Zprávy čtvrtek, 04. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

ODS chce změnu vlády, návrh na vyslovení nedůvěry ale nepodpoří

Občanská demokratická strana má sice stejný cíl jako čtyřkoalice, tedy svrhnout menšinovou vládu Miloše Zemana, ale to neznamená, že se připojí k jejímu návrhu vyslovit kabinetu nedůvěru. O vytvoření nové většinové vlády chce jednat s sociálními demokraty, lidovci a Unií svobody na společné schůzce. Předseda ODS Václav Klaus poznamenal, že je třeba hledat nejprve dohodu o novém politickém uspořádání. Teprve ta pak může vyústit v ukončení mandátu současné vlády.

Unie svobody a lidovci v úterý oznámili, že chtějí odvolat Zemamovu vládu. Na to však nemají ve sněmovně dostatek hlasů, a proto se obrátili na poslance ČSSD a ODS s žádostí o podporu. Už v úterý však bylo takřka jisté, že nikoho nenajdou.

Premiérův poradce Jaroslav Pokorný rezignuje kvůli kauze "Štiřín" na svou funkci

Jaroslav Novotný, poradce premiéra Miloše Zemana, ve čtvrtek rezignuje na svou funkci. Jeho jméno je spojováno s případem údajného vydírání ředitele zámku Štiřín. Měl po něm požadovat, aby se podílel na vytváření falešných důkazů proti exministru zahraničí Josefu Zieleniecovi. Premiér rezignaci svému poradci doporučil. Aféru však považuje za "uměle nafouknutou bublinu", která má maskovat vyšetřování hospodářských deliktů bývalého ředitele zámku. Ministerská kontrola by měla podle Zemana i ministra zahraničí Jana Kavana přinést důkazy o uplácení novinářů exministrem zahraničí Zieleniecem.

Zpráva ze šetření inspekce ministerstva zahraničí k hospodaření štiřínského Konferenčního centra podle jeho exředitele Václava Hrubého neuvádí, že by se dopustil vážných hospodářských deliktů. Hrubý, jenž dostal zprávu k vyjádření, hovoří jen o "drobnějších a formálních nedostatcích". Zároveň trvá na tom, že byl prostřednictvím premiérova poradce Jaroslava Novotného vydírán provozním ředitelem ministerstva zahraničí Karlem Srbou.

Ministr zahraničí Jan Kavan se na tiskové konferenci střetl s autorem petice, který žádá jeho rezignaci

Ministr zahraničí Jan Kavan se na tiskové konferenci v Prostějově slovně střetl s Davidem Hrbkem, autorem petice, která žádá odstoupení jak ministra samého, tak premiéra Miloše Zemana. K sepsání petice Hrbka vedla dlouhodobá neochota obou politiků doložit svá obvinění někdejšího šéfa diplomacie Josefa Zieleniece, že uplácel novináře. Středoškolský učitel Hrbek zasáhl do průběhu tiskové konference poté, co Kavan neodpověděl na dotaz, co by vzkázal sedmi tisícům lidí, kteří petici podepsali.

Ministerstvo zahraničí chystá masívní kampaň před vstupem do EU

Masívní kampaň na podporu očekávaného vstupu České republiky do Evropské unie (EU) chystá na závěr tohoto a další roky ministerstvo zahraničí. Šéf diplomacie Jan Kavan na propagačním Evropském dni v Prostějově novinářům řekl, že v době vstupu ČR do EU plánovaného na rok 2003 očekává podporu tohoto kroku od nejméně dvou třetin obyvatel. "Nesmíme zapomenout ani na nastupující generaci, která nás bude jako první v EU reprezentovat," podotkl ministr, který o problémech a připravenosti ČR na přijetí diskutoval se studenty gymnázia.

ČR, Polsko a Maďarsko chtějí více spolupráce v obranném průmyslu

Česká republika, Polsko a Maďarsko chtějí podle českého ministra obrany Vladimíra Vetchého zesílit vojenskou spolupráci, zejména v oblasti zbrojního průmyslu. Se svými resortními protějšky z Polska a Maďarska Januszem Onyszkiewiczem a Jánosem Szabóem se na tom Vetchý shodl během prvního dne dvoudenní schůzky, která začala na zámku Krasiczyn u polského Přemyšlu. Ministři se také zabývali situací na Balkáně. Konstatovali, že přítomnost mezinárodních sil je stále nezbytná nejen v Kosovu, ale i v Bosně.

Poslanecká sněmovna podporuje zavedení krátkodobých poplatků za užívání dálnic

Zavést krátkodobé poplatky za používání dálnic a rychlostních silnic a umožnit jejich bezplatné používání ozbrojenými silami jiných států /především vojsky NATO/ je cílem vládní novely zákona o pozemních komunikacích. Předlohu do druhého čtení propustila Poslanecká sněmovna. Vláda návrhem zákona reagovala na požadavky Evropské unie, motoristické veřejnosti a autodopravců. Pravicovým poslancům se podařilo prosadit jejich novelu zákona, která obsahuje snížení silniční daně. To by mělo posílit konkurenceschopnost českých dopravců vůči zahraničním. Proti dalšímu projednávání se neúspěšně postavili vládní poslanci, kteří se obávají negativního vlivu na státní rozpočet. Pravicoví poslanci navrhují snížit daň o pět až deset procent podle hmotnostních kategorií. Soudí, že při současném zvyšování cen dálničních poplatků, spotřební daně z pohonných hmot a sazeb povinného ručení je celkové zatížení dopravců již neúnosné a pro řadu z nich likvidační. Silniční daň v ČR je jednou z nejvyšších v Evropě.

Skupina poslanců nesouhlasí se sankcemi proti Jugoslávii

Nesouhlas s mezinárodními sankcemi vůči Jugoslávii, k nimž se bude moci po projednání v obou parlamentních komorách připojit i ČR, vyslovilo v prohlášení 24 komunistických a sociálnědemokratických poslanců. Všichni působí v parlamentní Skupině přátel ČR - Jugoslávie. Prohlášení reaguje na to, že sněmovna souhlasila 21. října s tím, aby se ČR k sankcím připojila.

Peníze na výstavbu domovů důchodců získá stát zřejmě z Fondu národního majetku

Peníze nutné na výstavbu nových domovů důchodců a ústavů sociální péče, které mají nahradit budovy vrácené v restituci, stát zřejmě získá z Fondu národního majetku. Vládní návrh novely, která má tento postup umožnit, sněmovna podpořila v prvním čtení. Kabinet počítá s tím, že se mu tímto způsobem podaří získat čtyři miliardy korun. Restituenti, kteří dostali zpátky budovy, v nichž sídlí domov důchodců nebo sociální ústav, museli v objektech tato zařízení po dobu deseti let nechat. Tato lhůta pomalu končí, a to většinou již v roce 2001, což znamená, že stát musí zajistit nové budovy, kam by mohl domovy důchodců umístit.

Česká republika ratifikovala Evropskou sociální chartu Rady Evropy

Česká republika ratifikovala Evropskou sociální chartu Rady Evropy (RE), když český velvyslanec při této organizaci Jiří Mucha ve Štrasburku předal ratifikační listiny generálnímu tajemníkovi rady Walteru Schwimmerovi. Charta zajišťuje 19 základních sociálních a ekonomických práv. Mezi ně patří právo pracovat, právo na bezpečné a zdravé pracovní podmínky, na spravedlivou odměnu, na sociální zabezpečení, na sociální a lékařskou pomoc a právo rodiny na sociální, právní a ekonomickou ochranu a pomoc.

Poslanci se nebojí zhoršení česko-německých vztahů kvůli Benešovým dekretům

Čeští zákonodárci většinou neočekávají, že by nadcházející debata německých poslanců o deklaracích k česko-německým vztahům a k poválečným Benešovým dekretům mohla zhoršit česko-německé vztahy. Někteří se navíc neobávají ani toho, že by problém dekretů mohl zabránit vstupu ČR do Evropské unie. Výbory německého parlamentu nyní posuzují návrh opozičních stran CDU a CSU z letošního června, který vyzývá berlínskou vládu, aby od ČR žádala zrušení dekretů jako podmínku pro přijetí země do EU.

Podle předsedkyně Senátu je vyřešení Benešových dekretů pro Rakousko symbolickou hodnotou

Vyřešení otázky takzvaných Benešových dekretů má pro rakouskou veřejnost symbolickou hodnotu. Po setkání s předsedou rakouské Spolkové rady Jürgenem Weissem to řekla předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Vysvětlila mu, že dekrety jsou součástí českého právního řádu a není tudíž možné očekávat jejich zrušení, ale veřejné konstatování "jejich vyhaslosti".

Dekrety prezidenta Edvarda Beneše obnovovaly po válce ústavní pořádek Československé republiky. Na jejich základě muselo odejít přes 2,5 miliónu Němců, kteří zároveň přišli o svůj majetek. Mezi odsunutými byli také Rakušané. Český premiér Miloš Zeman v minulosti opakovaně prohlásil, že dekrety považuje jeho vláda za vyhaslé. Rakouský ministr zahraničí Wolfgang Schüssel v srpnu uvedl, že se chce v Praze a v Evropské unii zasadit o to, aby ještě před přijetím České republiky do EU byly dekrety zrušeny.

Škoda Ostrov prodá do Pobaltí trolejbusy

Třiadvacet trolejbusů za 140 miliónů korun dodá do konce letošního roku do litevského Vilniusu Škoda Ostrov, která je největším světovým výrobcem bezemisních dopravních prostředků. Dalších šest kloubových vozů za 52 miliónů korun vyveze do lotyšské Rigy, řekl mluvčí Škody Plzeň Karel Samec. Podotkl, že představitelé Rigy navíc potvrdili zájem odebrat v příštích dvou letech 50 trolejbusů, z nichž polovinu chtějí již v roce 2000. Předběžný kontrakt Škoda domluvila na počátku týdne v rámci vládní návštěvy premiéra Miloše Zemana.

Českou spořitelnu chce koupit Erste Bank Sparkassen

Závazná nabídka Erste Bank Sparkassen na koupi státního podílu v České spořitelně zvyšuje šanci na dokončení její privatizace do konce letošního roku. Uvedl to mluvčí ministra financí Libor Vacek. Privatizační výbor si vzal na prostudování nabídky Erste, kterou po prvním shlédnutí označil za solidní základ pro další jednání, týden. Výbor buď nabídku akceptuje a začnou jednání o prodejní smlouvě, anebo ji přijme s určitou výhradou a od toho se budou odvíjet další vyjednávání.

V Praze začalo druhé fórum Středoevropské ekonomické iniciativy

V Praze začalo druhé ekonomické fórum Středoevropské ekonomické iniciativy (SEI), které bude trvat do 6. listopadu. Na programu má témata týkající se přístupu Evropské unie k regionu SEI a mezinárodních finančních institucí jako stimulátorů ekonomického růstu. Fórum, na něž koncem týdne naváže schůzka šéfů vlád a ministrů zahraničí, doprovázejí kulaté stoly ekonomických ministrů, představitelů obchodních komor a zástupců agentur pro podporu investic.

Občané mají o politických stranách horší mínění než loni

Občané mají o politických stranách v porovnání s loňským rokem horší mínění. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, podle něhož si celkově polepšili komunisté. Naopak výrazný úbytek pozitivních soudů zaznamenala vládní sociální demokracie. Nejlepší politiky má podle průzkumu Občanská demokratická strana. Myslí si to18 procent dotázaných. Zároveň však 40 procent míní, že se starají jen o získání moci.

Ekozemědělci žalují Danone za klamání spotřebitelů značkou BIO

Producent ekologického zemědělství společnost Pro-bio a další organizace podaly u Krajského obchodního soudu v Praze žalobu na společnost Danone proti nekalé soutěži. Té se má výrobce mléčných produktů dopouštět tím, že označuje jogurty obchodním názvem BIO bifidus aktiv. Právní zástupce společnosti Danone na tiskové konferenci ekozemědělců uvedl, že firma Danone nikdy netvrdila, že její výrobky pocházejí z ekologické zemědělské výroby. Podle vyhlášky o potravinách však není zakázáno označení BIO používat.

Vinohradská tržnice získala mezinárodní ocenění

Mezinárodní ocenění Institutu územního plánování získala pražská Vinohradská tržnice, která slouží veřejnosti již pět let. Institut letos udělil devět cen severoamerickým projektům, jediné mezinárodní ocenění získala právě tato pražská budova. Novorenesanční budova tržnice na Vinohradské třídě byla postavena v roce 1902 ve stylu trojlodní baziliky podle návrhu architekta Antonína Turka. Objekt si začátkem 90. let pronajala britsko-česká společnost Prague Investments od města Prahy na 30 let. První obchodní centrum západního stylu, zde bylo otevřeno v roce 1994.

Mystifikace České televize vrátí diváky zpět do socialismu

Věrnou rekonstrukcí běžného vysílacího dne někdejší Československé televize bude projekt, který její veřejnoprávní nástupkyně odvysílá v sobotu 20. listopadu k 10. výročí "sametové revoluce". Scenárista a režisér Fero Fenič tak vrátí diváky až do nedělního rána do dob reálného socialismu.

Galerie Miro vystavuje díla zapomenutého malíře Jaroslava Zajíce

Zapomenuté obrazy z Francie a Čech je název výstavy polozapomenutého malíře Jaroslava Zajíce, od jehož narození uplynulo letos sto let. Díla inspirovaná zejména slunnou Provence a českou krajinou vystavuje Galerie Miro v Klášteře dominikánů po celý listopad. Zajícovo dílo, o němž se nezmiňují slovníky výtvarného umění, reprezentují na pražské výstavě krajiny z Paříže, Provence, Korsiky a z Čech a v oleji vyvedená zátiší.

Karel Loprais je druhý mezi kamióny po prologu Dubajské rallye

Česká posádka kamiónu Tatra ve složení Karel Loprais, Radek Stachura a Petr Gilar obsadila druhé místo v prologu Dubajské rallye jedoucí se pod oficiálním názvem U.A.E. Desert Challenge ve Spojených arabských emirátech. Pro kopřivnickou posádku je to poslední prověrka před následující prestižní Rallye Paříž - Dakar - Káhira.

Brankář Dominik Hašek si v NHL kvůli zranění nezahraje déle než dva měsíce

Hokejista Dominik Hašek si možná kvůli zranění třísel nezahraje v NHL déle než dva měsíce. Potvrdilo to vyšetření, jemuž se podrobil v úterý. Český gólman ve službách Buffala se zranil v pátek proti Floridě, a přestože lékaři zatím nejsou schopni přesně stanovit dobu léčení, v klubu Sabres se hovoří o Haškově přestávce ne v souvislosti s týdny, ale měsíci.

Sportovní výsledky:

Hokejisté Písku porazili v patnáctém kole první ligy celek Prostějova a udrželi si vedení v tabulce. Druhý Chomutov, který deklasoval Šumperk 9:1, na ně ztrácí čtyři body. Na třetí místo postoupily Rosice po výhře 4:1 nad Jindřichovým Hradcem, Beroun získal pouze bod za remízu s Brnem a klesl na čtvrtou pozici.

Střelecký koncert předvedli fotbalisté pražské Sparty v závěrečném utkání základní části Ligy mistrů proti Spartaku Moskva, který deklasovali poměrem 5:2. Díky třetímu vítězství v soutěži český mistr obsadil první místo v tabulce skupiny G a získal tak výhodnější pozici před pátečním losováním osmifinálových skupin. Spartě nahrál výsledek druhého zápasu skupiny G, v němž Tilburg remizoval bez branek s týmem Bordeux.

Basketbalisté Sparty Praha sehráli s izraelským celkem Maccabi Ramat Gan. Své nejlepší utkání v Koračově poháru, ale nakonec i po čtvrté podlehli těsně 68:71 (32:28). Pražané si prakticky celou dobu udržovali mírné vedení, nezvládli však závěrečnou minutu, v níž se hostům podařilo strhnout vítězství na svoji stranu. Sparta zůstává ve skupině G na posledním čtvrtém místě.

Na závěr informace o počasí:

Ve čtvrtek má být na území České republiky zataženo, teploty vystoupí na 11 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.