Dolní komora ale již obdržela i větší petice. Přes 233.000 lidí se například podepsalo pod petici, kterou chtěli zdravotníci zabránit přijetí zákona o neziskových nemocnicích.

Na nedostatek peněz na sociální služby upozorňovala loni v listopadu petice, kterou podepsalo více než 28.000 občanů. Akce měla podpořit nový zákon, který má umožnit zdravotně postiženým vybrat si službu podle své úvahy. Sněmovně bylo doručeno také 15 petic proti připravované státní maturitní zkoušce. Podepsalo je asi 650 lidí. 63 lidí si v peticích stěžovalo na to, že nový silniční zákon je příliš přísný.

Petice pro sněmovnu shromažďuje její petiční výbor. Podle jejich zaměření je pak předává příslušným výborům dolní komory. Obecně platí, že obsahuje-li petice požadavek na změnu nějakého zákona, její text dostanou všechny poslanecké kluby a příslušné odborné sněmovní výbory a ministři. Poslanci a ministerstva zváží, zda změnu zákona navrhnou.

Ekologové mají nové studie k R43 a R52, prý by šlo stavět levněji

Brněnští ekologové mají další studie, které nedoporučují vedení silnice R43 přes městskou část Bystrc a vídeňské R52 přes Mikulov. Varianty, které prosazují úřady, jsou podle nich příliš nákladné a zbytečně zatíží životní prostředí. ČTK to sdělil Miroslav Patrik z organizace Děti Země. Obě nové studie zároveň navrhují jiná řešení, například místo R52 chtějí využít dálnici D2 a dostavět obchvat Břeclavi.

Spory o výstavbu obou silnic vedou ekologové a politici řadu let. Podle posledních výpočtů by dohromady měly stát kolem 20 miliard. Ekologové soudí, že na jiných variantách by se daly ušetřit miliardy. Výstavbu R52 do Rakouska přes Mikulov už ale koncem minulého roku schválili krajští radní. S rozšířením nynější silnice z Brna do Mikulova na čtyři pruhy by se mělo začít v roce 2010. "Vybírali jsme ze čtyř možností a trvám na tom, že hledat cesty přes vinohrady, které jsme pracně vysazovali, je horší řešení," soudí o R52 jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Rozhodnutí zastupitelů podle něj může zvrátit už jen soud.

Definitivní podoba R43 z Brna na Svitavy zatím není určena. Bývalé vedení brněnského magistrátu složené z ODS a KDU-ČSL prosazovalo variantu přes Bystrc, nová městská rada lidovců, ČSSD a zelených chce o možnostech ještě jednat. Zelení přitom byli vždy proti bystrcké cestě. Radnice teď připravuje nový územní plán, jedna z jeho variant se silnicí R43 přes Bystrc vůbec nepočítá. Podle ekologů není cesta přes Bystrc nejvýhodnější variantou. Silnici přes jednu z největších městských částí odmítají i tamní obyvatelé.

Domácím firmám se loni dařilo, zisky jim rostly o čtvrtinu

Celkový hrubý zisk domácích firem se 100 a více zaměstnanci mimo finanční sektor se loni meziročně zvýšil o víc než čtvrtinu na téměř 337 miliard korun. Výnosy jim přitom rostly víc než náklady. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. ČSÚ získal tyto údaje ze souboru téměř 4500 firem nad 100 zaměstnanců, které dohromady v průměru zaměstnávaly kolem 1,6 milionu lidí. Klesal přitom počet ztrátových podniků, mnohem víc rostl počet ziskových podniků. Přibylo jich 131 a jejich hrubý zisk vzrostl zhruba o pětinu. Ztráta podniků v červených číslech klesla o 14,1 procenta. V průmyslu rostly zisky hlavně elektrárenským, plynárenským a distribučním firmám i automobilkám. Hrubý zisk klesal nejvíc těžařským firmám, potravinářům, tabákovým, textilním a oděvním firmám, ale i výrobcům papíru a vydavatelstvím. Mimo průmysl rostl hrubý zisk nejvíc v obchodu a opravách motorových vozidel, stavebním firmám a podnikům, které podnikají v nemovitostech.

Čechů trávících dovolenou doma loni o 4,3 procenta přibylo

Češi stále raději tráví dovolenou doma. Svědčí o tom údaje Českého statistického úřadu, podle kterých počet ubytovaných domácích turistů loni vzrostl o 4,3 procenta na téměř 6,3 milionu. Více českých turistů než v roce 2005 uvítala loni ubytovací zařízení ve všech krajích i v hlavním městě, výjimkou je pouze jižní Morava. Neochvějné postavení na špičce žebříčku oblíbenosti potvrzuje Jihočeský kraj, kam loni zavítalo téměř 770.000 domácích turistů. Jde o meziroční nárůst o deset procent. Následuje Jihomoravský kraj, kde se ale loni ubytovalo o 16.000 domácích turistů méně než předloni. Další v pořadí jsou kraje Královéhradecký a Liberecký.

Stavy koní v Česku stouply za čtyři roky o polovinu

Koně se v Česku těší rostoucí oblibě a jejich počet se podle ústřední evidence od poloviny roku 2003 zvýšil o 50 procent na současných 60.000. Kdysi nepostradatelná hospodářská zvířata jsou dnes stále populárnějšími společníky člověka pro volný čas a jízda na koni si podle odborníků v Česku získává stále více příznivců.

Po roce 1989 stavy koní klesaly, ale v roce 1996 nastal obrat a od té doby se chov rozšiřuje. Hospodářské využití je přitom již jen okrajové, například v lesích, řekla ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Velký rozvoj podle ní zažívá zájmové ježdění a jezdecká turistika. Roste také počet poníků a malých koní, protože sílí zájem dětí o jezdecký sport. "Nejde už jen o záležitost jezdeckých klubů. Řada lidí přišla na to, že lze za celkem přijatelný peníz chovat jednoho či dva koně prakticky doma za barákem, je-li k tomu kus vhodného pozemku," řekla ČTK chovatelka a odbornice Jiřina Roudnická.

Tradičně nejrozšířenějšími plemeny v ČR jsou český teplokrevník a anglický plnokrevník. Díky dovozům se ale plemenná skladba rozšiřuje. Zahraniční obchod vykazuje převážně záporné saldo, přičemž největším českým partnerem na trhu s koňmi je podle celní statistiky Německo.

Legendární Kinoautomat Radúze Činčery ožije v Praze

V pražském kině Světozor ožije legendární Kinoautomat Radúze Činčery - hit světové výstavy Expo 1967 v Montrealu. Pořad, který je uznáván jako první interaktivní filmové představení na světě, do jehož děje zasahovali diváci a určovali, kterým směrem se má dále ubírat, bude mít od 29. května jedenadvacet repríz. "Uvidíme, jak je po těch letech přijmou diváci," řekla ČTK dcera filmového scenáristy a režiséra Alena Činčerová. Nevyloučila ani prodloužení této "štace", případně její anglickou verzi. Sál kina, v němž byl Kinoautomat v repertoáru začátkem 70. let, bude vybaven přenosným hlasovacím zařízením, osoba moderátora těchto setkání je zatím tajemstvím.

Pardubice poprvé porazily ve finále Spartu a snížily na 1:3

Hokejisté pražské Sparty ve finále letošního ročníku extraligy poprvé prohráli, Pardubicím v pondělí na svém ledě podlehli 2:5. Série bude za stavu 3:1 na zápasy pro obhájce titulu pokračovat pátým utkáním ve čtvrtek v Pardubicích.

Výsledky 21. kola první fotbalové ligy

Slavia Praha - SIAD Most 3:0, Dynamo České Budějovice - SK Kladno 0:2, FK Mladá Boleslav - Marila Příbram 2:1, SK Sigma Olomouc - FC Viktoria Plzeň 1:3, FK Teplice - FK Jablonec 97 1:0, FC Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 1:1, FC Tescoma Zlín - AC Sparta Praha 2:0, Baník Ostrava - 1. FC Brno 1:2.

Čeští házenkáři porazili Srbsko a vyhráli pražský turnaj

Čeští házenkáři vyhráli v Praze mezinárodní turnaj České televize, přestože v jeho úvodu vysoko podlehli Švýcarům. V utkání o celkové prvenství v sobotu svěřenci Pavla Pauzy zvítězili nad Srbskem 36:32.

Jachtařka Šmídová skončila s novou partnerkou druhá v závodě SP

Hned v druhém společném závodě Světového poháru vybojovala česká jachtařka Lenka Šmídová se svojí novou partnerkou ve třídě 470 Veronikou Fenclovou umístění na stupních vítězů. Po osmém místě v lednovém klání v Miami obsadily Češky druhou příčku ve španělské Palmě de Mallorca, kde nestačily pouze na De Koningovou a Berkhoutovou z Nizozemska. Ceny přebraly jachtařky z rukou španělského královského páru.

Počasí

V úterý bude podle meteorologů oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť. Na jihu a jihozápadě bude přechodně až polojasno. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia, na jihozápadě až 17 stupňů Celsia.