Zprávy

ODS vyzvala premiéra Paroubka, aby umožnil předčasné volby

Občanští demokraté vyzvali premiéra Jiřího Paroubka, aby umožnil konání předčasných voleb ještě do konce roku. Vedení nejsilnější opoziční strany tak reagovalo na sobotní výzvu ministerského předsedy, který řekl, že se mimořádným volbám nebude bránit, když k nim vyzvou ODS nebo KDU-ČSL. ODS má představu, že by předseda vlády už v pondělí podal demisi. Do třetího října by byl Paroubek třikrát za sebou pověřen sestavením kabinetu a třikrát by nezískal důvěru Poslanecké sněmovny. V takovém případě by mohl prezident 3. října vyhlásit v předepsané šedesátidenní lhůtě volby, které by se mohly uskutečnit nejpozději začátkem prosince. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka by se tento postup mohl uskutečnit při vzájemné spolupráci sněmovny a prezidenta Václava Klause.

Paroubek vzápětí uvedl, že na scénář ODS nehodlá přistoupit, volby považuje za reálné až v únoru nebo březnu. "V pondělí rozhodně neodstoupím. Jsme ochotni jednat s ODS o zkrácení volebního období, ale ne podle not ODS," řekl premiér na setkání s občany v Blansku. Paroubek v sobotu na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD řekl, že lídři ODS a lidovců by měli skončit s "konspirací a podrazy", a raději otevřeně vyzvat k předčasným volbám. On pak takovou výzvu přijme. V první reakci lidovci i občanští demokraté Paroubkův apel odmítli jako nesmysl. V neděli Topolánek řekl, že předčasné volby příští rok už opravdu nemají cenu, když je řádný termín v polovině června. Proto je řešením vypsání voleb ještě letos. "Vláda ČSSD je dlouhodobě nestabilní, není schopna vládnout a účinně řešit problémy občanů České republiky. ČSSD je zároveň v podezření z rozsáhlých korupčních skandálů, a ztratila tak věrohodnost dál vést tuto zemi," shodlo se vedení ODS.

Komunisté i unionisté považují výzvu ODS za výsměch

Komunisté i unionisté považují výzvu ODS, aby se volby do Poslanecké sněmovny konaly ještě letos, za výsměch ústavě. Velký smysl podle nich nemá ani uspořádat mimořádné hlasování v únoru či březnu, jak o tom hovoří premiér Jiří Paroubek. Místopředseda KSČM Vojtěch Filip v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že způsob navržený ODS je ze všech variant, které předpokládá ústava, nejméně vhodný. I když je KSČM připravena i na předčasné volby, nebude je podporovat. Obává se totiž, že by tento krok zamezil přijetí některých důležitých zákonů, například o majetkových přiznáních. Podle šéfa unionistů ministra spravedlnosti Pavla Němce se návrh ODS vysmívá ústavě, dělá z ní cár papíru. Ani únorový či březnový termín voleb podle ministra není vhodný - volby by se uspíšily jen o pár měsíců, zatímco práce vlády a sněmovny by se zablokovala už teď. "Cirkusový a estrádní způsob," kdy by podle představ ODS vláda třikrát za sebou nedostala důvěru sněmovny, a tím by mohl prezident vypsat předčasné volby, označil Němec za nekorektní i vůči Václavu Klausovi. "Pan prezident není figurka, která by každý den jmenovala nového premiéra," řekl Němec.

Soukromí lékaři budou stávkovat ve čtvrtek 6. října

6. října se uzavřou ordinace soukromých lékařů. Většina praktických lékařů se soukromou praxí se tento den sejde v Praze. Podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů Jana Jelínka je akce neodvolatelná a uskuteční se bez ohledu na to, jak k jejich požadavkům přistoupí premiér. V nejbližších dnech mu předloží zástupci lékařů své návrhy, jak zastavit propad ve zdravotnictví a změnit jeho financování. Se svými požadavky seznámí lékaři veřejnost v úterý na tiskové konferenci. "Pokud se okamžitě začne něco uskutečňovat, nebudeme svůj nátlak stupňovat," prohlásil Jelínek. V opačném případě budou podle něj lékaři stávku opakovat a v případě potřeby ji i prodlouží. Na stávce se praktičtí lékaři dohodli během víkendového jednání v Milovech na Žďársku. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová se přes opakované pozvání jednání lékařů nezúčastnila. Podle Reného Pechara z odboru zdravotního pojištění ministerstva zdravotnictví připravilo ministerstvo systém krátkodobých stabilizačních opatření. Díky nim by měly vzrůst příjmy a omezit se výdaje systému veřejného zdravotního pojištění. Podle Pechara půjde hlavně o odkoupení pohledávek. Schodek v systému financování podle něj dosahuje deseti miliard, odkoupením pohledávek by letos do systému mělo přijít 3,8 miliardy korun.

