Zprávy čtvrtek, 06. srpna 1998

Zprávy 6.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy:

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Ve zdravotním stavu prezidenta Václava Havla se ve středu podle jeho ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka neodehrály žádné dramatické události. Prezident má nadále zvýšenou teplotu, která svědčí o tom, že zánět plic ještě není plně pod kontrolou. Podle lékařské zprávy u prezidenta přetrvá sklon k poruchám srdečního rytmu, ale oběh je stabilizovaný. Rakouský chirurg, profesor Ernest Bodner potvrdil, že v úterý, kdy se u pacienta objevily poruchy rytmu srdce, "byla opravdová krize". Čeští lékaři také podrobně diskutovali s profesorem Bodnerem o stavu prezidentových plic a mají představu, jak v budoucnu postupovat. Domnívají se, že radikální řešení další operací plic a odstraněním citlivého místa, které je příčinou Havlových plicních obtíží, zatím není vhodné.

Na středečním setkání s novináři prezidentova manželka, Dagmar, na jejíž tváři se i přes mírnou úlevu stále zračilo napětí, prostřednictvím médií poděkovala občanům za podporu i všem lékařům. "Protože tím, že jsem manželovi neustále nablízku ve dne i v noci, vidím, s jakým nasazením pečují o manžela, chtěla bych poděkovat nejen jim, ale všem sestřičkám, protože opravdu ta pečlivost je udivující a dojímá mě," řekla Dagmar Havlová, která má podle svých slov stále o svého muže strach.

Martin Krafl z prezidentské kanceláře pro ČTK doplnil, že Václav Havel obdržel pozdravný telegram od generálního tajemníka NATO Javiera Solany, jordánského krále Al Husejna bin Talala a chilského prezidenta Eduarda Frei Ruiz-Tangleho. Množství telegramů a dopisů s přáním brzkého uzdravení dostává prezident od českých občanů, ale i od známých osobností ze zahraničí, například od rockové skupiny Rolling Stones, od zpěváka Lou Reeda a režiséra Miloše Formana.

Vláda schválila své programové prohlášení

Vláda ve středu schválila definitivní text svého programového prohlášení. Oznámil to premiér Miloš Zeman s tím, že toto prohlášení se v zásadních věcech shoduje s volebním programem sociální demokracie, je však podle jeho slov "technologičtější a konkrétnější". Například mezi prioritami zahraniční politiky tak zůstává vstup do Evropské unie a NATO. Z konkrétních opatření Miloš Zeman vyjmenoval například úmysl vyplácet plošně přídavky na děti a dlouhodobě sestavovat vyrovnanou soustavu veřejných rozpočtů. Deregulace cen kabinet zamýšlí protáhnout až do roku 2002, předchozí pravicové kabinety počítaly, že deregulace skončí v roce 2000. Podnikům nabízí vláda selektivní daňové úlevy a zrychlené odpisy.

Takřka čtyřicetistránkový text bude poslancům rozeslán nejpozději ve čtvrtek a podle informací ČTK bude možná veřejně dostupný na Internetu ve čtvrtek večer.

O dostavbě jaderné elektrárny Temelín se bude jednat na příštím zasedání vlády 12. srpna. Uvedl to předseda vlády Miloš Zeman s tím, že žefinitivní rozhodnutí o tom, zda dostavět Temelín, může padnout až po dalších expertízách, které budou nezávislé na analýzách společnosti ČEZ.

Kabinet schválil uvolnění deseti miliónů korun na zmírnění následků povodní, které koncem července postihly východní část Slovenska. Podle ministra zahraničí Jana Kavana by za ně mohly být nakoupeny obývací buňky a měly pomoci rovněž při stavbě lacinějších holobytů, či výstavbě bytů, školy a zdravotního střediska.

V čele vládních výborů pro integraci země do Evropské unie a Severoatlantické aliance se podle rozhodnutí vlády stane místopředseda vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku Egon Lánský.

Vládní radu pro národnosti a Meziresortní komisi pro záležitosti romské komunity povede v sociálnědemokratickém kabinetu ministr bez portfeje Jaroslav Bašta.

Premiér Miloš Zeman stane v čele vládní Rady pro zpravodajskou činnost, která je poradním a koordinačním orgánem kabinetu vykonávajícím dozor nad zpravodajskými službami. Jejím místopředsedou bude ministr Bašta.

Novým policejním prezidentem se stane dosavadní ředitel jihomoravské policejní správy Jiří Kolář. Na návrh ministra vnitra Václava Grulicha o tom rozhodla vláda. Šestačtyřicetiletý Kolář je u policie 27 let, je doktorem práv a má hodnost plukovníka. Pro výkon funkce policejního prezidenta splňuje podle sdělení ministerstva vnitra veškeré odborné i morální předpoklady, stejně tak jako podmínky stanovené lustračním zákonem.

Miloš Zeman k česko-německým vztahům

Česko-německé vztahy se neocitly podle předsedy vlády Miloše Zemana v krizi, ačkoli si za své vyjádření na adresu sudetských Němců vysloužil vlnu kritiky od německých představitelů. Už v úterý český sociálnědemokratický kabinet odmítl protest německého kancléře Helmuta Kohla, jenž označil Zemanovy výroky za zcela nepřijatelné. "Já bych bral výroky německého kancléře, který se uchází o pokračování ve své funkci, s jistou dávkou humoru a s jistou dávkou shovívavé tolerance," řekl Zeman ve středu po zasedání vlády.

Süssmuthová žádá Zemana, aby odvolal své výroky o sudetských Němcích

Předsedkyně Spolkového sněmu (dolní komory německého parlamentu) Rita Süssmuthová požádala českého premiéra Miloše Zemana, aby odvolal své sporné výroky o sudetských Němcích. Süssmuthová řekla ve středu večer berlínské stanici Deutschlandradio, že příslušný dopis odeslala do Prahy.

Finance pro oblasti postižené záplavami

Ministerstvo zemědělství ČR žádá letos na finanční krytí záplavových škod ve východních Čechách ze státního rozpočtu 68 miliónů korun. Řekl to na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zemědělství ČR Jan Fencl. Všechny ostatní prostředky na krytí náhrad povodňových škod navrhuje ministerstvo použít z vlastních prostředků či ze zdrojů, které nebudou zatěžovat státní rozpočet. Podle ministrových slov jsou dosud vyčísleny škody ve výši zhruba 305 miliónů korun.

Zhruba 90 procent rodin postižených před dvěma týdny záplavami na Rychnovsku již dostalo mimořádné sociální dávky. A to ve výši až 30.000 korun na postiženou rodinu a dalších až 15.000 korun na rodinu s nezaopatřenými dětmi. pověřené městské úřady v Dobrušce, Opočně a Rychnově nad Kněžnou dosud vyplatily na dávkách 21,626.000 korun.

Komáry, kteří se v těchto dnech přemnožili zejména v záplavami postižených nížinných oblastech Královéhradecka a Rychnovska, začali ve středu postřikem likvidovat pracovníci specializované firmy. Podle hygienika se budou ošetřovat postřikem přesně vytipované pruhy vegetace o šíři asi 150 metrů na rozhraní mokřad a lidských sídlišť.

Biskupové královéhradecké diecéze Karel Otčenášek, Josef Kajnek a Dominik Duka vyzývají věřící k pomoci lidem ve východních Čechách, které postihla letošní povodeň. Pro všechny farnosti diecéze proto vyhlásili finanční sbírku, která se bude konat při bohoslužbách v neděli 9.srpna, uvedl pro ČTK vrchní komisař královéhradeckého biskupství Václav Hájek.

Zvýšení spotřebních daní

Podle návrhu ministerstva financí na novelu spotřebního zákona má být od 1. ledna 1999 zvýšena spotřební daň z tabákových výrobků a pohonných hmot. Například u benzínu je v návrhu zvýšení daně o 1,39 Kč na litr, u motorové nafty o 1,04 Kč na litr a u cigaret o 4 haléře na kus. Uvedla to dnes pro ČTK tisková mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

Opatření by mělo v příštím roce posílit státní rozpočet celkem o téměř šest miliard Kč, z toho o 4,922 miliardy Kč u pohonných hmot a o 950 miliónů Kč u cigaret. Výpočty vycházejí ze spotřeby v roce 1997.

Zvýšení spotřební daně, které hodlá provést od 1.ledna 1999 ministerstvo financí, přinese rozpočtu méně než uvažovaných téměř šest miliard Kč. "Bude to hlavně díky pašování. Je třeba si uvědomit, že naši sousedé s podobným zvyšováním nespěchají," prohlásil pro ČTK hlavní ekonom společnosti Expandia Miroslav Singer.

Podle ekonoma Živnobanky Pavla Sobíška je zamýšlené zvýšení pohyebem směrem k Evropské unii. "Ačkoliv jsou sazby spotřebních daní v různých zemích EU různé, i po plánovaném zvýšení v roce 1999 zůstane jejich výše v ČR pod úrovní EU," řekl ČTK .

Ministr Vetchý v Bosně

Na svou první zahraniční cestu dnes odletěl ministr obrany Vladimír Vetchý. Na jeden den se vydal za českými vojáky působícími v mnohonárodních silách SFOR v Bosně a Hercegovině, aby se seznámil s jejich zkušenostmi z několikaměsíčního mise na území bývalé Jugoslávie.

Vzpomínka na české vojáky padlé na území bývalé Jugoslávie

Třetí výročí úmrtí podporučíků české armády Luďka Zemana a Petra Valeše, kteří padli 5.srpna 1995 jako příslušníci mírových sil OSN na území bývalé Jugoslávie, si ve středu při pietních aktech u hrobů v Hodoníně a Rožmitále na Šumavě připomněli příslušníci jejich rodin spolu s představiteli generálního štábu české armády a obou obcí.

Zával na Dole Darkov

V noci z úterý na středu došlo k závalu v závodě Barbora karvinského Dolu Darkov, při němž zahynul třiačtyřicetiletý zaměstnanec OKD. Než zával zasáhl důl, pracoval při ražbě chodby pětičlenný kolektiv. Tři z horníků nebyli sesypanou horninou ohroženi. Jednomu ze zasažených kombajnérů se podařilo uniknout vlastními silami, druhého, třiačtyřicetiletého otce dvou dospělých dětí z Českého Těšína, vyprostili báňští záchranáři bez známek života zhruba po dvanácti hodinách. Příčina vzniku závalu se vyšetřuje. Mluvčí OKD už vyloučil důlní otřes.

Smrtelná dopravní nehoda Čechů v Bulharsku

Dva dvacetiletí čeští turisté přišli o život a další dva byli těžce zraněni při dopravní nehodě, která se stala ve středu u města Mezdra na severozápadě Bulharska. Oznámila to francouzská agentura AFP s odvoláním na bulharskou policii. Podle těchto zdrojů automobil českých turistů značky Škoda narazil do stojícího nákladního automobilu.

Vlaková katastrofa na billboardech

Nová billboardová kampaň využívající záběru z vlakové katastrofy, jež si v Německu v červnu vyžádala stovku lidských životů, vzbudila pozornost i české Rady pro reklamu. Její arbitrážní komise se chystá posoudit, zda kampaň není v rozporu s tzv.reklamním etickým kodexem. Rada podle něj na billboardy obdržela stížnost a telefonovali kvůli nim i z německého velvyslanectví v Praze. Zástupce ambasády již v úterý billboardovou kampaň veřejně odmítl jako neetickou. Billboardy, spojené sloganem "...rychle, ale bezpečně!" mají podle firmy, která je nechala vyvěsit, upozornit zákonodárce, vládu i veřejnost na rostoucí nároky bezpečnosti veřejné dopravy v zemích Evropské unie.

První úspěšná transplantace obou plic v ČR

První úspěšnou transplantaci obou plic v České republice provedl na III. chirurgické klinice Fakultní nemocnice v Motole v Praze tým lékařů pod vedením profesora Pavla Pafka. byly plíce transplantovány 23. července šestačtyřicetileté ženě trpící rozedmou plic. ČTK s odvoláním na zprávu lékařů uvedla, že pacientka je v pořádku a byla již přeložena z anesteziologicko-resuscitačního oddělení na jednotku intenzivní péče. Pokud nenastanou komplikace, zůstane v nemocnici ještě dva až tři týdny a je pravděpodobné, že v budoucnosti bude žít normálním životem pacienta po transplantaci.

Zpěvačka Lucie Bílá odmítla nabídku ze Slovenska

Vládnoucí Hnutí za demokratické Slovensko premiéra Vladimíra Mečiara nabízelo české zpěvačce Lucii Bílé "milióny" za koncerty na mítincích hnutí před zářijovými parlamentními volbami. Opozičně orientovanému týdeníku Domino-Fórum to potvrdila sama zpěvačka, která nabídku nepřijala, protože není "prodejná". "Je to tak. To bylo miliónů. Téměř jsem tomu nevěřila," řekla zpěvačka v interview, zveřejněném na titulní straně nejnovějšího čísla časopisu. Bílé HZDS nabízelo "i více" než 300.000 korun za koncert, přičemž "koncertů měla být celá šňůra". Zpěvačka vyslovila podiv na adresu slovenských umělců, kteří sice s Mečiarem také nesouhlasí, ale přesto jsou ochotni vystupovat na mítincích premiérova hnutí. "Hrozně se jim to jednou vrátí. Peníze utratí a co jim zbyde?" poznamenala s tím, že se "hrozně pletou", pokud si myslí, že nabídka je tak vysoká, že se nedá odmítnout.

Zemřel tenorista Bohumír Vích

Dva dny po oslavě svých 87. narozenin zemřel 29.července dlouholetý sólista opery Národního divadla v Praze tenorista Bohumír Vích. ČTK o tom ve středu informovala Eva Petrásková z Národního divadla. Vích přijal angažmá v Národním divadle v roce 1948, kam přešel z operety Tylova divadla v Nuslích a z opery Divadla 5.května. Členem opery Národního divadla zůstal až do roku 1971, kdy odešel do důchodu.

Pražanům se nelíbí graffiti

Prakticky všem Pražanům, konkrétně 99 procentům, vadí výtvory graffiti na historických památkách. Většina obyvatel hlavního města není pro graffiti ani na sídlištích a panelových domech, na plotech a ohradách. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění agentury Sofres-Factum, které ČTK poskytl pražský primátor Jan Koukal. Výsledky průzkumu podle něj zároveň ukázaly, že veřejnost se chce na řešení tohoto problému podílet.

Někdo sbírá prasátka, jiný vodníky

Netradiční sběratelskou vášeň má jednašedesátiletá Hana Podzimková z Prahy. Již 25 let je jejím koníčkem sbírání prasátek a prasat keramických, ze skla, dřeva, textilu či na dopisních papírech a pohlednicích. Její sbírka dosahuje úctyhodných 750 kousků. Manžel paní Podzimkové zase sbírá vodníky. Se svými "pouhými" 70 kousky se však s prasátky své manželky srovnávat nemůže.

Ze sportu:

Český tenista Petr Korda, světová trojka, nepřešel ve 2. kole turnaje ATP v Torontu, kde je nasazen jako číslo dvě, přes nenasazeného Američana Vince Spadeu a podlehl mu ve třech setech 7:5, 1:6 a 4:6. Naopak Daniel Vacek si vede úspěšn a druhým kolem prošel, když Australana Michaela Tebbutta porazil ve dvou setech 6:4 a 7:6.

Tři čeští fotbaloví rozhodčí byli příslušnou komisí Evropské fotbalové unie (UEFA) delegováni k řízení zápasů evropských pohárů. Důvěru dostali Miroslav Liba, Michal Beneš a Václav Krondl. Sudí Českomoravského fotbalového svazu budou rozhodovat i některá přátelská mezistátní utkání.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na čtvrtek:

Bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.