Zprávy

V Letech byli zadrženi dva romští aktivisté

Na místě nacistického internačního tábora v Letech u Písku proběhlo v sobotu dopoledne pietní setkání romských aktivistů a ochránců lidských práv, kteří zde uctili památku romských obětí holocaustu. Sešly se tu ale také asi čtyři desítky příznivců nacionalistické Národní strany. Ti zde protestovali proti odstranění kamene s nápisem "Obětem", který Národní strana minulý týden v Letech instalovala. Policie zadržela dva romské aktivisty, kteří při projevu předsedkyně Národní strany křičeli "Pryč s nacismem". Jedním z nich je německý novinář a člen vedení Výboru pro odškodnění romského holocaustu Markus Pape. Policie Papeho předvedla k výslechu na služebnu v Čimelicích. Druhému z mužů, Yasaru Abu Ghoshovi, policisté pouze zkontrolovali doklady a posléze jej propustili. Pape se podle policie zřejmě dopustil přestupku, když akci nacionalistů "slovně narušil". Pape vzápětí po svém zadržení podal trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu výtržnictví na tři muže z okruhu předsedkyně Národní strany, kteří ho fyzicky napadli.

Senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených) chce kvůli zadržení romského aktivisty podat trestní oznámení. Policistům sdělil, že Pape a Ghosh výkřikem protestovali proti výrokům řečníků z NS, za což byli fyzicky napadeni. Při sobotní akci v Letech byl podle senátora porušen paragraf, podle něhož je trestné popírání genocidy. Štětina se domnívá, že policie nepostupovala správně, poněvadž měla zajistit všechny účastníky potyčky. Mluvčí ministra vnitra Františka Bublana Radka Kovářová řekla, že podle informací, které má ministr k dispozici, byl postup policie v souladu se zákonem. Akce NS, na které zasahovalo několik desítek policistů, skončila po necelé hodině. Její účastníky doprovodil kordon policistů zhruba kilometr k přistavenému autobusu. Nacionalisté z Letů odjeli krátce před polednem.

Nezávislí demokraté se spojili se Stranou za životní jistoty

Nezávislí demokraté bývalého ředitele televize Nova a europoslance Vladimíra Železného se tuto sobotu spojili se Stranou za životní jistoty. Tím tato strana, která byla nástupkyní někdejších Důchodců za životní jistoty, jako politický subjekt zanikla. Nezávislí demokraté se chtějí soustředit na sociální a zdravotní problematiku. Vladimír Železný slíbil, že bude podporovat obce, které se spolupodílejí na péči o staré občany. Jeho strana se chce také věnovat financování českých podnikatelských projektů z peněz evropských fondů. V českém politickém spektru chce nahradit Unii svobody - DEU a dostat se do parlamentu. K tomu je ale potřeba, aby v červnových volbách získala alespoň pět procent hlasů. Nezávislí demokraté ale mají podle lednového průzkumu agentury STEM jen 0,3 procenta. Strana za životní jistoty vznikla před 15 lety. Nejlepších volebních výsledků v parlamentních volbách dosáhla v roce 1998, kdy jí dalo hlas 3,06 procenta voličů. Při posledních parlamentních volbách v roce 2002 SŽJ získala 0,8 procenta hlasů.

Liberecká chemická rota se připravuje na extrémní cvičení

Třetí rotu chemické ochrany z libereckého praporu radiační, chemické a biologické ochrany čeká příští týden extrémní cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Tisá na Děčínsku. Profesionální vojáci si při něm vyzkoušejí možnost přežití v nejtvrdších podmínkách. Podle praporčíka Stanislava Krajczyho se cvičení zúčastní asi 30 vojáků. Liberecká brigáda dodává jednotky do sil okamžité reakce NATO. Zaměřuje se nejen na boj se zbraněmi hromadného ničení, ale také na odstraňování následků průmyslových a živelních pohrom. Liberečtí chemici jako první veleli mnohonárodnímu praporu NATO. Cvičiště v Tisé se rozkládá na ploše 5,5 kilometru čtverečních v nadmořské výšce kolem 600 metrů. V příštích pěti letech ho čeká rozsáhlá modernizace, která přijde na 185 milionů korun. Po jejím skončení se výcvikový areál dostane na stejnou úroveň, na jakou jsou zvyklé elitní jednotky ze západoevropských zemí NATO.

Výskyt kyanidů v Labi je již pod normou

Výskyt toxických kyanidů, které v minulých dnech znečišťovaly vodu v Labi, postupně klesá. V úseku od Kolína po Litoměřice se již koncentrace snížila pod normu deset mikrogramů na litr. Hodnoty postupně klesají také na dolním toku Labe. Nejvyšší zamoření je nyní na německém území. Například v profilu Schmilka, který je dva kilometry za státní hranicí, naměřili němečtí ekologové v pátek časně ráno 16 mikrogramů kyanidu na litr. Postupnému snižování koncentrace kyanidů v labské vodě pomáhá podle odborníků zvýšený přítok vody z vltavské kaskády. Hodnoty kyanidů pod soutokem Labe a Vltavy již zřejmě nejsou pro vodní živočichy smrtelné. Pracovníci obsluhy všech zdymadel na dolním Labi nezjistili žádnou uhynulou rybu, vodohospodáři budou ale výskyt kyanidů v Labi nadále sledovat. Toxická látka podle České inspekce životního prostředí unikla z Lučebních závodů Draslovka Kolín v pondělí 9. ledna. Nehodu způsobila závada čidla, inspekce s firmou zahájí správní řízení, společnosti hrozí pokuta až deset milionů korun. Ve středních Čechách havárie způsobila rozsáhlý úhyn ryb, středočeští rybáři tvrdí, že podle předběžných výsledků uhynulo na devět tun ryb.

Obyvatelé Bohušovic odmítli těžbu na území města

Obyvatelé Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku v sobotním referendu většinou hlasů odmítli těžbu písku na území obce. Hlasovat přišlo 1023 lidí, což je 57 procent oprávněných voličů. Výsledek je proto závazný pro rozhodování zastupitelstva o těžbě. Zastupitelé již těžbu písku odmítli, chtěli však mít i podporu občanů. Proti se nepostaví podle ústeckého hejtmana Jiřího Šulce ani zastupitelé Ústeckého kraje. Ústecký kraj nyní připravuje územní plán, jehož součástí bude i rozhodnutí o těžbě na Litoměřicku. Těžit písek chce v regionu společnost SP Bohemia. Její zástupci ještě tento týden přesvědčovali obyvatele Bohušovic o výhodách těžby. Na severu Čech se již konalo několik lidových hlasování. Lidé z Horního Jiřetína a Černic na Mostecku v referendu odmítli rozšiřování těžby uhlí. Obyvatelé Libouchce na Ústecku v referendu hlasovali proti otevření lomu na vrchu Strážiště.

Austrálie varuje své občany před českými taxikáři a kapsáři

Australané cestující do České republiky si musejí dát pozor na zdejší taxikáře, kapsáře a nepravé policisty. Vyplývá to z prohlášení australského ministerstva zahraničí a obchodu, které své občany varuje před zločinem v turisticky atraktivních místech ČR a v místních nočních klubech. Ministerstvo na svých webových stránkách napsalo, že pouliční kriminalita, například krádeže provázené i násilnými hrozbami, jsou v české metropoli běžné. Cizinci jsou podle nich někdy také okrádáni poté, co požijí "upravené" nápoje či jídlo, které jim nabízí neznámí lidé. Australské úřady se konkrétně zmiňují o pražském vlakovém hlavním nádraží, kde prý jsou cizinci okrádáni, když je jim nabízena pomoc, například se zavazadly. Ministerstvo rovněž napsalo, že existují případy, kdy si taxikáři u hlavního nádraží odmítali zapnout taxametry. V České republice se také často kradou auta, varuje Austrálie své občany mířící do Evropy.

Spisovatelka Jaromíra Kolárová zemřela

Ve věku nedožitých 87 let zemřela v sobotu ráno v pražské motolské nemocnici spisovatelka a scenáristka Jaromíra Kolárová. Mezi její nejznámější díla patří knihy Holky z porcelánu a Léto s kovbojem, které se dočkaly úspěšného filmového zpracování. Je také autorkou knihy Démantová spona o platonickém vztahu spisovatelů Karolíny Světlé a Jana Nerudy. Kolárová psala rovněž divadelní a televizní hry, filmové scénáře, reportáže, fejetony a povídky. V 60. letech pracovala jako dramaturgyně v Československé televizi a v 70. letech ve Filmovém studiu Barrandov. V poslední době psala paměti, ty ale nedokončila. Za svoji tvorbu získala několik literárních cen, mezinárodní Grand Prix za televizní tvorbu či Státní cenu za film. Poslední rozloučení s Jaromírou Kolárovou se uskuteční v pátek 27. ledna v 11:00 ve velké obřadní síni krematoria v pražských Strašnicích.

Muzeum v Jílovém u Prahy vystavuje vyšívané kuchařky

Vyšívané obrázky, kuchařky a další textilie z kuchyní z 1. poloviny 20. století vystavuje Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. Výstava s názvem "Kde láska má své sídlo, tam štěstí bývá zřídlo" tu bude přístupna až do 1. května. Kuchařka s tímto nápisem byla první, kterou muzeum v Jílovém do svých sbírek v r. 1993 získalo. Výstava ukazuje, jak se ve 20. a 30. letech minulého století měnil styl bydlení. K výzdobě kuchyní patřily i vyšívané obrázky s často úsměvnými texty, které se týkaly hlavně rodinného života a štěstí: Srdce matičky nejdražší je klenot, Můj milý mužíčku, máš-li mne rád, nech pokličku na hrnečku stát nebo Po obědě sobě lehni, přes hodinu ničím nehni. Vyšité kuchařky zdůrazňovaly také pracovitost a kuchařské umění hospodyně.

Na benzinové pumpě v Ostravě se propadla střecha

Na benzinové pumpě v Hlučínské ulici v Ostravě-Přívoze se v sobotu propadla plechová střecha nad čerpacími stojany. Podle hasičů ale nebyl nikdo zraněn, poškozeny nebyly ani čerpací stojany. Pravděpodobnou příčinou pádu střechy je těžký sníh. V Ostravě se počátkem ledna zřítila kvůli silné vrstvě sněhu střecha nad ostravským supermarketem Lidl. Neštěstí se stalo v části Moravská Ostrava u nákupního centra Futurum. Supermarket byl v tu dobu otevřen. Trosky se zachytily o regály a jen v jednom místě spadly až na zem. V objektu se v tu dobu nacházelo několik lidí, kterým se podařilo utéct. Událost pro podezření z obecného ohrožení vyšetřuje policie.

Neumannová doběhla v Oberstdorfu třetí

Česká lyžařka Kateřina Neumannová útočila tuto sobotu ve Světovém poháru v německém Oberstdorfu na čtvrté vítězství po sobě, po pádu však obsadila třetí místo. Skiatlon na 2x7,5 kilometru složený z klasického a bruslařského úseku vyhrála olympijská šampionka v této disciplíně Kanaďanka Beckie Scottová před Němkou Claudií Künzelovou. Kateřina Neumannová spadla při skiatlonu v Oberstdorfu i loni ve stejném závodu na mistrovství světa. "Už jsem trochu na Oberstdorf naštvaná," řekla Neumannová po závodě. Byl to pro ni poslední start před olympijskými hrami v Turíně.

Boulařka Sudová skončila na SP v Lake Placid čtvrtá

Česká olympionička Nikola Sudová obsadila čtvrté místo v závodu Světového poháru v jízdě v boulích. Akrobatická lyžařka postoupila v Lake Placid z kvalifikace až jako třináctá, ve finále však předvedla zlepšený výkon a jen těsně zaostala za stupni vítězů. Od třetí Kari Traaové, úřadující olympijské vítězky z Norska, ji dělilo 24 setin bodu. Mladší sestra Nikoly Sudové Šárka obsadila v kvalifikaci 30. místo a do finálové šestnáctky nepostoupila.

Vaidišová si v Australian Open zahraje v osmifinále

Nicole Vaidišová je jedinou českou tenistkou, která pokračuje v grandslamovém Australian Open. Šestnáctá nasazená hráčka postoupila po výhře nad Italkou Flavií Pennettaovou do osmifinále. V něm se utká s favorizovanou Francouzkou Amélií Mauresmovou, která je na současném žebříčku světového ženského tenisu čtvrtá. Jediný dosavadní vzájemný zápas Vaidišová s Francouzkou loni ve Filadelfii prohrála. Se soutěží se rozloučila Iveta Benešová, která nestačila na Švýcarku Martinu Hingisovou. Podlehla jí po 66 minutách hry. Pětadvacetiletá Švýcarka se po více než tříleté zdravotní pauze vrátila k vrcholovému tenisu a v Melbourne startuje díky divoké kartě. Benešová přes prohru s Hingisovou opouští Melbourne spokojena. Poprvé v kariéře si zahrála na turnaji Grand Slamu třetí kolo.

Čeští házenkáři postoupili do play off o MS

Čeští házenkáři v závěrečném zápase předkvalifikace o postup na mistrovství světa 2007 porazili v Plzni Makedonii 43:25, a zajistili si tím prvenství ve třetí skupině. Postoupili do červnového play off, v němž se rozhodne, zda za rok v Německu budou hrát mezi světovou elitou.

Fotbalová "zimní liga" už má všechny semifinalisty

Závěrečné zápasy v základních skupinách fotbalového Tipsport Cupu v sobotu rozhodly o tom, že Teplice do semifinále "zimní ligy" doprovodí Slavia Praha, Mladá Boleslav a Brno. Zatímco v mostecké skupině C bylo o postupu Teplic jasno už několik dnů, o vítězích tří zbývajících skupin se rozhodovalo až v posledních zápasech. Překvapivě nejdramatičtější zápletku měl souboj, v němž prvoligová Slavia přehrála třetiligové Bohemians 1905 až v dramatické koncovce 2:1. Los bezprostředně po posledním utkání rozhodl o tom, že za týden se v pražském Edenu utkají Teplice s Mladou Boleslaví a Slavia s Brnem, o den později se budou hrát finále a zápas o třetí místo.

Ve Vltavě se koupali otužilci

Šest desítek otužilců se v sobotu ponořilo do Vltavy, aby změřili své síly. Klání v pražském Braníku pořádal už popáté Klub Ledních medvědů. Nechyběl tu ani plavecký veterán, dvaadevadesátiletý Ladislav Nucek. "V obdivuhodné kondici uplaval s velkou rezervou závod na 100 metrů," řekl předseda pořádajícího klubu Richard Blatný, který patří k pokořitelům kanálu La Manche. Nejmladším účastníkem závodu se stal devatenáctiletý "lední medvěd" Michal Vašák. Počasí plavcům ze dvou desítek oddílů z Česka i Slovenska v Praze příliš nepřálo. Voda měla teplotu 3,6 stupně Celsia a vzduch nula stupňů. Vytrvale pršelo. V závodě na 500 metrů zvítězil časem necelých sedm minut Richard Elleder z Brna. Trať 750 metrů zdolala nejrychleji Zuzana Kouřilová z Brna. Trvala jí zhruba 12 minut. Kilometrový úsek borcům nezabral o mnoho déle. Nejlepší časy se pohybovaly také kolem 12 minut.

Na horách připadl další sníh

Přibližně deset centimetrů nového sněhu připadlo během soboty na sjezdových tratích v Krkonoších a Orlických horách. Podle provozovatelů vleků je nyní na sjezdovkách 90 až 150 centimetrů sněhu. V lyžařském areálu v Janských Lázních byly asi tři tisíce lyžařů. Slabší návštěvnost byla například v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku. Důvodem byly podle vlekařů zprávy o nebezpečí ledovky a zhoršené sjízdnosti komunikací. Dostatek sněhu je také na hřebenech hor, v Krkonoších i v Orlických horách leží přes 1,5 metru sněhu. Horská služba v Krkonoších však v sobotu ráno kvůli nárazovému větru a špatné viditelnosti nedoporučovala hřebenové túry, Horská služba v Orlických horách upozorňuje běžkaře, že na vedlejších cestách se vyskytují časté polomy, kvůli sněžení jsou zapadané také udržované běžecké tratě.

A jaké bude počasí:

V noci bude zataženo až oblačno, teploty klesnou na -2 až -6. V neděli oblačno, místy sněžení, teploty -6 až -2, od severovýchodu se má výrazně ochlazovat.