Zprávy

V ČSSD sílí obavy ze zániku strany kvůli sporu s Altnerem

V sociální demokracii sílí obavy ze zániku strany kvůli letitému sporu s advokátem Zdeňkem Altnerem, který ČSSD zastupoval ve sporu o Lidový dům v Praze. Podle zdroje ČTK vedení ČSSD rozdalo předsednictvu mandátní smlouvu s Altnerem, kterou podepsal někdejší předseda Miloš Zeman. Vyplývá z ní údajně, že sankce, o kterých právník hovoří, ve smlouvě jsou. Předsednictvo prý dokonce zahájilo přípravu k založení nové strany v případě, že by ČSSD v konkurzu opravdu skončila.

Od roku 2000 advokát vymáhá po ČSSD honorář 93 milionů korun, který od té doby narostl o úroky a sankce na více než 19 miliard korun. Advokát podal na ČSSD u Městského soudu v Praze návrh na konkurz a jednat o mimosoudním vyrovnání s ní už nechce, protože prý jejímu vedení přestal věřit.

Strach z konkurzu se v ČSSD šíří také proto, že se někteří sociální demokraté obávají politické poptávky po vyřešení sporu v neprospěch opoziční strany. Připomínají, že to byl v 90. letech ministr financí Ivan Kočárník (ODS), který v žalobě požadoval, aby soud určil vlastníka Lidového domu. Během vleklého procesu se ČSSD dostala do finančních potíží, nebyla s to platit daně a finanční úřad jí obstavil účty. Někteří sociální demokraté se obávají, že je nyní situace mnohem horší. Myslí si, že by mohla strana přijít nejen o svůj majetek, ale také o státní dotaci, kterou dostává každým rokem za zvolené poslance a senátory.

Protikorupční policie obnovila vyšetřování nákupu gripenů

Protikorupční policie obnovila vyšetřování kauzy související s nákupem švédských stíhacích letounů Gripen. Ve věci se objevila nová fakta, doposud neznámá a neprověřená, nová tvrzení zainteresovaných osob, sdělila ČTK mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Alena Vokráčková. V době jednání o gripenech byl s korupční nabídkou údajně osloven tehdejší senátor ODA Michael Žantovský. Nynější velvyslanec v Izraeli podal trestní oznámení pro podezření z úplatkářství, policie však případ v roce 2003 odložila, protože se nepodařilo zjistit pachatele.

Smlouvu o nákupu gripenů v dubnu 2002 schválil kabinet Miloše Zemana. Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun. Návrh financování však nezískal podporu parlamentu. Po povodních v létě 2002 nakonec nová vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) od záměru nakoupit stíhačky definitivně upustila, protože peníze byly potřeba jinde. Česko ale nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. Čírtek připomněl, že ve druhém kole si Česko pronajalo letouny přímo od Švédska. "Tato věc nebyla řešena se žádnou soukromou firmou," uvedl.

Úřad zahájil správní řízení s deníkem Hospodářské noviny

Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil správní řízení s deníkem Hospodářské noviny. Jeho redakce zveřejnila majetková oznámení některých politiků z nového veřejně přístupného registru, a podle úřadu se tak dopustila přestupku. Šéfredaktor HN Petr Šimůnek porušení zákona popírá. Podle HN je zatím možné v registru najít údaje o 17 politicích. Konkrétní údaje HN zveřejnily o premiérovi a čtyřech ministrech. Podle mluvčí úřadu je ale dikce zákona jasná, hovoří o zpřístupnění, nikoli zveřejnění údajů.

Stejný názor na výklad zákona jako šéfredaktor listu má i poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek. "Doputuje-li vůbec ta věc - což si myslím, že není nutné - až k Ústavnímu soudu, tak jsem si velmi jistý, že ty ochranářské tendence tam nenajdou sluchu," řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Ministru zemědělství Petru Gandalovičovi (ODS), jehož hypotéka se na stránkách deníku objevila, zveřejnění informací nevadí. Ani ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se nehodlá kvůli zveřejnění závazků veřejných činitelů angažovat. HN s poukazem na registr napsaly, že právě ministr vnitra je nejzadluženějším členem kabinetu. Dluhy premiéra Mirka Topolánka nejsou pro veřejnost překvapením, média o jeho hypotéce na koupi pražského bytu dříve podrobně informovala.

Elektronický registr majetkových oznámení spustila Poslanecká sněmovna v souvislosti s novým zákonem o střetu zájmů, který platí od začátku letošního roku. Lidem umožňuje nahlížet do přiznání přes internetovou stránku sněmovny www.psp.cz/rsz. Zájemci ale nejprve musejí osobně navštívit sněmovní knihovnu, aby získali heslo a zřídili si uživatelský účet. Norma zakazuje zveřejňovat obsah oznámení k jinému účelu než ke "zjištění případného střetu zájmů" veřejného činitele.

