Zprávy čtvrtek, 01. června 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Praha podle prezidenta Havla přinese zasedání finančníků atmosféru porozumění

Praha je svou pradávnou tradicí dialogu a úvah o budoucnosti lidstva předurčena pro to, aby podzimnímu jednání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) vdechla atmosféru porozumění, diskuse, společných úvah vedených společnou starostí o budoucnost světa. Prohlásil to prezident Václav Havel po středečním setkání s prezidentem SB Jamesem Wolfensohnem. Václav Havel chce k vytvoření této atmosféry přispět tím, že před zasedáním světových finančníků uspořádá na Pražském hradě a v jeho zahradách "komorní setkání" zastánců a odpůrců globalizace. Prezident Světové banky Havlovu myšlenku přivítal. "Jsem nadšen myšlenkou zorganizovat před zasedáním tuto komorní událost v duchu porozumění, konzultace a diskuse, nikoliv konfrontace," řekl Wolfensohn. "Diskutujme, neházejme jen nadávky zpoza barikád," uvedl po následném jednání s ministrem financí Pavlem Mertlíkem s tím, že s většinou demonstrantů lze hovořit.

Světová banka uvažuje podle předsedy senátního ústavně-právního výboru Jiřího Vyvadila o tom, že by České republice udělila grant na vypracování zcela nového zákona o konkursu a vyrovnání. Vyvadil to řekl po schůzce se zástupci Světové banky, kteří se podle něj v Senátu zajímali o obsah nedávno přijaté novely jmenovaného zákona.

Ministr Kavan bude iniciovat i ve vládě dialog s odpůrci globalizace Vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan podpořil prohlášení prezidenta Václava Havla, který by v době pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky uvítal pokojné demonstrace a je připraven přijmout i zástupce demonstrantů. Kavan vítá dialog s představiteli nevládních organizací, ekologických aktivistů a dalších lidí, kteří mají o problematiku globalizace zájem. "Já sám i ve vládě se budu snažit iniciovat diskuse s těmito lidmi v souladu s aktivitami pana prezidenta Havla," řekl. Kavan přislíbil, že bude ochoten podělit se o "některé konkrétní aktivity" týkající se stavu přípravy těchto akcí. "Já proti pokojným demonstracím nic nemám," doplnil.

Starosta City podpoří spolupráci KCP s britským regulátorem trhu

Starosta londýnské finanční čtvrti City Clive Martin se svým pracovním týmem se setkal s vedoucími představiteli Komise pro cenné papíry (KCP) a Burzy cenných papírů Praha. Martin přislíbil komisi podporu v její snaze více rozšířit a prohloubit spolupráci s britským regulátorem kapitálového trhu, uvedla pro ČTK mluvčí KCP Radka Procházková. Burza považuje návštěvu Martina za další z kroků do Evropy. "Na kapitálovém trhu dochází k velice rychlé akceleraci akvizic. Proto je důležité, aby Praha byla součástí těchto procesů," připomněl na setkání s novináři místopředseda Burzovní komory George Jedlička. Návštěva Martina byla o to aktuálnější, že zástupci pražské a londýnské burzy podepsali před dvěma týdny memorandum o spolupráci.

Václav Havel se podrobí operaci

Prezident Václav Havel by měl o víkendu nastoupit do střešovické nemocnice v Praze, kde se zřejmě v pondělí podrobí operaci břišní kýly. "Doufám, že se vrátím z nemocnice zdráv a svěží a jako švihák," řekl Havel po setkání s prezidentem Světové banky Jamesem Wolfensohnem. Nebudou-li chystanou operaci provázet komplikace, měl by si prezident v nemocnici poležet asi dva týdny, řekl ČTK Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík. Havla trápí břišní kýla jako pozůstatek z operací tlustého střeva již druhým rokem. Odstranění kýly, při němž by měl být prezident v celkové narkóze, bude přítomen i rakouský chirurg Ernst Bodner, jenž provedl obě náročné operace tlustého střeva. V dubnu to byly dva roky, co prezidentovi v rakouském Innsbrucku operoval prasklé střevo a za několik měsíců mu v Praze odstranil umělý střevní vývod.

Vláda schválila Národní program přípravy ČR na členství v EU Vláda schválila aktualizovaný Národní program přípravy České republiky na členství v Evropské unii a vyslovila rovněž souhlas s dodatkem ke kapitole pozičního dokumentu Životní prostředí. ČTK to během schůze vlády řekl její mluvčí Libor Rouček. Ve shodě s cíli definovanými v dokumentu Přístupové partnerství nenastaly podle Roučka v aktualizované verzi Národního programu proti předchozím rokům podstatné změny. V souvislosti s dodatkem ke kapitole Životní prostředí pozičního dokumentu kabinet ministrům životního prostředí a zemědělství uložil upravit návrh zákona o vodách tak, aby polovina poplatků za odběr podzemních vod byla odváděna do státního rozpočtu a polovina ministerstvu životního prostředí, dodal mluvčí. Národní program přípravy na vstup do Evropské unie shrnuje úkoly, které musí země před vstupem do unie vykonat, aby například dosáhla slučitelnosti s jejími právními normami a splnila podmínky pro zapojení do vnitřního trhu EU a pro fungování institucí nezbytných k vynucování práva.

Občané České republiky nebudou od 1. ledna příštího roku potřebovat k otevření bankovního účtu v zahraničí povolení České národní banky. Nařízení, které povede k dalšímu uvolnění pohybu kapitálu, schválila vláda. "Povinnost získat devizové povolení od České národní banky bude zrušena, v platnosti však nadále zůstane oznamovací povinnost," uvedl mluvčí ČNB Milan Tománek s tím, že jde o opatření v rámci harmonizace s legislativou Evropské unie a o splnění závazku vyplývajícího z členství České republiky v OECD. Cílem postupného odstraňování omezujících podmínek v tzv. devizovém zákoně je vytvoření podmínek pro přijetí společné evropské měny.

Kabinet také rozhodl o zvýšení minimální měsíční mzdy z dosavadních 4000 na 4500 korun. Hodinová mzda se zvyšuje z nynějších 22,30 na 25 korun. Motivem vládního rozhodnutí je podle mluvčího Roučka dovršení snahy sociálnědemokratické vlády postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby převýšila úroveň životního minima samostatně žijící dospělé osoby.

Vláda se rovněž rozhodla zrušit Koordinační a analytickou skupinu vládního Výboru pro ochranu ekonomických zájmů. Uvedená skupina byla vytvořena v souvislosti s protikorupční akci Čisté ruce, která byla v roce 1998 jedním z hlavních bodů programu sociální demokracie před volbami do Poslanecké sněmovny.

Ministru zahraničí Janu Kavanovi se ve vládě podařilo prosadit vypovězení dílčích bezvízových dohod s Čínou. Kavan řekl novinářům, že kabinet schválil jeho návrh na vypovězení dohody z roku 1956, která zaváděla bezvízový styk pro držitele diplomatických, služebních a zvláštních pasů. Dodal, že ministři souhlasili i s návrhem na sjednání dohody s Čínou o bezvízovém styku pro držitele diplomatických pasů. Opatření má vyrovnat postavení českých a čínských obchodníků. Čeští podnikatelé totiž přístup ke zvláštním pasům nemají a víza víza na cestu do Číny potřebují.

Ministři vzali na vědomí účetní závěrku a výroční zprávu Fondu národního majetku (FNM) za loňský rok. Hospodaření FNM skončilo v loňském roce přebytkem 2,3 miliardy korun, když příjmy činily 28,3 miliardy korun a výdaje 26,0 miliardy korun. Od zahájení privatizace v roce 1991 tak fond vykazuje celkový přebytek 10,4 miliardy korun z velké privatizace. Účetní závěrka byla auditorem schválena bez výhrad.

Vláda jmenovala s účinností od 1. června letošního rok dva vládní zmocněnce pro řešení problémů spojených s revitalizací regionů Severozápad a Ostravsko. "Každý úřad bude stát pět miliónů korun ročně," řekl na tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit. Zmocněncem Ostravského regionu byl jmenován expert na geologické průzkumy Vítězslav Zamarský a zmocněncem pro severozápadní Čechy přednosta Územního odboru ministerstva životního prostředí v Chomutově František Hrubeš.

Již během června by mělá začít fungovat nová internetová stránka s údaji o vyhlašování veřejných zakázek. Vláda totiž schválila návrh nařízení o centrální adrese této stránky. Správcem stránky bude Česká pošta, provozní řád adresy bude schvalovat Úřad pro státní informační systém.

Archivní sbírky Historica Třeboň prohlásila vláda na návrh ministra vnitra Stanislava Grosse národní kulturní památkou. Archivní sbírku tvoří 8020 významných dokumentů z let 1216 až 1659. Tento unikátní soubor je jedním z nejvýznamnější pramenů k politickým, kulturním, právním a církevním dějinám zemí Koruny české a dalších středoevropských států. Třeboňská sbírka je podle archivářů mimo jiné jedinečným souborem dokladů o významných jihočeských šlechtických rodech a klášterech a o jejich hospodářské činnosti - dokumentuje darování a převody majetku, pozůstalosti a podobně.

