Zprávy čtvrtek, 04. března 1999

Nyní podrobněji:

Václav Havel ocenil v Paříži činnost českých krajanů

Činnost českých krajanů ve Francii ocenil v Paříži český prezident Václav Havel. Při setkání na velvyslanectví připomněl, že mnozí dávali najevo starost o situaci v naší zemi, o lidská práva a vyvíjeli v tomto směru důležitou činnost. Prezident v této souvislosti zdůraznil, že právě v Paříži vycházel "asi nejdůležitější exilový časopis Svědectví".

Václav Havel se setkal rovněž s premiérem Lionelem Jospinem. Ten, podobně jako v úterý prezident Jacques Chirac, podpořil vstup ČR do Evropské unie. Václav Havel uvedl, že nepocítil u svých francouzských partnerů žádné rozpaky nad případným zpožděním ČR ve snaze o evropskou integraci. V projevu ve francouzském Senátu se vyslovil pro vytvoření ústavy Evropské unie a druhé komory, která by doplňovala nynější Evropský parlament.

Václav Havel v doprovodu manželky položil kytici u improvizovaného pomníku připomínajícího v Paříži smrt princezny Diany. Prezident se k tomu rozhodl spontánně, když projížděl kolem, řekl jeho mluvčí Ladislav Špaček, podle něhož se prezident s Dianou několikrát setkal a stejně jako prince Charlese ji dobře znal.

Evropská unie nebrzdí proces rozšíření

Evropská unie nijak nebrzdí proces rozšíření. Jeho ukončení je nadále především věcí samých kandidátů, řekl ČTK Nico Wegter, mluvčí člena Evropské komise Hanse van den Broeka. Reagoval tak na úterní slova českého prezidenta. Václav Havel vyjádřil obavu, aby ČR nebyla vyřazena z první vlny přijímání nových členů do Evropské unie - jak kvůli lhostejnosti a nepřipravenosti země na vstup, tak kvůli obavám EU z nových členů. Tento druhý důvod případného zpožďování Wegter jednoznačně odmítl.

ČR nedostává z Evropské unie signály o možném přeřazení do druhé vlny kandidátů na její rozšíření. Členům sněmovního výboru pro evropskou integraci to řekl vrchní ředitel odboru koordinace vztahů s EU ministerstva zahraničí Petr Kubernát. Připustil ale, že nebude-li ČR plnit termíny slaďování právních řádů a úkoly přípravy na členství v unii, nemusela by být mezi těmi členy 'šestky', kteří do EU vstoupí jako první.

Poslanci by měli podle Klause odmítnout zprávu o stavu společnosti

Poslanecká sněmovna by měla podle jejího předsedy Václava Klause odmítnout vládní zprávu o stavu společnosti. V usnesení - na návrh poslanců ODS - by sněmovna měla konstatovat, že nepřijímá zprávu jako věrný popis země v minulém období, řekl Klaus. Podle něj by usnesení mohli kromě poslanců ODS podpořit i poslanci Unie svobody a lidovci. Dohromady disponují poslanci těchto tří stran nadpoloviční většinou. Poslanci KDU-ČSL a Unie svobody však zatím neví, zda Klausův návrh podpoří.

Důstojníci Bundeswehru se seznamují s budoucími partnery v NATO

Připravenost 4. brigády rychlého nasazení pro vstup do NATO byla jednou z oblastí, o něž se v sídle velitelství brigády v Havlíčkově Brodě zajímala skupina 30 důstojníků Bundeswehru z vojenské školy v Drážďanech. K tématům jednání patřily také podmínky vojáků z povolání a profesionalizace brigády.

Generál NATO přijel seznámit české vojáky s jejich rolí v alianci

Velitel spojeneckých pozemních sil NATO ve střední Evropě Klaus Reinhardt přijel na olomoucké velitelství pozemního vojska české armády, aby jeho velitele Františka Hrabala seznámil s tím, jakou roli bude české pozemní vojsko hrát v hlavních obranných silách aliance. Uvedl, že první dva čeští vojáci již odjeli na německé velitelství spojeneckých pozemních sil NATO ve střední Evropě získat nové zkušenosti.

Oslava vstupu ČR do NATO v Liberci nemá obdoby od návštěvy císaře

Velkolepá oslava, kterou chystá město Liberec na 12.března ke vstupu České republiky do NATO, nemá podle primátora města Jiřího Ježka v Liberci obdoby od návštěvy císaře Františka Josefa I. v roce 1906. Účast na ní přislíbili velvyslanci a diplomaté ze všech členských zemí NATO, generalita Armády ČR a nejvyšší političtí činitelé. Oslavy začnou před radnicí. Za doprovodu Ústřední vojenské hudby nastoupí první česká profesionální rota chemické ochrany sil okamžité reakce NATO, která má sídlo právě v Liberci, k převzetí čestného praporu města.

Vláda podpořila novelu trestního zákona

Ministři podpořili novelu trestního řádu. Má zjednodušit a zrychlit trestní řízení ve všech stádiích a posílit význam řízení před soudem na úkor přípravného řízení. Vláda dále schválila novelu poslanců sociální demokracie, která zpřesňuje lustrační zákony. Podle návrhu by člověk, kterého od nařčení ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností očistil soud, měl být považován za osobu, jež evidována nebyla. Předkladatelé novely, která má doplnit zákonnou úpravu předpokladů pro výkon některých funkcí ve státních orgánech, tak chtějí odstranit stav, kdy v praxi platí omezení pro dotčené osoby i v případě, že evidovány byly, ale podle soudu neoprávněně.

Vláda dále uvolnila pro letošní rok na úhradu povodňových škod 3,2 miliardy korun. V roce 1997 dosáhly povodňové škody 62,6 miliardy korun, následky loňských povodní pak byly vyčísleny na 1,8 miliardy.

Premiér Zeman ostře odmítl souvislost atentátu na Lhotského s ČSSD

Jakoukoli souvislost atentátu na Ivana Lhotského se sociální demokracií ostře odmítl předseda strany a premiér Miloš Zeman. Lhotský je spolumajitelem firmy Tax & Investment Advisors, která měla poskytnout ČSSD předvolební překlenovací úvěr. Neznámý pachatel ho střelil do hrudníku a hlavy, jeho stav je kritický. O půjčce sociální demokracii informoval sám Lhotský. Po telefonním rozhovoru s hlavní ekonomkou strany Barborou Snopkovou však zaslal ČTK prohlášení, ve kterém své tvrzení odvolal s tím, že informace vznikla "nedorozuměním a politováníhodným omylem" a ČSSD se omluvil.

Premiér Zeman k obvinění ekonomky sociální demokracie

Jako na nevinou je třeba podle předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana pohlížet na poradkyni ministra financí a hlavní ekonomku sociální demokracie Barboru Snopkovou, dokud se její vina neprokáže. Policie v pondělí Snopkovou obvinila z porušení povinností při řízení o konkursu a vyrovnání, kterého se měla dopustit jako likvidátorka mělnické společnosti Liberta. Snopkové hrozí vězení od šesti měsíců do tří let. Ve vedení Liberty byl donedávna i nynější ministr financí a místopředseda odpovědný za hospodaření ČSSD Ivo Svoboda.

Zástupci běloruské opozice přivezli poslancům petici

Představitelé běloruské opozice, kteří zahájili třídenní návštěvu České republiky, přivezli českým poslancům petici, v níž evropské zákonodárce žádají, aby svým podpisem vyjádřili podporu demokratickému vývoji v Bělorusku. Poslanci petičního a zahraničního výboru hovořili s běloruskými hosty o situaci v jejich zemi, kde panuje autoritativní režim prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ultralevicové strany nařkly BIS, že stojí za výbuchem v Přerově

Ultralevicové strany /Komunistický svaz mládeže a Strana čs. komunistů/ zahájily tažení proti Bezpečnostní informační službě, kterou nařkly, že může stát v pozadí výbuchu před muzeem v Přerově. Soudí, že výbuch má diskreditovat komunisty, aby jim nadále nevzrůstala podpora u obyvatel. Mluvčí BIS Jan Šubert se proti útoku na kontrarozvědku ostře ohradil. Pracovník olomoucké expozitury Vladimír Hučín nevyloučil, že výbuch a kampaň ultralevicových sil může mít spojitost s rehabilitacemi komunisty stíhaných lidí, vstupem do NATO či prominutí trestů bratrům Mašínovým. Policie nevylučuje politický motiv výbuchu, protože našla v okolí exploze útržky kopií článku z levicových Haló novin, v němž člen Komunistického svazu mládeže kritizuje rehabilitaci disidenta a příslušníka tajné služby Vladimíra Hučína. Muzeum navíc vystavuje expozici o všech čs. odbojích, včetně komunistického, který je extrémní levici trnem v oku.

Materiály o privatizaci SPT Telecom zatím korupci nepotvrdily

Materiály, které dokládají privatizaci SPT Telecom, sice svědčí o některých podezřelých okolnostech, zatím ale nepotvrzují, že by odstátnění této telekomunikační společnosti provázela korupce. Vyplynulo to z vyjádření Vladimíra Mlynáře 'Unie svobody), místopředsedy sněmovní komise, která má okolnosti této privatizace objasnit. Novou vlnu pochybností o privatizaci SPT Telecom vyvolala nizozemská televize odvysíláním pořadu o korupci v postkomunistických zemích. V této souvislosti se objevilo podezření, že někteří čeští politici a státní úředníci byli nizozemskou společnosti KNP podplaceni.

Organizační výbor zamítl schválenou cestu poslanců do Alžírska

Organizační výbor Poslanecké sněmovny zrušil cestu čtyř poslanců do Alžírska. Poslanci ze zahraničního výboru mají v úmyslu na jaře navštívit i Maroko a organizační výbor dospěl k závěru, že podobné návštěvy sousedících oblastí by se neměly pořádat odděleně. Šéf zahraničního výboru Lubomír Zaorálek 'ČSSD) s důvody, kvůli nimž byla cesta zrušena, nesouhlasí. Navrhované spojení návštěvy Alžírska a Maroka označil za diplomatické faux pas.

Obviněn úředník ministerstva průmyslu

Ředitel odboru ministerstva průmyslu a obchodu Břetislav Grégr je podle dostupných informací stíhán proto, že vydal asi v osmi případech povolení k obchodování se zbraněmi, přestože s tím nesouhlasilo ministerstvo vnitra a Bezpečnostní informační služba. Ministerstvo vnitra trvá na tom, že pokud nedá k obchodu se zbraněmi souhlas, nemůže ani ministerstvo průmyslu povolení vydat. To však zastává odlišné stanovisko. Podle jeho názoru vnitro sice vydalo v uvedených případech zamítavé stanovisko, které však nebylo věcně zdůvodněno, což podle zákona být musí.

Lidé nevěří, že nový zákon omezí narkomanii

Pouze 28 procent lidí si myslí, že aplikace nového zákona, který umožňuje trestat držení drogy, zpomalí přibývání drogově závislých lidí. Téměř polovina dotázaných se však domnívá, že zákon umožní účinný postih drogových dealerů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který na přelomu ledna a února provedla agentura Sofres-Factum. Dvě třetiny obyvatel jsou přesvědčeny, že zákon umožní ve zvýšené míře kriminalizovat drogově závislé.

Novela trestního zákona od 1.ledna umožňuje trestat až dvěma roky vězení držení drogy v množství větším než malém. Policisté za malé množství považují například maximálně deset dávek heroinu po 100 miligramech či 20 cigaret marihuany o hmotnosti jednoho gramu.

39 procent občanů očekává nepříznivý vývoj

Nepříznivý vývoj v České republice očekává 39 procent občanů. Stejný počet lidí neumí určit, jakým směrem se bude vývoj ubírat, 18 procent se domnívá, že přes mnohé problémy bude příznivý. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Počet občanů, kteří pohlížejí na budoucnost pesimisticky, je nejvyšší od roku 1995.

Josef Lux zatím dárce kostní dřeeně nemá

Vhodný dárce kostní dřeně pro bývalého předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe, který trpí leukémií, nebyl nalezen ani ve druhém kole vyhledávání ve světovém registru. ČTK to řekl Petr Turek z pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze, kde se Lux od loňského září léčí. "Kombinace znaků, kterou má Josef Lux, se častěji vyskytuje v italské populaci, proto jsme se zaměřili na italské dárce," upřesnil Turek.

Stovky cizinců se snaží překročit česko-slovenskou hranici

Rekordní počet 105 běženců zadrželi ve středu policisté na česko - slovenském celním přechodu v Hodoníně. Dva slovenští řidiči se je snažili přepravit schované za paletami v nákladním prostoru kamiónu. Ve skupině bylo 83 občanů Kosova a nelegální migranti z Libanonu, Pákistánu, Srí Lanky a Indie.

S posledním legionářem se přišly rozloučit desítky lidí

S Filipem Kazíkem, který byl podle legionářské obce posledním žijícím dobrovolníkem československých legií, se přišly do Přerova rozloučit desítky lidí, legionáři a armádní důstojníci. Kazík zemřel minulý týden ve věku 103 let v Domově důchodců v Radkově Lhotě na Přerovsku.

Zatímco podle legionářské obce byl Kazík posledním mužem, který zastupuje slavnou legionářskou historii někdejšího Československa, v Praze žije stejně starý Alois Vocásek. Ten rovněž bojoval na východní frontě v Haliči a v bitvě u Zborova byl raněn. Legionáři ho však ze svých řad vyškrtli, neboť se ve 30.a 40. letech orientoval na fašistické Německo a údajně kolaboroval.

Muzeu se vrátí vzácná pečetidla

Představitelé policie dnes předají pracovníkům Národního muzea sadu 215 historických pečetidel v hodnotě okolo 500.000 německých marek, tedy 9,6 miliónu korun. Tyto historické předměty, které byly v květnu 1995 ukradeny z depozitáře Archivu Národního muzea, policisté loni zajistili v Německu. Podle Marie Ryantové z Archivu Národního muzea se předměty podařilo vypátrat poté, co pracovníci muzea získali informaci o tom, že se v německém Bamberku bude konat aukce starožitností, na níž se budou dražit i pečetidla.

Ebenova opera Jeremias zazní v Národním divadle a ve Vatikánu

Církevní opera Jeremias od Petra Ebena, která měla premiéru v katedrále sv. Víta na Pražském jaru v roce 1997, se poprvé objeví i na jevišti pražského Národního divadla. Soubor také plánuje uvedení Ebenova duchovního díla ve Vatikánu v roce 2000.

Francouzi se ministru Kužvartovi omluvili za smrt čápa Hynka

Politování nad smrtí čápa Hynka sledovaného v projektu Africká odysea, kterého loni v září ve Francii zastřelil neznámý pachatel, vyjádřila v Paříži pod patronací ministryně životního prostředí Dominique Voynetové francouzská Liga pro ochranu ptáků. Pařížští školáci předali v této souvislosti českému ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi, který doprovází prezidenta Václava Havla na oficiální návštěvě Francie, dva nové satelitní a dva pozemní vysílače.

Společnost Interbeer rozšiřuje řetězec Švejk restaurantů

Celkem jedenáct "Švejk restaurantů" vytvořila v České republice firma Interbeer CZ. Zájem o tyto stylové restaurace je i v Číně a Mongolsku. Stylizace interiéru do staropražské secese je doplněna stylovými výčepními stolicemi, nápojovým sklem, porcelánem a příbory včetně personálu v dobových krojích. Součástí výzdoby jsou Ladovy švejkovské a hospodské motivy obrázků. K užití těchto vyobrazení v restauracích vlastní firma Interbeer celosvětová výhradní práva. Ke Švejk restaurantu patří neodmyslitelně česká kuchyně z dob Rakouska- Uherska a plzeňské pivo.

Hladina řek někde stoupá, některé toky kulminují

Na třetí, nejvyšší povodňový stupeň se v noci na čtvrtek vyšplhala další východočeská řeka Metuje v Krčíně. Třetí stupně se stále drží i na Tiché Orlici, na Labi a na Cidlině. Zatímco ale hladina Labe, které dosáhlo třetího stupně i v Ústí nad Labem, stále zvolna stoupá, například Metuje začala už pomalu klesat, Cidlina si drží setrvalý stav a Orlice v Týništi zvolna kulminuje.

A ještě krátce o počasí.

Dnes je na území ČR oblačno až zataženo. Teploty kolem 11-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.