Zprávy

Miroslava Němcová neuspěla při volbě šéfa sněmovny

Poslanecká sněmovna je dosud bez šéfa. Oba čtvrteční pokusy zvolit do jejího čela Miroslavu Němcovou (ODS) zkrachovaly. V obou kolech ji volilo pouze 98 poslanců. Koalice ODS, lidovců a zelených má přitom ve sněmovně stovku hlasů. Znamená to, že pro Němcovou opět nehlasoval minimálně jeden koaliční poslanec. Při tajném hlasování ale není možné zjistit, kdo to byl. Podle neoficiálních informací hlasovalo proti Němcové 26 poslanců, jeden hlas byl neplatný, hlasovací lístek neodevzdalo 73 poslanců. Druhého kola voleb se zúčastnilo už jen 198 z celkem 200 poslanců. Nemocného Miloše Pateru (ODS) takzvaně vypároval jeden z levicových kolegů. Volba předsedy sněmovny pro tentokrát s největší pravděpodobností končí. Podle jednacího řádu by se měla další volba uskutečnit do deseti dnů. Poslanci se k ní znovu sejdou v pátek 4. července.

Rozprava k volbě předsedy vyvrcholila ostrou slovní potyčkou mezi poslanci ČSSD a ODS. Obě strany si vyčítaly předvolební chování i to, že blokují stávající politickou situaci. Rozpravu zahájil premiér Jiří Paroubek tím, že zkritizoval koaliční smlouvu mezi ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených. Koaliční koncept označil za nekonkrétní. Předseda ODS Mirek Topolánek ale Paroubkovi připomněl, že sněmovně nenáleží koaliční smlouvu schvalovat. Kriticky se sociální demokraté vyjádřili také vůči Miroslavě Němcové. Občanští demokraté se ale Němcové zastali a několik z nich na protest odešlo z jednacího sálu. Němcovou podpořil i Topolánek, podle něhož má nadhled. Na hlasování o šéfovi sněmovny čekal několik desítek minut v kuloárech i poslanec ODS Miloš Patera, který se zotavuje po mozkové mrtvici. Jeho kolegové ho ale nakonec odvezli zpět do kanceláře.

Schůze sněmovny byla krátce přerušena kvůli rozruchu, který na galerii pro hosty vyvolala jedna z přihlížejících. Hlasitě zasahovala do projevů komunistických poslanců. Předsedající Lubomír Zaorálek ji marně žádal o klid, takže ji poté parlamentní ochranka vyvedla. "Je to celosvětové spiknutí, soud mě uznal za prezidenta," tvrdila žena, když ji ochranka vyváděla. Novinářům řekla, že je Marcela Arabaszová z Ostravy. Mluvila například o tom, že je prokurátor a nejvyšší soud. Ochranka pak o několik hodin později, v samém závěru jednání, napomínala ještě protikomunistického aktivistu Jana Šinágla, který mezi poslance rozhodil z galerie letáky. Ty, které do jednacího sálu nedoletěly, pak sesbíral a na výzvu ochranky z galerie odešel.

Paroubek: Krach volby byla zasloužená lekce

Vládní koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mrzí, že se jí nepodařilo prosadit do čela sněmovny svou kandidátku Miroslavu Němcovou. "Je to neúspěch. To, že je 98 méně než sto, vidí každý," řekl šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý k faktu, že Němcovou volilo o dva poslance méně, než kolik mají dohromady občanští demokraté, lidovci a zelení. Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil nejednotu koalice za lekci, kterou si vládní strany zasloužily za svůj "triumfalismus". Teď očekává od těchto stran, které nemají ve sněmovně většinu hlasů, vstřícnější přístup. Potvrdilo se podle něj, že ve sněmovně existují dva stovkové bloky. "Dokonce ten takzvaně vládní blok nemá ani těch sto hlasů, o kterých říkají, že je mají," řekl. Znovu vyzval k jednání předsedů všech stran včetně komunistů. Předseda lidovců Miroslav Kalousek připomněl, že v minulosti byla jen jediná bezproblémová volba předsedy sněmovny - když byl na základě opoziční smlouvy zvolen Miloš Zeman (ČSSD). Lídr zelených Martin Bursík vnímá krach volby jako jisté ponaučení pro vládní koalici, aby s větší odpovědností jednala se sociální demokracií. "Já vím, že se s ní jedná obtížně, ale je to partner, jehož podporu tento projekt potřebuje," uvedl. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš je přesvědčen, že návrhy v první volbě nebyly míněny "smrtelně vážně", rozhodující budou podle něj až další klání.

Soud zamítal další stížnosti na volby

Volební senát Nejvyššího správního soudu ve čtvrtek ukončil projednávání dalších 15 volebních stížností, z nich 12 zamítl a tři z různých formálních a kompetenčních důvodů odmítl. Soud dosud nedal za pravdu žádné z asi 60 dořešených stížností na průběh a výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Neuspěla ani stížnost lídra Strany zelených v Libereckém kraji Petra Pávka, který napadl některá ustanovení českého volebního zákona, konkrétně přepočet voličských hlasů na poslanecké mandáty pro jednotlivé strany. Systém podle něj poškozuje malé strany a v letošních volbách ublížil zeleným. Problémem je prý i rozdělení republiky do volebních krajů, které se nyní kryjí s vyššími samosprávnými celky. Hlasy z jednotlivých krajů mají podle stížnosti různou váhu. Soudci se znovu sejdou v pátek. Na projednání zbývajících stížností mají čas do 6. července, poslední jednání si naplánovali na 4. července. "Nejvyššímu správnímu soudu zbývá k rozhodnutí 13 volebních věcí," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Jsou mezi nimi i stížnosti sepsané politickými stranami.

STEM: Kubiceho zpráva ČSSD příliš nepoškodila

Většina občanů si myslí, že zpráva šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho sociální demokracii v předvolební kampani příliš nepoškodila. Zjistil to průzkum agentury STEM, který se konal v týdnu bezprostředně po volbách do Poslanecké sněmovny. Odlišný názor má předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, který tvrdil, že za Kubiceho zprávou je snaha ODS ovlivnit volby. Zpráva se na veřejnost dostala po jednání sněmovního branného výboru, kde Kubice ani ne týden před volbami vypovídal. Řekl, že Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů, mimo jiné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či kauzy biolíh. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy.

US-DEU hledá cestu z krize, šéfem chce být Stránský a Hadrava

Unie svobody-DEU se po debaklu v červnových volbách do sněmovny pokouší najít východisko ze svízelné situace. Na sobotním sjezdu v Praze si zvolí nové vedení. O předsednickou funkci usiluje Martin Stránský, který provizorně vede stranu po rezignaci Pavla Němce, a senátor Jan Hadrava, který byl v minulosti místopředsedou strany. Němec společně se svými zástupci Karlem Kühnlem a Františkem Pelcem rezignoval krátce po volbách, v nichž nejmenší vládní strana získala pouhých 0,3 procenta hlasů, a o návrat do stranického vedení neusilují. Unie svobody-DEU opustila sněmovnu, brzy složí funkci i její tři ministři v končící vládě Jiřího Paroubka. Kdysi ambiciózní uskupení má ještě zastoupení v Senátu i v komunální politice. Unie svobody vznikla v roce 1998 po rozkolu v ODS. Když v témže roce vyústily volby v opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD, vytvořila s lidovci, ODA a DEU takzvanou čtyřkoalici. Favorit voleb se ale nedlouho před sněmovními volbami v roce 2002 rozpadl kvůli vnitřním rozporům. Unionisté nakonec kandidovali jen s KDU-ČSL, obě strany pak vstoupily do vládní koalice se sociálními demokraty. Během osmileté historie se v čele Unie svobody vystřídalo pět předsedů - Jan Ruml, Karel Kühnl, Hana Marvanová, Petr Mareš a Pavel Němec, který byl zvolen v červnu 2004. Dočasně ji vedl Ivan Pilip. Ve velmi složité situaci nyní zřejmě stranu převezme místostarosta Prahy 5 Martin Stránský.

Svobodná Evropa a Radio Svoboda budou v Praze 10

Na Hagiboru v Praze 10 bude moci stát nová budova, do níž se přestěhuje Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) z budovy bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí. Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili změnu územního plánu, která výstavbu nového objektu umožní. Změna plánu se týká asi půl hektaru parcel. Nyní jsou vedeny jako rezerva pro sportovní účely. O přemístění rozhlasové stanice dál od centra města se začalo uvažovat po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001. Od té doby je budova bývalého Federálního shromáždění pod bezpečnostní ostrahou, od okolí ji dělí betonové zátarasy. Stěhování stanice se plánuje na konec roku 2007. Vysílání z nové budovy by mělo podle předpokladů začít zhruba za dva roky.

SNK-ED opět neprosadili referendum k možné olympiádě v Praze

Opoziční SNK-ED na čtvrtečním zasedání pražského zastupitelstva opět neprosadili návrh na uspořádání místního referenda k případné olympiádě. Členové sboru jej odmítli zařadit k projednání. Stejně dopadl s podobným návrhem Michael Hvížďala (nestraník). SNK-ED a Hvížďala předkládají požadavek na všelidové hlasování o hrách na každém zasedání zastupitelů už od ledna. Dosud neuspěli. "Jednou to určitě dopadne," řekl před zastupiteli primátor Pavel Bém (ODS). Pravicová opozice soudí, že akce takových rozměrů nemůže být organizována a ani se nemůže pokračovat v její přípravě bez vyjádření Pražanů. Vedení metropole už dříve vystoupilo s ambicí ucházet se o pořádání letní olympiády v roce 2016 nebo 2020. Byla zpracována studie, podle níž jsou ve městě plochy pro vybudování sportovišť a zázemí. Ekonomická analýza, kterou nechala vypracovat rada, ukázala, že hry by byly ziskové. Primátor Pavel Bém (ODS) však již dříve označil rok 2016 za téměř nereálný. Hovořil o možném pořádání her v letech 2020 nebo 2024.

Podle Novy má Sparta miliardový dluh

Pozemky, na nichž má vyrůst Národní fotbalový stadion na Letné, jsou podle reportáže televize Nova zastaveny na krytí úvěrů Sparty ve výši více než miliardy korun. Vedení klubu popřelo, že by mělo tak vysoké závazky, a celou reportáž označilo za manipulaci s nepravdivými fakty. Informace o údajném dluhu Sparty jsou novinkou. Když finanční skupina J&T klub v roce 2004 kupovala, hovořilo se oficiálně jen o dluhu ve výši 230 milionů korun za splácení tréninkového centra na Strahově. Nový majitel po první uzavřené sezoně vykázal zisk ve výši 32 milionů korun a žádnou velkou investici neudělal. Nova přesto přinesla zprávy o tom, že má Sparta tři úvěry u bank v celkové výši 1,045 miliardy korun a že za ně ručí pozemky, které koupila od státu jen na 20 milionů korun. "V reportáži byly sečteny minulé, současné i budoucí maximální úvěrové rámce, včetně rezerv. Výše skutečných úvěrů je jen zlomkem uvedené částky," píše se v tiskovém prohlášení Sparty. Reportéři Novy dávají údajný dluh klubu do souvislosti s rozhodnutím fotbalového svazu stavět Národní stadion právě na Letné. Za změnou původních úvah o Stodůlkách a Vysočanech by podle reportáže mohl být zájem místopředsedy ČMFS Vlastimila Košťála, dřívějšího šéfa Sparty, smazat dluh. I proti tomu se Sparta ohradila. Výstavbu národního fotbalového stadionu na Letné podpořil v květnu i premiér Jiří Paroubek. Přislíbil přitom, že stát podpoří projekt miliardou korun na vybudování dopravní infrastruktury. O tom, že by pozemky pro stadion byly zatíženy zástavou, prý nevěděl.

ČNB nechala úrokové sazby beze změn

Bankovní rada České národní banky tento čtvrtek ponechala úrokové sazby opět beze změny. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Většina ekonomů očekává změnu sazeb nejdříve během třetího čtvrtletí, a to směrem nahoru. Někteří očekávají stabilitu sazeb po celý zbytek roku. ČNB má nyní nejnižší úroky v celé Evropské unii. Švédská centrální banka, která měla dosud úroky nejnižší spolu s ČNB, totiž zvýšila v 20. června základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta.

V tendru o dluh Setuzy zůstali tři zájemci, nejvíc nabízí PPF

Tři zájemci zůstali v tendru na prodej čtyřmiliardové pohledávky za společností Setuza. Nejvíce, 815 milionů korun, nabídla AB Credit, patřící do skupiny PPF. Druhou největší sumu, 763 milionů korun, je za pohledávku ochotna zaplatit Eagle Crest ze skupiny podílející se na financování Setuzy. Třetí v pořadí je s nabídkou 702 milionů korun Campaspol, společný podnik německé společnosti Campa a české Spolchemie. Vyplývá to z informací, které ve středu po jednání vlády sdělil ministr zemědělství Jan Mládek. Ministr rovněž vládě doporučil, aby vzhledem k jejímu končícímu mandátu nepřijímala žádné zásadní rozhodnutí. Kabinet tedy uložil ministrovi zemědělství předložit návrh na rozhodnutí v této záležitosti do 30 dnů. Mládek předpokládá, že tak učiní jeho nástupce.

Letišti Praha loni vzrostl zisk o 45 procent

Společnost Letiště Praha, provozující letiště v Ruzyni, loni hospodařila se ziskem 1,432 miliardy korun po zdanění. To je o 44,9 procenta více než v roce 2004. V letošním roce plánuje firma zisk na téměř miliardu korun, uvedla generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová. V loňském roce letiště v Ruzyni odbavilo 10,8 milionu cestujících, což znamená meziroční nárůst přes 11 procent. Letos firma očekává, že letiště odbaví 11,5 milionu pasažérů. V roce 2004, kdy letištěm prošlo 9,7 milionu cestujících, byla Ruzyně 30. nejvýkonnějším letištěm v Evropě. Zařadila se těsně za Hamburk, Helsinky, Lisabon a Berlín. Z Ruzyně létá podle aktuálních údajů firmy 58 leteckých společností do 118 míst na světě.

Letiště Ruzyně od pondělí omezí příjezd k Terminálu Sever 1

Letiště v Ruzyni od 3. července uzavře pro širší veřejnost první, nejbližší komunikaci u Terminálu Sever 1. Od pondělí na tuto komunikaci budou mít přístup pouze záchranáři, hasiči, zdravotně či tělesně postižení, zásobování, minibusy, hotelové autobusy a vozidla taxi služby, která má s letištěm uzavřenou smlouvu. Systém tak bude stejný, jako již Ruzyně zavedla před Terminálem Sever 2. Důvodem je snaha zklidnit v těchto místech provoz a zvýšit průjezdnost. Ostatní vozidla a cestující budou moci využívat dvou krátkodobých parkovišť v blízkosti terminálu, u kterých letiště prodlouží dobu bezplatného parkování z deseti minut na čtvrthodinu a dalšího placeného stání. Potvrdila to generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová. Nové opatření má mimo jiné zajistit, aby všechny příjezdové cesty k letišti byly průjezdné. Podle Černochové to také umožní, aby mohly hasičské vozy zasáhnout do tří minut všude na letišti, jak to Ruzyni ukládají mezinárodní standardy. Dalším důvodem jsou podle Letiště Praha i bezpečnostní opatření, kterými se státy zabývají po útocích na New York a Washington 11. září 2001. Možnost odstavit vozidlo v těsné blízkosti letištních hal podle Letiště Praha nese vysoké bezpečnostní riziko, na což upozorňuje i studie, kterou si letiště nechalo zpracovat v loňském roce.

Česko bude mít čtyři nová statutární města, celkem jich bude 24

Děčín, Frýdek-Místek, Chomutov a Přerov se stanou statutárními městy, v jejichž čele stojí primátoři. Počítá s tím novela, která nabývá účinnosti 1. července. Česko tak bude mít 24 statutárních měst. Novela také obnovuje používání historického titulu městys. Titul se přestal užívat po nástupu komunismu v roce 1948, kdy existovalo 518 městysů, nikdy jim ale nebyl zákonem odebrán. Na navrácení titulu by měly mít nárok obce, které toto označení užívaly před vznikem národních výborů v roce 1954. Mnohé z nich se už loni kvůli tomu na zákonodárce obrátily.

Prezident odvolal Borise Jirků z postu rektora VŠUP

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek odvolal rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) Borise Jirků. Učinil tak na návrh akademického senátu. Informoval o tom ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Prezident své rozhodnutí poslal premiérovi Jiřímu Paroubkovi, který musí Klausův verdikt spolupodepsat. Odvolání rektora prezidentem je první v dějinách České republiky. K rozhodnutí podat návrh na odvolání Jirků vedla členy akademického senátu několik měsíců trvající nespokojenost s prací rektora. Za hlavní nedostatky senát považoval opakované porušování právních norem. Jirků podle senátu obcházel jeho právo posuzovat některá rektorova rozhodnutí, například změny v obsazení umělecké rady školy. Jirků z rady odvolal řadu významných osobností české umělecké scény i výtvarné teorie. Sám rektor žádná své pochybení neuznal, tvrdil, že přišel do školy zprůhlednit její hospodaření, a proto přikázal udělat několik auditů. Jejich výsledky senátu nesdělil, přesto o nich říkal, že dokázaly špatné účetnictví. To však senát i kvestorka, kterou rektor odvolal, popírají.

Skála a Kubička převzali ceny za přínos v léčbě závislostí

Jaroslav Skála a Luděk Kubička převzali tento čtvrtek cenu za celoživotní přínos v léčbě a výzkumu závislostí. Udělilo jim je Centrum adiktologie (vědy o závislostech) 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Skála, který letos oslavil 90. narozeniny, patří mezi zakladatele protialkoholní léčby v Česku, Kubička se věnuje výzkumu. Vedoucí Centra adiktologie Michal Miovský se domnívá, že právě díky těmto osobnostem má česká věda o závislostech na co navazovat. Zatímco Skála je znám široké veřejnosti, Kubička, který má podle Miovského skvělou pověst v zahraničí, zůstává nedoceněn. Kubičkovy vědecké práce se věnují alkoholu a rozdílu v jeho konzumaci mezi muži a ženami. Výzkumu se věnuje od roku 1969. Od té doby stále sleduje vzrůstající spotřebu alkoholu v Česku. Upozornil také na to, že postupně přibývá závislých žen. Počátkem sedmdesátých let připadala jedna léčená žena na 19 mužů. "Dnes je ten poměr jedna ku čtyřem," popisoval Kubička. Příčiny vidí v postupné emancipaci. Odhaduje že v Česku se průměrně ročně vypije 12 litrů čistého alkoholu na osobu. Český statistický úřad uvádí průměrnou spotřebu kolem deseti litrů. Tento údaj je však podle Kubičky podceněn.

Mentálně postižení budou moci chodit do školy do 26 let

Mladí lidí s mentálním postižením budou mít možnost, aby za určitých okolností mohli pokračovat v základním vzdělávání až do 26 let. To je věk, do kterého hradí náklady na studia všem lidem stát. Tuto možnost jim dá novela školského zákona, která v sobotu nabývá účinnosti. "Bude to platit pro osoby s těžším mentálním postižením. Je třeba počítat s tím, že se delší dobu adaptují na samostatný život. Tento zákon jim dává šanci dosáhnout základního vzdělání později, " řekla Zuzana Kaprová z odboru speciálního vzdělávání a institucionální výchovy ministerstva školství. Podle Kaprové již nový školský zákon z minulého roku stanovil určité věkové limity. Počítá se se 17 lety pro zdravé na základní škole a s 20 lety pro zdravotně postižené. Novinkou však je prodloužení doby, kdy mohou studovat lidé s mentálním postižením. Nadále pro ně ale zůstane alternativa, že si mohou doplnit základní vzdělání formou kurzu, aniž by byli žáky školy.

Na Bruntálsku hořel sklad látek

Rozsáhlý požár zachvátil ve čtvrtek brzy ráno sklad vlněných látek v Branticích u Krnova na Bruntálsku. Na místě zasahovaly desítky hasičů. Dva z nich byli lehce zraněni. Škoda se podle prvotních odhadů pohybuje kolem dvou milionů korun. Uvedl to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Zranění kolegů označil za velmi lehká. Celkem u haly s hořícími balíky vlněných látek zasahovalo 28 hasičských vozů. Případnou příčinu na místě nyní zjišťuje vyšetřovatel.

Na dálnici u Brna se srazilo sedm aut

Hromadná nehoda sedmi vozidel se ve čtvrtek před 17:00 stala na dálnici D1 u Domašova na Brněnsku. Tři kamiony a čtyři osobní vozy se srazily z dosud neznámých příčin na 184. kilometru ve směru Praha - Brno. Při nehodě byl těžce zraněn jeden z řidičů. Podle mluvčí jihomoravské policie se z jednoho z havarovaných kamionů vylil na dálnici olej. Odklízeli jej hasiči. Dálnice byla ve čtvrtek večer v kritickém místě zcela neprůjezdná. Policie z ní musela odklonit provoz přes nedaleké Rosice. Výše způsobených škod nebyla zatím vyčíslena.

V Lánech začala výstava T. G. Masaryk a Hilsneriáda

Výstava převážně písemných dokumentů T. G. Masaryk a Hilsneriáda ve středu začala v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech na Rakovnicku. Dominantou expozice, jež potrvá do 3. září, je velká dřevěná trafika s dobovým tiskem zabývajícím se vraždou, která v roce 1899 vyvolala velký zájem veřejnosti. Tisk hrál podle jedné z autorek výstavy Magdalény Mikeskové v celé události hlavní roli, protože se jednalo o obrovskou mediální kampaň. Návštěvníci se díky ukázkám novinových článků a textů kramářských písní mohou seznámit s tím, jak tehdejší novináři rozpoutali takzvanou Hilsneriádu, nenávistnou protižidovskou agitaci na základě smyšlených informací o rituální vraždě. Stejně tak se dozvědí o realistickém postoji Masaryka, který hájil mladíka podezřelého z vraždy, přestože o jeho charakteru neměl vysoké mínění.

Divadelní festival v polském Lublinu ocenil české inscenace

Porota festivalu zemí střední Evropy Sousedi, který se konal od 19. do 24. června v Lublinu, odměnila nejúspěšnější inscenace tradiční cenou Perla pro Sousedy. Speciální čestné ocenění za uměleckou citlivost a originální formu obdržela česká inscenace Nejmenší žena na světě, kterou v Polsku uvedl soubor divadla Krepsko v režii Linney Happonenové. Stejné ocenění za vysokou uměleckou úroveň získala inscenace divadla Continuo Letokruhy, kterou režíroval Pavel Štourač. Oznámila to mluvčí pražského Divadelního ústavu Klára Procházková. Umělecký ředitel festivalu Witold Markiewicz podle ní rozhodl, že všechna letos udělená ocenění budou mít charakter čestných uznání a celková finanční částka, původně určená na ceny, bude věnována rodině Petra Lorence. Petr Lorenc, performer a jeden ze zakladatelů divadla Krepsko, tragicky zahynul 21. června při nehodě automobilu, kterým se členové divadla Krepsko vraceli z lublinského festivalu domů.

Vaidišová a Štěpánek jsou ve třetím kole Wimbledonu

České tenisové jedničky Nicole Vaidišová a Radek Štěpánek jsou ve třetím kole Wimbledonu, oba tak vyrovnali své dosavadní maximum na londýnské trávě. Výhru si ve čtvrtek na konto připsal ještě Tomáš Zíb v dohrávce prvního kola. S turnajem se rozloučili Eva Birnerová, Květa Peschkeová, Robin Vik a Ivo Minář. Desátá nasazená Vaidišová měla ve druhém kole mnohem méně práce než v prvním proti krajance Kláře Koukalové. Semifinalistka Roland Garros rozdrtila Katerinu Bondarekovou z Ukrajina dvakrát 6:1, když si pomohla třemi esy, zahrála patnáct vítězných úderů a nečelila ani jednomu brejkbolu. Sedmadvacetiletý Štěpánek, který je v Londýně nasazen jako číslo 14, zdolal na travnatých dvorcích All England Clubu Belgičana Xaviera Malisse ve čtyřech setech.

Berdych ve Wimbledonu vyhrál nad Santorem

Český tenista Tomáš Berdych ve čtvrtek ve Wimbledonu porazil Francouze Fabrice Santora. V utkání hrály velkou roli i nervy a emoce. Francouz dostal za urážlivé výroky vůči Berdychovi již ve středu od rozhodčích napomenutí a po čtvrteční dohrávce svému soupeři nepodal ruku. Santoro si sudím také stěžoval, že ho Berdych ironicky napodoboval. Berdych začal zápas s Francouzem ve středu, kdy ho dělil od vyřazení jen jeden míč. Český tenista ve čtvrté sadě odvrátil za stavu 4:5 při soupeřově podání mečbol, sadu posléze získal v tie-breaku a pak byl zápas kvůli tmě přerušen. Ve čtvrtek oba hráči bojovali o každý míč, než Berdych vyhrál 6:4. V dalším kole čeká Berdycha německý tenista Tommy Haas. Naposledy s Haasem vyhrál, ale to byl zápas na antuce. I když se Berdych necítí v nejlepší kondici, rád by postoupil poprvé ve Wimbledonu do osmifinále.

Vodní slalomáři odjeli na ME v nejsilnější sestavě

Nejsilnější možné složení má český tým, který bude od pátku do neděle bojovat na mistrovství Evropy ve vodním slalomu na řece Durance poblíž města L'Argentiere la Bessée ve Francii. Na třetí titul po sobě bude útočit bronzová deblkanoe z olympiády v Aténách Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek. Stříbro obhajují dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová a další deblová posádka Jaroslavové Pospíšil s Pollertem, bronz přidala loni ve slovinském Tacenu také kajakářka Irena Pavelková. Ve formě je letos i třetí česká posádka v kategorii C2 Marek Jiras a Tomáš Máder, dobře po několika letech stagnace jezdí také kajakář Tomáš Kobes, daří se kanoistovi Tomáši Indruchovi. Reprezentace dorazila do dějiště šampionátu v úterý a má za sebou první tréninky v tomto týdnu. Nezvyklý program mistrovství Evropy startuje páteční dopolední kvalifikací v kategoriích K1 ženy a C1 mužů, odpoledne se pojede o medaile v závodě tříčlenných družstev. Obdobný program je připraven na sobotu pro kategorie C2 a K1 mužů. V neděli se pojedou semifinálové a finálové jízdy jednotlivců

Meteorologové upozorňují, že déšť možná zvedne hladiny řek

Meteorologové upozorňují, že silný a vytrvalý déšť může ve čtvrtek a v pátek zvedat hladiny řek. Český hydrometeorologický ústav proto vydal upozornění, které platí od čtvrtečních 12:00 do páteční půlnoci. Upozornění na silný vytrvalý déšť platí pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský a Olomoucký. Upozornění na rozvodněné řeky platí pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský a Olomoucký. Meteorologové očekávají ve čtvrtek příchod výrazných srážek od Bavorska a Rakouska. Fronta ovlivní zejména počasí v jižních oblastech republiky a meteorologové očekávají denní úhrny srážek 20 až 50 milimetrů, ojediněle na jihu až 70 milimetrů. Zpočátku se mohou ojediněle vyskytnout v odpoledních hodinách i bouřky s přívalovým deštěm, postupně trvalý déšť.

Kvůli vedrům ubývá vody v řekách, splavné jsou větší toky

Kvůli vedrům z posledních dnů klesá voda v řekách. Vodáci se tak mohou vydat především na větší toky. Splavné jsou ale zatím i některé dolní úseky menších řek. Lidé by měli dávat pozor na bouřky a přívalové deště, které jsou na vodě i při táboření nebezpečné. Průtoky přes deset metrů krychlových za sekundu zůstávají na velkých tocích, jako je Berounka, Vltava pod Vyšším Brodem, Ohře, Otava nebo Sázava. Nejlepší podmínky jsou zatím na Ohři, kterou protéká 18 metrů krychlových za sekundu. Vodáci by si na této řece měli dávat pozor na nebezpečné jezy v Tuhnicích a Radošově. Z menších řek jsou splavné dolní toky Orlice, Metuje, Úhlavy a Radbuza u Plzně. O víkendu se ještě bude možné plavit na Bílině a možná i na středním toku Ploučnice a Labi nad Jaroměří. Jizera je splavná také od středního toku, ale na jezech a pod nimi je vody málo. Moravské řeky nabízí jen Moravu a dolní tok Dyje a krátké úseky kolem Ostravy, například Odru.

Počasí

Má být zataženo s deštěm, ojediněle bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů.