Zprávy

Topolánek vyzval Paroubka k demisi

Předseda ODS Mirek Topolánek v televizním duelu Otázky Václava Moravce na ČT1 vyzval premiéra a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby podal demisi, a přispěl tak k odblokování povolebního patu. Topolánek je přesvědčen, že za nynější situace by prezident demisi přijal. Paroubkova demise by umožnila vznik trojkoaliční vlády ODS, lidovců a zelených. Topolánek připustil, že jeho kabinet by mohl mít omezený mandát a úkol dovést zemi k předčasným volbám. Úkolem vlády by bylo také pracovat na rozpočtu a čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Kabinet by měl připravit takové změny volebního systému, které by zamezily opakování politického patu. Fakt, že ani dva měsíce po volbách se politici neshodli na vládě ani vedení sněmovny, podle Topolánka do značné míry způsobil Paroubkův "destruktivní" přístup. Paroubek v pořadu prohlásil, že byl a je připraven odstoupit, ale až po jednání s prezidentem a Topolánkem o komplexním řešení povolební situace. Poznamenal, že demisi chtěl podat už před prázdninami. Tehdy ale Klaus řekl, že ji nepřijme, protože bez zvoleného vedení sněmovny by to byl nezodpovědný krok. Za cestu z patu Paroubek nadále považuje zvolení sociálního demokrata do čela sněmovny. ČSSD je podle Paroubka připravena jednat o vládě odborníků i o podpoře menšinové vlády ODS.

Paroubek: Rozmetal bych Českou konsolidační agenturu

Z České konsolidační agentury by měla odejít většina lidí. V nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT1 to v souvislosti s korupční kauzou v ČKA řekl premiér Jiří Paroubek. "Pokud bych byl dál předsedou vlády, tak samozřejmě bych udělal něco, co bych nazval rozmetání České konsolidační agentury v personálním složení, v jakém je," uvedl premiér. Kvůli úplatkům při prodeji pohledávek byli již vzati do vazby tři lidé, mezi nimi i členka představenstva agentury Radka Kafková. Skupina údajně za úplatky prodávala pod cenou pohledávky ČKA dalším subjektům. Policie zabavila na účtech obviněných 420 milionů korun. Zajistila také cenné papíry v nominální hodnotě 250 milionů korun. Údajně chystá další zatýkání. Vyšetřování se týká prodeje pohledávky IPB vůči firmě Cetus. ČKA ji v tendru prodala v červnu britské firmě Arrwrise za 560 milionů korun. Pohledávka měla podle vrchního státního zastupitelství hodnotu tří miliard korun. Šlo o pohledávku bývalé IPB, která přešla na stát po jejím krachu. Cetus je v likvidaci, likvidátor pohledávku popírá a o její platnost se vede soudní spor.

CzechTek končí, došlo během něj i ke zraněním

Zhruba čtvrtina ze 40 000 účastníků letošní technoparty CzechTek opustila do nedělního večera louku u Mašťova v Doupovských horách, kde se letošní CzechTek koná. Technoparty proběhla podle mínění účastníků vcelku poklidně, policie řešila jen běžné dopravní přestupky. Zdravotníci od pátku, kdy hlavní část CzechTeku začala, ošetřili kolem dvou set lidí. Policie šetří oznámení sedmnáctileté dívky z Liberecka, která tvrdí, že byla v sobotu odpoledne během spánku na party znásilněna. Lékaři však pohlavní styk nepotvrdili. Louku ve vojenském újezdu Hradiště pronajala technařům armáda do 7. srpna. Do té doby musí tanečníci uklidit odpadky a odjet.

V Kosovu zemřel český voják, zřejmě ne cizím zaviněním

V jihosrbském Kosovu zemřel příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR. Zesnulého čtyřiatřicetiletého praporčíka vojenské policie našel v neděli na ubytovně základny Šajkovac jeho kolega. Armáda ihned informovala rodinu vojáka a zahájila vyšetřování tragické události. Podle velitele 9. kontingentu české armády Pavla Lipky nebylo při předběžném ohledání zjištěno cizí zavinění. Úmrtí vojáka se ovšem ještě vyšetřuje. Ostatní příslušníci jednotky jsou podle ministerstva obrany v pořádku. Zesnulý voják podle Lipky sloužil u armády deset let, působil v několika zahraničních misích. Devátý kontingent zahájil svou půlroční misi nedávno, do Kosova dorazil v červenci. V Kosovu slouží necelých pět stovek českých vojáků v rámci mezinárodních mírových sil KFOR. Dohlížejí na mír v provincii, obývané etnickými Albánci a Srby. Je to největší zahraniční kontingent české armády. Za sedm let zahynuli v Kosovu tři čeští vojáci.

V Jihlavě si připomněli politické oběti 50. let

Desítky pamětníků a rodinných příslušníků si v neděli v Jihlavě připomněly památku popravených politických vězňů z padesátých let. Památník se jmény 11 mužů popravených v politických procesech postavila Konfederace politických vězňů u budovy někdejšího soudu před 13 lety. Odsouzeni k smrti byli v r. 1951. Nejmladšímu bylo 20, nejstaršímu 55 let. "Přes 200 politických vězňů bylo v padesátých letech popraveno, několik set lidí bylo zastřeleno na hranicích a tisíce rodin vystěhovány," připomněl předseda dokumentační komise konfederace Otto Stehlík. "Přes 4000 zemědělských rodin bylo vyhnáno z půdy, deportováno stovky kilometrů od svého původního bydliště, kde ta rodina žila po staletí. Dosud nikdo za to nebyl potrestán. Naopak část justice zastává názor, že to žádný zločin proti lidskosti nebyl," řekl Stehlík.

Případ důstojníka StB stíhaného za padělanou směnku jde zas k soudu

Na třetí pokus projedná městský soud případ bývalého vysokého důstojníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Petra Žáka. Dvakrát jej odsoudil do vězení za pokus o prodej padělané směnky, vrchní soud mu ale případ pokaždé vrátil, naposledy loni v říjnu. První instance nařídila jednání na 22. srpna. Žák se snažil prodat pod cenou padělanou směnku Investiční a poštovní banky jedné firmě na Slovensku. Směnka měla údajnou hodnotu více než 45 milionů korun, Žák za ni podle obžaloby chtěl 34 milionů. Je obžalován za přípravu k trestnému činu podvodu a za padělání a pozměňování peněz a veřejné listiny. Obžalovaný se hájí tím, že padělanou směnku pokládal za pravou, a nemohl se tedy žádné trestné činnosti dopustit. Nepravomocný pětiletý trest, který městský soud Žákovi naposledy uložil, byl souhrnný, protože Žák byl předloni pravomocně odsouzen k tříleté podmínce za účast na protidisidentské akci Asanace. Žák byl v minulosti vysokým funkcionářem tajné policie odpovědným za boj proti vnitřnímu nepříteli ve východních Čechách. Za šikanování disidentů při Asanaci dostal původně tříletý nepodmíněný trest, odvolací senát pražského městského soudu mu trest změnil na podmíněný.

Při pádu vozíku z bobové dráhy se těžce zranila dívka

Jedenáctiletá dívka se v noci na neděli těžce zranila při pádu vozíku z bobové dráhy v Březnici na Příbramsku. Má podle lékařů téměř amputovanou levou nohu. Lékaři v motolské nemocnici dívku ihned operovali. Její stav je vážný, ale bezprostředně ohrožena na životě není, uvedla mluvčí nemocnice Eva Jurinová. S dívkou jel na bobové dráze i její otec, ten se ale zranil jen lehce. Vozík z dráhy vypadl podle záchranářů ve 23:00. Neštěstí se stalo na jedné z atrakcí tradiční pouti. Policie se domnívá, že nehodu mohl zavinit nedostatečně promazaný čep soupravy. Pravděpodobnou příčinu určil na místě soudní znalec z oboru všeobecného strojírenství. Policie zahájila vyšetřování s provozovatelem bobové dráhy, který je z Horních Počernic. S případným obviněním však musí počkat, protože znalecké vyhodnocení výsledků šetření může trvat i několik dnů. Provozovateli dráhy hrozí obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti. Pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu odnětí svobody až na pět let.

V Praze skončil sjezd Svědků Jehovových

Divadelním představením podle biblického motivu a přednáškou pro veřejnost vyvrcholil tuto neděli v Praze zvláštní sjezd Svědků Jehovových. Zúčastnilo se jej podle pořadatelů téměř 20.000 věřících z celého světa. Jen z anglických mluvících zemí zavítalo do hlavního města asi 8000 lidí, další přijeli například z Estonska, Chorvatska či Řecka. V sobotu proběhl na Rošického stadionu na Strahově hromadný křest nových členů. Do připravených bazénků s vodou bylo ponořeno celkem 149 mužů a žen. Odpolední přednášky se pak věnovaly doporučením pro správný život. Pražskému sjezdu bezprostředně předcházelo několik sjezdů v Německu. Příští týden se chystá další sjezd v Polsku. Na celém světě mají svědci údajně přes šest milionů členů, nejvíce z nich ve Spojených státech. V České republice registrují asi 15.500 členů, kteří jsou sdruženi ve 232 sborech. Společnost je údajně financována z dobrovolných příspěvků.

Česko má rekordní turistickou sezonu

Česko zažívá rekordní turistickou sezonu. Přestože horké počasí není pro městskou turistiku příliš vhodné, v Praze to není téměř znát. Hotely jsou plné zahraničních turistů. Tvrdí to hoteliéři a odborníci na cestovní ruch. Loni Česko navštívilo za celý rok rekordních 6,4 milionu turistů, letos očekává agentura Mag Consulting i státní agentura CzechTourism další růst až o pět procent. Přijet by tak mohlo rekordních 6,6 až 6,7 milionu cizinců. Podle analytika Jaromíra Beránka současná obsazenost hotelů nasvědčuje tomu, že by mohly v letní sezoně přijet skoro čtyři miliony zahraničních turistů. Meziročně by to byl růst o tři až pět procent. Cizince letos lákají do Prahy i levné letenky. Naprostá většina zahraničních návštěvníků přijíždí právě do hlavního města; po republice jich cestuje jen menšina. Naopak Češi se velkým městům vyhýbají. Počet těch, kteří se ubytovávají v hotelech a penzionech, již několik let stagnuje. Je to dáno vysokými cenami ubytování, kterým konkurují levné pobyty v zahraničí u moře. Podle odhadů by tak letos podobně jako loni mohlo léto v českých hotelích a ubytovnách strávit přes čtyři miliony Čechů.

Magdalena Kožená vystoupila na mozartovském gala v Salcburku

Česká pěvkyně Magdalena Kožená se v neděli na Salcburském festivalu podílela s dalšími pěveckými hvězdami na mozartovském gala matiné. Zpívala za doprovodu Vídeňských filharmoniků árie z opery La clemenza di Tito a z opery Idomeneo, v jejíž inscenaci se v Mozartově rodišti objeví v druhé polovině srpna. V přímém rozhlasovém a televizním přenosu se při dopolední koncertní události prvořadého uměleckého a společenského významu vedle Kožené vystřídali ruská sopranistka Anna Nětrebková, americký barytonista Thomas Hampson, kanadsko-německý tenorista Michael Schade a další světoznámí sólisté. Záznam koncertu má vyjít na DVD. Orchestr vedený nadějným mladým rakouským dirigentem Danielem Hardingem hrál také Mozartova díla s bezprostřední vazbou k české metropoli - Pražskou symfonii a předehru k Donu Giovannimu. Třiatřicetiletou Magdalenu Koženou v Salcburku čeká kromě tohoto sólového vystoupení i vlastní písňový recitál. Zahrne v sále Mozartea nejen Mozartova, ale i Ebenova a další díla. Doprovázet ji bude pianista Malcolm Martineau.

Výročí vraždy Václava III. připomene divadelní hra

Divadelní hra Václav III. - O historii jedné královraždy připomene v pátek obyvatelům i návštěvníkům Olomouce 700. výročí zavraždění tohoto posledního Přemyslovce. Tragickou událost přiblíží herci na Václavském náměstí nedaleko místa, kde panovník podle pramenů skonal. Podle autora hry Jana Sulovského připravovala agentura Lafayette tento projekt zhruba dva roky. Dílo není historickou hrou v pravém slova smyslu, kromě krále Václava III. v ní vystupuje například i kněžna Libuše či historik František Palacký. "Setkávají se v ní postavy různých historických epoch a snaží se hledat smysl českých dějin," prozradil Sulovský. V inscenaci vystoupí v autorově režii zejména herci Moravského divadla v Olomouci a Divadla Šumperk, mimo jiné Vladimír T. Gottwald, Vlasta Hartlová, Vladimír Hrabal či Jaroslav Krejčí. Premiéra hry je i tečkou za olomouckou etapou výstavy Sága moravských Přemyslovců - Život na Moravě od 11. do počátku 14. století, kterou v Přemyslovském paláci připravilo Vlastivědné muzeum v Olomouci spolu s Muzeem města Brna. Návštěvníci si ji budou moci naposledy prohlédnout 6. srpna, poté se přestěhuje do Brna na hrad Špilberk.

Borová Lada na Šumavě obnovila kapli a křížovou cestu

Do Borových Lad na Prachaticku se po 57 letech vrátily stovky věřících. Konala se tam bohoslužba u nové kaple a křížové cesty, kterou obec nechala postavit v místě, které bylo od roku 1860 do 50. let minulého století vždy ve svátek svaté Anny cílem slavných procesí. Tuto neděli se zde setkalo téměř 300 obyvatel, rodáků žijících v zahraničí a turistů, kteří přihlíželi slavnostnímu vysvěcení kaple, křížové cesty a zvonu. Původní kaple byla zbourána roku 1956 a nakonec zbyl v místě jen kamenný kříž. "Je to zázrak přijít sem a vidět, že je tu opět vše, jak má být," řekl farář Karel Fořt, který zde sloužil i poslední mši roku 1949. Pak musel odejít za hranice, byl v Alžírsku a poté působil 15 let v Rádiu Svobodná Evropa. Slavnost přilákala rodáky ze širokého okolí. "Je to další krok ke smíření, abychom se naučili vypořádat se s tím, co se zde stalo," řekl Emil Siegert z německého Heidelbergu, jehož manželka je mluvčí sdružení rodáků z nedalekého Nového Světa. Obnova kaple, křížové cesty, nový zvon a oltář stály asi 1,5 milionu korun, z toho obec zaplatila kolem 600.000 korun, přes půl milionu uhradila dotace z programu obnovy venkova a zbytek darovali sponzoři. Přispěly i rodiny, které tu mají kořeny a staly se patrony některých ze 14 zastavení křížové cesty.

Ve statku Bernard v Královském Poříčí budou dílny tradičních řemesel

Rekonstrukce historického statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku se blíží k závěru. Statek, kterému ještě před několika lety hrozila demolice, se stane centrem tradičních řemesel i dalším společenským střediskem obce. Oprava statku trvala několik let a obec na ni získala dotaci z programu Phare Evropské unie. Z celkových asi 45 milionů korun, kolik rekonstrukce statku stála, obec získala 75 procent nákladů. Opravený objekt s 22 dílnami pro tradiční řemesla a s restaurací bude předán v srpnu. Obec už přilákala první kováře, platnéře, další dílny vyžije zpracovatel porcelánu. V objektu by měla být i pekárna. Práce na statku ale budou pokračovat dál. Obec chce nad rámec současné rekonstrukce vybudovat v objektu deset nových bytů. Do budoucna by se statek měl stát jedním ze společenských center obce. Pořádat zde chce tématické trhy, slavnosti a další akce.

V Řehlovicích probíhá bubenický workshop

V Řehlovicích na Ústecku znějí africké rytmy. V tamním kulturním centru se koná 2. ročník mezinárodního bubenického workshopu. Přijela na něj dvacítka mladých bubeníků z Čech, Rakouska, Německa a Polska. Vyvrcholením řehlovické bubenické školy bude 11. srpna společné vystoupení na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem a o den později v řehlovickém kulturním centru. Kromě toho se společné bubnování zachytí na CD, které si každý bubeník či bubenice dovezou domů. Kromě bubnování jsou na programu například výlety do okolí. Mladí lidé pojedou i do Terezína, aby se seznámili s historií židovského ghetta. Kulturní centrum Řehlovice se nachází v bývalém statku pánů z Bělé. Od roku 1999 se v něm koná každoročně řada akcí. Nejznámější jsou česko-německá výtvarná sympozia Proudění/Strömungen, která začala organizovat Lenka Holíková, česká keramička, která 12 let žila a studovala v Německu.

U Brna se sešlo na dva a půl tisíce skautů

V brněnském Mariánském údolí o víkendu proběhlo skautské jamboree nazvané Orbis 2006. Přijelo na ně přes 2,5 tisíce skautů z 18 zemí. Program skautského setkání se ovšem liší od tradičních táborů. Chybí ranní hromadný nástup pod stožárem i pravidelná rozcvička. Přísný zákaz zakládání otevřeného ohně kvůli suchu zabránil i pořádání táborových ohňů. Místo zpěvu za doprovodu kytary u táboráku na skauty čeká rockový koncert. Smyslem novodobých mezinárodních táborů je podle organizátorů setkání mladých lidí a získání nových přátel. Naplnění tohoto cíle dnes českým dětem usnadňuje stále lepší jazyková vybavenost. Důležitá je také možnost srovnání. Zatímco Poláci a Maďaři jsou vysoce disciplinovaní a mají téměř vojenský styl, což se projevuje například i tím, že ochotně nosí skautský kroj, jsou děti na západě rozmazlenější, míní starší skauti, kteří mají i zkušenosti ze skautského exilu. Všichni jsou ale vedeni snahou o dodržování skautských zásad, které přetrvávají bezmála již 100 let. Spočívají v pozitivním vztahu k sobě samému i k ostatním, a zejména k přírodě.