Spor Nováčka o miliony za Diag Human skončil, peníze nedostane

Soudní pře advokáta Zdeňka Nováčka, který se v souvislosti se smlouvou o zastupování státu ve sporu s firmou Diag Human domáhal na ministerstvu zdravotnictví deseti milionů korun, definitivně skončila. Nováček požadované peníze od státu nedostane. V platnosti tak zůstává verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, který loni Nováčkovu žalobu o miliony zamítl. Obvodní soud loni v únoru dospěl k závěru, že smlouva o zastupování státu ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human, kterou s advokátem v září 2003 podepsala tehdejší ministryně zdravotnictví Marie Součková, je neplatná. Součková čelí kvůli smlouvě s Nováčkem obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Nováček čelí kvůli podezření z porušování povinností advokáta a podezření z předražení právních služeb kárné žalobě České advokátní komory. Prvoinstanční kárný senát dospěl k závěru, že se advokát při uzavírání smlouvy s ministerstvem zpronevěřil profesionálním pravidlům a vyměřil mu za to pokutu 175.000 korun.

U Součkové nejde o úmyslný trestný čin, o nedbalostní možná ano

Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková patrně uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human nespáchala úmyslný trestný čin, nedbalostní ale možná ano. Za takový by jí už nehrozilo až deset let vězení, ale maximálně tři roky odnětí svobody, případně trest podmíněný či peněžitý. V jednání obžalované lze spatřovat trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku spáchaný z vědomé nedbalosti, prohlásil v pondělí předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Petr Stutzig. Jeho senát zrušil loňský rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2, který exministryni zprostil obžaloby z úmyslných trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, a případ mu vrátil k novému projednání.

Topolánek: Ve společnosti dál přežívají komunistické stereotypy

Komunistické stereotypy v české společnosti podle premiéra Mirka Topolánka přetrvávají i více než 17 let od listopadové revoluce, ačkoli se zdá, že je nahradily demokratické postupy a normy. Topolánek to uvedl v prohlášení u příležitosti 25. února 1948, kdy se komunisté v tehdejším Československu chopili moci. Poté jmenoval několik příkladů, které považuje za důkazy nedostatečného se vyrovnání s minulostí. "Kdo by si třeba před sedmnácti lety pomyslel, že ještě někdy budeme muset řešit aféru, kdy inspekce ministra vnitra odposlouchává novináře a sleduje jejich hovory dlouhé měsíce zpět, aby zjistila jejich kontakty a zdroje," uvedl. Připomněl také, že se stále objevují informace o tom, na jakých důležitých postech pracují či ještě donedávna pracovali exponenti minulého režimu. Topolánek se pozastavil i nad tím, že ještě v roce 2007 se komunistická strana otevřeně hlásí k 'revolučnímu odkazu' komunistického předáka a později prezidenta Klementa Gottwalda, že schvaluje jeho puč před 59 lety a zároveň se velmi vážně připravuje na vstup do vlády, tvrdí premiér. V závěru prohlášení vyjádřil hlubokou úctu lidem, kteří měli odvahu postavit se totalitě.

Policisté budou v úterý protestovat

Policisté nespokojení s dopady nového služebního zákona chtějí svůj nesouhlas dát najevo v úterý při veřejném shromáždění před Křižíkovou fontánou na pražském Výstavišti. Kvůli novému zákonu přišli někteří policisté, ale například i hasiči a strážní ve věznicích, o část peněz. Organizátoři očekávají tisícovou účast, řada nespokojených nebude moci přijít kvůli službě, a tak vyjádří podporu shromáždění připnutím žluté pásky. Ministr vnitra Ivana Langer i policejní prezident Vladislav Husák zákon hájí. Podle nich sice nová norma krátkodobě sníží platy asi 6000 policistů, celkově je však správná a vede k ozdravení všech bezpečnostních sborů. Od začátku roku do 12. února požádalo o propuštění 1040 policistů.

Mýtné překročilo třičtvrtě miliardy,za osm týdnů dosáhlo 780 mil.

Předepsané mýtné za osm týdnů provozu překročilo 780 milionů korun. Uvedlo to Ředitelství silnic a dálnic. V mýtném systému, který na dálnicích a rychlostních silnicích funguje od 1. ledna, je zaregistrováno přes 140.000 kamionů. Celníci, kteří na placení mýtného dohlížejí, řeší podle ŘSD čím dál více případů neplacení mýta. Do pondělí 26. února zachytily mobilní hlídky celníků 4105 porušení předpisů a uložily blokové pokuty přes 5,5 milionu korun. Elektronickému mýtnému podléhají v ČR zatím pouze vozy o hmotnosti 12 tun a více; mýtné se vybírá zhruba na 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic.

Jihočeští taťkové: Pavlovec šíří záměrně nepravdu o Temelínu

Hornorakouský pověřenec pro atomová zařízení Radko Pavlovec podle občanského sdružení Jihočeští taťkové záměrně zkresluje informace o fungování Jaderné elektrárny Temelín. Údajně se šířením desinformací dopustil v polovině prosince zveřejněním zprávy, v níž varuje před zhoršováním stavu paliva v Temelíně. Jihočeští taťkové se domnívají, že Pavlovcovým cílem není pravdivě informovat, ale klamat veřejnost a vyvolávat strach. Takové jednání vede podle zástupců protemelínské organizace k nesmyslným blokádám hranic a ke zhoršování česko-rakouských vztahů.

Odbory ČT vyzvaly Janečka, členy vedení i Rady ČT k odstoupení

Odborová organizace České televize vyzvala generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, část členů vedení televize i většinu členů Rady ČT, aby odstoupili ze svých funkcí. Odborářům se zejména nelíbí, že vedení ČT několik let porušovalo zákon tím, že František Lambert vykonával funkci vrchního a programového ředitele, ačkoli kvůli členství v Lidových milicích nemohl tento post zastávat. Zároveň jim vadí, že členové vedení ČT zamlčeli důležité skutečnosti ze své minulosti. Média totiž nyní kromě Lambertova členství v LM rozebírají i to, že sám Janeček byl v předlistopadové KSČ a ve svých životopisech to neuváděl, stejně jako současný ředitel úseku vnějších vztahů ČT Martin Švehla. Janeček i Švehla ale odmítají, že by své členství v KSČ tajili, podle jejich tvrzení to všichni kolem nich věděli. Podle odborů se tak vedení ČT stalo zcela nevěrohodné.

Euro: Šef Vojenského zpravodajství Krejčík bude muset odejít

Šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík bude muset letos opustit svůj úřad. O jeho funkci mají totiž zájem dva bývalí zpravodajští důstojníci spjatí se současnou vládní koalicí, kterými jsou někdejší ředitel armádní kontrarozvědky Jiří Růžek a bývalý šéf vojenské rozvědky Petr Pelz. Uvedl to server Euro Online. Naopak jiný bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor se podle serveru souboje o vedení Vojenského zpravodajství dobrovolně vzdal. Šándor podniká a současně je i bezpečnostním poradcem premiéra Mirka Topolánka. Po vítězství ODS ve volbách musel ze svého postu odejít také ředitel Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek a krátce nato i šéf civilní rozvědky Karel Randák.

Krejčík v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že ve vojenské tajné službě až do roku 2003 působila řada důstojníků někdejší komunistické Státní bezpečnosti. Zastávali zde významné posty a práci útvaru prý sabotovali.

Ministerstvo dopravy chce povolit na dálnicích rychlost 160 km/h

Ministerstvo dopravy chce zvýšit maximální povolenou rychlost na dálnicích na 160 kilometrů v hodině. Návrh chce ministerstvo ve druhé polovině roku vložit do novely zákona o silničním provozu; změně by však měla předcházet diskuse mezi dopravními odborníky. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. "Otevřeli jsme několik nových úseků dálnic, které mají takové parametry, že by tam 160 (km/h) bylo možné," řekl Hanzelka. Podle něj má nyní ministerstvo dvě možnosti. Může v zákoně ponechat maximální rychlost 130 kilometrů za hodinu a doplnit větu "pokud není značením uvedeno jinak", což by umožnilo na dotčené úseku umístit značky s číslicí 160. Druhou možností je zvýšit povolenou rychlost obecně na 160 a poté ji omezovat značkami.

Ministerstvo dopravy tak následuje příkladu Rakouska, které nyní na některých úsecích dálnic stejnou rychlost testuje. Nejdále je v tomto ohledu Německo, které je v Evropě známé kvalitou své dálniční sítě. Rychlost na dálnicích v Německu není zákonem omezená vůbec, doporučuje se ale jezdit maximálně 130 kilometrů v hodině.

