Zprávy čtvrtek, 05. března 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

Javier Solana v Praze

Setkáním s premiérem Josefem Tošovským zahájil ve středu generální tajemník Severoatlanické aliance Javier Solana dvoudenní návštěvu České republiky. Vyslovil spokojenost s přípravou naší země na vstup do NATO. Podle předpokladu by se Česká republika měla zaintegrovat v roce 1999. Javier Solana přitom znovu zopakoval, že Aliance nemá zájem rozmístit na územích budoucích členů jaderné zbraně. Premiér Tošovský dodal, že s Javierem Solanou jednal o postupu ratifikačního procesu v České republice, o spolupráci naší země s Polskem a Maďarskem, které rovněž vstupují do NATO a o naší budoucí účasti v mírových silách v Bosně a Hercegovině.

Generální tajemník NATO se setkal také s předsedou Senátu Petrem Pithartem. V rozhovoru se vyjádřil pro rychlé završení ratifikačního procesu přistoupení České republiky, Polska a Maďarska k Alianci v parlamentech těchto zemí.

Prezident Václav Havel udělil Javieru Solanovi nejvyšší české státní vyznamenání - Řád Bílého lva - za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky. Program prvního dne návštěvy generálního tajemníka NATO v Praze zakončila slavnostní večeře, uspořádaná na Pražském hradě prezidentem Havlem. Šéf aliance prohlásil, že by nebyl rád, kdyby se ratifikace o vstupu České republiky do NATO protahovala donekonečna.Připomněl, že aliance by ráda přivítala Českou republiku, Polsko a Maďarsko ve svých řadách na slavnostním summitu k 50. výročí založení NATO v dubnu 1999.

Javier Solana a předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman, jehož mateřská sociální demokracie požaduje referendum o vstupu České republiky do aliance, hovořili při dnešním setkání o ratifikaci vstupu nových zemí do NATO, ale nikoliv o referendu. "Toto je vnitřní věc každé země," řekl novinářům k referendu po schůzce se Solanou Zeman. Opakovaně se dnes také vyslovil pro to, aby o vstupu České republiky do NATO rozhodovala až sněmovna, která vzejde z předčasných voleb.

Generální tajemník NATO Javier Solana dnes v projevu k zahraničním a branně-bezpečnostním výborům obou komor parlamentu varoval Českou republiku před tím, aby si nenechala uniknout členství v NATO. Je to podle jeho slov příliš cenný cíl na to, aby si s ním někdo zahrával či riskoval, že ho nedosáhne. Zdůraznil, že již nyní nastal čas k tomu, aby se poslanci a senátoři postavili do čela integračních procesů.

Zahraniční výbor Senátu USA schválil protokoly o rozšíření NATO

Rozšíření Severoatlantické aliance o Českou republiku, Maďarsko a Polsko schválil Výbor pro zahraniční vztahy amerického Senátu. Podle agentury Reuters příslušný návrh předal celému Senátu, který má o něm hlasovat ještě tento měsíc. Předseda výboru Jesse Helms označil toto rozhodnutí za projev důvěry v demokracii v těchto středoevropských zemích. Smlouvu o rozšíření NATO musí schválit americký Senát dvoutřetinovou většinou.

Americký prezident Bill Clinton rozhodnutí zahraničního výboru Senátu Spojených států podpořit rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Českou republiku uvítal. Když přijmeme tyto tři země mezi své spojence, vytvoříme stabilnější Evropu a jistější Ameriku, řekl Bill Clinton.

Vláda schválila prodej IPB japonské bance Nomura

Vláda ve středu rozhodla o prodání státního podílu v Investiční a Poštovní bance japonskému bankovnímu domu Nomura. Jedná se o 36 procent za cenu 3,031 miliardy korun. Podle ministra financí Ivana Pilipa Nomura dále na valné hromadě 9. března posílí základní jmění o šest miliard korun a případně doplní kapitál o dalších až šest miliard upsáním emise podřízených dluhopisů. Podíl na IPB, třetí největší domácí bance, přebírá Nomura Europe Plc a smlouva mezi touto společností a Fondem národního majetku je předběžně plánován na pátek 6. března.

Ministři odložili schvalování deregulace nájmů a cen energie až po jednání tripartity, které se uskuteční v pondělí. Ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář a později i ministr financí Ivan Pilip odmítli tvrzení, že schválení odložili z obavy před sociálními nepokoji kvůli zdražování plynu, elektrické energie a nájmů. Podle nich jde o projev nového stylu a o věc, kterou by se sociálními partnery měli projednat. Definitivně vláda rozhodne příští středu.

Na post předsedy Komise pro cenné papíry navrhl kabinet Jana Mllera, vedoucího správy cenných papírů Commerzbank. Za členy prezídia byli navrženi šéf Burzovní komory Tomáš Ježek, ředitel Úřadu pro cenné papíry František Jakub a vedoucí inspekce Univyc Michal Stošek.

Ministr Vladimír Mlynář nabídl na zasedání vládního kabinetu demisi na funkci mluvčího vlády. Učinil tak v souvislosti se svým rozhodnutím vstoupit v nejbližších dnech do Unie svobody. Vzhledem k momentální nepřítomnosti premiéra Josefa Tošovského na jednání vlády byl tento bod přeložen na příští středu. Vladimíř Mlynář byl do vlády nominován jako nestraník a z této pozice mu byla přidělena funkce mluvčího vlády. V úterý oznámil předseda Unie svobody Jan Ruml Mlynářovu nominaci na jednoho z krajských leadrů unie při nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Před svým zakotvením ve straně byl Vladimír Mlynář odhodlán vyjasnit své postavení mluvčího vlády a proto oznámil, že chce na tuto funkci rezignovat.

Správní rada Fondu budoucnosti schválila sociální projekt

Správní rada česko-německého Fondu budoucnosti na svém středečním zasedání v Bonnu jednomyslně schválila projekt pomoci českým obětem nacismu. Podle dohody, která vyžaduje v řadě detailů ještě upřesnění, dostanou oběti v letošním roce jakousi jednorázovou zálohu na celkový finanční příspěvek. Záloha bude odstupňována do tří kategorií podle délky věznění a bude se řádově pohybovat mezi 30.000 a 50.000 korunami.

Senát vrátil Poslanecké sněmovně tři zákony, dva schválil

Hned tři zákonné předlohy během prvního dne své nynější schůze vrátil Senát zpět Poslanecké sněmovně s vlastními pozměňovacími návrhy. Ve znění postoupeném sněmovnou naopak schválil zákon rušící zákaz kočování na území České republiky a zákon o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Na samý závěr programu své schůze ve středu horní komora zařadila projednání ústavního zákona o zkrácení volebního období sněmovny. Protože má být plénum po projednání zhruba poloviny bodů přerušeno, dostane se tato norma na pořad jednání asi až kolem 20. března. V druhé části schůze rovněž bude projednán návrh na odvolání místopředsedy Senátu Vladimíra Zemana z funkce. To ve středu navrhl klub Občanské demokratické strany, z něhož Vladimír Zeman před nedávnem odešel a stal se následně členem Unie svobody. ODS argumentuje tím, že vedoucí funkce v Senátu byly obsazovány na základě politických dohod a Vladimír Zeman byl zvolen jako zástupce klubu ODS.

Rozpočtový výbor omezil poslancům spotřebu pohonných hmot

Parlamentní rozpočtový výbor omezil poslancům spotřebu pohonných hmot. Znamená to, že od 1. dubna jim končí zákonem daná výhoda v neomezeném čerpání pohonných hmot a budou moci ujet služebním vozem pouze 5000 kilometrů měsíčně, při maximální spotřebě osm litrů na sto kilometrů. Uvedené limity se přitom mohou v ročním časovém období sčítat. Podnětem pro zásah do poslaneckých výhod se stalo listopadové měření spotřeby a ujetých kilometrů. S čerpáním téměř 27 tisíc litrů pohonných hmot při téměř 150 tisíci najetých kilometrech tehdy zvítězil šéf republikánů Miroslav Sládek.

Rozpočtový výbor znovu podpořil novelu zákona o převodu majetku

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu potvrdil své dřívější stanovisko, když opětovně doporučil Poslanecké sněmovně přijmout vládní návrh novely zákona o působnosti státních orgánů ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby. Novela si klade mimo jiné za cíl doplnit státní finanční aktiva z prostředků Fondu národního majetku o částku, která byla z těchto aktiv vyplacena obětem nacistické perzekuce.

Srovnání legislativy ČR s EU je střelba na pohyblivý cíl

Snaha srovnat tuzemskou zemědělskou legislativu s legislativou společné zemědělské politiky Evropské unie je střelbou na pohyblivý terč. Nelze totiž zahrnout všechny změny a nová nařízení, které v této oblasti v Evropské unii průběžně vznikají. Na středečním jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny to mimo jiné uvedl náměstek ministra zemědělství a hlavní vyjednavač ministerstva s Evropskou unií Antonín Kalina. Poslanci diskutovali v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie zejména o konkurenceschopnosti tuzemského zemědělství a o připravenosti zpracovatelského průmyslu na otevření se tuzemského trhu konkurenci z členských zemí Unie.

Středeční zasedání sněmovního zemědělského výboru skončilo úspěchem poslanců ČSSD. Jeho členové totiž drtivou většinou hlasů podpořili sociálnědemokratickou novelu zákona o družstevním majetku. Ta ve své podstatě stanovuje vnitřní právní poměry v družstvech a určuje způsob majetkových nároků oprávněných osob. O definitivní podobě této klíčové předlohy by měla sněmovna rozhodnout na březnové schůzi.

Pracovní skupina Evropské unie k jablkům

Pracovní skupina Evropské unie zatím nerozhodla o odvetných opatřeních proti České republice v reakci na zavedení kvóty na dovoz jablek ze zemí "patnáctky". Skupina se v úterý seznámila s návrhem Evropské komise odbourat výhodné podmínky, které Unie poskytla naší zemi pro vývoz vepřového masa, drůbeže a jablečného moštu. Očekává se, že rozhodnutí padne začátkem příštího týdne. Stanovisko pracovní skupiny bude postoupeno Radě stálých zástupců, která ho po projednání předá Radě ministrů. Evropská komise tvrdí, že Česká republika zavedením roční kvóty porušila asociační dohody, čímž diskriminačně poškozuje dovozce z Unie.

Unie svobody trvá na tom, aby vstup do NATO projednala tato sněmovna

Unie svobody trvá na tom, aby přistoupení České republiky k Severoatlantické alianci projednala ještě tato sněmovna v období, které zbývá do předčasných parlamentních voleb. Řekl to ve středu místopředseda unie a poslanec Václav Krása. Reagoval tak na úterní vyjádření předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie Stanislava Grosse. Ten řekl, že ČSSD se ještě pokusí přesvědčit své partnery, aby přistoupení České republiky k NATO projednávala až nová sněmovna, která vznikne po červnových mimořádných volbách. "Vstup do NATO je priorita, které podřizujeme všechno naše konání," uvedl Václav Krása a dodal, že prostor pro jednání mezi ČSSD a unií v tomto bodě "absolutně není".

Čeští a italští poslanci diskutovali o vysokých školách

Zejména problematice vysokých škol, jejich postavení a finančnímu zajištění, bylo věnováno středeční jednání členů školského a kulturního výboru Poslanecké sněmovny s delegací italského parlamentního výboru pro kulturu, vědu a vzdělání. Předseda sněmovního výboru Michal Prokop po schůzce řekl, že jedním z témat bylo i školné, které patří ke sporným bodům připravovaného vysokoškolského zákona. Dodal, že čeští a italští poslanci hovořili také o systému ochrany památek a problémech rozvoje území ve vztahu k památkové péči.

Poslankyně Marková chce obrátit pozornost kolegů k informační technice

Česká legislativa by měla respektovat nejmodernější informační techniku konce 20. století, domnívají se členové Parlamentní iniciativy pro Internet a informační technologie. Iniciativa, na jejímž vzniku se v polovině roku 1997 podílela poslankyně Jana Marcová (ODS), chce v tomto smyslu ovlivňovat tvorbu novel zákonů a šířit "počítačovou" osvětu mezi členy sněmovny. Soudní znalec Vladimír Smejkal, jeden z odborníků, kteří se na iniciativě podílejí, ve středu novinářům řekl, že české zákony například nepočítají s tím, že by texty mohly být šířeny pomocí Internetu v elektronické podobě, a nyní záleží na názoru jednotlivých soudů, zda je vůbec uznají jako existující a platné dokumenty. Šéfredaktor Softwarových novin Pavel Koubský podotkl, že stát s moderním přístupem by kromě přizpůsobení legislativy měl sám vystupovat jako vyspělý uživatel techniky, poskytovat služby a infrastrukturu, podporovat školství a "nepřekážet".

S transformací ekonomiky je spokojeno jen pět procent lidí

S transformací ekonomiky je v České republice spokojeno jen pět procent občanů. Zjistil to Institut pro výzkum veřejného mínění. Podle něj od loňského léta stoupl počet nespokojených s průběhem transformace o osm procent na současných 68 procent. Přesto polovina Čechů hodnotí svou životní úroveň jako uspokojivou.

V sobotu bude sněm ODA rozhodovat v Jihlavě o osudu aliance

Příprava dubnové celostátní konference, volba nového vedení Ústředního sněmu Občanské demokratické aliance a aktuální politická témata budou podle oficiálního oznámení tiskového oddělení aliance na programu sobotního ústředního sněmu strany v Jihlavě. Neoficiálně je ovšem očekáván střet mezi úřadujícím předsedou Danielem Kroupou a místopředsedou strany Miroslavem Tošerem. Aliance je na pokraji zániku. Stranu opustila většina členů poslaneckého klubu, mezi nimi i její zakladatel Pavel Bratinka, a nemá již zastoupení ve vládě. Podle posledních průzkumů volebních preferencí by se dnes ODA nedostala s podporou pouhých 3,1 procenta voličů do Poslanecké sněmovny. Toto nebezpečí si uvědomuje místopředseda Tošer, který v úterý začal proti vůli předsedy Kroupy vyjednávat o spojenectví s předsedou Občanské demokratické strany Václavem Klausem. Miroslav Tošer se nemusí obávat kritiky svého postupu ze strany členů ústředního sněmu, v němž mají většinu právě jeho stoupenci. Kromě politických půtek se strana zdecimovaná sponzorskými aférami paradoxně potýká i s nedostatkem financí na prostý chod stranického aparátu.

Podporu Romům vyjadřuje podpisová akce Nemlčme!

Podpisovou akcí nazvanou "Nemlčme!" apelují organizátoři na všechny občany, kteří nechtějí být lhostejní k otázkám rasismu a xenofobie, aby vyjádřili podporu českým Romům. Výzva se obrací i k romským spoluobčanům, aby neopouštěli Českou republiku a nenechali se ovládnout strachem a nenávistí. Text výzvy ve středu ČTK zaslal Vladimír Urbánek z Filozofického ústavu Akademie věd. Problémy související s rasismem jsou podle něj na desetiletí, nyní jde však pouze o to, aby veřejnost jasně vyslovila své "ne" rasovému násilí. Neučiní-li tak, upevní se ve všech složkách společnosti pocit, že vzájemné násilí se stalo normou, uvedl Vladimír Urbánek.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.