Estonský prezident převzal pamětní medaili Univerzity Karlovy

Pamětní medaili Univerzity Karlovy (UK) převzal ve Vlasteneckém sále Karolina estonský prezident Lennart Meri, který je v České republice od pondělka na oficiální státní návštěvě. Rektor UK Ivan Wilhelm při této slavnostní příležitosti zdůraznil, že medaile je nejen výrazem úcty k prezidentovi, ale i k estonskému lidu. Estonský státník na závěr slavnostního shromáždění přednesl projev na téma Evropská identita v budoucnosti. Zaměřil se v něm zejména na problémy a společné znaky, které spojují Estonsko a Českou republiku usilující o vstup do Evropské unie. Po slavnostním přijetí na akademické půdě odletěl estonský host s doprovodem do jižních Čech.

Při návštěvě výcvikové základny mírových sil v Českém Krumlově estonský prezident Lennart Meri uvedl, že Estonsko by přivítalo, kdyby Česká republika vyslala učitele i studenty do nové estonské vysoké vojenské školy (Defense College) v univerzitním městě Tartu. "Na této škole studují vojáci Estonska, Lotyšska a Litvy i příslušníci armád členských i přidružených států NATO. Zkušenosti české armády z působení jejích jednotek v zahraničních misích mohou pomoci k dalšímu prohloubení spolupráce armád Česka a Estonska," vysvětlil Meri. Konstatoval přitom, že politická spolupráce obou zemí je vynikající ve všech oblastech včetně bezpečnostní.

Íránsko-česká jednání

O politických, ekonomických a kulturních tématech ve vzájemných vztazích jednal po dva dny v Íránu náměstek českého ministra zahraničí Hynek Kmoníček s íránskými představiteli. Jak ČTK informovalo české ministerstvo zahraničí, Kmoníček se setkal s íránským ministrem zahraničí Kamálem Charrazím a s kolegy z ministerstev důlního průmyslu a metalurgie a zahraničí. Tématem jednání byla i otázka vysílání pražské redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Íránu, ke kterému íránská strana vyjádřila svou přetrvávající nespokojenost. Podle komuniké ministerstva zahraničí ČR se ale obě strany přesto soustředily na "pozitivní kroky do budoucnosti vzájemných vztahů". Dubnový český zákaz plánované dodávky pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru byl při rozhovorech vyhodnocen jako okrajová záležitost "v celém komplexu vzájemně provázaných česko-íránských politických a ekonomických kontaktů".

Vyjednávači o odškodnění jsou nespokojeni s postojem Německa Vyjednávači pěti zemí střední a východní Evropy na společné schůzce ve Varšavě vyjádřili nespokojenost s kroky Německa při přípravě odškodnění pro lidi, kteří byli za druhé světové války postiženi nuceným pracovním nasazením. Německem provedené změny návrhu zákona, podle něhož se odškodnění bude řídit, údajně nevzaly v úvahu hlavní připomínky těchto států a směřují ke zpomalení výplat. ČTK o tom informoval vyjednávač za českou stranu Jiří Šitler. Dosavadní vývoj vyjednávání ale podle něj dává naději, že první výplaty bývalým nuceně nasazeným v Německu i v Rakousku by se mohly uskutečnit ještě do konce tohoto roku.

Evropské dráhy musejí projít liberalizací a změnit řízení Umožnění rovného přístupu na železniční dopravní cestu, změna řízení a modernizace infrastruktury jsou hlavními podmínkami uplatnění železnice v evropském dopravním systému. Na tiskové konferenci po skončení 84. zasedání rady ministrů Evropské konference ministrů dopravy (CEMT) to uvedla komisařka EU pro dopravu Loyola di Palacio. Železniční doprava je přitom podle komisařky nejlepším nástrojem pro zachování trvale udržitelného rozvoje. Podíl železnice na evropském přepravním trhu v posledních třech desetiletích trvale klesá a loni v EU představoval pouze 8,5 procenta objemu nákladní přepravy. Důvodem je snižující se konkurenceschopnost vůči silniční dopravě, která více vyhovuje potřebám klientů. Růst objemu dopravy v dalších 15 až 20 letech odhadla komisařka na 30 procent. Dvoudenního zasedání CEMT se zúčastnilo přes 30 ministrů dopravy a dalších 220 delegátů z více než 40 zemí.

Moldavský ministr dopravy byl v Praze přepaden a okraden Moldavský ministr dopravy Afanasie Smochin, který přijel počátkem týdne do Prahy na zasedání Rady ministrů Evropské konference ministrů dopravy (CEMT), byl v pondělí večer zbit a okraden neznámými útočníky. Informovala o tom česká soukromá televize Nova, které incident potvrdil český ministr dopravy Jaromír Schling. Moldavského ministra s jeho náměstkem přepadl podle Novy gang rusky hovořících mužů v Celetné ulici. Pětačtyřicetiletého ministra obstoupilo šest ozbrojených mužů, přiložili mu nůž ke krku a chtěli po něm peníze. Člen moldavské vlády se s nimi odmítl bavit, a tak ho útočníci srazili k zemi, zbili a vzali mu 800 dolarů, uvedla Nova. Ministrův náměstek poté vydal útočníkům své peníze, v přepočtu 22.000 korun, dobrovolně, dodala televize.

Pro pomoc vězeňství je nezbytné změnit trestní politiku Česká republika se nepotýká s nedostatkem věznic, ale nadbytkem vězňů. Soudci totiž stále radši posílají lidi do vězení, než by využívali jiné možnosti potrestání. Řekl to Jan Jařab z vládního odboru pro lidská práva. Naplněnost věznic přitom podle něj kolísá mezi 120 a 140 procenty a podmínky v nich vedly k lednovým vzpourám vězňů. "Za posledních sedm let stoupl počet vězňů z 8000 na 16.000," varoval Jařab. V počtu vězňů na 100 tisíc obyvatel je Česko vysoko nad evropským průměrem. Jařab uvedl, že zatímco v Nizozemí připadá na 100 tisíc obyvatel 75 vězňů, v Británii 120 a na Slovensku 123, v Česku je to 224 vězňů. Řešením je podle něj změna trestní politiky tak, aby více využívala alternativní tresty, mimosoudní narovnání mezi pachatelem a obětí nebo podmíněné propuštění s dohledem, tento institut ale české právo zatím nezná.

Hlavním tématem dne bez tabáku bylo zanechání kouření Zanechání kouření jako hlavní téma Světového dne bez tabáku je krokem k podstatnému snížení zdravotních rizik kuřáků a tím i k celosvětovému zlepšení zdraví. ČTK to řekl ředitel Státního zdravotního ústavu Jaroslav Kříž. Den bez tabáku, který letos připadl na středu, vyhlásila Světová zdravotnická organizace. "Tabák prokazatelně způsobuje kolem pětadvaceti život ohrožujících nemocí, jimž se lze zanecháním kouření mnohdy zcela vyhnout a v některých případech alespoň oddálit jejich nástup či zmírnit průběh," řekl Kříž. Připomněl, že podle studií si až 80 procent kuřáků přeje s kouřením přestat a jedna třetina se o to již nejméně třikrát vážně pokoušela. "Kdyby i jen zlomek z dnešní 1,1 miliardy kuřáků na celém světě byl schopen s kouřením skončit, přineslo by to dlouhodobě obrovský zdravotní a ekonomický prospěch. Vyzýváme vlády, komunity všeho druhu, organizace, školy, rodiny a jedince, aby pomohli současným kuřákům zbavit se jejich návyku, spojeného se závislostí a zdravotní újmou," dodal Jaroslav Kříž.

Středa na Pražském jaru

Dlouho dopředu byl vyprodán podvečerní koncert festivalu Pražské jaro, při němž zpíval v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje ruské ortodoxní zpěvy basista Milan Bürger s Pražským smíšeným sborem. Program pravoslavné hudby doplnil přednes úryvků z Proglasu - veršovaných staroslověnských předmluv k evangeliím, jež vytvořili Konstantin a Metoděj, kteří přišli roku 863 na Moravu z Byzance jako křesťanští misionáři.

Pražské symfoniky, kteří letos zahajovali festival Pražské jaro s Petrem Altrichterem, dirigoval na festivalu Jiří Bělohlávek, jejich někdejší šéfdirigent. Jako vrcholnou skladbu večera ve Smetanově síni zařadil Vokální symfonii Vladimíra Sommera. Dílo s literární inspirací a hlubokým poselstvím, v kterém se uplatnil recitací herec Jan Tříska a zpěvem Pražský filharmonický sbor s Jindřiškou Rainerovou, je v nepočetném odkazu skladatele nejzávažnější skladbou. Sólistou 2. houslového koncertu Bohuslava Martinů byl František Novotný. Bělohlávek, šéfdirigent Pražské komorní filharmonie a hlavní hostující dirigent opery Národního divadla a londýnského orchestru BBC, obdržel loni za nahrávání a propagaci děl Martinů zlatou desku.

Lollobrigida dostala Cenu města Zlína a slíbila, že se vrátí Cenu města Zlína za celoživotní přínos světové kinematografii převzala na zlínské radnici italská filmová hvězda Gina Lollobrigida, která je hostem 40. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Třiasedmdesátiletou herečku v kostýmu pastelové barvy, ve kterém absolvovala i přijetí u prezidenta Václava Havla, přivezl bílý Rolls Royce z roku 1967. Herečku překvapily ve zlínské obřadní síni pětileté děti ve valašských krojích ze souboru Zobáček. Předvedly pásmo lidových tanečků. Malý Vojta dostal od Italky pusu, a ostatní děti mu to viditelně záviděly. "Přijeďte k nám příští rok," pozval hvězdu náměstek primátora Otakar Kanta. Ta řekla, že uvažuje o výstavě svých fotografií při příštím filmovém svátku ve Zlíně.

V pražském Národním divadle byla odhalena busta Huga Haase

Busta velikána českého divadla Huga Haase byla odhalena ve foyer u první galerie historické budovy Národního divadla v Praze. Stalo se tak v roce stého výročí narození tohoto vynikajícího a hluboce lidského umělce. Hugo Haas (1900 - 1968) byl členem české první scény od roku 1930 do roku 1939, kdy byl z rasových důvodů propuštěn. Zároveň s odchodem Národního divadla odešel i ze země. Emigroval do USA, kde se prosadil jako herec i režisér. Po válce ho však Národní divadlo k návratu nevyzvalo, a tak Prahu navštívil až v roce 1963, kdy působil v Rakousku. Zemřel v roce 1968 ve Vídni.

Hledači štěchovického pokladu Mužík a Gaensel budou spolupracovat Na společném postupu se dohodly obě skupiny hledačů takzvaného štěchovického pokladu Helmuta Gaensela a Josefa Mužíka. "Práce na odkrytí úkrytu a vyzdvižení beden ukrytých esesmany na konci druhé světové války na území Hradišťka začínají okamžitě," sdělil ČTK Josef Mužík. Dodal, že po deseti letech usilovné práce byly vytipovány tři lokality, kde by se úkryty měly nacházet. "V poslední době vázly veškeré práce na nedostatku finančních prostředků. Po podpisu smluv byly i tyto nedostatky vyřešeny," uvedl Mužík. Upřesnil, že tři milióny korun na vyhloubení šachty a vyzvednutí beden jim poskytl sponzor z Nizozemska, který už dříve finančně podporoval aktivity Helmuta Gaensela. Oba dosavadní rivalové, kteří už do hledání unikátních nacistických archiválií a cenností investovali milióny korun, v březnu uvedli, že poklad se nachází v lokalitě na Medníku v okrese Praha-západ.

Ze sportu:

Druhé místo vybojoval český cyklista Ján Svorada v sedmnácté etapě Giro d'Italia a potřetí v letošním ročníku vystoupil na stupně vítězů. V dosavadním průběhu závodu jednu etapu vyhrál a jednou skončil rovněž druhý.

V posledním přípravném utkání před důležitým soubojem v play off o postup na mistrovství světa 2001 proti Portugalsku zvítězili čeští házenkáři v Mladé Boleslavi nad Islandem 29:20.

Blízko definitivního stvrzení kontraktu se zástupci nováčka příštího ročníku NHL, týmu Columbus Blue Jackets, je útočník pražské Sparty a hokejové reprezentace David Výborný. Pětadvacetileté pravé křídlo, o které měly zájem i Phoenix a New York Islanders, čeká prý už jen na originál roční smlouvy s možností další jednoleté opce.

Zlatý medailista z olympijských her v Mexiku 1968 ve sportovní střelbě Jan Kůrka byl na ministerstvu obrany povýšen do hodnosti plukovníka a zároveň převzal od ministra Vladimíra Vetchého záslužný kříž 3. stupně. V pondělí sedmapadesátiletý Kůrka byl takto oceněn u příležitosti svého plánovaného odchodu ze služeb Armády České republiky.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno, zejména v severní polovině území až oblačno. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.