Zprávy čtvrtek, 04. února 1999

A nyní podrobněji:

Prezident Havel se setkal s kardinálem Vlkem

Z expertizy, o níž se opíralo pondělní stanovisko vlády, podle prezidenta Václava Havla nevyplývá, že by římskokatolická církev neměla právo na restituci majetku. Na středeční pracovní snídani prezident a kardinál Miloslav Vlk našli i východiska z patové situace kolem složení vládní komise pro vztah státu a církví, podrobnosti však nechtěli novinářům prozradit, dokud s nimi neseznámí vládu. Katolický primas Vlk expertizu zpochybňující podle vlády církevní restituce, vypracovanou dvěma právníky z Univerzity Karlovy, přivítal, protože přesouvá záležitosti z politické úrovně do roviny právní.

Havel radí vládě navázat v restitucích na dřívější koncepce

Problém církevních restitucí se nesmí s příchodem každé nové vlády začít řešit od začátku a nynější sociálnědemokratická vláda by měla podle prezidenta Václava Havla navázat na koncepční dokument, který vypracovaly už její předchůdkyně. "Tato analýza je velmi dobrým východiskem k dialogu vlády a církve," uvádí prezident ve stanovisku zaslaném ČTK. Prezident v souvislosti se svou snídaní s kardinálem Miloslavem Vlkem připomíná, že současný ministr kultury Pavel Dostál před časem přijal koncepci vypracovanou jeho předchůdci Pavlem Tigridem a Martinem Stropnickým.

Kardinál Vlk se má sejít s premiérem Zemanem

Do čtrnácti dnů by se měl sejít český katolický primas kardinál Miloslav Vlk s premiérem Milošem Zemanem, aby hledali cesty z nynější patové situace, která vznikla v procesu řešení vztahu státu a církví. Vyplynulo to z jejich středečního telefonického rozhovoru, v němž kardinál informoval Zemana o obsahu ranního jednání s prezidentem Václavem Havlem. Mluvčí českých biskupů Daniel Herman ČTK řekl, že byla zřejmě nalezena cesta, která by mohla vyvést proces řešení vztahu státu a církví z nynější patové situace. Prezident Václav Havel podle něj opět sehrál pozitivní zprostředkovatelskou úlohu.

Vyslanec USA jednal v České republice o židovských restitucích

Se stavem židovských restitucí v České republice a přístupem vlády k odškodňování obětí holocaustu vicepremiér Pavel Rychetský seznamoval ve středu vyslance USA Henryho Clarka. Podle Rychetského je vláda připravena vydat nemovitosti židovských náboženských obcí zkonfiskované Němci, případně finančně odškodnit Federaci židovských obcí. Odmítá ale roli povinného vůči obětem válečného vyhlazování židovského národa. "Spojené státy chtějí, aby holocaust byl odčiněn do konce roku 2000, aby nebyl aspoň v materiální rovině černým svědomím lidstva," řekl Rychetský ČTK. USA důsledně vystupují jako garant odškodnění obětí holocaustu a navrácení jejich majetku. Loni vyzval Helsinský výbor Kongresu USA bývalé totalitní země, aby řešily problém, plynoucí z nezákonné a nenahrazené konfiskace tohoto majetku.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna ve středu zamítla návrh novely zákona o mimosoudních rehabilitacích, který předpokládal, že české státní občanství již nebude podmínkou pro nárok na restituci. Autoři předlohy chtěli svým návrhem vyjít vstříc českým krajanům v zahraničí, kteří dosud nemohou své nároky na vrácení majetku uplatnit. Podmínku občanství totiž lidovci Jiří Karas a Pavel Tollner, kteří novelu vypracovali, považují za protiústavní. Proti legislativní úpravě, kterou navrhli, však hlasovali nejen sociální demokraté a komunisté, ale také zhruba polovina přítomných poslanců Občanské demokratické strany. Odpůrci novely argumentovali zejména tím, že jejím schválením by sice byla jedna nespravedlnost odstraněna, nové křivdy by však vznikly.

Vládní návrh novely zákona o loteriích, který má opět umožnit účast zahraničního kapitálu v provozování kasin a spotřebitelských loterií, poslanci schválili ve druhém čtení. Sněmovna by tak o novele měla definitivně rozhodnout ještě na této schůzi. Vládní předloha je reakcí na kritiku, které se České republice dostalo od Evropské unie, USA i různých společností za to, že předchozí novela zahraniční subjekty z tohoto druhu podnikání vyloučila.

Zvýšení podpory v nezaměstnanosti o deset procent, posílení pozice odborů ve vztahu k zaměstnavatelům a zpřísnění podmínek pro zaměstnávání cizinců předpokládá návrh rozsáhlé novely zákona o zaměstnanosti, který Poslanecká sněmovna propustila do druhého parlamentního čtení. Sněmovna pak vládní předlohu přikázala k projednání výboru pro sociální politiku.

Poslanecká sněmovna podpořila vládní návrh tzv. protipirátského zákona, který má celním úřadům umožnit účinnější boj proti dovozům a vývozům různých padělků a napodobenin značkových výrobků. Předlohou se budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory.

Emigranti rozdávali rezoluci podporující jejich restituční nároky

Zástupci emigrantů, sdružených ve Spolku občanské sebeobrany 'SOS), kteří neúspěšně uplatňují restituční nároky, rozdávali ve středu před Ústavním soudem v Brně kolemjdoucím lidem rezoluci Sněmovny reprezentantů Kongresu USA. Sněmovna v rezoluci týkající se neprávem vyvlastněných majetků bývalými totalitními státy vyzývá mimo jiné Českou republiku, aby ze zákonů odstranila omezení restitucí a odškodnění za neprávem vyvlastněný majetek, které se vztahuje na osoby bez českého občanství nebo trvalého pobytu na území České republiky. Nenavracení majetku emigrantům ani téměř deset let od sametové revoluce chápou zástupci neúspěšných restituentů jako velkou křivdu. "Je to boj s větrnými mlýny" řekla Ivana Kohoutková, zástupkyně emigrantů, a dodala, že restituční zákon je diskriminující.

Klaus podmiňuje ekonomický růst znovuobnovením důvěry

Odstranění atmosféry kriminalizace všech ekonomických činů a znovunastolení důvěry domácí veřejnosti i zahraničních investorů je podle šéfa Poslanecké sněmovny Václava Klause jednou z podmínek nastartování růstu české ekonomiky. V opačném případě lze podle něj očekávat podstatně nepříznivější vývoj tuzemské ekonomiky, než jaký nejnověji prognózuje Český statistický úřad. Ten ve své úterní aktualizované prognóze mimo jiné uvedl, že v letošním roce předpokládá pokles hrubého domácího produktu o 0,8 procenta. Podle středečního Klausova vyjádření pro Český rozhlas totiž nynější sociálně-demokratická vláda vytvořila v tuzemské ekonomice takové ovzduší, které kvůli podezíravosti z kriminalizace všech ekonomických činů potlačuje jakékoli ekonomické aktivity.

Podmínky poslední emise státních dluhopisů porušují zákon

Ministerstvo financí se při stanovení podmínek splatnosti poslední emise státních dluhopisů vydaných ke krytí rozpočtového schodku z roku 1997 dostalo do rozporu se zákonem. ČTK to potvrdili účastníci trhu dluhopisů. "Problém je, že jde o pětileté dluhopisy, ale zákon nařizuje, aby byly jen patnáctileté," uvedl pro ČTK obchodník Bank Austria Creditanstalt Martin Kračmárik. V pořadí již 26. emise státních střednědobých dluhopisů v objemu pěti miliard korun byla upsána minulý týden se splatností v roce 2004. Na potenciální právní problémy se splatností tohoto dluhopisu upozornila ministerstvo financí Česká národní banka, uvedl její mluvčí Martin Švehla. Právní nejasnosti, které se vynořily kolem této emise dluhopisů, jsou podle odborníků pro investory velmi špatnou zprávou.

Francouzský náčelník generálního štábu v Praze

O současné situaci v Kosovu a případné vojenské operaci v této srbské provincii hovořil ve středu náčelník generálního štábu francouzské armády Jean-Pierre Kelche s předsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petrem Nečasem. "Shodli jsme se na tom, že mezinárodní společenství nemůže ustoupit od požadavku, že Kosovo musí zůstat součástí Srbska," řekl ČTK po setkání Nečas. Francouzského generála čeká ve čtvrtek setkání s jeho českým protějškem Jiřím Šedivým a s ministrem obrany Vladimírem Vetchým, se kterými bude hovořit o připravenosti české armády na vstup do Severoatlantické aliance a otázkách vzájemné vojenské spolupráce obou zemí.

Únik informací o agentovi vztahy s Británií neohrozil

České ministerstvo zahraničí trvá oficiálně dál na tom, že okolnosti odvolání šéfa Bezpečnostní informační služby Karla Vulterina spojené s vyzrazením informací o pražském rezidentovi britské tajné služby neohrozily české vztahy s Londýnem. Například britský list The Daily Telegraph ve středu na titulní straně napsal, že tento incident může vážně poškodit vztahy mezi zpravodajskými službami obou států. Z britské strany nikdo na oficiální úrovni nevyjádřil podivení nad českým postupem, odpověděl ve středu na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Zároveň odmítl možnost negativního dopadu úniků informací kolem BIS na blížící se vstup České republiky do NATO.

Benda s Dobalem potvrdili podepsání dopisu proti vydání Pinocheta

Senátor Václav Benda 'ODS) a bývalý poslanec ODA Viktor Dobal potvrdili, že podepsali dopis adresovaný editorovi britského listu The Times, v němž vedle polských politiků protestují proti možnému vydání chilského diktátora Augusta Pinocheta do Španělska. Dopis byl ve středu zveřejněn na stránkách uvedeného deníku. "Kroky generála Pinocheta zabránily expanzi sovětského imperialismu ve vrcholu studené války," objasnil Dobal pro ČTK své důvody a připomněl, že generál převzal v Chile moc nedlouho po okupaci Československa sovětskou armádou v roce 1968. Podle něj to však neznamená, že signatáři dopisu omlouvají násilí za Pinochetovy diktatury.

Některé základní školy obdržely učebnice pro romské žáky

K překonání komunikační bariéry romských dětí s učiteli a spolužáky neromského původu chce napomoci soubor učebních materiálů, který nese název Co už umím - česko-romské povídání pro přípravné třídy. Materiály obdrželo v těchto dnech prvních šedesát základních a zvláštních škol. "Publikace je určena dětem v přípravných třídách ze sociokulturně znevýhodněného prostředí i pro prvňáky ve školách, kde je větší počet romských dětí," řekl ČTK manažer nakladatelství Fortuna Oldřich Novotný.

Počet obětí z havarovaného autobusu se zvýšil na devět

Počet obětí úterní tragické srážky autobusu se stojící nákladní tatrou u Středokluk v okrese Praha- západ se zvýšil na devět, neboť v Ústřední vojenské nemocnici zemřel v úterý večer další z dvou desítek zraněných. Čtyři lidé jsou podle mluvčí středočeské policie Soni Budské v kritickém stavu, 16 zraněných bylo z nemocnice propuštěno. Těžce zraněný občan Běloruska je v hlubokém bezvědomí, jeho stav lze hodnotit jako život ohrožující, ale stabilizovaný. Ze tří cizinců, kteří v autobuse cestovali, byli dva zranění ukrajinští manželé po ošetření z nemocnice propuštěni. Řidič autobusu, kterého vyšetřovatel obvinil z obecného ohrožení, je v cele předběžného zadržení.

Veřejnost se rozloučila s režisérem Františkem Vláčilem

Nejen kolegové a přátelé od filmu, ale i mnozí obdivovatelé se ve středu přišli naposledy rozloučit s režisérem a scénáristou Františkem Vláčilem, který zemřel po dlouhé a těžké nemoci 27. ledna ve věku nedožitých 75 let. U katafalku s rakví v motolském krematoriu v Praze byly kromě věnců rodiny a přátel i věnce a kytice České televize, České filmové a televizní akademie a mnoha dalších institucí. Památku významného režiséra uctil i ministr kultury Pavel Dostál a přítomen byl také Ivo Mathé, vedoucí prezidentské kanceláře, který podle svých slov přišel zcela soukromě.

Nejznámějšími díly Františka Vláčila, tohoto básníka a malíře filmového plátna, jak býval často nazýván, byla například monumentální filmová freska Markéta Lazarová a snímky Údolí včel, Ďáblova past, Stíny horkého léta či Adelheid.

Historická Telč láká zamilované

V historické Telči, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, loni uzavřelo sňatek 124 párů, z toho více než polovina neměla ve městě trvalé bydliště. Do města zamilovaných, jak se Telči říká, přijeli uzavřít sňatek i Američané, občané Rakouska, Německa, Nizozemska a Ukrajiny. Průměrný věk nevěst byl 25,5, ženichů třicet let, uvedla v rozhovoru pro ČTK matrikářka Marie Křivánková. Přes šedesát novomanželů řeklo své "ano" na radnici, přes čtyřicet pod renesančními klenbami zámecké zbrojnice a jeden na nedalekém hradě Roštejně. Dvacet sňatků bylo uzavřeno v kostele.

Ze sportu:

Také zástupci České republiky na světového konferenci o dopinku v Lausanne se připojili k návrhu na vytvoření nezávislé mezinárodní antidopinkové organizace, která by řídila boj proti zneužívání nepovolených prostředků ve sportu. Ladislav Malý, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy, ve svém příspěvku podpořil i harmonizaci antidopinkové legislativy včetně sankcí, jak o ni usiluje Mezinárodní olympijský výbor.

Klub fair-play Českého olympijského výboru udělil ve středu hlavní ceny za loňský rok hokejistovi Miloši Holaňovi, dlouholetému trenérovi českých skokanů na lyžích Zdeňku Remsovi a kouči fotbalistů AS Řím Zdeňku Zemanovi. Zatímco Holaň získal ocenění za úspěšný boj s leukémií a aktivní pomoc proti této zákeřné nemoci, u Remsy ocenili představitelé klubu především celoživotní činnost v duchu fair-play a u Zemana odvážný a zásadní postoj proti používání podpůrných látek, drog a dopinku ve fotbalu.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo mrholení. Teploty plus 3 až plus 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.