Zprávy čtvrtek, 04. června 1998

Zprávy 4.6.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Jednala vláda

Česká vláda ve středu schválila hospodářskou strategii vstupu do Evropské unie, která je dalším krokem při přípravě na vstup do evropských integračních struktur. Jak po zasedání kabinetu uvedl ředitel odboru poradců premiéra Oldřich Dědek, v možnostech této vlády bylo jenom označit základní problémové okruhy, neboť vlastní strategie je podmíněna přijetím celé řady důležitých politických rozhodnutí, které bude muset udělat až příští vláda.

Vláda uvolní 25 miliónů korun na zajištění účasti českých kulturních institucí na prestižním kulturním festivalu Europalia 98. Ten se koná v Bruselu po tři měsíce počínaje 15. říjnem 1998 a je věnován České republice jako vůbec první postkomunistické zemi. Festivalu se zúčastní také prezident Václav Havel. Belgie uspořádala v Bruselu, "hlavním městě Evropy", první festival tohoto typu zaměřený vždy na jednu evropskou zemi v roce 1969. Od té doby se jich konalo dvanáct.

Česká republika dostane nazpět zbývajících 330 kilogramů zlata, které uloupili nacisté po obsazení Československa v roce 1939. Hodnota zlata v nynějších cenách činí asi 100 miliónů korun. Jak řekl mluvčí vlády Petr Studenovský, vláda zmocnila zástupce k jednání o navrácení zlata. Někdejší Československo dostalo v roce 1982 nazpět 18 tun uloupeného zlata. Toho se nacisté zmocnili v obsazených zemích, ale po skončení druhé světové války se ho našla jen část. K jeho rozdělení byla ustavena v roce 1946 tripartitní komise.

Kabinet schválil nová pravidla ochrany ústavních činitelů České republiky. Trvalou ochranu bude podle nového nařízení policie poskytovat prezidentovi republiky, předsedům obou komor parlamentu, premiérovi a ministrům zahraničí a vnitra. Ochrana by se již neměla vztahovat na předsedu Ústavního soudu a místopředsedy vlády a měla by platit pouze po dobu funkčního období ústavních činitelů.

Ministři schválili finanční dotaci přesahující 55 miliónů korun na investiční přípravu průmyslových zón měst Karviná a Bystřice nad Pernštejnem. Tato města se řadí mezi oblasti postižené nejvyšší nezaměstnaností, která je důsledkem restrukturalizace průmyslové základny. Podle mluvčího vlády Petra Studenovského jde o první krok v aktivní vládní politice zaměstnanosti.

Vláda konstatovala, že účetní ztráty zdravotnictví dosahují 15,5 miliardy korun, a uložila ministryni zdravotnictví Zuzaně Roithové, aby zpracovala návrh řešení především s důrazem na využití vnitřních zdrojů zdravotnictví.

Vládní inzerát

Vláda dnes prostřednictvím oznámení v některých denících vyzvala zahraniční investory, aby jí do 26. června letošního roku předložili nezávazné nabídky na odkup zbývajícího podílu státu v Československé obchodní bance (ČSOB). "Ministr financí a úřadující předseda výkonného výboru Fondu národního majetku České republiky tímto vyzývají významné mezinárodní strategické investory k předběžnému vyjádření zájmu o získání většinového podílu v ČSOB," uvádí se ve vládním inzerátu, který zveřejňují Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes.

ÚVK žádá prezidenta, aby zvážil své předvolební vystoupení

Ústřední volební komise požádala prezidenta Václava Havla, aby přehodnotil své rozhodnutí vystoupit den před volbami, tedy 18. června, spolu s politologem Jacquesem Rupnikem v české soukromé televizi Nova. Plánovaný pořad, jehož tématem má být aktuální situace a úvahy nad tím, co by mohly volby přinést, by se podle komise mohl dostat do rozporu s volebním zákonem, který v době 48 hodin před volbami zakazuje volební agitaci. "ÚVK se domnívá, že by se i při Vaší nadstranickosti nebylo možno vyhnout výrokům, které by mohly být voliči chápány jinak, než budou vysloveny, a tím považovány za návodné," uvádí se v dopise prezidentovi. Jak sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, pořad bude pravděpodobně po dohodě s televizí posunut na dřívější termín.

Prezident Václav Havel sice přesně nechápe požadavek Ústřední volební komise, aby nevystupoval v debatě v televizi Nova v předvečer voleb, dohodne se však zřejmě s televizí, aby se pořad vysílal ještě před skončením volební kampaně, tedy dva dny před začátkem voleb. Prezident se podle svého mluvčího Ladislava Špačka rozhodl přesunout vysílací čas proto, aby nevyvolával zbytečné napětí, ačkoliv zamýšlený pořad neměl mít nic společného s předvolební agitací.

Začala předvolební kampaň

Přibližně 450 lidí si ve středu přišlo na Staroměstské náměstí v Praze poslechnout předsedu Občanské demokratické strany Václava Klause, který zahajoval volební kampaň své strany. Mezi přítomnými jednoznačně převažovali příznivci této nejsilnější pravicové strany, kteří Klausův půlhodinový projev často přerušovali souhlasným potleskem i výkřiky. Předseda ODS, doprovázený manželkou Lívií, hovořil ke svým posluchačům povzbudivě a často zdůrazňoval význam letošních voleb. Snad jen v jediném okamžiku se u shromážděných nesetkal s plným pochopením. Klausova naléhavá výzva, aby se lidé letos zřekli zahraniční dovolené a do zahraničí prostě nejezdili, totiž viditelně zaskočila nejen důchodce či starší nepříliš majetné ročníky a vyvolala šum.

Také Unie svobody oficiálně odstartovala v Praze svou volební kampaň, která se bude podle pražského leadra Vladimíra Mlynáře odehrávat především v ulicích. "Chceme s lidmi hlavně mluvit," řekl Mlynář. Společně s dalšími kandidáty se pak vydal do pražských ulic rozdávat propagační materiály a přesvědčovat voliče. Unie vydá i dvě speciální čísla předvolebních novin. Mlynář se v Praze utká v boji o voliče s místopředsedkyní sociální demokracie Petrou Buzkovou a bývalým premiérem, předsedou ODS Václavem Klausem. Oba ho v průzkumech veřejného mínění zatím výrazně předstihují. Přesto je Mlynář přesvědčen, že unie ve volbách překročí desetiprocentní hranici.

Nejostřejší předvolební spoty, které ve středu poprvé vysílala Česká televize, natočila KSČM. Ostatní strany se místo útoků na své konkurenty snažily spíše představit některé body programu či prostřednictvím sugestivních výpovědí voliče přesvědčit, že právě jejich strana je nejlepší. Agresivní spoty zvolili i republikáni, jenž se zaměřili především na podle nich nebezpečné zvýhodňování Romů. ODS vsadila na známé tváře, naopak sociální demokraté spoléhají na výpověď obyčejných lidí.

Předvolební spoty hlavních politických stran, které začal ve středu vysílat rozhlas, lákají především na slib nápravy hospodářství, zlepšení sociálních podmínek a zachování svobody jednotlivce. Až na nečetné nepřímé narážky se strany ve spotech zdržely útoků na své politické protivníky.

Své volební programy ve středu večer v první předvolební Aréně České televize představili zástupci čtyř mimoparlamentních politických stran. Aréna bude do voleb vysílána ještě dvakrát. Na otázky moderátorů odpovídali Jan Šula z České strany národně sociální (ČSNS), Jiří Mrázek z hnutí Nezávislých, Jiří Dřímal z Moravské demokratické strany a Emil Zeman ze Strany zelených.

Z původních 18 stran, které se chtěly zúčastnit nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny, jich pět nezaplatilo povinné volební kauce. Ty jsou podmínkou pro vytištění hlasovacích lístků, bez nichž je strana nevolitelná. Podle seznamu, který ve středu projednala Ústřední volební komise, kauce nesložily Celostátní aktiv občanů, Sdružení důchodců ČR, Alternativa 2000, Pravý blok a Občanská demokratická aliance.

Izraelští poslanci se zajímali o politickou situaci v ČR

Politická situace v České republice krátce před parlamentními volbami a souvislosti vstupu ČR do NATO nejvíce zajímaly poslance izraelského parlamentu při setkání s delegací českých senátorů vedenou předsedou Senátu Petrem Pithartem, která ve středu zahájila oficiální návštěvu židovského státu. Poslanci Knesetu se zajímali o postavení České strany sociálně demokratické a o možnost, že tato strana získá v předčasných volbách nejvíce hlasů. Na dotaz, zda vítězství ČSSD ve volbách nebude znamenat návrat ke komunismu, odpověděl senátor Karel Floss, že jeho strana nepočítá s koalicí ani spoluprací s Komunistickou stranou Čech a Moravy; nejvýše počítá s tichou podporou komunistů v případě, že by došlo ke koalici se stranou Důchodci za životní jistoty.

Mluvčí německé vlády k Benešovým dekretům

Takzvané Benešovy dekrety z roku 1945 budou při přijímání České republiky do Evropské unie "hrát určitou úlohu". Řekl to ve středu v Bonnu mluvčí německé vlády Otto Hauser, kterého citovala agentura DPA. Bonn podle mluvčího vychází z toho, že EU při přijímání všech kandidátů, tedy včetně ČR, důkladně přezkoumá, zda přesně odpovídají evropským standardům ohledně demokracie, právního státu a práv menšin. Bylo by tudíž žádoucí, kdyby se podařilo zmíněné dekrety zprovodit ze světa. DPA v této souvislosti poukázala na to, že Hauserova slova jsou v rozporu se stanoviskem, které k této záležitosti zaujalo německé ministerstvo zahraničních věcí. Mluvčí ministerstva zahraničí poukázal na prohlášení šéfa německé diplomacie Klause Kinkela, který konstatoval, že bilaterální otázky z minulosti nemohou být spojovány s jednáním o připojení k unii.

Gerhard Schr”der "oněměl" k požadavkům CSU vůči ČR

Kandidát německých opozičních sociálních demokratů na úřad kancléře v letošních parlamentních volbách Gerhard Schr”der ostře kritizoval bavorskou vládní Křesťanskosociální unii za vyjádření na adresu České republiky při sudetoněmeckém srazu v Norimberku. V rozhovoru pro nizozemský tisk uvedl, že po vystoupeních bavorského ministerského předsedy Edmunda Stoibera a předsedy CSU Thea Waigela "nebyl schopen slova". Ti o uplynulém víkendu žádali od české vlády ústupky vůči Němcům vysídleným z českých zemí. Považovali to za předpoklad vstupu České republiky do Evropské unie. "Je nepřijatelné, aby bavorská zemská vláda kladla politické požadavky pro vstup ČR do EU kvůli postojům sudetských Němců," řekl Schr”der.

ČSÚ zpřesnil prognózu a předpovídá méně příznivé ukazatele

S inflací 12,2 procenta, mírným poklesem reálných mezd a mírou nezaměstnanosti 6,2 procenta počítá pro tento rok Český statistický úřad. Proti původní prognóze z 2. února tak zvýšil celoroční předpověď inflace zhruba o jeden procentní bod, méně příznivé jsou i některé další ukazatele. Vyplývá to z publikace "Analýza makroekonomického vývoje České republiky v roce 1997 a prognóza na léta 1998 a 1999", kterou Český statistický úřad vydal.

V analýze se uvádí, že Česká republika patří v celém transformačním období k zemím s mimořádně vysokou mírou investic, když se v období 1992 až 1997 hrubá tvorba fixního kapitálu podílela na HDP 28 až 33 procenty. Vyšší míry dosahovala ze zemí OECD pouze Jižní Korea s 36,6 procenta v roce 1995. S výjimkou loňského roku byly vysoké investice průběžně financovány z národních úspor.

Devizové rezervy centrální banly vzrostly

Devizové rezervy České národní banky se k 30. dubnu zvýšily oproti konci března o 470 miliónů USD na 11,123 miliardy USD. K 31. prosinci loňského roku se celkové devizové rezervy České republiky meziročně snížily z 16,072 na 15,002 miliardy USD.

Jednání ministra Mlynáře nebylo v souladu se zákonem

Sněmovní orgán pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby konstatoval, že jednání ministra Vladimíra Mlynáře (US), který chtěl od BIS informace o společnosti AGPI Písek, nebylo v souladu se zákonem o zpravodajských službách. Uvádí se to v usnesení, které členové orgánu ve středu jednomyslně přijali. Informace chtěl ministr kvůli tomu, že státní orgány usilují o to, aby tato společnost odstranila svůj velkokapacitní vepřín z Let u Písku. Vepřín totiž stojí na místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Poslanecký orgán současně konstatoval, že ani civilní kontrarozvědka nepostupovala v souladu se zákony o zpravodajských službách a o BIS. Předseda orgánu Jaroslav Bašta (ČSSD) předal závěry Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Ministr Mlynář označil závěry poslaneckého orgánu za politické zneužití tajné služby před volbami.

Také podle předsedy Unie svobody Jana Rumla členům komise nepřísluší posuzovat jednání ministra a její funkce byla těsně před volbami zneužita. "Zástupci ČSSD, ODS a KSČM v této komisi takto těsně před volbami vynesli verdikt nad svým politickým konkurentem. Jako bývalý ministr vnitra i jako předseda Unie svobody proti takovým praktikám důrazně protestuji," uvedl pro ČTK Ruml.

Členové sněmovního orgánu pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby ve středu s překvapením zjistili, že dotaz, jímž se na civilní kontrarozvědku obrátil ministr Vladimír Mlynář, nebyl jediný svého druhu. Předseda orgánu Jaroslav Bašta s odvoláním na informace ředitele BIS Karla Vulterina uvedl, že v minulých letech adresovali jednotliví ministři tajné službě až 100 takových dotazů ročně, přičemž celkově se mohlo jednat až o 700 dotazů. Bašta neskrýval, že členové kontrolního orgánu dosud neměli o této praxi vůbec žádné informace.

Ústecký primátor píše americkému kongresmanovi o místních Romech

Primátor Ústí nad Labem Ladislav Hruška odeslal dopis americkému kongresmanovi Christopheru Smithovi, ve kterém se ohrazuje proti jeho některým výrokům o údajném záměru města "postavit ghetto" pro Romy. Spolupředseda helsinského výboru Kongresu USA Smith uvedl v pátek ve Sněmovně reprezentantů, že nepovažuje za dostatečný postup české vlády tváří v tvář "násilným a někdy smrtelným útokům proti menšinám". Připomněl v této souvislosti i případ zbitého Roma, kterého později na vozovce přejelo nákladní auto, i to, že Plzeň a Ústí nad Labem chtějí "postavit ghetta". Hruška Smithovi píše, že jím použité slovo "ghetto" považuje za znevažování práce desítek lidí z Ústí nad Labem, kteří se společně s radnicí snaží hledat cestu ke sblížení obou skupin. Primátor připomíná, že ve městě se podařilo začlenit místní romské iniciativy do projektu rozvoje sociálních služeb, zřídit poradenské středisko pro Romy, zavést nultý vzdělávací ročník pro romské děti a finančně podporovat řadu romských kulturních aktivit.

Železniční odbory opustily ČMKOS

Představenstvo Odborového sdružení železničářů na základě pověření sjezdu rozhodlo, že tato odborová centrála vystoupí z Českomoravské konfederace odborových svazů. Sdružení o tomto kroku písemně informovalo vedoucí představitele konfederace, řekl předseda sdružení Jaromír Dušek. K odchodu nás vedlo nedostatečné prosazování zájmů vně konfederace, její nefunkčnost jako zastřešující organizace členských svazů a špatné hospodaření s dosud společným majetkem, uvádí se ve stanovisku, které Dušek poskytl ČTK.

Odchod Odborového sdružení železničářů z Českomoravské konfederace odborových svazů může oslabit odborovou solidaritu. ČTK to řekl místopředseda konfederace Milan Štěch. Uvedl, že takový krok železničářů se očekával.

Ústavní soud zrušil část zákona o mimosoudních rehabilitacích

Část zákona o mimosoudních rehabilitacích zrušilo ve středu plénum Ústavního soudu. Bylo tak vyhověno návrhu Nejvyššího soudu. Jde o tu část zákona, podle níž bylo možno nárok na finanční náhradu za věc, kterou nelze vydat, uplatnit do jednoho roku ode dne účinnosti zákona. Zrušené ustanovení podle názoru Ústavního soudu fakticky vylučovalo osoby mající trvalý pobyt mimo území ČR z uplatnění nároku na finanční náhradu a tím je protiústavně znevýhodňovalo, neboť se tak ocitly v právně nerovném postavení. Předseda občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu Jaroslav Bureš upozornil, že na základě nálezu Ústavního soudu nyní mohou oprávněné osoby uplatnit svůj nárok přímo u ministerstva financí bez prostřednictví soudů.

Smlouva o duchovní službě v armádě

Ministerstvo obrany a křesťanské církve podepsaly smlouvu o duchovní službě v české armádě. Předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana i katolický primas kardinál Miloslav Vlk považují tento krok za přelomový, a to rovněž proto, že dohoda katolíků a protestantů působit mezi vojáky společně, ekumenicky, je zatím i v armádách NATO zcela ojedinělou. Velitelský sbor se podle Smetany po zkušenostech s duchovními v jednotce SFOR v Bosně čím dál víc pozitivně staví k myšlence duchovní služby křesťanů v jednotkách. Nejde o konkurenci armádním psychologům, nepůjde o ideologické působení - primárně nepůjde o evangelizaci, ale o službu, zdůrazňují církevní představitelé.

Pravoslavná církev se distancovala od Všeslovanského sjezdu

Česká pravoslavná církev se distancovala od Všeslovanského sjezdu, který začal v úterý v Praze a k němuž česká politická reprezentace zaujímá odmítavý postoj pro podezření, že je v komunistické režii. Pravoslavný metropolita Dorotej, pozvaný organizátory sněmu, aby sloužil na úvod akce na Václavském náměstí slovanskou liturgii, odmítl nakonec oficiálně účast, řekl ČTK duchovní správce pražské pravoslavné katedrály Jaroslav Šuvarský. Na sněmu se proto pouze pomodlil srbský duchovní. Předseda výboru Všeslovanského sjezdu Břetislav Chvála se v zahajovacím projevu přihlásil k odkazu Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku a "trvalé" myšlence socialismu. Odsoudil naopak "americký imperialismus", Evropskou unii a Severoatlantickou alianci, které podle něj v Jugoslávii pošlapaly helsinské dohody.

Bývalá herečka ve vazbě

Soudkyně Okresního soudu v Liberci poslala ve středu do vazby bývalou herečku a předsedkyni představenstva akciové společnosti Skloexport Reginu Rázlovou, která čelí obvinění ze zneužívání informací v obchodním styku. Pro uvalení vazby se soud rozhodl kvůli obavám, že by mohla uprchnout, nebo působit na svědky. Státní zástupce Ivan Bernátek odmítl komentovat, jestli orgány činné v trestním řízení vědí o pobytu syna Rázlové Lukáše, který je stíhán jako uprchlý. V kauze Skloexport bylo obviněno celkem pět lidí, z nichž tři jsou již ve vazbě. Na svobodě je zatím obviněný otec herečky Stanislav Rázl, někdejší předseda vlády a její syn Lukáš. Ti chtěli pod záminkou revitalizace českého sklářství převést majetek ze Skloexportu na rodinnou firmu Rázlových Skloexport Group. Neoprávněnými převody, které navíc měly probíhat přes třetí subjekty, měl být Skloexport poškozen o 400 miliónů korun.

S německým přispěním vyšla kniha o Židech za protektorátu

Německá Nadace Konráda Adenauera dopomohla vydání nové publikace "Židé v protektorátě. Hlášení Židovské náboženské obce v roce 1942. Dokumenty". Odbornou publikaci v těchto dnech v Praze vydal Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Obsažná edice zpráv a výkazů, kterou musela Židovská náboženská obec v Praze předkládat pražské Ústředně pro židovské vystěhování, je publikována v německém jazyce. Za každý německý text je pak zařazen jeho český překlad zachovávající dobovou terminologii a stylistiku, koncipovaný tak, aby co nejvěrněji odrážel atmosféru, v níž dokumenty vznikaly. Fragment zmíněných zpráv a hlášení získaly editorky publikace ze zahraničních archívů a doplnily o část uloženou v domácím Archivu ministerstva vnitra a v Židovském muzeu.

Poslední koncert festivalu Pražské jaro

Beethovenova Devátá symfonie v nastudování Jiřího Bělohlávka, Pražské komorní filharmonie a Pražského komorního sboru uzavřela ve středu večer ve Smetanově síni 53. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Festival nabídl vedle orchestrálních a komorních programů a několika recitálů například také kompletní provedení smyčcových kvartetů Paula Hindemitha, několik "poct" historickému fortepianu a Georgi Gershwinovi i koncert laureátů letošní klavírní soutěže a soutěže smyčcových kvartet. Dvakrát vystoupila na Pražském jaru populární zpěvačka Lucie Bílá a zcela netradičně v Rudolfinu při festivalu zahrálo Divadlo Járy Cimrmana.

Uměleckoprůmyslové muzeum vystavuje Muchovy fotostudie

Jedinečnou sbírku původních fotografií proslulého secesního grafika, malíře, sochaře a designera Alfonse Muchy vystavuje od středy v Galerii Josefa Sudka na pražském Úvoze Uměleckoprůmyslové muzeum. Většina z dvou desítek vystavených originálních fotografií, které umělci sloužily k zachycení dílčích studií postav, pochází z období od konce osmdesátých let minulého století do roku 1910. Mucha fotografoval od svých mnichovských studií. Věnoval se dokumentárním snímkům, krajinným záběrům, ale nejčastěji fotografii používal k vytváření studií modelů a aranžovaných scén. Samotným snímkům nevěnoval Mucha větší pozornost než prostému technickému záznamu. Dnešní historikové umění však na těchto fotografiích oceňují jejich autentičnost. Výstava, která je první větší prezentací původních Muchových fotografií na světě, potrvá do začátku září.

Ze sportu:

Po úterní předehrávce, v níž pražská Sparta porazila Teplice 3:1, pokračovalo ve středu závěrečné, 30. kolo první fotbalové ligy sedmi zápasy s těmito výsledky: Brno - České Budějovice 0:2, Hradec Králové - Viktoria Žižkov 2:0, Dukla - Olomouc 0:3, Ostrava - Slavia 1:1, Jablonec - Plzeň 2:0, Drnovice - Liberec 1:0 a Opava - Lázně Bohdaneč 0:0. Mistrem se stala Sparta Praha, v Poháru UEFA si zahrají druhá Slavia a třetí Olomouc. Ligu opuštějí České Budějovice a poslední Lázně Bohdaneč.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno s přeháňkami a bouřkami. Teploty se pohybují mezi 23 až 27 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.