Zprávy čtvrtek, 06. května 1999

A nyní podrobněji:

V Praze se konaly vzpomínkové akce na květnové povstání

Okolí budovy Českého rozhlasu v Praze a prostor u Staroměstské radnice zaplnili ve středu lidé, kteří si přišli připomenout 54. výročí Květnového povstání českého lidu, jež vyvrcholilo 5. května 1945. Krátce po poledni vzdali hold těm, kteří v posledních dnech druhé světové války položili své životy v boji proti nacistickým okupantům, předsedkyně Senátu Libuše Benešová, předseda sněmovny Václav Klaus, pražský primátor Jan Kasl a předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín. Politici připomněli, že budova Českého rozhlasu a její pracovníci hráli nejednou v novodobých českých dějinách významnou úlohu - nejen v květnu 1945, ale i při okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Před vzpomínkovým shromážděním u rozhlasu se dopoledne uskutečnil pietní akt u budovy Staroměstské radnice, kam položili věnce primátor Kasl a předseda svazu Čermín.

Pražským povstáním v prvních květnových dnech roku 1945 vyvrcholila série obdobných akcí, jež propukly spontánně na přelomu dubna a května na mnoha místech tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava. Těžištěm povstání se 5. května stala Praha, kde se v budově Českého rozhlasu odehrály jedny z nejtvrdších bojů mezi povstalci a okupanty. Během povstání v Praze se do bojů zapojilo asi 30.000 lidí.

Slovensko chce brzy do NATO a počítá se spoluprací ČR

Slovensko chce vstoupit do NATO do dvou až tří let. Na zbrojařském veletrhu IDET v Brně to ve středu řekl slovenský ministr obrany Pavol Kanis. Český resortní kolega Vladimír Vetchý ho opětovně ujistil, že Česká republika má stejně jako Polsko a Maďarsko zájem na vstupu Slovenska do aliance. Oba ministři se shodli na tom, že krize v jugoslávské provincii Kosovo by se měla řešit co nejdříve, a to mírovou cestou. Ministr Vetchý zdůraznil, že pokud budou do Kosova vyslány mírové síly, česká vláda počítá i s vysláních svých jednotek.

Z různých míst v ČR vyjely kamióny mířící na sever Albánie

Z Prahy, Plzně, Pardubic a dalších míst v České republice vyjelo ve středu šest kamiónů s pomocí, která je určena kosovským uprchlíkům přijatým albánskými rodinami. Vyslání humanitární zásilky zorganizovala obecně prospěšná společnost Člověk v tísni při České televizi. V albánských horských městech Kruma a Bajram Curri budou při rozdělování humanitární pomoci asistovat příslušníci jednotek NATO a pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE). Ve dvou vozech jsou naloženy masové konzervy, které uvolnila česká vláda ze skladu státních hmotných rezerv. Další tři kamióny vezou základní potraviny, hygienické potřeby a matrace. Šestý kamión, financovaný Českou katolickou charitou, obsahuje zejména cukr, oplatky, kuřecí a hovězí masové konzervy a několik stovek párů bot.

Česká polní nemocnice se potýká s prvními problémy

Česká polní nemocnice budovaná v albánském přímořském městě Kavaje se potýká s prvními problémy. Cestou z České republiky se totiž ztratil přepravní kontejner se stanovými tyčemi nezbytnými k výstavbě stanů pro ubytování personálu nemocnice. Většina vojáků tak prozatím musí spát v autech nebo pod širým nebem. "Ztratilo se asi 600 stanových tyčí a vázne kvůli tomu výstavba tábora," řekl ČTK velitel nemocnice Jindřich Sitta. Ostatní části polní nemocnice však pomalu vyrůstají. Naléhavá zdravotnická pomoc pro kosovské běžence v albánských uprchlických táborech však nebere na problémy s výstavbou tábora zřetel. Po úterní poradě velitele nemocnice s vedením aliančních jednotek v Albánii připravila česká nemocnice mobilní ošetřovnu, která by za účasti zhruba tří lékařů a sedmi zdravotních sester měla objíždět určené uprchlické tábory a poskytovat utečencům ošetření.

Kosovští běženci najdou nový domov v Bruntálu a Malé Morávce

Skupina 112 kosovských uprchlíků, kteří v pondělí přiletěli do České republiky, najde dnes po poledni nový domov v Bruntálu a nedaleké Malé Morávce. Střechu nad hlavou jim poskytnou dva tamní hotely, v nichž ministerstvo vnitra zřídilo humanitární střediska. V Bruntálu ani v Malé Morávce se proti zřízení humanitárních středisek pro uprchlíky nezvedl odpor jako v jiných částech země. Tamní zastupitelstva jejich zřízení podpořila.

Vláda schválila národní plán zaměstnanosti

Zastavit a zvrátit růst nezaměstnanosti a sladit postup opatření se zeměmi Evropské unie má národní plán zaměstnanosti, který na středečním zasedání schválila vláda. Kabinet chce nepřetržitě konzultovat zaměstnanostní politiku s odbory, řekl ČTK během schůze vlády její mluvčí Libor Rouček. Dokument počítá s integrovaným postupem všech resortů. Školství má podle mluvčího například provést reformu řízení a financování systému především středního a vyššího odborného školství. Jeho cílem bude dosažení optimální rovnováhy mezi strukturou kvalifikace absolventů škol a potřebami trhu práce. Zaměstnávání zahraniční pracovní síly se má sladit se situací na trhu práce, zejména pak zamezit jejímu nelegálnímu vstupu na trh práce a nekalému podnikání cizinců, uvedl mluvčí.

Vláda také schválila zřízení Rady vlády ČR pro sociální a ekonomickou strategii jako koordinačního orgánu pro dlouhodobé a střednědobé prognózy. Na tiskové konferenci to řekl místopředseda vlády Pavel Mertlík. Se vznikem rady souvisí příprava návrhu zákona o strategickém plánování, jehož věcný záměr má být předložen kabinetu do konce června. "Myslím si, že to je zcela zásadní krok směrem k tomu, aby skončila praxe, kdy práce jednotlivých resortů nebyly koordinovány," řekl Mertlík. Koncepce rozvoje jednotlivých oblastí národního hospodářství a sociální sféry buď neexistovaly vůbec, nebo byly útržkovité a neprovázané, uvedl vicepremiér Mertlík.

Péči o památku cizích vojáků, kteří během obou světových válek padli na území České republiky, bude v budoucnu zajišťovat ministerstvo obrany. Kabinet schválil návrh ministra obrany Vladimíra Vetchého, který řeší zajištění péče o hroby cizích vojáků v ČR a českých vojáků padlých v zahraničí. K tomuto účelu dostane letos resort obrany tři milióny korun z vládní rozpočtové rezervy. Mluvčí kabinetu Libor Rouček řekl, že ministerstvo obrany bude koordinovat péči asi o 72.240 hrobů cizích vojáků v České republice a o 6733 hrobů českých vojáků, které jsou roztroušeny ve 28 zemích světa.

Vláda naopak odmítla návrh svých, tedy sociálnědemokratických poslanců, kteří chtějí ústavním zákonem snížit počet budoucích krajů ze 14 na osm nebo devět. Vicepremiér Pavel Rychetský poukázal na to, že další vleklé politické diskuse o počtu vyšších územních samosprávných celků by zdržovaly nezbytnou reformu veřejné správy, pro kterou se již připravuje řada zákonů. "Ač si je vláda vědoma toho, že jde možná o racionálnější model, považuje za nemožné v tuto chvíli znovu otvírat v parlamentu tuto problematiku," vysvětlil Rychetský.

Na materiálu ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra o jaderné elektrárně Temelín vláda neshledala nic, co by zavdávalo jeho předkladateli příčinu označovat jej za tajný. S tímto označením Grégr rozeslal na ministerstva dokument, který má ministrům sloužit pro rozhodování o budoucnosti elektrárny. O budoucnosti největšího investičního projektu české historie má vláda rozhodnout na jednom z blízkých zasedání.

Zhruba 500 miliónů korun rozdělila vláda nestátním neziskovým organizacím. Finance, pocházející z Nadačního investičního fondu 'NIF), mají zajistit trvalé zdroje pro činnost neziskového sektoru, řekl ČTK mluvčí kabinetu Libor Rouček. Rada vlády pro nestátní neziskové organizace rozdělila nadace podle mluvčího do sedmi kategorií - na sociální a humanitární, zdravotní, kulturní, ochrany lidských práv, ochrany životního prostředí, vzdělávání a jiné. Ministři schválili rozdělení financí rovnoměrně mezi těchto sedm kategorií, dodal Rouček.

