Zprávy

V podsvětí je poptávka po směnce, která by měla diskreditovat ČSSD

V kriminálním podsvětí údajně existuje poptávka po tom, aby někdo padělal směnku, která by prokázala, že stíhaný podnikatel Radovan Krejčíř půjčil ČSSD 60 milionů korun. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr vnitra František Bublan. Vedení ČSSD půjčku popřelo a Krejčíře veřejně označilo za lháře a zbabělce. Krejčíř v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes v říjnu prohlásil, že v roce 2002 půjčil sociální demokracii 60 milionů korun za slib, že mu strana pomůže mimo jiné získat státní podnik Čepro. Peníze v hotovosti prý předal svému obchodnímu partnerovi Jakubovi Konečnému, který je poté půjčil ČSSD. Konečný Krejčířovi vystavil směnku, jež je splatná v březnu 2006. Druhou směnku prý podepsal Konečnému tehdejší místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Krejčíř má údajně originál směnky Konečného a kopii směnky Grosse. Konečný je však nezvěstný, což nyní potvrdil i ministr Bublan. Krejčíř, který nyní žije na Seychelských ostrovech a má tamní občanství, je v České republice stíhán za rozsáhlou trestnou činnost. Nejvážnější obvinění se točí kolem celního dluhu za dovezené ropné produkty ve výši 2,8 miliardy korun. Policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení. Obviněn je také z toho, že připravoval vraždu celníka. Seychelské ostrovy považují Krejčíře za svého občana a odmítají ho do ČR vydat.

Bublan by měl podle Langra odstoupit

Stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer je přesvědčen, že ministr vnitra František Bublan by měl odstoupit z funkce. Podle Langra se mu nepodařilo prosadit klíčové plány, jako jsou stabilizace policie, organizační změny a přijetí služebního zákona. Langer to uvedl v nedělním debatním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Stabilizace zůstala iluzí, krize se prohlubuje, organizační změny se nekonají a služební zákon přijal nebyl," shrnul své výhrady Langer. Dodal, že policie je podle něj v krizi, a ta se prohlubuje. "Lidé nevědí co bude zítra, mají špatné pracovní podmínky, nedůvěřují svým nadřízeným, a to všechno se promítá do snížení akceschopnosti policie," uvedl Langer. Právě kvůli odkladu účinnosti služebního zákona se někteří policisté údajně chystají 17. listopadu protestovat na pražské Letné. Policejní prezidium ale soudí, že jde o myšlenky jen několika málo policistů. Účinnost zákona byla podle Bublana odložena proto, že se mezi poslanci nenašla shoda v tom, jak by měly vypadat tarifní tabulky policistů. ODS chtěla více zvýhodnit policejní management, levicové strany chtěly přidat řadovým policistům. Poslanci sice koncem října schválili novelu služebního zákona, která nové platové podmínky stanovuje, její účinnost ale posunuli až na začátek roku 2007. Bublan se pokusí přesvědčit senátory, aby účinnost služebního zákona posunuli alespoň na 1. dubna příštího roku. Novela se týká také hasičů, celníků, zaměstnanců vězeňské služby a zpravodajců. Omezuje zvýšení platů, které prosadil někdejší ministr vnitra Stanislav Gross. Předpokládá také, že se pracovníkům bezpečnostních složek sníží odchodné a výslužné, tedy pravidelný příspěvek, na který vzniká nárok po odchodu od policie po určitém počtu odsloužených let.

Prezident Václav Klaus je na návštěvě v Indii

Český prezident Václav Klaus přiletěl v neděli do Dillí, kde zahajuje týdenní návštěvu Indie. Jednat bude s nejvyššími představiteli země - se svým indickým protějškem Abdulem Kalamem a s premiérem Manmóhanem Singhem. Během návštěvy také dostane čestný doktorát na univerzitě v Šántiniketanu u Kalkaty a otevře novou výrobní linku závodu Škody Auto v Aurangabádu v indickém svazovém státě Maháráštra. Klause provází delegace 25 podnikatelů. Indie je s asi miliardou obyvatel druhou nejlidnatější zemí světa. Její ekonomika je 11. největší na světě a roste v posledních letech sedmi až osmiprocentním ročním tempem. Podniky z České republiky loni do Indie vyvezly zboží za 5,1 miliardy korun, opačným směrem putovalo zboží za 4,7 miliardy. Je to podruhé, co Indii navštíví český prezident. V únoru 1994 byl na indickém subkontinentu Václav Havel. Sám Klaus byl v Indii jako předseda Poslanecké sněmovny v březnu 1999.

Pozemkový fond prověřuje smlouvy o převodech pozemků

Na Pozemkovém fondu se nyní kvůli podezření ze spekulativních převodů pozemků prověřují všechny smlouvy o převodech nemovitostí. Jde zhruba o 55 smluv z období od letošního 7. června do 1. července, které se týkají pozemků nejen v Praze, ale i na dalších místech. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 to řekl 1. místopředseda výkonného výboru Pozemkového fondu (PF) Karel Machovec. První výsledky kontroly by podle něj mohly být k dispozici do konce roku. Pozemkový fond podle dostupných informací umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na řadě míst v ČR. Obchodníci na nich mohou vydělat dvě miliardy korun. Celkem jde o 600 hektarů půdy. Podle Machovce už kvůli porušení metodiky při vydávání pozemků museli z fondu odejít dva lidé. Podle člena prezidia Pozemkového fondu Martina Kocourka z ODS bude případná odpovědnost pracovníků fondu předmětem šetření a kontrolní zprávy. ODS již minulý týden vyzvala k rezignaci ministra zemědělství Petra Zgarbu (ČSSD), který je zároveň předsedou prezidia fondu.

Rath uvažuje o výměně ředitelky VZP

Nový ministr zdravotnictví Rath uvažuje o odvolání ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřiny Musílkové, pokud se hospodaření VZP během nejbližších dnů či týdnů nezlepší. Rath to řekl v nedělním diskusním pořadu televize Prima Partie s tím, že by ale nechtěl k takovému řešení sahat. V této chvíli však podle něj VZP neplní to, co jí ukládá zákon. Zastavit růst dluhů VZP je jednou z priorit, kterou si Rath stanovil při vstupu do úřadu. Tento problém hodlá řešit s týmem expertů z velkých nemocnic. Největší česká pojišťovna musí podle ministra začít zásadně změnit svůj manažerský přístup k vedení organizace. Rath v souladu s VZP plánuje úspory, jež mají spočívat zejména v pomalejším růstu plateb nemocnicím, omezení zbytečných výdajů za léky a zúžení sítě zařízení o ta nekvalitní. Plánuje také masivní informační kampaň přesvědčující občany, aby pravidelně docházeli na preventivní prohlídky. Měla by mít podobu inzerce v novinách a případně i v televizi, peníze by na ni měl najít v rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Veřejnost by se také měla již záhy seznámit s kvalitou péče jednotlivých nemocnic. Občané se dozvědí, jaké mají v konkrétní nemocnici šance na vyléčení i jak zde byli spokojeni ostatní pacienti. Informace by měly být zveřejněny na internetu. Ministr však uvažuje i o případném zavedení speciálních oddělení nemocnic, které by s údaji seznamovalo ty pacienty, kteří nemají přístup na internet. S výsledky fakultních nemocnic by lidé měli mít možnost se seznámit v příštím roce. Základní parametry, které se budou vyhodnocovat, má už ale ministerstvo podle Ratha hotové.

Obchodní bilance letos zřejmě skončí s přebytkem 60 miliard Kč

Obchodní bilance ČR za letošní rok by mohla podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana vykázat přebytek zhruba 60 miliard korun. To by byl nejlepší výsledek v historii země. Loni obchod se zahraničím skončil se schodkem 20,6 miliardy korun. "To znamená, že daleko více vyvážíme než dovážíme a poslední měsíc tu prognózu jen potvrdí," uvedl ministr. Podle něj je ČR zemí, která vyrábí produkty s dobrým poměrem kvality a ceny a je konkurenceschopná na všech vyspělých trzích. Český statistický úřad v pondělí zveřejní výsledky zahraničního obchodu za září. Ekonomové předpokládají, že se bilance po srpnovém deficitu 1,9 miliardy korun vrátí do černých čísel a vykáže kladné saldo kolem 7,6 miliardy korun.

Ženy z Rovnosti šancí se chystají na volby

Ženy spojené ve straně Rovnost šancí si během víkendu na svém prvním sjezdu, který se konal v Praze, zvolily vedení. Předsedkyní strany se stala její zakladatelka Zdenka Ulmannová, místopředsedkyněmi jsou Zdenka Kopková a Eva Frélichová. Sjezd zvolil ještě pět regionálních předsedkyň. Sjezd také rozhodl, že se strana zúčastní parlamentních voleb v červnu roku 2006. K jejím prioritám patří zavedení kvót pro ženy na všech stranických kandidátkách, ve státní správě a v dozorčích radách podniků. Na všech stranických kandidátkách a v orgánech státní správy by podle Rovnosti šancí mělo být ženám vyčleněno 40 procent míst. Strana bude usilovat o zřízení zvláštního ministerstva pro rovné příležitosti a rodinu a také by ráda iniciovala změnu textu ústavy a některých zákonů. V občanském zákoníku by například zakladatelky strany zakotvily povinné dělení domácích prací mezi pohlavími. Strana také prosazuje rovný přístup státu ke všem formám soužití. Nesezdanému páru s dětmi by se mělo dostat stejné podpory jako rodině, včetně společného zdanění. Rodičovská dovolená by se stala povinnou pro obě pohlaví, a to minimálně v délce dvou měsíců. Strana, která vznikla letos v březnu, má podle Ulmannové přes 600 registrovaných členek a dalších 2000 příznivců, mezi nimi i muže. Během svého půlročního trvání však řešila i první neshody. Z přípravného výboru v dubnu odešly dvě zakladatelky, režisérka Olga Sommerová a právnička Milada Sigmundová, protože nebyly spokojeny s prací předsedkyně.

V Zaječí shořela továrna na výrobu hygienických potřeb

Ve výrobní hale firmy Moracell v Zaječí na Břeclavsku, která vyrábí toaletní papír a další hygienické potřeby, vypukl v noci na neděli požár. Oheň zničil na 300 tun papíru a škody jsou podle prvního odhadu zatím 80 milionů korun. Příčina požáru stále není známa. Objekt hasilo patnáct požárních jednotek více než čtyři hodiny, práci jim však komplikovaly nefunkční hydranty. Vodu proto hasiči musili vozit ze sousedních obcí. Při zásahu byl lehce zraněn dobrovolný hasič. Podle hasičů se jedná o jeden z největších požárů v kraji. Zcela zničil výrobní halu, hasičům se ale podařilo uchránit sousední administrativní budovu. Prudký žár také poškodil desítky aut připravených k prodeji a zaparkovaných poblíž areálu. Automobily mají poničené plastové díly, nárazníky, zrcátka i boční lišty. Hasiči musili odtáhnout i kamion, který byl zaparkován těsně vedle hořící budovy. Společnost Moracell vyrábí a dodává široký sortiment produktů pro osobní hygienu a domácnost. Výrobní kapacitou toaletního papíru až 7000 tun ročně se řadí mezi jeho největší producenty v zemi a své výrobky také exportuje. Po zničení výrobních linek však zaměstnanci zřejmě přijdou o práci.

Řidič dodávky vjel mezi chodce, jedna dívka zemřela

Přímo mezi chodce vjel v pátek večer v Libochovicích na Litoměřicku řidič dodávky. Srazil přitom několik lidí. Dvaadvacetiletá žena zemřela po převozu do nemocnice, další tři dívky utrpěly lehčí zranění. Řidič z místa ujel a v současné době po něm pátrá policie. Podle svědků jel řidič dodávky velmi rychle a za železničním přejezdem vjel do skupinky pěti dívek. Přestože lékaři přijeli téměř okamžitě na místo, život jedné z nich se jim zachránit nepodařilo. "Žena byla z místa nehody v kritickém stavu převezena na ARO litoměřické nemocnice, kde i přes intenzivní léčbu a další resuscitační pokusy na svá mnohočetná zranění hlavy, hrudníku a břicha dvě hodiny po přijetí zemřela," řekl náměstek nemocnice pro zdravotní péči. Další dvě dívky ve věku 23 let a jedna dvacetiletá podle něj utrpěly četné oděrky, pohmožděniny rukou i nohou a páteře. Po ošetření na chirurgické ambulanci byly hospitalizovány na traumatologickém oddělení. Odtud byly propuštěny během víkendu do domácího léčení. Policisté nyní pátrají po celém kraji po majiteli tmavě modré dodávky. Policie vyzývá svědky, aby se přihlásili na číslo 158. Na policii by se měli obrátit i lidé, kteří o automobilu, který v pátek večer projížděl velkou rychlostí Libochovicemi, něco vědí.

Při nehodě u Kostelce nad Černými lesy zemřeli dva lidé

Dva lidské životy si vyžádala dopravní nehoda, která se stala v sobotu u Kostelce nad Černými lesy na Kolínsku. Zavinil ji údajně řidič octavie, který vjel do protisměru a nejdříve narazil do protijedoucího fordu a vzápětí do vozu Kia. Čtyřiapadesátiletý řidič ve voze Kia a jeho osmdesátiletá spolujezdkyně zemřeli, nikdo další nebyl zraněn. Hmotná škoda na vozidlech dosáhla 420.000 korun. Viník z místa nehody utekl, ale policisté ho později zadrželi. Hrozí mu obvinění z trestného činu neposkytnutí pomoci a ublížení na zdraví.

Celníci provedli zátah v chebské tržnici Dragoun

Padělky značkového zboží za zhruba 13 milionů korun zabavili v sobotu inspektoři České obchodní inspekce a celníci v tržnici Dragoun v Chebu. Podle ředitele České obchodní inspekce v Plzni Václava Havlíka při zátahu zasahovalo 20 inspektorů a asi 25 celníků. Celkem bylo zabaveno asi 2000 kusů většinou oděvních padělků. Podle Havlíka šlo o jednu z nejúspěšnějších kontrol tržnic v poslední době, celníkům se ale nepodařilo nikoho z majitelů stánků zadržet. Areál totiž umožňuje, aby od nelegálního zboží rychle odběhli. Kvůli velkému množství padělků je nad tržnicí vyhlášen nepřetržitý dohled. V areálu zůstávají hlídky zhruba 20 celníků. Kontrola tržnice bude trvat do odvolání. Podle celníků může zvýšený výskyt padělků zboží souviset s chystaným prodejem areálu Dragoun. Prodejci se zřejmě snaží narychlo se nelegálního zboží zbavit. Chebské zastupitelstvo totiž nedávno rozhodlo, že celý areál prodají teplickému podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, který ve výběrovém řízení nabídl městu 33 milionů korun za pozemky. Jeho záměr počítá s investicemi desítek milionů do infrastruktury a demolice současných objektů a téměř miliardou do stavby nového obchodně-zábavního centra.

Přehlídku loutkářského divadla v Praze provázel velký zájem diváků

Velký zájem návštěvníků charakterizoval průběh oborové přehlídky loutkových inscenací Přelet nad loutkářským hnízdem, která v neděli skončila v Praze. Už popatnácté na ní vystoupily nejlepší profesionální i amatérské soubory. V pražských divadlech Minor a Ypsilonka se představilo 13 souborů včetně tří zahraničních. Putovní cenu Erik, kterou na základě ankety uděluje předsednictvo českého střediska Mezinárodní loutkářské unie UNIMA, letos převzali zástupci amatérského královéhradeckého Divadla DNO - Divadla na okraji. Tento soubor jako jediný v historii získal Erika už podruhé. Tuto cenu v minulosti obdrželi také studenti Katedry alternativního a loutkového divadla pražské Divadelní fakulty, soubor Buchty a loutky, svitavské Céčko, královéhradecké Divadlo Drak, Teátr Víti Marčíka z Hosína, Líšeň z Brna a pražské Divadlo Minor. Přelet přes loutkářské hnízdo v pátek večer zahájila Klapzubova jedenáctka, kterou pro loutky inscenoval Petr Forman, a hamletovské představení Michaela Vogela ze Stuttgartu. Během soboty nabídla oborová přehlídka nejlepších inscenací loutkového divadla šest inscenací, s nimiž vystoupilo například plzeňské Divadlo Střípek, kladenský Lampion a také slovenský soubor Piki z Pezinku. Jeho členové sehráli romantický příběh Roalda Dahla Kámoš obr. Nedělní program kromě diskusí o problémech loutkového divadla zahrnoval několik vystoupení maďarského loutkáře Andráse Lenárta, který v projektu nazvaném Con Anima předvádí zjednodušenou miniaturní verzi stvoření světa. Přehlídku uzavřel královéhradecký Drak s představením Jak si hrají tatínkové. Hlavním pořadatelem každoroční konfrontace loutkářské tvorby je české středisko Mezinárodní unie loutkářů UNIMA. V tomto prvním mezinárodním sdružení divadelníků na světě je na sedmdesát národních středisek zemí všech světadílů.

Výstava Goyových grafik v Galerii Miro je prodloužena

Galerie Miro v Praze na Strahově prodlužuje pro velký divácký úspěch výstavu známých sérií leptů španělského umělce Francisca de Goyi. Na výstavě zahrnující 220 leptů jsou zastoupeny jeho nejslavnější cykly: Caprichos - Rozmary, Hrůzy války, Pošetilosti a Býčí zápasy. Grafiky jsou zapůjčené z německého muzea Kunstgalerien Böttingerhaus z Bamberku. Výstava, která začala 1. září, měla končit 27. listopadu, nyní je prodloužená až do 7. ledna 2006. Ve čtvrtek byla otevřena výstava zhruba 200 Goyových leptů také v Galerii výtvarného umění v Chebu. I ta představuje zmíněné čtyři cykly, tentokrát zapůjčené z Moratova institutu pro umění a vědy o umění v německém Freiburgu. Vystavené grafiky v obou případech pocházejí podle pořadatelů z prvních vydání slavných cyklů, což je podle odborníků rarita. Francisco de Goya y Lucientes je považován společně s El Grecem a Velázquezem za jednoho z géniů španělského výtvarného umění. Byl posledním ze starých mistrů a prvním z moderních umělců, který výrazně ovlivnil tvůrce od Delacroixe až po Dalího.

Berdych vyhrál finále turnaje Masters v Paříži

Český tenista Tomáš Berdych vyhrál poprvé v kariéře turnaj série Masters. V pařížském finále v neděli porazil po třech hodinách Ivana Ljubičiče z Chorvatska po setech 6:3, 6:4, 3:6, 4:6 a 6:4. Berdych drtil soupeře přesnými a tvrdými údery od základní čáry, v desáté hře prorazil Ljubičičovo podání a díky čtvrtému využitému mečbolu mohl začít slavit. Talentovaný tenista tak získal pro český tenis na poslední chvíli první letošní titul v mužské dvouhře. Závěrečný díl série Masters měl dotaci více než dva miliony eur, vítězný Berdych inkasoval šek na 378 tisíc (přes jedenáct milionů korun). Loni do finále v hale Bercy postoupil Radek Štěpánek, jenž tehdy nestačil na Marata Safina. Právě zraněný Rus Berdychovi předal trofej.

Vítěznou sérii tenistky Vaidišové ukončila Mauresmová

Tenistka Nicole Vaidišová si nezahraje finále turnaje WTA ve Filadelfii. Česká hráčka nestačila v sobotním semifinále na Amélii Mauresmovou a s třetí nasazenou prohrála dvakrát 5:7. Francouzka tak ukončila vítěznou sérii Vaidišové, která trvala osmnáct zápasů. Vaidišová naposledy prohrála v osmifinále US Open na začátku září. Od té doby triumfovala postupně na turnajích v Soulu, Tokiu a Bangkoku. Díky postupu do semifinále ve Filadelfii se v pondělním vydání žebříčku WTA posune z devatenáctého na sedmnácté místo, čímž vyrovná své dosud nejlepší umístění v kariéře. Šestnáctiletá česká hvězda ukončila svoji druhou sezonu na okruhu WTA s pozitivní bilancí 48 výher a 15 porážek.

Enge v Sydney nedokončil ani jeden ze závodů A1 Grand Prix

Tomáš Enge po kolizích nedokončil ani jeden z nedělních závodů čtvrtého dílu seriálu A1 Grand Prix v Eastern Creek v Sydney. Ve sprinterském měření sil vypadl hned v prvním kole, v hlavním závodě se pak propracoval z poslední pozice na startu až k průběžnému 14. místu, v jednu chvíli při zastávkách v boxech byl krátce i sedmý, ale v polovině závodu na 35 kol musel ze 14. pozice opět odstoupit. Enge startoval do sprinterského závodu z 16. místa, které vybojoval v nevydařené kvalifikaci. Jeho šance na stíhací jízdu skončila hned ve druhé zatáčce po kolizi s Jihoafričanem Stephenem Simpsonem. Na rozdíl od soupeře se už nemohl vrátit na trať a vynutil si i výjezd zpomalovacího vozu. Liberecký jezdec po víkendovém programu moc spokojený nebyl. "Na tento víkend je třeba zapomenout. Vůz jsme kousek po kousku vylepšovali, ale stále nebyl perfektní. Také jsme měli smůlu na nehody. Ve sprintu jsem ve vracečce neměl kam jet, nebylo tam žádné místo. Na startu hlavního závodu jsem byl poslední a musel jsem tak riskovat," řekl Enge na svých oficiálních internetových stránkách.

A jaké nás čeká počasí:

V noci zpočátku zataženo s občasným slabým deštěm, k ránu četné mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 6 až 2 stupně. V pondělí počítejte s nízkou oblačností a ojedinělým mrholením a teplotami od 8 do 12 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha