Zprávy

Policie zadržela v Bruselu českého obchodníka se zbraněmi

Ve čtvrtek ráno zadržela policie na bruselském letišti českého obchodníka se zbraněmi Dalibora Koppa, který byl obviněn z pokusu nelegálně vyvézt munici do Iráku a byl údajně také napojen na arabské teroristické organizace. Informovala o tom mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Kopp byl vydán na základě mezinárodního zatykače a na jeho zadržení spolupracoval i čeští kriminalisté s Interpolem. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna je česká strana ještě do konce týdne schopna požádat Belgii o Koppovo vydání do České republiky. Pokud bude Kopp odsouzen, hrozí mu až deset let vězení. Čeští policisté Koppa zatkli v dubnu 2004 na Znojemsku kvůli plánovanému vývozu munice do Iráku. Při prohlídce jeho firmy objevili linku na výrobu střeliva, kterou obchodník dovezl a provozoval bez povolení. Kopp byl proto stíhán pro trestný čin porušování předpisů o zahraničním obchodování s vojenským materiálem. Soudce Městského soudu Brno na něj ale tehdy neuvalil vazbu, čehož Kopp využil a odcestoval do Libérie. Podle médií se chystal v této a v dalších afrických zemích podléhajících zbrojnímu embargu prodat linku na výrobu těžkého kulometu a několik tisíc nábojů do lehkého děla. Byl zadržen na základě informací Interpolu a byla na něj uvalena vydávací vazba. Z ní byl ale na kauci propuštěn. O Koppův případ se údajně zajímal i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a představitelé OSN. Deník Mladá fronta Dnes v červenci 2004 napsal, že Kopp byl údajně napojen i na arabské teroristické organizace. Podle listu jednal s arabskými obchodníky o dodávce zbraní pro militantní palestinské hnutí Hamas. Hospodářské noviny zase v minulosti napsaly, že Kopp hodlal přepravit z Kazachstánu do Česka marihuanu a stovky samopalů.

Podnikatel Pitr zůstává na svobodě; soud přijal jeho záruky

Podnikatel Tomáš Pitr, na něhož pražský městský soud před Vánoci vydal mezinárodní zatykač, zůstává na svobodě. Ve čtvrtek se dostavil k Městskému soudu v Praze, kde tříčlenný senát jednal o tom, zda přijme jeho záruky, nebo zda na něj uvalí vazbu. Soud jeho záruky, že před trestním stíháním neuprchne do zahraničí, nakonec přijal. Podnikatel musel složit kauci 15 milionů korun. Pitr byl nepravomocně odsouzen za jedenáct let staré daňové delikty k osmi a půl rokům vězení. Čeká ho ještě odvolací jednání u pražského vrchního soudu. Soud vydal zatykač na Pitra 23. prosince. Podle soudců hrozilo, že by se Pitr mohl pokusit uprchnout. Pitr to již ale dříve popřel. Tvrdí, že byl od 23. prosince s rodinou na plánované dovolené v Alpách. Před zahájením soudního jednání řekl, že stále nezná důvody vydání zatykače. "Viděl bych za tím ale spíš konkurenční boj než politiku," prohlásil. U soudu také vyšlo najevo, že kromě Jiřího Teryngla, Oldřicha Chudoby a Heleny Rejholcové zastupuje Pitra ještě čtvrtý advokát - Tomáš Sokol. Do soudní budovy dorazili všichni čtyři. O podnikatele Tomáše Pitra se zajímá i premiér Jiří Paroubek. Při středeční schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou se dotazoval, co se děje se spisy, které se prý týkají podnikatelových trestních stíhání. Premiér chce od justice přesnou zprávu, proč byla tato stíhání zastavena.

Vesecká žádá Fenyka o informace k ministerstvu spravedlnosti

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká uložila svému prvnímu náměstkovi Jaroslavu Fenykovi, aby jí do poloviny příštího týdne předal podklady, které se týkají údajného zasahování ministerstva spravedlnosti do práce státních zastupitelství. Vesecká tak učinila v reakci na středeční setkání Fenyka s premiérem Jiřím Paroubkem. Fenyk mu vysvětloval důvody, které vedly k jeho rezignaci. Nelíbí se mu údajné vměšování ministerstva spravedlnosti do trestních kauz. Premiér poté prohlásil, že zváží přijetí konkrétních opatření. O tom, že premiér rozhodně nebere výhrady Fenyka na lehkou váhu, svědčí i jeho čtvrteční vyjádření. Podle Paroubka Fenyk udělal za deset let spoustu dobré práce. V případě úspěchu ČSSD v nadcházejících parlamentních volbách si premiér dokáže představit užší spolupráci s Fenykem. Náměstek nejvyšší státní zástupkyně patří v České republice k předním odborníkům na mezinárodní právo. Práci ministerstva spravedlnosti kritizovala před Fenykem jeho bývalá nadřízená Marie Benešová. Nejznámější spor se týkal vydání katarského prince Hámida bin Abdal Sáního do vlasti. V Česku byl nepravomocně odsouzen za sex s mladistvými dívkami. Na žádost Němce byla ovšem Benešová z postu nejvyšší státní zástupkyně v září odvolána. Fenyk podal rezignaci před koncem loňského roku. Uvedl, že mu vadí atmosféra v Česku. Šarvátky a intriky na politické scéně se podle něj stále častěji promítají do výkonu spravedlnosti. Jiný názor má mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Deníku Právu v rekci na to řekl, že Fenykovo "nekonkrétní prohlášení (k rezignaci) hovoří ve prospěch názoru, že nejspíš neunesl změnu v čele Nejvyššího státního zastupitelství....".

Ministr Rath má vypovídat před vyšetřovací komisí k VZP

Poslanci ze sněmovní vyšetřovací komise k Všeobecné zdravotní pojišťovně si na příští týden zvou ministra zdravotnictví Davida Ratha. Chtějí, aby jim vysvětlil situaci kolem největší zdravotnické pojišťovny. Před komisí by měli vypovídat také zástupci ministerstva financí a Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří se podíleli na kontrolách v pojišťovně. Desetičlenný poslanecký tým už od ministerstva dostal materiály z kontrol, které ministerstvo v pojišťovně provedlo. Komise má hospodaření pojišťovny prověřit do konce dubna. Poslanci chtějí zjistit, jak a proč vznikl dluh VZP ve výši 14 miliard a jaký podíl na tom má vedení pojišťovny. Komise má také zkontrolovat, jak efektivně VZP vynakládala peníze. Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha, který na VZP uvalil v listopadu nucenou správu, je za hospodaření pojišťovny odpovědná její ředitelka Jiřina Musílková. Rath usiluje o její odchod a Musílková v závěru loňského roku oznámila, že chce na svou funkci rezignovat. Ředitelku VZP ale hájí občanští demokraté. Podle Davida Ratha jsou však někteří politici z ODS finančně napojeni na VZP. Z podnětu ČSSD by se měla zřejmě 17. ledna konat mimořádná schůze sněmovny, při které by poslanci hlasovali o odvolání Musílkové z funkce.

Komunistovi Exnerovi se nelíbí rezoluce, která zavrhuje zločiny komunismu

Rada Evropy loni v prosinci navrhla přijetí rezoluce o mezinárodním odmítnutí zločinů totalitních komunistických režimů. O rezoluci by mělo jednat Parlamentní shromáždění na svém zasedání ve dnech 23. až 27. ledna. To se ale nelíbí místopředsedovi KSČM Václavu Exnerovi. Písemně vyzval české veřejné činitele a politiky, aby odmítli projednávání tohoto dokumentu. Ten podle Exnera odmítají levicové strany a organizace v mnoha evropských zemích. Odmítnout projednávání tohoto bodu chce prý i ruská delegace. Místopředsedu KSČM, kterého politologové považují za zastánce stalinistů ve straně, popudilo mimo jiné to, že se má současně projednávat dokument, který odmítá obdivování a ospravedlňování nacismu. Připomněl, že KSČM se od zločinů, které se staly za komunistické vlády, několikrát distancovala. Tvrdí, že zločiny spáchané v kapitalistických státech nebo "v rámci takzvaného demokratického uspořádání" se považují za selhání jednotlivců, zatímco o podobných činech spáchaných v zemích, kde vládla komunistická strana, se hovoří o zločinech režimu.

Zahraniční obchod skončil v listopadu s přebytkem, ekonomové jsou však zklamáni

Zahraničnímu obchodu se i v listopadu dařilo a skončil v přebytku 1,7 miliardy korun. Analytici však počítali s o něco lepším výsledkem. Celkovou bilanci podle nich zhoršily podzimní vysoké ceny ropy. Hlavním tahounem je už několik měsíců automobilový průmysl. Roste výroba ve Škodě Auto i v kolínské TPCA, která vyrobila za listopad již 20.000 aut. Bilance s auty vykázala v listopadu přebytek 14,4 miliardy Kč, upozornil analytik České spořitelny David Navrátil. V příštím roce však podle něj vzroste výroba aut až o 30 procent. Přebytek zahraničního obchodu by se pak mohl vyšplhat na 217 miliard. V prosinci zahraniční obchod pravděpodobně sklouzne do deficitu a za celý rok tak bude činit přebytek pravděpodobně 40 až 45 miliard Kč, odhadl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Znamenalo by to meziroční zlepšení bilance skoro o 70 miliard Kč.

Paroubek jednal o investičních pobídkách pro Hyundai

O investičních pobídkách pro korejskou automobilku Hyundai jednal ve čtvrtek v Ostravě premiér Jiří Paroubek s ostravským primátorem Alešem Zedníkem. Zedník odlétá 9. ledna s vládní delegací do Soulu, kde se uskuteční prezentace moravských průmyslových zón Nošovice, Mošnov a Holešov. Korejci by mohli sdělit, zda si vybrali některou z uvedených lokalit pro výstavbu své nové evropské automobilky s výrobní kapacitou 1000 vozů denně. "Pan primátor mě seznámil s přípravou zóny Mošnov, která je jeho srdci blíže, než jsou Nošovice, ale plně respektuje to, že ta investice s největší pravděpodobností půjde do Nošovic," řekl po schůzce premiér. Podle něj by velká část subdodavatelů automobilky mohla získat rozumné zázemí právě v Mošnově. Hyundai by mohl od státu získat investiční pobídky v celkové hodnotě až 3,5 miliardy korun. Do této částky jsou zahrnuty přímé investiční pobídky i daňové prázdniny. Nová pobočka Hyundai by dodávala ročně kolem 300.000 vozů zejména na evropský trh. Počítá se s investicí 35 až 40 miliard korun, továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle agentury CzechInvest vzniknout více než 10.000 nových pracovních míst.

Temelín vypouští podle odpůrců atomu radioaktivní páru

Jaderná elektrárna Temelín vypouští do ovzduší radioaktivní páru, tvrdí členové občanského sdružení V havarijní zóně JETE. Pára s radioaktivními látkami prý do vzduchu odchází například při odstávkách, kdy technici dochlazují reaktor. Podle odpůrců atomové energie přitom jiné atomové elektrárny používají takzvané přepouštěcí (redukční) stanice před turbínou, které umožňují páru zpětně recyklovat. Sdružení proto vyzývá společnost ČEZ, aby zabezpečila recyklaci páry přes redukční stanice, jak je to běžné v západních elektrárnách. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové jde však o nesmysl a zbytečné strašení lidí. V Temelíně se jako v jiných elektrárnách používá kombinace dvou redukčních stanic. "Pára vypouštěná do ovzduší obsahuje tak malé množství radionuklidů, že je obtížné je změřit i velmi moderními metodami. V porovnání s množstvím radionuklidů ve věcech, které jsou běžnou součástí našeho každodenního života, si klidně troufnu říci, že tato pára není radioaktivní," dodala Drábová.

Rakouští odpůrci Temelína připravují další blokády hranic

Rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín počítají s dalšími blokádami přechodů na rakousko-české hranici. Vyplývá to z tiskového prohlášení hornorakouského sdružení Atomstopp. Aktivisté tak chtějí reagovat především na údajnou nečinnost rakouské vlády vůči nebezpečí, které podle jejich názoru jihočeská elektrárna představuje. Akce nebudou předem oznámené a měly by být ještě rozsáhlejší než zatím poslední podobný protest, k němuž odpůrci Temelína sáhli v pondělí na hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště. Ten rakouští odpůrci jaderné energetiky zablokovali na zhruba čtyři a půl hodiny. "Blokády budou spontánně pokračovat tak dlouho, dokud rakouská vláda neopustí politiku poklonkování před Českem a nebude trvat na důsledném naplnění všech dohod uzavřených v Melku. Uvedení elektrárny do komerčního provozu bylo spojeno se splněním jednoznačných podmínek. Rakouská vláda je tak spoluzodpovědná za atomové ohrožení, které současný Temelín představuje," píše se v prohlášení. Rakouští odpůrci jaderné energetiky považují výroky některých českých představitelů o bezpečnosti provozu jihočeské elektrárny za provokaci. "Ani slovo o přetrvávajících problémech v elektrárně, které konstatovala i monitorovací zpráva," připomínají aktivisté souhrnný posudek o Temelíně, který pro Rakousko loni vypracoval mezinárodní tým odborníků. Názor, že Temelín není na potřebné technické úrovni, oživila v polovině prosince závada, která odstavila první blok hned den poté, co byl zkolaudován. Přívrženci jaderné energetiky naproti tomu upozorňují, že všechny jmenované závady nastaly v nejaderné části elektrárny a nemohly proto nikoho "atomově" ohrožovat. Reaktor jako takový funguje bezchybně.

Energetici obnovili dodávky do všech domácností na jihu Čech

Energetici ve čtvrtek obnovili dodávky proudu do všech domácností na jihu Čech. Stav nouze ale zatím platí, energetici jej odvolají, až se podaří dodávky stabilizovat. Škody, které na rozvodné síti napáchaly popadané stromy, se podle odhadů budou pohybovat v milionech korun. Náhradní zdroje energie zatím dodávají proud obyvatelům osad Tokániště a Obora u Suchdolu nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Na železnici je stále nesjízdný úsek Rybník - Lipno, který desítky popadaných stromů zablokovaly v pondělí večer. Pracovníci Českých drah zprovoznili 13 kilometrů trati z Rybníku do Vyššího Brodu, zbytek stromů odstraní v pátek. Sněhová kalamita zasáhla jižní Čechy v úterý. Těžkým sněhem pokácené stromy způsobily více než 30 poruch na linkách vysokého napětí. Kvůli výpadku zhruba 400 trafostanic se na 40.000 obyvatel zejména Českobudějovicka, Českokrumlovska a Jindřichohradecka ocitlo bez elektřiny. Opravy pracovníkům společnosti E.ON komplikovala špatná dostupnost zařízení, místy ležela až 110 centimetrů vysoká vrstva sněhu a popadané stromy. Energetici v úterý večer kvůli kritické situaci vyhlásili stav nouze, který ukládá všem odběratelům či energetickým firmám omezit spotřebu elektřiny nebo dodávky proudu.

Čeští vojáci pomáhají sirotčinci v Afghánistánu

Vojáci ze společného německo-česko-dánského vojenského kontingentu, který působí na severu Afghánistánu, pomáhají sirotčinci ve městě Fajzabád. Zde žije na osmdesát dětí různých etnických skupin, například Tádžikové, Uzbekové nebo Paštúni. Děti od vojáků počátkem ledna dostaly půl tuny čerstvého masa, rýži, mouku, cukr, bonbony, dřevo, přikrývky a boiler na ohřev teplé vody. Sirotčinec, který založil bývalý afghánský prezident Rabbání, byl donedávna dotován z programu organizace World Food. Příslušníci mezinárodního vojenského kontingentu zakoupili humanitární pomoc z peněžní sbírky. Čtyřicítka Čechů, kteří v této provincii působí, přispěla do sbírky jednou třetinou. V Afghánistánu zůstaly po dvou desetiletích válek tisíce sirotků a vdov. Velká část z nich žije v Kábulu. Mnozí rodiče své děti umístili do sirotčinců kvůli tomu, že na jejich výživu neměli peníze.

Kožená a Netopil nastudují 22 Mozartových oper

Na ojedinělém nastudování všech 22 scénických děl Wolfganga Amadea Mozarta se mají letos v létě na prestižním Salcburském festivalu podílet i dva mladí čeští umělci - pěvkyně Magdalena Kožená a dirigent Tomáš Netopil. Ze zveřejněného programu šestitýdenní mezinárodní přehlídky vyplývá, že by Kožená měla mít v Mozartově rodišti vedle dalších hvězd také vlastní písňový recitál. Kožená se má objevit v Salcburku v novém nastudování Mozartovy opery Idomeneo po boku tenoristy Ramóna Vargase. Premiéru 22. srpna a další tři představení má v novém rozšířeném sále nazvaném Haus für Mozart s komorním orchestrem Camerata Salzburg dirigovat Roger Norrington. Písňový program Kožené zahrnuje 7. srpna v Mozarteu nejen Mozartova, ale i Ebenova a další díla. Doprovázet ji bude pianista Malcolm Martineau. Její jméno figuruje také v přímém televizním a rozhlasovém přenosu mozartovského gala matiné 30. července po boku světoznámých pěvců Anny Netrebkové, Thomase Hampsona, Patricie Petibonové, Michaela Schadeho a Reného Pape. Třicátník Netopil nastuduje operu Lucio Silla, dílo šestnáctiletého Mozarta, pro červnovou premiéru v divadle La Fenice v Benátkách; s tímto souborem pak přijede 25. července k trojímu uvedení koprodukční inscenace do Salcburku.

Na Lipně spadl strom na Nizozemku, lyžařské sjezdovky byly uzavřeny

Vážné zranění utrpěla tento čtvrtek nizozemská lyžařka ve Skiareálu na Lipně. Spadl na ni strom, který se zlomil po tíhou sněhu. Ředitel frymburské záchranné služby Bořek Bulíček řekl, že záchranáři ženu převezli do českokrumlovské nemocnice. Skiareál Lipno kvůli neštěstí uzavřel sjezdovky, v provozu je pouze dětský Foxpark. Lékaři mají podezření, že žena má zlomenou páteř, utrpěla zřejmě i otřes mozku. Žena údajně přišla na sjezdovku podívat se, jak její syn lyžuje. Stoupla si vedle lanovky, ale strom vedle praskl a spadl přímo na ni. Podle záchranářů jsou pády stromů v těchto dnech v oblasti časté. Například ve středu se kvůli popadaným stromům záchranáři jen těžko dostávali k lyžařce, která si na sjezdovce zlomila nohu. "Areál znovu otevřeme, až budeme mít jistotu, že se podobná událost nemůže opakovat. Předpokládáme, že by se to mohlo podařit již v pátek. Dnešní večerní lyžování bylo však nutné zrušit. Vyzýváme proto všechny zájemce o večerní lyžování, aby se k nám nevydávali," dodal provozní ředitel Skiareálu Lipno Antonín Kolář.

Loprais klesl v dakarské rallye na třetí místo

Karel Loprais přišel na dakarské rallye při čtvrtečním přejezdu z Maroka do Mauritánie o druhé místo v celkové klasifikaci. Před tatru šestinásobného vítěze se dostal ruský pilot kamionu Kamaz Firdaus Kabirov. 444 měřených kilometrů na trase z Tantánu do Zuiratu zvládl o osm minut rychleji než český veterán. Po středě měl Loprais jen 39 vteřin k dobru.

Skokan Janda před vrcholem Turné znovu vynechal kvalifikaci

Stejně jako v předchozích dvou závodech Turné i ve čtvrtek v rakouském Bischofshofenu vynechal Jakub Janda kvalifikaci. Jako vedoucí muž Světového poháru má český skokan na lyžích účast v pátečním závěrečném dílu jistou a v prvním kole při k.o. systému by se měl utkat s jejím vítězem. Podle původních výsledků vyhrál kvalifikaci Švýcar Andreas Küttel. Hodinu po skončení kvalifikace ale pořadatelé zjistili chybu - ukázalo se, že Küttel neskočil 132 metrů, ale o pět a půl metru méně. Proto byly výsledky změněny a Janda si zopakuje duel s s Finem Jannem Ahonenem. Po třech čtvrtinách Turné čtyř můstků před ním Janda vede o dva body.

Záhrobská je v polovině slalomu v Záhřebu desátá

Slalomářce Šárce Záhrobské patří po prvním kole závodu Světového poháru v Záhřebu desáté místo. Česká reprezentantka ztrácí na vedoucí Marlies Schildovou sekundu a 65 setin, za Rakušankou následují její dvě krajanky Kathrin Zettelová a Nicole Hospová. Záhrobská zůstala jedinou ze čtyř českých závodnic, která má šanci ve slalomu v Chorvatsku bodovat do Světového poháru. Petra Zakouřilová, Lucie Hrstková ani Michaela Smutná do druhého kola nepostoupily. Finálová část slalomu začne v 18:15.

Čeští házenkáři porazili v kvalifikaci o MS Estonsko vysoko 33:22

Výhrou 33:22 nad Estonskem vstoupili ve čtvrtek v Třeboni čeští házenkáři do bojů v kvalifikační skupině o postup na mistrovství světa 2007. Další utkání sehraje reprezentace opět s Estonskem v Pölvě v neděli 8. ledna. Účastníky bojů ve čtyřčlenné skupině jsou ještě mužstva Kypru a Makedonie. Do červnového play off postoupí pouze vítěz.

A jaké bude počasí:

Zataženo až oblačno, místy sněžení. Teploty -1 až +3 stupně, na horách kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha