Zprávy

Policisté podezírají z korupce Škromachova bývalého tajemníka

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli bývalého tajemníka místopředsedy vlády Zdeňka Škromacha Jana Hanáčka. Jeho zatčení podle prvotních informací okrajově souvisí s úplatkářskou aférou kolem biolihu. Policie Hanáčka podezřívá z toho, že bral úplatky od olomouckého lobbisty Františka Vybírala, který byl v kauze biolíh obviněn z uplácení státních úředníků. Hanáček je na šestém místě jihomoravské volební kandidátky ČSSD, předsedou okresní organizace strany v Hodoníně, místopředsedou jihomoravské ČSSD a členem ústředního výkonného výboru strany. Pro Škromacha byla informace o zatčení jeho bývalého tajemníka šokující. Hanáčka prý zná léta jako pracovitého člena sociální demokracie a předsedu své domovské okresní organizace ČSSD v Hodoníně, proto ho překvapilo, že by mohl být zapleten do korupce. "Na druhé straně ale, pokud se to potvrdí, pak je potřeba postupovat tvrdě jako vůči všem ostatním, protože poškozují jméno sociální demokracie," zdůraznil vicepremiér. Znamená to podle něj odvolání ze všech funkcí, z volební kandidátky a vyloučení ze strany. Podle Škromachova úřadu už Hanáček pro vicepremiéra nepracuje od letošního ledna. Kvůli podezření z korupce ve státní sféře bylo s Hanáčkem zatím zatčeno sedm lidí - uplácející i ti, kteří úplatky přijímali. Mimo jiné vysoká úřednice ministerstva dopravy Ludmila Schwarzová a tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Josef Láznička. Ve středu kvůli aféře skončil na ministerstvu dopravy náměstek Petr Pospíchal. Koncem února se totiž bez vědomí svých nadřízených sám jmenoval členem meziresortní komise pro biolíh. Také jeho možnou roli v případu policie prověřuje. Vybíral a Láznička již byli z ČSSD vyloučeni, o Schwarzové strana teprve rozhodne.

Policie obvinila bývalou spolupracovnici Davida Ratha

Policie obvinila bývalou blízkou spolupracovnici ministra zdravotnictví Davida Ratha Evu Klimovičovou z korupce. Potvrdil to státní zástupce Julius Lachnitt. Klimovičová je podle něj stíhána za to, že asi před rokem žádala od pracovníka farmaceutické firmy Pfizer tři miliony korun za to, že mu zprostředkuje schůzku s tehdejším šéfem České lékařské komory Rathem. Pokud by Klimovičové byla u soudu vina prokázána, hrozí jí až pětileté vězení. Na počátku vyšetřování byl záznam skryté kamery, který odvysílala Česká televize. Na záznamu hovoří Klimovičová se zástupcem Pfizeru Alešem Prokopenkem. Klimovičová po něm údajně žádala, aby investoval peníze do reklamy časopisu lékařské komory Tempus Medicorum. Klimovičová obvinění již dříve odmítla, funkci poradkyně ministra Ratha ale opustila. Není už ani vydavatelkou lékařského časopisu.

Barková nesložila kauci, hrozí jí vazba

Stíhaná podnikatelka Libuše Barková nesložila na bankovní účet pražského městského soudu osmimilionovou kauci, která by jí zřejmě zaručila pobyt na svobodě místo ve vazební věznici. Protože právě tento čtvrtek končí rodinné přítelkyni bývalého premiéra Stanislava Grosse lhůta pro odevzdání peněžité záruky, je možné, že soud v pátek vydá na Barkovou příkaz k zatčení. Obhájce Barkové Josef Lžičar uvedl, že podnikatelka na kauci nemá peníze. První podmínku pro to, aby soud na Barkovou neuvalil vazbu, splnil však v úterý, kdy soudu odevzdal cestovní pas své klientky. Nabídl i její slib, že se nebude stíhání vyhýbat, ten ale soud odmítl. Barková byla dosud za asi osmimilionový pojistný podvod stíhána na svobodě. Do potíží se dostala kvůli dovolené v Dominikánské republice, kam odcestovala údajně bez vědomí soudu, a vzbudila tím obavy, že by se mohla dalšímu trestnímu řízení vyhýbat. Soudkyně Marie Marková nyní požaduje záruky za to, že Barková neuprchne do zahraničí. Senát Markové poslal loni jednačtyřicetiletou Barkovou za téměř osmimilionový pojistný podvod na pět let do vězení. Odvolací soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. Druhé kolo procesu mělo začít v půli února, Lžičař ale požádal Markovou o odročení, protože jeho klientka byla i s dcerou v Dominikánské republice. Vrátila se tento měsíc, líčení u soudu má pokračovat 29. března.

