Zprávy čtvrtek, 03. února 2000

Vážení posluchači u českého vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Kabinet obnovil víza s Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou

Vláda rozhodla o vypovězení bezvízových dohod s Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou. Podle ministra zahraničí Jana Kavana byla hlavním důvodem harmonizace české vízové politiky s Evropskou unií. Kabinet se pokoušel zavést vízovou povinnost pro některé státy bývalého Sovětského svazu již loni v říjnu a v listopadu, avšak neúspěšně. Proti se tehdy postavil i ministr zahraničí. Vláda v budoucnosti rozhodne také o vízech pro Moldavsko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Turkmenistán, Tádžikistán a Gruzii. Jedním z důvodů zavádění víz je i trestná činnost, kterou páchají rusky mluvící cizinci. Ministr vnitra Václav Grulich však přiznává, že ani víza nejspíš nepovedou k výraznému snížení kriminality.

Vláda souhlasí s prodejem České spořitelny rakouské Erste Bank za 19 miliard korun

Česká spořitelna bude prodána rakouské Erste Bank Sparkassen. Rozhodla o tom vláda. Za 52procentní státní podíl zaplatí Erste přibližně 19 miliard korun, což je 529 miliónů eur. Zároveň se zavazuje, že navýší do dvou let od svého vstupu ve skupině České spořitelny základní jmění o čtyři miliardy korun. Svou nabídku posílila Erste také závazkem uvést další programy zaměřené na podporu ekonomiky a bytové výstavby, Spořitelna bude nadále spravovat špatná aktiva, ale bude mít příležitost převést je během pěti let do Konsolidační banky.

ČR vyčká, zda Rakousko změní dosavadní zahraniční politiku

Česká republika se zatím vůči Rakousku nechystá měnit politiku. Vídni hrozí sankcemi státy Evropské unie kvůli obavám z chystaného vstupu nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera do rakouské vlády. ČR podle ministra zahraničí Jana Kavana vyčká, zda Rakousko změní svou dosavadní zahraniční politiku. Plně chápe prohlášení 14 evropských zemí vůči Rakousku i to, co je motivovalo. "My sami si dobře pamatujeme na výroky pana Haidera z předvolební kampaně, které byly kritické jak k Evropské unii, tak k České republice," poznamenal Kavan.

Vláda schválila návrh zákona o zemědělském intervenčním fondu

Kabinet schválil návrh zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu. Cílem je vybudovat instituci, která bude postupně plně zajišťovat stabilizaci trhu se zemědělskými komoditami, přímou i nepřímou podporu zemědělství a další úkoly v rámci Společné zemědělské politiky EU. Bez existence fondu by ČR nemohla využívat zdroje unie na podporu zemědělství.

Vláda schválila také zákon o ekologickém zemědělství, který mimo jiné stanoví pravidla zemědělství, výroby potravin a zpracování a dovozu ekologických výrobků. Cílem je odstranění současného stavu, kdy v této oblasti chybí právní úprava. V současné době se hospodaří ekologickým způsobem na 2,6 procentech z celkového výměru zemědělské půdy v ČR.

Vláda projednala Koncepci vládní politiky vůči příslušníkům romské komunity, napomáhající jejich integraci do společnosti. Rozsáhlý materiál, rozpracovaný až do roku 2015, vrátila předkladateli k přepracování. Analýza vypracovaná zmocněncem vlády pro lidská práva Petrem Uhlem, kterou má ČTK k dispozici, podrobně rozebírá životní styl Romů v České republice, všímá si jejich většinou špatného sociálního postavení a navrhuje, jak je zlepšit. Analyzuje diskriminaci v ČR a nevelkou účinnost zákonných opatření, která jí mají čelit. Podle dokumentu je v ČR asi 200.000 Romů. Dalších několik desítek tisíc se asimilovalo. Bývají členy smíšených manželství a s romskou komunitou se nestýkají. Materiál také rozebírá dopady budoucího menšinového zákona, který má upravit mimo jiné i podmínky podílu menšin na výkonu veřejné správy, nárok na peníze z rozpočtu a menšinové školství, včetně používání romštiny jako vyučovacího jazyka.

Rozpočtový výbor doporučil ratifikovat smlouvu o dělení majetku České a slovenské federativní republiky

Těsným poměrem hlasů rozpočtový výbor sněmovně doporučil ratifikovat vládní návrh smlouvy o společném postupu při dělení majetku České a Slovenské federativní republiky. Předlohu podepsali po sedmiletých přerušovaných rozhovorech loni v listopadu premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Součástí smlouvy je i protokol o vrácení 4,5 tuny slovenského zlata, které zadržuje Česká národní banka za Slovenskem nikdy neuznanou pohledávku zhruba 26 miliard korun. Za tuto neuznanou pohledávku by slovenská strana měla uhradit symbolickou jednu korunu. Slovenský parlament schválil smlouvu o dělení majetku 1. února.

Prezident bude v nemocnici do konce týdne

Prezident Václav Havel, který byl v úterý s chřipkou převezen do nemocnice, byl ve středu bez teplot. Martin Krafl z prezidentské kanceláře - s odvoláním na zprávu prezidentova lékaře Ilji Kotíka - uvedl, že Havlův stav se sice trochu zlepšil, ale přesto v nemocnici zůstane asi do konce týdne. Lékaři nasadili pro jistotu antibiotika, aby předešli zápalu průdušek nebo plic, na něž prezident často trpí.

Zablokovaný český vojenský vlak se vydal přes Rumunsko domů

Vlak vracející se s českými vojáky a vojenskou technikou z mírové mise KFOR v Kosovu, který byl zablokován na bulharsko-rumunských hranicích, se v noci na čtvrtek vydal na další cestu přes rumunské území. ČTK to sdělil mluvčí českého ministerstva obrany Milan Řepka. Z bulharsko-rumunského hraničního přechodu Ruse bylo v úterý ohlášeno zadržení českého vojenského transportu; rumunské úřady tak zřejmě učinily v obavě, že konvoj by uvízl na rumunském území kvůli stávce maďarských železničářů. Podle středečního prohlášení rumunského ministerstva obrany vlak nakonec dostal povolení, aby ve čtvrtek Rumunskem projel a zemi opustil. Trvá nicméně riziko dalšího zdržení na rumunsko-maďarských hranicích. Vlaková souprava sedmnácti vagónů veze podle českého ministerstva obrany především vojenskou techniku a posádku tvoří deset vojáků.

Siemens je připraven převzít ČKD Dopravní systémy

Německý koncern Siemens je připraven převzít za obvyklých obchodních podmínek výrobní potenciál zadlužené firmy ČKD Dopravní systémy, a to buď sám, anebo s českými partnery. Generální ředitel s.r.o. Siemens Pavel Kafka, uvedl, že firma chce úspěšně dokončit výrobu vlaků pro pražské metro a vytvořit centrum výroby kolejových vozidel pro vybrané segmenty světového trhu.

Vláda schválila věcný záměr zákona o navracení kulturních památek

Vláda schválila věcný záměr zákona o navracení kulturních památek, které byly z Česka nezákonně vyvezeny nebo dovezeny. Lhůty pro uplatnění nároků ilegálně vyvezených kulturních památek by měly být 30 let a 75 let u cenností, které jsou součástí veřejných sbírek muzeí, knihoven a archivů nebo inventářů církevních institucí.

Do České republiky se vrátili další krajané z Kazachstánu

Svůj nový domov v České republice našlo od roku 1994 již zhruba 650 českých krajanů z Kazachstánu. Zatím poslední rodina Přívratských přijede z kazašského města Aktjubinska do Prahy 9. února. Informovala o tom Poradna pro krajany při společnosti Člověk v tísni, která přesídlení kazašských Čechů zajišťuje společně s ministerstvem vnitra, obcemi a úřady práce. Rodina získá obecní byt v Hradčanech nad Ploučnicí v okrese Česká Lípa a bude pracovat v blízké textilní firmě.

Téměř polovina obyvatel je spokojena s loňskou inflací

Téměř polovina obyvatel ČR je spokojena s výší loňské inflace, která činila 2,1 procenta. Za přijatelnou ji označilo 42 procent dotázaných. Výhrady má 27 procent lidí. Vyplynulo to z šetření agentury IVVM, podle níž je lepší hodnocení inflace doprovázeno i příznivějším pohledem na loňské reálné příjmy.

Vláda podpořila návrh na přejmenování královéhradecké Vysoké školy pedagogické

Vláda schválila návrh novely zákona o vysokých školách, kterou chtějí poslanci mimo jiné přejmenovat královéhradeckou Vysokou školu pedagogickou na Univerzitu Hradec Králové. Studuje na ní asi 4000 posluchačů v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech. Poskytuje také programy celoživotního vzdělávání stovkám dalších zájemců. Při současném názvu však nemohou absolventi prokázat, že vystudovali univerzitní vysokou školu, zdůvodnili poslanci předložení novely. Schválí-li novelu zákona parlament, stane se Univerzita Hradec Králové již třiadvacátou v ČR.

Poslanci podporují vládní návrh nového autorského zákona

Sněmovní výbor pro kulturu doporučil schválení nového autorského zákona, který má prodloužit dobu trvání autorského práva v ČR z 50 na 70 let. Tato úprava má uvést české právo v této oblasti do souladu s právním řádem Evropské unie. Některá díla, za jejichž vydání nakladatelé dosud nemuseli dědicům autorských práv platit a mohli s nimi volně nakládat, tedy začnou opět požívat autorské ochrany. Přijetím zákona tak zřejmě do určité míry podraží například vydávání knih Karla Čapka, Karla Poláčka či Vladislava Vančury, jejichž díla podle současné právní úpravy již nejsou chráněna.

Poslanci jsou pro omezení volného prodeje léků s obsahem efedrinu

Léky s obsahem efedrinu a pseudoefedrinu, jako jsou například přípravky proti chřipce Modafen a Nurofen, budou v budoucnosti pravděpodobně jen na lékařský předpis. Tento záměr, který obsahuje vládní předloha novely zákona o návykových látkách, velkou většinou hlasů podpořil sněmovní výbor pro zdravotnictví. Učinil tak přes odpor Svazu pacientů. Autoři novely argumentují tím, že v ČR mohou být tyto látky zneužívány k výrobě specificky české drogy - pervitinu.

Místopředsedovi Senátu Jaroslavu Musialovi vyhrožoval anonym

Prvnímu místopředsedovi Senátu Jaroslavu Musialovi (ČSSD) v polovině ledna telefonicky vyhrožoval anonym, a to kvůli výhradám, které měl senátor k nominaci Jiřího Malenovského novým ústavním soudcem. Toho ve středu podpořila výrazná většina členů Senátu. Musial na schůzi otevřeně zapochyboval o dostatečnosti předepsaných kritérií pro výběr kandidáta na ústavního soudce, který by měl být podle jeho mínění především "zcela morálně bezúhonným". Musialovi vadí, že Malenovský působil v době normalizace na vysoké škole.

České dráhy získají sedm rychlovlaků

Do konce roku 2003 by České dráhy měly získat sedm rychlovlaků od konsorcia Fiat-Siemens-ČKD. S dokončením výroby první soupravy konsorcium počítá na přelomu letošního roku. Generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený uvedl, že vlaky umožní na budovaných železničních koridorech provoz rychlostí 160 km/h, v zahraničí až 200 km/h.

Předseda Rady České televize Jan Jirák odstoupil z funkce

Předseda Rady České televize Jan Jirák odstoupil ze své funkce. Jeho kroku předcházela kritika chování rady z různých stran a oznámení odchodu tří dalších členů. Výzvám k odstoupení rady jako celku její zbylí členové nevyhověli a zvolili si nové vedení v čele s Vladislavem Kučíkem. Rada byla v minulých dnech kritizována za "neprůhledný" způsob výběru nového televizního ředitele. Členové mediální komise sněmovny požadují odchod celé Rady České televize a domnívají se, že rezignace pouze některých radních situaci neřeší.

Nákladní lodě jezdí na Labi opět bez omezení

Zvýšená hladina na dolním Labi umožnila, že po více než půl roce mohou být nákladní lodě na českém úseku řeky konečně opět nakládány bez omezení a plout na plný ponor, řekl vedoucí lodního provozu Československé plavby labské Petr Procházka. V předchozích měsících hladina kolísala kolem 170 centimetrů, po deštích a tání stoupla na více než 400 centimetrů.

Státní opera Praha dostala na rok 2001 pozvání do Japonska

Státní opera Praha dostala pozvání na turné do Japonska i na rok 2001. Ředitel Daniel Dvořák uvedl, že tam představí novou inscenaci Aidy. Dokumentoval tak úspěch, který Státní opera v Japonsku měla letos v lednu. Celkem 18 představení Straussovy operety Netopýr a Mozartovy opery Kouzelná flétna navštívilo v patnácti městech na 35.000 diváků.

Zábřežští truhláři opravují unikátní zpovědnici pro nedoslýchavé

Unikátní barokní zpovědnici pro nedoslýchavé, která má své stálé místo v bazilice na Velehradě, restaurují odborníci z truhlářské dílny Jiřího Války v Zábřehu na Šumpersku. Kulturní památka, stará více než čtvrt tisíciletí, by se měla vrátit do baziliky na jaře. "Zvukotěsná zpovědnice je rarita, kterou jsem nikde jinde v diecézi neviděl; je tak dokonale utěsněna, že ven neunikne slovíčko, ani kdyby nahluchlý zpovědník i farář křičeli," řekl velehradský duchovní správce Stanislav Peroutka.

Rusové v Karlových Varech investují milióny do oprav nemovitostí

Rusové, kteří v Karlových Varech vlastní řadu nemovitostí, hodlají rozvíjet své podnikatelské aktivity a do modernizace nabytého majetku investují stovky miliónů korun. Z původních lázeňských objektů vznikají přepychová sanatoria. Například dům Livia je určen výhradně pro klientelu z arabských zemí. V nejvyšším patře objektu je vybudována i arabská modlitebna.

Špatní žáci mohli v Českých Budějovicích koupit oblečení se slevou

Téměř stovce žáků a studentů, jejichž pololetní vysvědčení "zdobila" alespoň jedna čtyřka, poskytl výrazné slevy při nákupu majitel prodejny s oblečením pro mladé v Českých Budějovicích Luboš Kavka. "Myslím si, že rodiče by vysvědčení svých dětí měli brát trochu s humorem a ne z něj dělat tragédii. Vím totiž, o co jde, moje vysvědčení také nebývala slavná," řekl Kavka.

Fotbalová reprezentace dorazila do Hongkongu

Sedmnáctihodinovou cestu mají za sebou fotbaloví reprezentanti, kteří dorazili do Hongkongu, kde je čeká start na turnaji Carlsberg cup. "Už z letadla byla při přistání vidět světelná výzdoba, znázorňující draky a číslice 2000, protože zde teprve čekají na příchod Nového roku," popsal první dojmy z náročné cesty tiskový mluvčí svazu Jaroslav Kolář. Přílet českého národního týmu doprovázel obrovský zájem médií. První zápas na turnaji sehrají čeští fotbalisté v sobotu proti místnímu ligovému výběru, za který má nastoupit i řada cizinců.

Hokejová extraliga

Zlín porazil v dohrávce 41. kola hokejové extraligy Havířov 5:2. Na prvním místě tabulky je Sparta Praha, druhý je Vsetín, třetí Plzeň. Počasí

Zvýšené hladiny řek České republiky pomalu klesají. Na počátku týdne se vzedmuly vlivem oblevy a srážek. Očekáváme oblačno, denní teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.