Zprávy čtvrtek, 03. prosince 1998

Nyní podrobněji:

Podle premiéra Miloše Zemana se rekonstrukce vlády nechystá

Premiér Miloš Zeman nepotvrdil spekulace o rekonstrukci kabinetu sociální demokracie a vytvoření většinové koaliční vlády. Pro deník Právo to ve středu připustil místopředseda vlády Pavel Rychetský. Domněnku odmítají i poslanci Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové /KDU-ČSL/, s níž má podle Práva sociální demokracie jednat. Politici ale připouštějí, že menšinová vláda ČSSD zřejmě kvůli stále tíživějšímu stavu hospodářství nevydrží po celé volební období. Rychetský během dne své prohlášení pro deník Právo zmírnil, když uvedl, že alternativa většinové koaliční vlády je téměř nepřijatelná.

Podle analytiků k žádnému rozpadu ekonomiky v roce 1999 nedojde

Analytici reagovali na jiný výrok místopředsedy vlády Pavla Rychetského v deníku Právo, a to, že české ekonomice hrozí v příštím roce prudký pokles a rozpad. Uvedli, že problémy v domácím průmyslu se objevily už dříve. Ani v prvních měsících příštího roku nebudou průmyslové statistiky příliš povzbudivé. Ale slova o riziku rozpadu naší ekonomiky jsou příliš tvrdá a neodpovídají situaci.

Poslanecká sněmovna zamítla novelu zákona o spotřebních daních

Poslanecká sněmovna v opakovaném hlasování zamítla vládní novelu zákona o spotřebních daních. Návrh předpokládal zvýšení daně u benzínu, motorové nafty a cigaret. Státní rozpočet přišel o zhruba šest miliard korun. Poslanci naopak schválili vládní novelu o dani z příjmů, která zkracuje odpisové sazby majetku. Novela, která především posiluje finanční zdroje podnikatelů, by měla snížit celoroční výnos daně o 13,6 miliardy korun.

Sněmovna nepřijala usnesení zavazující vládu, aby začala regulovat činnost zahraničních obchodních řetězců a řešila problémy související s nedostatečnou ochranou českých zemědělců proti nekvalitním a dotovaným dovozům zemědělských výrobků. Okolo projednávání zprávy se ve sněmovně strhla nečekaná diskuse. Členové zemědělského výboru totiž zjistili, že zprávě chybí odhad nákladů opatření směřujících ke zlepšení situace v sektoru a jejich časový harmonogram a navrhli vrátit ji vládě k dopracování.

Poslanecká sněmovna uvolnila z funkce ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny 'VZP) Jiřího Němce. Ten se již koncem října rozhodl rezignovat kvůli svému nesouhlasu s podobou pojistného plánu VZP na rok 1999. O novém šéfovi VZP by zákonodárci mohli jednat nejdříve na své březnové nebo dubnové schůzi, tedy až příští rok.

Stát přijme opatření ke stabilizaci České spořitelny

Vláda České spořitelně /ČS/ pomůže, uvedli po prvním zasedání vládní pracovní skupiny ustavené k řešení situace této banky místopředsedové vlády Pavel Mertlík a Pavel Rychetský. Neupřesnili však, zda půjde o přímou finanční pomoc nebo zda stát uleví ČS od úvěrů. Zatímco ještě za loňský rok vykázala spořitelna čistý zisk 1,203 miliardy korun, letos počátkem listopadu avizovala na rok 1998 sedmimiliardovou ztrátu. Před časem český tisk uvedl, že spořitelna se v minulosti dostala do značných potíží vinou úvěrování krachujících bank. Přidaly se i ztráty z asi sedmimiliardových investic v Rusku a na Ukrajině.

Zvláštní policejní tým vyšetřuje okolnosti voleb v Dubči

Zvláštní policejní tým vyšetřuje okolnosti voleb v Praze - Dubči. Městský soud v pondělí zjistil, že při volbách byly porušeny volební zákony a výsledky zmanipulovány. Někteří voliči například našli v obálkách, které obdrželi ve volební místnosti, již vyplněné hlasovací lístky.

Většina členů okrskových komisí v Dubči tvrdí, že volby proběhly řádně. "Rád bych zdůraznil, že všichni členové volebních komisí, a to včetně dvou budoucích stěžovatelů a iniciátorů trestního oznámení, podepsali zápis o průběhu a výsledku voleb v příslušných volebních okrscích bez jediné námitky," uvedl předseda okrskové komise v Dubči David Vláčil. Poukázal na podivné chování místopředsedy komise Daniela Zahálky, jednoho ze stěžovatelů. "V průběhu voleb mě před celou komisí minimálně třikrát vyzval, abych rozpečetil hlasovací urnu a srovnal tam lístky a zase ji zavřel. Tomuto požadavku jsme nevyhověli," uvedl Vláčil. Kromě toho si měl údajně Zahálka vzít originál sumarizačního archu.

Zastaveno stíhání Karla Vaše pro podíl na odsouzení generála Píky

Vyšetřovatel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) Petr Dyntera musel na popud státních zástupců zastavit z důvodu promlčení trestní stíhání Karla Vaše, proti kterému vznesl obvinění, že se podstatnou měrou podílel na nezákonném odsouzení generála Heliodora Píky k trestu smrti. Premiér Miloš Zeman v pondělí naopak napadl ÚDV, že neplní své základní poslání. "Považuji za neslýchané, že velká část velezrádců a normalizátorů je dosud na svobodě, žije ve velice pohodlných podmínkách a v podstatě nedošlo k žádným konkrétním aktivitám v tomto směru," uvedl premiér.

Po třech týdnech byl v Náměšti obnoven výcvik vojenských pilotů

Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou byl obnoven výcvik armádních pilotů. Ti absolvovali školení a byly provedeny mimořádné prohlídky letadel. Vojenští letci nesměli do vzduchu od 10. listopadu po tragické havárii bitevního vrtulníku Mi-24, který se zřítil na Olomoucku.

Technickými lety zahájili po třítýdenní pauze speciálně vyškolení piloti letový provoz také na 34. základně školního letectva v Pardubicích. Technickým letům, které provádějí nejzkušenější, speciálně připravené a vyškolené posádky, předcházela v Pardubicích rozsáhlá kontrola letecké techniky. Při těchto letech se prověřují všechny provozní schopnosti strojů.

Náčelník generálního štábu České armády Šedivý navštívil Švédsko

Návštěva základny F7 švédských leteckých sil zakončila program delegace České armády pod vedením náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého ve Švédsku. Předvedeny byly i stíhačky JAS 39 Gripen, s nimiž Švédsko konkuruje v soutěži o přezbrojování českých leteckých sil.

ČR se podílí na práci komise o pojistných nárocích z doby holocaustu

Maďarsko a Česko významně podpořily práci Mezinárodní komise o pojistných nárocích z doby holocaustu. Prohlásil to po prvním dni jednání na washingtonské konferenci o majetku obětí holocaustu náměstek ministryně zahraničí USA Stuart Eizenstat. Česká delegace dala k dispozici stručný přehled o životních pojistkách obětí holocaustu v českých zemích, v němž vysvětlila, že za protektorátu zkonfiskovaly pojistky úřady třetí říše.

Zaměstnanci Vinohradské nemocnice nesouhlasí s odvoláním ředitelky

Podle informací ČTK žádají přednostové klinik, primáři oddělení a vrchní sestry pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ministra zdravotnictví Ivana Davida, aby zrušil odvolání Zuzany Roithové z funkce ředitelky. Zároveň od ministra chtějí, aby jim osobně přišel vysvětlit důvody, které ho k odvolání vedly.

Nový prezident ČLK Rath se sejde s ministrem a poslanci

Nový prezident České lékařské komory 'ČLK) David Rath se zřejmě ještě tento týden sejde s ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem. Hovořit by chtěl mimo jiné o možnosti, aby si mohl pacient na lepší péči připlatit, což zákon dosud neumožňuje. Šéf ČLK potvrdil, že souhlasí s návrhem Lékařského odborového klubu 'LOK), v jehož čele od založení stál, aby ministr zintenzívnil kontrolu hospodaření v nemocnicích. Obdobně jako LOK podporuje Rath ministra ve sporu s bývalou ředitelkou pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Zuzanou Roithovou a připomíná, že odvolávání ředitelů nemocnic řízených ministerstvem je v kompetenci ministra.

V malých vesnicích budou zřízeny výdejny léků

Lékaři nemohou v ordinacích vydávat léky pacientům, a tak obyvatelé malých obcí bez lékáren cestovali dosud pro léky do města a při omezování spojů se k léku dostávali dost komplikovaně. Lékárníci nyní vycházejí občanům vstříc a v obcích, kde ordinuje lékař, ale není tam lékárna, si otevírají výdejny léků. Od 1. listopadu jim to umožňuje licenční řád České lékárnické komory.

Zásilka humanitární pomoci z ČR dorazila do Rumunska

Do Rumunska dorazila zásilka humanitární pomoci financované ze zdrojů českého ministerstva zahraničních věcí. Čtyři kamióny naložené stavebním materiálem byly určeny pro župy Piatra Neamtsi, Bacau a Sibiň, zasažené v letošním roce katastrofálními záplavami. Celková hodnota české humanitární pomoci činí čtyři milióny korun.

Prezident odvolal předsedu Úřadu pro hospodářskou soutěž

Prezident Václav Havel odvolal k 11. prosinci 1998 z funkce předsedu Úřadu pro hospodářskou soutěž Stanislava Bělehrádka. Nově zvolený senátor funkci opouští kvůli zákonu o střetu zájmů.

Sdružení nájemníků žádá zastavení plošné deregulace nájemného

Sdružení nájemníků vyzvalo vládu, aby nepřipustila další plošné zvyšování nájemného. Požaduje, aby v místech nad 50.000 obyvatel nebylo nájemné k 1. červenci 1999 zvyšováno vůbec s ohledem na předchozí skokové zvýšení, jemuž neodpovídá nárůst mezd, důchodů ani sociálních dávek. Sdružení žádá rovněž rozšíření rozsahu slev na nájemném.

Tomáš Hornof podal trestní oznámení

Mluvčí Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) Tomáš Hornof podal na ředitele republikového úřadu vyšetřování Zdeňka Pelce trestní oznámení pro urážku mezi vojáky. Hornof tvrdí, že ho Pelc při úterním uvádění nového ředitele ÚDV do úřadu hrubě fyzicky napadl. Naproti tomu Pelc řekl, že mu pouze položil ruku na rameno, čímž chtěl zdůraznit svou žádost, aby s ním šel ven. Rozlobily ho totiž grimasy, kterými prý Hornof doprovodil projev ministra vnitra Václava Grulicha.

Ministr vnitra Hornofa obvinil, že si incident s Pelcem předem připravil. Hornof zase obvinil ministra z neschopnosti dostatečně ovládat své emoce. Zvukový záznam zmíněného incidentu, který má ČTK k dispozici, svědčí o tom, že ministr při konfliktu nakonec téměř křičel a použil hrubé výrazy. Záznam rovněž nasvědčuje tomu, že Pelc zřejmě vůči Hornofovi postupoval poněkud razantněji, než že by mu - jak sám říká - jen položil ruku na rameno. Z nahrávky je totiž patrné množství hlasů, které nad jeho jednáním vyslovují údiv a ostrý nesouhlas. "Požádal jsem je zvýšeným hlasem, aby si na mě laskavě neotvírali hubu," řekl ČTK ministr s tím, že to je jediný "takzvaně neslušný výraz", který použil. Trvá na tom, že viníkem konfliktu je Hornof. Informace, podle kterých usiloval o to, aby uvedenou nahrávku incidentu získal, ministr odmítl.

Ministr Grulich: Mluvčí lživě informoval veřejnost

Ministr vnitra Václav Grulich uvedl na adresu mluvčího Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Tomáše Hornofa další obvinění. V rozhovoru pro deník Právo řekl, že Hornof bude odvolán, protože lživě informoval veřejnost. Podle ministra někteří pracovníci úřadu záměrně rozpoutávají a politizují jím iniciovanou kontrolu v úřadě poté, co vzniklo podezření, že z něho unikají a jsou zneužívány materiály.

Podle senátora Václava Bendy chce ministerstvo vnitra práci Úřadu paralyzovat. "Formálně trvají na zachování jeho existence. Má mu být však odejmuto vyšetřování a předáno na okresní úřady vyšetřování," řekl Mladé frontě Dnes Benda. Řekl, že by na nezákonný postup ministerské kontroly podal žalobu, těžko by však našel někoho, kdo by byl ochotný svědčit.

Ústečtí politici podporují dálnici bez rozdílu politické strany

Ústecký senátor Jaroslav Doubrava 'KSČM) se obrátí s žádostí na své kolegy-senátory z okresů, kterými prochází dálnice Praha - Drážďany, aby se společně zasadili o dokončení této komunikace. Uvedl, že nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva životního prostředí neudělit výjimku pro stavbu dálnice přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Jiná trasa by podle Doubravy znamenala výrazné omezení ekonomických možností celého okresu. Pro dostavbu dálnice se vyjádřili i představitelé dalších politických stran.

Velké možnosti českého exportu pro izraelskou dopravu

Velké možnosti pro české exportéry skýtá modernizační a rozvojový program dopravy v Izraeli, na nějž budou výdaje do roku 2010 proti původnímu záměru zdvojnásobeny na 20 miliard USD. "Nabízené české dopravní prostředky budou kvalitní a cenově přijatelné," řekl po jednání ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s ministrem dopravy Šaulem Jahalomem Grégrův mluvčí Vlastimil Nesrsta.

Grégr jednal rovněž s ministrem hospodářství a obchodu Máhirem Masríem - představitelem Palestinské autonomní správy. Podle mluvčího stojí Palestina o přímé kontakty mezi soukromými sektory, nikoli přes Izrael. Značný zájem je přitom z ČR o dodávky energetiky k elektrifikaci venkovských území. Slibná spolupráce se rýsuje rovněž ve farmacii, dopravním strojírenství a textilním průmyslu.

Strom splněných přání pro děti z dětských domovů čeká na dárce

Strom splněných přání, pod kterým je uloženo 715 konkrétních přání dětí z dětských domovů, se slavnostně rozsvítil ve Vinohradském Pavilónu v Praze. Návštěvníci si mohou pod stromečkem přání vybrat, koupit podle něj dárek a do 20.prosince ho doručit organizátorům akce. Strom splněných přání byl instalován v tržnici už počtvrté.

Kroměřížské zahrady a Holašovice na seznamu UNESCO

Jihočeská vesnice Holašovice s unikátním souborem lidové architektury a zámek a zahrady v Kroměříži byly zařazeny do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom na zasedání v japonském Kjótu výbor pro světové dědictví UNESCO, který mezi prestižní světové památky zařadil celkem 30 kulturních a přírodních památek v 21 zemích.

Ztracenou Jantarovou komnatu bude hledat speciální firma

K dalšímu hledání vzácné Jantarové komnaty ruských carů, která byla ztracena koncem druhé světové války, byla v saské obci Deutschneudorf blízko hranice s ČR založena speciální firma. Jedním ze 14 společníků je i známý hledač pokladů Helmut Gaensel. Firma má prohledávat oblast štol na česko-německém pomezí v regionu obcí Deutschneudorf a Hora svaté Kateřiny. Gaensel pátrá už od jara soukromě na české straně hranic.

Hledač štěchovického pokladu Mužík objevil šachtu německé továrny

Větrací šachtu nacistické podzemní továrny s krycím názvem "Medník" objevil tento týden na Hradišťku ve Štěchovicích po téměř osmiletém úsilí pátrací tým známého hledače pokladů Josefa Mužíka. Práce byly zastaveny, aby Mužíkovi lidé mohli nález ohlásit. Poukázal na možná rizika, která představují například chemické zbraně či jedovaté plyny, jejichž výskyt v továrně nelze vyloučit. Z plánku, podle nějž Mužík šachtu objevil, lze usuzovat, že propojené chodby továrny mohou mít rozlohu stovek čtverečních metrů.

Mužíkova skupina pátrá po tzv.štěchovickém pokladu osm let. Ten měli na konci druhé světové války ukrýt pod zemí nedaleko Štěchovic nacisté. Mužík vlastní doklady o tom, že štěchovické štoly mají ukrývat 964 beden se zlatem, uměleckými předměty, údaji o nacistických kontech, archivy nacistických ministerstev a osobními věcmi německých pohlavárů.

V Praze dnes vystoupí David Copperfield

Kouzelník světového jména David Copperfield, který dnes vystoupí v Praze, před novináři přiznal, že žádné kouzlo nedokáže to, aby uměl zpívat. Příprava jednoho čísla trvá podle jeho slov různě dlouhou dobu, nejčastěji asi tak dva roky. Některá složitá kouzla ale připravuje až sedm let. Od konce října bylo na představení amerického iluzionisty k dispozici přes 5000 lístků v cenách od 740 korun, které jsou téměř zcela vyprodány. V rámci Copperfieldovy tiskové konference obdržel Kojenecký ústav nemocnice v Praze-Krči šek na půl miliónu korun, které by měly zajistit pro nemocnici velice potřebný monitor životních funkcí.

Belgičané si české tenisty k 1. kolu DC pozvou do Gentu

V hale Falders Expo s kapacitou 4500 diváků v Gentu postaví Belgičané antukový dvorec pro utkání s českými tenisty v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru. Potvrdili to zástupci Belgické tenisové federace. Souboj o postup do čtvrtfinále se uskuteční příští rok od 2. do 4. dubna. Tomáš Šmíd, nehrající kapitán českých tenistů, si po tomto rozhodnutí oddechl, neboť Belgičané uvažovali o tom, že by se hrálo venku.

Dále ze sportu:

Čeští basketbalisté zvítězili ve svém osmém utkání evropské kvalifikace v Lotyšsku 73:60. Posílili své naděje na start na evropském šampionátu v příštím roce ve Francii.

A ještě jaké je dnes v ČR počasí:

Zataženo, ojediněle sněží nebo mrholí. Teploty se pohybují od minus 3 do plus 1 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.