Zprávy čtvrtek, 08. července 1999

A nyní podrobněji:

Slovenský prezident jednal v Praze v zájmu oživení vztahů

Oživení česko-slovenských vztahů bylo cílem středeční návštěvy nového slovenského prezidenta Rudolfa Schustra v České republice. Václavu Havlovi navrhl vznik společné koncepce k řešení romské otázky. Český prezident návrh přijal s tím, že jej bude tlumočit vládnímu zmocněnci pro lidská práva Petru Uhlovi. Schuster, který zamířil do Prahy na svou vůbec první zahraniční návštěvu, předložil i myšlenky na posílení ekonomické spolupráce obou zemí. Václav Havel zdůraznil podporu slovenským euroatlantickým integračním ambicím. Prezidenti podporují i konečné vypořádání česko-slovenského federálního majetku; využít oteplování vzájemných vztahů ale musejí podle nich premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda.

Rudolf Schuster se setkal také s premiérem Milošem Zemanem. Zatímco slovenský prezident hovořil o česko-slovenském majetkovém vypořádání jako o "velké nule", kterou je třeba "rozdělit nadrobno", Zeman připustil navrácení slovenského zlata, bude-li podepsána "velká dohoda". V rámci "velké nuly" existují podle Schustra drobná čísla, která se buď započítají nebo odečtou. Dohoda by podle něj měla být taková, aby ani jedna strana neměla pocit, že vyhrála nebo prohrála.

Odpoledne přivítala Schustra také předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Podle ní návštěva slovenské hlavy státu potvrdila zlepšující se úroveň vzájemných česko-slovenských vztahů. Slovenský prezident se také setkal s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem, který ČTK řekl, že Schustra trápí zejména ekonomická situace jeho země. "Slovensko velmi silně hledá cestu z dnešní nerovnováhy vnějších vztahů, a proto se vyptává na naše zkušenosti," uvedl Klaus.

Z jednání vlády

Vláda Miloše Zemana s okamžitou platností zastavuje vydávání církevního majetku. Na svém nočním zasedání se rozhodla změnit usnesení předchozího kabinetu Václava Klause z roku 1997, kterým si tehdejší vláda vyhradila právo rozhodovat o církevních nárocích. Majetkové nároky církví se budou nově posuzovat jako nároky jiných nestátních organizací. Vláda také vzala na vědomí koncepci reformy justice. Vypracoval ji ministr spravedlnosti Otakar Motejl a jejím cílem je zrychlit a zjednodušit soudní řízení. Reforma začne tím, že případy obchodního práva se přesunou na okresní soudy a vyvrcholí někdy v roce 2002 zrušením vrchních soudů. Kabinet na svém nočním zasedání schválil i zásady koncepce integrace cizinců na našem území z pera ministra vnitra Václava Grulicha. Má mimo jiné zajistit ochranu práv imigrantů a omezit ilegální migraci a s ní spojenou zločinnost. Zásady vycházejí z principů, standardů a doporučení Rady Evropy a Evropské unie.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna dnes zamítla vládní návrh novely zákona o spotřebních daních, který mimo jiné předpokládal další zvýšení spotřební daně u benzínu, cigaret a nafty. Kabinet dnes v dolní komoře parlamentu utrpěl drtivou porážku, protože jeho předlohu při hlasování nepodpořili ani všichni sociálnědemokratičtí poslanci. Sněmovna novelu zamítla hlasy 114 ze 186 přítomných zákonodárců.

Poslanecká sněmovna ve středu v prvním parlamentním čtení podpořila vládní návrh nového tiskového zákona a přikázala ho k projednání svým výborům. Kritikům této předlohy, která vyvolala v odborné veřejnosti, ale i u některých politiků obavy z omezení svobody slova, se nepodařilo prosadit ani její vrácení k dopracování, ani zamítnutí. Vládní návrh podpořili vedle sociálních demokratů a komunistů také někteří poslanci Občanské demokratické strany. Většina z nich však spolu s poslanci Unie svobody a KDU-ČSL hlasovala pro jeho zamítnutí, které však nakonec o deset hlasů neprošlo.