Vláda bude jednat o privatizaci Severočeských dolů

O prodeji státního podílu v Severočeských dolech společnosti ČEZ by vláda měla rozhodnout ve čtvrtek. Vyplývá to z aktuálního programu kabinetu. Vláda dala v červenci ČEZ tříměsíční exkluzivitu na podání nabídky, firma koncem srpna za podíl v důlní firmě údajně nabídla devět miliard korun. Vláda by měla od ministerstva průmyslu a obchodu a financí obdržet materiál, ve kterém úřady předloží stanovisko k cenové nabídce ČEZ. Mluvčí ministerstev nechtěli výši nabídky ani další podrobnosti k prodeji s odkazem na čtvrteční vládní zasedání poskytnout. Ekonomové odhadovali nabídku ČEZ za téměř 56procentní podíl státu mezi osmi a deseti miliardami. Pokud by vláda nabídku ČEZ schválila a proti transakci by neměl výhrady antimonopolní úřad ani Evropská komise, navýšil by ČEZ v uhelné firmě, která je jejím největším dodavatelem hnědého uhlí, podíl na více než 90 procent.

Zelení si zvolili nové vedení, šéfem je Martin Bursík

Novým předsedou Strany zelených se na sjezdu v Pardubicích stal šestačtyřicetiletý Martin Bursík. V čele této mimoparlamentní strany vystřídal odvolaného Jana Beránka. Sjezd také schválil Bursíkovu koncepci, aby strana šla do sněmovních voleb v příštím roce sama. Dosavadní předseda Jan Beránek se zasazoval o předvolební spojení Zelených s dalšími liberálními stranami. Podle Beránka by samotní Zelení mohli ve volbách získat až pět procent, ve spojení s dalšími stranami by prý ale usilovali o více než deset procent. "Jen ve spojení s liberály budou Zelení schopni čelit snaze ODS zavést po volbách většinový volební systém," řekl na sjezdu Beránek. To ale delegáti odmítli. Podle Bursíka spojení s liberály nedává smysl a Zelení by tím ztratili věrohodnost. Bursík věří, že překoná rozdělení strany, které bylo i příčinou Beránkova odvolání. Voličům chce nabídnout i jiná témata než z oblasti životního prostředí, například lidských práv a ochrany spotřebitele. Přitáhnout chce ekologicky orientované voliče ze všech stran. Bursík, který byl dosud členem předsednictva strany, byl v minulosti členem Občanského fóra, Svobodných demokratů a KDU-ČSL. V roce 1998 byl ministrem životního prostředí ve vládě Josefa Tošovského. Nyní je externím poradcem ministra životního prostředí a ředitelem společnosti Ecoconsulting. Členem Strany zelených je od loňského června.

Do Prahy se sjíždějí špičkoví chirurgové z celého světa

Chirurgové z celého světa budou od pondělí jednat v Praze o nejnovějších poznatcích v srdeční, hrudní, břišní, dětské a plastické chirurgii. Lékaře z 15 evropských a nejméně deseti zámořských zemí pozvala do Prahy světová chirurgická organizace International College of Surgeons (ICS). Její viceprezident Miloš Hájek očekává, že s nejzajímavějšími informacemi přijdou odborníci na rekonstrukční chirurgii, která se zabývá poúrazovou péčí a rozdvojováním srostlých dvojčat. Čeští chirurgové budou většinou přednášet o jednodenní chirurgii, tedy o operacích s jednodenní hospitalizací. Kongres se koná v budově pražského magistrátu.

Evropskou jazykovou cenu Label získalo osm českých škol

Nadační fond Socrates udělil osmi českým školám Evropskou jazykovou cenu Label za originální projekty z oblasti jazykového vzdělávání. Fond tak ocenil české školy již počtvrté. Poprvé také ocenil učitele jazyků. Cenu Evropský učitel jazyků získalo šest pedagogů. Vítězové si cenu spojenou s finanční odměnou převezmou v pondělí v Senátu v rámci Evropského dne jazyků. Národní agentura vybrala například projekt Soukromého vzdělávacího centra a Základní školy Sluníčko v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, který se zaměřuje na výuku angličtiny a francouzštiny malých dětí. Chlapci a děvčata komunikují se svými zahraničními kamarády prostřednictvím webových kamer a počítače. Cizí řečí žáci hovoří i při různých soutěžích a školních akcích. Cenu získala také Základní škola německo-českého porozumění v Praze 8, jejíž pedagogové vedou děti k výuce jazyka prostřednictvím dramatizace pohádek v němčině. Dalšími oceněnými jsou Obchodní akademie a Vyšší odborná škola obchodní v Brně, Základní škola Lidická v Hrádku nad Nisou na Liberecku, mateřské školy ve Vsetíně a Poběžovicích a základní školy v Novém Městě nad Metují na Náchodsku a Sezimově Ústí na Táborsku.

