Zprávy

ČR kvůli teroristickým útokům v Londýně posiluje policejní hlídky

Česká republika kvůli teroristickým útokům v Británii od čtvrtka posílí policejní hlídky. Větší počet policistů bude v metru, na důležitých dopravních uzlech, železnici, u obchodních domů, na letišti, u elektráren a u dalších strategických budov. Pod větší ochranou bude také Rádio Svobodná Evropa. Součástí policejních opatření jsou také přísnější pohraniční kontroly na všech hraničních přechodech. Úroveň bezpečnostních opatření bude taková, jakou Česko přijalo po teroristických útocích v Madridu v březnu 2004. Informoval o tom ministr vnitra František Bublan. Později ale dodal, že nemá informace o tom, že by útoky hrozily i Česku. V odpoledních hodinách zasedali šéfové českých zpravodajských služeb a police, aby vyhodnotili situaci a přijali nezbytná opatření. Podle mluvčí vlády Lucie Orgoníkové zřídilo ministerstvo zahraničních věcí krizovou linku, kde se čeští občané mohou dozvědět bližší informace o svých blízkých v Británii. Volat mohou na číslo: 224182308.

Předseda vlády Jiří Paroubek uvedl, že vláda ČR odsuzuje barbarský teroristický útok vůči civilnímu obyvatelstvu Londýna. Britům také kabinet vyjádřil soustrast. Podle prezidenta Václava Klause je "šokující, že se teroristické akce dostanou na evropský kontinent, že se dostanou do Velké Británie". Hrad vydává prohlášení, v němž vyslovuje solidaritu. "Píši dopis premiérovi Blairovi. Je to šokující událost," řekl prezident v reakci na teroristický útok. Předseda Senátu Přemysl Sobotka tragédii v Londýně označil za "naprosto děsivou". Znovu se podle něho ukazuje to, že úsilí o zničení teroristických organizací je správné a musí pokračovat. Ani předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek si nemyslí, že by Česko ustupovalo ze svého postoje. "Původci (teroristických) činů jsou naším společným nepřítelem a je to náš společný zápas," řekl Zaorálek.

BIS: Republice nehrozí nebezpečí teroristického útoku

Bezpečnostní informační služba nemá žádné signály o tom, že by České republice hrozilo bezprostřední nebezpečí teroristického útoku. V reakci na útoky v Londýně to řekl její mluvčí Jan Šubert. "Kdyby události v Londýně nějak zvyšovaly riziko i ČR, tak mohu s naprostou jistotou říci, že by nás britští partneři okamžitě informovali. To se ale nestalo," řekl Šubert. Podle něj je již současný režim, v jakém služba pracuje, nastaven na vysoký stupeň bezpečnosti. Přesto po událostech v Londýně vedení BIS zdůraznilo svým zaměstnancům, aby věnovali pozornost i nejmenším detailům, které spolu na první pohled zdánlivě nesouvisí, a aby nevznikaly prodlevy při předávání informací.

Britové a Irové v Praze odsoudili útoky v Londýně

Teroristické útoky v Londýně sjednotily Iry a Brity, kteří jsou nyní v Praze. Ti na televizních obrazovkách pražských restaurací sledovali s napětím zpravodajství z ostrovní metropole, většina z nich dávala najevo své rozčarování a odsuzovala útoky. "To nevadí, že jsem Ir, takové útoky na bezbranné lidi nemohu schvalovat," řekl Terry z Dublinu. "Když je napadený Londýn, mohlo by jednou bohužel být napadeno i Irsko," dodal. "Je mi smutno, doufám, že jsou mí přátelé v pořádku, pocházím totiž z londýnského East Endu," řekl Angličan Tim, který přijel do Prahy navštívit své známé. "Metro v Londýně využívám skoro každý den, nikdy jsem v něm neměl strach," poukázal na bombové exploze v londýnském metru. "To, co se stalo dnes v Londýně, je tragédie, po New Yorku a Madridu byl na řadě Londýn," řekla anglická studentka Lucy. Připomněla tím předchozí ataky islámských teroristů na Světové obchodní centrum v roce 2001 a španělskou metropoli v roce 2004. "Pevně doufám, že v Praze nic takového nehrozí," dodala.

Ministr Svoboda musel nouzově přistát v Mauretánii

Návštěva českého ministra zahraničí Cyrila Svobody v Latinské Americe je ve skluzu. Ke zpoždění došlo kvůli poruše vládního letounu, který musel ve středu nouzově přistát v mauretánské metropoli Nuakšottu. Stroj Tu-154 měl závadu na jednom ze tří hydraulických systémů. Letadlo nyní čeká na náhradní díly z ČR. Na pomoc měl kolem čtvrtečního poledne odletět z Prahy náhradní letoun CL-601 Challenger s týmem techniků, musel ale před startem ještě čekat na vyřízení diplomatických povolení. Podle původního cestovního plánu měl být Svoboda tou dobou už ve městě Recife v Brazílii a chystat se na odlet do Kolumbie, kde jej čeká prezident Álvaro Uribe. Šlo také o zásadní část návštěvy pro českou podnikatelskou delegaci, která měla dojednávat potenciální zbrojní zakázky a společný podnik na těžbu uhlí, na něž je Kolumbie bohatá. České politiky při jejich cestách do zahraničí v poslední době provázejí problémy s letouny opakovaně. Na začátku června uvízl ministr Svoboda v černohorské Podgorici kvůli poruše stroje An-26 z české takzvané vládní letky. V dubnu musel hodinu po startu neplánově přistát v Mnichově armádní challenger s prezidentem Václavem Klausem, který letěl do Říma na pohřeb papeže. Dvakrát měl letos potíže s letadly také ministr obrany Karel Kühnl. V březnu se muselo kvůli technické závadě vrátit letadlo Tu-154, v němž cestoval do Izraele. V polovině června strávil Kühnl neplánovaně noc v afghánském Fajzábádu poté, co tureckému letadlu typu Herkules prasklo při přistávacím manévru na dráze z ocelových plátů kolo.

Benešová uznala, že výrokem o uplácení novinářů pochybila

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová uznala, že výrokem o uplácení reportéra televize Nova pochybila. "Uznávám, že to je moje chyba, že jsem měla být ostražitější," řekla. Svou chybu ale nepovažuje za tak zásadní, aby rezignovala. Benešová podle Novy tuto soukromou televizi obvinila, že její zpravodaj vzal od mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna úplatek za to, že ve svém vysílání uměle vyvolal spor mezi odstupujícím žalobcem Radkem Ondrušem a Nejvyšším státním zastupitelstvím. Ondruš Nově řekl, že kromě ovlivňování trestních řízení a kriminalizování určitých skupin lidí nabíralo Nejvyšší státní zastupitelství do řad státních zástupců nekompetentní lidi. Prý mezi nimi byli i ti, kteří se za minulého režimu podíleli na zavírání disidentů. Ministr spravedlnosti Pavel Němec po vyjádření Benešové řekl, že by měla své tvrzení buď dokázat, nebo odejít. Němec chce údajně již příští týden začít s prověrkou státních zástupců. V otevřený spor mezi ministerstvem spravedlnosti a nejvyšším státním zastupitelstvím vyústila kauza s katarským princem Hámidem bin Abdal Sáním, jenž byl v Česku odsouzen za sex s nezletilými ke dvěma a půl roku vězení. Němec nařídil začátkem dubna vydat člena katarské královské rodiny do jeho vlasti. Proti se postavila řada soudců i státních zástupců. Benešová dokonce dala pokyn policii, aby ministrův postup v případu prověřila.

Česko by mělo euroústavu ratifikovat do konce roku 2007

Česká republika by se měla k evropské ústavě vyjádřit do konce roku 2007. Na podmínkách ratifikace se kabinet dohodl na svém čtvrtečním zasedání. Premiér Jiří Paroubek také oznámil, že přijal nabídku prezidenta Václava Klause uspořádat politickou debatu o EU. Do dvou týdnů mají ministři jednat o materiálu k informační kampani. Debatu s veřejností kabinet zahájí zřejmě těsně po letních prázdninách. Podle premiéra je cílem kampaně, aby se lidé dozvěděli co nejvíce o EU, o Schengenském procesu, o měnové unii a podobně. Oficiálně ještě nepadlo rozhodnutí, zda se v Česku bude o euroústavě hlasovat v referendu nebo v parlamentu. ČSSD již před několika dny prohlásila, že bude prosazovat referendum nejpozději v první polovině roku 2007. Socialisté přitom původně chtěli uspořádat plebiscit příští rok současně s volbami. Poté, co euroústavu odmítli Francouzi a Nizozemci, a po nedávném summitu EU se však situace změnila. ODS už nechce o ústavě hlasovat vůbec, považuje ji za mrtvý dokument. Zatímco ještě před odmítnutím euroústavy ve Francii a Nizozemí kabinet na kampaň vyčlenil pro letošní rok 80 milionů korun, nyní by údajně mohlo stačit 40 až 60 milionů korun.

EK opět vyzvala ČR, aby zajistila průhlednost finančních vztahů

Evropská komise už podruhé upozornila Českou republiku, že nemá průhledné finanční vztahy. Varovala ji, že pokud do dvou měsíců nevyhoví jejím požadavkům, předá stížnost Evropskému soudnímu dvoru. ČR měla směrnice převést do domácího práva v okamžiku vstupu do EU, tedy loni v květnu. Tyto směrnice nařizují, že ve finančních vztazích mezi veřejnými úřady a veřejnými podniky musí fungovat dvojí oddělené účetnictví pro obchodní činnost a činnost související s poskytováním veřejných služeb. Vztahuje se také na soukromé podniky, které na základě smluv poskytují služby obecného zájmu a zároveň provádějí běžné obchodní operace. Státy mají povinnost vést evidenci o těchto transakcích a na požádání ji předložit Evropské komisi. Komise adresovala podobná varování Rakousku a Švédsku, které už mají čtyřletý skluz.

Ministerstvo financí opustí přes dvě stovky úředníků

Ministerstvo financí propustí do konce příštího roku 252 ze 1473 úředníků. Zároveň sníží počet odborů o devět na 40 útvarů. Asi 170 zaměstnanců odejde ještě v letošním roce. Zeštíhlení je důsledkem auditu, který si nechal od poradenské společnosti Deloitte vypracovat ministr Bohuslav Sobotka. Nová jednodušší struktura ministerstva bude nastavena od 1. října. Platy úředníků, kteří ministerstvo opustí, se z poloviny přerozdělí mezi zbývající zaměstnance. Resort plánuje především zvýšit podporu jejich vzdělávání a profesního rozvoje. Ke konci příštího roku by se měli s prací na ministerstvu rozloučit poslední přebyteční zaměstnanci a počet pracovníků by se měl snížit na finálních 1221. Ambicí Sobotky bylo původně připravit pilotní audit, který by poté následovaly audity na dalších ministerstvech a jiných státních úřadech. Proti auditům se však postavil nový premiér Jiří Paroubek. Ve státní sféře nyní pracuje asi 450 tisíc lidí, což je podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu asi o 100.000 zaměstnanců více než před deseti lety. Podle vládního plánu měly loni všechny státní úřady snížit počet úředníků o dvě procenta. Nařízení nesplnila ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí, Národní bezpečnostní úřad, Ústavní soud, Akademie věd a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Vláda bude mít moderní způsob utajovaného spojení

Kabinet ve čtvrtek odsouhlasil moderní způsob předávání utajovaných informací mezi úřadem vlády a vládními institucemi. Ministři schválili analýzu pilotního projektu, který byl ale podle ministra vnitra Františka Bublana spuštěn už v dubnu. Celý projekt by měl být hotov do konce roku 2007. Cena vládního utajovaného spojení bude poloviční, než se původně předpokládalo. O projektu nového systému za zhruba 205 milionů jednala vláda loni v únoru. kabinetu ho předložil tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross. U současného projektu se podařilo snížit cenu proto, že se kabinet přiklonil k nejlevnější variantě. Ta spočívá v omezeném výběru institucí, které budou systém využívat. Podle ministra Bublana půjde o systémy dva: Vega T na stupeň tajné a Vega D na stupeň důvěrné. První bude mít omezený okruh uživatelů. Bude do něj patřit ministerstvo obrany, vnitra a zpravodajské služby. Druhý stupeň budou moci využívat všechna ministerstva a další úřady podle výběru. Nynější utajované spojení je už zastaralé a nesplňuje požadavky Evropské unie, Evropského policejního úřadu (Europolu) ani NATO. Zastaralost systému se projevila v roce 2003 při společném krizovém cvičení NATO. "Ta síť už byla natolik přetížená, že se stávalo to, že telefon vypadával, nebo se nepodařilo utajované spojení uskutečnit," uvedl ministr. Změna systému spočívá především v tom, že umožní digitální přenos dat.

ČR a Rakousko společně proti zločincům

Česká republika s Rakouskem podepíší v polovině července novou smlouvu o policejní spolupráci. Jejím cílem má být podle ministerstva vnitra především posílení společného boje se závažnou trestnou činností. Dokument ve čtvrtek projednala česká vláda. Nová smlouva umožní přímý kontakt mezi bezpečnostními složkami obou států. Vedle spolupráce na celostátní úrovni předpokládá i přímou spolupráci v příhraničních oblastech. Dohoda se netýká jen policie, ale i celních orgánů. Dokument obsahuje nové prvky jako pronásledování pachatelů i přes hranice obou států, pronásledování lidí vyhýbajících se hraniční nebo policejní a celní kontrole v blízkosti hranic a smíšené hlídky na hranicích. V současnosti spolupráci obou zemí v této oblasti upravuje podle ministerstva zastaralá a současným potřebám nevyhovující dohoda, kterou v roce 1988 podepsaly vlády Československé socialistické republiky a Rakouska.

Do Prahy dorazil nový německý velvyslanec

Novým německým velvyslancem v České republice se stane dosavadní náměstek velvyslance na německé ambasádě v Paříži Helmut Elfenkämper. Podle mluvčí německé ambasády v Praze Petry Dachtlerové je v hlavním městě ČR už od pondělí. Mluvčí ale upozornila, že Elfenkämper, který v čele diplomatické mise nahradí dosavadního velvyslance Michaela Libala, ještě není oficiálně v úřadu, protože musí předat pověřovací listinu prezidentovi Václavu Klausovi. Termín předání pověřovací listiny nového velvyslance zatím nebyl stanoven. Velvyslanectví přechodně vede chargé d'affairs Konrad Scharinger, neboť čtyřiašedesátiletý Libal, který působil v Praze od srpna 2001, už odjel zpět do Německa a odchází do důchodu.

V Brně by mělo vzniknout mezinárodní centrum klinického výzkumu

Mezinárodní centrum klinického výzkumu by mělo vzniknout v Brně. Počítá s ním Národní inovační politika do roku 2010, kterou podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna vláda schválila tento čtvrtek. "Je to velmi unikátní projekt, který má v podstatě evropský charakter," řekl vicepremiér po zasedání kabinetu ke klinickému centru. Nejde přitom o zahraniční investici, centrum vybuduje na své náklady Česká republika. Centrum bude spolupracovat s evropskými i americkými partnery a zahraničními farmaceutickými firmami. Národní inovační politika je soubor opatření, který má zajistit přenášení výsledků výzkumu a vývoje do praxe. Součástí dokumentu je podle Jahna rovněž růst veřejných výdajů na výzkum a vývoj do doku 2010 na jedno procento hrubého domácího produktu, zjednodušení systému poskytování těchto dotací, ale také větší podpora studiu technických a matematických oborů na vysokých školách a mobilitě mladých vědců. Tato politika by měla podpořit růst HDP v České republice.

Více než polovina Čechů podporuje rozvoj jaderné energetiky

Rozvoj jaderné energetiky v České republice podporuje 54 procent občanů. Vyplynulo to z letošního jarního průzkumu společnosti STEM. Přestože mají zastánci využití jaderné energie v populaci stále nadpoloviční převahu, v porovnání s rokem 2000, kdy byl spuštěn Temelín, jich výrazně ubylo. Tehdy souhlasilo s rozvojem jaderné energetiky v České republice 63 procent lidí. Na jihu Čech, tedy v okolí temelínské elektrárny, je pro rozvoj jaderné energetiky dlouhodobě téměř polovina obyvatel, letos 48 procent. Temelínská elektrárna je přitom podle více než dvou třetin české veřejnosti srovnatelná s moderními jadernými elektrárnami ve světě. O tom je přesvědčeno i 69 procent obyvatel jižních Čech, kde Temelín stojí. Toto přesvědčení se dlouhodobě příliš nemění. O bezpečnosti Temelína je přesvědčeno 58 procent obyvatel z okolí elektrárny. Důvěra v její bezpečnost se přitom od jejího spuštění na konci roku 2000 mírně zvyšuje. Tehdy bylo o bezpečnosti Temelína přesvědčeno 54 procent lidí z jeho okolí.

Zemřel bývalý český letec RAF generál František Elston

Ve věku 83 let zemřel tuto středu v pražské Ústřední vojenské nemocnici veterán a bývalý pilot 313. československé stíhací perutě ve Velké Británii generál František Elston. Do Velké Británie se Elston dostal již v roce 1938 společně se skupinou tzv. Wintonových dětí. Po vypuknutí války se dobrovolně přihlásil do britského královského vojenského letectva (RAF). V říjnu 1943 utrpěl při požáru cvičného letounu mnohačetná poranění a popáleniny. Po řadě operací se vrátil do služby a stal se stíhacím pilotem. Po válce Elston v Praze studoval zubní lékařství. Po únoru roku 1948 se vrátil do Británie, kde v posledních letech působil jako předseda Svazu letců svobodného Československa. Byl nositelem medaile Za chrabrost, medaile Za zásluhy II. stupně, medaile Československé armády v zahraničí a řady zahraničních vyznamenání.

Na chorvatských hranicích vzniknou dlouhé kolony

České ministerstvo zahraničí varuje občany, kteří míří na dovolenou do Chorvatska, že v pátek budou na chorvatských hranicích pravděpodobně vznikat dlouhé kolony aut a dopravní zácpy. Formou tzv. bílé stávky totiž chtějí protestovat chorvatští celníci. Stávka podle sdělení odborů celní správy Chorvatské republiky potrvá od 08:00 do 22:00 SELČ. Při bílé stávce pracují její účastníci horlivěji než obvykle. Pracovníci chorvatské celní správy na chorvatských hraničních přechodech nepřeruší svou činnost a budou každé vozidlo detailně kontrolovat.

U Vranovské přehrady se konají mše pod širým nebem

Po celou dobu letních prázdnin mohou rekreanti z okolí Vranovské přehrady na Znojemsku pravidelně navštěvovat katolické bohoslužby sloužené pod širým nebem. Až do konce srpna se konají každé pondělí od 19:30 na přehradní pláži u mostu přes Švýcarské údolí. Podle kněze Marka Dudy je to způsob, jak vyjít vstříc věřícím turistům, ale i lidem, kteří jinak do kostela nechodí. Myšlenka pořádat o prázdninách netradiční mše, a duchovně tak oslovit rekreanty z kempů je stará asi osm let, poznamenal Duda. První ročníky se konaly v prostorách plážového kinosálu, později církevní obřad hostila tamní loď. Za deště se církevní obřad přesouvá do kinosálu. Mše v přírodě láká rekreanty stejně jako obyvatele okolních vesnic. "Někteří lidé mi řekli, že na mši zajdou jednou za rok a že to je právě mše na Vranovské přehradě," poznamenal kněz. Hojně podle něj bohoslužbu navštěvují i věřící z okolních vesnic, pro něž je netradiční bohoslužba vítanou změnu.

Pražský hrad vystaví české moderní umění

Výstava děl Miloslava Chlupáče v Letohrádku královny Anny zahájí v pátek cyklus českého figurativního sochařství 20. století, který připravila Správa Pražského hradu. Jde o jediný projekt, který v sídle prezidenta republiky letos zastupuje moderní umění. Podle dřívějšího vyjádření správy totiž na Hradě není místo na experimenty. "Jsem rád, že vystavuji právě v prostorách Letohrádku královny Anny," řekl Chlupáč, který se v tvorbě soustředí na zobrazení lidské postavy. Umělec se narodil v roce 1920 a v 60. letech patřil k zakladatelům Bloku tvůrčích skupin, jenž byl protiváhou oficiálního Svazu československých umělců. Předloni Správa Pražského hradu pořádala 11 výstav, loni 16 a letos jich je ještě o dvě více. Další výstavou cyklu českého figurativního sochařství 20. století budou sochy Ladislava Zívra (1909-1980). Zívrova výstava je plánována na konec letošního roku.

České basketbalistky porazily na ME dvacítek Turecko 71:53

České basketbalistky porazily na mistrovství Evropy hráček do dvaceti let v Brně Turecko 71:53. Zajistily si tak účast v bojích o deváté až dvanácté místo. Po prohře s Ruskem musely české basketbalistky porazit Turecko minimálně desetibodovým rozdílem, aby se vyhnuly sobotnímu utkání o záchranu v A skupině. Desetibodový náskok sice získal český tým už po první čtvrtině, houževnaté turecké basketbalistky ale definitivně zlomil až výborný výkon v závěrečných pěti minutách. Nejlepší střelkyní českého týmu byla Johnová s 26 body.

Akrobatický skokan Valenta po zranění znovu trénuje

Skoro stovku jednoduchých salt do vody už má za sebou Aleš Valenta. Akrobatický skokan na lyžích se po zranění a odstranění výrůstku na krční páteři vrátil po dvouměsíční pauze na můstek a zahájil přípravu na olympijskou sezonu. V únoru ho čeká v Turíně obhajoba zlata ze Salt Lake City a Valenta tvrdí, že při optimální variantě skočí dva pětivrutové skoky. První pokus po operaci absolvoval Valenta před týdnem ve svém Acrobat Parku ve Štítech. Se zdravotními problémy se potýkal od prosincového přípravného kempu v Americe. Kvůli vyhřezlé plotýnce špatně ovládal nohu a vše se zhoršilo dopadem na rovinu při v únorovém tréninku na mistrovství světa ve finské Ruce. Následné vyšetření odhalilo výrůstek na krční páteři, který tlačil na míchu. Ten lékaři v dubnu odstranili a obratle zpevnili titanovou destičkou. "Všechno špatné je k něčemu dobré," poukázal Valenta na fakt, že kdyby se na výrůstek nepřišlo, mohl by skončit na invalidním vozíku. Po dvouměsíčním léčení má ale velký skluz v přípravě na olympiádu. Vynechá kvůli tomu v září zahajovací závody Světového poháru v Austrálii. I přes výpadek v tréninku však chce na OH jako první akrobat v jednom závodě předvést dva skoky s pěti vruty. Chtěl by v ideální situaci předvést variantu ze Salt Lake City a Ledový dech, který zatím na sněhu neskočil.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude oblačno s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky. Teploty 15 až 19 stupňů, na horách kolem 13.

Tolik zprávy Radia Praha