Zprávy čtvrtek, 04. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Vláda zřídila Výbor pro zpravodajskou činnost řízený ministrem Kavanem

O zřízení Výboru pro zpravodajskou činnost, který bude koordinovat zpravodajské služby, rozhodla na středečním zasedání česká vláda. Předsedou výboru se stal vicepremiér pro bezpečnostní a zahraniční politiku a ministr zahraničí Jan Kavan a místopředsedou vicepremiér Vladimír Špidla. Výbor, který bude stálým orgánem Bezpečnostní rady státu, nahradí dosavadní vládní Radu pro zpravodajskou činnost. Nový způsob koordinace tajných služeb vládě navrhla Bezpečnostní rada státu 25. dubna. Nyní má Česká republika čtyři tajné služby - vojenskou rozvědku a kontrarozvědku a dvě tajné služby civilní.

Zjednodušit prověrky lidí, kteří budou přicházet do styku s tajnými a důvěrnými informacemi, má novela zákona o ochraně utajovaných skutečností, jejíž návrh schválila vláda. Legislativní návrh, který kabinetu předložil nedávno jmenovaný ministr bez portfeje Karel Březina, stanoví jako podmínku pro seznamování se s utajovanými skutečnostmi státní občanství České republiky. Pokud sociálnědemokratická vláda prosadí novelu v parlamentu, budou prověrky druhého stupně, tedy prověrky osob, které mají přicházet do styku s důvěrnými informacemi, podléhajícími nižšímu stupni utajení, přesunuty z Národního bezpečnostního úřadu na ministerstva obrany a zahraniční.

Ministři odmítli poslanecké návrhy novel obou lustračních zákonů, jejichž autoři navrhují zrušit ustanovení o omezení platnosti těchto zákonů do konce letošního roku. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Poslanci soudí, že stát může stanovit předpoklady pro výkon určitých veřejných funkcí; ty by měl upravit zejména připravovaný zákon o státní službě, který by měl zároveň ukončit platnost lustračních zákonů. Ministři argumentují tím, že lustrační zákony byly přijaty na dobu omezenou proto, že jsou právním aktem zaměřeným na vypořádání s minulostí. Protože zřejmě svou historickou úlohu a účel splnily, nevidí důvod pro další prodlužování jejich platnosti.

Vláda dále schválila novely zákonů o dani z příjmu a dani z nemovitostí. Podle návrhu ministerstva financí by měly navrhované úpravy připravit příjmy státního a místních rozpočtů asi o šest miliard korun. Novely by měly začít platit od příštího roku. Novela zákona o dani z příjmu znamená snížení daňového zatížení fyzických osob. Novela totiž jednak zvyšuje nezdanitelné částky z příjmu fyzických osob, jednak posunuje směrem nahoru hranice pásem ročního příjmu fyzických osob, z nichž se počítá daň.

Kabinet také schválil novelu zákona o bankách, kterou připravila Česká národní banka. Novela by měla v případě krachu banky klientům zajistit větší návratnost jejich vkladů. Kromě zvýšení limitu pro pojištění vkladů u bank zhruba na 15 tisíc eur (530 tisíc korun) přináší i rozšíření pojištění na devizové vklady a další produkty bank. Novela zákona o bankách má za cíl harmonizaci s právem Evropské unie, pokud jde o postavení bank, podmínky jejich podnikání, provádění dohledu nad bankami a podmínky pojištění vkladů.

Dvě atestace potřebné pro výkon lékařského povolání by měla v budoucnosti nahradit jedna zkouška. Předpokládá to návrh zákona o odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, který přijala vláda. Zákon má sladit tuto oblast s právem Evropské unie, které ukládá lékařům členských zemí Unie úspěšně absolvovat jen jednu zkoušku. Navrhovaný zákon také stanoví, že lékaři členských zemí Evropské unie, kteří budou chtít pracovat v České republice budou muset prokázat, že se dorozumí česky.

Václav Klaus jednal v Budapešti zejména o otázkách rozšiřování Evropské unie

Parlamentní vztahy mezi Českem a Maďarskem, informace o politické a ekonomické situaci v obou zemích, ale zejména otázky související se vstupem do Evropské unie tvořily náplň středečních jednání předsedy české Poslanecké sněmovny Václava Klause s jeho protějškem Jánosem Áderem a předtím i s maďarským prezidentem Árpádem Gönczem. "Jsme si vědomi toho, že Maďarsko i Česká republika jsou v této věci (rozšiřování EU) na jedné lodi a já považuji za velmi dobré, že se na této lodi začíná více točit kormidlem jedním směrem a veslovat stejným tempem," prohlásil Klaus na tiskové konferenci. Rovněž ocenil možnost navštívit plenární zasedání maďarského parlamentu a vidět poslance při jejich práci.

K otázce, zda úsilí Slovenska stát se členem EU společně s Českem, Maďarskem a Polskem nezpomalí proces začleňování těchto tří zemí, Klaus odpověděl, že je naprosto evidentní, že je v zájmu Prahy i Budapešti, aby Bratislava byla účastníkem všech evropských integračních seskupení kupříkladu i s ohledem na dodržování schengenských dohod. Klaus si ovšem nedovede představit, že by ze strany České republiky nebo Maďarska mohlo jít o nějaké "vědomé čekání" na to, až bude Slovensko připraveno stát se plnoprávným členem Unie.

Šéfové vlád zemí V4 se setkají s francouzským premiérem Jospinem

Předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky - České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska - se ve čtvrtek setkají v Budapešti s francouzským ministerským předsedou Lionelem Jospinem. Hovořit budou o současném dění v Evropské unii a o aktuálním stavu jednání o jejím rozšiřování, řekl ČTK mluvčí vlády Libor Rouček. Francie v příštím pololetí přejímá předsednictví v Radě Evropské unie. Budapešťská schůzka bude proto podle Roučka ideální příležitostí k výměně názorů mezi budoucí předsednickou zemí a nejvážnějšími kandidáty na členství v EU.

Indonéský prezident Wahid navštíví v červnu Prahu

Odložená návštěva indonéského prezidenta Aburrahmana Wahida v Praze by se měla uskutečnit v červnu. Wahid svou cestu do České republiky zrušil v únoru kvůli nemoci českého prezidenta Václava Havla. ČTK to po středečním jednání s šéfem indonéského Lidového poradního shromáždění Amienem Raisem řekla předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Rais po setkání ukončil dvoudenní návštěvu České republiky. Oba představitelé hovořili o tom, že Česká republika i Indonésie mají zájem na užších bilaterálních vztazích tak, jak tomu bylo v minulosti, protože nyní jsou česko-indonéské parlamentní kontakty ojedinělé. V Senátu byl Rais jako vůbec první politický představitel Indonésie, kterou podle Benešové koncem roku navštíví delegace českých senátorů. V úterý se Rais setkal s předsedy Poslanecké sněmovny a vlády Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Z jednání vyplynulo, že Indonésie by se mohla stát důležitým místem pro české investory.

Prezident Václav Havel se dosud setkával spíše s odpůrci indonéského režimu. V roce 1997 přijal jeho pozvání na první ročník konference Fórum 2000 nositel Nobelovy ceny míru z roku 1996, východotimorský intelektuál a bojovník za nezávislost Východního Timoru José Manuel Ramos Horta. Havel se s ním setkal i o rok později, kdy Hortu pozvala do České republiky nadace Člověk v tísni.

Na 9. května je připraven Evropský den

Přes 250.000 letáků a brožur s informacemi o Evropské unii (EU) připravilo ministerstvo zahraničí pro blížící se Evropský den. Během zatím největší pražské informační akce o Unii bude 9. května připravena nejen zhruba dvacítka informačních Eurostánků, ale občané se budou moci projet třeba i Eurotramvají. V tramvaji se budou s informacemi o unii střídat například ministr zahraničí Jan Kavan nebo velvyslanec Evropské komise v Česku Ramiro Cibrián, sdělila ČTK agentura Knight & Svoboda, která se na pořádání putovních Evropských dnů podílí. V rámci pražské akce bude pro zájemce v Městské knihovně připravena beseda, které se zúčastní vedle Kavana i premiér Miloš Zeman, ministr spravedlnosti Otakar Motejl či hlavní český vyjednavač pro vstup do Unie Pavel Telička. Cílem Evropského dne je rozšířit informovanost Pražanů o fungování unie a dopadech chystaného přistoupení České republiky k ní.

Komisařka EU pro životní prostředí Wallströmová navštíví ČR

Členka Evropské komise Margot Wallströmová, zodpovědná za životní prostředí, jadernou bezpečnost a civilní ochranu, přijede ve čtvrtek na první oficiální návštěvu České republiky. Někdejší švédskou ministryni kultury a sociálních věcí pozval do Prahy ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Wallströmová navštíví během letošního roku všechny kandidátské země Evropské unie ze střední a východní Evropy.

Vývoz ČR do EU stoupl za čtvrtletí o třetinu na 195 miliard korun

Vývoz České republiky do zemí Evropské unie stoupl za první čtvrtletí meziročně o 33,9 procenta na 195,2 miliardy korun. Dovoz z Evropské unie vzrostl o 29 procent na 184,1 miliardy korun. Bilance tak skončila pro Českou republiku aktivem 11,1 miliardy korun proti 3,1 miliardy korun ve srovnatelném období loni. Za celý loňský rok přebytek činil 2,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad. Z významnějších položek zboží vykázaly největší exportní oživení stroje a dopravní prostředky, kde zvýšení téměř o 46 procent znamenalo vzestup na 100,7 miliardy Kč. Bylo to přes 51 procent veškerých vývozů do Evropské unie. Hlavním vývozním artiklem byla silniční vozidla, jejichž export stoupl o 30 procent na 30,8 miliardy korun.

Rudolf Scharping se zúčastní diskuse evropských sociálních demokratů o EU

Německý ministr obrany a předseda Evropské sociálně demokratické strany Rudolf Scharping se v pátek v Praze zúčastní jednání První pracovní skupiny Evropské sociálně demokratické strany pro rozšíření Evropské unie. Jednání pracovní skupiny začíná už ve čtvrtek, Scharping však přicestuje až o den později a setká se i s ministrem obrany Vladimírem Vetchým. Jednat by měli o spolupráci v rámci Severoatlantické aliance i o vyhlídkách na její další rozšíření, řekl ČTK Vetchého mluvčí Milan Řepka. Po jednání s Vetchým zasedne Scharping spolu s premiérem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí Janem Kavanem, místopředsedou Evropské sociálně demokratické strany Jan Marinem Viersmou a dalšími ke kulatému stolu k diskusi o rozšiřování Evropské unie. V pracovní skupině budou ve čtvrtek a v pátek o EU jednat zástupci 17 zemí Evropy.

Evropská sociální demokracie (PES) vznikla v roce 1992. Sdružuje sociálnědemokratické a socialistické strany Evropské unie. Česká republika v ní má status přidružené země. Pracovní skupina pro rozšiřování EU má za úkol tento proces koordinovat.

Vláda chce z privatizačního účtu čerpat sedm miliard na restituce

Sněmovní rozpočtový výbor podpořil ve středu návrh zákona, jehož prostřednictvím chce vláda ze zvláštního privatizačního účtu odčerpat více než sedm miliard korun. Peníze z privatizace by měly umožnit financování dalších nezbytných nákladů pro zachování školské, kulturní a zdravotnické činnosti v objektech, které jsou předmětem restitucí. Ministerstvo školství požaduje k dosud vyčleněným financím dalších 5,2 miliardy korun. Lhůty takzvaných věcných břemen, kdy restituenti museli po dobu deseti let umožnit původní provoz, by v těchto případech měly uplynout do roku 2001. Ministerstvo kultury požaduje ze stejných důvodů 1,5 miliardy korun, které chce použít na dokončení investičních akcí. Resort zdravotnictví chce použít požadovaných 700 miliónů korun na standardní pokrytí restitučních požadavků.

Stejnou technikou čerpala vláda z privatizačního účtu nejvíce v letech 1997 a 1998. Sněmovna tehdy schválila novelu, kterou kabinet získal celkem devět miliard korun na financování opatření k odstranění následků tehdejších povodní. Předložená novela by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Asociace samostatných odborů vyzývá vládu k podpoře zaměstnanosti

Okamžité přijetí "účinných nástrojů" k podpoře zaměstnanosti požadují představitelé Asociace samostatných odborů (ASO), kteří se ve středu sešli na své valné hromadě. ČTK o tom informoval předseda asociace Bohumír Dufek. Odboráři vyzvali vládu, aby bezprostředně řešila "neustále se zhoršující podmínky některých vrstev občanů společnosti". Mezi ty podle nich patří především rostoucí nezaměstnanost a nevyplácení mezd. "Přetrvávají nešvary, na které ASO upozornila při protestní akci a výstražné stávce konané 8. března tohoto roku," uvedl Dufek.

Soudce Gilbert Guillaume převzal medaili Masarykovy univerzity

Velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity převzal ve středu z rukou jejího rektora Jiřího Zlatušky předseda Mezinárodního soudního dvora Organizace spojených národů v Haagu Gilbert Guillaume. "Jsme pyšní, že můžeme předat takové osobnosti nejvyšší ocenění školy, které je udělováno za prosazovaní myšlenek demokracie, ideálů humanity a přínos k rozvoji mezinárodních vztahů," řekl Zlatuška. Největší zážitek z Guillaumovy přednášky na téma Role a budoucnost Mezinárodního soudního dvora si patrně odnesli francouzsky mluvící účastníci slavnostního předávání, protože univerzita na rozdíl od předešlých akcí tohoto typu nezajistila simultánní překlad. Ostatním nezbylo, než sledovat přednášku v českém překladu, jehož tištěnou podobu dopředu obdrželi.

Pamětníci odboje si připomněli 55. výročí konce války

Udělením pamětních medailí a projevy si ve středu několik desítek veteránů připomnělo konec druhé světové války před 55 lety. V budově ministerstva obrany na setkání pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu promluvili například jeho předseda Jakub Čermín či zástupce náčelníka generálního štábu František Padělek. Účastníky setkání pozdravil i zástupce České obce legionářské Jaroslav Procházka. Čermín veterány domácího odboje, ale i bývalé vojáky zahraničních armád a letce, upozornil na překrucování historie a zpochybňování zásluh části příslušníků odboje kvůli jejich politickým názorům, které začalo v podstatě ihned po konci bojů. Generál Padělek poděkoval veteránům za jejich příspěvek k existenci České republiky a upozornil, že současná armáda jejich hrdinství dává za příklad svým vojákům. Letošní výročí konce nejkrvavějšího konfliktu v dějinách si veteráni připomenou i 5. května, tentokrát mimo jiné společně s ministrem obrany Vladimírem Vetchým.

Vepřín na místě bývalého koncentračního tábora v dohledné době zbourán nebude

Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička se už vzdal naděje, že velkokapacitní vepřín v Letech u Písku, stojící na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, bude v nejbližších letech zbourán. "Nepředpokládám, že by se tento problém do vstupu České republiky do Evropské unie vyřešil," řekl Růžička ČTK. Vláda loni v dubnu zamítla návrh vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, aby stát nejdřív postavil novou velkovýkrmnu, kam by se provoz bez přerušení výroby přesunul, nynější objekt by se zboural a místo tábora bylo pietně upraveno. Kabinet s tím nesouhlasil kvůli značným výdajům ze státního rozpočtu, které by převýšily půl miliardy korun. Růžička považuje vyčíslenou sumu za přemrštěnou a připomněl, že vyřešení celé záležitosti nesvědčí ani celková atmosféra ve společnosti.

CEE Bankwatch Network nebude pořádat pouliční shromáždění

Aktivisté ze sdružení CEE Bankwatch Network nebudou během zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze pořádat žádná pouliční shromáždění. Spoluorganizují ale veřejnou diskusi s filmovou přehlídkou Jiná zpráva, která má poukázat na problematickou činnost světových finančních institucí, řekl ve středu Pavel Přibyl z Hnutí Duha, které je součástí CEE Bankwatch Network. Sdružení se podle něj chce zejména zaměřit na poskytování informací veřejnosti. Dodal ale, že právo občanů na demonstrace je přirozené.

IVVM: Za nejvýznamnější událost lidé považují listopad 1989

Za nejvýznamnější události českého národa od konce první světové války považuje 22 procent občanů listopadové události roku 1989, konec druhé světové války 13 procent lidí a stejný počet vznik Československé republiky v roce 1918. Vyplynulo to výsledků dubnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Deset procent dotázaných označilo za nejvýznamnější únorové události roku 1948, osm procent srpnové události roku 1968 a pět procent občanů osvobození v roce 1945. Pro čtyři procenta lidí je nejvýznamnější Pražské jaro, stejný počet uvedl rok 1939. Rozpad federace je významný pro tři procenta občanů, pro dvě procenta Mnichov 1938 a pro procento lidí vstup České republiky do NATO. Podle IVVM se výsledky za posledních pět let nezměnily.

IPI ocenila ke dni svobody tisku Dienstbierovu novinářskou práci

Mezinárodní tiskový institut (IPI) jmenoval v Bostonu padesát "hrdinů světové svobody tisku", kteří působili ve druhé polovině století. K vyznamenaným patří také bývalý disident a později československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Udělení titulu se uskutečnilo ke Světovému dni svobody tisku na třídenním výročním kongresu IPI, který byl založen před padesáti lety v New Yorku, sídlo má však ve Vídni. IPI je organizací vydavatelů a šéfredaktorů předních světových sdělovacích prostředků. Oceněné osobnosti byly vybrány z dlouhé listiny novinářů, kteří v uplynulých padesáti letech dlouhodobě a významně přispívali k obraně a prosazování svobody tisku. Dienstbier získal ocenění za novinářskou práci v šedesátých letech vedoucí k Pražskému jaru v roce 1968 a za samizdatovou činnost po sovětské invazi, včetně spoluzaložení Lidových novin, které se staly po revoluci v roce 1989 předním respektovaným deníkem.

Spisovatel Kundera získal Herderovu cenu, ale ceremonie se nezúčastnil

Herderovy ceny, které tradičně uděluje vědcům a umělcům ze zemí bývalého východního bloku hamburská nadace F.V.S., obdrželi v letošním roce český spisovatel Milan Kundera, slovenský historik umění Ján Bakoš, maďarský spisovatel Imre Kertész, estonský skladatel Arvo Pärt, bulharský literární vědec Nikola Georgiev, jugoslávský etnolog Ivan Čolovič a rovněž řecký literární vědec Karolos Mitsakis. Držitelům je ve středu na vídeňské univerzitě předal její rektor Georg Winckler. Kundera, o kterém se ví, že se vystupování na veřejnosti vyhýbá, se ceremonie nezúčastnil.

Básník, spisovatel, dramatik, esejista a překladatel Milan Kundera se narodil v roce 1929 v Brně. V roce 1970 byl podruhé vyloučen z komunistické strany a v roce 1979 byl zbaven československého občanství. Od roku 1980 působí na Vysoké škole sociálních věd v Paříži. Mezi jeho nejznámější díla patří zfilmované romány "Žert" a "Nesnesitelná lehkost bytí".

Skalní malby a rytiny prezentuje výstava v brněnském Anthroposu

Skalní malby a rytiny, které prozkoumal popularizátor pravěkého umění Miroslav Kšica na území mezi Černým mořem a Beringovou úžinou si mohou prohlédnout návštěvníci pavilónu Anthropos v Brně - Pisárkách. Výstava, která čerpá z výsledků celoživotní badatelské práce Kšici, potrvá v Anthroposu do konce listopadu. Skalní malby a rytiny přenesl Kšica různými technikami na jiné podklady, aby je bylo možné dále zkoumat a také přiblížit veřejnosti. Návštěvníci výstavy tak mohou obdivovat umění lidských prapředků, v němž dominuje zobrazení zvířat, ale objevuje se i ženská postava jako erotický symbol.

Kšica, který na podzim oslaví 80. narozeniny, uskutečnil od roku 1958 několik desítek studijních a výzkumných cest a expedicí po Evropě, Asii a Austrálii. V 70. letech spolupracoval s ústavem Anthropos Moravského zemského muzea, v jehož fondu jsou jeho frotáže skalního umění především ze Skandinávie a Itálie. Od roku 1980 měl přes 50 výstav.

Britská kapela Jethro Tull nadchla plzeňské publikum

Britská kapela Jethro Tull potěšila v úterý v zaplněném lochotínském amfiteátru dvouhodinovým koncertem plzeňské publikum. Nadšené reakce posluchačů potvrdily, že se legendární kapela vedená charismatickým zpěvákem a flétnistou Ianem Andersonem svým věrným neomrzela, i když vrchol své éry zažila již v sedmdesátých letech. Na koncertě, který si přišla poslechnout především střední generace, zazněla směs hudby z dvaatřicetileté kariéry kapely včetně výběru z nejnovějšího alba "DotCom". Vystoupení doplnily skladby ze sólového alba Iana Andersona "Secret Language Of Birds". Jethro Tull vystoupili v sestavě Ian Anderson, Martin Barre, Doane Perry, Andy Giddings a Jonathan Noyce.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky porazili ve svém třetím a závěrečném zápase v základní skupině C na mistrovství světa v Petrohradu celek Kanady 2:1. Bez ztráty bodu si zajistili z prvního místa postup do další fáze šampionátu. O branky českého týmu se postarali Michal Sýkora a Jiří Dopita. Do tabulky osmifinálové skupiny, v níž bude Česká republika bojovat o postup do čtvrtfinále, si tak tým připsal čtyři body. Spolu s obhájci titulu postoupili a medailové naděje si uchovali druzí hokejisté Norska a třetí Kanaďané.

Fotbalisté Liberce porazili Olomouc 2:0 a postoupili do finále Poháru Českomoravského fotbalového svazu. V něm se 10. května v Praze střetnou s druholigovými Ratíškovicemi, které v úvodním úterním semifinále porazily Vítkovice.

Čeští fotbalisté dosáhli v kvalifikaci na mistrovství Evropy tak obdivuhodných výsledků, že bych se nedivil, kdyby to na nadcházejícím šampionátu dotáhli až do závěrečných bojů, prohlásil trenér anglické reprezentace Kevin Keegan. "Klidně si dovedu představit Českou republiku ve finále mistrovství Evropy. A vůbec bych nezlobil, kdyby se tam utkala s Anglií," řekl Keegan ČTK.

V německém Hannoveru bude v pátek odstartován už třiapadesátý ročník cyklistického Závodu míru. Ze startovní čáry se na trasu dlouhou 1607 kilometrů, rozdělenou do deseti etap, vydá peloton čítající dvaadvacet týmů, který své putování německým, polským a českým územím ukončí v sobotu 13. května na Staroměstském náměstí v Praze. Česká metropole se součástí závodu stane po devíti letech. V roce 1991 zde závod začínal.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti s možností přeháněk. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.