Zprávy čtvrtek, 06. července 2000

Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal souhlas k zavážení jaderného paliva do Temelína

Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal elektrárenské společnosti souhlas v zavážení paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. Řekl to mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že zavážení může začít po nezbytných technických přípravách a školení personálu. Kontrolu připravenosti Temelína k zahájení fyzikálního spouštění prvního bloku elektrárny ukončil specializovaný tým inspektorů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v pondělí večer. Zavezení paliva ještě nepředstavuje zahájení řízené štěpné řetězové reakce; tento moment je podle programu dalších prací na Temelíně předpokládán zhruba do čtyřiceti dnů od ukončení zavážky paliva, která sama o sobě bude trvat asi deset až 14 dnů. Státní úřad pro jadernou bezpečnost zahájil kontrolu Temelína již před mnoha lety posouzením základní bezpečnostní dokumentace a posoudil i programy přípravy ke komplexnímu vyzkoušení zařízení a systémů. Tato etapa, trvající zhruba od poloviny roku 1994, vyvrcholila vydáním souhlasu se zahájením etapy neaktivního zkoušení. Jejím hlavním cílem bylo komplexní vyzkoušení součinnosti jednotlivých systémů elektrárny bez zavezeného jaderného paliva.

Hnutí Duha chce přesvědčit vládu o nutnosti referenda o Temelínu

Hnutí Duha hodlá přesvědčit vládu o nutnosti vyhlásit referendum o spuštění Temelína; petici s tímto požadavkem již podepsalo téměř 107.000 lidí. Řekl to předseda Hnutí Duha Jan Beránek v reakci na to, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal elektrárenské společnosti ČEZ souhlas k zavážení paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. Ekologové s transparenty proti elektrárně stáli před hlavní branou Temelína. Petici za vyhlášení referenda o spuštění elektrárny předají podle Beránka vládě a parlamentu v úterý. "Apelujeme na vládu, aby v červenci, do doby než parlament rozhodne o zákonu o referendu, nebyla zahájena aktivace jaderného paliva v prvním bloku elektrárny. Domníváme se, že vláda to jako majoritní vlastník ČEZ může učinit. Z hlediska naší kampaně (proti Temelínu) je rozhodující nikoli zavezení, ale aktivace paliva v elektrárně; to je totiž krok, který je nevratný a nedá se vzít zpátky," řekl Beránek. Dodal, že Hnutí Duha bude po poradě s právníky podnikat právní kroky, které blíže neupřesnil. Mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann v úterý řekl, že ČEZ po obdržení souhlasu musí podepsat, že se vzdává odvolání, a teprve pak přibližně po pěti hodinách příprav začne se zavážkou paliva. Souhlas se zahájením aktivních zkoušek totiž podle mluvčího podmíní úřad požadavky, které bude ČEZ muset splnit do přechodu k minimálnímu stabilizovanému kritickému stavu, tedy do okamžiku, kdy nastanou v elektrárně nevratné změny.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel v dopise apeloval na českého premiéra Miloše Zemana, aby uplatnil svůj vliv a odložil "nezvratná opatření", jako je zprovoznění jaderné elektrárny Temelín, do té doby, než budou "přesvědčivě a právoplatně" objasněny všechny otázky spojené s Temelínem. Schüssel informoval Zemana o vzrůstajících obavách části rakouského obyvatelstva z posledního vývoje v temelínské elektrárně a dodal, že má pro tyto starosti "velké porozumění". Premiér Zeman se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že Temelín není věcí Rakušanů.

Cyrilometodějské oslavy na Velehradě vyvrcholily Národní poutí

Vyznání víry a omluvy za příkoří, která křesťané v minulosti spáchali, provázely dnešní cyrilometodějskou Národní pouť ve Velehradě. Zúčastnilo se jí přibližně 25.000 poutníků. "Papež Jan Pavel II. nás vyzval k očistě paměti, k ohlédnutí za svou křesťanskou minulostí a Velehrad je k tomu nejlepší místo," řekl při pokání pražský arcibiskup Miloslav Vlk. Uvedl, že ne všichni křesťané a kněží vždy žili podle přikázání evangelia. K omluvě za příkoří způsobená křesťany se připojil předseda Ekumenické rady církví České republiky, synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Smetana a zástupci dalších církví a hnutí, včetně zahraničních. Omluvili se mimo jiné za kolektivní odsun Němců a Maďarů po druhé světové válce a za příkoří, která způsobili Němci za druhé světové války. Slavnostní mši před velehradskou bazilikou sloužil Vlk se 16 českými biskupy a představiteli biskupských konferencí ze Slovenska, Polska, Ukrajiny, Německa a Rakouska. Papežův pozdrav poutníkům, z nichž někteří přijeli až z USA, předal jeho velvyslanec v České republice Giovanni Coppa. Olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner ve své promluvě vyzdvihl úlohu obou patronů Evropy a důležitost jejich odkazu v době, kdy se Česká republika připravuje na vstup do Evropské unie. Velehrad je centrem, kde se odedávna setkávali křesťané Východu a Západu, což zde papež zdůraznil při návštěvě v roce 1990. V sousední obci Modrá byly odkryty základy kostelíka z období kolem roku 790. Zřejmě jej budovali členové irsko-skotské misie. V průběhu bohoslužby převzal velehradský sochař Otmar Oliva Zlatý kříž sv. Cyrila a Metoděje za vynikající sochařskou tvorbu a unikátní výzdobu papežské kaple Matky Vykupitelovy v Apoštolském paláci ve Vatikánu. Cyrilometodějské oslavy se konaly v Tučapech na Uherskohradišťsku, ve velkomoravském památníku v Mikulčicích na Hodonínsku a v řadě dalších obcí, v nichž je chrám zasvěcen bratrům ze Soluně. Sto let kostela sv. Cyrila a Metoděje si při svěcení obecního praporu olomouckým biskupem Josefem Hrdličkou připomněli věřící ve Zlobicích na Kroměřížsku. Součástí dvoudenního programu je tam divadelní představení o byzantské misi. Oslavy ve Velehradě vyvrcholily v 15:00 východní liturgií, kterou vedl apoštolský exarcha biskup Jan Ljavinec. Oslava obou světců je pro katolíky podle Jana Graubnera vrcholem jubilejního roku 2000, největším shromážděním církve v českých zemích. Cyrilometodějská mise na Moravě je datována druhou polovinou devátého století. Tato tradice je obecně, nejen v katolické církvi, spojována s duchovním odkazem křesťanství v českých dějinách, se základy, z nichž vznikl český stát. Oba bratři - kněží ze Soluně - jsou považováni za živé modely pro misionáře. Dokázali včlenit evangelium do domácí kultury a tu zapojili do života církve.

Necelá stovka věřících přišla do brněnského Husova sboru v Botanické ulici na bohoslužby připomínající křesťanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje. Královéhradecký biskup Církve československé husitské Štěpán Klásek v kázání upozornil na sepětí světců s odkazem mistra Jana Husa. "Oběma bratrům i Husovi šlo o totéž - aby myšlenky evangelia pronikly k co nejširšímu okruhu lidí," řekl Klásek s tím, že k Husovu svědectví patří jednota slova mluveného se slovem žitým, tedy spojení teorie a praxe. Uvedl, že státní i církevní svátek má pro všechny křesťany důležitý rozměr, a to konfrontaci s postavami Cyrila a Metoděje i jejich odkazem. Tito lidé byli podle něj současníkům blízcí snahou zpřístupnit Boží slovo v touze, která vyrůstala z jejich víry. Církev československá husitská i obnovené české pravoslaví se k cyrilometodějské tradici přihlásily po první světové válce. Mise obou bratrů - kněží ze Soluně - je na Moravě datována druhou polovinou devátého století. Světci přeložili biblické a liturgické texty do řeči Slovanů, upravili také pro slovanskou řeč písmo a jsou dnes považováni za živé modely pro misionáře.

Havel v neděli odletí na dvanáctidenní návštěvu Chorvatska

Prezident Václav Havel odletí v neděli s manželkou Dagmar na dvanáctidenní návštěvu Chorvatska. Během dvoudenního oficiálního programu se setká s představiteli chorvatského státu a poté navštíví některá místa v Dalmácii a zúčastní se dubrovnického divadelního festivalu. Ve čtyřmiliónové balkánské zemi bude český prezident pobývat na pozvání svého chorvatského protějšku Stipe Mesiče. Po příletu do Záhřebu se manželé Havlovi setkají s chorvatským prezidentským párem a se zástupci české menšiny. V pondělí bude český prezident jednat s chorvatským premiérem Ivicou Račanem a ministrem zahraničí Toninem Piculou. Poté se setká s představiteli chorvatského parlamentu. V Dubrovníku si pak manželé Havlovi prohlédnou minové pole v lokalitě Bosanka, na jehož likvidaci se Česká republika zavázala poskytnout přibližně 56.000 amerických dolarů (asi 21 miliónů korun). Poté se prezidentský pár zúčastní slavnostního zahájení 51. Dubrovnického letního festivalu.

Předseda KDU-ČSL Kasal zavinil havárii, jedna žena byla zraněna

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal zavinil ve středu ráno na dálnici D1 u obce Loket na Benešovsku dopravní nehodu, při níž byla vážně zraněna jedna žena. Kasal vyvázl s lehkým zraněním. Podle vyšetřovatele se lidovecký předseda plně nevěnoval řízení. Nehoda se stala v 07:30 na 64. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Kasal jel v pravém jízdním pruhu a zezadu narazil svým poslaneckým vozem Škoda Felicia do vozu Ford Mondeo. Kasal řekl, že se za jízdy natahoval pro kazetu a do očí mu svítilo slunce. Pomalu jedoucí vůz před sebou spatřil na poslední chvíli a nestačil zabrzdit. "Policie má pravdu... Nechci se vymlouvat na poslaneckou imunitu a verdikt policie přijmu," podotkl. Dodal, že po nehodě se on i řidič druhého vozu podrobili dechové zkoušce. Ta podle něj neprokázala, že by před jízdou pili alkohol. Řidič fordu vyvázl z nehody bez zranění, jeho jednadvacetiletá spolujezdkyně byla hospitalizována na ortopedickém oddělení benešovské nemocnice s nalomeným obratlem. Ošetřující lékař řekl, že její zranění je středně těžké. Nepředpokládá však, že by zanechalo trvalé následky. Pacientka potřebuje především v klidu ležet, dodal. Kasal utrpěl modřiny a lehkou zlomeninu nosu. Tržnou ránu na nose mu zašili lékaři v benešovské nemocnici. Posádka fordu z havarovaného vozu podle Kasala vystoupila sama, mladá žena si přitom stěžovala na bolesti v hrudníku. Lidovecký předseda ocenil pomoc projíždějících řidičů nákladních automobilů. Ti zastavili a začali okamžitě havarovaná osobní auta kropit hasicími přístroji, aby zabránili jejich případnému požáru, uvedl. Případ převzal okresní úřad vyšetřování.

Němci zadrželi českého převáděče s třiadvaceti uprchlíky z Asie

Třiadvacet uprchlíků ze Srí Lanky a Indie předala v pondělí saská policie do České republiky na hraničním přechodu ve Vojtanově na Chebsku poté, co nelegálně přešli do Německa. Českého převáděče, jenž utečencům pomáhal, němečtí policisté zadrželi. Do České republiky přiletěli cizinci letadlem. K hranici je dovezl v dodávkovém automobilu český řidič a nedaleko obce Černé Hamry jim ukázal cestu do Německa. Tam je na smluveném místě opět naložil do vozidla a pokusil se je dovézt do vnitrozemí. Plán mu překazili němečtí policisté, kteří skupinu ještě v příhraničí zadrželi. Převáděč skončil ve výkonu trestu v Německu. Jeho automobil byl zajištěn německou policií. Všichni cizinci musejí do 15 dnů opustit Českou republiku.

Javlinského středisko EPIcentr nemá nic s českým Epicentrem

Středisko ekonomických a politických výzkumů (EPIcentr), jehož předsedou je ruský politik Grigorij Javlinskij, nemá žádné kontakty s českou informační agenturou Epicentrum. Informace o propojení těchto dvou institucí jsou zcela absurdní. Sdělil to mluvčí Javlinského Michail Braginskij. Reagoval tak na tvrzení vydavatele internetových Britských listů Jana Čulíka, jenž tvrdí, že česká agentura Epicentrum, která má svou odbočku v Moskvě, je propojena s Javlinského střediskem EPIcentr a že zveřejňuje v českém tisku články, které nekriticky podporují Grigorije Javlinského a jeho politické hnutí Jabloko. "Nemám žádné informace o tom, kdo tuto českou agenturu podporuje, či financuje a nikdy jsem neviděl ani články jejích novinářů," uvedl mluvčí. Sdělil, že moskevští zpravodajové agentury sice žádali zhruba před dvěma lety o interview s Grigorijem Javlinským, avšak vzhledem k pracovní zaneprázdněnosti ruského politika se rozhovor nepodařilo zorganizovat. Sdělil, že Javlinskij v Moskvě nikdy neposkytl rozhovor pro agenturu Epicentrum. Šéfredaktor agentury Epicentrum Jaromír Štětina v úterý sdělil, že se rozhodl podat soudní žalobu na vydavatele internetových Britských listů Jana Čulíka kvůli jeho vyjádření o propojení agentury Epicentrum s ruskou politickou stranou Jabloko. Čulíkova tvrzení o tom, že pracovníci Epicentra, zveřejňují v českém tisku články, které nekriticky podporují Javlinského a jeho politické hnutí pokládá za nepravdivá. Tvrzení o údajné závislosti Epicentra na ruských politicích odmítl jako "nesmyslná".

Na česko-polské hranici čekají kamióny i osobní automobily

Zhruba 20 hodin čekají na odbavení kamióny na české straně česko-polského hraničního přechodu v Náchodě-Bělovsi. Řidiči osobních automobilů se na hranici zdrží 2,5 hodiny. Dlouhé čekací doby na odbavení osobních automobilů přičítají celníci dnům volna, které Češi využívají k nákupům v Polsku, kde jsou nyní pracovní dny. Odbavování kamiónů je závislé na polské straně, která od 1. června zjišťuje, kolik pohonných hmot automobily vezou. Bez cla a daní mohou do Polska vyvézt vozidla s hmotností nad 2,5 tuny maximálně 200 litrů a autobusy 600 litrů paliva. Provoz na hranicích zdržují i řidiči, kteří otáčejí své vozy a vracejí se do vnitrozemí. Nejčastěji jsou to kamióny s nesprávně uloženým nákladem.

V Karlových Varech se po dobu festivalu uskuteční Akce cihla

Benefiční sbírku v rámci Akce cihla zahájilo občanské sdružení Portus v Karlových Varech. Po dobu trvání jedenáctidenního 35. mezinárodního filmového festivalu tak budou moci návštěvníci lázní přispět před hotelem Thermal a u morového sloupu vedle Tržní kolonády na vybudování chráněné domácnosti pro mentálně postižné lidi ve Slapech. "Každý si zde může za 100 korun symbolicky koupit jednu cihlu, z nichž na místě postavíme věž, a po skončení akce cihly použijeme na rekonstrukci objektu ve Slapech," řekl organizátor Marek Boušek. Připomněl, že v Praze se v rámci této akce od dubna do června podařilo shromáždit přes 2,4 miliónu korun. Na rekonstrukci 250 let staré bývalé fary ve Slapech však podle něj bude potřeba téměř pět miliónů korun. Cílem akce je vytvořit domov pro handicapované lidi. Ve Slapech má vniknout domov pro deset lidí s mentálním postižením a pro jejich asistenty. Oprava objektu by měla začít tento měsíc a do osmi měsíců by měla být dokončena. Část peněz má sdružení přislíbeno od magistrátu Prahy 1 a od sponzorů.

Kvůli knize Mein Kampf bylo podáno nejméně pět trestních oznámení

Kvůli českému vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf podalo trestní oznámení minimálně pět lidí, a to buď soukromě nebo jako zástupci organizací. Řekl to ředitel Obvodního úřadu vyšetřování Prahy 7 Josef Stuchlík. Vyšetřovatel počátkem června obvinil vydavatele knihy Michala Zítka z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, za což mu hrozí vězení na tři roky až osm let. "Někteří oznamovatelé, kteří se cítí poškozeni vydáním té knihy, budou vyslýcháni jako svědci," prohlásil Stuchlík, podle něhož vyšetřovatel už výslechy naplánoval. Bližší informace k důvodům podání jednotlivých trestních oznámení nechtěl poskytnout s tím, že je do detailu nestudoval. Již v polovině dubna se k autorství jednoho z trestních oznámení přihlásili senátoři za Občanskou demokratickou alianci Daniel Kroupa a Michael Žantovský. Policisté podle Stuchlíka stále české verze knihy Mein Kampf v prodejnách po celé republice zajišťují. Policisté knihy zabavují pouze na prodejních místech a nikoli v domácích knihovnách či jednotlivcům na ulici. Do poloviny června policisté zabavili zhruba 12.500 výtisků. Vyšetřovatel předpokládá, že v nejbližších dnech obdrží k Hitlerově knize odborná vyjádření, která si vyžádal od ústavů soudobých dějin, historického a filozofického Akademie věd České republiky.

Zemřel herec Vladimír Ráž

Herec Vladimír Ráž, který se do dějin české kinematografie zapsal jako představitel krále Miroslava v pohádce Pyšná princezna, zemřel v úterý nedlouho po dovršení 77 let. Přestože během své herecké kariéry vystupoval v desítkách filmů a divadelních her, role krále v dosud nejúspěšnějším českém filmu, který natočil v roce 1952 režisér Bořivoj Zeman, zůstane zřejmě navždy jeho nejznámější postavou. Na úspěch Pyšné princezny pak navázaly další pohádky s Rážem v jedné z hlavních rolí - Byl jednou jeden král a Hrátky s čertem. Pohádky přitom tvoří sice významnou kapitolu v Rážově herecké kronice, jeho rejstřík však byl mnohem pestřejší. Důležitou část jeho filmové tvorby tvoří filmy s historickou tematikou: Hrál například objevitele krevních skupin doktora Jana Janského a rebela Jana Sladkého-Kozinu ve filmové adaptaci románu Aloise Jiráska Psohlavci. Častým hostem byl i na televizní obrazovce: Hrál v divácky úspěšných seriálech Hříšní lidé města pražského, F. L. Věk, Sňatky z rozumu a také v kontroverzním seriálu 30 případů majora Zemana. Ráž se narodil 1. července 1923 v Nejdku na Karlovarsku. Před válkou studoval na pražském reálném gymnáziu a chtěl se věnovat medicíně. Během okupace, kdy byly zavřeny vysoké školy, se zapsal na dramatické oddělení pražské konzervatoře. I ta byla nakonec zavřena, a tak Ráž školu absolvoval až po válce v roce 1947. První angažmá nastoupil v Realistickém divadle, poté se přes Divadlo státního filmu a Hudební divadlo v Karlíně dostal v roce 1954 až do činohry Národního divadla. S tímto divadlem pak spojil na dlouhé roky svůj herecký život. Vystupoval v řadě divadelních rolí, byl lyrickým milovníkem, romantickým revolucionářem i představitelem klasických dramatických rolí. Naposledy se na jevišti objevil v roce 1993 jako farář v Roce na vsi bratří Mrštíků. V roce 1971 byl jmenován zasloužilým členem Národního divadla. V roce 1984 mu byl udělen titul zasloužilý umělec a v roce 1997 získal ocenění za své dlouholeté účinkování v dabingu. Vedle mnoha dalších herců daboval i Lexe Barkera jako Old Shatterhanda ve filmovém provedení indiánek Karla Maye. Celoživotní vášní Vladimíra Ráže bylo vedle herectví i cestování. Sám říkal, že cesta od pramene Sázavy k jejímu ústí do Vltavy může být často zajímavější než překročení polárního kruhu.

A ještě krátce o počasí. Mělo by být polojasno až oblačno, na severu území místy přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.