ČEZ chce rozšířit investice v Polsku, zvažuje i stavbu elektrárny

Elektrárenská společnost ČEZ chce rozšířit své investice v Polsku. Pokud polská vláda obnoví privatizační proces, ČEZ se do něj zapojí, řekl novinářům ve Varšavě generální ředitel společnosti Martin Roman. Doplnil, že firma zvažuje v Polsku výstavbu nové elektrárny. ČEZ získal v polovině loňského roku na jihu Polska dva elektrárenské podniky. Za většinové podíly ve firmách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho zaplatil americké firmě PSEG celkem 383 milionů eur (asi 10,8 miliardy korun). To představovalo největší českou investici v zahraničí. Plánem pro letošní rok jsou podle Romana velké investice do ekologizace. "Polsko neprošlo vlnou hromadného odsíření jako ČR, pokud tak elektrárny neučiní, budou odstaveny," připomněl Roman

. MND chtějí ruskou expanzí ztrojnásobit svou těžbu ropy

Investovat do průzkumu a těžby ropy v Rusku se rozhodla největší česká těžařská společnost Moravské naftové doly. Podle jejího ředitele Františka Komárka hodlá firma, která v pondělí v Moskvě otevřela své zastoupení, vložit do svého ruského podnikání stovky milionů dolarů. Expanze do Ruska by měla společnosti pomoci ztrojnásobit současný objem těžby ropy.

Moravské naftové doly jsou součástí finanční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. "Ruská federace je dalším regionem, kde vidíme velký potenciál pro investice," řekl Komárek a připomněl, že MND působí například v Jemenu či Súdánu. Firma má ale své zájmy také v Kanadě, Pákistánu a Německu. Na území někdejšího Sovětského svazu se zajímá o Ukrajinu.

Siemens získal třímiliardovou zakázku na modernizaci elektrárny

Koncern Siemens získal zakázku na modernizaci uhelné elektrárny Tušimice II společnosti ČEZ za více než tři miliardy korun. Siemens dodá celou elektročást a řídicí systémy, rekonstrukce prodlouží životnost elektrárny o 25 let. Komplexní obnovu dosluhující uhelné elektrárny Tušimice II ČEZ zahájí v polovině letošního roku. Investice si vyžádá celkem více než 20 miliard korun, termín ukončení prací je rok 2010. Siemens dodá do tušimické elektrárny čtyři generátory pro strojovnu, kompletní zařízení pro elektročást a systém automatizovaného řízení technologických procesů.

ČTÚ: TV v mobilu by mohla být dostupná do poloviny roku 2008

Televize v mobilních zařízeních by se mohla na českém trhu objevit v první polovině roku 2008. Shodli se na tom na společném jednání zástupci Českého telekomunikačního úřadu a mobilních operátorů. Vedle změny zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který v současnosti neumožňuje mobilním operátorům zároveň provozovat vysílací síť i vysílat, může rozvoj mobilní televize zbrzdit i případný skluz přechodu na zemské digitální vysílání. To je spojené s uvolňováním kmitočtů pro mobilní TV, která dosud využívá analogové vysílání. V současnosti by síť pro mobilní multimediální služby pokrývala jen kolem 30 procent obyvatel. I po uvolnění kmitočtů bude jejich rozsah tak omezen, že umožní provoz pouze jedné sítě pro šíření digitálního signálu DVB-H pro všechny tři operátory. Provozovatel sítě by měl vzejít z výběrového řízení.

Stehlíková: Nastal čas na debatu o adopcích dětí homosexuály

Ministryně Džamila Stehlíková (Strana zelených) je přesvědčena o tom, že v Česku nastal čas na zahájení celospolečenské debaty o adopcích dětí homosexuálními páry. Podle ní by měly být v budoucnu umožněny. Stehlíková to uvedla v on-line rozhovoru na zpravodajském serveru Novinky.cz. Podle ní je diskuse o osvojení párem gayů či lesbických žen zapotřebí i proto, že v ČR velký počet dětí vyrůstá v ústavech. Homosexuální páry mohou v Česku legálně uzavírat svazky od loňského července. Umožnil jim to zákon o registrovaném partnerství. Do konce roku 2006 této možnosti využilo 235 dvojic. Norma upravuje například majetkové poměry, adopce nepovoluje.

Jednotně proti zákonu o registrovaném partnerství byli vždy lidovci; v ČSSD, ODS i KSČM existují odpůrci i zastánci úředních svazků osob stejného pohlaví. Kritici zákona včetně křesťanských církví se obávali toho, že následujícím krokem "homosexuální lobby" bude snaha prosadit možnost adopce dětí. Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová soudí, že pro vývoj dětí rozhodně není dobré vyrůstat s adoptivními rodiči stejného pohlaví. "Získali by deformovaný, nezdravý, nepřirozený pohled na rodinu a na to, kdo ji tvoří," řekla lidovecká poslankyně ČTK.

Českým lvem za dlouholetý přínos bude oceněn filmař Ivan Passer

Režisér a scenárista Ivan Passer přijede v příštích dnech do Prahy, aby ve Velkém sále Lucerny osobně převzal Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu. Ceny budou předány v sobotu 3. března v přímém přenosu České televize.

V minulých letech převzali Českého lva za celoživotní přínos František Vláčil, Jan Švankmajer, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Miloš Forman, Jiří Krejčík, Miroslav Ondříček, Věra Chytilová, Otakar Vávra, Jurak Jakubisko, Theodor Pištěk, Stella Zázvorková a Jan Němec.

I van Passer sice od roku 1969 žije a pracuje ve Spojených státech, jeho jméno se však nesmazatelně zapsalo do zlatého fondu české kinematografie. Patří ke slavné generaci "nové vlny" filmových tvůrců 60. let, jako scenárista se podílel na filmech Miloše Formana a sám natočil dodnes ceněný snímek Intimní osvětlení.

John Patrick Shanley uvidí českou premiéru své hry Pochyby

Krátce poté, co se britský dramatik Tom Stoppard zúčastnil ve "zlaté kapličce" české premiéry své hry Rock'n'roll, usedne v komorním prostoru pražského Divadla Kolowrat další významný autor. Američan John Patrick Shanley bude totiž podle informací z pondělní tiskové konference Národního divadla přítomen uvedení své hry nazvané Pochyby. Českou premiéru bude mít 1. března v režii Davida Czesanyho a v překladu dramaturgyně Lenky Kolihové Havlíkové. Podle uměleckého šéfa činohry české první scény Michala Dočekala získal Shanley za tuto svou hru Pulitzerovu cenu a cenu Tony. Napsal ji v roce 2004 a od té doby byla inscenována v řadě zemí. Jde i o vůbec první uvedení autorova textu v Česku.

Mexický tenorista zazpívá také árie ze španělských zarzuel

Mexický tenorista Rolando Villazón zařadil do programu svého úterního pražského recitálu některé méně známé árie a jako úplnou premiéru čtyři ukázky ze španělských zpěvoher - zarzuel, které natočil na svou nejnovější desku. Některé z nich ještě na koncertě nikdy nezpíval. Dlouho už také neměl na programu například známou árii Nemorina z Donizettiho Nápoje lásky, která má chystaný koncert otevřít. V Praze, kde Villazón rovněž sklidil při debutu před českým publikem předloni mimořádný úspěch, zazní nyní v jeho podání mimo jiné například ukázka z Verdiho opery Luisa Millerová nebo Lenského árie z Čajkovského opery Evžen Oněgin - jiná než minule, ta, která se podle něj tak často na koncertech nedává. Umělce doprovodí ve Smetanově síni Pražská komorní filharmonie. S ní se pak má vydat na koncertní turné po Německu.

Neumannovou čeká v úterý v Sapporu poslední velký závod

S odhodláním zopakovat medailový úspěch z nedělního skiatlonu nastoupí v úterý Kateřina Neumannová na mistrovství světa v japonském Sapporu ke svému poslednímu velkému individuálnímu závodu v kariéře. Těsně před šampionátem oslavila Neumannová 34. narozeniny a už dříve oznámila, že po letošní sezoně s aktivním lyžováním skončí. Ke svému rozlučkovému závodu vyběhne Neumannová na lyžařském stadionu Širahatajama v 7:38 SEČ. Na desetikilometrovou trať volnou technikou se vydá obhájkyně titulu z Oberstdorfu předposlední, bude mít startovní číslo 76. I když poběží svůj poslední individuální závod v životě, chce prý ke startu přistoupit jako ke každému jinému na mistrovství světa.

Berdych postoupil po třísetovém boji s kuvajtským outsiderem

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych dnes odvrátil v prvním kole turnaje v Dubaji senzaci na svůj účet. Šestý nasazený hráč prohrál s 370. tenistou světového žebříčku Mohammedem Gharíbem první set 3:6, další sady však s kuvajtským outsiderem vyhrál 6:3, 6:2 a postoupil do druhého kola. Na turnaji s dotací 1,401.250 dolarů se z českých tenistů ještě představí Radek Štěpánek, nasazenou jedničkou je nejlepší hráč světa Roger Federer.

Počasí

V úterý očekávají meteorologové oblačno, místy přeháňky, ve vyšších polohách sněhové. Odpoledne postupně zataženo a k večeru na západě Čech déšť nebo déšť se sněhem. Teploty 2 až 6 stupňů, na horách kolem mínus dvou stupňů Celsia.