Zprávy

Autobusy v Ústeckém kraji kvůli stávce nepojedou

Autobusy Dopravního podniku Ústeckého kraje a sesterské společnosti ČSAD Česká Lípa ve čtvrtek v Ústeckém kraji nevyjedou. Odboráři obou firem vstoupili o půlnoci do dvoudenní stávky. Obávají se, že řidiči ztratí práci, protože kraj si objednal autobusové spoje jen do konce roku. Pokud se Ústecký kraj s dopravci do pátku nedohodne na podmínkách zajištění dopravní obslužnosti a řidiči nebudou mít jistotu zaměstnání alespoň 2. června 2007, jsou odbory připraveny zahájit časově neomezenou stávku. Pomoc se zajištěním dopravy v regionu přislíbila vláda, která je připravena nahradit spoje vojenskými autobusy. Ve středu to řekl premiér Mirek Topolánek. Podle odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů je nasazení armády protiprávní.

Vondra chce realistickou zahraniční politiku

Česká zahraniční politika by měla být podle nového šéfa české diplomacie Alexandra Vondry předvídatelná a realistická. Ministr to uvedl na setkání s velvyslanci, kteří se do Prahy sjeli na pravidelnou poradu. Češi musejí být podle Vondry pro své spojence čitelnými partnery. Je také důležité, aby česká diplomacie zvážila, na jaké úkoly má země kapacitu. Musí si proto vytyčit priority, na kterých bude chtít pracovat. Nový ministr chce pokračovat v dosavadní politice rozvojové pomoci. Velmi důležité je podle něj působení v oblasti lidských práv, například při podpoře demokratizace Běloruska. V rámci EU by podle Vondry měli Češi usilovat o důsledné naplnění těch zásad, ze kterých unie vychází - tedy volného pohybu lidí, zboží, kapitálu a služeb. V oblasti bezpečnostní politiky a euroatlantických vazeb ministr znovu podpořil případné vybudování americké protiraketové základny v České republice. Kritizoval postup předsedy ČSSD a bývalého premiéra Jiřího Paroubka, který v pondělí oznámil americkému velvyslanci Williamu Cabanissovi, že jeho strana nechce, aby v Česku základna vznikla. Podle Vondry tak Paroubek ohrozil dlouhodobou linii české zahraniční a bezpečnostní politiky. Nový šéf resortu připomněl, že jednání o základně by mělo být dáno do souvislosti s americkým vízovým režimem.

Senát by zřejmě podpořil umístění základny USA v ČR

Senát by podle svého předsedy Přemysla Sobotky zřejmě podpořil vybudování protiraketové či radarové základny USA v Česku. Umístění základny by podle něj neznamenalo žádnou hrozbu. Sobotka to řekl americkému velvyslanci Williamu Cabanissovi při setkání na závěr diplomatovy mise v České republice. O umístění základny by měly podle něj rozhodovat obě komory parlamentu, ne však lidé v referendu. Politici i řadoví občané by si podle šéfa horní komory měli i v souvislosti s teroristickými útoky z posledních let uvědomit, že nebezpečí raketového útoku existuje. Sobotka připomněl, že bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) v září 2002 ve Washingtonu uvedl po setkání s představiteli ministerstev obrany a zahraničí, že se Česko do amerického projektu protiraketové obrany zapojí úměrně svým možnostem. "Nabídli jsme Spojeným státům možnost rozmístění systému protiraketové obrany na českém území," uvedl tehdy Tvrdík. Česká republika figuruje společně s Polskem v úvahách Pentagonu na umístění raketové základny v Evropě. Základna by měla zničit případné nepřátelské rakety vypálené zejména z Íránu. Američané mají podobné základny například na Aljašce či na Marshallových ostrovech.

Česko letos navýší pomoc chudým zemím

Česká republika letos poskytne na rozvojovou pomoc chudým státům 3,3 miliardy korun. Oproti loňsku se tato částka zvýší o 100 milionů. Peníze zamíří například do Angoly, Bosny a Hercegoviny, Jemenu nebo do Vietnamu. Česko se také při poskytování pomoci chudým zemím soustředí na Moldavsko, Mongolsko, Srbsko, Černou Horu a Zambii a prostředky půjdou rovněž do Iráku a Afghánistánu. Uvedl to náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Pojar. Větší část peněz podle něj tvoří český příspěvek mezinárodním organizacím, jako je třeba OSN. Část projektů, jako například stavbu škol nebo zdrojů pitné vody, se ale financuje přímo. I když Česká republika v rozvojové pomoci mezi desíti novými členy Evropské unie vede, značně zaostává za státy dřívější patnáctky. Do rozvojové pomoci totiž Česká republika vkládá jen asi 0,11 procenta svého hrubého národního důchodu, zatímco bohatší státy EU obvykle poskytují třikrát tolik. Podle Pojara však hodlá Česká republika postupně částku zvyšovat.

Ministryně školství odvolala své náměstky

Ministryně školství Miroslava Kopcová ve středu odvolala z funkce všechny své náměstky. Z ministerstva tak odchází první náměstek Václav Pícl, Jaroslav Müllner, který vedl skupinu regionálního školství, Karel Hrdý ze skupiny sportu, mládeže a informatiky a Alena Štěrbová, která se starala o evropskou integraci a mezinárodní vztahy. Zatím není jasné, zda odvoláním náměstků personální změny na ministerstvu končí. Kopicová zahájila změny krátce po svém uvedení do funkce. Ještě v úterý večer jmenovala náměstkem pro vysoké školy, který na ministerstvu chyběl, Petra Matějů. Mezi priority nové ministryně patří vysoké školství a prohloubení a dokončení školské reformy.

Lidovecký hejtman Juránek chce vyměnit většinu poslanců KDU-ČSL

Lidovecký hejtman a šéf jihomoravské organizace Stanislav Juránek vystoupil s ostrou kritikou současných poslanců KDU-ČSL. Většina ze 13 poslanců za KDU-ČSL potřebuje vyměnit, řekl Juránek v Brně. V případných předčasných volbách by je podle něj měli nahradit úspěšní regionální politici. Podle Juránka by měl výměnou tváří v Poslanecké sněmovně pokračovat proces nastartované změny v celé straně. Výměna by se měla týkat i poslanců zvolených za Jihomoravský kraj Milana Šimonovského, Libora Ambrozka a Ladislava Šustra, míní Juránek. Jeho podporu nemá ani místopředseda Jan Kasal. Jména lidí, kteří by měli současné poslance nahradit, ale Juránek odmítl sdělit. "O tom musí rozhodnout primární volby," zdůraznil. Sám zájem o kandidaturu do sněmovny nemá. Nejméně další dva roky, až do vypršení mandátu, chce zůstat ve funkci hejtmana. Napjatá situace v KDU-ČSL vznikla na konci srpna, když tehdejší předseda strany Miroslav Kalousek zahájil s ČSSD rozhovory o vládě opřené o komunisty. Odstoupil poté, co jeho vyjednávání o této variantě vyvolalo v členské základně velký nesouhlas, který odstartovala výzva právě z brněnské organizace.

Soud zrušil udělení digitálních televizních licencí

Zahájení digitálního vysílání v Česku je ohroženo. Městský soud v Praze totiž ve středu zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která udělila šest televizních licencí pro digitální vysílání. Vyhověl tak žalobě společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova, a která se neúspěšně ucházela se čtyřmi svými projekty o některou z licencí. Soud uvedl, že důvodem ke zrušení licencí je mimo jiné nesrozumitelnost a rozpory, které rada uvedla při zdůvodnění svého rozhodnutí. Soud také uznal argumenty Novy, že rada změnila v průběhu výběrového řízení na licence podmínky soutěže. Soud zároveň vrátil celou věc radě zpátky k jednání; ta tak bude zřejmě muset licence udělit v budoucnu znovu. Rada může ale také proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost. Podle místopředsedy rady Petra Pospíchala zatím nelze říct, zda bude stížnost podána, neboť se rada musí sejít a rozhodnout. Podle odborníků i zástupců nových digitálních televizí by se v případě nového rozhodování rady mohla digitalizace zpozdit až o rok. Noví držitelé licencí pro digitální vysílání ale doufají, že pokud bude rada udělovat licence v tendru znovu, získají je opět. Pokud je však nezískají, zřejmě by žalovali stát a požadovali by mimo jiné úhradu vynaložených nákladů. Licence pro nastupující digitální vysílání získaly letos v dubnu plnoformátové stanice Febio TV, TV Pohoda, TV Barrandov, zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA.

Anglická královna zašle pozdrav k výročí Jana Masaryka

Při odhalení busty Jana Masaryka na jeho rodném domě v Praze zazní i pozdrav anglické královny. Alžběta II. poznala Jana Masaryka za druhé světové války. Její pozdrav přečte 14. září při slavnostním aktu britská velvyslankyně Linda Duffieldová. Vedle britské velvyslankyně přislíbil účast také zástupce amerického velvyslance. Odhalením busty na rodném domě si tak veřejnost připomene 120. výročí narození syna prvního československého prezidenta a bývalého ministra zahraničí. Iniciativa vzešla ze strany Společnosti Jana Masaryka a především od jejího předsedy Antonína Suma. Sum, který byl až do roku 1948 tajemníkem Jana Masaryka, zemřel letos v srpnu. Do přípravy se zapojily i městská část Praha 2 a Rotary Klub Praha. Jan Masaryk ve 20. letech rotariánskou myšlenku do Československé republiky přinesl z Ameriky. Rotary Klub uspořádá v ten samý den ve spolupráci s Českou komorní filharmonií koncert v Novoměstské radnici. Na pořízení pamětní desky vypsala Společnost Jana Masaryka ve spolupráci s městskou částí veřejnou sbírku. Jejím autorem je Jan Bartoš.

STEM: S domácím násilím se v Česku osobně setkalo 23 procent lidí

S domácím násilím se v ČR osobně setkalo 23 procent lidí, a to v roli oběti, násilníka či svědka. Třináct procent Češek a Čechů je pak zažilo na vlastní kůži. Každý stý člověk přiznal, že se choval násilně. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM pro sdružení Bílý kruh bezpečí (BKB) a společnost Philip Morris. S výsledky seznámil ředitel agentury Jan Hartl. Výzkum se uskutečnil v červenci mezi 1690 osobami nad 15 let. Poprvé ho agentura STEM vypracovala v roce 2001. Tehdy se o osobní zkušenosti s násilím zmínilo 16 procent lidí. Odborníci zdůraznili, že stejně jako před pěti lety i nyní čísla ukazují jen podíl lidí, kteří byli ochotni o svých zážitcích mluvit. Skutečný výskyt násilí ve vztazích a rodinách tak může být vyšší.

Přibývá Romů, kteří končí v chudinských domech a čtvrtích

V Česku přibývá Romů, kteří končívají v chudinských domech či čtvrtích. Vyplývá to z analýzy ve více než třech stovkách romských lokalit, kde podle odhadů žije až 80.000 lidí. V některých místech může být bez práce až 90 či 100 procent dospělých obyvatel. Výsledky analýzy představili její autoři a zástupci ministerstva práce. Je to vůbec první podrobnější analýza situace v romských lokalitách. Její autoři vidí silný rozpor mezi zájmem státu a přístupem obcí. Zatímco stát tvrdí, že chce Romy integrovat, obce se jich snaží zbavovat a odsouvají je do chudinských lokalit. Děti pak obvykle kopírují osud svých rodičů a v dospělosti končívají s nízkou kvalifikací bez práce a jsou závislé na dávkách. Školy jim nedokážou jiné hodnoty předat. Situaci podle analýzy neusnadňuje ani "demotivující systém" sociálních dávek. Život ze státní podpory je v porovnání s výdělkem za nekvalifikovanou či málo kvalifikovanou práci výhodnější. Málo efektivní je také státní politika zaměstnanosti. Navíc obce často poskytnou lidem levné bydlení někde na svém okraji. Od obyvatel této lokality to pak vyžaduje podle autorů "značný motivační potenciál" k tomu, aby se přesouvali za prací.

Při požáru v České Lípě museli hasiči evakuovat 47 lidí

Při středečním požáru hotelu Lípa v centru České Lípy museli hasiči evakuovat 47 lidí. Jeden člověk se nadýchal zplodin a museli ho ošetřit záchranáři zdravotnické služby. Příčinou byl otevřený oheň, ale to, zda šlo o úmysl, či nedbalost, ukáže vyšetřování. Uvedla to mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. Škody vyšetřovatel odhadl na čtvrt milionu korun.

V Praze poprvé vystoupila Madonna

Ve středu večer v pražské Sazka Aréně poprvé vystoupila popová hvězda Madonna. Zavítala sem v rámci svého turné Confessions Tour. O její vystoupení byl mimořádný zájem, Madonna proto přidala ještě jeden koncert ve čtvrtek. Přestože podle dřívějších informací Sazky byl koncert Madonny již dlouho dopředu zcela vyprodán, ještě několik málo hodin před koncertem bylo k dispozici několik set vstupenek. Zájemcům, kteří si koupili lístky od překupníků mimo oficiální distribuci, Sazka jejich platnost zkontrolovala. Do pražských Vysočan se kromě návštěvníků koncertu vypravili také policisté, aby zkontrolovali, zda se zde neprodávají falešné lístky. Členy gangu, který vstupenky na koncerty Madonny padělal, policisté zatkli před týdnem; u jednoho z nich zabavili 350 velmi kvalitně padělaných lístků.

Jihlava si připomene 100. výročí narození Jaroslava Ježka

Sté výročí narození hudebního skladatele Jaroslava Ježka připomene jihlavský Dům kultury odborů. Lidé v jeho rámci zhlédnou v den Ježkova narození 25. září film Pudr a benzin, o dva dny později zazní Ježkovy skladby na koncertě v podání Big Bandu Českého rozhlasu. Během koncertu proběhne křest CD Bugatti step, která je výběrem upravených původních nahrávek Ježkových skladeb z desek a archivu Českého rozhlasu. Účastníci koncertu dostanou také brožuru s názvem Tmavomodrý život, jejíž vydání sponzoruje ministerstvo kultury.Náklady na projekt dosáhnou přibližně 260.000 korun, kromě DKO se na nich podílí i město Jihlava a ministerstvo kultury. Jaroslav Ježek (1906 až 1942) byl klavíristou, dramaturgem a dirigentem orchestru pražského Osvobozeného divadla a zároveň skladatelem dvojice Jiří Voskovec a Jan Werich. Pro jejich divadelní hry Ježek skládal scénickou hudbu a písně, které tvoří základ české moderní taneční a jazzové hudby.

Soulový zpěvák James Brown znovu vystoupí v Praze

Po dvou letech podruhé českému publiku zahraje a zazpívá slavný soulový hudebník James Brown. Třiasedmdesátiletý Afroameričan se svou kapelou vystoupí 4. listopadu v hale na pražském Výstavišti. Kontroverzní hudebník a významná osobnost černošského hnutí patří mezi nejúspěšnější zpěváky současnosti. S počtem 96 hitů, které se umístily v první stovce žebříčku Billboard Chart, se stal žijící legendou. Více singlů v Top 100 měl už jen Elvis Presley. Brownovo vystoupení v Praze v roce 2004 navštívily tisíce diváků.

Zlínská zoo získala vzácné nosorožce tuponosé

Zlínská zoologická zahrada představí o víkendu při příležitosti Dne Afriky dva vzácné přírůstky. Jde o samice nosorožců tuponosých, které zahrada v červenci získala z Jihoafrické republiky. Samice jsou staré tři a pět let a doposud žily v soukromém safari. V oddělených kójích a ve vlastním výběhu prošly nutnou karanténou. O víkendu si tato vzácná a ve volné přírodě ohrožená zvířata návštěvníci prohlédnou v africkém pavilonu, v němž žijí také žirafy a další afričtí kopytníci. Nosorožec tuponosý, kterému se také říká nosorožec bílý, patří mezi nejvíce ohrožená zvířata. Zoologická zahrada v Lešné u Zlína chovala až do loňska dva nosorožce Joa a Zuzanu, v roce 2005 ale devětatřicetiletá samice uhynula. Historie zlínské zoo sahá až do 30. let minulého století, pro veřejnost byla oficiálně otevřena v roce 1948. Dnes má zahrada téměř 42 hektarů expozičních ploch a chová kolem 200 druhů zvířat. Řada z nich je velmi vzácných nebo jinak nevšedních. Areál je členěn na čtyři zoogeografické oblasti: Afriku, Jižní Ameriku, Austrálii a Asii.

Česká fotbalová jednadvacítka porazila Bělorusko

Fotbalisté České republiky do jednadvaceti let porazili ve středu v kvalifikaci mistrovství Evropy Bělorusko 2:1 a postoupili do říjnové baráže. Obě branky českého týmu vstřelil v Uherském Hradišti po změně stran Frejlach, Bělorusové zkorigovali výsledek až v nastavení gólem Kovela. O dalších soupeřích českého týmu se rozhodne v pátek.

Počasí

Bude polojasno, teploty přes den vystoupí na 26 až 30 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha