Zprávy čtvrtek, 07. května 1998

ZPRAVY 7.5.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Václav Havel se vrátil z rakouského Innsbrucku

Prezident Václav Havel přicestoval do Prahy z rakouského Innsbrucku, kde se zotavoval z operace tlustého střeva. Před odletem se setkal s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem, kterému poblahopřál ke znovuzvolení do úřadu. Klestil vyjádřil potěšení nad dobrou zdravotní kondicí našeho prezidenta a ten naopak poděkoval za péči, které se mu od rakouských lékařů dostalo. Po příletu Václav Havel s manželkou ihned nastoupil do přistavené sanitky a odjel do Ústřední vojenské nemocnice, kde bude ještě asi sedm až deset dnů. Poté bude určitý čas v rámci rehabilitace na zámku v Lánech.

Dvakrát mile komicky selhal český i rakouský prezidentský protokol při spěšně zorganizovaném setkání prezidentů Václava Havla a Thomase Klestila v innsbrucké Univerzitní nemocnici. Havel s manželkou stáli na chodbě jedenáctého patra proti výtahovým dveřím, z nichž měl rakouský prezident vystoupit. Když se výtahové dveře otevřely, okamžitě blýskly fotoaparáty a zavrčely kamery. Místo rakouského prezidenta vběhl téměř do Havlovy náruče mladý nemocniční zřízenec. Klestil mezitím vyjel nahoru úplně jiným výtahem a když vystoupil, uvítala ho záda novinářů. Rakouský prezident ale nezaváhal, ihned si proklestil davem cestu a přivítal se s Václavem Havlem.

Jan Ruml podal trestní oznáméní na šéfa ČSSD Miloše Zemana

Předseda Unie svobody Jan Ruml podal trestní oznámení na šéfa Poslanecké sněmovny a sociální demokracie Miloše Zemana. Ten Rumla obvinil, že ještě jako ministr vnitra připravoval spiknutí proti ČSSD řízené ze zahraničí. Podle dokumentu měl Ruml připravovat také svržení bývalého premiéra Václava Klause, změny ve vedení sněmovny, vyhlášení předčasných voleb a zrušení extremistických stran. Pravosti materiálů však příliš nevěří ani členové sociální demokracie.

Lidové noviny naznačily, že by za celou aférou mohl stát někdejší lidovecký ministr obrany Antonín Baudyš. Ten v Českém rozhlase popřel, že by byl autorem zmíněných materiálů, i když je měl k dispozici už od 20. dubna. Baudyš tvrdí, že byl od samého začátku, kdy mu dokumenty přišly poštou, přesvědčen, že to jsou podvrhy. Aby předešel aféře, poslal všechno týdeníku Reflex. Sám přiznal, že měl nejdříve zavolat Janu Rumlovi. Ten uvedl, že nevěří, že by skandální materiál mohl vyrobit Baudyš. Podle dopisu, který Zeman v pondělí zveřejnil, měl Baudyš svolat schůzku vedení lidovců, které se mělo dohodnout na zveřejnění diskreditujících materiálů. Vedení KDU-ČSL však popírá, že by o nějaké schůzce vědělo. Dalo najevo také rozladění, že Antonín Baudyš nepředal materiály o údajném spiknutí proti Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi dříve. Předseda KDU-ČSL Josef Lux však nevěří, že by Baudyš aféru připravil.

Materiály, které popisují údajné spiknutí proti Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi, se zatím nedostaly předsedovi ODS a bývalému premiérovi do rukou. Klaus proto nechce spekulovat o jejich pravosti. "Na straně druhé mám takový pocit, že samozřejmě spousta lidí se před listopadem loňského roku setkávala a leccos domlouvala a leccos organizovala," naznačil ale Václav Klaus. Podle místopředsedy ODS Miroslava Macka se vedení strany celým případem vůbec nebude zabývat.

Vedení České strany sociálně demokratické dnes vytklo předsedovi Miloši Zemanovi, že se s ním neporadil před zveřejněním údajného dopisu bývalého ministra vnitra Jana Rumla, podle něhož měl ministr ještě jako člen ODS připravovat spiknutí proti vládě premiéra Václava Klause. Novinářům to v době jednání řekl předseda klubu senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř.

Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý v Uruguayi

Ve středu pokračoval v Montevideu český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý v týdenní cestě po třech latinskoamerických zemích. Přijal jej uruguayský prezident Julio María Sanguinetti. Ve středu také česká delegace podepsala s uruguayskými kolegy dohody o spolupráci mezi Hospodářskou komorou ČR, organizací Czech Trade a Uruguayskou technologickou laboratoří. Dohody se týkají mimo jiné exportu.

Vláda schválila věcný záměr tiskového zákona

Vláda schválila věcný záměr tiskového zákona, který v souladu s doporučením Rady Evropy nově upravuje zvýšení ochrany práv třetích osob. Tedy právo na odpověď, právo na dodatečné sdělení a rozšiřuje právo na opravu zveřejněné informace. Jediný, kdo hlasoval proti, byl ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář, sám bývalý novinář. Pokud bude zákon přijat v navrhované podobě, budou podle jeho slov noviny zahlceny opravami a dodatečnými sděleními. Nesouhlasí rovněž s tím, aby zákon určoval ochranu informačního zdroje před soudem.

Kabinet dále schválil poskytnutí půjček ve výši 516 miliónů korun pro zemědělce poškozené loňskými záplavami. Podle ministra zemědělství Josefa Luxe jde o půjčky na deset let s tříletým odkladem splatnosti a s úrokem do pěti procent.

Vláda schválila návrh ministra obrany Michala Lobkowicze na bezúplatný převod přibližně devadesáti armádních objektů do správy obcí. Lobkowicz svým návrhem pokračuje v úsilí resortu obrany o vypořádání se s nadbytečným armádním majetkem. Podle plánu ministerstva obrany opustí česká armáda do konce tohoto století zcela či částečně 53 svých posádek a objektů.

Zasedání Českého svazu bojovníků za svobodu

Ke sjednocení Evropy včetně východoevropských a balkánských zemí vyzval předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín v projevu na zasedání svazu, které se konalo na ministerstvu obrany u příležitosti 53. výročí ukončení druhé světové války. Společná Evropa však podle něho musí stát na základech národní identity jednotlivých států. Otázka, jak může malý národ existovat v soukolí světových mocností, se může podle Čermína řešit pouze v rámci evropské integrace. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil ve svém projevu označil představitele odboje za ochránce národní cti a svobody.

Rada NATO schválila předběžně SFOR-II

Rada NATO schválila předběžně operační plán pro novou fázi akce Joint Forge v Bosně a Hercegovině. Kontingent o 26 praporech ponese nadále název Stabilizační síla (SFOR), pracovně se mu říká SFOR-II. Formálně začne působit od července, kdy vyprší mandát dosavadního SFOR. Definitivně bude operační plán schválen velvyslanci NATO 25.května po konzultacích s nečlenskými státy, včetně ČR, které do SFOR přispívají jednotkami. Jedinou výraznou novinkou SFOR-II bude zřízení "mnohonárodní zvláštní jednotky" o 800 vojenských policistech, kteří budou pomáhat při zajišťování veřejného pořádku.

Itálie by mohla ratifikovat vstup ČR do NATO do osmi týdnů

Italský parlament by mohl vstup České republiky do NATO úspěšně ratifikovat do jednoho až dvou měsíců. Po jednání se členy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny to uvedl šéf zahraničního výboru dolní komory italského parlamentu Achille Occhetto. Zmínil se o tom, že negativní postoj k rozšíření aliance zaujímá v Itálii Strana komunistické obnovy a výhrady mají i Zelení, ovšem vládní většina a opoziční síly zaujímají kladný postoj.

ZEU očekává od nových členů NATO plnou účast na práci unie

Západoevropská unie (ZEU) očekává od České republiky, Polska a Maďarska, že po svém přijetí do NATO se plně zapojí do činnosti ZEU. Uvedl to její generální tajemník José Cutileiro. Upřesnil, že vstupem do NATO získá Česká republika automaticky status přidruženého člena a tedy prakticky stejná práva jako řádní členové ZEU.

Vojenské školy zaznamenaly rekordní zájem uchazečů o studium

Patrně nejvyšší zájem uchazečů o studium za uplynulých osm let zaznamenaly letos Vojenská akademie v Brně a Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově. Zvýšený zájem uchazečů si vedení těchto škol vysvětlují především předpokládaným členstvím České republiky v NATO a postupným zhoršováním sociálních podmínek v zemi. Zatímco vyškovská vysoká škola nebyla ještě před dvěma roky schopna početně naplnit své studijní obory, letos se na její dvě fakulty hlásí 700 uchazečů, přičemž jenom 230 má šanci na přijetí. Stejná situace panuje i v Brně, kde má akademie zaplnit 385 míst, zatímco uchazečů se hlásí více než tisíc.

Konsorcium Boeing-ČSA získá 35 procent akcií Aera Vodochody

Třicet pět procent akcií letecké společnosti Aero Vodochody získá konsorcium Boeing-ČSA. Kapitálový vstup konsorcia je 950 milionů korun. Potvrdila to mimořádná valná hromada společnosti. Podmínky vstupu konsorcia, v němž americký Boeing drží 90 procent a České aerolinie zbylých deset, schválila česká vláda, když se zároveň zavázala garantovat úvěr ve výši 38 miliard korun. Konsorcium zvítězilo ve výběrovém řízení, které se uskutečnilo na jaře loňského roku.

Malí podnikatelé kritizují zahraniční obchodní řetězce

Malí a střední podnikatelé kritizovali na semináři stát kvůli zahraničním obchodním řetězcům. Obvinili vládu, že je svou nečinností vystavuje existenčním problémům. Podnikatelé vyslovili navíc domněnku, že supermarkety se stávají odbytištěm přebytku zahraniční výroby a dumpingovými cenami vytváří monopoly, které likvidují konkurenci a nakonec stejně zvýší své konečné ceny. Představitelé ministerstva financí a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže připustili, že prozatím neexistuje praktický návod pro malé podnikatele, jak čelit ekonomické síle zahraničních obchodních řetězců.

O české banky se zajímá řada investorů

K privatizaci Komerční banky, České spořitelny a Československé obchodní banky můžeme z hlediska zájmu investorů vzhlížet s velkou dávkou optimismu, řekl na bankovním fóru v rámci veletrhu FIBEX náměstek ministra financí Pavel Štěpánek. "V případě všech bank jsme byli kontaktováni s mnoha desítkami možných investorů, mezi nimiž byly i prvotřídní peněžní ústavy," dodal.

Pochmurné hodnocení české ekonomiky Evropskou komisí

"Rok 1997 byl pro českou republiku studenou sprchou," napsala Evropská komise v pravidelném čtvrtletním hodnocení ekonomických výkonů přidružených zemí. Upozornila, že hospodářský růst se výrazně zpomalil, země přišla o pevnou měnovou relaci, která byla pilířem její finanční politiky, a nezaměstnanost začala stoupat. Zdá se ovšem, že tyto špatné podmínky vedou k jisté restrukturalizaci podniků, která je velmi potřebná. Pokud dosavadní potíže podnítí vládu k přijetí obtížných hospodářských opatření, měla by se ČR vrátit k silnějšímu hospodářskému růstu. Nynější prozatímní vláda má však v ekonomické politice jen omezený mandát. Brání jí to dovést do konce jakákoli politicky kontroverzní opatření, například velmi potřebnou privatizaci velkých bank.

Po tomto obecném shrnutí komise vysvětluje příčiny nynějších potíží politikou uplynulých let. Vrací se až ke kupónové privatizaci, jejímž důsledkem byly nejasné vlastnické vztahy a špatné řízení podniků. Schodek obchodní bilance i běžného účtu byl způsoben jak silným kursem koruny, tak vysokou spotřebou obyvatelstva a rychlým růstem mezd. Národní banka byla nucena utahovat měnovou politiku, která poškozovala podniky a spolu se slabou produktivitou vedla v prvním čtvrtletí 1997 k prudkému poklesu investic. Důsledkem byl meziroční hodpodářský růst na úrovni 1,5 procenta HDP. Deficit státního rozpočtu pak prohloubily nízké příjmy z daní, což přimělo vládu k přijetí prvního balíku ekonomických opatření. Komise pak připomíná katastrofální letní záplavy a pokles hospodářského růstu na pouhých 0,8 procenta ve třetím loňském čtvrtletí.

Sociální demokraté jsou proti povinnému důchodovému spoření

Česká strana sociálně demokratická chce uchovat systém průběžného financování důchodového zabezpečení, protože se osvědčil. Privátní systém naopak pro jeho velkou rizikovost odmítá. Rozhodně odmítá také povinné důchodové spoření. Místopředseda strany Vladimír Špidla uvedl, že program sociální demokracie obsahuje dosažení hodnot důchodů ve výši padesáti procent hrubé mzdy.

ČSSD hodlá po vítězství v předčasných volbách obnovit vyplácení dětských přídavků plošně všem rodinám v původní výši a chce se vrátit k dřívějšímu rozsahu všech ostatních sociálních dávek. O adresném vyplácení přídavků na děti a ostatních sociálních dávek rozhodla Poslanecká sněmovna v květnu 1995. Některé sociální dávky, například podpora v nezaměstnanosti, byly kráceny loni v souvislosti s úspornými ekonomickými opatřeními. Nynější dávky v nezaměstnanosti jsou podle ČSSD jedny z nejnižších v Evropě. Důstojným životním minimem je podle stranických expertů polovina průměrného příjmu v zemi.

Evropští studenti proti zavedení víz pro rumunské občany v ČR

Sdružení evropských studentských svazů AEGEE vydalo prohlášení, ve kterém vyjadřuje "překvapení a pohoršení" z nedávného požadavku rakouského ministra vnitra Karla Schl”gla, aby Česká republika a Maďarsko zavedly víza pro rumunské občany. Rakousko zdůvodňuje svůj požadavek tím, že velkou část ilegálních imigrantů pronikajících do EU tvoří Rumuni. Maďarsko žádost Schl”gla odmítlo. Obává se především toho, že by zavedením víz izolovalo příslušníky maďarské menšiny v Rumunsku, kterou tvoří zhruba dva milióny osob. Česká strana ve své první reakci zavedení víz nevyloučila.

ČR vypoví bezvízový styk pro albánské diplomaty

Česká republika vypoví bezvízový styk pro albánské diplomaty a podobně jako jiné země zavede vízovou povinnost pro držitele diplomatických pasů. Informoval o tom po zasedání vlády ministr Vladimír Mlynář. V Albánii bylo při nepokojích ukradeno 300 diplomatických pasů, které jsou v současnosti zneužívány. Mezi Českou republikou a Albánií je oboustranná vízová povinnost.

Koncert Petra Ebena vzbudil v Jeruzalémě značný ohlas

Varhanní koncert českého skladatele Petra Ebena "Labyrint světa a ráj srdce" na motivy stejnojmenné knihy Jana Ámose Komenského se v úterý konal v benediktinském Dormition Abbey v Jeruzalémě. Dílo provedl sám autor, recitátorem textu v anglické verzi byl jeho syn, herec a moderátor Marek Eben. Koncert se konal v rámci první návštěvy Petra Ebena v Izraeli, která se setkala se značným zájmem kulturní veřejnosti a všech médií - informovaly o ní všechny hlavní deníky, izraelský rozhlas zaznamenal část koncertu a televize připravila medailon o autorovi a jeho díle.

Česká menšina na Slovensku si stěžuje především na financování

Česká menšina na Slovensku si stěžuje především na financování svých aktivit z prostředků slovenského státu. Nynější rozpočtové hospodaření totiž umožňuje přidělit první prostředky až kolem června. Místopředseda slovenské vlády a šéf Rady vlády SR pro národnosti Jozef Kalman po setkání se zástupci Českého spolku na Slovensku prohlásil, že navrhne změnu způsobu financování národnostních menšin. Počet příslušníků české menšiny se na Slovensku odhaduje na necelých 60 000.

Radioamatéři vysílali z Tichomoří

Sedmdesát tisíc navázaných radiových spojení s radioamatéry z celého světa přinesla úspěšná výprava tří českých radioamatérů do Tichomoří. Výpravu Pacific'98 do exotických a českými radioamatéry málo zmapovaných míst připravovala česká radioamatérská nadace OKDX Foundation dva roky. Výprava začala 18. února, neboť atmosférické podmínky pro vysílání z Tichomoří jsou v tomto období nejvhodnější. Její členové vysílali z Los Angeles, Tahiti, Jižních Cookových ostrovů, Západní i Americké Samoy a Fidji. Výprava navázala spojení s radioamatéry z Malty, Číny, Kanárských ostrovů, Ruska, Havaje, Lichtenštejnska či Aljašky. Uskutečnilo se celkem 3118 spojení s Čechy a Slováky.

Ve Vídni začíná obsáhlá retrospektiva českých filmů 60.let

Dnes začíná v rakouské metropoli obsáhlá retrospektiva Český film 60. let. V rámci přehlídky, která má název podle filmu Ivana Passera Intimní osvětlení a potrvá do 20.května, budou moci vídeňští diváci spatřit několik desítek snímků tvůrců, kteří začátkem 60. let debutovali. Přehlídku zahájí film Věry Chytilové Sedmikrásky. Zájemci uvidí více než dvě desítky filmů režisérů, jejichž jména jsou nyní již pojmem. Příkladem mohou být Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana, Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela, Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose nebo Limonádový Joe Oldřicha Lipského.

V bulharském Plovdivu se konají České dny

Za velkého zájmu studentů Plovdivské univerzity Paisije Chilendarského, bohemistů i bulharských sdělovacích prostředků zahájili v úterý ředitel Českého centra v Sofii Rudolf Sedláček a rektor Plovdivské univerzity Ogňan Saparev České dny v Plovdivu. Na programu jsou přednášky profesorů bulharských i českých univerzit, klavírní koncerty zaměřené na české skladatele, videoprojekce nových českých filmů, vernisáž výstavy Czech Press Photo 97 a divadelní představení s názvem "Švejk", v němž vystoupí známý bulharský herec Rusi Čanev.

Ze sportu:

Český hokejový tým se na světovém šampionátu rozrostl o další tři hráče. Linkou z New Yorku přiletěli z kanadsko-americké NHL obránce Jiří Šlégr z Pittsburghu a útočník New Jersey Devils Petr Sýkora. Před nimi už dorazil do haly v Basileji náhradní brankář Zdeněk Orct. Šlégr se Sýkorou by měli zasáhnout do programu mistrovství už ve čtvrtek v úvodním čtvrtfinálovém souboji českého celku proti Slovensku. Orct bude s týmem trénovat, aby byl připraven zasáhnout do hry v případě, že by se jeden ze stávající dvojice gólmanů Milan Hnilička - Martin Prusek zranil.

Petra Drnovice a Jablonec jsou finalisty Českomoravského fotbalového poháru. Petra Drnovice zvítězila nad obhájcem prvenství, pražskou Slávií 2:0. Jablonec porazil Brno 1:0 ve čtvrté minutě prodloužení pravidlem tzv. "náhlé smrti".

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes je oblačno až zataženo, teploty se pohybují od 16 do 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.