Zprávy

Putinova návštěva vyvolala další spor mezi Klausem a Paroubkem

Kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze se znovu vyostřil již tak napjatý vztah mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Jiřím Paroubkem. Spor tentokrát vznikl kvůli tomu, že česko-ruské smlouvy byly podepsány na Hradě za účasti obou prezidentů. Paroubek ale usiloval o to, aby se tak stalo až při jeho setkání s Putinem o den později. Jeho úřad tvrdí, že smlouvy jako výsledek práce vlády měly být podepsány za účasti premiéra. V dopise Václavu Klausovi premiér pohrozil, že své ministry na slavnostní akt nepustí. Klaus Paroubkovo chování označil za "klukovinu". Podle Hradu Paroubek ohrozil průběh Putinovy návštěvy. Vedoucí úřadu vlády Ivan Přikryl však označil reakci prezidentské kanceláře za nekorektní. Hrad podle něj zneužil situaci, snažil se záměrně vyvolat kontroverzi a neuvědomuje si rozdíl mezi pozicí hlavy státu v Česku a Rusku. Hradní kancléř Jiří Weigl vzápětí uvedl, že je "naprosto bezprecedentní a nepřijatelné", aby Přikryl jako státní úředník útočil na prezidenta a poučoval jej o jeho pravomocích. Předseda ODS Mirek Topolánek soudí, že Paroubek další eskalací sporu s Hradem jen dokazuje, že nerespektuje zájmy země v zahraničí, projevuje neúctu k ústavě, diplomatickému protokolu i nedostatek lidské slušnosti.

Klaus soudí, že Brožová není předsedkyní Nejvyššího soudu

Prezident Václav Klaus soudí, že Iva Brožová není předsedkyní Nejvyššího soudu. Klaus ji z funkce odvolal začátkem února. Brožová se ale obrátila na Ústavní soud, který o týden později odložil vykonatelnost prezidentova rozhodnutí do doby, než rozhodne o její stížnosti. Brožová také podala správní žalobu na Klause, premiéra Jiřího Paroubka a celou vládu. Klaus odvolal Brožovou na žádost ministra spravedlnosti Pavla Němce, premiér odvolání spolupodepsal. Podle Němce Nejvyšší soud pod vedením Brožové neplnil své hlavní úkoly, například sjednocení precedenčních rozhodnutí soudů.

Důvěra lidí v prezidenta, vládu i parlament roste

Důvěra v ústavní instituce vzrostla. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Nejvíce si polepšil prezident, kterému v únoru důvěřovalo 74 procent lidí. Podle analytiků jde o nejlepší výsledek za posledních dvanáct měsíců. Vládě věří 44 procent, sněmovně 29 procent a Senátu 26 procent respondentů. Obecní zastupitelé mají naopak výsledek o dva procentní body horší. Sociologové rovněž zjišťovali, jak jsou lidé spokojeni se současnou politickou situací v České republice. Zjistili, že výrazně převažuje negativní hodnocení - nespokojena je rovná polovina občanů a tři z deseti Čechů se podle svých slov necítí ani spokojeni, ani nespokojeni. Příznivě na současnou politickou situací pohlíží 16 procent dotázaných, jsou to hlavně dotázaní ve věku od 15 do 29 let, studenti, lidé, kteří označují svou životní úroveň za dobrou, a voliči ČSSD. Mezi nespokojené se řadí především sympatizanti KSČM a občané, kteří nechtějí jít ke sněmovním volbám. Větší míru nespokojenosti analytici zaznamenali i mezi lidmi, kteří považují svoji životní úroveň za špatnou, a důchodci.

KSČM tvrdí, že ODS a ČSSD spějí ke koalici a změně systému voleb

Komunisté jsou přesvědčeni, že občanští a sociální demokraté očekávají volební pat, a proto uvažují o velké koalici. Jejím výsledkem by podle komunistů měla být změna volebního systému z poměrného na většinový. To by ale podle KSČM omezilo v ČR demokracii. "KSČM upozorňuje občany, aby se nedali zmást současným nelítostným bojem mezi ODS a ČSSD. To hlavní, oč tu běží, je dlouhodobé nebezpečí pro demokracii, které by plynulo z možné povolební dohody ODS a ČSSD," tvrdí komunisté. Nabízejí proto alternativu: svou podporu případné menšinové vládě ČSSD, pokud bude prosazovat levicové prvky volebního programu. Místopředseda komunistů Václav Exner informoval, že KSČM sestavila svoji stínovou vládu. Hlavní koordinační roli v ní má mít předseda strany Vojtěch Filip, místopředsedou stínové vlády pro ekonomiku by měl být Jiří Dolejš, pro sociální a zdravotní záležitosti Miroslav Opálka a zahraničněpolitickou problematiku by měl mít na starosti Miloslav Ransdorf. Ministrem financí by měl být Svatomír Recman, spravedlnosti Marie Rusová, zahraničních věcí Václav Exner, vnitra Zuzka Rujbrová a obrany Alexandr Černý.

Zelení navrhují, aby s novorozenci šest týdnů zůstávali i otcové

Strana zelených vstoupila do volebního boje i s tématem podpory rodin. Její program Kvalita života, který zelení zveřejnili ve čtvrtek, například navrhuje, aby otcové měli možnost strávit s manželkou či družkou prvních šest týdnů po narození dítěte doma za stejných podmínek jako matky. V další péči o dítě by pak měli mít rodiče možnost se střídat a dovolenou čerpat v delším časovém úseku. "Tato flexibilita zajistí, aby ani jeden z rodičů nemusel na dlouhou dobu ztratit kontakt se svou profesí, a přispěje k hlubšímu zapojení otce nebo druha do výchovy," uvádí program Strany zelených. Zelení odmítají preferování manželských rodin před ostatními druhy soužití. Například možnost společného zdanění manželů, která byla zavedena loni, by se prý měla vztahovat i na nesezdané rodiče. Zelení chtějí mladým rodinám pomoci i podporou placeného hlídání dětí. Slibují, že iniciují novelu živnostenského zákona tak, aby placené hlídání dětí nevyžadovalo pedagogické vzdělání a stalo se volnou životností. V případě opuštěných dětí či sirotků podporují zelení všechny formy péče mimo dětské domovy. Ty by podle jejich názoru měly být postupně úplně zrušeny. Proto bude strana prosazovat usnadnění adopcí a zkrácení lhůty, do které mohou o děti projevit zájem pokrevní rodiče.

Vláda rozhodne o příplatcích k penzi pro další politické vězně

Političtí vězni, kteří byli nezákonně vězněni déle než tři měsíce, by podle poslanců KDU-ČSL měli dostávat měsíčně k důchodu příspěvek 2500 korun. Dosud na něj mají nárok jen političtí vězni, kteří si odpykali alespoň roční trest. Podle autorů předlohy však současná norma diskriminuje řadu statečných lidí, kteří se dokázali postavit totalitě. Uznání a odškodnění si podle nich zaslouží i ti, kteří se do vězení dostali na dobu kratší než rok. Podle lidoveckých poslanců by se odškodnění týkalo necelé tisícovky lidí. Vláda se návrhem bude zabývat ve středu. Současný zákon příspěvkem odškodňuje lidi, kteří se aktivně zapojili do prvního, druhého a třetího odboje. Měsíční příspěvek 2500 korun je kompenzací za to, že ne vždy mohou využívat bezplatné telefonování, vnitrostátní veřejnou dopravu a další výhody.

Hasiči likvidovali olejovou skvrnu na Labi

Za obcí Povrly na Ústecku se v pátek ráno objevila rozsáhlá olejová skvrna. Hasiči v úseku od Povrlů po Hřensko na Děčínsku instalovali několik norných stěn, které měly škodlivinu v řece zachytit. Podle technika Povodí Labe Jiřího Macha se zatím nepodařilo zjistit, odkud se oleje do Labe dostaly. První odhady hovoří o úniku zhruba 500 litrů neznámých ropných látek. Skvrna je dlouhá několik kilometrů. Na Labi zůstanou po celý víkend speciální textilie na jímání ropných látek, řekl mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan. Hasiči o olejové skvrně také informovali Německo. Drážďany používají vodu z Labe po úpravách jako pitnou a saské ministerstvo životního prostředí už potvrdilo, že varování dostalo. Nyní zvažuje, zda také zavede bezpečnostní opatření. V první polovině ledna způsobil na Labi vážnou ekologickou havárii únik kyanidu z kolínských Lučebních závodů Draslovka. Jed otrávil živé organismy a 84 kilometrech řeky. Uhynulo deset tun ryb. Německo si tehdy stěžovalo na pozdní informaci o této havárii.

Zemědělci chtějí zákaz přesunu drůbeže v rámci EU

Jihomoravská agrární komora chce zakázat přesun drůbeže a drůbežího masa uvnitř Evropské unie, a požaduje také vyhlášení intervenčních nákupů masa v rámci republiky. Zemědělci si stěžují na zvýšený dovoz levného drůbežího masa do Česka, upozorňují i na nebezpečí ptačí chřipky. Současná situace ohrožuje české zemědělce, řekl ředitel komory Ladislav Sečkář. Ceny drůbeže podle něj klesají na hranici, kdy podniky zastavují výrobu. Agrárníci také vyzvali vládu a další instituce, aby na evropské úrovni vyvolaly jednání k okamžitému zákazu dovozu drůbeže a drůbežího masa ze zemí mimo Evropskou unii. Podle ministerstva zemědělství ale intervenční nákup není v tuto chvíli na místě. Je třeba podporovat spotřebu a zamezit obavám spotřebitelů, které by mohly vést k poklesu odbytu drůbežího. Pokud jde o zákaz přesunu drůbeže a masa uvnitř EU, situace to zatím nevyžaduje. Česko také nemůže jednostranně zakázat levné dovozy, protože by to odporovalo pravidlům jednotného trhu.

Celníci zadrželi muže, který pašoval vzácné měkkýše a korály

Pražští celníci zadrželi ve čtvrtek na ruzyňském letišti osmadvacetiletého českého občana, který se snažil propašovat do země vzácné měkkýše zvané zévy a dále korály. Uvedl to mluvčí pražské celní správy Zdeněk Málek. Podezřelý podle něj přicestoval z Jakarty a při kontrole uvedl, že nemá nic k proclení. Celníci u něj v zavazadle nalezli 16 zév a 11 korálů, které muž nepřihlásil celním orgánům. Přivolaný pracovník České inspekce životního prostředí konstatoval, že jde o vzácné druhy a obchod s nimi je bez příslušných povolení zakázán. Případ vyšetřuje inspekce životního prostředí, která zásilku živočichů zadržela. Letos jde o čtvrtý případ, kdy pražští celníci na ruzyňském letišti zadrželi zásilku vzácných druhů živočichů či jejich částí. Naposledy začátkem února se pašeráci pokusili dostat nelegálně do ČR různé výrobky z ohrožených druhů zvířat. Byly mezi nimi například peněženky z krokodýlí kůže, ale i lebka.

Výstava Adolfa Borna v Plzni je předehrou festivalu filmů

V Univerzitní galerii v Plzni začala v pátek výstava malíře Adolfa Borna. Akce je předehrou dubnového filmového festivalu, na němž bude uvedena téměř kompletní přehlídka Bornových animovaných filmů. Filmů bude celkem 25, doplní je pět dokumentů o výtvarníkovi. "Nejmenší diváci se mohou těšit jak na proslulé žáky 3. B, tak na opičku Žofku, větší na animovaného Robinsona Crusoe a nejstarší diváci na téměř všechny další krátké filmy, na nichž se Born podílel," řekl programový ředitel Jan Kastner. Kromě toho se od 13. března uskuteční výstava Bornovy grafiky v kavárně Vídeňka. Festival Finále je soutěžní přehlídkou české filmové tvorby v ČR za předcházející rok. Letos se uskuteční od 3. do 9. dubna ve čtyřech plzeňských sálech. V soutěžní sekci se utká o Zlatého ledňáčka 16 celovečerních a vybraných 20 dokumentárních filmů. Součástí přehlídky je řada doprovodných akcí - besedy, přednášky i koncerty. V nesoutěžních sekcích se budou promítat desítky filmů. Loni hlavní cenu získal celovečerní film Martina Šulíka Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy. V kategorii dokumentárních filmů nad 30 minut dostal Zlatého ledňáčka snímek Břetislava Rychlíka Kamenolom Boží, v soutěži kratších dokumentů zvítězil film Marty Hrubé Věci.

V Praze vystoupí soubor japonských bubeníků

V Kongresovém centru Praha vystoupí v neděli tradiční japonský bubenický soubor Jamato. Bude to vůbec první vystoupení tohoto souboru v Česku. Bubeníci se představí v dvouhodinovém představení nazvaném Kami-Nari (Hrom). Soubor sídlí v japonské vesnici Asuka, odkud vyjíždí s tradičními bubny do celého světa. Od svého vzniku uskutečnil v Asii, Evropě a Americe přes 1000 představení, která zhlédl více než milion lidí, uvedl Tomáš Baran z pořádající agentury Pragokoncert. Třináctičlenný soubor při své show využije několik desítek originálních japonských bubnů různých druhů; jeden z nich je vyroben dokonce z víc než 400 let starého stromu.

Kůrková získala na evropském šampionátě bronz ve střelbě

Puškařka Kateřina Kůrková v pátek na mistrovství Evropy v Moskvě vybojovala bronzovou medaili ve střelbě ze vzduchovky. Úřadující mistryně světa zaostala za vítěznou Taťjanou Goldobinovou z Ruska o 1,9 bodu, od stříbra, které vybojovala německá reprezentantka Sonja Pfeilschifterová, ji dělil bod. Kůrková postoupila do finále ze sedmého místa s nástřelem 396 bodů a ztrátou dvou bodů na Pfeilschifterovou. Soutěž mužů vyhrál Rakušan Mario Knögler, čtvrtý skončil Slovák Jozef Gönci, který s kolegy Zoltánem Balážem a Michalem Homolou vybojoval bronz v soutěži družstev. Nejlepší český střelec Ondřej Rozsypal skončil jednatřicátý. Střelcům na běžící terč vévodí po polovině soutěže čeští reprezentanti. Po pomalých bězích vede Miroslav Januš s dvoubodovým náskokem, mezi juniory má Tomáš Caknakis k dobru dokonce čtyři body. V sobotu vyvrcholí soutěž rychlými běhy a o medaile budou bojovat pistoláři.

Brno uspořádá finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek se uskuteční od 31. března do 2. dubna v Brně v nové hale v Králově Poli. O pořadateli v pátek rozhodla mezinárodní basketbalová federace FIBA. Do Brna se finále euroligy vrátí po sedmi letech, poprvé ale budou mít české mistryně výhodu domácího prostředí. Při prvním pořadatelství turnaje se totiž Brňanky mezi čtyřku nejlepších klubů neprobojovaly. Letos se v semifinále utkají české mistryně s francouzským klubem Valenciennes, druhou dvojici tvoří Samara a Vilnius. Brněnské basketbalistky budou hrát v turnaji Final Four pošesté v historii klubu, nikdy ale ještě nedosáhly až na absolutní vrchol. Nejblíže k němu měly loni, kdy ve finále v Samaře prohrály s domácím týmem o tři body 66:69. Dvakrát skončily Brňanky třetí a dvakrát čtvrté.

Meteorologové upozorňují na silný vítr, sněžení a sněhové jazyky

Meteorologové upozorňují na silný vítr, který zasáhne Českou republiku během pátku a v sobotu. Vítr by mohl mít rychlost kolem 40 kilometrů za hodinu, v nárazech a na horách mezi 50 a 90 kilometry za hodinu, na hřebenech hor ojediněle až 110 kilometrů za hodinu. V sobotu odpoledne bude vítr slábnout. Na horách má také v noci na sobotu a v sobotu silně sněžit, napadnout by mohlo deset až 30 centimetrů sněhu, na Šumavě až 40 centimetrů. Při sněžení a čerstvém větru se v polohách od 600 metrů mohou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Počasí

Bude oblačno se sněhovými přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Teploty 0 až +4 stupně, na horách kolem -1, během dne se ale bude ochlazovat.