Zprávy čtvrtek, 05. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Sociální demokraté připouštějí deficitní státní rozpočet

Sociální demokracie je připravena v případě svého volebního vítězství připustit schodek státního rozpočtu v roce 1999 až do tří procent hrubého domácího produktu. Předseda strany Miloš Zeman uvedl, že deficit musí být absorbován výlučně do investic na infrastrukturu a bytovou výstavbu. Sociální demokraté dále hodlají prosazovat zavedení dovozní přirážky ve výši 10 i více procent na spotřební, hlavně luxusní zboží po dobu jednoho roku.

Hlavní prioritou hospodářské politiky sociální demokracie je podle předsedy Miloše Zemana ekonomický růst. Za jeho brzdu označil současné vysoké úrokové sazby. Zdůraznil, že pro hospodářskou politiku ČSSD je klíčový přístup malých a středních expandujících podnikatelů k dlouhodobým úvěrům se zvýhodněnou úrokovou sazbou, které by měly nabízet banky, v nichž si stát uchová kontrolu. Zeman zároveň řekl, že je zastáncem striktní nezávislosti centrální banky a její měnové politiky na vládě. Opakovaně naznačil, že se smíří s tím, když bude Česká národní banka /ČNB/ uplatňovat velmi přísnou měnovou politiku za situace deficitu ve státních financích. Nejvyšší šéfové ČNB otevřeně uvedli na nedávném setkání se zahraničními analytiky, že banka automaticky zvedne úrokové sazby, jestliže bude sociálnědemokratická vláda hospodařit s rozpočtovým deficitem.

Podle analytika WoodCommerz bude reakce investorů na politiku sociální demokracie negativní

Prorůstová rozpočtová politika, kterou chce prosazovat sociální demokracie po případném nástupu do vlády, bude mít při současném odkladu privatizace omezený účinek. Analytik WoodCommerz Jiří Křovák dále řekl, že rovněž účinnost dovozní přirážky je diskutabilní a závisí na tom, jakého okruhu komodit by se týkala. Přirážka na luxusní zboží je z hlediska snížení dovozu zcela iluzorním opatřením. Podle Jiřího Křováka lze politiku ČSSD charakterizovat jako více státního intervencionismu, větší ochranu domácího trhu, deficitní financování, vyšší sociální výdaje, zpoždění cenových deregulací a privatizace. "Pokud se bude toto vše realizovat, reakce investorů bude negativní," uzavřel Křovák.

Dovozní přirážka, s jejímž zavedením počítá ČSSD, neřeší problémy české ekonomiky a v nejlepším případě je účinná jen krátkodobě, řekl hlavní analytik Patria Asset Management Zdeněk Tůma. "Tento krok neodpovídá současné fázi ekonomické transformace a jde proti duchu dohod, které ČR uzavřela s nadnárodními institucemi", uvedl Tůma.

Armáda se nepřipravuje na akci proti Iráku

Žádná část české armády se nepřipravuje na případnou mezinárodní vojenskou akci proti Iráku. Ministr obrany Michal Lobkowicz zatím nemá signály o tom, že by se s Českou republikou pro tuto akci počítalo. Reagoval tím na úterní vyjádření prezidentova mluvčího Ladislava Špačka. Ten po schůzce prezidenta Václava Havla s vrchním velitelem sil NATO v Evropě Wesleym Clarkem prohlásil, že kdyby Rada bezpečnosti OSN nebo jiná odpovídající instituce vyzvala mezinárodní společenství ke společnému postupu proti Iráku, ČR by se této akce zúčastnila.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas vidí ozbrojený zásah až jako poslední, případně i nátlakový prostředek v diplomatickém úsilí. Upozornil, že o jakémkoliv vyslání českých ozbrojených sil rozhodují obě komory parlamentu. Nad Špačkovým vyjádřením vyslovil údiv. Poukázal na to, že sám s Clarkem v úterý jednal, avšak o těchto věcech "nepadlo jediné slovo".

Ministerstvo zahraničí uvítalo první ratifikaci přistoupení ČR k NATO

Ministerstvo zahraničí přivítalo, že Kanada a Dánsko jako první ratifikovaly přistoupení České republiky, Polska a Maďarska do NATO. Naše diplomacie má zájem na tom, aby ke kladnému rozhodnutí o vstupu České republiky do NATO dospěla ještě nynější Poslanecká sněmovna. Opoziční sociální demokraté však požadují, aby o této otázce rozhodovala až sněmovna příští. Navíc žádají vypsání referenda. Rezolutně proti vstupu do NATO jsou republikáni a komunisté.

Generál Kotil jednal v Norfolku o spolupráci armád

Zástupce náčelníka Generálního štábu České armády generálmajor Rostislav Kotil navštívil v minulých dnech několik amerických základem, na nichž se seznamoval s výcvikem armády Spojených států. V Norfolku jednal s vrchním velitelem spojeneckých sil v Atlantiku admirálem Haroldem Gehmanem, kterého ujistil, že česká armáda má zájem letos na jaře ustavit v Norfolku kontaktní tým. Ještě předtím česká armáda zřídí kontaktní tým na generálním štábu vrchního velitele sil NATO v Evropě.

Evropská komise žádá zrušení celní kvóty na dovoz jablek

Evropská komise požádala českou vládu o okamžité zrušení celní kvóty na dovoz jablek z Evropské unie. Nedávné zavedení celní kvóty ve výši 24 tisíc tun za rok pokládá za neoprávněné vzhledem k jeho diskriminačnímu charakteru. Evropská komise zdůrazňuje, že zdroje nerovnováhy na českém trhu jsou čistě domácího charakteru, protože česká produkce jablek neprošla potřebnou restrukturalizací, a proto není dostatečně konkurenceschopná.

Evropská unie schválila priority pro sbližování přidružených zemí

Kolegium komisařů Evropské unie schválilo návrhy zásad a priorit, které se stanou páteří programů sbližování 10 přidružených zemí střední a východní Evropy s unií. Patří mezi ně například hospodářské reformy, posílení státní správy, sladění legislativy či zefektivnění hraničních kontrol. Na jejich naplňování bude vázána finanční podpora z programu Phare.

Poslanci Evropského parlamentu považují vývoj v ČR za normální,

Členové delegace Evropského parlamentu se shodli, že na nedávné vládní krizi v ČR nebylo nic neobvyklého. Německý poslanec Jrgen Schr”der (CDU) usoudil, že ačkoli sdělovací prostředky situaci dramatizovaly, nestalo se v ČR "vůbec nic strašného". Velký zájem o české dění byl způsoben i tím, že zatímco ostatní přidružené země regionu zažily takové zvraty a otřesy již několikrát, v ČR se odehrávají poprvé, odpověděl poslancům velvyslanec ČR při Evropské unii Josef Kreuter. Vyložil, že v ČR dochází k legitimním změnám demokratickými prostředky, přičemž pravice, která dosud vládla, se drobí a roste obliba sociální demokracie.

Jednala Poslanecká sněmovna

Kandidátem Občanské demokratické strany na funkci místopředsedy sněmovny je poslanec Jaroslav Zvěřina. Funkce místopředsedy se uvolnila poté, co na ni rezignoval Jiří Honajzer. Ten v minulých týdnech vystoupil stejně jako řada jeho kolegů z ODS. Strana tak ztratila jakékoli zastoupení ve vedení dolní komory parlamentu.

Poslanecká sněmovna postoupila do závěrečného schvalování návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek. Měla by zabránit tomu, aby zakázky získaly osoby, které už dříve neplnily vůči státu své povinnosti. Poslanci dále podpořili záměr vlády změnit pravidla pro výpočet poplatků za znečišťování povrchových vod tak, aby byli velcí znečišťovatelé motivováni k výstavbě čističek.

Protikladné názory poslanců na míru a formu represí vůči obchodníkům s drogami a jejich konzumentům přetrvaly i po druhém čtení vládních a poslaneckých předloh, které chtějí obchod s drogami přísněji postihovat. Předmětem kritiky se opakovaně stala představa, podle níž by měli být lidé postihováni za to, že u sebe mají určité množství drogy. Sociální demokrat Zdeněk Jičínský označil pojmy jako "malé množství drogy" za neurčité. Další poslanci zpochybňovali to, aby o těchto věcech rozhodovali přímo hlídkující policisté, kteří by prý v sobě museli soustředit odbornosti lékařů, právníků a psychologů.

Snaha skupiny poslanců z řad Unie svobody, ODS, ČSSD a KDU-ČSL, kteří předložili návrhy novel zákonů, jejichž cílem bylo omezit poslaneckou a senátorskou imunitu, byla ve sněmovně neúspěšná. Po téměř dvouhodinové rozpravě sněmovna totiž nepodpořila další projednávání těchto předloh a vrátila je jejich autorům k přepracování. V praxi to znamená, že v tomto volebním období již zákonodárcům omezení jejich výsad nehrozí. Vzhledem k očekávaným předčasným volbám a rozpuštění sněmovny je totiž nereálné, aby parlament stačil tyto legislativní změny projednat. Novely předpokládaly, že poslanci a senátoři by byli za spáchané přestupky odpovědni stejně jako kterýkoli jiný občan. Například jejich dopravními přestupky by se v případě schválení novel již nezabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor, ale přímo policie. Návrhy počítaly rovněž s tím, že nesouhlas parlamentu s trestním stíháním by poslance či senátora chránil pouze po dobu výkonu mandátu. Pokud nyní poslanci či senátoři svého kolegu policii nevydají, je jeho stíhání vyloučeno jednou provždy. Návrh novely odmítli republikáni /SPR-RSČ/, ODA, většina z ČSSD a část zákonodárců KSČM.

Unie svobody by ve volbách získala 10 procent

Nově vzniklá Unie svobody získala v průzkumu volebních preferencí podporu 10-ti procent voličů. Preference ODS poklesly podle agentury Factum na další historické minimum 12 procent. Žebříčku vévodí sociální demokracie, které by nyní odevzdalo své hlasy 27,5 procenta dotázaných. Tříprocentní ztrátu přízně voličů zaznamenal výzkum u lidovců, jejichž preference spadly z téměř 10 procent hlasů na počátku ledna na současných 7 procent. Pokles preferencí postihl i komunisty, kteří mají ovšem i tak 9,6 procenta. Naopak mírné zlepšení zaznamenali republikáni, jejichž preference stouply z 6,8 procenta na začátku roku na současných 8,2 procenta. Pětiprocentní hranici, zaručující vstup do sněmovny, jen těsně překonává ODA s 5,9 procenta. Výzkum potvrdil, že odliv voličů ODS neznamená výrazný přesun voličů zprava doleva.

ODS opustilo v lednu 705 členů, ale řada lidí do ní vstoupila

Občanskou demokratickou stranu opustilo za měsíc leden, během něhož se ustavila z názorové platformy ODS nová strana Unie svobody, 705 členů. Ve stejném období ale 367 osob projevilo zájem o vstup do ODS a většina z nich se už členy stala. Mluvčí ODS Václav Musílek uvedl, že odliv členů je mnohem menší, než mnozí odhadovali. Nevyplnily se ani odhady, že všichni odcházející z ODS se připojí k Unii svobody. Podle jeho zjištění k unii odchází jen polovina z nich.

ODA odmítá obvinění z vydírání v souvislosti s dvoumiliónovým darem

Občanská demokratická aliance /ODA/ odmítá obvinění z vydírání v souvislosti s dvoumiliónovým darem podnikatele Kamila Kolka. Politická rada aliance pověřila místopředsedu strany Libora Kudláčka, aby připravil proti Kolkovi žalobu. Opavský podnikatel Kamil Kolek tvrdí, že ODA si od něj vynutila jako sponzorský dar dva milióny korun pod pohrůžkou odebrání zprivatizovaného obchodního domu. Předseda strany Jiří Skalický připustil, že ODA mohla financovat svoji komunální volební kampaň na severní Moravě nepřímo. Politická rada se proto rozhodla požádat Kolka, aby doložil své údajné sponzorování volební kampaně ODA částkou 700.000 korun účetními doklady. Politická rada zároveň uložila ústřední kontrolní a revizní komisi aliance prověřit všechny doklady spojené s volební kampaní ODA na severní Moravě v roce 1996.

Ústavní soud zamítl stížnost republikánů na volbu prezidenta

Ústavní soud odmítl stížnost republikánských poslanců, zpochybňující legitimitu volby prezidenta republiky. Republikáni tvrdili, že volba prezidenta byla v rozporu s ústavou a zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Mimo jiné uvedli, že jejich šéfovi Miroslavu Sládkovi, který byl v té době ve vazbě, nebylo umožněno hlasovat. Soudce Vojtěch Cepl prohlásil, že jedním z důvodů, proč Ústavní soud odmítl stížnost skupiny, je skutečnost, že rozhodování o platnosti prezidentské volby nespadá do jeho kompetence. Dodal, že není určen žádný zvláštní orgán, který by o této ústavně-právní záležitosti rozhodoval. Mluvčí republikánů Jan Vik uvedl, že poslanci nejsou s tímto rozhodnutím spokojeni a hodlají se obrátit na Komisi pro lidská práva, Radu Evropy a Evropský parlament.

Syn slovenského prezidenta Michal Kováč zatčen v České republice

Syn slovenského prezidenta Michal Kováč je v České republice ve vazbě a čeká na vydání do Německa, kde je stíhán kvůli údajné spoluúčasti na finančním podvodu za 2,3 miliónu dolarů vůči firmě Technopol. Jak uvedl jeho advokát Ján Havlát, Kováč mladší byl zadržen na základě mezinárodního zatykače na cestě do Mnichova, kde se chce podrobit výslechu. V souvislosti s vydáním mezinárodního zatykače a těsně před vyslechnutím německými úředníky byl Kováč mladší v srpnu 1995 unesen do rakouského Hainburgu, podle opozice prý slovenskou tajnou službou.

Kováčův advokák Ján Havlát odmítl reagovat na informaci, že spolu se slovenským prezidentem před zadržením Michala Kováče mladšího kontaktoval českého velvyslance Rudolfa Slánského. Podle slovenské tiskové agentury TASR měli údajně Slánského požádat, aby české orgány při tranzitu prezidentova syna neuplatnily mezinárodní zatykač.

Syn slovenského prezidenta Michal Kováč mladší podstoupil cestu do Německa přes ČR zcela dobrovolně. Na mimořádné tiskové konferenci to uvedl velvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Slánský. Řekl, že Kováč junior projevil zřetelnou vůli předstoupit před německý soud. Na české území vstupoval s plným vědomím toho, že bude zadržen ještě na české straně hranic. Velvyslanec potvrdil, že se v této věci setkal se slovenským prezidentem Michalem Kováčem. Schůzka byla zcela oficiální a o setkání požádal on a ne slovenský prezident. Slánský uvedl, že Kováč junior předem informoval orgány ČR, že se chce dobrovolně vydat do jejich rukou na hraničním přechodu v Rozvadově.

Anonym hrozí poškozením jaderné elektrárny Temelín

Anonym hrozí poškozením stavby jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Vedení elektrárny okamžitě svolalo havarijní štáb a o dopise informovalo policii. Pro zajištění fyzické ochrany stavby přijalo odpovídající opatření. Českobudějovický policejní ředitel Vladimír Ryklík upřesnil, že na základě popisu doručitele anonymního dopisu zhotovili policejní specialisté jeho pravděpodobný portrét.

Požár v litvínovské rafinérii byl uhašen

Hasiči zdolali požár v České rafinérské v Litvínově. Z prostoru primární destilace ropy šlehaly ve středu dopoledne až 40 metrů vysoké plameny. Podle představitelů firmy hořel lehký ropný olej. Zvýšení koncentrací oxidu siřičitého a oxidů dusíku v souvislosti s požárem zaznamenaly stanice automatického imisního monitoringu v litvínovské části mosteckého okresu a na Teplicku. Nejvíce zasaženou oblastí bylo město Meziboří na Mostecku. Zjištěné koncentrace však neohrozily zdraví obyvatel a nevyžádaly si přijetí žádných opatření.

Tošovský odmítá, že bránil účasti Klause na fóru ve Švýcarsku

Premiér Josef Tošovský popřel tvrzení tisku, že intervenoval u pořadatelů Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, aby zabránil účasti bývalého premiéra Václava Klause. Večerník Praha uvedl, že Klaus obdržel omluvný dopis od prezidenta davoského fóra Klause Schwaba, podle něhož se dohodl s Tošovským na tom, že Klausova účast na fóru by byla nevhodná. Klaus se pravidelně Světového ekonomického fóra účastnil a proslul tam kontroverzními výroky a postoji vůči některým aspektům hospodářské politiky Evropské unie.

Přepadená studentka bude pravděpodobně přepravena do ČR

Česká studentka, která byla koncem ledna v Británii napadena ve vlaku, bude pravděpodobně v dohledné době letecky dopravena do České republiky. Dívka byla přepadena na trase Hastings-Londýn. Z bezvědomí se probrala až po několika dnech. Vyšetřovatelé doufají, že mírné zlepšení jejího zdravotního stavu brzy umožní položit jí otázky, které by pomohly více osvětlit tento sexuálně motivovaný násilný čin. Studentka, která pracovala v Anglii jako au-pair, si postupně začíná leccos vybavovat, zatím však nikoli podrobnosti útoku.

Londýn souhlasí s návratem části českých Romů z Calais do Británie

Po dlouhotrvajícím jednání vyslovily britské úřady souhlas s opětovným přijetím 17 českých Romů, kteří požádali loni v říjnu o azyl v Británii. Dotyční byli součástí skupiny 40 českých Romů, kteří se i po navrácení z Británie odmítali vrátit do ČR a zůstávali v přístavním terminálu v Calais. Po několika týdnech jim úřady v Calais zajistily provizorní ubytování v nepoužívaném pavilónu místního domova důchodců.

Americký onkolog hodlá v Karlových Varech otevřít kliniku

Novou česko-americkou soukromou onkologickou kliniku se speciálním způsobem léčby rakoviny hodlá otevřít v Karlových Varech kalifornský odborník Haim Bicher. Léčba nádorových onemocnění se má na klinice provádět pomocí mikrovlnné hypertermie, která spočívá v ohřívání nakažené tkáně. Klinika, na níž má být pouze ambulantní režim léčby, má sloužit klientele z celého světa i domácím pacientům.

Senát poděkoval starostům obcí postižených záplavami

Pamětní list starostům měst a obcí z jedenácti okresů postižených loňskými katastrofálními záplavami předali vedoucí představitelé Senátu. Ve čtvrtek a pátek převezmou v pražském Valdštejnském paláci stejné poděkování starostové z dalších šestnácti okresů. Celkem Senát na návrh okresních úřadů takto vyznamená na 599 starostů.

Olympionici odvezli do Nagana pamětní medaile

Jablonecká Bižuterie Česká Mincovna dokončila ražbu dvou typů pamětních medialí s olympijskou tematikou, které odvezli do Nagana čeští olympionici. První medaile v sérii 400 kusů je oficiální reprezentační medailí Českého olympijského výboru. Ražbu druhé, které se vyrobilo 300 kusů, zadal mincovně Český hokejový svaz. Obě stříbrné mince jsou vyrobeny ve špičkové kvalitě. Na lícové straně jsou olympijské kruhy. Medaile Českého olympijského výboru má na rubu olympijské symboly a českého lva, na hokejové plaketě je figurína hokejového hráče. Obě navrhl akademický sochař Ladislav Kozák.

Počasí

A jaké bude počasí?. Polojasno, teploty od minus 3 do plus 1 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.