Sociálnědemokratičtí poslanci zabránili dodatečnému rozšíření schůze sněmovny o projednání žádosti, aby kabinet na příštím jednání předložil zprávu o vyrovnání s komunistickou minulostí. Návrh na rozšíření programu schůze předložil unionistický poslanec Petr Mareš, ale dvacet zákonodárců ČSSD využilo ustanovení jednacího řádu a tuto iniciativu vetovalo.

Počet cizinců, kteří v minulém roce nelegálně překročili české státní hranice nebo se o to prokazatelně pokusili, byl v uplynulém roce vůbec nejvyšší od vzniku samostatné České republiky. Ve sněmovně to uvedl ministr vnitra Václav Grulich, když poslance informoval o situaci v oblasti migrace v roce 1998. Za dobu existence ČR do konce roku 1998 se podle něj pokusilo nedovoleně překročit hranice zhruba 181.000 osob, ovšem jen loni to bylo téměř 45.000 lidí. Ze zprávy, kterou Grulich sněmovně předložil, přitom vyplývá, že žádné zásadní zlepšení nepřijde a lze naopak předpokládat spíše nárůst nelegální migrace. Znepokojivý je podle ministra rovněž nárůst aktivity organizovaných převaděčských band, jejichž "služeb" stále víc migrantů využívá.

Poslancům ODS se ve sněmovně nepodařilo zabránit dalšímu projednávání poslaneckého návrhu novely trestního zákona, jež má posílit postavení lidí, kteří vykonávají lesní, mysliveckou, rybářskou a vodní stráž či funkci strážce přírody. Skupina poslanců ČSSD a KSČM chce, aby byli strážci při své práci veřejnými činiteli. Předlohu kritizoval ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Podle něj přehlíží, že s postavením veřejného činitele je spojena nejen zvýšená trestně-právní ochrana, ale i větší odpovědnost. O přijetí novely má sněmovna rozhodnout ještě na této schůzi.

Exportní garanční a pojišťovací společnost 'EGAP) pojistila od počátku činnosti v červnu roku 1992 do konce loňského roku 1998 vývozní úvěry za více než 98,5 miliardy korun. Uvádí se to ve vládní informaci, která obsahuje rozbor stavu vývozu a jeho podpory a kterou projednala Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna podle očekávání zvolila ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny 'VZP) její prokuristku Jiřinu Musílkovou. Jmenování Musílkové navrhla dolní komoře parlamentu počátkem června správní rada VZP. Prokuristka řídí největší českou zdravotní pojišťovnu již třičtvrtě roku, od doby, kdy na funkci ředitele rezignoval bývalý šéf VZP Jiří Němec.

Unie svobody zřejmě zůstane se snahou o odvolání vlády osamocena

Unie svobody, která v neděli ústy svého šéfa Jana Rumla oznámila úmysl shromáždit 50 poslaneckých podpisů, aby mohla v Poslanecké sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, zřejmě zůstane se svou snahou osamocena. Staví se k ní totiž skepticky jak lidovci, tak ODS, která loni podepsala s ČSSD opoziční smlouvu, na jejímž základě toleruje menšinový kabinet sociálních demokratů. "Měli bychom se zabývat tím, co je reálné a ku prospěchu země, a nedělat zbytečná gesta," řekl ČTK k iniciativě unie předseda lidovců Jan Kasal. Nejasný je zatím postoj komunistů. Předseda jejich klubu Vojtěch Filip uvedl, že unie ho ještě neoslovila. Předsedu poslanců ČSSD Stanislava Grosse snaha unie neznepokojuje. ČTK řekl, že nemá signál o úmyslu ODS vypovědět opoziční smlouvu.

Klaus: Situace se rok po podpisu opoziční smlouvy nezměnila

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus je přesvědčen o tom, že česká politická scéna se téměř jeden rok od podpisu opoziční smlouvy nezměnila natolik, aby bylo možné sestavit vládu jiným způsobem. Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman soudí, že roční působení opoziční smlouvy je možno zhodnotit pozitivně. Oba to řekli novinářům po své středeční schůzce. "O tom, že se politická scéna České republiky za 363 dny od podepsání opoziční smlouvy nezměnila natolik, aby bylo možné sestavit jiným způsobem vládu, o tom jsem přesvědčen nejen já, ale o tom je stejně tak přesvědčena sociální demokracie... V tomto smyslu opoziční smlouva - a někdo můžeme říci bohužel - nemá alternativu," prohlásil Klaus.

Česká veřejnosti podle EK neví dost o přistupování k EU

Více než dohadování českých politiků o postoji k evropské integraci znepokojuje Evropskou unii nedostatečné povědomí veřejnosti o tom, co přistupování k EU a členství v ní obnáší. Z nevědomosti pak plyne nedostatek tlaku na politiky, aby drželi vysoké tempo vstupního jednání. "Mám dojem, že čeští politikové, kteří jsou sami nakloněni přistoupení, by se měli s obyvatelstvem ve větší míře dělit o důvody, pro něž členství ČR v EU podporují. Úroveň vědomostí o záležitostech unie by mohla být podstatně vyšší," soudí vyjednávač Evropské komise pro ČR Michael Leigh, který minulý týden pobýval v Praze a v Brně.

Akademici zkoumají vztah liberalismu a sociální spravedlnosti

Odborníci z 16 zemí světa se sjeli do Olomouce, aby na půdě tamní Univerzity Palackého týden diskutovali o liberalismu. Čtvrtý ročník v Evropě výjimečné konference, kterou letos spolu s olomouckými akademiky pořádá univerzita z anglického Brightonu, má podtitul "Je liberální řád budoucností sociální spravedlnosti?". "Studenti, právníci, pedagogové, sociologové, politologové a další odborníci z východních států i Západu budou debatovat o svých představách a reálných zkušenostech s liberalismem a sociální spravedlností," řekl hlavní organizátor Bob Brecher z Brightonu. Podle něj si 50 z 80 účastníků akce připravilo referát.

Ve Vrchlabí zemřeli lidé, jiné nemocnice je totiž údajně nechtěly

V Horské nemocnici Krkonoše ve Vrchlabí zemřeli tuto sobotu dva pacienti, podle odborného poradce majitele nemocnice Vladimíra Drymla prý proto, že je jiné nemocnice nechtěly převzít do péče. Dryml to řekl ČTK. "Naše vybavení a odbornost nestačily na vysoce specializovanou péči, kterou oba potřebovali, proto jsme je chtěli přeložit do některé z lépe vybavených nemocnic, ale marně. Požádali jsme ministra zdravotnictví Ivana Davida, aby zakročil a přijetí nařídil, ale dozvěděli jsme se jen, že se situace zbytečně dramatizuje, a pacienti zemřeli," vysvětlil Dryml a dodal: "Já být na místě ministra, tak raději odstoupím."

Ministr zdravotnictví Ivan David ustaví regionální znaleckou komisi, aby vyšetřila smrt dvou pacientů Horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí. ČTK to ve středu řekl David Vlk z tiskového oddělení ministerstva s tím, že ministr zvažuje ustavení i ústřední znalecké komise k oběma případům. "Podle dosavadních zjištění zřejmě došlo k poškození zdraví," vysvětlil ministrovo rozhodnutí Vlk. Ministr podle něj dostal žádost vrchlabské nemocnice o pomoc při umístění dvou pacientů v jiné nemocnici faxem v pátek, vzhledem k jednání v Poslanecké sněmovně se s jeho textem seznámil až pozdě večer.

Odboráři Zetoru zaslali premiéru Zemanovi druhý dopis

Žádost o schůzku, kterou odboráři zastupující zaměstnance společnosti Zetor zaslali předsedovi vlády Miloši Zemanovi v otevřeném dopise 2. června, považují odboroví předáci stále za aktuální. Vyplývá to z druhého dopisu premiérovi, který odboráři odeslali 2. července. Na původní dopis dostali zástupci zaměstnanců odpověď, že premiér se s jeho obsahem seznámil a postoupil jej ministerstvu průmyslu a obchodu. "Bohužel ke schůzce nedošlo zřejmě proto, že Zetor není v Praze nebo v Plzni, ale na Moravě," uvádí se v druhém dopise odborářů. Odboráři Zemana upozorňují na to, že se v podniku již půl roku nevyrábí, zaostává export, podnik ztrácí trhy, stát musí platit více na podporách v nezaměstnanosti a přibývá živelných akcí zaměstnanců. Odboráři se obávají, že vedení podniku nemá zájem o ozdravení firmy a její restrukturalizaci.

Novináři v otevřeném dopise žádají Zemana o korektnější vztahy

Nelichotivé výroky premiéra Miloše Zemana na adresu novinářů nezůstaly bez odezvy. Zástupci médií se rozhodli v otevřeném dopise premiéra požádat o korektnější vztahy. "Způsob, jakým o nás hovoříte, znemožňuje důstojnou spolupráci mezi médii a Vámi, která je, jak jistě chápete, nutná. Drtivá většina z nás se snaží svou práci dělat korektně, podle nejlepšího vědomí a svědomí. Vaše neustálé a hrubé útočení nás nemůže přimět k tomu, abychom změnili kritický pohled na práci veřejných činitelů, kterým jsme svým čtenářům, posluchačům a čtenářům povinováni," píše se v dopise Zemanovi, který má ČTK k dispozici.

Zeman v posledních dnech několikrát ostře napadl novináře. Neváhal označit je za hnůj a póvl, či za amatéry a absolventy pomocné školy. "Já hluboce pohrdám amatéry. Vidím kolem sebe spoustu amatérů a největší koncentraci amatérů vidím mezi politickými a ekonomickými komentátory našeho tisku, našeho rozhlasu a naší televize," řekl například. Premiér je přesvědčený, že korupce je mezi novináři rozšířeným jevem. Pro svá tvrzení Zeman ale zatím nepředložil jediný důkaz.

Opakované slovní útoky premiéra Miloše Zemana na novináře jsou podle někdejšího místopředsedy bývalého Federálního shromáždění Rudolfa Battěka přinejmenším projevem určité ztráty politické soudnosti. Zeman v posledních dnech neváhal zástupce médií přirovnat k póvlu, hnoji či absolventům pomocné školy. "Doslova to udivuje u člověka, který reprezentuje vládu a měl by samozřejmě mít přirozené zábrany ve svých projevech," řekl Battěk na dotaz ČTK.

Landsmanšaft vyzývá k hromadným žalobám proti ČR v USA

Předsednictvo Sudetoněmeckého krajanského sdružení 'SL) na svém pondělním zasedání v Mnichově rozhodlo nejen o podání žaloby proti spolkové vládě kvůli údajnému zanedbávání ochrany zájmů sudetských Němců vůči České republice. Vyzvalo rovněž Němce odsunuté po druhé světové válce z území dnešní České republiky, aby se domáhali odškodnění za ztracený majetek také prostřednictvím hromadných žalob u amerických soudů. Jak vyplývá ze středečního sdělení SL, žalujícími mají být v tomto případě jednotlivé soukromoprávní osoby, které při odsunu přišly o pojištěný majetek, a žalovanými pak pojišťovací společnosti, u nichž měly odsunuté osoby svůj majetek pojištěn, nebo jejich právní nástupci. Žaloby mají být podány v USA a podle amerického práva proto, že institut hromadných žalob je specialitou právního systému Spojených států.

Česká pojišťovna se domnívá, že události konce druhé světové války a její důsledky bude možné ve vztahu k majetkovým pojistkám zařadit mezi rizika, která nejsou kryta pojištěním. ČTK to sdělil mluvčí České pojišťovny Michal Urban. Mezi rizika, která nejsou kryta pojištěním, patří podle Urbana například riziko války a s tím souvisejících skutečností, politická rizika atd. "Lze se dále domnívat, že uplatnění nároku vůči České pojišťovně zmiňovanou formou by bylo značně problematické i z procesního hlediska," uvedl. Na počátku okupace musely české pojišťovny převést tzv. sudetoněmecké kmeny na říšsko-německé pojišťovny, které působily na území Sudet, připomněl Urban.

Soud zamítl návrh na propuštění "spartakiádního vraha"

Obvodní soud pro Prahu 8 zamítl ve středu návrh na propuštění "spartakiádního vraha" Jiřího Straky z uzavřeného oddělení bohnické psychiatrické léčebny. Po zhruba hodinovém neveřejném jednání, jehož se Straka účastnil, to řekl předseda senátu Petr Fassati. Dodal, že soud se přiklonil k názoru dvou mimopražských znalců, kteří Strakův přechod do ambulantní péče zatím nedoporučili. Podle nich je pacienta ještě třeba nějakou dobu - asi rok či rok a půl - pozorovat v léčebně. Straka i jeho ošetřující lékaři, kteří návrh podali, se vzdali možnosti odvolání.

Straka jako šestnáctiletý od března do května 1985, tedy v roce konání spartakiády, zavraždil v Praze tři ženy a několik dalších napadl. Soud mu za to vyměřil nejvyšší možný trest pro mladistvého, tedy desetileté vězení, a po propuštění ústavní psychiatrickou a sexuologickou léčbu.

Zvýšená pohotovost u českého praporu v Bosně

Vzhledem k zadržení člena válečné vlády bosenských Srbů Radoslava Brdjanina byl u 3. mechanizovaného praporu Armády české republiky v Bosně v misi SFOR přechodně zvýšen stupeň bojové pohotovosti. ČTK to ve středu oznámil tiskový a informační důstojník praporu kapitán Jiří Jurášek. Podle nařízení velitele britské mnohonárodnostní divize, v jejíž sestavě český prapor působí, to znamená, že s okamžitou platností k plnění úkolů v prostoru odpovědnosti musejí vyjíždět vždy dvě vozidla se čtyřmi vojáky. Každá osádka musí být vyzbrojena alespoň jednou tzv. dlouhou zbraní 'samopalem) a spojení musí být aktivní mezi vozidly a základnou a také mezi oběma vozidly. Vojáci jsou povinni mít v dosahu neprůstřelnou vestu a přilbu. Hlídky plní úkoly v neprůstřelných vestách.

Do Kosova odjel další konvoj české humanitární pomoci

Obyvatelům jihosrbské provincie Kosovo je určen náklad devíti kamiónů, které ve středu vypravila Česká katolická charita. Humanitární pomoc tvoří potraviny za 11,8 miliónu korun, které věnovala Správa státních hmotných rezerv ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, sdělil ČTK Jan Oulík z tiskového oddělení charity. Příjemcem zásilky je Caritas Kosovo, kterou podle pracovníka oddělení zahraniční pomoci České katolické charity Ivana Lebara tvoří místní lidé, převážně albánští katolíci. Pomoc je určena bez rozdílu všem lidem v nouzi, uvedl Oulík. Jde již o druhou zásilku poskytnutou ze státních hmotných rezerv, jejíž distribuci v místě určení zajišťuje Česká katolická charita.

Prezidentský pár v pátek zhodnotí svou nadační činnost

Prezident republiky Václav Havel a jeho manželka Dagmar v pátek na tiskové konferenci Nadace Vize '97 zrekapitulují svou nadační činnost a představí stěžejní nadační projekty. Zároveň bude vyhlášen laureát Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize '97, která bude letos udělena poprvé. ČTK to sdělil vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl. Zmíněná nadace vznikla sloučením Nadace Václava a Olgy Havlových a Nadace Vize '97, kterou založila Dagmar Havlová. Nadace se zaměřuje na kulturu, vzdělávací programy i podporu prevence onkologických onemocnění. Ve vzdělávacích programech chce podpořit talentované studenty při jejich studiu v zahraničí, nadace se zaměřuje rovněž na boj proti rasismu.

La Libre Belgique: Bude Jan Hus v roce 2000 rehabilitován?

Mistr Jan Hus by mohl být v roce 2000 rehabilitován, uvádí ve středečním vydání belgický katolický list La Libre Belgique. Papež Jan Pavel II. totiž chystá nové vyjádření k Husově osobě, které se má zakládat na "objektivních vědeckých výzkumech". Mezinárodní vědecké sympozium věnované Husovi, které se bude konat v prosinci na papežské Lateránské univerzitě v Římě, by mělo shrnout dosavadní historické a teologické bádání. Podle církevních pozorovatelů by se eventuální rehabilitace mohla uskutečnit na Popeleční středu v roce 2000, píše list.

Herman: Katolická církev nepoužije u Husa termín "rehabilitace"

Katolická církev podle mluvčího českých biskupů Daniela Hermana téměř jistě nepoužije při uvažovaném zhodnocení postavy a odkazu církevního reformátora Jana Husa slovo rehabilitace. "Půjde spíše o očištění historické paměti," řekl Herman ČTK. "Husovská komise při České biskupské konferenci, jejíž závěry jistě zohlední i chystané sympozium v Římě, pracuje na přísně ekumenických principech - a pojem rehabilitace by nebyl přijatelný pro evangelickou stranu, protože by odrážel pouze katolický úhel pohledu," vysvětlil Herman. Připustil nicméně, že se v "lidové" mluvě slovo rehabilitace asi bude objevovat.

Spisovatel Hrabal se alespoň ve fotografiích vrátil do Kerska

Spisovatele Bohumila Hrabala, jednoho z nejznámějších obyvatel Kerska na Nymbursku, připomíná výstava v tamním Lesním ateliéru Kuba. Do míst své literární inspirace se Hrabal vrátil dva roky po smrti prostřednictvím 60 černobílých snímků, na kterých ho v průběhu 20 let zachytila fotografka Hana Hamplová. "Hrabal ke Kersku patří a lidé proto výstavu uvítali; mnoho jeho fotek mají možnost vidět vůbec poprvé," řekla ČTK spolumajitelka ateliéru Jana Kubová. Spisovatelovy portréty a jeho snímky s přáteli byly součástí výstavy, která dočasně obohatila v březnu otevřenou stálou Hrabalovu expozici ve Vlastivědném muzeu v Nymburku. K vidění budou do 30. července.

Čechoaustralan chce na koloběžce projet Evropou za 99 dnů

Na cestu napříč evropským kontitentem se na koloběžce vydal ve středu z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Čechoaustralan Petr Krhut. Trasu od severního polárního kruhu až po Gibraltarský průliv, která měří asi 6500 kilometrů, chce zvládnout za 99 dnů. "Na koloběžce pojede hlavně v noci asi tak tři až čtyři hodiny," řekl ČTK Jan Zubek z realizačního týmu expedice. Ve dne se chce osmatřicetiletý Krhut setkávat s krajany, dětmi a handicapovanými lidmi, jimž především svou pouť věnuje, dodal. Z Rožnova, kde se členové expedice rozloučili s Českou republikou, pojedou auty do Hamburku a poté lodí do Osla. "Asi 11. nebo 12. července bychom mohli vyrazit od severního polárního kruhu," upřesnil Zubek. Neobvyklý dopravní prostředek si na tak dlouhou vzdálenost cestovatel vybral již podruhé. Před dvěma lety podnikl přejezd Austrálie, který měřil 5500 kilometrů.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.