Prahou prošel karneval technařů

Po několikahodinovém pochodu centrem Prahy dorazili v sobotu večer na Štvanici příznivci technohudby. Část účastníků byla převlečena v karnevalových maskách. Účelem akce bylo znovu vyjádřit požadavek na nezávislé vyšetření zásahu proti CzechTeku a demisi ministra vnitra Františka Bublana. Na doprovodných vozidlech byla vylepena hesla jako "Paroubek je lhář" nebo ironické "Hoši, děkujem" s fotografií z brutálního zásahu policejních těžkooděnců proti nepovolené technoparty v Mlýnci na Tachovsku. Pomalý pochod technařů provázela desítka malých zvukových systémů v autech a autobusech, občerstvení obstarávaly pojízdné pípy. Policie během cesty do průvodu nijak nezasahovala, její auto jelo pouze v čele průvodu a její příslušníci odkláněli dopravu na předem ohlášené trase. Pořadatelé pochodu sami korigovali jeho směr a také žádali řidiče, aby jeli jinudy. Akci sledoval policejní vrtulník se světlomety.

V Praze měl světovou premiéru Oliver Twist Romana Polanského

V pražském Slovanském domě měl v sobotu večer světovou premiéru nový film režiséra Romana Polanského Oliver Twist. Snímek se loni natáčel v Praze a režisér chtěl, aby jej Praha viděla jako první. Český divák však moc reálií nepozná - všechny exteriéry totiž vznikaly v barrandovských studiích. Dekorace představující Londýn 19. století byla dosud největší filmovou stavbou na Barrandově. Zabírala plochu 37.500 metrů čtverečních a bylo zde 84 domů včetně vodního kanálu, jedno velké náměstí a 15 ulic. Kromě Prahy se točilo ještě v Žatci, Berouně a Kutné Hoře. Scenáristou filmu byl - stejně jako v případě předchozího Polanského oscarového snímku Pianista - Ronald Harwood. Titulní roli ztvárnil desetiletý Barney Clark, Fagina hrál Ben Kingsley. Výpravná adaptace klasického Dickensova románu se bude promítat v českých kinech od 29. září. Do mezinárodní distribuce bude nasazen 30. září.

Do Prahy přijede opět Robert Fulghum

Americký spisovatel Robert Fulghum přijede v říjnu znovu do Prahy, aby tu představil pokračování svého románu Třetí přání. Další díl zamýšlené pentalogie ponese název Třetí přání: zbytek příběhu (skoro), v Česku vyjde v následujících dvou týdnech. Potvrdila to Marcela Turečková z nakladatelství Argo, které Fulghumovy knihy vydává. Kromě Prahy se spisovatel setká se svými čtenáři i v Broumově, Ostravě a Brně. Fulghum je mezi českými čtenáři velmi populární, jeho knihy se v tuzemsku dočkaly mnoha reedic a on do Česka přijíždí již poněkolikáté. Třetí přání se stalo stejně jako předchozí Fulghumovy knihy bestsellerem. V Česku navíc loni vyšlo ve světové premiéře - ještě před vydáním textu v originále. Ojedinělou událost způsobilo nedorozumění autora s americkým vydavatelem. Český nakladatel si knihu přečetl dříve a dohodl se s Fulghumem na vydání. Robert Fulghum proslul již svojí prvotinou s názvem Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Fulghumovy knihy byly přeloženy do 27 jazyků a vyšly 103 zemích.

Japonské Expo skončilo a s ním i česká zahrada hudby

V Japonsku po půl roce skončila Světová výstava Expo 2005. Navštívilo ji 22 milionů lidí ze 124 zemí. Českou Zahradu fantazie a hudby vidělo skoro 1,7 milionu návštěvníků, mezi nimiž byl i korunní princ Naruhito. Zájem návštěvníků o český pavilon překonal očekávání. Původně se počítalo s osmi tisíci lidmi denně, avšak od dubna přicházelo každý den deset až čtrnáct tisíc lidí. Mottem Expa byla moudrost přírody a ČR si zvolila jedno z podtémat, a to umění života. Dřevěný pavilon České republiky plnily zvuky, jež vyluzovali s pomocí exponátů sami návštěvníci. K dispozici měli vodní varhany, kamenné cimbály i trubky, které vydávaly zvuk zvonů. ČR v době konání výstavy uspořádala v Japonsku také několik doprovodných akcí, na nichž přestavila českou hudbu, výtvarné umění i film. "Česká republika přicházela s mottem velká příležitost pro malou zemi. Jsem přesvědčen, že jsme tuto příležitost beze zbytku využili," sdělil podle své manažerky Martiny Hončikové generální komisař české účasti v Japonsku Vladimír Darjanin.

Vinobraní na Karlštejně zažilo rekordní účast přes 20.000 lidí

Milovníci vína i burčáku se sešli o víkendu na devátém ročníku Karlštejnského vinobraní. Letošní účast na akci spojené i s řadou koncertů a šermířských i tanečních vystoupení byla rekordní. Za dva dny sem odhadem přišlo více než 20.000 lidí, zatímco loni jich bylo 13.000 až 15.000. K bohaté účasti přispělo mimořádně pěkné počasí a zřejmě také účast hostů z Itálie, Německa a Francie, kteří se v dobových kostýmech zúčastnili i královského průvodu. Jeho součástí byla i velbloudice a rytíři na koních. Podle karlštejnského starosty Miroslava Ureše je příliš velká účast lidí ale také na škodu, protože v úzké obci se průvod mezi množstvím lidí doslova ztrácel. Dvoudenní akcí ožilo jak centrum obce, tak podhradí i nádvoří hradu. Především na náměstí pod Karlštejnem mohli návštěvníci sledovat řadu hudebních vystoupení, kejklíře, žongléry a komedianty. Dočkali se i představení dvorních fakírů, mágů a kouzelníků. U mostu v blízkosti řeky Berounky mohli lidé rovněž sledovat královský rytířský souboj v podání skupiny Traken.

Sparta po 24 letech prohrála doma s Baníkem 0:2

Fotbalisté Sparty ani v sedmém kole nevybočili z podzimního trápení a prohráli na svém hřišti s Ostravou 0:2. První zápas po nuceném odchodu bývalého kapitána Karla Poborského se jim příliš nepovedl a na vedoucí Liberec už ztrácejí devět bodů. Baník rozhárané situace v soupeřově týmu využil a už za 31 minut vedl 2:0. Blažka, který si místo Poborského natáhl kapitánskou pásku, nejprve nadvakrát překonal Papadopulos a pak se trefil Racko, hrající svůj první ligový zápas. Sparta se pak zlepšila, měla i šance, ale výborného Rašku nepřekonala. V hektickém závěru oba týmy dohrávaly v deseti po vyloučení Slepičky a Čoupka. Část fanoušků Sparty dorazila na Letnou v černém, fanoušci během zápasu hlasitě požadovali odvolání trenéra Hřebíka i šéfa klubu Křetínského. Do Prahy na utkání se Spartou dorazila i zhruba tisícovka fanoušků ostravského Baníku. Po celou cestu z nádraží na Letnou a zpět je doprovázeli policejní těžkooděnci. Policie se obávala střetů mezi příznivci obou týmů, nakonec ale k žádným srážkám nedošlo. Fanoušci Baníku odjeli nočním speciálně vypraveným vlakem zpět do Ostravy.

Sparťané požádali Hřebíka o setrvání, novým kapitánem je Sivok

Fotbalisté Sparty Praha se rozhodli, že nástupcem Karla Poborského ve funkci kapitána se stane dvaadvacetiletý Tomáš Sivok. Ten krátce po svém jmenování potvrdil zákulisní informace, že už po sobotním utkání hráči požádali trenéra Jaroslava Hřebíka, aby nerezignoval. "Jsme jednotní, což dokazuje i fakt, že jsme v sobotu po prohraném utkání požádali trenéra, aby v této těžké situaci neodstupoval a zůstal u týmu. Jsme rádi, že naše přání nakonec respektoval," uvedl Sivok. Volba nového kapitána se uskutečnila i proto, že hráči hodlají uklidnit současnou rozjitřenou atmosféru na Letné, která vznikla okolo trenéra Jaroslava Hřebíka a po čtvrtečním vyhazovu Karla Poborského. Ten v pátek odešel hostovat do Českých Budějovic. Hráči ve společném prohlášení pro média uvedli, že za svým bývalým kapitánem stojí, ale současně prý jejich podporu má i trenér Hřebík. Nový letenský kapitán Sivok je podobně jako jeho předchůdce Poborský odchovancem jihočeského fotbalu. Do Sparty přišel z Českých Budějovic před třemi lety a v lize má přes své mládí odehráno už 79 prvoligových zápasů.

Koukalová vyhrála tenisový turnaj WTA ve slovinské Portoroži

Česká tenistka Klára Koukalová vyhrála turnaj ve slovinské Portoroži. Ve finále porazila domácí Katarinu Srebotnikovou 6:2, 4:6 a 6:3 a po červnovém triumfu v nizozemském Hertogenboschi se na okruhu WTA radovala z druhého titulu v kariéře. Třiadvacetiletá Koukalová byla v Portoroži čtvrtou nasazenou a s finálovou soupeřkou měla před nedělním duelem vyrovnanou bilanci. Na tvrdém povrchu Srebotnikové v první sadě dovolila jen dvě hry, ale soupeřka se ve druhém setu vzchopila. V úvodu rozhodujícího setu prohrávala Koukalová 0:2, ale vývoj zápasu otočila a vyhrála. Odnesla si navíc 22.000 dolarů z celkové dotace 140.000 a připsala si 95 bodů do světového žebříčku.

Berdych zajistil tenistům naději na udržení mezi elitou

Tomáš Berdych dal českým tenistům naději na udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Domácí jednička v neděli s vypětím všech sil porazila na liberecké antuce Nicolase Kiefera v pěti setech 6:7, 6:3, 2:6, 6:4, 7:5 a o rozhodující bod budou hrát Tomáš Zíb s Tommym Haasem. V pátečních dvouhrách nejdříve Berdych porazil Tommyho Haase 3:2 na sety, když odvrátil tři mečboly. Pak ale Zíb nestačil na Kiefera a ve vyrovnané sobotní čtyřhře prohráli při své daviscupové premiéře specialisté František Čermák s Leošem Friedlem s Haasem a Alexandrem Waskem 2:3 na sety.

Cyklistka Kozlíková se z nizozemské stáje vrací do Čech

Po roce stráveném v profesionální nizozemské stáji Buitenpoort/Flexpoint se nejúspěšnější česká cyklistka Lada Kozlíková vrací do Čech. Pětadvacetiletá silničářka i dráhařka sice dostala nabídku na prodloužení smlouvy, ale nepřijala ji a bude hlavní hvězdou armádního klubu Dukla Praha. Kozlíková vybojovala v červenci stříbro na evropském šampionátu dráhařů ve stíhačském omniu. V sezoně odjela přes osmdesát závodů a pro únavu z náročného programu se vzdala účasti na mistrovství světa v Madridu. "Chci se především prosazovat na mistrovství světa, mistrovství Evropy a olympijských hrách. Na to se nejlépe připravím v domácím celku," řekla Kozlíková. "Rok strávený v nizozemském celku byla pro mě dobrá zkušenost, měla jsem závodní program jako dosud nikdy, ale musela jsem hájit především zájmy stáje," dodala. Vedle Kozlíkové budou v celku Dukly pro elitní kategorii Martina Růžičková, závodnice do 23 let Jarmila Machačová, Klára Šintáková a juniorka Andrea Chlumská. Předseda dráhové komise Českého svazu cyklistiky a šéftrenér Dukly Praha Jan Kopač prohlásil, že vytvoření ženského celku je projekt zaměřený na olympijské hry 2008 v Pekingu. "Chceme našim nejlepším cyklistkám zabezpečit ty nejlepší podmínky pro přípravu," řekl Kopač.

V roce 2006 by se měl opět jet Závod míru

Po roční přestávce by se v roce 2006 měl opět jet cyklistický Závod míru. Etapy 58. ročníku by měly vést po silnicích České republiky, Německa a nově i Rakouska, které nahradí tradiční pořadatele z Polska. Uvedl to místopředseda Českého cyklistického svazu Čestmír Kalaš. Závod by se měl jet v termínu od 27. května do 3. června. Startovat se bude v České republice, dvě až tři etapy poté povedou po silnicích v Německu. Další etapy zavedou jezdce přes jih Čech do Rakouska a cíl bude v Salcburku, kde se v září uskuteční světový šampionát. Letos se Závod míru z ekonomických důvodů nekonal.

A jaké bude počasí?

Noc bude téměř jasná, teploty 9 až 5 stupňů. Během dne slunečno, s teplotami 19 až 23 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha