Zprávy

Ambrozek: Neodstraní-li Německo odpad z Libčevsi, obdrží fakturu

Neodstraní-li spolkový stát Sasko-Anhaltsko do konce dubna nelegálně navezený komunální odpad z Libčevsi na Lounsku, zlikviduje ho český stát a Německu pošle fakturu. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) tak v pondělí reagoval na už třetí úmyslně založený požár odpadu v Libčevsi. Ambrozek také pohrozil, že pokud Německo nedodrží stanovenou lhůtu, předá případ k Soudnímu dvoru Evropských společenství. "Budu také požadovat, aby českou rovinu celé záležitosti důsledně vyšetřila policie."

Premiér Jiří Paroubek naznačil, že vláda Libčevsi pošle peníze na to, aby se obec s problémem vypořádala. Prostředky by pak stát vymáhal na německé vládě. Předseda vlády zároveň Ambrozka kritizoval za údajně pomalý postup. "Myslím si, že by bylo nejlepší, kdyby celá věc byla řešena okamžitě tím, že by se daly peníze Libčevsi. Pak bychom to vymáhali po německé vládě. To měl podle mého názoru pan ministr udělat," prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Paroubek doufá, že samospráva zajistila ostrahu dalších nelegálních skládek v České republice, aby nezačaly také hořet. V možnostech malých obcí to podle něj není, těm je nutné pomoci. Pak musí ministr životního prostředí důrazně jednat s Německem o tom, aby uhradilo náklady České republiky, uvedl premiér. Na dotaz, kolik na tyto věci uvolní český stát peněz, premiér uvedl, že nyní může jít řádově o miliony.

Paroubkův partner v televizní diskusi, předseda Strany zelených Martin Bursík, soudí, že odpovědnost je hlavně na samosprávě - obcích a krajích. Bursík si nedovede představit, na základě jaké smlouvy či zákona hodlá ČR vymáhat od Německa náhradu. Domnívá se, že selhala koordinace ministerstev vnitra, zahraničí a životního prostředí. "Společně měly kontaktovat německou stranu a vyjet do Bruselu a snažit se měnit evropskou direktivu," dodal. Když hoří takováto skládka, je to podle Bursíka "strašný průšvih" a do ovzduší se uvolňuje řada škodlivých látek.

Bursík: V hlavních věcech programu mají zelení blíž k ČSSD

Strana zelených má v klíčových věcech programově o něco blíž k sociální demokracii než k ODS. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda zelených Martin Bursík. Dodal však, že jedna věc je program ČSSD, druhá jeho naplňování. "To, co je na papíře, to je významně odlišné od toho, jak se projevovala sociální demokracie v posledních dvou volebních obdobích," uvedl.

Průzkumy různých agentur zatím naznačují, že Strana zelených má šanci získat ve volbách přes pět procent, takže by se dostala do sněmovny. Začalo se proto spekulovat s kým a za jakých podmínek by zelení mohli vytvořit vládu. Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek počátkem března prohlásil, že kdo volí zelené, podporuje tím automaticky i pravicovou koalici SZ, ODS a lidovců. Koncem března ale předseda vlády řekl, že si umí představit menšinovou vládu ČSSD i se zelenými. Bursík již dříve uvedl, že jeho strana nepodpoří žádnou vládu s účastí komunistů, tedy ani menšinovou s tichou podporou KSČM, jak o ní uvažuje v případě volebního vítězství Paroubek.

Premiér v ČT vyloučil koalici s občanskými demokraty. ODS má nyní podle průzkumů největší podporu voličů. Paroubek odmítl i koalici s komunisty. "Nikdy jsme o tom neuvažovali," prohlásil. Dodal, že další alternativy povolebního uspořádání připadají v úvahu. ČSSD by ale podle něj byla jen v takové vládě, v níž by dokázala prosadit svůj program. Kdyby se sociální demokraté na takovém kabinetu nedohodli, půjdou raději do opozice, dodal.

Paroubek i Bursík pro přímou volbu prezidenta, kritizovali Klause

Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek i předseda Strany zelených Martin Bursík tvrdí, že jejich strany budou po volbách prosazovat přímou volbu prezidenta. Oba také v pořadu České televize Otázky Václava Moravce kritizovali současnou hlavu státu Václava Klause. Paroubek uvedl, že ČSSD by v příštích volbách mohla podpořit někoho, jako je například ombudsman Otakar Motejl. Šlo by podle něj o nestranickou a respektovanou osobnost, která by mohla získat širší politickou podporu. Z Paroubkova vyjádření ale vyplynulo, že o Motejlovi hovořil jako o příkladu takové osobnosti, nikoli jako o konkrétním kandidátovi. Paroubek mimo jiné uvedl, že kdyby se přímá volba osvědčila, mohli by pak lidé přímo volit i hejtmany a starosty. Zelení přímou volbu hejtmanů a starostů podporují.

Předseda zelených míní, že pokud by se podařilo prosadit přímou volbu hlavy státu, najednou se ukáže, že kandidátů je víc, než když volí prezidenta parlament. "To mohou být lidé z akademické sféry," uvedl. Nyní to podle něj mohou být jen kandidáti, kteří mají dobré vztahy s politickými stranami. Současného prezidenta by podle Bursíka zelení nepodpořili. Kdybychom byli už v tomto parlamentu, tak by Václav Klaus na Hradě nebyl. Ať si to nebere nijak osobně, ale prostě jeho pohled na svět je výrazně odlišný," prohlásil. Paroubek mimo jiné řekl, že Václav Klaus "často vystupuje jako čestný předseda Občanské demokratické strany".

Zemřel Rudolf Slánský

Po těžké nemoci v pondělí ráno zemřel ve věku 71 let Rudolf Slánský. Diplomat a někdejší disident Rudolf Slánský prožil život plný zvratů. Mládí mu poznamenal vykonstruovaný proces s jeho otcem, vysoce postaveným poválečným představitelem komunistické strany, později se sám stal nepohodlným režimu pro své postoje z roku 1968. Jako jeden z prvních nově jmenovaných československých velvyslanců po roce 1989 pomáhal vytvářet na novém základě vztahy České republiky s Ruskem, jako český ambasador působil i na Slovensku. Právě polistopadové působení v české diplomacii patří bezesporu k nejvýznamnější etapě jeho života. V Moskvě Slánský v letech 1990 až 1995 zastupoval nejprve Československo a později Českou republiku. Podílel se na jednání o odsunu sovětských vojsk z československého území, připravoval první státní návštěvu prezidenta Václava Havla v tehdejším Sovětském svazu. Na svou misi odjížděl v únoru 1990 s cílem přispět k převedení česko-ruských vztahů na rovnoprávnou základnu. Důležité poslání jej čekalo i na Slovensku, kde převzal diplomatickou misi v roce 1997. Podílel se zde například na závěrečných jednáních spojených s dělením majetku bývalé federace.

Česko zažilo turisticky nejsilnější Velikonoce v historii

Do České republiky letos na Velikonoce přijel podle odhadů rekordní počet turistů. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka se do Česka vypravilo 260.000 až 280.000 návštěvníků, kteří se zde ubytovali v hotelech a dalších hromadných ubytovacích zařízeních. Další desítky tisíc turistů přijely na jednodenní výlety. Návštěvníci utratili přes dvě miliardy korun, řekl ČTK Beránek. Oproti loňskému roku tak do ČR zamířilo o čtvrtinu až třetinu turistů více. "Myslíme si, že to byly co se týče návštěvnosti historicky úplně nejsilnější Velikonoce," poznamenal k letošnímu roku Beránek. Největší zájem byl tradičně o Prahu, do níž podle Beránka zamířilo zhruba 110.000 lidí, přičemž 80.000 z nich se v hlavním městě České republiky i ubytovalo. K dalším hlavním cílům zahraničních turistů byly například Karlovy Vary a další místa.

Oslava Velikonoc neminula ani zatopené Křešice a Hřensko

Na oslavu Velikonoc si našli čas i lidé v Křešicích na Litoměřicku a Hřensku na Děčínsku, jež byly nejvíce postiženými obcemi při nedávných záplavách. Své domovy muselo opustit v obou obcích na 800 lidí, nyní vodou poničené stavby a zařízení bytů vysušují a uklízejí. "Přesto jsem dnes potkala řadu koledníků včetně dospělých mužů a viděla spoustu krásných barevných vajec," řekla ČTK starostka Křešic Ludmila Juříková. "Dokonce nám svítí sluníčko, což sváteční náladu umocňuje. I když lidé zažili kvůli povodni trauma, mysleli si, že to bude mnohem horší. Proto už nejsou ve stresu. Zatímco před čtyřmi lety u nás dosáhly škody po záplavách 290 milionů korun, nyní to bude do deseti milionů," uvedla Juříková.

Lidé z Křešic už se smířili se stavbou protipovodňového valu, který by je měl ochránit před dvacetiletou vodou. "Nebudeme ale v žádném případě souhlasit s variantou, kterou nám nabídli. Odřízla by totiž čtvrtinu obce. Nechceme ani betonovou zeď, ale přírodní sypaný val," doplnila Juříková. Osobně dává přednost vybudování lužních lesů a rozlivových luk, jež by záplavy absorbovaly. "Nemáme ale jinou šanci, než s valem souhlasit. Vláda totiž pohrozila, že v opačném případě bychom při dalších možných povodních už s pomocí státu nemohli počítat," dodala. Názor kolegyně z Křešic podporuje i starosta Hřenska Josef Černý. Obec totiž leží v soutěsce mezi skalními masivy. "Pokud nebudou rozlivy a vybudují se hráze, pak všechnu tu zadrženou vodu schytáme my jako poslední obec na Labi v Čechách," uvedl.

I když voda v Labi znovu o půl metru stoupla, a nervozita obyvatel Hřenska tak přetrvává, i oni si v pondělí připomněli svátky jara tradiční koledou, hospodyně navařily a obarvily a ozdobily vajíčka. "Pokračuje však především intenzivní úklid a vysoušení domů. Hřensko profituje především na turistickém ruchu, ale návštěvníků je tu zatím pochopitelně málo," dodal Černý. Evakuaci kvůli velké vodě letos zažilo 98 z asi 190 obyvatel obce.

Rada vlády pro výzkum a vývoj rozhodla o reformě financování vědy

Vládní Rada pro výzkum a vývoj rozhodla o reformě financování vědy. Zatímco dosud dostávaly výzkumné instituce a vysoké školy příděl peněz na základě výzkumného záměru, nově bude rozhodující dlouhodobá kvalita výsledků vědecké práce. ČTK to řekl Aleš Michl z úřadu vicepremiéra pro ekonomiku Jiřího Havla. Vědecká obec se podle Havla po dlouhých diskusích v drtivé většině přiklonila k reformě. "Na základě veřejné diskuse 85 procent vědců z celé České republiky návrh podpořilo," uvedl. Reformu financování hodlá vicepremiér dokončit ještě letos. "Do konce roku bude připravena zásadní změna celého systému včetně nového zákona," dodal.

V Boršově odhalili pamětní desku sestřelenému americkému letci

Zástupci americké armády a členové military klubů odhalili v pondělí v Boršově nad Vltavou obnovený pomník americkému letci Raymondu Reuterovi. Pilot na konci druhé světové války zahynul poblíž obce v troskách sestřeleného letounu. Květiny k pamětní desce, na den a téměř hodinu přesně 61 let po události, položili americký vojenský atašé Frank Morgese, jihočeský hejtman Jan Zahradník a zástupci české armády. U donedávna poničeného pomníku, zhruba půl kilometru za obcí, se v deštivém odpoledni sešlo přes 100 obyvatel obce. Pietnímu aktu předcházela jízda vojenských jeepů budějovického klubu Veteran Army Vehicles.

"Nad pomníkem je borovice, která podle záznamu zachytila část letadla. Do dnešního dne je v její koruně patrná stopa po neštěstí, vada ve vzrůstu," řekl v proslovu boršovský starosta František Homolka. Smutnou válečnou událost připomíná rovněž ulice K Pilotovi vedoucí k pamětnímu kameni.

Místo, kde se stíhačka amerického pilota zřítila, objevil na začátku 90. let minulého století amatérský vojenský historik František Hokr. Nalezl i zbytky sestřeleného mustangu, které si v pondělí lidé mohli prohlédnout. O podobné osudy spojeneckých, ale i německých letců se zajímá několik desetiletí. "Pátrání, zjišťování a identifikace trvalo tři roky. Nyní je vidět, že to mělo smysl," řekl Hokr při slavnostním ceremoniálu.

Letadlo tehdy osmadvacetiletého Reutera bylo sestřeleno 17. dubna 1945. Eskadra stíhaček, jíž Reuter velel, tehdy doprovázela spojenecké bombardéry při útoku na letiště v německém Eisendorfu, Klatovech a Praze. Jižně od hlavního města zasáhla Reuterův stroj protiletadlová střelba, když spolu s dalším letadlem pronásledovali německý messerschmitt.

Paroubek podpořil odvetu za vyhoštění, další kroky ale nečeká

Premiér Jiří Paroubek podpořil postup ministerstva zahraničních věcí v případu vyhoštění českého diplomata z Kuby. Současně si ale myslí, že teď není nutné podnikat další kroky. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v neděli uvedl, že ČR připravuje kroky a náměty pro jednání EU, které se má zabývat vztahem ke Kubě. Paroubek o sporu s Kubou hovořil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Gripeny dostanou rok po příletu do Česka nový software

Stíhačky Jas-39 Gripen dostanou rok po příletu do České republiky nový software a některé systémy. První dvě letadla jsou již v servisu ve Švédsku, další je vystřídají během roku. Modernizace všech 14 strojů, s níž armáda počítala v rámci smlouvy o pronájmu, by měla skončit za rok a půl, řekl ČTK velitel vzdušných sil Ladislav Minařík. První gripeny Česko obdrželo loni 18. dubna.

K provozu gripenů nemá výhrady ani jeden z prvních pilotů přeškolených na nové stroje Petr Mikulenka. "Rok byl velice náročný a další bude také, ale piloti i technici jsou spokojeni. Neměli jsme žádné nebezpečné incidenty," řekl Mikulenka ČTK.

Mezi hlavní úkoly podle letce nyní patří doškolení poslední skupiny pilotů a přestavba čáslavské základny, kde stíhačky sídlí. V červnu se kvůli výluce letiště na půl roku přestěhují do Pardubic. Až se před koncem roku vrátí do Čáslavi, skončí zároveň výcvik letců. Vojsko bude mít k 12 jednomístným a dvěma dvoumístným strojům 21 pilotů.

Smlouvu o desetiletém pronájmu letounů, kterou vláda podepsala před dvěma lety, doprovází offsetové programy. Zpětné investice konsorcia Gripen do české ekonomiky by měly do roku 2014 dosáhnout 25 miliard korun, což je zhruba 130 procent ceny pronájmu stíhacích letadel.

Gripeny loni v létě nahradily v ostraze českého vzdušného prostoru sovětské stíhačky MiG-21. Od té doby zasahovaly ve třech "ostrých" akcích -nad území Německa doprovodily dopravní letoun tureckých aerolinií a na podzim krátce po sobě pomáhaly arménskému airbusu a malému letounu Cessna letícímu z Varšavy do Prahy. Minařík řekl, že nové stíhačky se zatím nebudou zapojovat do cvičení ve vzdálených státech, ukážou se tak zřejmě pouze na akcích v Česku nebo v sousedních zemích.

Experti: Vznik ODS byl přelomem na české politické scéně

Vznik Občanské demokratické strany v dubnu 1991 byl přelomem na české politické scéně. Zakladatelé v čele s Václavem Klausem podle politologů pochopili, že bez pevně organizovaných stran s jasnou ideologií a programem nemůže postkomunistická země fungovat. Museli přitom překonávat nechuť velké části tehdejší společnosti ke stranictví. Ať už byla ODS v uplynulých 15 letech u vlády či v opozici, dokázala si udržet pozici jedné ze dvou nejsilnějších politických stran a s přehledem zůstává největší pravicovou silou v zemi. Letos v červnu hodlají občanští demokraté vyhrát sněmovní volby a vrátit se do Strakovy akademie, kterou opustili po pádu Klausovy vlády na konci roku 1997.

"Václav Klaus pochopil, že bez politických stran to nejde," řekla ČTK politoložka Vladimíra Dvořáková. "Byl to velký zlom v české politice. ODS byla založena jako první velká strana, která měla ambice být dominantní silou na pravici. A to se jí podařilo. Byl to obrovský příspěvek ke strukturaci stranického systému v České republice," uvedl Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd. ODS se podle něj stala i symbolem ekonomických reforem - ať již v dobrém, nebo ve zlém. Dodnes zůstala stranou, která umí oslovit velkou část veřejnosti.

Ustavující kongres ODS se konal 20. a 21. dubna 1991 v Olomouci, svůj program nová strana postavila na principech osobní svobody, individuální odpovědnosti, parlamentní demokracie a tržního hospodářství. Tehdy byl poprvé do jejího čela zvolen Václav Klaus a mateřské straně vtiskl nezaměnitelnou image. V předsednické funkci vydržel až do konce roku 2002, kdy se rozhodl kandidovat na Hrad, a i v prezidentské funkci zůstal čestným předsedou ODS. Dost nečekaně se druhým šéfem ODS stal Mirek Topolánek.

V centru Prahy bude méně stánků

V centru Prahy se sníží počet stánků. Od čtvrtka začne platit novela městského tržního řádu, podle níž v památkové rezervaci ubude šest desítek povolených prodejních míst. Nyní jich je kolem 400. Stánků bude méně třeba na Karlově a Václavském náměstí. Stálé tržiště na Staroměstském náměstí bude v provozu jen do konce roku. Tržní řád také umožní prodloužit provozní dobu do 23:00 nebo do půlnoci ve vybraných restauračních předzahrádkách. Je to na zkoušku, pokud se nevyskytnou stížnosti povolení dostanou provozovatelé natrvalo. Město naopak nevyšlo v nynější novele vstříc žádostem o zřízení nových míst pro prodej vstupenek. Počet tržních míst v centru Prahy magistrát snižuje už delší dobu. Podle radních kvůli tomu, aby místa vyhledávaná turisty nevypadala jako bazar.

V obnoveném kostele na Žižkově byl vysvěcen oltář

Nový oltář byl v neděli posvěcen v kostele sv. Rocha, Šebestiána a Rozálie v Praze na Žižkově. Slavnostního aktu se zhostil papežský velvyslanec v ČR arcibiskup Diego Causero. Požehnal také nové varhany a kostel, který je po generální rekonstrukci. Na slavnost přišlo tolik věřících, že se zdaleka všichni nevešli do nevelkého barokního kostelíku a byli nuceni stát před vchodem. Na mši přišel i autor oltáře - sochař Petr Váňa. Bohoslužba byla mimořádně zahájena v tichu, bez doprovodu varhan a bez rozsvícených světel. Nástroj se rozezněl a doprovodil zpívající až poté, co byl požehnán. Světla se rozzářila až v samém závěru mše, kdy byl oltář posvěcen a kostel požehnán.

Kostel sv. Rocha, Šebestiána a Rozálie byl postaven v roce 1682, a to patrně podle návrhu burgundského stavitele Jeana Babtisty Mattheye, který se podílel i na rekonstrukci arcibiskupského paláce na Hradčanech. Nevelká stavba vznikla v době, kdy Prahu sužovala morová epidemie. Tehdy bylo přikázáno pohřbívat mrtvé za městskými hradbami a založeny byly Olšanské hřbitovy. Kostel leží v jejich těsné blízkosti a byl určen k vypravování pohřbů. Byl zasvěcen třem světcům, kteří byli uctíváni jako ochránci před morem a epidemiemi.

Šumavský historik vydal sbírku kázání bývalého faráře

Šumavský historik Vladimír Horpeniak vydal sbírku kázání v regionu proslulého faráře z Kašperských Hor Františka Nováka, zvaného též arciděkan Šumavy. Kněz zde působil v letech 1951 až 1985. Místním věřícím i nevěřícím byl velkou oporou zejména v 50. letech minulého století, tedy v letech nejtvrdšího komunistického režimu, řekl ČTK Horpeniak. "Ve svých farnostech pečoval o uchovávání kostelů, far, církevních obrazů a plastik. Byl to nadaný řečník. Dokázal všechny v těch zlých časech povzbudit, v jeho kázáních často zaznívala slova 'nebojte se'. Dokázal se také věnovat mladým, dařilo se mu tady udržet i tradici mariánské pouti," řekl historik. V publikaci o Novákovi najdou čtenáři přes 20 kázání na různá témata. Horpeniak je nalezl ve farářově pozůstalosti. Kniha je doplněna dobovými fotografiemi. Slavnostně bude pokřtěna 26. května v kašperskohorském kostele. Horpeniak je historikem Muzea Šumavy v Kašperských Horách. Mimo jiné napsal řadu publikací věnovaných šumavské historii.

Po více než 20 letech se v Klášteře Hradišti rozezvučel zvon

Mohutné zvonění historickým zvonem z roku 1572 zaznělo v sobotu odpoledne po více než 20 letech v kostele Narození Panny Marie v Klášteře Hradišti nad Jizerou. Během jarní slavnosti s názvem Probuzení Zvonu návštěvníci vyslechli také koncert pěveckého sboru z Kláštera Hradiště a vystoupení Václava Kořínka hrajícího na fujaru a vodní violu. Před kostelem pak byli lidé svědky obnoveného lidového zvyku "pálení Jidáše", který na Mladoboleslavsku zanikl již koncem 19. století. "Lidé tehdy pálili slaměné loutky Jidáše nebo jenom ohně a vychladlé uhlíky z ohniště si brali domů. Tam je dávali například za trámy a věřili, že je uchrání před pohromou. Jindy je kvůli větší úrodě pohazovali po polích," řekl ČTK historik a krajský zastupitel Jaromír Jermář. Před klášterským kostelem dvě ženy v krojích rozdávaly pečivo "jidáš s medem", které podle pověstí chrání před uštknutím nebo různými nemocemi.

Zvon v kostele Narození Panny Marie v Klášteře Hradišti nad Jizerou je jedním z největších a nejstarších zvonů v Pojizeří. Byl zhotoven v roce 1572 zvonařem Petrem z Mladé Boleslavi. Je vysoký k závěsům 102 centimetrů, dole má průměr 118 centimetrů. Jeho váha je odhadována na 1000 kilogramů.

Muž na Šumpersku vylil na policisty benzin; chytla chata

Benzin vylil na policejní hlídku čtyřiašedesátiletý muž z Rudy nad Moravou na Šumpersku, který se vloupal do chaty v Malé Moravě. Jednomu z policistů zasáhl benzinem záda a poté po hlídce hodil hořící předmět. Policistům se nic nestalo; chytla však chata, do které se muž vloupal. Násilníka ozbrojeného nožem poté policisté zadrželi. Případ na místě stále vyšetřují. "Muž byl bývalým majitelem chaty, o kterou přišel v exekuci. Zřejmě se s tím nemohl smířit, urazil zámky a vloupal se dovnitř.

V Židlochovicích se našel utonulý, asi jde o zmizelého strážníka

Náhodní kolemjdoucí našli v řece Svratce v Židlochovicích na Brněnsku tělo utonulého muže. S největší pravděpodobností jde o sedmatřicetiletého brněnského strážníka Pavla Weissmana, který zmizel 3. dubna na Bakalově nábřeží v Brně. Všechna pátrání po policistovi byla dosud marná. Kriminalisté již tehdy upozorňovali na možnost, že strážník sklouzl do Svratky a utonul.

Mykologové z Přerovska hlásí první úlovky; chystají otevřít lesy

Jen pár dní poté, co roztál v lesích sníh, hlásí mykologové z Přerovska první úlovky. Nechybí mezi nimi například penízovka smrková, ohnivec rakouský či jehnědka olšová. Letošní výskyt hub je však podle nich kvůli dlouhé zimě opožděn. I přesto si již v polovině dubna dokážou odborníci z prvních jarních hub uvařit polévku. "Do polévky se hodí například penízovka smrková, která vyrůstá na šiškách smrků ukrytých pod povrchem hned po roztání sněhu. Je to kořenitá houbička. Polévku už jsem si letos z hub udělal, ale je to pracné. Jsou velice drobné," řekl ČTK přerovský mykolog Jiří Polčák.

Při procházce Hostýnskými vrchy zase odborníky v těchto dnech těší ohnivec rakouský. "Je to okrasa lesa, mají červeně krvavé mističky. Indiáni tuto houbu používali k zastavení krvácení. Jde však o nejedlou houbu," podotkl mykolog. V lesích se podle něj objevila již také jehnědka olšová, která vyrůstá na loňských jehnědách. Na zamokřelých loukách narazili mykologové rovněž na kržatku zimní. Oproti loňskému roku jsou však letošní úlovky podle mykologů ještě poměrně chudé. Na konci dubna loňského roku hlásili mykologové v lesích na Přerovsku nález až tří desítek druhů hub. "V tuto dobu už by se normálně měly objevit například smrže, kačenky nebo májůvky. Noční teploty jsou ale ještě nízké," dodal Polčák.

S mykology budou moci zanedlouho vyrazit do terénu i ostatní milovníci hub. Odborníci totiž připravují na přelom dubna a května otevírání lesů, což znamená symbolické zahájení houbařské sezony. Na 29. dubna mají připraveno otevírání lesů v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku a 1. května v okolí Přerova. Lesy budou mykologové otevírat po pěti měsících. Loni je symbolicky zamykali 26. listopadu.

