Zprávy čtvrtek, 02. listopadu 2000

Josef Kubeczka

Vláda schválila dlouho očekávaný zákon o státní službě

Dlouho očekávaný zákon o státní službě, který upravuje právní poměry služby státních zaměstnanců, schválila vláda. Během jednání kabinetu to řekl jeho mluvčí Libor Rouček. "Státní zaměstnanci by se měli stát zaměstnanci České republiky a jako takoví podléhat jednotnému a ucelenému právnímu režimu," řekl Rouček. Schválení se dočkal i návrh zákona o právech příslušníků národnostních menšin, jehož existenci předpokládá Listina základních práv a svobod. Návrh, který novelizuje řadu zákonů, stanoví, kdo je příslušníkem menšiny, a definuje, co to je národnostní menšina. Zřizuje také vládní Radu pro národnostní menšiny a stanoví podmínky, za jakých se mohou příslušníci menšin podílet na různých správních úrovních na rozhodování o záležitostech spojených s menšinovou problematikou.

Vláda také vzala na vědomí Střednědobý fiskální výhled na období let 2001 až 2003. Materiál předkládá čtyři scénáře dalšího vývoje veřejných rozpočtů v závislosti na rozdílných předpokladech, pokud jde o kroky vlády v oblasti veřejných financí. Tzv. pasívní scénář počítá se zachováním dosavadních rozpočtových trendů a nepředpokládá změny současných výdajových politik. Tzv. úsporný scénář sleduje stejně jako další dva "reformní" scénáře cíl pro rok 2003 v podobě deficitu veřejných rozpočtů bez příjmů z privatizace na úrovni tří procent HDP, jak jej stanoví maastrichtská kritéria EU. Úsporná varianta vývoje se zaměřuje pouze na výdajovou stránku rozpočtů, nepočítá však se strukturálními reformami, ale jen se změnami v oblasti nemandatorních, tedy nepovinných výdajů. Škrty v této oblasti by však musely být tak obrovské, že by ohrožovaly fungování veřejného sektoru, konstatuje zpráva.

Ministři také schválili prodej nejméně 50procentního podílu v budoucí a.s. Transgas současně s celými státními podíly v osmi regionálních distribučních plynárenských firmách. Poradce pro privatizaci by měl kabinet vybrat ještě do konce listopadu, do konce srpna příštího roku by měl poradce vládě předložit jména potencionálních investorů.

Kabinet rovněž schválil návrh ministra zemědělství Jana Fencla na odpuštění 70 procent (resp. 50 procent) z půjček a návratných finančních výpomocí, poskytnutých na rozvoj zemědělské výroby, a odpuštění 40 procent u nezemědělské výroby. Původní hranice představovala u zemědělské výroby 50 procent (resp. 30 procent) a u nezemědělské produkce 20 procent. Vláda zároveň schválila rozložení a odložení splátek půjček a návratných finančních výpomocí z let 1991 až 1995 o další jeden až tři roky.

V rozpočtu chybělo ke konci října 11,3 mld. Kč, méně než v září

Deficit státního rozpočtu se ke konci října letošního roku snížil na 11,3 miliardy korun oproti 17,3 miliardy korun v závěru září. Ve stejném období loňského roku chybělo v rozpočtu 7,4 miliardy korun. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Za celý rok ministerstvo odhaduje, že se schodek státního rozpočtu i při dodržení plánovaných výdajů prohloubí kvůli výpadku na příjmové stránce až o osm miliard korun, a dosáhne tak zhruba 43 miliard korun.

Největší brzdou růstu v ČR je stále finanční sektor

Česká republika v hospodářském růstu stále zaostává za Polskem a Maďarskem. Největším problémem české ekonomiky a hlavní brzdou růstu hrubého domácího produktu zůstává finanční sektor s velkým podílem špatných úvěrů. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel bruselského Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) Daniel Gros. ČR má ekonomický potenciál, aby její HDP v budoucnu rostl přibližně o pět procent jako v Maďarsku a Polsku. Podle Grose je to možné i při udržení současné nízké hladiny inflace, která v ČR v loňském roce činila 2,1 procenta, což je výrazně pod úrovní míry inflace v Maďarsku (10,0 procenta) i Polsku (7,3 procenta).

Ministr Kukan: S Českou republikou máme privilegované vztahy

Šéf slovenské diplomacie Eduard Kukan si pochvaluje, že dva roky spolupráce kabinetu Mikuláše Dzurindy s českou vládou Miloše Zemana přinesly nejen zlepšení oficiálních vztahů mezi Prahou a Bratislavou, ale i usnadnily život občanům na obou stranách hranice. Uvedl například zavedení dvojího občanství pro české Slováky a slovenské Čechy. Kukan to uvedl v rozhovoru pro ČTK, poskytnutém před čtvrteční cestou českého premiéra do Bratislavy, během níž by měla být podepsána dohoda o pohraniční spolupráci.

Václava Klause děsí "evropeizace" problému jaderné elektrárny Temelín

Předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause děsí zbytečná a falešná "evropeizace" problému jaderné elektrárny Temelín, která podle něj vyplývá z jednání premiéra Miloše Zemana a rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela. "Sdělení o tom, že kmotrem jakýchkoli dalších jednání bude evropský komisař Günter Verheugen, je naprosto skandální," řekl Klaus v Brně. Zeman a Schüssel se na svém setkání na zámku v Židlochovicích na Brněnsku dohodli, že Česká republika a Rakousko budou respektovat standardy bezpečnosti jaderné energetiky, které v budoucnu vypracuje skupina pro otázky jaderné energie Evropské komise. Prostředníkem pro další jednání mezi ČR a Rakouskem o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín a jejím vlivu na životní prostředí by se měl v budoucnu stát komisař Evropské unie Günter Verheugen.

Přítomnost Drábové na jednání o Temelínu byla údajně nešťastná

Za velmi nešťastnou považuje bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík při česko-rakouských jednáních o jaderné elektrárně Temelín roli Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a jeho předsedkyně Dany Drábové. Ta se společně s premiérem Milošem Zemanem zúčastnila schůzky s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem. SÚJB tak podle Bursíka přestal být nezávislou institucí.

Hornorakouští politici zklamáni schůzkou Zeman-Schüssel

Hornorakouští představitelé jsou zklamáni výsledkem schůzky šéfů vlád Česka a Rakouska Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela, protože podle jejich názoru v otázce jihočeské jaderné elektrárny Temelín nic nepřinesla. Vyplývá to z informací rakouské agentury APA. Pověřenec Horních Rakous pro příhraniční jaderné elektrárny Radko Pavlovec kritizoval premiéra Zemana, že při jednání se Schüsselem "nedal najevo ani náznak možného kompromisu a plně zastupoval zájmy jaderné lobby".

Podle hornorakouského hejtmana (zemský premiér) Josefa Pühgringera, který další protesty odpůrců elektrárny doporučuje vést "pouze chytře", jednání sice nedospělo k ničemu podstatnému, ale "přece jen určitý dílčí výsledek přineslo". Za částečný úspěch považuje skutečnost, že rakouská delegace dojednala s českou stranou další brzká jednání o temelínské problematice. Prohlásil to pro agenturu APA.

Zklamání nad výsledky setkání předsedů vlád ČR a Rakouska vyjádřili také rakouští Zelení i sociální demokraté (SPÖ). Ekologická mluvčí Zelených Eva Glawischnigová považuje jediný konkrétní výsledek, a to zřízení "žhavé linky" pro lepší informování o případných poruchách během provozu jihočeské elektrárny, za malý pokrok.

Hornorakouští odpůrci Temelína znovu zablokovali hranice

Některé hraniční přechody s Rakouskem dnes opět zablokovali rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín. V osm hodin ráno začaly nepřetržité blokády hraničních přechodů Dolní Dvořiště, Studánky, Přední Výtoň i některých přechodů v Dolních Rakousích. Protestní akce by měly trvat do pondělka. Podle Josefa Pühringera z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí jsou akce povoleny od tamějších úřadů. Rakouští aktivisté přistoupili k opětným blokádám poté, co je neuspokojily výsledky úterního jednání představitelů obou vlád o Temelínu.

Rakouští dopravci protestují proti blokádě přechodů s ČR

Rakouští dopravci kritizují nejnovější iniciativu odpůrců české jaderné elektrárny Temelín, kteří hodlají od čtvrtečního rána až do pondělí blokovat některé hraniční přechody s Českou republikou na protest proti dalšímu provozu jihočeské elektrárny. Blokády jsou obrovský diplomatický skandál právního státu, citovala agentura APA předsedu sdružení dopravců zboží a viceprezidenta hospodářské komory Adolfa Mosera.

Výkon reaktoru prvního bloku Temelína dosáhl již 1,5 procenta

Ve středu ráno ve 04:17 dosáhl výkon reaktoru prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín 1,5 procenta. Výkon reaktoru z 0,001 procenta začal provozní personál zvyšovat po provedení všech přípravných prací ve 03:11. Povolení k přechodu do etapy energetického spouštění (zvyšování výkonu reaktoru) vydal elektrárně Státní úřad pro jadernou bezpečnost v úterý. Do prvního režimu (energetické spouštění) blok přejde po překročení hranice dvou procent výkonu reaktoru. Cílem první podetapy energetického spouštění je bezpečné dovedení bloku na výkon pět procent nominálního a osvojení si normálního provozu v této výkonové úrovni.

Pavel Rychetský chce ještě jako ministr předložit část reformy justice

Tři novely zákonů, s nimiž ve sněmovně neuspěl exministr spravedlnosti Otakar Motejl, hodlá vládě předložit jeho dočasný nástupce Pavel Rychetský ještě předtím, než se v únoru ujme funkce nový ministr spravedlnosti, nynější předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš. Rychetský s ním hovořil v úterý. "Z pověření premiéra jsem oznámil panu doktoru Burešovi, že pan premiér s ním počítá do vlády," řekl ČTK vicepremiér Rychetský, který chce během svého působení na ministerstvu připravit pro jednání vlády pozměněnou verzi zákonů o soudech a soudcích a o kárné odpovědnosti soudců.

Občanská demokratická strana souhlasí s nominací předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše na funkci ministra spravedlnosti. Na tiskové konferenci ve Zlíně to řekl předseda ODS Václav Klaus. Dodal, že ODS v tomto případě nevyužije svého práva veta, které jí vyplývá z opoziční smlouvy. Nové ministerské funkce se však Bureš nemůže ujmout dříve než v únoru; zákon mu totiž ukládá, aby po rezignaci na funkci soudce podstoupil tříměsíční ochrannou lhůtu. Rezignaci předal Bureš prezidentské kanceláři v úterý večer. Premiér teď musí navrhnout prezidentovi, aby Bureše jmenoval ministrem.

Se školskou novelou poslanci počkají na zákon o vzdělávání

Šéf školských odborů Jaroslav Rössler se s předkladateli novely zákona o státní správě a samosprávě ve školství dohodl, že poslanci kontroverzní návrh pozdrží do doby, než sněmovna rozhodne o osudu nového zákona o vzdělávání. Stávková pohotovost, kterou předsednictvo Českomoravského svazu pracovníků školství kvůli poslaneckému návrhu před deseti dny vyhlásilo, trvá. Rössler to ČTK řekl po setkání s předsedou sněmovního školského výboru Petrem Marešem a místopředsedou výboru Waltrem Bartošem. Nový zákon o vzdělávání má být Poslanecké sněmovně předložen nejpozději do konce prosince.

Biskup Cikrle vykonal akt smíření u památníku odsunutých Němců

Akt smíření vykonal brněnský biskup Vojtěch Cikrle u památníku obětí takzvaného Pochodu smrti. Památník nedaleko Pohořelic na Břeclavsku připomíná Němce, kteří zemřeli při odsunu z Brna na přelomu května a června 1945. Biskup připomněl, že dnes jsou všichni, zvláště křesťané, postaveni před úkol být tvůrci pokoje tam, kde v minulosti zuřila nenávist. "O to víc v letošním roce, který církev slaví jako svatý rok, v němž jsme vyzýváni k posvěcování času a uzdravování vzpomínek," řekl asi padesátce přítomných Cikrle.

Katolická církev slaví slavnost Všech svatých od 9. století

Mše v kostele Všech svatých na Pražském hradě připomněla ve středu katolickým věřícím liturgickou slavnost Všech svatých, která se v Římě slaví od 9. století. Vychází z historické události zasvěcení římského Pantheonu - původně pohanského chrámu všech olympských bohů - Panně Marii a všem svatým mučedníkům roku 609. Od 8. století se v Irsku a v Anglii, u Keltů a Franků začal podle České biskupské konference slavit svátek všech svatých, a to nejen mučedníků, 1. listopadu. Datum se ustálilo proto, že u Keltů začínal ten den nový rok. Brzy se nová tradice rozšířila mezi další křesťany. Jde o společnou slavnost lidí, kteří již vstoupili do "nebe", to znamená v katolickém pojetí do stavu svrchovaného a konečného štěstí ve společenství s Bohem.

Pamětní deska Tomáše Garriguea Masaryka na Ukrajině

Pamětní deska Tomáše Garriguea Masaryka byla odhalena v západoukrajinském městě Lvov. "Filosof, sociolog a státní činitel, zakladatel a prezident Československé republiky, velký přítel ukrajinského lidu, člen Vědecké společnosti T. H. Ševčenka," píše se podle agentury Interfax na žulovém podstavci. Deska byla odhalena na lvovské ulici T. G. Masaryka vedle školy, jež je rovněž pojmenována po slavném československém politikovi. Akce se uskutečnila u příležitosti 150. výročí jeho narození.

Kenneth Edwards převzal v Brně medaili Masarykovy univerzity

Velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity v Brně převzal z rukou jejího rektora Jiřího Zlatušky britský prezident Asociace evropských univerzit Kenneth Edwards. "Tuto medaili udělujeme muži, který formuje a propaguje strategie nezbytných změn univerzitního prostředí v evropském měřítku," řekl před udělením medaile prorektor univerzity Jiří Fukač. Dodal, že medaile je zároveň výrazem aktivního vztahu českých univerzit k asociaci reprezentované Edwardsem a symbolem jejich snahy vážně se podílet na formování evropského univerzitního prostoru a započatých historických změnách. Ty spočívají podle vedení Masarykovy univerzity mimo jiné v posunu od elitního k masovému studiu na vysokých školách.

Nečekaný zájem o český pavilón na EXPO 2000

Obavy představitelů české účasti na všeobecné světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru o další osud pavilónu České republiky se možná ukáží jako liché. Na středeční dražbě výstavních stánků sedmi zúčastněných zemí byl o český pavilón až nečekaně velký zájem a z vyvolávací ceny symbolické jedné marky vystoupila nakonec cena až na 650.000 marek. Za tuto částku vydražil pavilón Čech žijící v Německu, jehož jméno si zatím zástupci české účasti nepřejí zveřejňovat. Pozoruhodné přitom je, že česká strana oficiálně pavilón do dražby vůbec nepřihlásila, sdělila ČTK mluvčí české účasti na Expo 2000 Josefine Wallatová. Upozornila zároveň, že zbývá ještě vyjasnit řadu okolností případného prodeje pavilónu, o nichž se bude jednat v nejbližších dnech.

Technické muzeum představuje plakáty od 166 autorů ze 40 zemí

Kolekce 180 plakátů zastupujících tvorbu 166 autorů ze čtyř desítek zemí je představena na výstavě, která začala v Národním technickém muzeu v Praze. Sbírka je majetkem slovenské Oravské galerie v Dolním Kubíně, kde byla letos v létě vystavena poprvé. Reprízu pak měla v září v Brně, kde doprovázela bienále grafického designu. Iniciátorem akce na počest osmdesátin Jana Rajlicha, který založil a byl po tři desetiletí vůdčí osobností brněnského bienále, je slovenský grafik, designér, typograf a publicista Dušan Junek. Obeslal kolegy z celého světa, kteří se přehlídek v Brně pravidelně účastní, a vyzval je k účasti na tomto projektu. Každý z oslovených autorů měl zaslat po jednom plakátu. Sbírka, která vznikla, dokládá, jaké úctě a obdivu se Jan Rajlich v profesionálním světě těší.

Ze sportu:

V dohrávaných utkáních 8. kola první fotbalové ligy zvítězil Jablonec nad Brnem 2:1 a České Budějovice se rozešly s Příbramí nerozhodně 0:0.

Basketbalistky Gambrinusu Brno prohrály v úvodním utkání Evropské ligy ve skupině B s maďarským týmem MiZo Pécs rozdílem sedmi bodů 49:56.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s možností slabých přeháněk. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.