Zprávy čtvrtek, 06. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Informace ze středečního jednání české vlády

Vláda ve středu schválila návrh zákona, podle kterého by část mezd pracovníkům za nesolventního zaměstnavatele vyplácel stát. Nová legislativní úprava má rovněž uvést do souladu české právo s normami evropských společenství. Nový zákon umožní zaměstnanci žádat o uspokojení mzdových nároků kterýkoliv úřad práce. Uplatňovat tyto požadavky bude možné nejvýše za tři měsíce. Měsíční dávka nesmí překročit 1,5 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství. Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby mohl být návrh tohoto zákona projednáván spolu s návrhem zákona o konkursu o vyrovnání. Ten už prošel prvním čtením. Kabinet očekává, že by tak mohl nabýt účinnosti 1. července 2000.

Ministři dále schválili návrh zákona o hospodaření energií. Zákon podle mluvčího kabinetu Libora Roučka reaguje na skutečnost, že české hospodářství má stále velice vysokou energetickou náročnost a navrhuje kroky k úspornějšímu a tedy ekologičtějšímu nakládání s energií. Zákon rovněž zavádí takzvaný "zelený haléř" na podporu hospodárného využívání energie. Znamená to, že výrobci elektřiny budou muset poté, co zákon vstoupí po schválení Poslaneckou sněmovnou v platnost, odvádět jeden haléř z každé prodané kilowatthodiny elektrické energie fyzickým i právnickým osobám. Peníze se budou shromažďovat na zvláštním účtu, který bude spravovat ministerstvo životního prostředí. Ročně by se na účtu mělo shromáždit zhruba půl miliardy korun.

Kabinet přijal i řadu dalších zákonných návrhů, například návrh zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který má sladit tuto oblast s právem Evropské unie nebo novelu Ústavy, která ve vymezených případech opravňuje vládu vyslat českou armádu do ciziny nebo schválit pobyt cizích jednotek na českém území bez souhlasu Parlamentu. Podle ústavní novely by měla rozhodovat vláda o vyslání české armády do zahraničí nebo pobytu cizích vojsk v České republice nejdéle na dobu 60 dnů, jde-li o plnění závazků z mezinárodních smluv, účast na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace, jejímž je Česká republika členem a účast na záchranných pracích při živelních pohromách, průmyslových katastrofách či haváriích.

Přijata byla i novela zákona o některých opatřeních v soudnictví, která ruší krajské obchodní soudy v Praze, v Brně a v Ostravě. Vláda schválila rovněž návrh nového zákona o matrikách a přerušila projednávání dvou návrhů zákonů, které mají částečně odškodnit oběti holocaustu. Uložila vicepremiérovi Pavlu Rychetského, aby návrh zákona o převodu některých věcí z majetku České republiky na Federaci židovských obcí v ČR a novelu zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku spojil do jedné předlohy. Podle mluvčího vlády má kabinet nový návrh projednat do 14 dnů.

Exministr financí Ivo Svoboda se má v pátek vrátit z nemocnice zpět do vazební cely

Exministr financí Ivo Svoboda bude v pátek propuštěn z vězeňské nemocnice. Ještě týž den bude převezen do vazebního oddělení pankrácké věznice, kde pobýval před svým psychickým zhroucením. ČTK to ve středu řekl ředitel věznice Jaroslav Gruber. Svoboda je trestně stíhaný v souvislosti s vytunelováním mělnického podniku Liberta. O Vánocích musel být hospitalizován kvůli nervovému zhroucení. Nadále bude pod lékařským dohledem, ale bez zvláštního režimu.

Senátní výbor pro evropskou integraci odmítl zákon o referendu

Senátní výbor pro evropskou integraci ve středu odmítl návrh ústavního zákona o referendu. "Zákon o referendu pokládá výbor za nezbytný a naléhavý, ale návrh, který předložila a schválila Poslanecká sněmovna pokládá za nedostatečný z legislativního hlediska," řekl ČTK místopředseda výboru Richard Salzmann. Ostatní senátní výbory k návrhu nepřijaly konečné stanovisko a přerušily jednání o předloze do doby, kdy ho posoudí garanční ústavně-právní výbor Senátu. Ten se předlohou bude zabývat nejdříve příští týden. Výhrady senátorů směřují zejména k tomu, že není jednoznačné, zda budou výsledky referenda o vstupu České republiky do Evropské unie závazné či pouze informativní. Zákon o referendu má umožnit uspořádání lidového hlasování o vstupu České republiky do EU a o návrhu ústavního zákona, který by v případě souhlasu občanů v referendu musela vláda předložit dolní parlamentní komoře. Vzhledem k tomu, že zákon nepřijaly s nadšením ani senátorské kluby, nelze vyloučit, že jej Senát sněmovně vrátí s pozměňovacími návrhy.

Prezident Havel věří, že Chorvatsko po volbách dožene zpoždění

Prezident Václav Havel ocenil klidné a důstojné pondělní parlamentní volby v Chorvatsku, v nichž vyhrál opoziční blok levého středu, a cení si i korektní volební kampaně. Doufá, že se nové politické reprezentaci podaří využít demokratický potenciál k tomu, aby Chorvatsko "dohnalo určitý deficit z uplynulých let", uvádí se ve vyjádření, které ČTK poskytl vedoucí tiskové služby Kanceláře prezidenta republiky Martin Krafl. Prezident podle Krafla věří v evropskou budoucnost všech občanů Chorvatska a o to víc si ji přeje vzhledem k četným kontaktům České republiky s touto zemí, vzájemným přátelských vztahům, obdobné historické zkušenosti a společnému osudu.

IVVM: Tři čtvrtiny Čechů jsou nespokojeny s politickou situací

Více než tři čtvrtiny obyvatel České republiky jsou podle prosincového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění nespokojeny se současnou politickou situací. Opačný postoj zaujalo zhruba 18 procent dotázaných. Tři procenta lidí nedokázala na otázku odpovědět. Největšími optimisty jsou lidé do 19 let a občané s dobrou životní úrovní. Ke spokojenějším patří i přívrženci sociální demokracie. Naopak pesimistický pohled na politickou situaci mají především důchodci, lidé se špatnou životní úrovní a voliči Komunistické strany Čech a Moravy.

Český tým rozmístil v Champagne sedm generátorů

Čeští hasiči a vojáci nyní obsluhují sedm generátorů, které poskytují elektřinu ve francouzské oblasti Champagne postižené ničivou vichřicí. Český tým se také podílí na odstraňování škod, zejména na likvidaci vyvrácených stromů. V Praze je už připravena druhá skupina hasičů, která je v případě potřeby schopna odjet během šesti hodin. Dvě větrné smršti, které koncem minulého roku postihly sever a jihozápad Francie, si vyžádaly 88 obětí a způsobily velké škody právě na elektrické síti. O dodávky elektřiny připravily v první fázi bezmála 3 a půl miliónu domácností.

Let Kunovice a Walter vyhrály tendr ministerstva obrany Lotyšska

Český letecký producent Let Kunovice vyhrál veřejnou soutěž vypsanou ministerstvem obrany Lotyšské republiky na dodávku a instalaci radionavigačního a příletového systému pro letadlo L-410 UVP. ČTK to ve středu řekla mluvčí agentury Czechtrade Athina Lérová. Kunovický LET s další českou leteckou firmou WALTER získal ve výběrovém řízení rovněž státní zakázku lotyšského ministerstva obrany na revizi letadla vojenských leteckých sil L-410 a generální opravy dvou letadlových motorů Walter M 601 D. Smlouva má být podepsána tento měsíc.

Prezident Havel na ozdravném pobytu v lázních

Nečekaný dárek v podobě tří vzácných kamenů si odveze prezident Václav Havel z ozdravného pobytu v lázních v Jeseníkách. Prezidentovi je poslala jedna z nejstarších obyvatelek obce, která věří, že nerosty vybrané podle znamení zvěrokruhu přinášejí lidem štěstí a upevňují zdraví. "Stařenka mě požádala, abych kameny předal. Slib jsem splnil hned po příjezdu prezidenta do Karlovy Studánky," řekl ve středu ČTK starosta lázeňské obce Luděk Jurajda. Léčebný pobyt v Karlově Studánce zahájil prezident v pondělí v podvečer. Podle místních obyvatel to však v obci vůbec nevypadá, že hostí vůbec poprvé hlavu státu. Někteří jsou podle starosty až překvapeni tím, že se Havel chová jako každý jiný pacient. Prezident hodlá v lázních především posílit své zdraví a nabrat sílu pro další řízení státu.

Děti vytvoří počítačovou galerii Evropských měst kultury 2000

Galerie devíti měst nesoucích titul Evropské město kultury roku 2000 by měla vzniknout na internetových stránkách Radia Praha z obrázků, které zašlou děti do konce března na adresu Českého rozhlasu. Projekt je už pátým pokračováním dětské soutěže v kreslení "Tam, kde je doma - po síti". Letos pořadatelé osloví vedle českých dětí i jejich evropské vrstevníky. "Úkolem dětí je do 31. března namalovat obrázek své rodné země, její přírodu, pamětihodnost nebo unikátní stavbu a zaslat ho s heslem Tam, kde jsem doma do Radia Praha na adresu Vinohradská 12, 120 99 Praha 2," informovali ve středu organizátoři soutěže. Z obrázků vybere porota vítězné kresby, jejichž originály budou součástí putovní mezinárodní výstavy. Počítačová podoba kreseb bude vystavena na internetové adrese www.radio.cz.

Prostřednictvím Českého výboru pro Dětský fond OSN (UNICEF) se soutěže mohou zúčastnit také dlouhodobě nemocné děti v nemocnicích. Organizaci UNICEF bude věnován výtěžek dobročinné aukce obrázků, kterou projekt vyvrcholí. Na projektu spolupracuje s Radiem Praha společnost Praha 2000 - Evropské město kultury.

Zemřel český historik Arnošt Klíma

Ve věku nedožitých 84 let zemřel 4. ledna v Praze po dlouhé nemoci český historik a bývalý prorektor Univerzity Karlovy Arnošt Klíma. Poslední rozloučení s jednou z nejvýznamnějších osobností české historiografie 20. století se uskuteční ve středu 12. ledna v 11:00 v Malé obřadní síni krematoria ve Strašnicích. ČTK o tom ve středu informoval syn zesnulého Petr Klíma.

Tři králové přijeli do Prahy obdarovat Ježíška

Tři králové na velbloudech ve středu odpoledne na Loretánském náměstí v Praze za velkého zájmu dospělých i dětí podarovali Ježíška v živém betlému zlatem, kadidlem a myrhou. Tříkrálový průvod pořádala v Praze už popáté mezinárodní katolická organizace Mládež Idente spolu s Hradní stráží a španělským velvyslanectvím. Monarchové Kašpar, Melichar a černý Baltazar, kteří se podle legend setkali na cestě za hvězdou, se v doprovodu pážat tentokrát vydali na svou pouť z Arcibiskupského paláce na Hradčanském náměstí. Následováni stovkami přihlížejících lidí dorazili v poklidu na Loretánské náměstí, kde už je očekávala Svatá rodina s Ježíškem a dětský sbor, který zazpíval koledy. Ježíškovi se králové poklonili, poklekli před ním a obdarovali ho symbolem království - zlatem, symbolem božství - kadidlem a symbolem útěchy - myrhou. Poté Kašpar přednesl poselství králů a katolický kněz Alberto poselství kardinála Miroslava Vlka.

Ve čtvrtek se tříkrálové oslavy přesunou do vybraných ústavů a nemocnic. Tři králové pozdraví a nadělí dárky například dětem ze Speciální školy Jaroslava Ježka a nemocným dětem z psychiatrického a chirurgického oddělení Thomayerovy nemocnice.

Výstava sdružení Pode Ball pranýřuje komunistickou minulost

Neobvyklou výstavu pořádá v pražské Galerii Václava Špály výtvarné sdružení Pode Ball. Pod názvem Malík urvi představí zájemcům od čtvrtka portréty lidí, kteří se podle něj zdiskreditovali za komunismu, ale ve společnosti přesto zastávají významná místa a mají ekonomický nebo společenský vliv. Sdružení doufá, že expozice s podtitulem Galerie etablované nomenklatury vzbudí diskusi o komunistické minulosti českého národa. Výstava potrvá do 31. ledna.

Ze sportu:

Milan Kraft, kapitán české hokejové reprezentace do dvaceti let, která získala na mistrovství světa ve Švédsku historicky první zlatou medaili, se stal druhým nejproduktivnějším hráčem celého šampionátu. Plzeňský odchovanec, který obléká dres zámořského celku Prince Albert v nižší soutěži WHL, získal v sedmi zápasech dvanáct bodů za pět branek a sedm asistencí. Vítězem kanadského bodování se stala domácí hvězda Henrik Sedin, který získal o bod více. Mezi elitní pětadvacítku se prosadily i další zámořské posily českého týmu Jaroslav Kristek, který byl patnáctý, a dvacátý Michal Sivek.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno, v nižších polohách místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.