Slavia odvrátila první finálový mečbol Sparty

Hokejisté pražské Slavie porazili v pátém finálovém utkání play off extraligy Spartu 3:2 a odvrátili tak první mečbol soupeře na zisk titulu. Rozhodující branku vstřelil ve 46. minutě při přesilovce Tomáš Divíšek. Pondělní večerní zápas v Sazka Areně sledovalo podle pořadatelů 16.182 diváků, což je historický rekord české extraligy. Další pokus na ukončení série budou mít sparťané až v pátek v domácí hale. Na zápasy vede Sparta 3:2.

Olympijský vítěz Straka už nebude hrát za reprezentaci

Hokejový útočník Martin Straka z New Yorku Rangers už nebude nastupovat za českou reprezentaci. Olympijský vítěz z Nagana a úřadující mistr světa z Vídně to řekl českým novinářům v tréninkovém centru svého klubu v Tarrytownu. Své rozhodnutí vysvětlil únavou. "Už jsem toho odjezdil hodně, potřebuju si odpočinout. Měli by to vzít mladší kluci, hokejisty máme vynikající," uvedl Straka, který tak svou reprezentační kariéru uzavřel ziskem bronzu na olympijských hrách v Turíně.

Strakova premiéra v Plzni skončila remízou

Fotbalisté Viktorie Plzeň v premiérovém utkání pod vedením trenéra Františka Straky remizovali s ligovým lídrem z Liberce 1:1. Západočeši sehráli vydařený zápas, po poločase dokonce vedli po Radově penaltě, ale v 65. minutě vyrovnal Pospěch. Domácí zažili v týdnu velké probuzení, příchod trenéra Straky byl dnes patrný na nasazení hráčů od první minuty.

Teplický brankář Poštulka udržel podesáté čisté konto

Teplický brankář Tomáš Poštulka udržel v 25. kole podesáté v sezoně čisté konto a po remíze se Slováckem se osamostatnil na druhém místě za Markem Čechem z Liberce. Nejlepšího gólmana fotbalové ligy překonal v pondělní dohrávce plzeňský Tomáš Rada, který vstřelil z penalty první gól v sezoně. Nejlepším střelcem soutěže zůstal s devíti trefami Milan Ivana ze Slovácka, přestože kvůli zranění o víkendu nenastoupil.

Tenista Hernych prošel v Monte Carlu z kvalifikace do 2. kola

Tenista Jan Hernych potvrzuje dobrou formu v úvodu antukové sezony i na turnaji Masters v Monte Carlu. Šestadvacetiletý Čech, jenž minulý týden ve Valencii porazil světovou šestku Nikolaje Davyděnka, zvládl v Monaku po úspěšné kvalifikaci i pondělní zápas prvního kola. Hernych porazil v maratonském souboji francouzského hráče Juliena Benneteaua 7:6, 4:6 a 7:6. Ve druhém kole ho čeká Belgičan Kristof Vliegen.

Šafářová stoupla v žebříčku WTA o další místo na šestadvacáté

Devatenáctiletá tenistka Lucie Šafářová si ve světovém žebříčku WTA polepšila o další místo a dnešní šestadvacáté je jejím nejlepším umístěním v kariéře. Česká jednička Nicole Vaidišová, která o víkendu povede reprezentační tým ve Fed Cupu v Thajsku, klesla o jedno místo na patnácté. Přeskočila ji Němka Anna-Lena Grönefeldová.

Štěpánek je ve světovém žebříčku dvanáctý, nejvýš v kariéře

Radek Štěpánek sice minulý týden odpočíval, nicméně v dlouhodobém žebříčku ATP se posunul na dvanácté místo, které je jeho nejlepším v kariéře. Vládcem sezony zůstává švýcarský tenista Roger Federer, jenž vévodí všem sledovaným pořadím. V žebříčku Champions Race na základě výsledků v kalendářním roce je Štěpánek třináctý, druhý nejlepší Čech Tomáš Berdych o třicet příček za ním. Oba jsou na začínajícím turnaji Masters v Monete Carlu nasazeni, Berdych jako šestnáctka, Štěpánek uzavírá desítku.

Počasí:

V úterý má být převážně oblačno a místy přeháňky, odpoledne a večer ojedinělé bouřky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia, na horách kolem 9.