Klaus: Reálná úroková sazba se musí rovnat reálnému tempu růstu

Měnová politika v žádném případě není dostatečně uvolněná a úvahy o tom, že úrokové sazby už jsou dost nízko jsou nesmyslné. Elementární učebnicová pravda číslo jedna zní, že reálná úroková sazba se musí rovnat reálnému tempu ekonomického růstu, řekl na středeční besedě na Svazu průmyslu a dopravy ČR předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. "Jestliže je reálný ekonomický růst -2,7 procenta a reálná úroková sazba plus deset procent, žijeme v diskrepanci, která nemá obdoby a nemá jiné východisko, než jeden podnik za druhým ničit a přivádět do neřešitelné situace," řekl Klaus.

Mertlík vidí prostor pro snížení sazeb

Česká národní banka neprovádí dostatečně energicky kroky, které by uvolnily tzv. úvěrovou tíseň. "Vidím prostor pro další snížení úrokových sazeb, i když nebude příliš velký. Mnohem podstatnější je významné snížení povinných minimálních rezerv," řekl místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík na středeční tiskové konferenci. Podle Mertlíka je také podstatné úročení těchto rezerv, což by odpovídalo praxi jiných zemí. "Neřešilo by to samo o sobě dostupnost úvěrů, ale uvolnilo by to finanční náklady, které zatěžují komerční banky," řekl. Problém nevidí ve velkých podnicích, ale v tom, že malý a střední podnikatelé obtížně shánějí úvěrové prostředky. "Jsme schopni se s Centrální bankou na krocích tímto směrem dohodnout," uzavřel Mertlík.

Neexistuje nic, co by ohrozilo privatizaci KB

Privatizace Komerční banky 'KB) by se měla uskutečnit podle plánu. Neexistuje nic, co by ohrozilo úspěšnou privatizaci KB, řekl místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík na středeční tiskové konferenci. Za absurdní informaci označil Mertlík to, že by Komerční banka mohla padnout. Možnost vyhlášení nucené správy na peněžní ústav v rozhovoru pro ČTK vyloučil i mluvčí centrální banky Martin Švehla. Mertlík nicméně připustil, že Komerční banka má problémy s bonitou částí aktiv nebo s platební neschopností některých klientů tak, jako některé další banky. "Není to však skutečnost, která by jakkoli ohrožovala likviditu Komerční banky, ani kterékoliv jiné banky v ČR," zdůraznil Mertlík.

V Senátu se představily projekty k Mezinárodnímu roku seniorů

Členové Národní koordinační rady pro Mezinárodní rok seniorů se ve středu na slavnostním zasedání v Senátu setkali s předkladateli 20 vybraných projektů k řešení problematiky seniorů, kterým bude poskytnuta finanční pomoc. Předsedkyně rady a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Běla Hejná řekla, že z prostředků ministerstva byly uvolněny pro vybrané projekty čtyři milióny korun. Rada vybírala z více než dvou stovek projektů, které měly nadregionální působnost a obecně informační a osvětový charakter. I ostatní projekty, které nezískaly peněžitou pomoc, se těší podpoře rady.

Předsedkyně Senátu Benešová na setkání řekla, že moderní doba předstírá, že stárnutí jako biologický fakt neexistuje, že všichni lidé při správné péči a při používání správných prostředků mohou být stejně neurčitého věku i vzhledu. Uznání krásy a moudrosti zralého věku podle Benešové mizí a celý předchozí historický a civilizační vývoj postavený na hodnotě moudrosti pramenící ze životních zkušeností se v tomto pojetí přežil a stal se anachronismem. Ideálem konzumní společnosti je chemií a plastickou chirurgií zprostředkovaná 'věčná mladost", dodala Benešová.

Slovenští poslanci se senátory jednali o legislativních změnách

Čeští senátoři se ve středu se svými slovenskými kolegy shodli na společném postupu při změnách Ústavy a přizpůsobení legislativy v souvislosti úsilím obou zemí o vstup do Evropské unie. Předseda ústavně-právního výboru Senátu Jiří Vyvadil ČTK po schůzce s delegací partnerského výboru Národní rady Slovenské republiky řekl, že senátoři slovenské poslance požádali o analýzu některých legislativních změn a zákonů na Slovensku, například zákona o soudních exekutorech. Informovali se také o reformě veřejné správy či zavedení přímé volby starostů. Účastníci schůzky se domluvili, že senátní výbor navštíví v září slovenský parlament. "Chceme si některé věci ujasnit, abychom vzájemně neopakovali možné chyby," uvedl Vyvadil.

Rychetský odmítl požadavky na změnu zákona o shromažďování

Místopředseda vlády odpovědný za legislativu Pavel Rychetský se nedomnívá, že by bylo třeba měnit zákon o shromažďování kvůli sobotní pražské demonstraci hnutí skinheads a následnému zásahu policie proti anarchistům. Vláda podle něj nicméně pokládá za krajně alarmující, že policie proti účastníkům skinheadského průvodu vůbec nezakročila. Kabinet ovšem nechce přijímat ukvapené závěry, dokud nebude mít dostatečnou analýzu sobotních událostí, řekl Rychetský. "Myslím si, že spíš je třeba udělat velmi objektivní a možná že i velmi kritickou analýzu postupu orgánů státní správy a policie v této věci," dodal.

Policie v sobotu asistovala prvomájové demonstraci skinheadů na Střeleckém ostrově, ale také jejich následnému pochodu centrem Prahy. Na Národní třídě zasáhla proti neohlášeném shromáždění anarchistů, aby zabránila střetu se skiny. Některé politiky pobouřilo, že policie zasáhla pouze proti krajní levici, a nikoli proti krajně pravicovému hnutí, které propaguje fašismus.

Policejní zásah při letošních oslavách 1. máje v Praze je podle českého výboru PEN klubu dalším důkazem, že policejní orgány neustále tolerují síly "prezentující se programem i symboly fašismu". Český PEN klub ve stanovisku, které obdržela ČTK, protestuje i proti "lhostejnému postoji" většiny českých politiků k šíření fašistické a nacistické ideologie.

Zástupce ředitelky Českého helsinského výboru Pavel Bílek je k práci policie méně kritický. "Považuji policejní zásah za zásadně přiměřený a odpovídající. Policii lze pouze vytknout neodůvodněně shovívavý přístup k některým jednáním skinheadů, která zjevně naplňovala skutkovou podstatu některých trestných činů," řekl ČTK.

Policie obvinila skina za hajlování při sobotní demonstraci

Třiadvacetiletého skinheada, který měl v sobotu odpoledne hajlovat na náměstí Míru, policie obvinila z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. ČTK to řekla mluvčí úřadu vyšetřování Soňa Jindráková. K identifikaci zřejmě pomohla fotografie vyholeného mladíka se zdviženou pravicí, která se objevila v několika denících. Policie v souvislosti se sobotní demonstrací obvinila z útoku na veřejného činitele čtyři anarchisty, kteří měli útočit na policisty a demolovat jejich auta. Třiadvacetiletý skinhead je zatím první obviněný z druhého tábora.

Osm příbramských policistů čelí obvinění ze zneužívání pravomoci

Osm policistů pořádkové služby z Příbrami čelí podezření, že překračovali při policejních zásazích i běžných kontrolách své pravomoce. Televize Nova uvedla, že policisté údajně v několika případech bili zadržené obušky a používali i jiné nezákonné metody. Vyšetřovatel je obvinil ze zneužívání pravomoci. Každému z podezřelých policistů hrozí až šestileté vězení.

Fond budoucnosti za rok finančně podpořil zhruba 280 projektů

Zhruba 280 projektů z nejrůznějších oblastí získalo v uplynulých dvanácti měsících finanční podporu z prostředků česko-německého Fondu budoucnosti. Sdělila to Anna Knechtlová z pražského sekretariátu fondu. Jeho správní rada, která o podpoře rozhoduje, v uvedené době posoudila přes 500 předložených návrhů. Fond vznikl na základě česko-německé deklarace, přijaté předloni po komplikovaných jednáních o událostech spojených s druhou světovou válkou. První prostředky z účtu fondu, který má sloužit k "financování projektů společného zájmu", směřovaly loni v rámci takzvaného sociálního projektu k žijícím obětem nacistického násilí.

V rámci akce Praha 2000 bude otevřeno muzeum automobilů Praga

Unikátní muzeum automobilů značky Praga hodlá příští rok ve Zbuzanech v okrese Praha-západ otevřít Nadace československého automobilového průmyslu. Automuzeum Praga je jedním z projektů akce Praha 2000 - Evropské město kultury, řekl ČTK Emil Příhoda z nadace. Úkolem muzea, jehož sbírka existuje již od roku 1957, je mapovat historii největší české automobilky a dějiny českého automobilového průmyslu. "Ve své době patřil k evropské špičce," připomněl Příhoda. Mezi exponáty jsou osobní i nákladní vozidla, autobusy, traktory, vojenské automobily, kropící vozy i sanitky a pohřební automobily. "Chloubou je i kompletní archiv automobilky včetně výrobní a výkresové dokumentace," dodal Příhoda.

Galerie Hollar přibližuje sílu erotických motivů v umění

První část dvoudílné výstavy s názvem Eros v evropské grafice v průběhu staletí byla ve středu otevřena v pražské Galerii Hollar. Expozice zahrnuje tvorbu s erotickými prvky od nejstarší vystavené práce Albrechta Dürera Adam a Eva z přelomu 15. a 16. století až po grafiky a kresby ze začátku tohoto století. Vedle poetických ženských aktů Rudolfa Kremličky a studií Josefa Mařatky může návštěvník zhlédnout i dřevořezy Paula Gauguina, Trh amorků od Féliciena Ropse, či Picassovy a Kupkovy Tři Grácie. Protikladem půvabné litografie poloobnažené spící dívky od Paula Gavarniho je soubor provokativních obrázků Lysistrata od Aubreye Beardsleyeho. První díl výstavy bude otevřen do 30. května a na něj vzápětí naváže díl druhý, který bude věnován tvorbě dvacátého století.

Erotikon slavil v USA úspěchy, očekává se repríza a další turné

Promítání filmů zesnulého českého scenáristy a režiséra Gustava Machatého ve Spojených státech se těšilo takovému úspěchu, že se patrně uskuteční nejen repríza, ale i širší projekt v dalších amerických městech. ČTK to sdělil ve středu Petr Poledňák, vedoucí Českého centra v New Yorku, které přehlídku Machatého filmů po USA uspořádalo. V amerických městech Chicagu, San Francisku a New Yorku shlédli diváci ve druhé polovině dubna Machatého němý film Erotikon z roku 1929, který je řazen ke skvostům českého němého filmu. Promítala se restaurovaná podoba snímku, který cenzoři a distributoři před promítáním v kinech ve třicátých letech zkrátili o téměř 600 metrů. Machatý po vzestupu na vrchol evropského filmového světa v první polovině třicátých let opustil Československo a od té doby natáčel výhradně v zahraničí - v Rakousku, Itálii a poté ve Spojených státech. Jeho nejúspěšnějším americkým filmem se stala Žárlivost z roku 1945.

Ze sportu:

Z prvního místa ve skupině C postoupili do čtvrtfinálové fáze mistrovství světa v Norsku hokejisté České republiky. V utkání dvou neporažených celků zdolali hokejisty Spojených států 4:3 a budou i ve čtvrtfinálové skupině hrát v Oslo. O branky českého týmu se podělili Vlasák, Čaloun, Ujčík a kapitán Patera, který v poslední třetině vstřelil rozhodující gól na 4:3.

Další ocenění od hokejových odborníků si vysloužil český útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu. Časopis The Hockey News jej zvolil nejlepším hráčem roku a zároveň označil kapitána Penguins za hlavního adepta na zisk Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hokejistu NHL.

Český fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer uzavřel smlouvu s anglickým klubem FC Liverpool. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké Racingu Lens, jehož dres pětadvacetiletý útočník v současné době obléká. Uvedla i přestupní částku ve výši sedmi miliónů dolarů, což by ze Šmicera udělalo nejdražšího českého fotbalistu všech dob. Sám hráč však ČTK řekl, že přestup ještě není uzavřen a smlouva nebude podepsána dřív než v sobotu, kdy bude Racing hrát finále Ligového poháru proti FC Mety. Také vedení anglického klubu označilo informaci za předčasnou.

Český tenista Jiří Novák zdolal ve druhém kole turnaje v Hamburku ve třech setech Brazilce Fernanda Meligeniho. Ve třetím kole se čtyřiadvacetiletý reprezentant utká s Francouzem Arnaudem Di Pasqualem, který se do hlavní soutěže probojoval z kvalifikace.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Většinou polojasno až oblačno. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.