Fotbalisté Jihlavy postoupili do druhého kola Poháru ČMFS

Fotbalisté druholigové Vysočiny Jihlava si zajistili bez problémů postup do druhého kola Poháru ČMFS. Na hřišti divizního Velkého Meziříčí zvítězil exprvoligový celek 3:0. Svěřenci trenéra Milana Bokši ve druhém kole změří své síly s Dynamem České Budějovice, které je nahradilo v nejvyšší soutěži. Ze hry vypadl druhý tým minulé sezony ČFL Slovan Varnsdorf, který po remíze 3:3 na půdě divizního Nového Boru neuspěl při penaltovém rozstřelu. Ve čtvrté sérii se netrefil hostující Vondráček a postup domácích pak stvrdil v páté sérii Buryánek.

Vaidišová se ve Stanfordu nedostala do finále

Tenistka Nicole Vaidišová nedosáhla na turnaji ve Stanfordu na finálovou účast. V semifinále porazila sedmnáctiletou Češku nasazená jednička a druhá hráčka světa Kim Clijstersová z Belgie po setech 7:5 a 6:2. Vaidišová se s úřadující šampionkou US Open utkala poprvé v kariéře a šanci na úspěch měla v prvním setu, kdy vedla 4:2. Favorizovaná Belgičanka však dokázala vývoj otočit a druhá sada byla již její jasnou záležitostí. Vaidišová v zápase udělala 44 nevynucených chyb, více než dvakrát víc než soupeřka.

Čeští plachtaři získali na mistrovství světa stříbro a dva bronzy

Stříbro ze soutěže družstev a dvě bronzové medaile vybojovali čeští plachtaři na mistrovství světa v bezmotorovém létání ve francouzském Vinonu. Tým ve složení Petr Krejčiřík, Miloš Dedera, Jaroslav Tomaňa, Josef Bušek a Pavel Loužecký skončil na druhém místě, Krejčiřík navíc získal bronz v klubové třídě a Dedera byl třetí ve světové třídě. Úspěšní reprezentanti se už od neděle 6. srpna utkají o domácí tituly na plachtařském mistrovství republiky, dvoutýdenní závody se uskuteční na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové.

Kajakářská Blažková druhá na ME v Aténách

O pouhé čtyři tisíciny sekundy unikl kajakářce Janě Blahové titul mistryně Evropy do 23 let na trati 500 metrů. Dvaadvacetiletá reprezentantka se díky nedělnímu stříbru stala nejúspěšnější členkou české výpravy. Na olympijském kanálu v Aténách už získala v sobotu bronz na dvojnásobné trati. "Start se mi vydařil, jednu chvíli jsem si myslela, že jsem první, ale i tak je to skvělé," řekla po vyhlášení vítězek Blahová. Ziskem stříbra zopakovala svůj výkon z juniorského šampionátu v roce 2002. Čerstvá dvojnásobná medailistka z ME do 23 let se za tři týdny zúčastní i seniorského mistrovství světa v Szegédu. Česká republika získala v Aténách celkově tři medailová umístění: vedle Blahové se na kilometrové trati v sobotu prosadily juniorky Martina Víchová s Marcelou Krauzovou na deblkajaku.

U Ostrožské Nové Vsi proběhlo mistrovství dračích lodí

Vodní plochu u Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku v neděli zaplnily dračí lodě. Při prvním ročníku mistrovství České republiky se tu kromě profesionálních posádek střetly i týmy amatérských příznivců tohoto sportu a sponzorů. Každou loď pohánělo 18 pádlujících, rytmus udával bubeník a směr řídil kormidelník. "Na Kunovské tabuli startovalo 16 profesionálních lodí a 16 lodí příchozích účastníků, kteří startovali pouze na trati dlouhé 200 metrů," upřesnil jeden z organizátorů a člen místní profesionální posádky Zbyněk Ondračka. Právě této posádce v červnu před závodem v Pardubicích shořela jedna ze čtyř drahých lodí. Pro víkendové závody i další starty v Českém poháru dračích lodí si proto kanoisté loď zapůjčili z Německa. V tuzemsku se tento sport, který vznikl na přelomu letopočtu v Číně, rozvíjí od roku 1997. České týmy dokázaly i s dvojnásobným olympijským vítězem Martinem Doktorem a stříbrným olympijským medailistou Václavem Chalupou získat několik titulů mistrů světa i Evropy a řadu dalších cenných kovů.

A na závěr ještě krátce o počasí:

V noci bude jasno, postupně od západu oblačno, k ránu s občasným deštěm. Teploty 18 až 14 stupňů. V pondělí očekáváme oblačno s místními přeháňkami a bouřkami, s teplotami od 24 do 27 stupňů Celsia.