Zprávy čtvrtek, 03. srpna 2000

Ivo Prokop

A nyní podrobněji:

Mezinárodní měnový fond zveřejní světový výhled ekonomiky 19. září v Praze

Prognóza Světový hospodářský výhled, kterou Mezinárodní měnový fond poskytuje dvakrát ročně, bude zveřejněna v Praze v úterý 19. září. V tento den, který je prvním pracovním dnem zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, bude v Kongresovém centru nový výhled komentovat hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Michael Mussa. Podle programu je ve středu 20. září na programu zahajovací tisková konference se šéfem fondu Horstem Köhlerem, o den později před novináři vystoupí prezident Světové banky James D. Wolfensohn. Program jednotlivých seminářů doprovázejících zasedání Mezinárodního měnového fondu začne v pátek 22. září, celkem by se do pondělí mělo uskutečnit zhruba 40 seminářů. Od pátku do pondělí 25. září budou zároveň zasedat jednotlivé výbory složené z ministrů a náměstků některých členských zemí. Vlastní zasedání 182 ministrů a guvernérů centrálních bank členských zemí pak potrvá od úterý 26. do čtvrtka 28. září. V závěrečný den by se měla konat další tisková konference se šéfy obou institucí. Zasedání se má zúčastnit asi 18.000 oficiálních hostů. Na očekávané demonstrace proti zasedání se má podle některých zdrojů do Prahy sjet až 20.000 odpůrců globalizace.

Odpůrci globalizace zahájili v Praze kampaň proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance

Dvě desítky aktivistů protestujících proti politice Mezinárodního měnového fondu a Světové banky zahájili na Staroměstském náměstí v Praze kampaň "55 let stačilo". Na náměstí postavili mladí lidé sdružení do Iniciativy proti ekonomické globalizaci informační stánky a kolemjdoucím rozdávali letáky. Uspořádali také symbolické fotbalové utkání, v němž "zástupci" zemí třetího světa hráli proti "reprezentantům" nadnárodních společností, přičemž zápas "nespravedlivě" pískal rozhodčí symbolizující Mezinárodní měnový fond. Předem aktivisté deklarovali, že nepůjde o demonstraci, ale o pokojný happening, jehož cílem je seznámit veřejnost s argumenty proti MMF a SB. Zatímco novináře pozvali na Palachovo náměstí, happening se nakonec odehrál na Staroměstském, oba prostory měla iniciativa zamluveny. Happeningy by se měly v Praze opakovat zhruba každých deset dnů a zastřešuje je název "55 let stačilo". Název kampaně obsahuje počet let od založení těchto institucí a dnešek si pro první akci sdružení vybralo kvůli tomu, že bude zbývat 55 dní do jejich výročních zasedání v Praze. Při kampani budou aktivisté prezentovat mimo jiné konkrétní sporné projekty, na kterých se fond či banka podílejí, a obecné věci kolem MMF a SB, jako je jejich provázanost s nadnárodními koncerny. Členové sdružení INPEG, které zastřešuje většinu pražských zářijových protestů, míní, že by obě světové peněžní instituce měly být zrušeny.

Vyvrcholení protestních akcí doprovázejících pražské zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky plánují odpůrci globalizace na 26. září, kdy pražské demonstrace podpoří podobné akce v desítkách zemí světa. Na tiskové konferenci to po zahájení kampaně "55 let stačilo" řekla mluvčí Iniciativy proti ekonomické globalizaci Alice Dvorská. Doplnila, že oproti účelově nadneseným počtům ministerstva vnitra v Praze očekává 15.000 až 20.000 demonstrantů a účastníků kontrasummitu, který bude otevřen veřejnosti. Zástupci vnitra již dříve uvedli, že by se do Prahy mohlo sjet až 50.000 odpůrců globalizace.

Pro účastníky MMF byla vyčleněna vinohradská fakultní nemocnice

O účastníky zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a policisty budou v případě jejich hospitalizace nebo potřeby specializovaného vyšetření pečovat lékaři Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Pro demonstranty není vyčleněna žádná nemocnice. V případě jejich zranění je záchranná služba doveze tam, kde to bude nejblíže a kde budou volná lůžka. V Kongresovém centru bude od 18. do 28. září po celý den otevřeno přístrojově velmi dobře vybavené zdravotní středisko, v němž bude pracovat lékař a sestra. Vedle běžných léků budou mít zdravotníci k dispozici například dýchací přístroj, defibrilátor a monitor. Před centrem bude čekat sanitka záchranné služby. Vinohradská nemocnice má pro případnou hospitalizaci delegátů vyčleněna celkem tři nadstandardní lůžka - na interně, neurologii a chirurgii. Nemocnice posílí služby na odděleních, kde lze očekávat zvýšený nápor pacientů.

Premiér Miloš Zeman zřejmě porušil zákon o střetu zájmů

Zákon o střetu zájmů zřejmě porušil i premiér Miloš Zeman. Podle obchodního rejstříku je totiž předsedou představenstva akciové společnosti Cíl, která vlastní Lidový dům. Advokát Petr Toman soudí, že Zeman i ostatní členové vlády, kteří jsou v představenstvu nebo v dozorčí radě společnosti, porušují ustanovení zákona o konfliktu zájmů, které zapovídá členům kabinetu být v orgánech soukromých společností zabývajících se podnikáním. Místopředsedou představenstva společnosti Cíl je vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, v dozorčí radě je ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit, jenž byl donedávna jednatelem soukromé firmy Alfa Horizont. Zákon o střetu zájmů stanoví, že člen vlády nesmí být členem řídicího, dozorčího nebo kontrolního orgánu právnické osoby, jejímž předmětem činnosti je podnikání. Internetový obchodní rejstřík uvádí jako předmět činnosti Cíle pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Státní zástupce vrátil vnitru zprávu o zásahu v IPB s vyjádřením

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se již seznámilo s doplněnou zprávou Inspekce ministra vnitra o vyšetřování legálnosti policejního zásahu v Investiční a poštovní bance a se svým stanoviskem ji odeslalo zpět inspekci. Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra potvrdila, že inspekce materiál již obdržela. Na základě žádosti vrchního státního zástupce inspekce prověřovala, zda byla účast několika členů Útvaru rychlého nasazení při uvalení nucené správy na IPB 16. června zákonná. Podle některých médií inspekce žádné porušení zákona ze strany policie nezjistila.

Česko-německá smlouva umožní lepší spolupráci policistů a celníků

Pružnější a efektivnější spolupráci českých a německých policejních a celních orgánů v příhraničních oblastech má zaručit připravovaná smlouva mezi oběma státy, na jejíž definitivní verzi se koncem července shodli čeští a němečtí odborníci při závěrečném jednání v Praze. Dokument například předpokládá společné česko-německé hlídky, pátrací akce a vedení zásahů při ochraně státních hranic či možnost pokračovat v pronásledování osob i na území druhého státu. Smlouva umožní také zřizovat společné služebny na českém nebo německém území, v nichž budou společně působit pracovníci policejních a celních orgánů obou států. Policisté, celníci a pracovníci dalších orgánů ochrany státních hranic budou mít na území sousedního státu pouze taková práva, která taxativně vymezí připravovaná smlouva. Česko-německá jednání o smlouvě navázala podle mluvčí na rozhovory o obdobném dokumentu před čtyřmi lety, které však německá strana kvůli legislativním překážkám přerušila. Smlouvu o spolupráci při ochraně státních hranic v příhraničních oblastech musí schválit vláda, ratifikovat parlament a podepsat prezident.

Jiří Dienstbier protestuje proti odsouzení srbského novináře

K protestům proti odsouzení srbského novináře Miroslava Filipoviče, který byl obviněn ze špionáže a šíření falešných informací a minulý týden odsouzen k sedmi letům vězení, se přidal také zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva pro bývalou Jugoslávii Jiří Dienstbier. V dopise ministru zahraničí Jugoslávské svazové republiky kritizuje odsouzení novináře, jenž pracoval pro bělehradský deník Danas a agenturu AFP. "Jeho zatčení, proces a rozsudek jsou výsledkem politických úvah a jsou v rozporu s mezinárodními standardy lidských práv," píše se v dopise. Dienstbier vyzývá vládu, aby "respektovala své závazky podle mezinárodního práva a zajistila okamžité přehodnocení Filipovičova případu". Filipovič byl zatčen v květnu a stal se prvním novinářem, proti němuž bylo při nynějším tažení režimu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče proti nezávislým médiím vzneseno obvinění ze špionáže.

Senát přijal normu umožňující některým ženám nepřechylovat jméno

Senát schválil nový zákon o matrikách, který mimo jiné ženám náležícím k národnostním menšinám umožní vybrat, zda budou používat příjmení v přechýlené podobě podle pravidel české mluvnice, či nikoli. Ze dvou forem příjmení ale budou jejich nositelky moci použít jen tu, kterou si při podání žádosti zvolí. Senát vrátil Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o zaměstnanosti, který má legalizovat takzvaný franšízink. Senátoři přijali k této předloze pozměňovací návrh, který podstatu novely nemění, zpřesňuje ale definici franšízinku. Franšízink je zvláštní forma podnikání, při níž například jedna firma vybuduje továrnu, kterou za podíl na zisku provozuje se svými zaměstnanci jiná společnost. Pro vrácení novely hlasovalo 41 ze 64 přítomných senátorů. Senát podpořil návrh dílčí novely tiskového zákona, který by měl státním vědeckým knihovnám a Státní technické knihovně v Praze zaručit, že budou dostávat povinné výtisky všech periodik. Předlohu, kterou sněmovna schválila v červnu, společně předložili poslanci všech parlamentních stran a dolní komora ji tedy hladce schválila. Také její dnešní projednání v Senátu bylo zcela bezproblémové. Senát také podpořil novelu zákona o silniční dani, která u některých kategorií vozidel snižuje či ruší silniční daň. Norma, kterou nyní horní komora postoupí k podpisu prezidentovi, má motivovat české dopravní firmy k nákupu ekologických automobilů.

Policie zná organizátory technoparty a uvažuje o náhradách škod

Technoparty CZECH TEK 2000, na kterou se v pátek večer sjelo do Lipnice na Českobudějovicku asi 5000 mladých lidí z řady evropských zemí, skončila ve středu před polednem na základě výzvy starostky Jílovic, pod které Lipnice patří. Policisté během celé akce nemuseli zasahovat a již znají její organizátory, kteří budou možná trestně stíháni. Odvoz a likvidace odpadků a asanace pozemku si podle starostky Jílovic Věry Jindrové vyžádají náklady řádově ve stovkách tisíc korun. Nezbytné také bude na základě pokynu hygienika ověřit kvalitu spodních vod, protože několik tisíc lidí v místě pobývalo bez jakéhokoli hygienického zázemí. Nejohroženější v tomto směru jsou zřejmě studně v nedaleké chatové osadě. Policisté trvale monitorují pohyb účastníků akce; ti zahraniční míří především na Slovensko. Někteří novinářům řekli, že právě na Slovensku by se měla uskutečnit další technoparty. Podle jihočeského policejního ředitele Bohumila Bezemka policisté jen v úterý zadrželi více než 30 osvědčení o technickém průkazu vozidel účastníků technoparty a čtyři cizince postihli za řízení vozidla pod vlivem alkoholu. V souvislosti s technoparty podal Ochranný svaz autorský trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z porušování autorského práva. Pořadatelé totiž předem nezajistili souhlas autorského svazu s hudební produkcí a tím porušili zákon. O trestním oznámení uvažovala i společnost Konstanta se sídlem v Trhových Svinech na Českobudějovicku, která je uživatelem pozemku, na němž se technoparty konala. Vedení společnosti uvedlo, že uvažuje o podání trestního oznámení pro poškozování cizí věci. Starostové okolních obcí, kteří vytvořili Sdružení Růže, v souvislosti s technoparty v Lipnici zaslali otevřený dopis premiérovi, vedení ministerstva vnitra i policie a poslancům. Stěžují si v něm na podle nich laxní přístup policie a státních orgánů k této události.

Společnost pro studium sekt varuje před zářijovým sympoziem

Letáky a pozvánky vztahující se k "I. světovému sympoziu o lásce", které se má konat 9. září ve Španělském sále Pražského hradu, se v posledních dnech distribuují po Praze. Podle pozvánek zvou na sympozium "Přátelé a prezident České republiky Václav Havel". Tiskový mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl však tyto informace vyvrátil. O sympoziu a jeho možném nebezpečí informoval Zdeněk Vojtíšek ze Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů. Organizátoři sympozia podle něj pocházejí z okruhu takzvaných kontaktérů s vesmírnými bytostmi. V pozvánkách na sympozium se praví o účasti "všech duchovních sil světla planety Země" a je přislíben "přímý přenos televizí s přímým vysíláním do celého světa". Důvěryhodnost pozvánky má pravděpodobně zvýšit tvrzení, že osloveni k účasti na tomto sympoziu jsou některé významné politické a náboženské osobnosti. Krafl vyloučil možnost, že by pro sympozium mohl být pronajat Španělský sál. Jednání organizátorů akce označil jako podvodné a pro Hrad nepřijatelné. Dodal, že organizátory sympozia již požádal dopisem, aby ze své pozvánky vyjmuli informace o tom, že Hrad a prezident se jakýmkoli způsobem podílejí na organizaci tohoto podniku.

Afročech založil v České republice Ligu etnických menšin

Ligu etnických menšin, jejíž členové chtějí změnit postoj české společnosti k národnostním menšinám, založil Afročech Obonete Ubam z Bruntálu. První Afričan, který před časem vstoupil do české armády, připravuje s ostatními členy například letní jazykové školy, koncerty nebo vlastní internetové stránky, které by měly pomoci řešit soužití etnik v České republice. Liga má již za první měsíc svého působení přes dvacet členů z celé České republiky. "Narodil jsem se tady, vyrůstám tady, studoval jsem zde, dokonce jsem nastoupil do armády a odvádím daně jako každý jiný člověk v této zemi a přesto jsem občan druhé třídy. Proto jsme se rozhodli založit ligu, která by měla pomoci řešit soužití etnik v této zemi," řekl Obonete Ubam. Členové ligy již založili vlastní internetové stránky www.lem.cz, kde shromáždili informace o všech národnostních menšinách v zemi. V září chystají například koncert v Olomouci, sportovní exhibiční utkání nebo letní jazykové školy pro studenty.

Představitelé křesťanských hnutí jednají v Praze o rodině

Význam rodiny v novém tisíciletí je tématem 3. Evropského kongresu Mezinárodní konfederace křesťanských prorodinných hnutí, který byl zahájen v pražském Arcibiskupském semináři. Kongres, který potrvá do neděle, zajišťuje přidružený člen Mezinárodní konfederace křesťanských prorodinných hnutí, české občanské sdružení YMCA - Živá rodina. Delegáti, manželské dvojice zastupující jednotlivá národní hnutí, budou diskutovat o roli hnutí křesťanských rodin v místních podmínkách, o vlivu zaměstnání na rodinu, ekonomických aspektech života rodin a společenské prestiži rodiny, o zázemí a bezpečí, které rodina poskytuje. Kongresu budou předsedat Lily a Tony Gauciovi z Malty, kteří vedou evropskou sekci hnutí. Hnutí podporuje rodinu jako instituci v tradičním křesťanském slova smyslu. Kromě toho, že usiluje o duchovní růst jednotlivých rodin, snaží se vytvořit protiváhu hnutím relativizujícím význam rodiny, za něž považuje například feminismus a hnutí homosexuálů.

Ze sportu:

Po vysoké výhře 4:1 nad FC Šamchor v odvetném zápase druhého předkola Ligy mistrů v Baku postoupili fotbalisté Slavie Praha do dalších bojů prestižní soutěže. Dvě branky vítězů vstřelil po přestávce Tomáš Došek, jednu Švancara, v prvním poločase byl úspěšný Dostálek. Ve třetím předkole bude soupeřem slavistů Šachťor Doněck.

Fotbalisty pražské Sparty čeká ve třetím předkole Ligy mistrů moldavský tým Zimbru Kišiněv, který prohrál v Mariboru jen 0:1 a díky domácí výhře 2:0 postoupil.

Italský celek Udine bude dalším soupeřem Sigmy Olomouc ve fotbalovém Intertoto cupu. Sigma v boji o postup vyřadila další český tým Chmel Blšany. Pokud Olomoučané Udine zdolají, mají šanci startovat v Poháru UEFA.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně polojasno, na jihovýchodě místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů, v tisíci metrech kolem 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.