Vyvadil bude Paroubkovým poradcem až od konce června

Bývalý náměstek ministra spravedlnosti a soudce Nejvyššího správního soudu Jiří Vyvadil se stane poradcem premiéra Jiřího Paroubka až po uplynutí tříměsíční lhůty, kdy mu zanikne mandát soudce. Sdělila to mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Vyvadil tedy bude Paroubkovi radit v oblasti soudnictví, práva a spravedlnosti až od konce června. V tu dobu již bude rozhodnuto o novém složení Poslanecké sněmovny a bude se tvořit nová vláda. Premiér již dříve několikrát avizoval, že by Vyvadila po volbách rád viděl na ministerstvu spravedlnosti. Vyvadil sám řekl, že s ním premiér počítá na funkci ministra. Vyvadil se vzdal funkce náměstka ministra 17. března a téhož dne Paroubek oznámil, že ho jmenoval svým poradcem pro soudnictví, právo a spravedlnost. Nejvyšší správní soud (NSS) ale upozornil na to, že Vyvadil se premiérovým poradcem prozatím stát nemůže. Vyvadil se sice zřekl funkce soudce, akt je ale platný až po vypršení tříměsíční lhůty. Začne běžet za dva týdny, kdy se bývalý náměstek znovu stane soudcem. Vrchní soud v Olomouci již zastavil kárné řízení, které s Vyvadilem vedl na návrh šéfa správního soudu Josefa Baxy a na základě kterého mu ministr Pavel Němec dočasně pozastavil funkci soudce. Vyvadil strávil posledního půl roku jako náměstek na stáži na ministerstvu spravedlnosti. Ztratil ale důvěru ministra i svého šéfa Baxy. Vyjadřoval se prý k politickým kauzám, a ohrozil tak nezávislost soudu, a navíc se sešel s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem. O schůzce byl informován Paroubek, ale nevěděl o ní ministr spravedlnosti. Náměstek také ostře kritizoval práci svého nadřízeného Němce. V tomto sporu Paroubek Vyvadila podporoval.

Do Kataru pojede delegace se Sáního spisem

Do Kataru do dvou týdnů vyrazí česká delegace, jejímž úkolem bude v arabské zemi vyjednat smlouvu o vzájemné právní pomoci a vydávání stíhaných a odsouzených osob. Skupina složená z odborníků, zástupců ministerstva spravedlnosti a ministerstva zahraničí do země zároveň odveze spis katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, který byl v Česku souzen za sex se školačkami. Potvrdil to mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Na materiál čekají již přes půl roku katarské úřady, aby mohly začít vyšetřovat. Člen katarské královské rodiny Sání, který byl u Obvodního soudu pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení, je nyní v Kataru. Složil prý kauci, proto není ve vazbě. Podle Dimuna ale nesmí opustit katarské území a musí se pravidelně hlásit soudu. Obvodní soud pro Prahu 2 Sáního odsoudil přesto, že ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání případu do Kataru. Obvodní soud a posléze i Městský soud v Praze ale rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však posléze prohlásil, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Loni v srpnu proto pustil Sáního z vazby a umožnil jeho převoz do Kataru.

Lékárníci s experty se na změně marže u léků nedohodli

Čtyřhodinové jednání expertů s lékárníky o změnách obchodní přirážky u léků dnes skončilo neúspěchem, nepodařilo se jim dospět k dohodě. Po schůzce expertů ministerstev zdravotnictví a financí s lékárníky a zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny to řekl předseda Grémia majitelů lékáren Dušan Holečko. Lékárníci proto písemně požádali ministra financí Bohuslava Sobotku, aby se s nimi počátkem příštího týdne sešel. Pracovníci, které na čtvrteční jednání vyslal, neměli mandát na to, aby mohli rozhodnout bez posvěcení ministra sami. Ministerstvo financí přineslo tři nové návrhy. Podle Holečka tak nedodrželo dohodu z minulého pátku, kdy byla stanovena výchozí hranice pro jednání 33 procent u levných léků a šest, osm či deset procent u drahých. Nyní je marže stejná bez rozdílu ceny a dosahuje 29 procent. Od ledna ji ministr zdravotnictví David Rath snížil z původních 32 procent o tři procenta, což podle lékárníků ekonomicky ohrožuje hlavně malé lékárny. Sestupná marže by měla pomoci malým lékárnám, z vyššího procenta přirážky získají v souhrnu více peněz. Naopak by se systému šetřily peníze, pokud by na drahé léky bylo procento přirážky nižší. Dosud z výnosu ústavních lékáren dotují nemocnice provoz některých ztrátových oddělení. Lékárníci soudí, že by se mělo zvýšit ohodnocení ztrátových výkonů, aby nemocnice už nepotřebovaly dotace z výnosu léků.

Spokojenost lidí s politickou situací v únoru poklesla

Jen méně než třetina lidí byla v únoru spokojena se stávající politickou situací. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z počátku března. Ve srovnání s předešlým šetřením jsou méně spokojení příznivci ČSSD a KDU-ČSL. Z ústavních institucí si podle lidí v daném období vedl nejlépe prezidentský úřad. Práci hlavy státu zhodnotilo jako dobrou 71 procent respondentů. Opačný názor mělo 29 procent lidí. Působení vlády viděla jako dobré téměř polovina dotázaných, činnost parlamentu téměř dvě pětiny Čechů. Nejvíce příznivců má prezident Václav Klaus mezi stoupenci ODS, vláda zase dle očekávání u stoupenců ČSSD. V porovnání s předchozím průzkumem si hlava státu pohoršila u sympatizantů ČSSD a KSČM.

Češi pomalu vymírají, úbytek obyvatel nahrazují cizinci

Přestože Češi pomalu vymírají, obyvatel v zemi v posledních letech přibývá. Úbytek lidí totiž již od roku 2003 nahrazují cizinci. Loni se postarali o to, že České republice přibylo 30.502 obyvatel. Ke konci roku 2005 v ČR žilo 278.312 cizinců s povolením k trvalému či dlouhodobému pobytu, o rok dříve jich bylo 254.294. "Přírůstky obyvatel zaznamenané v loňském roce byly dosud nejvyšší. Celkový počet obyvatel ČR se tak nepřetržitě zvyšuje již třetím rokem, avšak výhradně v důsledku imigrace cizinců," uvedli statistici. Zatímco v 90. letech bylo Česko zemí, přes kterou se cizinci chtěli dostat do bohatších států v západní Evropě, postupem let a zesilováním ekonomiky se stalo územím cílovým. V roce 1994 v ČR pobývalo trvale či dlouhodobě 104.343 lidí ze zahraničí, o deset let později jich bylo zhruba o 150.000 víc. I když loni přišel na svět rekordní počet dětí, stále jich bylo o 5727 méně než zemřelých. Rekordní byl i počet lidí, kteří se do země přistěhovali. Celkem jich bylo 36.229. Česku tedy tak přibylo 30.502 obyvatel. O rok dříve se jejich počet díky přistěhovalcům zvedl o 9122 a v roce 2003 o 8186. V předcházejících letech naopak osob v ČR ubývalo, před pěti roky dokonce téměř o 25.600 lidí. V roce 2001 žilo v zemi 210.794 cizinců s povolením k trvalému či dlouhodobému pobytu. V následujícím roce se jejich počet zvýšil o téměř 21.000. V roce 2003 pak v ČR přibylo asi 9000 lidí ze zahraničí.

Vojáci se v Prostějově loučili před odletem do Afghánistánu

Celkem 83 vojáků ze 102. průzkumného praporu v Prostějově se oficiálně rozloučilo se svými blízkými před odletem na půlroční misi v Afghánistánu. V provincii Badakšan budou společně s německými a dánskými kolegy v rámci mezinárodní mise ISAF zajišťovat bezpečnost na letišti ve Fajzabádu chránit osoby a doprovázet vozidla. Na slavnostním nástupu byly přítomny i dvě desítky vojáků z Bechyně, kteří mají za úkol odminování letiště v Kábulu. Na základně v současné době panují zvýšená bezpečnostní opatření, neboť bezpečnostní situace se zhoršila v souvislosti s otištěním karikatur proroka Mohameda. V Afghánistánu budou současně přítomny tři české kontingenty. Kromě vojáků na kábulském letišti a základně ve Fajzabádu tam bude působit i prostějovská speciální protiteroristická jednotka. Ta se do spojenecké operace zapojila již v roce 2004. První prostějovští vojáci do Afghánistánu odjedou zřejmě v pondělí. Výměna bude dokončena v polovině dubna.

Poslední část devátého kontingentu se ráno vrátila z Iráku

Poslední část devátého kontingentu české armády se ve čtvrtek ráno vrátila z Iráku. Příletem zbytku původní jednotky vojenských policistů v čele s jejím velitelem Miroslavem Murčekem byla ukončena rotace kontingentů, které se v zemi střídají po třech měsících. Výcvik iráckých policistů na základně u jihoirácké Basry je tak od nynějška v rukou desátého kontingentu, kterému velí Jiří Neubauer. Jeho poslední část odcestovala do Iráku ve středu večer. Česká republika má stočlenný kontingent vojenských policistů na britské základně Šaíba na jihu země. Vojáci tam cvičí místní policejní sbor, irácké policisty učí například sebeobranu nebo střelbu. Parlament jejich nasazení schválil zatím do konce letošního roku.

Ostatky německých vojáků v Ústí zůstanou ještě dva roky

Ostatky vojáků německého wehrmachtu, které již tři roky leží ve skladu stavební firmy v Ústí nad Labem, zde zůstanou nejméně ještě další dva roky. Není totiž k dispozici místo pro jejich trvalé uložení. Vyplynulo to z jednání na ústeckém magistrátu, kterého se zúčastnili představitelé města, německé ambasády, Lidového spolku pro péči o německé válečné hroby, zástupci ministerstva zahraničních věcí a ministerstva obrany. Město Ústí nad Labem podle primátora Petra Gandaloviče požaduje, aby majitel stavební firmy zajistil ostrahu tovární haly. Její vnitřek má být upraven tak, aby byl důstojným místem pro uložení lidských ostatků.

Další český otec neuspěl ve Štrasburku

Zmocněnec českého sdružení Spravedlnost dětem Luboš Patera neuspěl u Evropského soudu pro lidská práva s nejvýznamnější částí stížnosti, která se týkala jeho údajné diskriminace v péči o dítě. Soud ji nepřijal k dalšímu projednání s odůvodněním, že této diskriminaci nic nenasvědčuje, a rozhodl se zabývat jen tou částí, která se týká délky projednávání Paterova případu u českých soudů a údajného poškození jeho práva na rodinný život. Luboš Patera vede s bývalou manželkou spor o přístup k synovi už od roku 1989. Ve Štrasburku si stěžoval, že Česká republika v jeho případě porušila několik článků Evropské úmluvy o lidských právech týkajících se délky a nestrannosti soudního řízení, práva na rodinný život, diskriminace kvůli pohlaví nebo ponižujícího zacházení. Paterova stížnost je jednou z mnoha podobných, které údajně diskriminovaní čeští otcové ve Štrasburku podali. Zatím v žádném případě soud stížnost na diskriminaci neuznal a stěžovatelé byli úspěšní jenom pokud šlo o napadení přílišné délky řízení u domácích soudů.

Policie dopadla gang, který převáděl migranty z Číny

Kriminalisté dopadli gang, který převáděl ilegální migranty z Číny do západní Evropy, převážně do Itálie, Německa a Británie. Organizovanou skupinu čtyř Číňanů zatkli policisté ve vile v Jesenici u Prahy, která sloužila jako skrýš pro běžence z Asie. Obvinili je z nelegálního přechodu hranic a zločinného spolčení, za což jim v Česku hrozí až dvanáctileté vězení. Každý zájemce musel za cestu na Západ předem zaplatit 12.500 dolarů (téměř 300.000 korun). Pašování lidí do zemí EU mělo pevnou trasu. Běženci přešli ve skupině legálně rusko-čínské hranice, pak se přes celé Rusko, Ukrajinu a Slovensko dostávali vlakem, letadlem nebo v kamionech do Česka. Podle policie museli běženci často chodit pěšky, někdy tak zdolali i několikasetkilometrové vzdálenosti. Převáděči se k nim přitom nechovali jako k lidem, ale jako ke zboží. Než se dostali z Česka na Západ, museli uprchlíci strávit i několik týdnů za nelidských podmínek ve vile v Jesenici.

Podnikatelé padělali doklady a nelegálně dováželi naftu

Z daňového úniku dosahujícího 80 milionů korun viní policisté čtveřici podnikatelů z Ostravska. Muži podle kriminalistů do České republiky dováželi ve velkém motorovou naftu. Používali přitom padělané doklady. Naftu pak prodávali, aniž platili spotřební daň. Podle obvinění podnikatelé nakupovali naftu u polské pobočky ostravské společnosti v režimu takzvaného podmíněného osvobození od daně. Museli proto žádat celní úřad o vydání jednorázového povolení. To pak slouží celníkům v Evropské unii ke kontrole pohybu zboží, které je tak dočasně zproštěno spotřební daně. Obvinění v dokladech několikanásobně navýšili údaj o povoleném množství dovážené motorové nafty. Těmito operacemi se čtveřice podnikatelů zabývala ve druhé polovině loňského roku. Během šesti měsíců se jim podle kriminalistů podařilo nelegálně dovézt do České republiky zhruba deset milionů litrů motorové nafty. Během ledna a února členy skupiny policejní komisař obvinil ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.K jejich odhalení a dokumentaci trestné činnosti významně přispěla spolupráce s Celním ředitelstvím v Ostravě, polskými policisty a celníky.

Skupina mladých lidí z Blanenska padělala bankovky

Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech šestičlennou skupinu mladých lidí z Blanenska, kteří vyrobili 60 padělků českých bankovek a část z nich se pokusili dát do oběhu. Hrozí jim až deset let vězení. Mezi pachateli je i mladistvý a dívka. Skupina dala do oběhu deset bankovek, šlo padělky pětisetkorun a stokorun. Byla dopadena díky pozornosti číšnice jedné vesnické restaurace, která od jednoho z mladíků dostala při placení padělek. Padělky vyrobil jeden z pachatelů na kopírce. Jejich kvalita je velmi špatná. Členové skupiny si toho byli velmi dobře vědomi. Proto se pokoušeli dávat bankovky do oběhu v noci ve venkovských hospodách se špatným osvětlením a starším personálem.

Taxikář v opilosti srazil muže

Policisté obvinili z ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci jednašedesátiletého taxikáře z Děčína, který počátkem března v opilosti srazil muže a ujel z místa nehody. Devětadvacetiletý muž při převozu do nemocnice zemřel. Těžce zraněného muže našli policisté dvě a půl hodiny po půlnoci 8. března u digitálního měřiče rychlosti. K dopadení řidiče pomohly záznamy z bezpečnostních kamer městských strážníků. Šofér podle policistů řídil silně podnapilý. Osobu na vozovce vůbec neviděl. Po střetu pokračoval v jízdě, ačkoliv jej cestující ve vozu vyzývali, aby zastavil. Muž je stíhán na svobodě.

V Brně bojovali hasiči celou noc s požárem

Bezmála 12 hodin bojovali v noci na čtvrtek hasiči s rozsáhlým požárem dvou skladů s drogistickým zbožím v brněnské Tkalcovské ulici. Zatímco původně se odhadovala způsobená škoda na milion korun, nyní byla vzhledem k většímu počtu zničeného materiálu zvýšena na 5,5 milionu korun. Hasiči uchránili hodnoty za 20 milionů korun. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn. Požár je patrně jedním z největších, které se letos v jihomoravské metropoli staly.Oheň zachvátil dva objekty, z nichž každý se rozkládá na 400 metrech čtverečních. Při požáru vznikal hustý kouř - hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích. V ohni skončily palety s toaletním papírem, čistící prostředky a prostředky pro mytí nádobí. Kromě boje s požárem museli ochlazovat plášť třetího skladu. Ten těsně sousedí se dvěma zničenými objekty. Hrozilo, že na ni plameny přeskočí. Uvnitř byla uskladněna ředidla a silně hořlavé zboží. Podle mluvčího hasičů zatím není jasné, jak dlouho potrvá vyšetřování příčin požáru.

EU zvýšila objem české pšenice pro export na 400.000 tun

Evropská komise zvýšila o 120.000 na 395.911 tun objem české pšenice, která se může v tendrech nabízet k vývozu z intervenčních zásob. Změna platí okamžitě. EU původně udělila České republice kvótu na vývoz pšenice z unijních intervenčních zásob na úrovni 180.000 tun. Loni v září ji na žádost české vlády zvýšila na 275.911 tun. Vzhledem k tomu, že ČR nemá přístup k moři, bude EU platit nejnižší možné náklady přepravy mezi místem skladování a místem vývozu. Pšenice v rámci tendru EU se může vyvážet téměř kamkoliv mimo EU. Výjimkou je Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, Srbsko a Černá Hora, Makedonie, Albánie, Bosna a Hercegovina, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. EU od loňska organizuje tendry na vývoz pšenice z přeplněných skladů středoevropských zemí, které měly předloni vesměs nadúrodu. Velkou část intervenčních zásob obilí v EU tvoří právě zásoby v nových členských zemích. Česká republika loni sklidila 8,1 milionu tun obilí. Proti předloňské rekordní sklizni to znamenalo pokles o 8,1 procenta. Produkce pšenice klesla na 4,2 milionu tun z více než pěti milionů tun.

Policisté na Karvinsku nevpustili do republiky kamiony s odpadem

Dva kamiony s odpadem nevpustili do České republiky ve středu policisté z česko-polského hraničního přechodu Chotěbuz na Karvinsku. Důvodem byla neúplná dokumentace. Kamiony patřící polské přepravní společnosti mířily podle dokumentů z Polska do Rakouska a vezly papírový odpad slisovaný do krychlí. Policisté přivolali na posouzení nákladu pracovníky Celní správy a České inspekce životního prostředí. Ti prověřili doklady a pořídili fotodokumentaci. Zjistili, že odpad je sice deklarovaný, ovšem doklady k jeho převozu přes naše území nejsou úplné. Proto rozhodli o nevpuštění kamionů na území České republiky.

Greenpeace chtějí přísné podmínky pro chemické provozy EU

Aktivisté organizace Greenpeace vyvěsili z Nuselského mostu transparent s nápisem "Nejsme sebevrazi - chceme účinný REACH". Chtějí tak apelovat na účastníky konference Svazu chemického průmyslu v nedalekém Kongresovém centru Praha, kteří jednají o nové chemické politice Evropské unie. Aktivisté nesouhlasí s poslední verzí návrhu chemické politiky EU (REACH), která nedává průmyslu povinnost nahrazovat nebezpečné látky, pokud existuje jejich šetrnější ekvivalent. Takzvaný REACH má od 1. ledna roku 2008 nahradit 45 současných chemických předpisů. Předpis se bude týkat zhruba 30.000 běžně používaných látek, které se vyrábějí v množství nad jednu tunu. Jejich vlastnosti budou muset v průběhu let výrobci prověřit. Podle dřívějších odhadů dosáhnou přímé administrativní náklady českých chemických firem spojené se zavedením nové legislativy čtyř až šesti miliard korun. Zhruba 80 procent nákladů přitom ponesou malé a střední firmy. S tím ale ekologové nesouhlasí. Tvrdší pravidla podle nich budou nutit podniky k inovacím a tím i k větší konkurenceschopnosti, navíc přinesou zlepšení kvality života.

Otrávili se další dva orli, jeden přežívá v péči veterinářů

Další dva orli mořští se v tomto týdnu otrávili po pozření návnady, na otravu uhynula jedna straka a tři káně lesní. Prvního orla nalezli lidé 21. března u Dyjákovic na Znojemsku mrtvého, druhého o den později nedaleko prvního nálezu. Tento dravec ještě žije, přiotrávil se na mršině otrávené káně lesní. "Koncentrace jedu zřejmě byla nižší, takže zatím přežil a je v péči záchranné stanice ve Znojmě," řekl ornitolog Zdeněk Vermouzek. Letos uhynulo už pět orlů mořských. Dva se prokazatelně otrávili v jižních Čechách a jeden byl postřelen na jižní Moravě. Začátkem března lidé nalezli mrtvého orla mořského na Klatovsku, příčinu smrti veterináři neurčili, protože mršina byla rychle zničena, vypočítal Vermouzek. Za dopadení travičů vypsala Česká společnost ornitologická odměnu ve výši 20.000 korun. Díky darům veřejnosti se ornitologové nyní rozhodli odměnu navýšit na 35.000 korun.

Klokany, kteří zmizeli z plzeňské zoo, viděli lidé na svobodě

Dva klokany parma, kteří se na začátku března ztratili z plzeňské zoologické zahrady, viděli údajně lidé pobíhat na svobodě mezi Stříbrem na Tachovsku a obcí Kozolupy na severu Plzeňska. Uvedl to mluvčí plzeňské policie Petr Kovář. Policisté zmizení vzácných zvířat vyšetřují jako krádež, protože u venkovního výběhu našli ze zdi vytržené šrouby, které zajišťují kovovou klec. Na možný pohyb zvířat plzeňští policisté upozornili své kolegy na odděleních v širokém okolí. Zvířata se ztratila 6. března, zoo ale jejich ztrátu oznámila médiím až tento týden. Z původní čtveřice tří dospělých a odrostlého mláděte nyní chybí jeden samec a jedna samice. Plzeňská zoo chová celkem pět druhů klokanů. Parma je menší, štíhlý a velmi pohyblivý klokan. Patří mezi vzácnější druhy.

Tenistka Benešová postoupila v Miami, Dlouhý prohrál

Až v tie-breaku třetího setu si vybojovala Iveta Benešová postup do druhého kola na elitním tenisovém turnaji v Miami přes Sanju Ančičovou. Sedmnáctiletá Chorvatka, která hraje turnaje ITF a figuruje až ve čtvrté stovce světového žebříčku, českou favoritku řádně potrápila a kladla jí odpor bezmála dvě a půl hodiny. Benešová nicméně závěr středečního zápasu zvládla a po Zuzaně Ondráškové postoupila jako druhá Češka do druhého kola. V něm narazí na čtrnáctou nasazenou Anu Ivanovičovou ze Srbska a Černé Hory. Třísetový zápas se špatným koncem sehrál naopak na podniku série Masters Lukáš Dlouhý s Francouzem Michaelem Llodrou, jemuž podlehl 7:6, 0:6 a 3:6.

Meteorologové varují před záplavami

Do střední Evropy začne proudit teplý vzduch a v České republice se výrazně oteplí. Bude zároveň i pršet, meteorologové proto očekávají, že by se mohly zvedat hladiny řek. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav. Informace platí pro celé území republiky. Teplejší vzduch bude do ČR proudit od pátku. Od soboty očekávají meteorologové postupné oteplování. O víkendu a na začátku příštího týdne by mělo panovat počasí s velkou oblačností a s četnými dešťovými srážkami i na horách. Teploty v noci se budou pohybovat v sobotu mezi třemi stupni Celsia a minus jedním stupněm Celsia, v neděli bude v noci mezi sedmi a třemi nad nulou, začátkem příštího týdne mezi devíti a čtyřmi stupni Celsia. Odpolední teploty se o víkendu budou pohybovat od osmi do 13 stupňů Celsia, začátkem příštího týdne vystoupí místy až na 15 stupňů Celsia. Kvůli oteplení bude intenzivněji tát sníh, tání podpoří i déšť. Meteorologové proto očekávají větší odtok především ze středních nadmořských výšek. Během příštího týdne tam hladiny místy dosáhnou prvního a druhého stupně povodňové aktivity, někde pravděpodobně mírně překročí i třetí stupeň.

A jaké nás čeká počasí:

Bude skoro jasno až polojasno, od západu přibývání oblačnosti. Teploty 5 až 9, v Čechách místy až 12 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha