Zprávy čtvrtek, 01. dubna 1999

A nyní podrobně:

Václav Havel je zklamán neúspěchem ruské diplomacie v Bělehradu

Prezident republiky Václav Havel je zklamán neúspěchem úterní mise ruské diplomacie v Bělehradu, kde Jevgenij Primakov nepřesvědčil jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, aby zastavil násilí v Kosovu. "Já jsem osobně doufal, že se možná k tomu Miloševič uvolí," řekl prezident ve středu v živém vysílání Českého rozhlasu. Přesto je ale přesvědčen, že Moskva by mohla významnou měrou přispět k řešení kosovské krize. "Zda ji Rusko využije a zda vůbec ještě má nějaký vliv na Miloševiče a na tamní situaci, to samozřejmě nevím," dodal prezident k názoru, že bez Ruska se zřejmě nepodaří dosáhnout trvalejšího řešení v Kosovu.

Konflikt v jugoslávské provincii Kosovo otevírá podle prezidenta Havla prostor pro reformy OSN a strategické koncepce Severoatlantické aliance. NATO musí vyřešit, zda bude mít oprávnění zasahovat i mimo členské státy, a to bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, řekl Havel ve stejném pořadu. Podle něj se OSN musí stát organizací "obyvatel této planety a ne klubem vlád" a jeho Rada bezpečnosti už nemůže být "reliktem poválečných poměrů".

ČR zvažuje rychlejší vyslání vojenské polní nemocnice na Balkán

Česká republika podle ministra obrany Vladimíra Vetchého uvažuje o tom, že urychlí vyslání své vojenské polní nemocnice na Balkán. Podle Vetchého by nemocnice mohla být využita v rámci humanitární pomoci kosovským uprchlíkům. Vetchý zároveň zdůraznil, že vyslání polní nemocnice je vázáno na rozhodování v rámci Severoatlantické aliance.

KDU-ČSL je pro urychlené vyslání vojenské nemocnice do Makedonie

KDU-ČSL vyzvala vládu, aby vzhledem k utrpení uprchlíků z Kosova urychleně vytvořila nutné podmínky pro vyslání vojenské nemocnice do Makedonie bez ohledu na zahájení ověřovací mise. Ta se uskuteční, pokud jugoslávský prezident Slobodan Miloševič přistoupí na podepsání mírové dohody. Jak uvedl předseda KDU-ČSL Jan Kasal, vláda by měla požádat v tomto smyslu parlament o vyslovení souhlasu s okamžitým vysláním nemocnice.

Podle Karla Kovandy chybí explicitní podpora postupu NATO ze strany ČR

Spojenci sdružení v NATO se podivují reakcím některých představitelů České republiky na leteckou operaci NATO proti JSR a v kuloárech se pozastavují nad vládním prohlášením k této akci. ČTK to potvrdil velvyslanec ČR při NATO Karel Kovanda. "NATO se na stanoviska některých našich představitelů dívá s rozpaky a určitým nepochopením. Chybí explicitní podpora postupu aliance z řad českých představitelů - se světlou výjimkou pana prezidenta Havla a pana ministra Kavana," dodal.

Ministr obrany Lotyšska hovořil v ČR o mírové operaci v Kosovu

Lotyšsko je připraveno zúčastnit se případné mírové operace v Kosovu. Prohlásil to ministr obrany Girts Kristovskis, který zahájil návštěvu České republiky. Vzhledem k velikosti své armády by Lotyši mohli nabídnout vojáky do praporu jiné země. Mohly by to být jednotky zvláštního určení, ženijní jednotky či vojenská policie, upřesnil Kristovskis po jednání se svým protějškem Vladimírem Vetchým. Při setkání se hovořilo také o spolupráci mezi armádami obou zemí. Česká delegace ujistila lotyšské partnery, že naše republika je připravena poskytnout Lotyšsku zkušenosti se začlěňováním do aliance v úrovni exekutivní a parlamentní.

Nadace Člověk v tísni posílá do Albánie kamión s pomocí

Humanitární zásilku s pomocí kosovským uprchlíkům vypraví počátkem příštího týdne Nadace Člověk v tísni při České televizi ve spolupráci s Českou katolickou charitou. Kamión naložený potravinami, hygienickými potřebami, léky, přikrývkami a ošacením odjede do oblasti Bajram Curi v severní Albánii. Právě tam totiž proudí nejvíce uprchlíků z Kosova. Pomoc je financována z peněz shromážděných na kontě SOS Kosovo a je určena především dětem.

ČR má podle Pavla Teličky šanci, že letošní posudek EK bude příznivější

Letošní hodnotící zpráva Evropské komise vyzní pro Českou republiku možná lépe než ta předešlá. Při středeční schůzce to prezidentu Václavu Havlovi řekl hlavní vyjednavač pro vstup do Unie Pavel Telička. Podle něj však existují nadále rezervy a zpoždění - skluzy jsou ale dohnatelné. Telička jako naše plus jmenoval zlepšení v bankovním sektoru, podle Havla je naopak třeba urychlit legislativní proces, restrukturalizaci průmyslu a privatizaci bank.

Prezident Havel podporuje Prodiho kandidaturu do čela EK

Rozhodnutí nejvyšších představitelů Evropské unie jmenovat šéfem Evropské komise bývalého italského premiéra Romana Prodiho podporuje stejně jako většina českých politiků také prezident Václav Havel. Potvrdil to ve středu jeho mluvčí Ladislav Špaček. Spokojenost s výběrem kandidáta do čela EK vyjádřil i hlavní vyjednavač pro vstup ČR do Evropské unie Pavel Telička.

Z jednání vlády

Vláda rozhodla o vzniku a. s. Revitalizační při Konsolidační bance jako realizátoru programu revitalizace českého průmyslu. Program má do 14 dnů dopracovat komise pod vedením ministra financí Ivo Svobody. Členy komise budou i místopředseda vlády Pavel Mertlík, ministři pro místní rozvoj Jaromír Císař, spravedlnosti Otakar Motejl a průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Vládní kabinet neschválil novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která by omezila pravomoc ministerstva životního prostředí povolovat stavby v chráněných krajinných oblastech a národních parcích. Nyní se v chráněných územích nesmí stavět, a to ani silnice nebo dálnice. Vláda dále vzala na vědomí program podpory domácích subdodavatelů pro zahraniční investory v ČR. "Má zvýšit konkurenční schopnost českých subdodavatelů," řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Reakce na usnesení vlády o revitalizaci průmyslu

Odklad revitalizace českých podniků přijímají ekonomové s nevolí. Sloučení Mertlíkovy a Grégrovy varianty, o které se zřejmě vláda snaží, považují za téměř nemožné. Základní rozdíly Mertlíkova proti Grégrovu programu jsou v tom, že Mertlík nechce, aby se do programu přihlašoval současný management, ale věřitelé, tedy komerční banky. Prosazuje také, aby program řídili specialisté, nikoli úředníci. Zatímco Grégr chtěl revitalizovaný podnik vrátit původním majitelům, Mertlíkova verze počítá s tím, že podnik bude následně nabídnut strategickým partnerům k odkoupení jako celek nebo jeho akcie budou prodány na burze.

Pokud už existuje plán revitalizace českých podniků, lepší variantou by podle exministra financí Ivana Pilipa rozhodně byla verze, kterou předložil místopředseda vlády Pavel Mertlík. Pilip ve středu řekl, že plán sice není zcela nelegitimní, ale z čistě ekonomického hlediska má obecně pochybnosti o takovýchto speciálních programech.

Sněmovna učinila první krok ke zrušení monopolu na povinné ručení

Poslanecká sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila vládní návrh na zrušení dosavadního monopolu České pojišťovny na poskytování povinného ručení. Návrh zákona o pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla předpokládá, že od roku 2000 by tuto službu mohly poskytovat i ostatní pojišťovací ústavy.

Poslanci také podpořili vládní návrh zákona o nouzových zásobách ropy. Předloha chce doplnit stávající zásoby ropy tak, aby v případě ropné krize disponovala ČR zásobou rovnající se průměrné spotřebě za tři měsíce.

Týž den sněmovna po několikahodinové rozpravě podpořila další projednávání poslaneckého návrhu zákona, který má dát homosexuálním párům možnost právně upravit svůj vztah smlouvou o partnerském soužití. Zákonem se budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory. Návrh zákona má dát homosexuálním párům možnost právně upravit svůj vztah smlouvou o partnerském soužití. Taková smlouva by měla mít stejné právní důsledky jako manželství.

Poslancům za ODS a KSČM se nepodařilo zablokovat další parlamentní projednávání vládního návrhu zákona o státním občanství některých bývalých československých státních občanů, který se snaží zmírnit následky křivd z let 1948 až 1989. Zákonodárci ČSSD, KDU-ČSL, Unie svobody a jedinci z ODS totiž odmítli na rozdíl od členů KSČM a většiny poslanců ODS návrh komunistů vrátit předlohu vládě k přepracování. Návrhem zákona se tak budou v dalších týdnech zabývat sněmovní výbory. Místopředseda vlády Pavel Rychetský 'ČSSD) uvedl, že předloha je adresována českým krajanům žijícím v zahraničí a všem osobám, jež kdykoliv v minulosti byly československými státními občany a toto občanství pozbyly v době od 25.února 1948 do 28.března 1990. Navržený zákon by měl odstranit mimo jiné problémy zákona z roku 1990, který novelizoval předpisy o nabývání a pozbývání státního občanství. Tento zákon se totiž nevztahoval na ty bývalé občany, kteří naturalizací nabyli státní občanství USA a podle Úmluvy o naturalizaci z roku 1928 původní občanství ztratili. Platnost smlouvy skončila v srpnu 1997.

Prezident Havel podepsal novelu zákona o loteriích a jiných podobných hrách

Prezident Václav Havel ve středu podepsal novelu zákona o loteriích a jiných podobných hrách, odstraňující diskriminaci zahraničních firem, které dosud nesměly v České republice provozovat takzvané spotřebitelské hry. ČTK o tom informoval mluvčí prezidenta republiky Ladislav Špaček. Zákonodárci novelou omezili celkovou roční výši výher ze spotřebitelských soutěží pořádaných jednou společností na 200.000 korun. Hodnota jedné výhry navíc nesmí překročit 20.000 korun.

Čtyřkoalice jednala s kardinálem Vlkem o vztahu státu a církví

O řešení vztahu státu a církví jednali ve středu v pražském Arcibiskupském paláci předsedové stran čtyřkoalice s katolickým primasem kardinálem Miloslavem Vlkem. Obě strany se dohodly na tom, že by bylo vhodné v podobných informativních schůzkách pokračovat. Čtyřkoalice, která chce být alternativou pro příští volby, je přesvědčena, že vztah státu a církví potřebuje koncepční, systémové řešení.

Premiér Zeman informoval Petra Nečase o Růžkově kandidatuře na šéfa BIS

O novém řediteli BIS je pravděpodobně rozhodnuto. Premiér Miloš Zeman předal předsedovi sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petru Nečasovi dopis, ve kterém zmiňuje šéfa Vojenského obranného zpravodajství Jiřího Růžka jako kandidáta na funkci ředitele Bezpečnostní informační služby. O termínu jednání výboru o Růžkově nominaci ale zatím Nečas nerozhodl.

Albánec, který zastřelil svého krajana, je ve vazbě

Muž obviněný z pondělní vraždy na náměstí Míru je ve vazbě. Policie zatím tají totožnost sedmatřicetiletého Albánce z bývalé Jugoslávie, který po demonstraci za Kosovo zastřelil svého krajana. Politický motiv jeho činu ale vylučuje. Mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová nepotvrdila informace některých médií, že zastřelený muž se stal obětí klasické "krevní msty". Naznačila, že s vraždou ani nesouvisí fakt, že pachatel byl podnikatelem. Podle některých informací hodlá policie Albánce vyslechnout ve čtvrtek.

Pražské zastupitelství dostalo od Baštovy skupiny 27 oznámení

Už 27 trestních oznámení dostalo Městské státní zastupitelství v Praze od vládní analitické skupiny ministra Bašty, která má na starosti akci Čisté ruce. Mezi případy, na něž upozornila Baštova komise, jsou i takové, kterými se již dříve začaly zabývat orgány činné v trestním řízení, například podezření z vytunelování společnosti H-systém. Další trestní oznámení se týká i pražských Čokoládoven, jejichž privatizace bývá spojována s bývalým předsedou Fondu národního majetku Tomášem Ježkem. Část oznámení Baštovy komise se vztahuje k privatizaci dalších pražských podniků, jako je Kovoslužba či Mototechna.

ÚDV: Štrougalovi za špatné informování o Černobylu nehrozí postih

Za špatné informování o černobylské havárii v roce 1986 nehrozí tehdejšímu předsedovi vlády Lubomíru Štrougalovi postih. Po pěti letech uzavřel tento a další podobné případy Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu s tím, že byl promlčen a vztahuje se na něj amnestie z roku 1990. V souvislosti s havárií v černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině podali občané trestní oznámení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení spáchaného z nedbalosti. Tehdejší vrcholní státní představitelé měli lepšími informacemi obyvatelstvu zaručit, aby se mohlo účinně chránit před následky radioaktivního záření.

ČSMNP nemůže kvůli fúzi podat stížnost k Ústavnímu soudu

Český svaz malých nezávislých pivovarů se nemůže obrátit na Ústavní soud ČR ve věci fúze akciových společností Plzeňský Prazdroj a Pivovar Radegast, protože není účastníkem řízení o této fúzi. Zpravodaji ČTK to ve středu řekl prezident ČSMNP Stanislav Bernard. Podle jeho slov svaz v současné době provádí právní rozklad rozhodnutí o fúzi a zhruba do 14 dní by měl přijmout rozhodnutí o dalších právních krocích proti této fúzi.

IVVM: Převažuje pozitivní předpověď vývoje k demokracii v ČR

Téměř dvě pětiny občanů jsou přesvědčeny o nezadržitelnosti vývoje České republiky k demokracii. 13 procent lidí si naopak myslí, že je ještě možný obrat situace pokojnou cestou. Násilný zvrat předpokládá 5 procent obyvatel. Z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění dále vyplývá, že 27 procentům dotázaných není další vývoj jasný a zbytek respondentů se nedokázal k dané otázce vyjádřit. S porovnáním z podobným průzkumem z loňského září a prosince roku 1996 nenastala žádná změna.

Zemřel významný medailér a sochař Václav Adolf Kovanič

Ve věku nedožitých osmaosmdesáti let zemřel v neděli v Kyjově na Hodonínsku významný český medailér a sochař Václav Adolf Kovanič. Z jeho vzešlo přes 300 podobizen osobností kulturního, vědeckého a politického života. Za stěžejní považují znalci Kovaničovy medaile a medailóny, na nichž jsou zachyceni například Tomáš Garrigue Masaryk, Ema Destinnová, Jaroslav Hašek či Eliška Krásnohorská.

Vojenské historické muzeum otevře výstavu mučících nástrojů

Unikátní kolekce popravčích mečů, železných panen, palečnic, gilotin a dalších mučících a popravčích nástrojů bude od soboty k vidění ve Vojenském historickém muzeu ve Schwarzenberském paláci na Pražském hradě. Výstava zahrnující mučící nástroje od středověku do poloviny 19.století už s velkým úspěchem proputovala Itálii, Španělsko a Portugalsko, soubor byl vystaven také v Argentině, v Mexiku, na Kubě a v Japonsku.

Sport

V prvním semifinálovém utkání hokejové extraligy zvítězil obhájce titulu ze Vsetína nad pražskou Spartou až v prodloužení 2:1.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.